Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

"Πέρασμα στη Μεσόγειο" από τον Πάνο Μητσόπουλο στην Ιταλία

Ο Πάνος Μητσόπουλος γεννήθηκε στην Ιτέα Φωκίδας, σπούδασε στην σχολή καλών τεχνών Rietveld του Άμστερνταμ.
Η δουλειά του Πάνου Μητσόπουλου εκφράζει αντίσταση, αστάθεια και αντανακλά την απελευθέρωση που υπάρχει σε μια μετάβαση ή σε μια αλλαγή στη ζωή.
Με την εγκατάσταση Πέρασμα στη Μεσόγειο που δημιουργεί κάθε φορά και σ’ ένα διαφορετικό λιμάνι της Μεσογείου, ο Έλληνας καλλιτέχνης Πάνος Μητσόπουλος αναζητά τον διαπολιτισμικό διάλογο με τους λαούς και τις χώρες που ...
μοιράζονται την ίδια θάλασσα: τη Μεσόγειο που ενώνει τρείς ηπείρους και αποτελεί, διαχρονικά, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.
Το Πέρασμα στη Μεσόγειο επικεντρώνεται στην μεταναστευτική αναζήτηση του ανθρώπου της Μεσογείου. Σε κάθε λιμάνι, σημείο συνάντησης και αφομοίωσης στοιχείων του ανατολικού και δυτικού πολιτισμού δημιουργείται μια νέα εγκατάσταση, που συμβολίζει και ταυτόχρονα διαπραγματεύεται, την προσπάθεια προσαρμογής του μετανάστη στο τόπο άφιξής του. Στόχος του έργου είναι η επικοινωνία με τους ανθρώπους του μεσογειακού κόσμου και η ανταλλαγή απόψεων με τοπικούς καλλιτέχνες.
Τα τελευταία χρόνια, δουλεύει πάνω στο θέμα «ευχάριστα κλουβιά». Σε αυτό το θέμα παραλληλίζει τη ζωή ενός καναρινιού κλεισμένου σε κλουβί με τη μοντέρνα ζωή στις μητροπόλεις. Χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται με διαφορετικούς τρόπους το ανοιχτό κίτρινο χρώμα του καναρινιού, που είναι κλειδωμένο μέσα στο κλουβί: σκιές που ισορροπούν και κατασκευές κλουβιών, μερικές φορές άνετες, που επιπλέουν στο χώρο, σαν να προσπαθούν μάταια να μπουν η μία μέσα στην άλλη. Περισσότερα: http://www.hfc-sezioneitaliana.com/ www.panosmitsopoulos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου