Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Παρουσίαση βιβλίου της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου στην Άμφισσα

Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Φωκίδας
σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΅Ελληνικά Γράμματα΅ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Γκρέτας ... Χριστοφιλοπούλου
΅Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη΅

την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010 στις 20:00

Στο Πνευματικό κέντρο της Άμφισσας

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Φιλόλογος Μαίρη Γιαλέσσα - Τρίγκα

Ποιοί εμφανίζονται σας υποψήφιοι απο το ΠΑΣΟΚ στην Φωκίδα

Περγαντά, Γαζή στηρίζει η Φωκίδα
Τον Κλέαρχο Περγαντά για περιφερειάρχη με την Γιώτα Γαζή αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φωκίδας. Οριστική απόφαση αναμένεται να παρθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα πάντως με ορισμένα στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Φωκίδας, που ... επικοινώνησαν με το lamiastar.gr, στήριξη για την θέση του αντιπεριφερειάρχη δεν αποκλείεται να λάβει και ο πρώην γραμματέας της νομαρχιακής Σ. Γιαννοσπύρος. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κατατεθεί αιτήσεις και από άλλα στελέχη, όπως τον πρώην νομάρχη Απ.Καραχάλιο.

Στους 2 δήμους τώρα μεγάλη ζήτηση υπάρχει για τον δήμο Δελφών με έδρα την Άμφισσα, για τον οποίο έχουν καταθέσει υποψηφιότητα οι: Ασημάκης Ασημακόπουλος, δήμαρχος Άμφισσας, Δρόσος Αγγουράς δήμαρχος Γαλαξιδίου, Δ.Γκούλτας πρώην δήμαρχος Γαλαξιδίου, Γ.Δρακάκης επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας δήμου Ιτέας και μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ, Κ.Τσάρας νομαρχιακός σύμβουλος, πρώην υποψήφιος βουλευτής, Π.Μανανάς πρώην υποψήφιος βουλευτής και Νομαρχιακός σύμβουλος και ο Δ.Τζιβάρας, πρώην δήμαρχος Παρνασσού, μέχρι στιγμής..
Για το δήμο Δωρίδας οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μέχρι στιγμής είναι ο Γιώργος Καπετσώνης, πολιτικός μηχανικός και Κώστας Κάρμας, καθηγητής Πανεπιστημίου, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ευπαλίου και πρώην υποψήφιος βουλευτής.


Από lamiastar.gr

4ο Πανελλήνιο Τουρνουά Ποδοσφαίρου «Ξενοφάνης ο Αμφισσεύς»

Η ομάδα Διεθνών Επίλεκτων ποδοσφαιριστών beach soccer για το 4ο Πανελλήνιο Τουρνουά Ποδοσφαίρου «Ξενοφάνης ο Αμφισσεύς» στη Νομαρχίας Φωκίδας!

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας , στο πλαίσιο των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων της για το καλοκαίρι του 2010,με σκοπό την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού του Νομού, διοργανώνει το 4ο Πανελλήνιο Τουρνουά Ποδοσφαίρου «Ξενοφάνης ο Αμφισσεύς» φιλοξενώντας για 2η συνεχόμενη χρονιά και την ομάδα των Διεθνών Επίλεκτων Ποδοσφαιριστών Beach Soccer, η οποία θα προσφέρει απλόχερο θέαμα, κορυφώνοντας έτσι τη διοργάνωση.

Το τουρνουά διοργανώνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Προώθησης του Εναλλακτικού Τουρισμού μέσα από τον ... Αθλητισμό, στο Νομό Φωκίδας και θα διεξαχθεί από τις 19 έως και τις 22 Ιουνίου 2010 στα Αθλητικά Κέντρα ΔΑΚ Άμφισσας, ΔΑΚ Ιτέας, ΕΠΣ Φωκίδας. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας με τον Α.Ο. Κεχαγιά Προσηλίου και των Arsenal Soccer Schools, με την υποστήριξη του Δήμου Άμφισσας και του Δήμου Ιτέας, υπό την αιγίδα του ΕΠΣ Φωκίδας, η οποία αποτελεί μια μεγάλη γιορτή που κάθε χρόνο συγκεντρώνει νεολαία και πλήθος συμμετοχών και θεατών.

Η τελετή έναρξης του τουρνουά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιουνίου στις 18.30, με χαιρετισμό του Νομάρχη κ. Νίκου Φουσέκη και την παρέλαση των ομάδων, ενώ θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης την Τρίτη 22 Ιουνίου στις 12.00.Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο τουρνουά απαρτίζονται από παιδιά γεννημένα από το 1994 ως το 2002 χωρισμένα σε 4 ηλικιακές κατηγορίες! Το παρόν θα δώσει η Elite ομάδα των Arsenal Soccer Schools, με προπονητή των μεγάλο άσο του παρελθόντος Λάκη Παπαϊωάννου, μαζί με ομάδες από όλη την Ελλάδα (Πάτρα, Κιάτο, Ναύπλιο, Περιστέρι, Αρτάκη, Λαμία, Λάρισα, Καρδίτσα, Κεφαλονιά, το νομό Φθιώτιδας και φυσικά το νομό Φωκίδας)!

Το τουρνουά θα κορυφωθεί με τον αγώνα επίδειξης Beach Soccer, μεταξύ της ομάδας Διεθνών Επίλεκτων Ποδοσφαιριστών και της μικτής ομάδας γνωστών Δημοσιογράφων και Ηθοποιών τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010. Το βράδυ της Δευτέρας, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θρύλους του Ελληνικού ποδοσφαίρου όπως τους Γιώργο Αμανατίδη, Ντανιέλ Μπατίστα, , Θοδωρή Παχατουρίδη, Κυριάκο Τοχούρογλου, Κώστα Φραντζέσκο σε εντυπωσιακές ενέργειες απέναντι στους δημοσιογράφους Μανόλη Σφακάκη, Νίκο Παγιωτέλη, τους ηθοποιούς Κώστα Σόμμερ, Κώστα Κρομμύδα και πολλούς άλλους! Ο αγώνας beach soccer θα διεξαχθεί στην προβλήτα της Ιτέας όπου αποκλειστικά για τις ανάγκες της ημέρας θα δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό γήπεδο με άμμο.

Το τουρνουά Ξενοφάνης ο Αμφισσεύς, έχοντας πλέον γίνει θεσμός και αποδείξει τον Πανελλήνιο χαρακτήρα του, κοιτάζει και εκτός συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, επίσημος καλεσμένος της Νομαρχίας είναι ο Ολλανδός προπονητής Ton De Hoop, ο οποίος όντας κάτοχος άδειας Α’ Κατηγορίας της Ολλανδίας και UEFA A’, είναι πολύ γνωστός για την ικανότητά του να διδάσκει ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα και έχει μεγάλη ικανότητα να επιτυγχάνει εντυπωσιακά αποτελέσματα με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ο De Hoop είναι professor στο Central Institute of Education (CIOS Academy) της Ολλανδίας, όπου προπονεί τους κορυφαίους Ολλανδούς υποψήφιους προπονητές. Επίσης διδάσκει στο National Sports Centre of the Royal Dutch Soccer Union (KNVB). Μερικοί από τους πιο διάσημους μαθητές του περιλαμβάνουν διεθνείς παίκτες όπως: Ruud Krol, John Neeskens, Danny Blind, Hans van Breukelen, και Gerald Vanenburg.

Στο τουρνουά θα παραστεί ως εκπρόσωπος ομάδων της Α’ Εθνικής της Ολλανδίας για να παρακολουθήσει τους παίκτες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση αλλά και για να δει το επίπεδο του τουρνουά και να προσφέρει την τεχνογνωσία του ώστε μελλοντικά να γίνει διεθνές.

Το τουρνουά εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο πολιτιστικών ενεργειών του Νομού Φωκίδας για την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Πανελλήνιο Ιστιοπλοϊκό Πρωτάθλημα Παίδων, το Αναρριχητικό φεστιβάλ, το φεστιβάλ « Ήχοι του δάσους», και άλλα σπουδαία δρώμενα.

Σας περιμένουμε όλους εκεί!

Άνοιξε η οδός Ηρώων στην Ιτέα

Καθαρίστηκε η οδός Ηρώων στην Ιτέα.
Η οδός αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί είναι διπλής κατεύθυνσης και μπορεί να μετατραπεί στην κύρια πύλη εισόδου και εξόδου της πόλης.

Δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει η κυκλοφοριακή σύνδεση, αλλά πρέπει να σχεδιαστεί πολύ καλά γιατί και αυτή η πύλη της πόλης μας, έρχεται να... συναντήσει την Εθνική Οδό επάνω σε στροφή.
Αν δεν προσεχθεί καλά κινδυνεύει να γίνει επικίνδυνη για τους κατοίκους.
Ο δρόμος αυτός θα αυξήσει τις πιέσεις για την καταστροφή της μοναδικής πλατείας της πόλης μας με την δημιουργία δρόμου που να την χωρίζει στα δύο.
Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι πολύ σημαντικοί αλλά δεν τυχαίνουν της προσοχής μας και της αναβάθμισης που χρειάζονται από τις δημοτικές αρχές.
Τα έργα ανάπτυξης του τόπου θα πρέπει ότι καταστρέφουν να το δημιουργούν και πάλι , ο κοινόχρηστος χώρος που αφαιρείται θα πρέπει να ξαναπροστίθετε γιατί αλλιώς θα μετατραπούμε σε πόλη για αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα με εξόριστους απο τους δρόμους της εμάς και τα παιδιά μας.

Πολιτική κωμωδία! Αριστοφάνη «Αχαρνής» στους Δελφούς

Η Πολιτική Κωμωδία του Αριστοφάνη, «Αχαρνής» είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν: Δικαιόπολις: Σταμάτης Κραουνάκης, Λάμαχος: Γρηγόρης Βαλτινός, Μεγαρίτης: Κώστας Βουτσάς.
"...Το έργο είναι δραματικά... επίκαιρο σε συνθήκες ηθικής πτώσης και πολιτισμικής παρακμής που συνοδεύουν πάντοτε την οικονομική κρίση..." λέει ο κ. Χατζάκης.
Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 2 Ιουλίου στο Αρχαίο θέατρο Δελφών όπου οι Αχαρνής θα είναι η εναρκτήρια παράσταση των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (9-10 /7), στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης (14-15 /7), στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου (23-24 /7), στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα (28/7), στο Αρχαίο Θέατρο της Ολυμπίας (30/7). Η περιοδεία θα συνεχιστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Από bourubouru

Φρικτό εργατικό ατύχημα στη Λάρκο

Aκόμα ένας σοβαρός τραυματισμός εργάτη σημειώθηκε στη ΛΑΡΚΟ, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, πυρακτωμένο υλικό από τα καμίνια έπεσε στο πρόσωπο και τα χέρια του!

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο εργάτης βρισκόταν στα καμίνια της βιομηχανίας, όπου οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολλών ...χιλιάδων βαθμών.

Από άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, το περιεχόμενο από τα καμίνια έπεσε πάνω του και του προκάλεσε εγκαύματα.

Συνάδελφοί του τον μετάφεραν στο ιατρείο του εργοστασίου, όπου μετά τις πρώτες βοήθειες διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Κατά πληροφορίες, οι γιατροί φοβούνται για την όρασή του.

Star.gr

Η Παιδιατροφή στο Σερνικάκι και την Αγία Ευθυμία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέχεια της εκδήλωσης του Δήμου Άμφισσας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 στην Πλατεία Ησαΐα, με τη συμμετοχή παιδιών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, για την πρώτη ενότητα του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode με τίτλο «ΠΡΩΙΝΟ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΟΥ ΟΠΛΟ», δύο ακόμη εκδηλώσεις έλαβαν χώρα.
Η πρώτη την Πέμπτη 03 Ιουνίου 2010, στην ...πλατεία Σερνικακίου, στην οποία συμμετείχαν τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό μαζί με τις δασκάλες τους και η δεύτερη την Τρίτη 08 Ιουνίου 2010 στην πλατεία Αγ. Ευθυμίας, με τη συμμετοχή των παιδιών και των δασκάλων των εκεί σχολείων.
Και στις δύο εκδηλώσεις παρευρέθησαν, ο Δήμαρχος Άμφισσας κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και τοπικός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Ευθύμιος Λαζογιώργος, και οι Αντιδήμαρχοι κ. Δημήτριος Προβιάς και κ. Ευθύμιος Βλαχοδημητρίου.
Ο Δήμαρχος κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος, τόνισε ότι τα παιδιά που κατοικούν και φοιτούν σε σχολεία που είναι σε χωριά, επιβάλλεται να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μάθηση, στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία με τα παιδιά της πόλης.
Υπεύθυνες για την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκδήλωσης, ήταν η διαιτολόγος του προγράμματος κ. Δήμητρα Παππά και η γραμματέας κ. Ευαγγελία Φέλλου.

Ανοιχτή Επιστολή Γιώτας Καμπαφλή

Με θλίψη διαπιστώνω ότι τα «Καμπάφλεια», ένας θεσμός που ξεκίνησε από 1995 με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού προς τιμήν του μεγάλου Ολυμπιονίκη - Βαλκανιονίκη Πάλης και Στίβου Αθανασίου Καμπαφλή, ακυρώνεται μετά από 15 ολόκληρα χρόνια…

Τα «Καμπάφλεια» είναι ένας θεσμοθετημένος φόρος τιμής από την Πολιτεία προς τον άντρα που δόξασε την Ελλάδα και την Δεσφίνα, όπου εκτός των άλλων εκδηλώσεων μνήμης και τιμής διεξάγονται Πανελλήνιοι Αγώνες Δρόμου ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιών καθώς και αγώνες ...Ελληνορωμαϊκής πάλης με την συμμετοχή μαθητών κι εκπαιδευτών πολιτειακών και αναγνωρισμένων αθλητικών φορέων από όλη την χώρα - επειδή ο Αθανάσιος Καμπαφλής ήταν καθηγητής Σωμάτων Ασφαλείας και Στρατού στην Αυτοάμυνα - ενώ οι νικητές βραβεύονται με το βραβείο
«Αθανάσιος Καμπαφλής» δηλώνοντας μάλιστα ότι « ερχόμαστε να χύσουμε τον ιδρώτα μας στην ιδιαίτερη πατρίδα αυτού του μεγάλου Έλληνα και δάσκάλου μας».

Ο Θεσμός είναι ετήσιος και πραγματοποιείται από το 1995 με την διοργάνωση του Δήμου Δεσφίνας υπό την Αιγίδα της ΓΓ Αθλητισμού, που σαν ορισμένος από την Πολιτεία φορέας χρηματοδοτεί την εκδήλωση.

Η ΓΓ επιχορηγεί τον Δήμο για την διεξαγωγή των «Καμπάφλειων», με την διαφορά ότι μέχρι πριν δύο χρόνια οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σταμάτησαν να γίνονται από τον Δήμο Δεσφίνας!

Τα δύο τελευταία χρόνια ο Δήμος δεν απάντησε σε έγγραφη επιστολή μου για την διοργάνωση και ως εκ τούτου πέρυσι ήταν ο Σύλλογος Γυναικών Δεσφίνας που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο για να υλοποιήσει την εκδήλωση.

Στο εξής καμμία ενέργεια ούτε μέριμνα ούτε επιθυμία φαίνεται να υπάρχει από την Δημοτική Αρχή για την συνέχεια του θεσμού παρότι υπάρχουν αζήτητα τα χρήματα του Υπουργείου για την υλοποίηση της εκδήλωσης.
Και διερωτώμαι - όχι ως κόρη Καμπαφλή αλλά ως πολίτης που η ιδιαίτερη πατρίδα μου τιμάται και τιμά την παράδοση, τις αξίες, τις μνήμες και τις προσωπικότητες που την ανέδειξαν και την διέκριναν παγκοσμίως:

Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που οι τοπικού άρχοντες ακυρώνουν τον θεσμό που τιμά και διακρίνει τον Δήμο και την περιοχή ολόκληρη εδώ και τόσα χρόνια;

Δεν ενδιαφέρονται να διαθέσουν τα διδόμενα από το υπουργείο εφόσον διατίθενται σε μια εκδήλωση που αποτελεί πρότυπο για τη νεολαία και τις επόμενες γενιές, η οποία σημειωτέον προβάλλεται και πανελλαδικά;

Με ποιο σκεπτικό αλήθεια καταδικάζουν στην αφάνεια την προσφορά και την προσωπικότητα ενός παγκόσμια αναγνωρισμένου Δεσφινιώτη πρωταθλητή, αγωνιστή, τραγουδιστή και ανθρώπου, του οποίου η πολιτεία καθιέρωσε με τόση προθυμία, επιτυχία και λαμπρότητα την απονομή τιμών;

Με ποια διάθεση αποκλείουν την έλευση και συμμετοχή τόσων εκατοντάδων αθλητών από αναγνωρισμένους Πανελλήνιους φορείς;

Δεν μπορώ παρά να απευθύνω ένα ερωτηματικό, ένα ΓΙΑΤΙ; σαν Ελληνίδα, σαν φορέας, σαν πολίτης σαν γυναίκα και τελευταία σαν κόρη.

Και, παρακαλώ τις απαντήσεις, με θάρρος κι επιχειρήματα να τις δώσουν όχι σε μένα αλλά στους πολίτες, στους αθλητές, στους φορείς και στην Πολιτεία.

Σας ευχαριστώ

Παναγιώτα Αθ. Καμπαφλή - Μπαλακτάρη

Πρώην Δημάρχος Δεσφίνας

Αιρετή εκπροσώπος Γυναικών Ν.Δ. Ελλάδος
Από astronafpaktos

Στα μαλακά οι αστυνομικοι που πήγαν να ενοχοποιήσουν φοιτητή

Ποινή αργίας τριών μηνών σε έναν ανθυπαστυνόμο και δύο μηνών σε 4 αστυνομικούς επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ., που συνεδρίασε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τη σκευωρία που στήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη εις βάρος 23χρονου φοιτητή, γνωστού ως φοιτητή με την «πιτζάμα».

Το Δεκέμβρη του 2009 κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από... τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, οι 5 αστυνομικοί επιχείρησαν να ενοχοποιήσουν το φοιτητή, «φορτώνοντάς» τον σακίδιο με μολότοφ. Ο 23χρονος, φορώντας το κάτω μέρος πιτζάμας, είχε κατέβει από το διαμέρισμά του για να πετάξει σκουπίδια σε κάδο απορριμάτων και συνελήφθη, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, με την κατηγορία της κατοχής εκρηκτικών υλών.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται ερασιτεχνικά βίντεο και φωτογραφίες που τράβηξαν διαδηλωτές, τα οποία αποδείκνυαν τη μη εμπλοκή του φοιτητή. Για το γεγονός αυτό αναγκάστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» η ΕΛ.ΑΣ. με επίσημη ανακοίνωσή της. Πρόστιμο 300 ευρώ επέβαλε το Πειθαρχικό Συμβούλιο και σε έναν έκτο αστυνομικό, ο οποίος έριξε στο έδαφος συσκευή κινητού τηλεφώνου, με την οποία κατέγραφε το συμβάν μια αυτόπτης μάρτυρας.

Οι καταδικασθέντες, που έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ., απέφυγαν την απόταξη, αφού τιμωρήθηκαν για λάθος και όχι για συνειδητή ενέργεια.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Στο Δίστομο του νομού Βοιωτίας έγινε κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων από της Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Στις 10 Ιουνίου του 1944 ο Fritz Laufenbach, λοχαγός των SS του 2ου λόχου του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος της αστυνομίας SS, έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λιβαδειά προς το Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στην δυτική πλευρά του Ελικώνα. Σαν δόλωμα οι Γερμανοί είχαν 2 επιταγμένα Ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, που προπορεύονταν της κύριας φάλαγγας. Ταυτόχρονα ο 10ος και 11ος λόχος του 3ου τάγματος από την Άμφισσα κατευθυνόταν προς το Δίστομο για να συναντήσουν τον 2ο λόχο. Οι 3 λόχοι συναντήθηκαν χωρίς να έχουν εντοπίσει αντάρτες εκτός από 18 παιδιά που κρύβονταν σε γύρω στάνες. Έξι από τα παιδιά που προσπάθησαν να δραπετεύσουν εκτελέστηκαν. Οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και εκφοβίζοντας τους χωρικούς έμαθαν ότι............
υπήρχαν αντάρτες στο Στείρι. Ο 2ος λόχος κατευθύνθηκε προς τα εκεί και στην θέση Λιθαράκι ,περιοχή του Στειρίου έπεσε σε ενέδρα των ανταρτών του 11ου λόχου του 3ου τάγματος του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Η μάχη του Στειρίου ήταν σκληρή και κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση . Οι απώλειες των Γερμανών ήταν περίπου 40 νεκροί και των ανταρτών.

Το πρωί του Σαββάτου της 10ης Ιουνίου του 1944 οι δυνάμεις του 11ου Λόχου του ΙΙΙ/34 τάγματος του ΕΛΑΣ με Διοικητή τον Λοχαγό Χριστόφορο παίρνοντας εντολή έφυγαν από το Κυριάκι και κατέβηκαν στο Στείρι, περιμένοντας τις επίλεκτες δυνάμεις των Γερμανών που είχαν διαταχθεί από την Λιβαδειά και την Άμφισσα να έλθουν με σκοπό την τρομοκράτηση και εκφοβισμό του πληθυσμού του Διστόμου, αλλά και του Στειρίου και του Κυριακίου . Εκείνη την χρονική περίοδο πολλοί κάτοικοι των χωριών αυτών ήσαν οργανωμένοι στο ΕΑΜ και βοηθούσαν τον ΕΛΑΣ στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας ,ενώ το Γ΄ Ράιχ είχε υποστεί σημαντικές ήττες τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Οι αντάρτες φτάνοντας στο Στείρι επέλεξαν το κατάλληλο σημείο στήνοντας ενέδρα με τρεις διμοιρίες στη θέση Λιθαράκι 1,5 χιλιόμετρο πριν το χωριό περιμένοντας τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί φθάνοντας στο Δίστομο και τρομοκρατώντας τους κατοίκους απόσπασαν την πληροφορία ότι υπάρχουν αντάρτες στο Στείρι. Έτσι πριν τις 12:00 το μεσημέρι, 4 γερμανικά και 2 επιταγμένα ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς για να μην κινήσουν υποψίες , έφυγαν από το Δίστομο με προορισμό το Στείρι με σκοπό να συνεχίσουν και εκεί τα ίδια (βιαιοπραγίες, εκφοβισμό και εκτελέσεις του πληθυσμού).Η μάχη κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση . Οι απώλειες των Γερμανών ήταν περίπου 40 νεκροί άνδρες, μεταξύ αυτών και έναςο αξιωματικός που εκτελούσε χρέη μεταφραστή, ο οποίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος και πέθανε στο Δίστομο ενώ των Ελλήνων 1 νεκρός.

Έτσι τελείωσε η μάχη αυτή με οδυνηρές απώλειες για τους Γερμανούς αλλά και για τον άμαχο και αθώο πληθυσμό του γειτονικού χωριού.

Μετά την μάχη οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και σε αντίποινα για τις απώλειές τους άρχισαν την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη που δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε μόνο όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους. Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, από τους οποίους οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσα τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Eλβετού George Wehrly που έφτασε στο Δίστομο μετά από λίγες μέρες κάνει λόγο για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.

Ένας από τους επικεφαλής που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την σφαγή στο Δίστομο Χανς Τσάμπελ (Hans Zampel) μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εκεί έρευνες όπου και παρέμεινε. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ζει ως σήμερα ελεύθερος.

Ο λοχαγός των SS Φριτς Λάουτενμπαχ (Fritz Lautenbach) είναι ο άνθρωπος που εκτέλεσε την εντολή και συνέταξε την σχετική ψευδή αναφορά. Η αναφορά του Lautenbach, αμφισβητήθηκε άμεσα από τον επίσης αυτόπτη μάρτυρα της μυστικης αστυνομίας, Georg Koch, o οποίος συνόδευε την αποστολή.


Από kafeneio-gr