Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης : Ο Έλληνας… «Iron Man»

Iron podilato

Της Βίκυς Δέτσικα
Στην πόλη Λεόν του Μεξικό βρέθηκε πρόσφατα ο Έλληνας «Iron Man», Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης για να πάρει μέρος σε αγώνες υπεραπόστασης, που για να τους ολοκληρώσει κάποιος πρέπει να έχει… «σιδερένια» αντοχή. O Έλληνας αθλητής όχι μόνο συμμετείχε στο «Deca Ultra Triathlon», δηλαδή επί δέκα συνεχόμενες μέρες κάλυπτε υπεραποστάσεις, αλλά κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στον κόσμο, κάνοντας τη χώρα μας περήφανη. Η «Κ» συνομίλησε με τον Κωνσταντίνο Ζεμαδάνη και έμαθε τι απαιτούν αυτοί οι αγώνες αλλά και πώς κατάφερε να πετύχει μία τόσο σημαντική διάκριση παγκοσμίως.
Ο 37χρονος Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης κατάγεται από την Ιτέα Φωκίδος. Είναι γυμναστής και φυσιοθεραπευτής, με δύο μεταπτυχιακά στο βιογραφικό του, ενώ παράλληλα σπουδάζει ιατρική και είναι και υποψήφιος διδάκτωρ. «Το διάβασμα πάει μαζί με τη γυμναστική. Το ένα ενισχύει το άλλο», δηλώνει στην «Κ» ο υπεραθλητής, ο οποίος δείχνει να είναι ένας άνθρωπος με στόχους, που τους πετυχαίνει. Όπως συνέβη και με το τελευταίο του επίτευγμα στο «Deca Ultra Triathlon»....

Όμως τι ακριβώς κατάφερε πριν από λίγες μέρες στην πόλη Λεόν του Μεξικό ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης; Για να το απαντήσουμε αυτό ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Ολυμπιακό τρίαθλο είναι γνωστό ως αγώνισμα στο ευρύ κοινό και περιλαμβάνει 1500 μέτρα κολύμπι, 40 χλμ ποδηλασίας και 10χλμ τρέξιμο. Ανεβαίνοντας σε επίπεδο αντοχής, υπάρχει το «Iron Man» τρίαθλο που απαιτεί 4χλμ κολύμπι, 180 χλμ ποδήλατο και 42χλμ τρέξιμο, ενώ οποιοσδήποτε αγώνας είναι ακόμη πιο απαιτητικός από τον παραπάνω, ανήκει στην κατηγορία του Ultra Triathlon.
«Συνολικά 60 αθλητές στην Ελλάδα κάνουν “Iron Man” τρίαθλο ενώ εγώ είμαι ο μόνος Έλληνας μαζί με έναν ακόμη ομογενή στην Αμερική που κάνουμε ultra triathlon», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης, ο οποίος στο «Deca Ultra Triathlon» που πραγματοποιήθηκε από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου, κάλυπτε καθημερινά 226 χιλιόμετρα κάνοντας κολύμπι, ποδηλασία και τρέξιμο. Συνολικά κάνοντας αυτές τις υπεραποστάσεις επί δέκα ημέρες, κάλυψε 2.226χλμ!
Η προετοιμασία
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ζεμαδάνη για να μπορεί να αγωνίζεται κάποιος σε τέτοιου είδους αθλήματα υπεραντοχής απαιτούνται χρόνια προετοιμασίας ενώ η προπόνηση πρέπει να είναι συνεχόμενη. «Για το “Deca Ultra Triathlon” έκανα καθημερινά προπόνηση για 400 συνεχείς ημέρες, με μόλις πέντε μέρες ξεκούραση. Μέσα σε αυτό το διάστημα της προετοιμασίας έκανα και 65 ολονύκτιες προπονήσεις, δηλαδή πολλές φορές κοιμόμουν πέντε φορές την εβδομάδα αντί για επτά», τονίζει ο Έλληνας «Iron Man». Στο στάδιο της προετοιμασίας του για το «Deca Ultra Triathlon», στο οποίο συμμετείχε για τέταρτη χρονιά φέτος, εμπεριέχονται και οι δέκα αγώνες «Ιron man triathlon» τους οποίους πραγματοποίησε. «Συμμετείχα σε δύο διπλά και δύο τριπλά “Iron Man”πριν τους αγώνες του Μεξικό. Εκεί έφτασα στο σημείο να μείνω μέχρι και 60 ώρες άυπνος», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης.
Η διάκριση
Οι αγώνες αυτοί υπάρχουν από το 1983 και το 2014 ένας Έλληνας αθλητής από την Ιτέα κατάφερε να σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις παγκοσμίως. Ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης τερμάτισε δεύτερος στο «Deca Ultra Triathlon», πίσω από τον Τσέχο Καμίλ Σουράν. Τερμάτισε μετά από δέκα μέρες, έχοντας τρέξει, κολυμπήσει και κάνει ποδήλατο σε συνολικά 120 ώρες, σημειώνοντας την τέταρτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.
«Αυτό το αγώνισμα καταφέρνουν να το ολοκληρώσουν περίπου δέκα άτομα σε όλο τον κόσμο», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης, σύμφωνα με τον οποίο όσο γρηγορότερα ολοκληρώσεις τα τρία αθλήματα την κάθε ημέρα, τόσο περισσότερο χρόνο έχεις για να κοιμηθείς, γιατί στις οκτώ το πρωί πρέπει να είσαι στην εκκίνηση. Ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης ολοκλήρωνε τα 226 χλμ γύρω στις οκτώ το βράδυ ενώ η μάχη που έδωσε με τον παγκόσμιο πρωταθλητή, πέρσι και φέτος, τον Καμί Σουράν, ήταν μεγάλη μέχρι την έβδομη ημέρα, όπου ο Έλληνας αθλητής αρρώστησε, πιθανότατα από μολυσμένο νερό. Αγωνίστηκε άρρωστος τις τελευταίες τρεις μέρες, βγήκε δεύτερος και τώρα απολαμβάνει τη γλύκα αυτής της μεγάλης διάκρισης και σίγουρα θέτει τους επόμενους στόχους του.
http://www.karfitsa.gr/2014/11/19/o-ellinas-iron-man/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου