Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Διαχείρηση από τη ΔΕΗ του ανταποδοτικού τέλους από τα Αιολικά Πάρκα της Φωκίδας

ΤΙ  ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ  Δ.Ε.Η.
 Γαλαξίδι 7 Σεπτεμβρίου 2012
Σύμφωνα με το νόμο 3468/2006 όπως τροποποιήθηκε και αναριθμήθηκε από το νόμο 3851/2010 Άρθρ.7 παρ.Α3 περί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .. επί της αξίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρακρατείται  το 3% της προ ΦΠΑ ..
από τη Λ.Α.Η.Ε.  Α.Ε. ( Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. ). Το ποσοστό αυτό κατανέμεται όπως παρακάτω.
Ο αρμόδιος διαχειριστής, βάσει των προαναφερόμενων νόμων όπως τροποποιήθη-καν και αναριθμήθηκαν με το νόμο 3983/2011 άρθρ. 24 παρ.6 , αποδίδει στη Δ.Ε.Η.  το 1% (το 1/3 δηλαδή του συνολικού ποσοστού ) με σκοπό να πιστωθούν έως και κατά το συνολικό αυτό ποσό οι λογαριασμοί καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών καθώς και όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων επί αυτής.
Το 0.3% αποδίδεται για κάποιο ειδικό τέλος και το υπόλοιπο ( δηλαδή το 1.7% ) από-δίδεται στους ΟΤΑ για να διανεμηθεί, ανάλογα του αριθμού των ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένες εντός των διοικητικών ορίων τους (κατά το 80% του ποσού ) και στον ή στους ΟΤΑ από τη διοικητική περιφέρεια τού ( ή των ) οποίου ( οποίων ) διέρχεται η γραμμή σύνδεσης του σταθμού με το σύστημα ή το δίκτυο , για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων , έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.
Αφού ο αρμόδιος διαχειριστής έχει καταθέσει στο Δήμο Δελφών τα ποσά των 83.786.91 ευρώ στις 21/12/2011 για τις ανεμογεννήτριες στη θέση ΑΕΤΟΣ-ΚΟΚΟΡΑΙΙΚΑ και των 72.372.00 ευρώ στις 12/3/2012 για τις ανεμογεννήτριες στη θέση  ΤΣΙΤΟΜΗ- ΠΑΛΙΟΠΟΥΡΝΑΡΑ ( περιοχών των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Γαλαξιδίου, Αγίων Πάντων , Βουνιχώρας και Πεντεορίων , έγγραφο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού,Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Δελφών αριθμ. πρωτ. 25500/21/8/2012 ) που αντιστοιχούν στο 1.7% τότε το 1% ,το οποίο   για τους παραπάνω λόγους θα έχει κατατεθεί στη ΔΕΗ , θα πρέπει να ανέρχεται στα ποσά  των 49.286.42 ευρώ και 42.571.76 ευρώ αντίστοιχα.
Τι κάνει από τότε η ΔΕΗ και τι έχουν κάνει οι αρμόδιοι υπεύθυνοι του Δήμου Δελφών της Περιφέρειας και του Διαχειριστή της Λ.Α.Η.Ε..
Προσωπικά πάντως  δε νομίζω ότι βρήκαν αποδοχή στο σύνολο των συγχωριανών μου τα υπό του κ. Δημάρχου λεγόμενα, στις 21/8/2012 στην πλατεία του χωριού στα Πεντεόρια , για προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος από τη ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ σαν μια ανώνυμη εταιρεία εθνικής εμβέλειας , αν όχι από της εκδόσεως του νόμου πάντως λίγο μετά  θα έπρεπε να έχει εκπονήσει ένα πανελλαδικό πρόγραμμα στο οποίο θα εντάσσονται αυτόματα όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις των προαναφερθέντων νόμων . Θα ήταν λάθος να παραλείψω ότι η ΔΕΗ είναι από τα συμβαλλόμενα μέρη για την έκδοση άδειας των εταιρειών και πλήρως ενημερωμένη για το δοκιμαστικό στάδιο λειτουργίας των ανεμογεννητριών (Μάϊος 2010 ).
Όταν ο καταναλωτής δεν πληρώσει την κατανάλωση του ρεύματός του η ΔΕΗ του το κόβει. Η διαχείριση εκ μέρους  της ΔΕΗ των χρημάτων μας ( αφού πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη ) για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δε θα πρέπει να τύχει διερεύνησης για καταλογισμό ευθυνών και τυχόν άλλων επιπτώσεων ;
Κάποιες δικαιολογίες που κυκλοφορούν εδώ και μήνες από ελάχιστους  ευτυχώς ότι χρωστάμε λεφτά και μας τα κρατάνε τώρα , από μένα τουλάχιστον δε γίνονται αποδεκτά γιατί τα χρήματα αυτά είναι ανταποδοτικά ,προβλέπονται από το νόμο, κατατίθενται σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό του Δήμου και η υλοποίηση των δράσεω, και έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης παρακολουθείται από τους κατά νόμον αρμοδίους με τις κατά τακτά χρονικά διαστήματα υποβαλλόμενες αναφορές τους.
                                                                                      Ευστάθιος Μαρματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου