Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Σοφία Σακοράφα: Το ζητούμενο σήμερα είναι η ενότητα και κοινή δράση της αριστεράς . Τώρα είναι η ώρα: ή να ανταποκριθούμε όλοι μας σ' αυτόν τον ρόλο, ή με γενναιότητα να κάνουμε πίσω, ώστε νέες, υγιείς δυνάμεις να επιτελέσουν αυτό που εμείς δεν καταφέραμε, είτε από δειλία, είτε από κοντόφθαλμο καιροσκοπισμό, είτε από αδυναμία να φανούμε αντάξιοι της Ιστορίας.

Χρήστου Δημήτρης
  
Για να φτάσεις στην επιβολή, που οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση, προϋπόθεση είναι η απώλεια της εθνικής σου ανεξαρτησίας, το γκρέμισμα ακόμη και αστικών θεσμών, η διαμόρφωση κλίματος τρομοκρατίας, η επικράτηση της λογικής της συλλογικής ευθύνης, κοινωνικός κανιβαλισμός. Η απόφασή μου να αντιταχτώ στο Μνημόνιο και τις συνέπειες του δεν ήταν συναισθηματική, δεν στηρίχτηκε σε εικασίες. Όποιος διάβασε το κείμενο του Μνημονίου κατάλαβε πού πάει το πράγμα, τονίζει στη συνέντευξή της στην "Αυγή" της Κυριακής η Σοφία Σακοράφα.
Αναλυτικά:
* Όταν αποφάσισες να αρνηθείς την ψήφιση των όρων του Μνημονίου, είχες φανταστεί τελικά το μέγεθος της επίθεσης που φτωχοποιεί μαζικά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά;
Το εργαλείο πρόβλεψης δεν είναι η φαντασία, αλλά η γνώση των ίδιων συνεπειών που έχει προκαλέσει η προσφυγή στο ΔΝΤ σε άλλες χώρες, με διαφορετικές μάλιστα δομές, ...

Προανάκριση για την έκρηξη σε σκάφος ιχθυοκαλλιέργειας στο Γαλαξίδι

Με εγκαύματα νοσηλεύεται ο 35χρονος χειριστής του βοηθητικού σκάφους ιχθυοκαλλιέργειας “Γαλαξίδι V” Ν. Ιτέας 14 στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη το μεσημέρι και περί ώρα 13.30 της Τετάρτης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών η έκρηξη προκλήθηκε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού στο μηχανοστάσιο του σκάφους, το οποίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή Ανεμοκάμπι Γαλαξιδίου.
Ο 35χρονος αρχικά μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. ...

" Ο Βυσσινόκηπος" ... τελευταίες παραστάσεις στην Λιβαδειά

Το Δ. Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λιβαδειάς και ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου Λιβαδειάς σας προσκαλούν στην θεατρική παράσταση
«Ο ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ»
Κωμωδία σε τέσσερις πράξεις του Αντον. Π. Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαλάμπρου
στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λιβαδειάς (Δωδεκανήσου 5)
Τελευταίο Σαββατοκύριακο παραστάσεων...
Απόψε στις 8:00 μ.μ και αύριο στις 7:00 μ.μ στο Δημοτικό θέατρο Λιβαδειάς...Σας περιμένουμε στο Βυσσινόκηπό μας...
Μαζί τους σε πρωταγωνιστικό ρόλο και ο δικός μας ο Ιτιώτης Στάθης Καστρίτης

ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ 20.000 ΕΠ.ΟΠ.

Είτε με αύξηση της θητείας, είτε με πρόσληψη Ειδικών Έφεδρων Οπλιτών, πάλι θέλουν να την πληρώσει η νεολαία

Ότι κουτοπονηριά και να σκαρφιστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλος και Π.Μπεγλίτης, η απόφαση τους να απολύσουν σαλαμωτά 20.000 ΕΠ.ΟΠ. δεν μπορεί να κρυφτεί!

Αρχικά ο Ευ.Βενιζέλος θολώνει τα νερά δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα απόλυσης "μόνιμου" προσωπικού, λες και οι Επαγγελματίες Οπλίτες είναι μόνιμοι και όχι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου που αν και εφόσον η έκθεση του διοικητή, η επιτυχία στις εξετάσεις μετά την 7χρονη διαδρομή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί το επιτρέψουν, θα μονιμοποιηθούν. ...

Εξελίξεις στο θέμα των επεκτάσεων των αιολικών στον Ελικώνα

Πέρυσι, τέτοιον καιρό και λίγο πριν, θυμόμαστε όλοι τις θλιβερές συνθήκες, κάτω από τις οποίες συζητήθηκε στο δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο η επέκταση (διπλασιασμός) των αιολικών πάρκων στο Περδικοβούνι – Άσπρο Κούτσουρο και στην Τούμπα (Παλιοβούνα). Με τέτοιες αρχές που είχαμε, τα κατάφεραν να πάρουν τη συναίνεσή τους. Όχι όμως και τη δική μας.

Αντιδράσαμε πολλές φορές και δυναμικά. Στο δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο, στο υπουργείο περιβάλλοντος και με αναφορά στο συνήγορο του πολίτη, για τις απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Καταφέραμε για ένα χρόνο να “παγώσει” το έργο. Μας βοήθησε και το γεγονός ότι το  ...

