Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σε σχέση με τις ΖΕΠ Σημαντική επέκταση του δικτύου των Ζωνών Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε χθες για το δίκτυο των ελληνικών Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 66 νέες περιοχές οι οποίες θα ενταχθούν στο δίκτυο Natura 2000. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαιρετίζει την σημαντική αυτή απόφαση του Υπουργείου.

Το δίκτυο Natura αποτελεί το δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών στην Ευρώπη και περιλαμβάνει τους Τόπους Κοινοτικού Ενδιαφέροντος για τη προστασία των οικοτόπων και τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη προστασία των πουλιών. Για την Ελλάδα, μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος, το Δίκτυο αυτό δεν αποτελεί μόνο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας, ... αλλά και ευκαιρία ανάπτυξης αυτών των περιοχών.


Από τις 66 περιοχές που ορίστηκαν οι 43 είναι νέες. Η συνολική έκταση του δικτύου των Ζωνών Ειδικής Προστασίας αυξάνεται κατά 76%, δηλαδή κατά περίπου 1,3 εκατ. εκτάρια και το δίκτυο πλέον αριθμεί 204 περιοχές. Η προσθήκη των νέων αυτών περιοχών αυξάνει την έκταση του ελληνικού δικτύου Natura 2000 κατά 6,2%, με αποτέλεσμα αυτό να φτάνει σήμερα το 27,3% της ελληνικής επικράτειας.


Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας από την Ορνιθολογική και τη BirdLife International. Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε από την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής για την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα, λόγω των έως πρόσφατα σημαντικών ελλείψεων στο δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας.


Ο Τάσος Δημαλέξης, Επιστημονικός Διευθυντής της Ε.Ο.Ε., τονίζει: «Υπάρχουν αρκετά ακόμη να γίνουν από πλευράς της πολιτείας πριν το δίκτυο θεωρηθεί πλήρες ως προς την έκταση και τον αριθμό των ΖΕΠ. Το θετικό αυτό βήμα δεν θα φέρει αξιοσημείωτη αλλαγή για την κατάσταση διατήρησης των πουλιών και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας εάν δεν συνοδευτεί από επαρκή μέτρα προστασίας και διαχείρισης των ΖΕΠ και σωστή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Εξάλλου, παραμένει σε εκκρεμότητα η συμμόρφωση της χώρας, σε σχέση με τη δεύτερη καταδίκη της από το ΔΕΚ που σχετίζεται με τα ελλιπή μέτρα προστασίας των περιοχών αυτών».

Μεταξύ των νέων ΖΕΠ, περιλαμβάνονται αρκετές ορεινές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες έτσι μπορούν να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά σε σχέση με απειλές όπως η λανθασμένη χωροθέτηση αιολικών πάρκων. Σε αυτές, περιλαμβάνεται επίσης η περιοχή της πρώην λίμνης Κάρλας, η οποία μπορεί και πάλι να αποτελέσει έναν ορνιθολογικό παράδεισο, εάν γίνουν από την πολιτεία οι απαραίτητες διαχειριστικές παρεμβάσεις που επιβάλλει το καθεστώς των ΖΕΠ.

Από ότι μας ξέρουμε τα σαφή όρια των ζωνών ειδικής προστασίας για τα πουλιά θα αναρτηθούν επίσημα σε λίγες μέρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Περισσότερα για το θέμα των ΖΕΠ κι άλλα ενδιαφεροντα, στην ετικέτα προστατευόμενες περιοχές.
Την είδηση την βρήκαμε στους politesfokidas.blogspot.com
και προέρχεται από ornithologiki.gr

Οι νέες ανακοινώσεις μέτρων και τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς-βίντεο από τις πορείες


...
Ανακοινώθηκαν λοιπόν και τα νέα μέτρα!
Εχω χάσει το λογαριασμό και δεν θυμάμαι αν είναι το τρίτο η τέταρτο πακέτο μέτρων και φυσικά θα υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ύπάρξει και νεότερο πακέτο.Οπως υπήρξε διαβεβαίωση από την ΝΔ το καλοκαίρι ότι η οικονομια είναι ισχυρή και δεν θα γίνουν εκλογές και σε λίγες μόλις μέρες πήδηξαν από το παράθυρο.Οπως δόθηκαν υποσχέσεις απο το ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση εισοδημάτων(!), και λιγο αργότερα το Δεκέμβρη, ότι δεν θα πληρώσουν οι αδύναμοι και μετά από 1 μήνα άρχισαν οι ανακοινώσεις.Οπως δόθηκαν διαβεβαιώσεις μετά τα μέτρα του Μαρτίου ότι είναι το τελευταίο σκληρό και άδικο πακέτο και δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις για νέα μέτρα.Οπως δόθηκαν και άλλες διαβεβαιώσεις πριν απο 10 μέρες ότι για το 2010 δεν θα υπάρξει άλλη επιβάρυνση για το λαό.
Και να που υπάρχει!!!
Και θα υπάρξει κι άλλη κι ύστερα άλλη από την πιο ενδοτική κυβέρνηση που πέρασε ποτέ.
Γιατί οι αγορές(που γαμώ τις αγορές τους μέσα) θα ανησυχήσουν πάλι και θα ζητήσουν κι άλλο αίμα!
Ποιος θα τους πιστέψει πλέον;
Κι όμως εξακολουθούν να στηρίζονται στην απελπισία που έχουν φέρει τον κόσμο και την αναγκαστική αλλά αδικαιολόγητη αισιοδοξία που έχει ο καθένας μας ότι δεν μπορεί, κάτι καλό θα υπάρχει μέσα σε όλα αυτά.
Ομως η μόνη αισιοδοξία που μπορούμε να έχουμε είμαστε ΕΜΕΙΣ!
ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
Η ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.


ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΝΟ ΑΚΟΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.
ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΗΤΑΝ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΣΚΛΗΡΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ(για την ώρα)
ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΊΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΜΑΣ.
ΕΝΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΕΛΟΣ!
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Ο ΜΑΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ.
ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ!
ΚΙ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΣ.
ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (ΟΛΟΙ ΦΥΣΙΚΑ) ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ(!!!) ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΡΑ!

Τα παρακάτω βιντεο είναι ότι μπόρεσα να τραβήξω απο τα 3 ποτάμια λαού που πλημμύρισαν την Αθήνα χθές το πρωι και ελάχιστα είδαμε στα κανάλια.Το πρώτο ποτάμι με το ΠΑΜΕ από το Σύνταγμα προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, το δεύτερο της ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ και άλλων αριστερών απο την Πλ.Κλαυθμώνος, και το τρίτο που κανείς δεν περίμενε να είναι τόσο ογκώδες με διάφορα σωματεία, αυτόνομες ομάδες και τους ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΝΑΡ,ΣΕΚ,ΟΚΔΕ κλπ. που ήταν και το τελευταίο από το Μουσείο. Ηταν σίγουρα η συγκλονιστικώτερη Πρωτομαγιά των 20 τελευταίων χρόνων τουλάχιστον και η συνέχεια έπεται.
Δεν έχω καμια αμφιβολία οτι η παρουσία του λαού στο δρομο επηρέασε κατα πολύ τις σημερινές αποφάσεις.
Είναι ολοφάνερο οτι η κατάσταση βρωμάει μπαρούτι κι οτι όλα κρέμονται από μια κλωστή.
Από giorgossarris.blogspot

Πράγματι τα μέτρα που ανακοίνωσαν ήταν πιο ελαστικά απο αυτά που είχαν ανακοινωθεί στην αρχή οι κινητοποιήσεις φαίνεται να έπαιξαν τον ρόλο τους. Όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών σήμερα κιόλας δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα είναι στα σκαριά και θα εμφανιστούν όταν πιστεύουν ότι θα έχουν μικρότερες αντιδράσεις σε λίγους μήνες.

Διάσχιση μονοπατιού του Συλλόγου χιονοδρόμων ορειβατών Ιτέας Κίρρας


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ - ΚΙΡΡΑΣ

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΕΝΑΣ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ .

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ , ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κυριακή 9/5/2010 διασχίζουμε το ...ορεινό μονοπάτι από Ι .Μονή Ιερουσαλήμ , Ακρινό νερό , Ζεμενό .

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ .

Αρχή διαδρομής Ι. Μονή υψόμετρο 750 μ .Υψομετρική διαφορά 1100 μ. σε μήκος 11 χιλιομέτρων μέχρι ακρινό νερό (1850 μ.) (Β.Δ 3 ) . Από ακρινό νερό μέχρι Ζεμενό μονοπάτι ελαφρός κατηφορικό (Β.Δ 1) .

Δηλώσεις συμμετοχής κάθε βράδυ στον Σύλλογο τηλ. 2265032100 .

Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ
ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ , ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ
ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ .

Σακίδιο 40 έως 60 λίτρων ,αδιάβροχες αρβύλες , κάλτσες μάλλινες , γκέτες , αδιάβροχη μπέρτα ,γάντια αδιάβροχα , σκούφος , γυαλιά ηλίου , φαρμακείο ,
Φακός σπίρτα αδιάβροχα , ξηροί καρποί , σοκολάτα , σουγιάς , σφυρίχτρα .


Α Π Ο ΤΟ Δ . Σ . .

Προστασία στους κατακτημένους

Αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω είναι η προκήρυξη της κατοχικής «κυβέρνησης» Τσολάκογλου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της «κυβέρνησης», στις 29 Απρίλη του 1941.
«Μετά την κατάληψιν των Αθηνών υπό του γερμανικού στρατού δε δύναται να γίνει ουδείς πλέον λόγος περί συνεχίσεως του αγώνος. Πρέπει να αναλάβωμεν την τύχη της χώρας σθεναρώς εις τα χέρια μας και να ατενίζωμεν κατάματα τη σκληράν πραγματικότητα. Διά να ανταποκριθώμεν εις αυτά αποφάσισα να σχηματίσω υπό την προεδρίαν μου κυβέρνησιν. Αυτή θα είναι η μόνη νόμιμος κυβέρνηση εν Ελλάδι και θα έχει ως εντολήν και ... μοναδικόν προορισμόν, τη συγκαταθέσει των δυνάμεων κατοχής, να αποκαταστήσει την ησυχίαν και την τάξιν εις τον δυστυχισμένον αυτόν τόπον και να χαρίσει στον ελληνικόν λαόν την ασφάλειαν διά μιας υπευθύνου και δραστηρίας ενεργείας, ώστε κανείς να μην αισθάνεται τον εαυτόν του (…) ως απροστάτευτον».





69 χρόνια μετά ήρθε και πάλι επιτέλους η ώρα ώστε κανείς Έλληνας να μην αισθάνεται απροστάτευτος. Ο Έλλην πρωθυπουργός Γιώργος ΙΙ Παπανδρέου III έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θα προστατεύσω τη χώρα μου».
Οποιαδήποτε ομοιότητα στην ορολογία θεωρείται τυχαία.

Βασίλης Λέκκας Κυριακή απόγευμα

Θέσεις εργασίας στον Δήμο Βαρδουσίων


ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Εποχιακό Προσωπικό)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ
ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ...
ΘΕΣΕΙΣ 3
ΦΟΡΕΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ
ΕΔΡΑ / ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 1/17-03-10
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 2266041244
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ 27/4/2010
Διάρκεια Σύμβασης (Μήνες) 6
ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ Ιστοσελίδα
Τηλέφωνα: 22660-41244, 22660-41151

Η εργατική πρωτομαγιά, Παγκόσμιο Σύμβολο της αντίστασης των εργαζομένων είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ.


Θα ήθελα επιγραμματικά να αναφέρω δύο τρία στοιχεία των γεγονότων των ημερών του 1886. Γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του εργατικού κινήματος. Οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και η θέσπιση του οχτάωρου ήταν οι βασικές αιτίες που περί τις 100.000 εργάτες των εργοστασίων του Σικάγο βγήκαν στους δρόμους με πρωτοστάτη τον Albert Parsons. Συμπλοκές που διήρκεσαν ημέρες με βόμβες και οπλοπολυβόλα και το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν αρκετοί αστυνομικοί και εργάτες και ακόμη περισσότεροι να τραυματιστούν. Σε παγκόσμια ημερίδα που διοργανώθηκε στο Παρίσι λίγα χρόνια αργότερα, θεσπίστηκε η 1η Μαϊου ως ημέρα μνήμης και είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας. Στην Ελλάδα γνωστά είναι τα επεισόδια της Πρωτομαγιάς το 1936 στα καπνεργοστάσια της Θεσσαλονίκης από τα οποία εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ρίτσος και έγραψε τον «Επιτάφιο».
Δεν θέλω να κάνω παραλληλισμούς του σήμερα και του τότε, να αναφέρω επιτεύγματα ή και υπερβολές του εργατικού κινήματος, θέλω απλώς να σας προβληματίσω για την επέτειο αυτή ιδιαίτερα λόγω των συγκεκριμένων περιστάσεων που βιώνουμε.
Εκατό και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα του Σικάγο, το 8ώρο καταστρατηγείται, η ανεργία ... παίρνει διαστάσεις λαίλαπας και τα σπασμένα των κυβερνήσεών μας, καλείται να πληρώσει ο εργαζόμενος και το ίδιο το πολιτειακό μας σύστημα που περισσότερο από κάθε άλλη φορά κλυδωνίζεται επικίνδυνα.΄Ηθικά και πρακτικά.
Οι ματωμένες Πρωτομαγιές πρέπει να στέλνουν κυρίως το μήνυμα της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, του αγώνα για μια άλλη κοινωνία. Δεν μπορούμε να σωθούμε από την κρίση αν δεν φτάσουμε στην ανατροπή. Γιατί πολλοί "βολεμένοι", πίσω από δήθεν συνδικαλιστικά κινήματα εξυπηρετούν τους σκοπούς τους και εκμεταλλεύονται τις κατά καιρούς εργατικές κινητοποιήσεις για ατομική προβολή. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι πρόεδροι μεγάλων συνδικαλιστικών φορέων μεταπήδησαν στην πολιτική και ξέχασαν από που ξεκίνησαν.

Σας παραθέτω αποσμάσματα από το ποίημα του Ρίτσου για το οποίο είχαμε αφιερώσει πολλές ώρες στο Λύκειο με την Κα Παπαδοπούλου (μακάρι να έβλεπε κάπου το site και να έβλεπε ότι οι κόποι της δεν πήγαν χαμένοι και ότι κάτι μας έμεινε από το ατέλειωτο κήρυγμά της) και που το ποίημα αυτό αποτέλεσε αιτία για την στροφή του Ρίτσου στην ποίηση :



Γιέ μου, σπλάχνο τῶν σπλάχνων μου, καρδούλα τῆς καρδιᾶς μου,
πουλάκι τῆς φτωχιᾶς αὐλῆς, ἀνθὲ τῆς ἐρημιᾶς μου,

πῶς κλείσαν τὰ ματάκια σου καὶ δὲ θωρεῖς ποὺ κλαίω
καὶ δὲ σαλεύεις, δὲ γρικᾷς τὰ ποὺ πικρὰ σοῦ λέω;

Γιόκα μου, ἐσὺ ποὺ γιάτρευες κάθε παράπονό μου,
Ποὺ μάντευες τί πέρναγα κάτου ἀπ᾿ τὸ τσίνορό μου,

τώρα δὲ μὲ παρηγορᾶς καὶ δὲ μοῦ βγάζεις ἄχνα
καὶ δὲ μαντεύεις τὶς πληγὲς ποὺ τρῶνε μου τὰ σπλάχνα;

Πουλί μου, ἐσὺ ποὺ μοῦ ῾φερνες νεράκι στὴν παλάμη
πῶς δὲ θωρεῖς ποὺ δέρνουμαι καὶ τρέμω σὰν καλάμι;

Στὴ στράτα ἐδῶ καταμεσὶς τ᾿ ἄσπρα μαλλιά μου λύνω
καὶ σοῦ σκεπάζω τῆς μορφῆς τὸ μαραμένο κρίνο.

Φιλῶ τὸ παγωμένο σου χειλάκι ποὺ σωπαίνει
κι εἶναι σὰ νὰ μοῦ θύμωσε καὶ σφαλιγμένο μένει.

Δὲ μοῦ μιλεῖς κι ἡ δόλια ἐγὼ τὸν κόρφο δές, ἀνοίγω
καὶ στὰ βυζιὰ ποὺ βύζαξες τὰ νύχια, γιέ μου μπήγω.

II

Κορώνα μου, ἀντιστύλι μου, χαρὰ τῶν γερατειῶ μου,
ἥλιε τῆς βαρυχειμωνιᾶς, λιγνοκυπάρισσό μου,

Πῶς μ᾿ ἄφησες νὰ σέρνουμαι καὶ νὰ πονῶ μονάχη
χωρὶς γουλιά, σταλιὰ νερὸ καὶ φῶς κι ἄνθο κι ἀστάχυ ;

Μὲ τὰ ματάκια σου ἔβλεπα τῆς ζωῆς κάθε λουλούδι,
μὲ τὰ χειλάκια σου ἔλεγα τ᾿ αὐγερινὸ τραγούδι.

Μὲ τὰ χεράκια σου τὰ δυό, τὰ χιλιοχαϊδεμένα,
ὅλη τη γῆς ἀγκάλιαζα κι ὅλ᾿ εἴτανε γιὰ μένα.

Νιότη ἀπ᾿ τὴ νιότη σου ἔπαιρνα κι ἀκόμη ἀχνογελοῦσα,
τὰ γερατειὰ δὲν τρόμαζα, τὸ θάνατο ἀψηφοῦσα.

Καὶ τώρα ποὺ θὰ κρατηθῶ, ποὺ θὰ σταθῶ, ποὺ θἄμπω,
ποὺ ἀπόμεινα ξερὸ δεντρὶ σὲ χιονισμένο κάμπο;

Γιέ μου, ἂν δὲ σοὖναι βολετὸ νἀρθεῖς ξανὰ σιμά μου,
πᾶρε μαζί σου ἐμένανε, γλυκειά μου συντροφιά μου.

Κι ἂν εἶν᾿ τὰ πόδια μου λιγνά, μπορῶ νὰ πορπατήσω
κι ἂν κουραστεῖς, στὸν κόρφο μου, γλυκὰ θὰ σὲ κρατήσω.





www.elea-fokidos.gr

elaiafokidos@yahoo.gr

Σας ευχαριστώ

Γιώτα Γεροδήμου