Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Τα 10 καλύτερα ελληνικά τραγούδια του 2015

Τα 10 καλύτερα ελληνικά τραγούδια του 2015
Και ενώ το 2015 έφυγε  –όπως κι όλοι οι προηγούμενοι– τα τραγούδια που γράφτηκαν κατά τη διάρκειά του θα μείνουν για πάντα. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 από τα πιο ωραία τραγούδια τα οποία τράβηξαν το ενδιαφέρον με διάφορους τρόπους φέτος, τόσο το δικό μου όσο και το δικό σας – ίσως, ελπίζουμε, μπορεί, μάλλον! Για να δούμε…


Κείμενο: Ιωάννα Μπρατσολιά

10. Πέννυ Μπαλτατζή ft. The Burget Project – Το Kαλάθι

Μόνη της πλέον, πατώντας γερά στα νέα της βήματα, μας χάρισε ένα τραγούδι για τα λάθη μας, αυτά τα οποία πρέπει να σταματήσουν να μας καθορίζουν και να μένουν απλά στο παρελθόν. Μαζί της, λοιπόν, ας δούμε μπροστά και πάμε για νέα λάθη!


9. Πάνος Μουζουράκης – Στο βάθος κήπος

Αυτό το τραγούδι γράφτηκε για τον πιο ωραίο κήπο της πόλης. Τον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, εκεί που το καλοκαίρι ζεις μερικές από τις ωραιότερες στιγμές σου. Το αγόρι αυτό έκανε λόγια τα συναισθήματά του και μας χάρισε μια από τις ωραιότερες συναυλίες που έχουν γίνει στον Κήπο. Ευτυχώς δεν αργεί ο Ιούνιος!


8. Σπύρος Γραμμένος – Έπεσα απ’ τα σύννεφα

Επιτέλους και ένα κομμάτι που περιγράφει την κοινωνία μας με τη δέουσα ειρωνεία. Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι πέσαμε από τα σύννεφα πολλές φορές αυτό το έτος. Το κακό είναι πως πλέον δε μας εκπλήσσει τίποτα. Ας σταματήσουμε τις δικαιολογίες του τύπου «καλά ο Έλληνας ποτέ δε θα…». Πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι, και αν αυτό δε το προβάλλει η κοινωνία, ας το προβάλλουμε ο ένας στον άλλο.


7. Βίκυ Καρατζόγλου – Το όνειρο


Ας χαρούμε όλοι μαζί για τη νέα λαϊκή φωνή που πατάει το χώμα αυτής της χώρας. Επιτέλους, ένα νέο κορίτσι ανεβαίνει στη σκηνή κι όλα σταματάνε. Κάπως έτσι φαντάζομαι τις παλιές λαϊκές γυναικείες παρουσίες πάνω στη σκηνή. Μια γυναίκα, μια μπάντα, ένα μικρόφωνο (όχι απαραίτητα) και οι μελωδίες που θα αποτελέσουν το μέσο με το οποίο θα ταξιδέψεις. Να δούμε τι νέο θα μας προσφέρει μέσα στο 2016.


6. Μανώλης Φάμελλος – Μια θέση στο τραίνο

Ένα κεφάλαιο είναι από μόνος του αυτός ο άνθρωπος, δεδομένου του ότι έχει γράψει αμέτρητα καλά κομμάτια. Φέτος έκανε το καλοκαίρι μας λίγο καλύτερο, μιας και τον ακούγαμε στο ραδιόφωνο, και ξαφνικά η Κηφισίας (αυτός ο καταραμένος δρόμος) δεν ήταν και τόσο κακή.


5. Μαρίζα Ρίζου – Είναι μικρή η ζωή


Τα είπε όλα στον τίτλο. Εκείνη το ξέρει και το τραγουδάει (για τέτοιο θράσος μιλάμε!). Μέσα στο νέο αυτό έτος που έρχεται, αξίζει να περιμένεις σίγουρα για τον επόμενό της δίσκο. Το κορίτσι είναι είδωλο.


4. Μάγδα Βαρούχα - Όνειρα

Είπαμε, έρχεται το 2016. Αυτή θα είναι η χρονιά της, αν την ευνοήσουν βέβαια και οι συνθήκες αυτής της χώρας. Τα «Όνειρά» της, γέμισαν πολλές από τις μέρες μας αυτό το χρόνο, ας ελπίσουμε πως ο επόμενος θα γεμίσει από περισσότερα τραγούδια της γιατί το αξίζει πραγματικά.

3. Απόστολος Ρίζος – Το ψάρι


Με περιγράφει, σε περιγράφει, τον/την περιγράφει. Μας περιγράφει εν ολίγοις ο Απόστολος στο νέο του αυτό τραγούδι. Καμιά φορά οι δυσκολίες του καθενός και όλων μαζί γίνονται τραγούδια, για μην ξεχνάμε.


2. Παυλίνα Βουλγαράκη – Λίγο λίγο


«Δεν υπάρχουν πλέον νέοι αξιόλογοι καλλιτέχνες». Χα! Υπάρχουν και η απόδειξη είναι η Παυλίνα. Γράφει μουσική, στίχους, τραγουδάει και τα κάνει όλα υπέροχα. Το τραγούδι «Λίγο λίγο» είναι από το δίσκο της «Λαβύρινθοι» το οποίο κυκλοφόρησε τέλη του 2014.


1. Μαρία Παπαγεωργίου – Η μνήμη


Συγχωρέστε μου αυτή την απεριόριστη αδυναμία που τρέφω γι’ αυτό το κορίτσι και για τις μουσικές του, αλλά τέτοια φωνή δεν έχω ξανακούσει. Η Μαρία – ναι ναι αυτή με την κόκκινη κιθάρα– στο τέλος αυτού του χρόνου μας χάρισε ένα κομμάτι σε στίχους και μουσική του Σταύρου Ρουμελιώτη, το οποίο με άγγιξε τόσο ώστε να κατέχει μια ξεχωριστή θέση μέσα μου. Η αλήθεια είναι πως αν βρεθείτε σε κάποιο live της θα βρείτε και άλλα νέα της κομμάτια τα οποία να αξίζουν να βρεθούν σ’αυτή τη λίστα.
https://www.jumpingfish.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου