Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Τι μαγειρεύεται στον Ελικώνα;

Μια περίεργη κατάσταση επικρατεί στο θέμα της επέκτασης των αιολικών πάρκων στο “Περδικοβούνι” και την “Καλύβα - Τούμπα” του δήμου Κορώνειας. Όλες οι διαδικασίες φαίνονται να κινούνται αργά και να πηγαίνουν προς τα πίσω. Τι έγινε, άραγε, και ξεθύμανε η φούρια του φθινοπώρου; Αυτή που οδήγησε στις τραγελαφικές ιστορίες της συζήτησης με ελλιπή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στις συνεδριάσεις – εξπρές του δημοτικού συμβουλίου Κορώνειας και στην ανεπανάληπτη θετικό-αρνητική απόφαση του (“έχουν γνώση οι φύλακες”) νομαρχιακού συμβουλίου.
Το κλειδί της εξήγησης φαίνεται να βρίσκεται στην κάθετα αρνητική γνωμοδότηση του δασαρχείου Λιβαδειάς για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση “Τούμπα” (Παλιοβούνα), η οποία έχει ανατρέψει το σκηνικό της βεβιασμένης προώθησης της αδειοδότησης. Είναι γνωστό ... ότι οι επεκτάσεις αποτελούν ένα ενιαίο έργο, με κοινή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Άρα, κάθε εμπλοκή σε οποιοδήποτε σημείο (π.χ. “Τούμπα”) μπλοκάρει όλο το έργο.
Ας ξαναθυμίσουμε λίγο τη διαδικασία αδειοδότησης: για τα έργα ΑΠΕ, πρώτα δίνεται η άδεια παραγωγής, κάτι σαν προέγκριση χωροθέτησης (έχει δοθεί για τις επεκτάσεις). Ακολουθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση, οι οποίες ενσωματώνονται σε μια ενιαία απόφαση (με το νέο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ οι αποφάσεις αυτές προβλέπεται να διαχωριστούν). Η πρώτη διαδικασία γίνεται με “δημόσια” διαβούλευση, η δεύτερη (κακώς κατά τη γνώμη μας) όχι (τη διεκπεραιώνουν οι δασικές αρχές). Αν αυτή η κοινή απόφαση είναι θετική, τότε δίνεται η άδεια εγκατάστασης και μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα. Οι αποφάσεις αυτές, ανάλογα με το μέγεθος του έργου, παίρνονται ή από το ΥΠΕΚΑ ή από την περιφέρεια (στην προκειμένη περίπτωση από το ΥΠΕΚΑ).

Τι έχει συμβεί ως τώρα:

• Για την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων έχει ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία της διαβούλευσης, οι γνωμοδοτήσεις έχουν πάει στο ΥΠΕΚΑ και αναμένεται η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας (ΕΥΠΕ). Ωστόσο, η επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας έχει καταθέσει αναφορά στο συνήγορο του πολίτη για την παράτυπη διαδικασία δημοσιοποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (με ελιππή μελέτη) και ζητά να επαναληφθεί η διαδικασία. Ο συνήγορος ζήτησε εξηγήσεις από την ΕΥΠΕ, η ΕΥΠΕ απάντησε και αναμένεται η άποψη του συνηγόρου του πολίτη. Στις επόμενες μέρες θα μας κοινοποιηθούν τα έγγραφα αυτά.

• Για την έγκριση επέμβασης σε δάσος, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν γνωμοδοτήσεις των δασαρχείων Λιβαδειάς και Θήβας, από το Δεκέμβριο του 2009. Οι γνωμοδοτήσεις διαβιβάζονται και γνωμοδοτούν με τη σειρά τους η διεύθυνση δασών Βοιωτίας, η διεύθυνση δασών της περιφέρειας και αποφασίζει η κεντρική υπηρεσία δασών (που τώρα έχει περάσει από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης στο ΥΠΕΚΑ). Ενώ, συνήθως, η διεύθυνση δασών του νομού επικυρώνει τις γνωμοδοτήσεις των δασαρχείων, και τις προωθεί άμεσα, τώρα καθυστερεί επί 4 μήνες τη γνωμοδότησή της, ενημερώνοντάς μας ότι θέλει να κάνει νέα αυτοψία στο χώρο. Σημειώνουμε, με την ευκαιρία, ότι τη θέση του προϊσταμένου της διεύθυνσης έχει πλέον ο κ. Γρίβας, αντικαθιστώντας τον κ. Μήλιο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Δύο είναι οι επικρατέστερες εξηγήσεις: Η πρώτη, να επιχειρηθεί η ανατροπή της γνωμοδότησης του δασαρχείο Λιβαδειάς, από τη διεύθυνση δασών Βοιωτίας. Η δεύτερη, να καθυστερεί σκόπιμα η διαδικασία, ώστε να μπει σε εφαρμογή το καθεστώς αδειοδότησης, που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ και που οδηγεί σε διαχωρισμό της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και της έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση. Έτσι ώστε, να αποσπαστεί έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (που θεωρείται το σοβαρότερο βήμα) και στη συνέχεια, με μικρές αλλαγές, να εξασφαλιστεί και η έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση.

Ανεξάρτητα από τι πραγματικά συμβαίνει, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά. Τα ουσιαστικά προβλήματα (και προβλήματα νομιμότητας) της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της μελέτης επέμβασης σε δασική έκταση είναι τόσα πολλά, που δεν πρόκειται να περάσουν εύκολα. Οι κινήσεις πολιτών της Αγίας Άννας και της Κορώνειας παρακολουθούν στενά την εξέλιξη, και στα δύο μέτωπα, και προγραμματίζουν τις επόμενες παρεμβάσεις τους.

Ορισμένα ακόμη ζητήματα:

Το γήπεδο της Αγίας Άννας

Δόθηκε πρόσφατα σε χρήση το ανακατασκευασμένο γήπεδο ποδοσφαίρου της Αγίας Άννας, με έξοδα (όπως λέγεται) της εταιρείας που κατασκεύασε το πρώτο αιολικό πάρκο, του οποίου ζητά τώρα την επέκταση. Εκείνο που επισημαίνουμε είναι οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και η νομιμοποίηση των μυστικών συνεννοήσεων, οι οποιές συνδέονται, προφανώς, και με τη ριζική στροφή της στάσης του δήμου Κορώνειας στα θέματα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή του κεντρικού Ελικώνα. Το Κέντρο για την Ανάπτυξη και την Ανάπλαση της Δυτικής και Νότιας Επαρχίας Θήβας (“Κέντρο Ελικώνας”), με επιστολή του στο δήμο Κορώνειας, που κοινοποιεί και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και στην περιφέρεια, ζητά πλήρη ενημέρωση για τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την κατασκευή του συγκεκριμένου δημοτικού έργου. Ας δοθούν έγκαιρα αυτές οι εξηγήσεις, προτού επιχειρηθεί η επανάληψη της συνταγής (για την υδροδότηση της Αγίας Άννας, για παράδειγμα). Προφανώς, θα υπάρξει συνέχεια ...

Γραμμή υπερυψηλής τάσης

Ολοκληρώνεται η κατασκευή υπερυψηλής τάσης, για τη σύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης με το δίκτυο. Έχει καταντήσει βαρετό, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε την άθλια στάση των δήμων Κορώνειας και Θίσβης. Οι οποίοι, αφού έκαναν για τα μάτια του κόσμου προσφυγή στο ΣτΕ, πολύ γρήγορα άφησαν στην άκρη τις κορώνες, παρακολουθώντας σαν θεατές την εξέλιξη του έργου. Ενώ στην περίπτωση του δήμου Κορώνειας, δεν δίστασαν να αρχίσουν και παζάρια με την κατασκευάστρια εταιρεία για πιθανά ανταλλάγματα. Και επειδή, ως γνωστόν, τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα η κατασκευή και δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη. Όσο για τις θέσεις εργασίας, ας ρωτήσει κανείς τους γείτονές μας στα χωριά του δήμου Θίσβης.

Νέο αιολικό στο Μελίσσι

Αφού εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και εκδόθηκε άδεια εγκατάστασης ξεκίνησε η κατασκευή νέου αιολικού πάρκου, στη θέση “Μελίσσι” του δήμου Θίσβης. Έχει ισχύ 36 MW (12 ανεμογεννήτριες των 3 MW) και ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιρειών που έχει κατασκευάσει τα πρώτα πάρκα στην Αγία Άννα – Κορώνεια και επιζητεί την επέκτασή τους. Ο δήμος Θίσβης έκανε, ως συνήθως, προσφυγή στο ΣτΕ και, ταυτόχρονα, ξεκίνησε παζάρια με την εταιρεία για ανταλλάγματα. Θυμίζουμε ότι το 2008 είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ το 2009 είχε επιχειρήσει και πάλι συνδιαλλαγή με την εταιρεία, που δεν είχε ευοδωθεί. Τώρα, συνεπής στην προσφιλή τακτική του, επαναλαμβάνει το ίδιο σενάριο, αποδεικνύοντας την πλήρη αναξιοπιστία του.

Τα επόμενα αιολικά

Με την ευκαιρία, αξίζει να σημειώσουμε ότι, μέσα στο 2009, εκδόθηκαν άδειες παραγωγής για δύο νέα αιολικά πάρκα, στην περιοχή ανάμεσα στο υπάρχον της Αγίας Άννας (“Άσπρο Κούτσουρο”) και αυτό που ξεκινά στο “Μελίσσι”. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις στις θέσεις “Γκορίτσα” (39 MW) και “Καλντερίμι” (12 MW). Ανήκουν διοικητικά στο δήμο Θίσβης, αλλά οι γραμμές μεταφοράς τους θα οδηγηθούν σε υποσταθμούς στην ίδια περιοχή με τον υφιστάμενο στην Αγία Άννα. Έτσι κι αλιώς, μας αφορού όλους .... Εκτός απροόπτου (και) οι δικές τους περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις είναι αυτές που θα μας απασχολήσουν στο επόμενο διάστημα.

Επί του πιεστηρίου ...

Δεν προλάβαμε να γράψουμε τα παραπάνω και πληροφορηθήκαμε ότι τη Δευτέρα 26/4, στις 7 μ.μ., έρχεται για συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αιολικού πάρκου, στη θέση "Καλντερίμι". Καλώς τα δεχτήκαμε, λοιπόν ...

Νεότερες πληροφορίες λένε ότι το θέμα θα συζητηθεί (άρον-άρον) στο δημοτικό συμβούλιο Θίσβης την Παρασκευή 23/4. Στο δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας, από την οποία διέρχεται η γραμμή μεταφοράς και υπάρχει ο υποσταθμός; Δημόσια διαβούλευση είπατε;
Από Στην σκιά του Ελικώνα

Οι ειδήσεις τηλεοπτικά τρομακρατικά και σατιρικά

ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
Η παγκόσμια φίρμα, το γνωστό ηφαίστειο της Ισλανδίας του οποίου τρώμε τη στάχτη λέγεται Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ.

Είναι εύκολο να το θυμάσαι.

Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ.

Τρόπος νοηματικής αποστήθισης: Το κόβεις σε κομμάτια που σου θυμίζουν κάτι οικείο.

«Αγια» - Α, γεια σου
«Φίγια» - Φύγε
«Πλαγιουλ» - Απ’ τα πλάγια
«Κουλ» - Ήρεμα.

-Α, γεια σου, φύγε απ’ τα πλάγια ήρεμα. Όλο μαζί;
-Αγια-φιγια-πλαγιουρ-κούλ.
-Μπράβο τηλεπαρουσιαστάκι μου!

ΔΝΤ δεν σημαίνει Διεθνής Νομισματική Τρομοκρατία, αλλά είναι.

Μόνο η Ντόρα της ΝουΔου χωρίς Του δηλώνει υπέρ του ΔουΝουΤου.

Δηλαδή υπάρχει και το ΝουΔουΤου κερατά και ο ΔοΝηΤη ε τι-τι....

ΛΑΦΚΑ ΤΟΥ "ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ"

Πιάσαμε μια άκρως συνωμοτική τηλεφωνική και τηλεοπτική συνομιλία.

-Έλα, εγώ είμαι, ο αντιπρόεδρος του Κυβερνητικού Αγώνα.
-Θόδωρε, μη λες ονόματα. Συνωμοτικά να μιλάς.

-Ο χοντρός είμαι. Βάλαμε αυτό που κάνει μπουμ σε κάδο έξω από την ΑΔΕΔΥ και το δώρο του Πάσχα διαμελίστηκε. Ο σύντροφος ο Λοβέρδος….
-Μη λες ονόματα Θόδωρε….

-Καλά, ο Αξονικός τομογράφος, έβαλε αυτό που κάνει μπουμ στο ασφαλιστικό
-Δεν έχει κανείς ασφάλεια;
-Όχι ασφάλεια, ασφάλιση δεν έχουνε.

-Ο απλός σύντροφος του Κυβερνητικού Αγώνα τι έγινε;
-Ο ΠΑΣΟΚ;
-Μη λες ονόματα Θόδωρε.
-Ο απλός σύντροφος πήγε από μπόμπα ουίσκι.
-Με τη θέλησή του;
-Με τα όσα βλέπει.

-Θα τα πούμε το βράδυ εκεί που μαζευτήκαμε και την άλλη φορά.
-Στο Μαξί;
-Στο άλλο. Στο υπου συμβού.
-Στο υπουργικό συμβούλιο;
-Στο ύπουλο συμβούλιο.

-Πάμε για λεφτά. Ξέρεις πώς. Συνθηματικά πες το.
-Με τράπεζες και ψηλά τα χέρια;
-Όχι ληστείες, ρε Θόδωρε! Θα κυκλοφορήσουμε εκείνο που έβγαλε η Τζού και κονόμησε….
-Η Τζου του Μεγάλου Αλέξανδρου; Που την είχε μεγάλη. Από την Κεφαλλονιά; Του Αλεξανδράτου;
-Καλά που το ’πες συνωμοτικά. DVD θα βγάλουμε , γιατί είμαστε μεγάλες πουτάνες.
-Μη λες ονόματα πρόεδρε, θα μας κάνει μήνυση η Τζου, όπως θα κάνει και στον Παπαδημού.

-Πρόεδρε…
-Μη λες ονόματα, είπα, Θόδωρε. Συνθηματικά το όνομά μου.
-Γιώργο του Ανδρέα και της Μαργαρίτας, αδερφέ του Νίκου, έχω ένα δυσάρεστο να σου πω.
-Μπόμπα….
-Μπόμπες υπάρχουνε, πρόεδρε, λεφτά δεν υπάρχουνε. Θα ψαρέψουμε χρήμα πάλι από τη σαλιάρα.
-Το Λοβέρδο που λέει ότι στα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν έχουμε ούτε σάλιο;

-Πώς το κατάλαβες, πρόεδρε;
-Μη λες ονόματα, είπα, Θόδωρε.
Από blog-akis.blogspot.com/

Αίτηση στο ΔΝΤ και το Eurogroup για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης

Την έγκριση του Eurogroup για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, περιμένει η Ελλάδα ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση χρημάτων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το δανεισμό της χώρας μέχρι τις 19 Μαΐου και η Ελλάδα θα πάρει τα 9 δισ. που χρειάζεται αρχικά.
Ο Γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση της Ελλάδας να κινήσει τη διαδικασία δανεισμού:

“Παραλάβαμε το αίτημα της Ελλάδας για ένα stand by arrangement. Εργαζόμασταν στενά με τις ελληνικές Αρχές εδώ και μερικές εβδομάδες για τεχνική υποστήριξη και η αποστολή μας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και εργάζεται με τις Αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ταχύτητα στο αίτημα“.

Υπενθυμίζουμε οτι με μια νέα κουτοπονηριά ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε προηγουμένως ... οτι δεν έστειλε την επιστολή και προς το ΔΝΤ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού. Ήταν εδώ και καιρό προσχεδιασμένη

Όλα όσα ισχυρίζονται η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι προσχηματικά και αποπροσανατολιστικά. Είναι ψεύτικος ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί την ίδια στιγμή χαρίζει 17,5 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, δεκάδες δισεκατομμύρια με τον αναπτυξιακό νόμο σε βιομήχανους, εφοπλιστές, μειώνει τη φορολογία στο κεφάλαιο, αυξάνει τα προνόμιά του. Δίνει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και εκατοντάδες εκατομμύρια για στρατεύματα Κατοχής εκτός συνόρων.

Η συνεργασία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, σηματοδοτεί κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού. Όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα οξύνει τα προβλήματα και θα εμπλέξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ανταγωνισμούς κεφαλαίων και κυβερνήσεων που οξύνονται μέσα και έξω από την ΕΕ.

Ο λαός πρέπει να διδαχθεί από την εμπειρία του. Όπως χθες με την ΟΝΕ, έτσι και τώρα οι θυσίες που θέλουν να του επιβάλουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, για να γίνει πιο ισχυρό και ανταγωνιστικό το ελληνικό κεφάλαιο, δεν θα έχουν κανένα όφελος για αυτόν. Αντίθετα τον οδηγούν σε έναν όλεθρο χωρίς τέλος.

Είναι ώρα ευθύνης για τους εργαζόμενους και το λαό. Είναι ώρα για ταξική λαϊκή ενότητα και συστράτευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Πατριωτισμός είναι η λαϊκή ενότητα και αντεπίθεση στα μονοπώλια. Να μην πτωχεύσει ο λαός αλλά η πλουτοκρατία. Ο λαός δεν χρωστάει, του χρωστάνε. Οι μόνες θυσίες που μπορούν να πιάσουν τόπο είναι οι θυσίες του αγώνα. Υπάρχει λύση προς όφελος του λαού και της χώρας. Λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Τσίπρας: έγκλημα εκ προμελέτης

H κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, αφού έξι μήνες τώρα έκαναν ακριβώς ό,τι δεν έπρεπε να κάνουν και μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, με τη σημερινή τους απόφαση μας σπρώχνουν στην άβυσσο του ΔΝΤ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα σε απάνεμα λιμάνια, η αλήθεια δεν κρύβεται. Και η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ρίχνεται αβοήθητη στη φουρτούνα της ανασφάλειας, της ανεργίας και της φτώχειας.

Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του δεν έχουν απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές. Άλλα είπαν στον ελληνικό λαό για να εκλεγούν και άλλα κάνουν. Και τώρα ούτε καν τολμούν για μια τόσο κρίσιμη απόφαση να πάρουν την έγκριση του Κοινοβουλίου, την έγκριση της δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας.

Όσο μακριά όμως και να πάει ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποφύγει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη μ΄ αυτές τις επιλογές. Και με το λαό απέναντι κανείς δεν μπορεί να πάει μακριά.

Και ο λαός πρέπει να ερωτηθεί για το αν επικυρώνει αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση, για το αν αποδέχεται τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας του σε υπερεθνικούς οργανισμούς.

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο.

Εμείς επιμένουμε ότι η επιλογή της κοινωνικής χρεοκοπίας δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει άλλος δρόμος. Τον προτείνουμε στην κοινωνία και την καλούμε να αγωνιστεί για να τον επιβάλλει.

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΖΕΡΒΑΣ...ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΥΩΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ

Φίλος μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα.
Πριν από λίγο ο Μάριος Ζέρβας, βγήκε από τον Κορυδαλλό. Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα!

Το δημοσίευμα απο το διαδίκτυο.
O Μαριος Ζερβας ο οποιος ειχε συλληφθει τον προηγουμενο μηνα κρατουνταν παρανομα με πλαστες κατηγοριες καρμπον απο τους αντρες των ΜΑΤ για συμμετοχη του σε επεισοδια στο κέντρο της Αθηνάς.
Επιτέλους δικαιώθηκε!!!!
Από prezatv.

"Ανοικτή επιστολή" στον Γιώργο Παπανδρέου...

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟ

ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ & ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Αθήνα, 23 Απριλίου 2010
Αγαπητέ Πρόεδρε,

Έχω κατ' επανάληψη εκφράσει δημόσια την άποψη μου για τα οικονομικά και πάσης φύσεως θέματα που ταλανίζουν την κυβέρνησή μας, για τις πρακτικές κυβερνητικών αξιωματούχων που εκθέτουν και σένα και το κίνημα και την ιστορία μας, αλλά και για όσα επέρχονται για την ελληνική κοινωνία.
Με το θάρρος που μου παρέχει η ανιδιοτελής στράτευσή μου στο συλλογικό λαϊκό κίνημα που συγκρότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το οποίο σε ανέδειξε Πρόεδρο και Πρωθυπουργό.
Με την αυτοπεποίθηση που μου δίνει το ιστορικό των αγώνων που έδωσε απέναντι σε ... ξενόδουλες αντιλήψεις και υποτέλειες, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Με τη νομιμοποίηση που μου επιτρέπει η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που πίστεψε και υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, σου στέλνω αυτή την επιστολή και σε παρακαλώ διάβασε μέσα απ' τις γραμμές που ακολουθούν τις απλές αλήθειες που λέει η κοινωνία.
Πρόεδρε,
Στις 4 Οκτώβρη του 2009 ο ελληνικός λαός σου έδωσε την εντολή να ανορθώσεις τη χώρα μετά από τη δεξιά λεηλασία και την συσσώρευση λαθών απ' τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αυτή την εντολή στην έδωσε και το σύνολο του ΠΑ.ΣΟ.Κ γιατί όλοι πίστεψαν πως θα ακολουθήσεις έναν ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό δρόμο με το λαϊκό συμφέρον στην πρώτη γραμμή.
Δεν σου την έδωσε για να την καταχραστούν οι ακραία νεοφιλελεύθεροι συνεργάτες σου και με πρόσχημα εσένα και το ηθικό σου ανάστημα να

διασύρουν τη χώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Έρμαιη στις ορέξεις των Διεθνών Τραπεζιτών η Ελλάδα πορεύεται αμήχανη με το χέρι απλωμένο στους τοκογλύφους αναβάλλοντας και ξορκίζοντας το αναπόφευκτο που είχες όλη την εξουσία και έγκριση να αντιμετωπίσεις χωρίς καθυστέρηση.
Αυτοί οι συνεργάτες σου δεν γεννήθηκαν από το λαϊκό κίνημα αλλά από τη θερμοκοιτίδα του κεφαλαίου και αυτό υπηρετούν.
Πασχίζουν να μείνει η Ελλάδα συνεπής δανειολήπτης αυτών που την καταχράστηκαν.
Παγιδεύουν την πατρίδα σε μηχανισμούς που δηλώνουν εταίροι μας και κερδοσκοπούν ασύστολα απ' τα αδιέξοδά μας.
Είτε είναι ανίκανοι, είτε είναι έμμισθοι υπάλληλοί τους.
Προτιμώ να είναι ανίκανοι
.
Η λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η αποστολή τους. Έχουν αναλάβει το έργο να εγκλωβίσουν την Ελλάδα στον Γολγοθά που ετοίμασαν οι δανειστές μας. Αρχικά στο νέο υψηλότοκο και κερδοφόρο για κάποιους δανεισμό, μετά στην εποπτεία, μετά στην κατάσχεση και μετά στον πλειστηριασμό.
Πρόεδρε,
Ακόμη και τώρα μπορείς να πεις το νέο ΟΧΙ.
Διώξε τους εγκάθετους των τραπεζιτών, δώσε το χέρι στο λαό, κλείσε φυλακή τους κλέφτες όπου κι αν ανήκουν, πες την αλήθεια και προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με την απειλή εξόδου απ' την ευρωζώνη.
Μόνο αυτό φοβούνται.
Οι Έλληνες μπορούν να πουν το ναι στη συνειδητή αναστολή της ευημερίας για τρία-τέσσερα χρόνια και μετά να ξανακτίσουν απ' την αρχή, χωρίς βαρίδια, μια νέα Ελλάδα μαζί σου.
Οι Έλληνες δεν μπορούν να πουν ναι στην υποδούλωση της Ελλάδας για 25 και 30 χρόνια με άγνωστες συνέπειες.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Με την ευλογία της άμεσης σχέσης με τον ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου να έχει οδηγήσει τη ζωή μου αισθάνθηκα υποχρεωμένος να σου γράψω αυτές τις γνώμες.
Κοίτα γύρω σου και άσε το ένστικτό σου να σε οδηγήσει κοντά στο λαό. Η θέση σου είναι μ' αυτούς που δεν πρέπει να χάσουν την ελπίδα κι όχι μ' αυτούς που φοβούνται μήπως χάσουν τα υπερκέρδη τους.
Προχώρησε άμεσα σε Συνέδριο για να πάρεις νέα δύναμη και να ξεκαθαρίσεις τι είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κι όταν το πράξεις αυτό και με το λαό θα είσαι συνεπής, γιατί θα ξέρει ότι δεν εξαπατήθηκε στις 4 Οκτώβρη και θα φύγουν από μόνοι τους όσοι σε οδηγούν σήμερα να χρεωθείς ξένες αμαρτίες.
Η ιστορία σου επιφύλαξε να αποδείξεις ότι μπορείς να γράψεις και να γραφτείς στην ιστορία
.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Γιώργος Παναγιωτακόπουλος

Η δενδροφύτευση και η καθαριότητα στην παραλία της Ιτέας

Δύο φίλοι μας έστειλαν φωτογραφίες απο την παραλία της Ιτέας. Ο πρώτος φίλος μας έστειλε δύο φωτογραφίες σχετικά με την πρόσφατη δενδροφύτευση που έγινε στην παραλία
με το παρακάτω κείμενο (αφαιρέσαμε κάποιους χαρακτηρισμούς)

Όπως βλέπετε δεν υπήρχε άλλος χώρος για να γίνει η δενδροφύτευση και οι αρχές του τόπου έδωσαν άδεια να φυτέψουν τους
φοίνικες μες τη θάλασσα.
Και ρωτάμε, θα πιάσουν αυτά τα δενδράκια ή θα ... τα πάρει το κύμα?
Είναι νόμιμο 1 μέτρο από το χειμέριο κύμα?















Ο δεύτερος φίλος μας έστειλε φωτογραφίες απο εκεί που είχαν τραβηχθεί οι περασμένες που έδειχναν τα σκουπίδια και από όπου πλέον τα σκουπίδια που ήταν σκορπισμένα μαζεύτηκαν κάπως.

Κάναμε βόλτα και είδαμε ότι μάζεψαν τα σκουπίδια που είχατε δείξει στην παραλία, όμως κάδοι δεν υπάρχουν ακόμη, ενώ τα μεγάλα σκουπίδια όπως οι παλιές χαλασμένες καρέκλες είναι ακόμη εκεί.



Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ιτέας.


Το ΣΑ-ΚΥ διεξάγεται το Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ιτέας.
Σας στέλνω την αφίσα και το πρόγραμμα των αγώνων.
Περιμένουμε όλους τους Ιτιώτες να στηρίξουν την προσπάθεια της Ομάδας μας.



Με εκτίμηση
Κώστας Φαρέας
Πρόεδρος Ν.Ο.ΙΤΕΑΣ
ΟΜΙΛΟΣ ΙΤΕΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΙΤΕΑΣ


1η αγωνιστική Σάββατο 24/4/10
ΩΡΑ: 11:00 ΓΣ ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜ. ΑΟ ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚ....
ΩΡΑ: 12:00 ΝΟ ΙΤΕΑΣ ΠΑΟΚ


2η αγωνιστική Σάββατο 24/4/10
ΩΡΑ: 19:30 ΓΣ ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜ. ΠΑΟΚ
ΩΡΑ: 20:30 ΝΟ ΙΤΕΑΣ ΑΟ ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚ.


3η αγωνιστική Κυριακή 25/4/10
ΩΡΑ: 10:00 ΠΑΟΚ ΑΟ ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚ.
ΩΡΑ: 11:00 ΓΣ ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜ. ΝΟ ΙΤΕΑΣ



ΟΜΙΛΟΣ ΙΤΕΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΙΤΕΑΣ


1η αγωνιστική Σάββατο 24/4/10
ΩΡΑ: 11:00 ΓΣ ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜ. ΑΟ ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚ.
ΩΡΑ: 12:00 ΝΟ ΙΤΕΑΣ ΠΑΟΚ


2η αγωνιστική Σάββατο 24/4/10
ΩΡΑ: 19:30 ΓΣ ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜ. ΠΑΟΚ
ΩΡΑ: 20:30 ΝΟ ΙΤΕΑΣ ΑΟ ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚ.


3η αγωνιστική Κυριακή 25/4/10
ΩΡΑ: 10:00 ΠΑΟΚ ΑΟ ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚ.
ΩΡΑ: 11:00 ΓΣ ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜ. ΝΟ ΙΤΕΑΣ

Οι καλοί μας κερδοσκόποι

Πολλοί αναρωτιούνται τελευταία γιατί φτάσαμε σε τέτοια εξωφρενικά επίπεδα spreads, ανάλογα η χειρότερα από χώρες όπως η Τζαμάικα κ.α.
Πώς μέσα σε μερικούς μήνες η οικονομία έφτασε σε τέτοια χάλια. Και μάλιστα κάποιοι δείχνουν σαν υπεύθυνους κάποιες κοινωνικές ομάδες οπως πχ. τους ΔΥ ψάχνοντας δήθεν τον ένοχο.
Επίσης πολλοί μένουν έκπληκτοι βλέποντας πως πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε πρωτοσέλιδο για τόσο πολύ καιρό στις περισσότερες μεγάλες ξένες εφημερίδες και ΜΜΕ, ενώ και άλλες οικονομίες και μάλιστα μεγάλες έχουν ανάλογα προβλήματα.
Και βέβαια μεγάλη κουβέντα γίνεται από παντού για την οικονομία των αγορών και των οίκων, που τραβάνε το σχοινί αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις η το πέραν του τριμήνου η εξαμήνου μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Βλέποντας όμως όλα αυτά μαζί φτάνεις στην απάντηση.
Πίσω από την άνοδο των .........spreads (σαν μοχλός δηλαδή), βρίσκονται τα γνωστά μας πια CDS (Credit Default Swaps). Aυτά είναι συμβόλαια-ασφάλιστρα κινδύνου από χρεωκοπία. Δηλαδή κάποιος που αγοράζει π.χ. Ελλ.Ομόλογα αγοράζει και CDS , έτσι ώστε σε περίπτωση κινδύνου χρεωκοπίας και άρα πτώσης των ομολόγων να αποζημιωθεί από τα κέρδη των cds. Γιατι όσο αυξάνεται ο κίνδυνος τόσο ανεβαίνουν τα επιτόκια των CDS. Μέχρι εδώ καλά, αφού όλα φαίνονται λογικά. Μόνο που προσθέτοντας 2-3 ακόμη στοιχεία στο κοκτέιλ αρχίζει και θολώνει το τοπίο όσο ακριβώς χρειάζεται για να αρχίσει η κερδοσκοπία.
Το πρώτο βασικό στοιχείο είναι ότι η αγορά των Ελληνικών CDS ελέγχεται απόλυτα κατά κύριο λόγο από τις τράπεζες δανειστές μας που είναι η DB, η Goldman Sachs , η J.P.Morgan και μερικές άλλες.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα CDS δεν διαπραγματεύονται στις ελεγχόμενες από νόμους και κανόνες αγορές αλλά σε εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες που είναι αδιαφανείς όσο χρειάζεται, για να διαμορφώνεται το παιχνίδι με όρους που να συμφέρουν τους μεγάλους παίκτες.
Και το παιχνίδι αρχίζει.
Τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ(πχ Financial Times, Der Spiegel κλπ), αρχίζουν τη φημολογία και το θόρυβο περί κινδύνων χρεωκοπίας, ενώ η όλη κουβέντα μεταφέρεται στις τηλεοράσεις όλης της Γης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές των ασφαλίστρων κινδύνου, δηλ. των CDS. Επειδή μιλάμε για τζόγο και κερδοσκοπία, αμέσως σπεύδουν κι αγοράζουν CDS και αυτοί που δεν έχουν Ελλ.Ομόλογα μόνο και μόνο για να επωφεληθούν από την όλη ωραία "ατμόσφαιρα".Φυσικά όσο αυξάνονται οι ενδιαφερομενοι να αγοράσουν Eλλ.CDS τόσο αυξάνεται και η τιμή τους. Μόνο που αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και τις τιμές των Ελληνικών Ομολόγων(στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά), αφού η αύξηση των επιτοκίων των cds μεταφράζεται ως αβεβαιότητα και κινδυνος για την Ελληνική οικονομία και όχι σαν κερδοσκοπική κίνηση σε μια θολή αγορά όπως είναι στην πραγματικότητα. Βάζοντας στο παιχνίδι και άλλες τακτικές όπως το short shelling το πράγμα αγριεύει πολύ, αλλά ας το αφήσουμε αυτό για την ώρα.Έτσι στην ουσία κλείνοντας τον κύκλο "επιβεβαιώνεται" η αρχικά αστήριχτη φημολογία και ο φαύλος κύκλος αρχίζει από την αρχή.Και λέω αστήριχτη όχι γιατί όλα είναι ρόδινα, αλλά γιατί τα κράτη δεν χρεωκοπούν όπως οι επιχειρήσεις(πόσο μάλλον εντός ΕΕ και Ευρώ), η τουλάχιστον έτσι ήταν μέχρι τώρα που άρχισε αυτό το τρελό κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα χρέη των κρατων, αφού μας τελείωσε περσι η κερδοσκοπία με το πετρέλαιο η τα προϊόντα, που έσωζε ως τότε τους τραπεζίτες από την κρίση στην οποία είχαν βυθιστεί παίζοντας με τις "τοξικές" επενδύσεις τους.
Κερδισμένοι βέβαια είναι οι δανειστές αφού το 3% που δάνειζαν έχει φτάσει στο 7%. Και πίσω από αυτό έρχεται το ΔΝΤ, τα μέτρα "στήριξης","εξυγίανσης", το κόψιμο μισθών κλπ, το στέγνωμα της αγοράς, η πτώση των εσόδων και του ΑΕΠ και τα προβλήματα γενικά στην πραγματική οικονομία. Με λιγότερα λόγια, η άλωση της ζωής μας, της κρατικής και ιδ.περιουσίας, και η απώλεια της Ανεξαρτησίας μας . Η αλλιώς η προσπάθεια να μετατραπεί το εικονικό χρήμα από την κερδοσκοπία, σε πραγματικές αξίες.
Τόσο απλά κι ωραία.
Θα μου πείτε τι προτείνεις. Εχω πολλά στο μυαλό μου αλλά σήμερα σκέφτομαι αλλιώς και προτείνω. Παλούκωμα, λιθοβολισμό, απαγχονισμό, εικονικές εκτελέσεις κ.α. ευγενικές μεθόδους αντιπαράθεσης ανάλογες με τις δικές τους. Αυτές που στην άκρη τους έχουν παιδάκια που πεθαίνουν από την πείνα στους δρόμους χωρίς να φταίνε και χωρίς να ξέρουν γιατί.
Διαλέγουμε και παίρνουμε.Οταν απαλλαγούμε απο δαύτους μετά τα πράγματα είναι απλά.Θα δείτε...



Γράφει ο Γιώργος Σαρρής

Καλημέρα