Ξεκίνησε ο Παρνασσός με εκπτώσεις στις τιμές

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΑΙΟΛΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ17 Δεκέμβριος 2010 12:26:00 μμ Αγαπητοί φίλοι,
Κελλάρια 1750 , ώρα 12.30,
Παγωνιά , ήλιος με σύνεφα, θερμοκρασία -4 oC.
Ο Αίολος και ο Βάκχος λειτουργούν κανονικά για τους φίλους χιονοδρόμους .
Γίνεται προσπάθεια (καθαρίζονται πέτρες από χιονοδιαδρόμους) για να λειτουργήσει αύριο και ο Ηρακλής , το οποίο με αυτή την παγωνιά φαίνεται αρκετά πιθανό .
Αύριο Σάββατο 18/12/2010 ,
θα λειτουργήσουν οι αναβατήρες Αίολος, Βάκχος και πιθανότατα και ο Ηρακλής για χιονοδρόμους.
Θα λειτουργήσουν οι πίστες Νο4 Αίολος, Νο5 Περικλής και Νο12 Διηανειρα.
Η Αφροδίτη, και πιθανότατα ο Βάκχος ή ο Ηρακλής θα μεταφέρει τους φίλους ...

Χώρα Προέλευσης η ταινία της Κυριακής στην Άμφισσα


 Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 19 Δεκέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας στις 8:00

Χώρα προέλευσης 
Τρεις γενιές επί ξυρού ακμής
Η Ελλάδα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα εγγεγραμμένη στη δυσλειτουργική οικογένεια

Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης, Γιούλα Μπούνταλη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Χρήστος Πασσαλής.
ΚΡΙΤΙΚΗ. Η στροφή από τον Εθνικό Υμνο «και ακαρτέρει, και ακαρτέρει/ φιλελεύθερη λαλιά,/ ένα εκτύπαε τ' άλλο χέρι/ από την απελπισιά» δρα αποκαλυπτικά στο πνεύμα και στο σώμα της ταινίας του Σύλλα Τζουμέρκα «Χώρα προέλευσης». Η οικογένεια σε δεσμά. Το ψέμα: «Αλλος σου έταξε βοήθεια/ και σε γέλασε φρικτά», η επανάσταση «που ακατάπαυστα γυρεύει/ ή τη νίκη ή τη θανή», η εκδίκηση «σύρε νάβρης τα παιδιά σου,/ σύρε ελέγαν οι σκληροί», η ματαιωμένη ελπίδα «κι' έλεες: πότε, α! πότε βγάνω/ το κεφάλι από τς ερμιές;/ Κι αποκρίνοντο από πάνω κλάψες, άλυσες, φωνές».
Ο 32χρονος σκηνοθέτης, στην πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή του, κάνει ένα άλμα στον χρόνο, μεταφέροντας τον συμβολισμό ενός κορυφαίου έργου του 19ου αιώνα στον 21ο. Η σύλληψη είναι τολμηρή. Μια δασκάλα αναλύει στους μικρούς μαθητές της, ...

Οι Συλλογικοί φορείς της Άμφισσας για το ΤΕΙ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Συλλογικών Φορέων της Άμφισσας



Στα πλαίσια της συζήτησης για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, επιθυμούμε να σημειώσουμε τα κατωτέρω που ελπίζουμε να τα λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν της η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:

1.      Για το Τ.Ε.Ι. της Άμφισσας (Παράρτημα Άμφισσας του Τ.Ε.Ι. Λαμίας) έχει δοθεί τεράστιος και πολύπλευρος αγώνας από την τοπική κοινωνία, έχουν διατεθεί μεγάλα χρηματικά ποσά από τη Νομαρχία Φωκίδας και από το Δήμο Άμφισσας και γενικότερα αποτελεί μια δομή που βρίσκεται σταθερά και ακλόνητα στην κορυφή της πυραμίδας των ζητημάτων που συγκινούν και κινητοποιούν το λαό της Άμφισσας και ευρύτερα του «καλλικρατικού» Δήμου Δελφών.

2.      Η Πολιτεία πρέπει να μας απαντήσει ποιον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τι είδους επένδυση έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 35 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή μας. Υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ίσως ο μοναδικός νομός στην Ελλάδα στον οποίο δεν έχει εκτελεστεί κανένα μεγάλο οδικό έργο (που να μας βγάλει από τη σχετική γεωγραφική μας απομόνωση), δε διέρχεται σιδηρόδρομος (ούτε υπάρχει καμία πρόθεση για κάτι τέτοιο) και επιπλέον έχουμε υποστεί επί 25ετία τον πλήρη στραγγαλισμό που προκύπτει από την τεράστια ζώνη στην οποία έχει καθοριστεί το προστατευόμενο Δελφικό Τοπίο (ασφυκτικός περιορισμός υπέρ της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς, χωρίς όμως κανένα αντιστάθμισμα για τον τόπο που πλήττεται όλα αυτά τα χρόνια). Δε χρειάζεται φυσικά να επισημάνουμε ότι με τις ανωτέρω συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατη ...

Μια πολυδιαφημισμένη διαβούλευση που δεν έγινε

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε η πολυαναμενόμενη “δημόσια διαβούλευση” της 18ης Δεκεμβρίου στην Ιερισσό για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Έτσι ενημέρωσε με φαξ σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Μαργαρίτα Καραβασίλη το Δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου Μιχάλη Βλαχόπουλο, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή της.
Ωδυνεν όρος και έτεκε μυν το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μόλις την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου η κα Καραβασίλη είχε στείλει επιστολή στο Δήμαρχο σχετικά με τη διοργάνωση της διαβούλευσης στην Ιερισσό, σκοπός της οποίας, σύμφωνα με την κα Καραβασίλη, θα ήταν “μετά από τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, να γνωμοδοτήσει και ο λαός”!

Φαίνεται ότι τελικά το ΥΠΕΚΑ δεν ήθελε να ακούσει τη “γνωμοδότηση του λαού”. Γιατί οι ...