Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Γιάννης Στουρνάρας: Υπουργός υφέσεως και εκποιήσεως

6 STOURNARAS_high

«Αυτοπροσώπως η Τρόικα στην κυβέρνηση με την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Γιάννη Στουρνάρα» γράφει η εφημερίδα ΑΥΓΗ σε σημεινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της και τον αξιολογεί αρνητικά ως «Μνημονιακό», άνθρωπο των αγορών και έτοιμο να προχωρήσει σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το άρθρο προμηνύει τη σκληρή στάση  που πρόκειται να ...
κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον νέο Υπουργό Οικονομικών.
Στους θεωρούμενους ως σκληρούς μνημονιακούς τεχνοκράτες και ανθρώπους των αγορών συγκαταλέγεται ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ως εκ τούτου η επιλογή του από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θέτει ερωτήματα ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
«Έμμονη ιδέα» του η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας
Πόσο μάλλον όταν ο αντικαταστάτης του… “πρώην επόμενου υπουργού Οικονομικών” (άλλος ένας τίτλος ενδεικτικός του πρωτοφανούς “αλαλούμ” που έχει να επιδείξει η νέα κυβέρνηση) Β. Ράπανου, ο Γ. Στουρνάρας, υπήρξε ουσιαστικά ένας από τους υπέρμαχους του Μνημονίου, καθώς, από τη θέση του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ (πρόκειται ουσιαστικά για το «think tank» του ΣΕΒ) κατέθεσε σειρά προτάσεις με περισσότερους του ενός αποδέκτες (και κυβέρνηση και τρόικα), ενώ έχει εισηγηθεί και την εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, το περιβόητο «σχέδιο Αρχιμήδης».
Ο νέος υπουργός έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του 1990: διετέλεσε έως το 2000 σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη από τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων – ΣΟΕ, ανήκε δηλαδή στο επιτελείο που ενέταξε με την χρήση της “δημιουργικής λογιστικής” την Ελλάδα στο ευρώ. Ήταν για σχεδόν μία δεκαετία ενεργό στέλεχος των αγορών, καθώς διετέλεσε τη δεύτερη τετραετία Σημίτη (και συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2004) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας καθώς και (“ex officio”) αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (τότε Ένωση Ελληνικών Τραπεζών).
Στη συνέχεια από το 2004 έως το 2008, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρείας ΚΑΠΠΑ. Ακόμη διετέλεσε αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΔΕΠΑ, ενώ υπήρξε και μέλος τυο Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ΟΔΔΗΧ.
ΜΚΟ με Μάνο
Ο έως τις εκλογές της 17ης Ιουνίου υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Πικραμμένου μαζί με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος των νεοφιλελευθέρων “Δράση” Στέφανο Μάνο συνέστησαν (μαζί και με άλλους εταίρους) Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την “προστασία και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας”. Η ΜΚΟ αυτή είχε εκπονήσει επιχειρηματικό σχέδιο (το λεγόμενο «Σχέδιο Αρχιμήδης»), το οποίο είχε υποβάλει όχι μόνο σε κρατικά όργανα αλλά ακόμη και σε διεθνή δικηγορικά γραφεία συμβούλων επιχειρήσεων, όπως στη Roland Berger, που συνέταξε το σχέδιο «Εύρηκα», προκειμένου να βρεθούν κοινά στοιχεία στις δύο πρωτοβουλίες.
Η ΜΚΟ του Γ. Στουρνάρα θα αποτελούσε «μία παραλλαγή του σχεδίου Eureka το οποίο προέβλεπε τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, αεροδρόμια, λιμάνια, ακίνητα κ.λπ. σε εταιρεία με αντάλλαγμα 125 δισ. ευρώ» επί συνόλου εκτιμώμενης αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ. Ειδικότερα ξένοι εκτιμητές θα αποτιμούσαν την περιουσία του κράτους, θα δημιουργούνταν 15 εταιρείες στις οποίες θα περνούσαν τα ακίνητα και κάθε μία από αυτές θα εξέδιδε ομόλογα με εγγύηση των ακινήτων του Δημοσίου.
Αυτά θα τα αγοράζουν ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες, κ.λπ. και στο τέλος της διάρκειας του ομολόγου, εφόσον το Δημόσιο αποπλήρωνε το ποσό, η ακίνητη περιουσία θα επέστρεφε στο κράτος, διαφορετικά το ομόλογο θα μετατρέπεται κατευθείαν σε μετοχές των εταιρειών που το εξέδωσαν και η εκάστοτε εταιρεία θα περνάει στον έλεγχο των δανειστών – αγοραστών του κάθε ομολόγου.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών, σε συνέντεύξη που είχε παραχωρήσει το 2009 στα «Νέα», είχε δηλώσει ότι η κρίση οσονούπω θα τελειώσει και είχε εκφράσει αισιοδοξία πως η ανεργία θα αυξανόταν στο 9,5 με 9,8%. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως, ως υπουργός της πρόσφατης υπηρεσιακής κυβέρνησης, κατηγορήθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους ότι έσπευσε να προωθήσει τις αποφάσεις για την ένταξη τριών αμφιλεγόμενων επενδυτικών σχεδίων (βιομηχανικές ΑΠΕ στην Κρήτη, εξόρυξη χρυσού στη Θράκη) στο νομικό πλαίσιο περί fast track.
Πηγή: www.avgi.gr 

ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας  των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  βουλευτής Εύβοιας Κώστας Μαρκόπουλος: δήλωσε  «Με την τοποθέτηση του κ.Γιάννη Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών, επικαιροποιούνται βασικά ερωτήματα για μία περίεργη ΜΚΟ, που παραμένουν αναπάντητα εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Δημοσιεύματα, αναρτήσεις και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές αναφέρονται σε ΜΚΟ που χρεώνεται στη σύμπραξη ΓιάννηΣτουρνάρα - Στέφανου Μάνου και η οποία "σκοπό έχει να καταθέτει επιχειρηματικές προτάσεις αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας".

Σύμφωνα, πάντα με τα δημοσιεύματα, η ΜΚΟ αυτή έχει εκπονήση επιχειρηματικό σχέδιο («Σχέδιο Αρχιμήδης») το οποίο έχει υποβάλει όχι μόνο σε κρατικά όργανα αλλά ακόμη και σε διεθνή δικηγορικά γραφεία συμβούλων επιχειρήσεων όπως στη Roland Berger, που συνέταξε το σχέδιο «Εύρηκα», προκειμένου να βρεθούν κοινά στοιχεία στις δύο πρωτοβουλίες.

Η Roland Berger δεν είναι κοινωφελής οργανισμός αλλά επιχείρηση αποσκοπούσα στην δική της κερδοφορία μέσω παροχής συμβούλων επ’ αμοιβή.

Οι  «Ανεξάρτητοι Έλληνες», ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών κ.Γιάννη Στουρνάρα, να δώσει άμεσες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

1. Ποιά η εμπλοκή του στη συγκεκριμένη ΜΚΟ.

2. Ποιός φορέας την χρηματοδοτεί.

3. Ποιά είναι η ακριβής δραστηριότητά της.

4. Ποιές οι σχέσεις της με την Roland Berger.

Εάν ο Υπουργός Οικονομικών κρίνει ότι δεν θέλει να απαντήσει, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» επιφυλάσσονται να φέρουν το θέμα στη Βουλή, όπως θα φέρνουν προς κοινοβουλευτικό έλεγχο οτιδήποτε σχετίζεται με τη διαφάνεια και φυσικά, την δημόσια περιουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου