Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ισλανδία Η ζωή μετά την πτώχευση

Με αξιοπρέπεια και χιούμορ οι Ισλανδοί αρνούνται να πληρώσουν τα σπασμένα τραπεζιτών και κυβερνήσεων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
Πολλοί γνωρίζαμε την Ισλανδία χάρη στη σκοτεινή μούσα Μπγιορκ, τους Σίγκουρ Ρος, άντε και τις «παγωμένες» αλλά γεμάτες χιούμορ και ανθρωπισμό ταινίες του Μπαλτασάρ Κορμακούρ, του Νταγκούρ Κάρι και των άλλων σπουδαίων νεαρών σκηνοθετών του ισλανδικού σινεμά. Μετά, τον Οκτώβρη του 2008, μάθαμε ότι η Ισλανδία, εκτός από παγετώνες, θερμοπίδακες και αμέτρητα ενεργά ηφαίστεια, τα οποία συγκροτούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στον κόσμο, διέθετε και μια αδηφάγο τραπεζική ελίτ. Αλόγιστα δανειζόμενοι και δανείζοντες, αυτοί οι κοστουμαρισμένοι μάνατζερ κατάφεραν σε μικρό διάστημα να φαλιρίσουν μια φαινομενικά ... πλούσια και ευνομούμενη χώρα χάρη στην ένοχη ανοχή των κυβερνώντων της. Η οικονομία κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τα αλιευτικά τους σκάφη. Το νόμισμα κόπηκε στη μέση από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις
και οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Χιλιάδες πολωνοί και άλλοι ανατολικοευρωπαίοι οικονομικοί μετανάστες επέστρεψαν άρον άρον στις πατρίδες τους: Τι ψωμί να βγάλεις σε μια κατεστραμμένη οικονομία; Η αισιοδοξία όμως δεν λείπει από τη μικρή νησιωτική χώρα. Υπάρχει ζωή και μετά την οικονομική καταστροφή, διατρανώνουν οι κάτοικοί της. Με αξιοπρέπεια και με χιούμορ. Και με τη βεβαιότητα ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την ασυδοσία άλλων.

Λονδίνο, Αμστερνταμ και Βερολίνο, από κοντά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αξιώνουν από τους ισλανδούς πολίτες να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ στους 450.000 βρετανούς, ολλανδούς και άλλους ξένους καταθέτες που έχασαν τις επισφαλείς οικονομίες τους όταν το «ταχύπλοο» των ισλανδικών τραπεζών, ιδίως η διαδικτυακή «φούσκα» Ιcesave, προσέκρουσε σε παγόβουνο. Και βούλιαξε σαν Τιτανικός.

Το προπερασμένο Σαββατοκύριακο στο μακρινό Ρέικιαβικ έβρεχε καταρρακτωδώς και φυσούσε αέρας παγωμένος, ακόμη και για τους πιο σκληροτράχηλους Ισλανδούς. Οι απόγονοι των Βίκινγκς όμως αψήφησαν το κρύο και τις απειλές και πήγαν ομαδικά στις κάλπες για να πουν «Οχι», με ένα απίστευτο 93%, στους (κατά γενική ομολογία επαχθέστατους) όρους αποζημίωσης των βρετανών και ολλανδών καταθετών για την οποία είχε δεσμευθεί η κυβέρνησή τους. Το «Ναι» πήρε μόλις 1,8%- ακόμη και τα λευκά ήταν περισσότερα.

«Το “Οχι” μας δείχνει ότι δεν πιστεύουμε στην κοινωνικοποίηση του χρέους των ιδιωτών.Δείχνει ότι είναι πλέον καιρός η Βρετανία να μας αντιμετωπίσει ως κυρίαρχο κράτος και όχι σαν αποικία της. Και ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μας εκβιάζουν για την υπόθεση “Ιcesave”» τονίζει η αριστερή βουλευτής Μπιργκίτα Γιονσντοτίρ.

Ούτε την Ευρώπη βλέπουν πια σαν σωτήρα, ιδίως μετά το χρηματοπιστωτικό δράμα της Ελλάδας. «Τα ψάρια μας είναι το μόνο που μας έχει απομείνει τώρα που οι τράπεζές μας κατέρρευσανκαι τα μεγάλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλουν να μας τα πάρουν κι αυτά!» λέει οργισμένος ένας ταξιτζής, ο Χέλγκι Γιόνσον.

Στις απειλές των κυβερνώντων πως αν πουν «Οχι» θα γίνουν... «Κούβα του Βορρά» απαντά με χιούμορ μια 22χρονη φοιτήτρια, η Ελισαμπέτ Ρουν Σιγκουρντοτίρ, πίνοντας τον καφέ της σε ανοιχτό(!) καφενείο του Ρέικιαβικ. «Και λοιπόν; Στη χειρότερη περίπτωση, σε 20 χρόνια θα γίνουμε πράγματι σαν την Κούβα, με παλιά αυτοκίνητα στους δρόμους. Μόνο που τα δικά μας παλιά αμάξια θα είναι Range Rover!» λέει χαμογελώντας. Οι απειλές είχαν λοιπόν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Και τώρα η Ισλανδία των 320.000 κατοίκων προκαλεί πονοκεφάλους, ανάβει φωτιές. Τι θα συνέβαινε, αλήθεια, αν αυτοί οι ανυπότακτοι απόγονοι των Βίκινγκς βρουν μιμητές, αν οι πολίτες και άλλων χωρών αρνηθούν να πληρώσουν τα σπασμένα των τραπεζών ή τα χρέη που στοιβάζουν εν ονόματί τους οι διαπλεκόμενες κυβερνήσεις τους; Μήπως έχουμε όλοι μέσα μας έναν... Βίκινγκ και δεν το ξέρουμε;

«Οι Ισλανδοί έγιναν οι πρώτοι στον κόσμο αντάρτες ενάντια στην ιδέα ότι οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό μιας ανεξέλεγκτης ιδιωτικής τράπεζας» έγραψε χαρακτηριστικά η Ροβένα Μέισον στη βετανική εφημερίδα «Daily Τelegraph».

Αυτή η λαϊκή εξέγερση παρακολουθείται με άγχος από πολλές υπερχρεωμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες φοβούνται μήπως αυτή η άρνηση γίνει «μεταδοτική».

Διαβάστε περισσότερα: tovima.gr

Απεργιακό διήμερο 21 και 22 Απριλίου με απούσα την ΓΣΕΕ

Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
24ωρη απεργία για τις 21 Απριλίου έχουν εξαγγείλει και οι Γεωτεχνικοί του Δημοσίου
Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, το προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων, οι εφοριακοί, το προσωπικό των δήμων και νομαρχιών, οι εργαζόμενοι στις πολεοδομίες, δάσκαλοι και καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του καταδίκασε την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εκ ... μέρους των εφοπλιστών, κάνοντας λόγο για την προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας που έχουν κηρύξει για αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ. Σήμερα συνεδριάζει και ο συνδικαλιστικός φορέας των δημοσιογράφων με ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην απεργία της Πέμπτης.

Η ΓΣΕΕ ...δεν έχει και μεγάλο άγχος για τα μέτρα και γι αυτό κανόνισε ραντεβού την Παρασκευή με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενώ ετοιμάζει σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ μια γενική 24ωρη απεργία στις αρχές Μαΐου κι ακόμα μία όταν κατατεθεί το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό.
«Ούτε να σκεφτούν να τα φέρουν στη Βουλή ακόμη και σαν νομοσχέδιο. Θα ξεσηκώσουν κοινωνική θύελλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στις συστάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και για περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα μπας και τρομάξει τον Υπουργό και άρχισε να το ξανασκέφτεται. Οι μπλόφες όμως έχουν τελειώσει για όλους, ο πόλεμος ενάντια στο εισόδημα των εργαζομένων έχει κηρυχθεί και οι πράξεις πρέπει να είναι περισσότερες από τα λόγια.
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας έχει καλέσει συγκέντρωση την Πέμπτη 22-4-2010 στις 10:30 στην Πλατεία Λαού

Η περίεργη “συναλλαγή” του Ορειβατικού Συλλόγου με την S&B, με “διαμεσολαβητή” το Νομάρχη Φωκίδας!

Από το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων – Τμήμα Φωκίδας”

“Ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας ήταν πρωτοπόρος όλων στην αντίληψη του κακού που προκαλείται στο περιβάλλον και την ανάπτυξη του Νομού από τις εξορύξεις, με τον τρόπο που αυτές γίνονται. Ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πριν από 15 χρόνια, όταν στους άλλους ιθαγενείς κατοίκους κυριαρχούσε η άποψη ότι όποιος αντιτίθεται στα «μεταλλεία» το κάνει είτε γιατί θέλει το κακό του τόπου ή για να εκβιάσει την εταιρεία και να αποκομίσει «λύτρα».

Αυτά θα τα γράφαμε για τον Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας πριν δύο εβδομάδες


Σήμερα , ο ΟΣΑ βρίσκεται εκτεθειμένος σε ένα απαράδεκτο και «ανήθικο» κοινωνικό εκβιασμό με «διαμεσολαβητή» τον ίδιο τον Νομάρχη «μας». Έπρεπε να διαλέξει. Να παραμείνει σταθερός στις ... θέσεις του και το παρελθόν του, με τον Νομάρχη και τους όμοιούς του να του αποδίδουν ευθύνη για «μαζικές απολύσεις» – κρύβοντας πολλές αλήθειες – ή να υποχωρήσει δεχόμενος προφορικές ή και γραπτές υποσχέσεις για “ανταλλάγματα”, δικαιώνοντας ταυτόχρονα την S&B και όλες τις όμοιες εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο που το μόνο τους επιχείρημα έναντι σε όποιον αντιδρά είναι ότι το κάνει για τα λεφτά. Ότι ,δηλαδή, όλοι όσοι αντιδρούμε είμαστε αλήτες εκβιαστές.

Mε δημοσίευμα στην ΩτΦ στις 09/4/2010, ο Νομάρχης Φωκίδας κος Φουσέκης παρουσιάζεται σαν “διαμεσολαβητής” μεταξύ ΟΣΑ και S&B, μετά από παράκληση του ΟΣΑ (;), για να αποσύρει ο Σύλλογος την προσφυγή που έχει κάνει για την εξόρυξη στη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» ώστε η εταιρεία «… να μην προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις». Τι την χρειάζεται άραγε ο Ορειβατικός Σύλλογος την μεσολάβηση για κάτι που ο ίδιος θα πρέπει να αποφασίσει;;; Αποδεχόμενος έναν τέτοιο ρόλο και μάλιστα όχι διακριτικά αλλά δημοσιοποιώντας τον στις εφημερίδες, ο κος Φουσέκης αποδεικνύεται πολιτικά απαράδεκτος για τους εξής λόγους :

  1. Οι αποφάσεις του ΣτΕ και όλη η νομολογία του προστατεύουν αξίες ανώτερες από το «χρήμα». Είναι ηθικά απαράδεκτο να προωθείς την μετατροπή μιας τέτοιας απόφασης σε “ανταλλάγματα”, δηλαδή σε “χρήμα”, και όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο προωθείς στην κοινωνία και ανάλογη αντίληψη αξιών. Δεν το σκέφτηκε αυτό ο κος Φουσέκης;
  2. Ενώ η S&B δηλώνει ότι αυτή θα είναι η τελευταία επιφανειακή εξόρυξη, ταυτόχρονα η γαλλική εταιρεία υπόγειων εξορύξεων WASTE & WATER SARL καταγγέλλει τη σύμβαση που είχε με την S&B για την εκτέλεση υπόγειων εξορύξεων και προσφεύγει στη δικαιοσύνη διότι η S&B δεν είχε κοιτάσματα να τους αναθέσει παρά το σχετικό μεταξύ τους συμφωνητικό, με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατη οικονομική ζημία από την μεταξύ τους συνεργασία. Αποδείχθηκε δε εκ των υστέρων πως το κοίτασμα στο οποίο εργάζονταν δεν είχε τις προβλεπόμενες από τον νόμο αδειοδοτήσεις!
    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της WASTE & WATER SARL, η S&B είχε τοποθετήσει τον πρώτο χρόνο συνεργασίας τους την υπεργολάβο εταιρία να εργάζεται στο κοίτασμα ΝΕΡΑ 4, κρύβοντάς της «επιμελώς» και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ότι δεν είχε άδεια για αυτό το κοίτασμα. Αν η S&B έχει υπόγεια αδειοδοτημένα κοιτάσματα , γιατί δεν έβαλε εκεί τους εργολάβους της αντί να ρισκάρει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ; Δεν τα γνωρίζει αυτά ο κος Φουσέκης;
  3. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η S&B για την εξόρυξη στη θέση «Βλαχοθανάση-Κόκκινο Χούμα», η εξόρυξη παρουσιάζεται ως «συνδυασμένη υπόγεια και επιφανειακή» ενώ είναι μόνο «επιφανειακή». Η εταιρεία ουδέποτε το αρνήθηκε και μάλιστα υπόσχεται ότι “αυτή θα είναι η τελευταία επιφανειακή”!
    Προφανώς οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας του κου Φουσέκη την ενέκριναν χωρίς να την ελέγξουν. Τότε όμως μήπως θα πρέπει να ξαναελέγξουμε και όλες τις παλιές μελέτες για να δούμε πόσες από τις εξορύξεις που αδειοδοτήθηκαν ως υπόγειες ήταν στην πραγματικότητα επιφανειακές;
    Αν οι Υπηρεσίες κάνουν καλά τη δουλειά τους στη συνέχεια και διαπιστώσουν ότι αυτά που κάνει η εταιρεία δεν είναι αυτά που λέει η μελέτη, τότε είναι υποχρεωμένες να σταματήσουν τη δραστηριότητα. Και αν η S&B υποστεί ζημία, τότε θα ευθύνεται αυτή και κανείς άλλος επειδή προγραμμάτισε παραγωγή σε κοίτασμα που αδειοδότησε παραπλανώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες.
    Μήπως όμως επιβεβαιώνεται και από αυτό ότι δεν έχει άλλα διαθέσιμα κοιτάσματα και θα κάνει ούτως ή άλλως μαζικές απολύσεις; Δεν τα γνωρίζει αυτά ο κος Φουσέκης;
  4. Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου η εξόρυξη στη θέση «Βλαχοθανάση» θα απασχολήσει τέσσερα έως πέντε άτομα. Η καταστροφή αυτού του τόπου αφορά πέντε θέσεις εργασίας για δυο τρία χρόνια και όχι “μαζικές” απολύσεις. Η «πολιτική» να «ενοχοποιήσουμε» τον Ορειβατικό Σύλλογο για τις απολύσεις που θα κάνει η S&B κι έτσι η εταιρεία να σώσει το κοινωνικό της προφίλ και να τιμωρηθεί και να διασυρθεί κοινωνικά ένας σύλλογος με προσφορά στον τόπο του είναι επιεικώς ανήθικο. Γιατί ο κος Φουσέκης το κάνει με τόση άνεση; Είναι ψέματα όλα τα πιο πάνω; Είναι σίγουρος ότι αλλιώς δεν θα γίνουν απολύσεις; Δεν καταλαβαίνει τι κάνει;
  5. Με την αποδοχή αυτού του ρόλου και τη δημοσιοποίησή του, απομονώνει τον Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας από όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία της θέσης «Βλαχοθανάση-Κόκκινο Χούμα » από την καταστροφική επιφανειακή εξόρυξη που προτίθεται να κάνει η S&B στην περιοχή.

Οφείλουμε να του υπενθυμίσουμε κάτι που σίγουρα γνωρίζει πολύ καλά, μιας και τυγχάνει να είναι και Νομάρχης αυτού του τόπου. Τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» δεν την προστατεύουν μόνον ο Ορειβατικός Σύλλογος και τα μέλη του:

  • Τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» την προστατεύει το Δημοτικό Συμβούλιο Λιδωρικίου που πήρε απόφαση (έστω και εκπρόθεσμα) στις 25/1/2010 να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της εξόρυξης, εκφράζοντας ξεκάθαρα την θέληση των κατοίκων του Δήμου.
  • Τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» την προστατεύουν οι οκτώ Συλλογικοί Φορείς της Άμφισσας και Φωκίδας που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση το Πάσχα του 2009 με την οποία αντιτίθενται σε κάθε νέα επιφανειακή εξόρυξη. Και η εξόρυξη στο «Βλαχοθανάση-Κόκκινο Χούμα» είναι επιφανειακή.
  • Τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» την προστατεύουν η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας, η Κίνηση του Αποστολιά , της Στρώμης και οι όλο και περισσότερες Κινήσεις Πολιτών που οργανώνονται στη Φωκίδα. Την προστατεύουν ακόμα οι τριάντα φορείς της Φωκίδας και των γύρω νομών που συγκεντρώθηκαν στις 5 Απριλίου του 2009 στην Καλοσκοπή για να συμπαρασταθούν στον Στέφανο Κόλλια που κάποιοι «άγνωστοι» του έκαψαν για δεύτερη φορά το σπίτι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δικηγόρος κος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη του στην ΩτΦ στις 11/06/2009, οι εμπρησμοί είχαν στόχο «… να στείλουν μήνυμα στον κ. Κόλλια να μην ασχολείται με αυτή την υπόθεση (των μεταλλείων της Γκιώνας) και να τρομοκρατήσουν τους πολίτες , να μην πλαισιώνουν και να μην συμμετέχουν σε τέτοιες κινήσεις»,
  • Τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» την προστατεύουν όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού Φωκίδας που αποφάσισαν ομόφωνα το 2009 ότι επιθυμούν πρώτα απ΄όλα τουρισμό στη Φωκίδα, μιας και οι εξορύξεις προσφέρουν μόνο «….. πρόσκαιρο οικονομικό όφελος» αφήνοντας πίσω ανεπανόρθωτα κατεστραμμένα τοπία, όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος Καλλιέων κος Καραγιάννης σε συνέντευξή του στην ΩτΦ στις 03/05/2009. Σημειωτέων ότι ο Δήμος Καλλιέων, Δήμαρχος και κάτοικοι , έχουν πρώτοι αντιληφθεί την πραγματικότητα και αυτό φαίνεται και στην πραγματικά ξεχωριστή αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μέσα στο Νομό Φωκίδας , παρά τα πενιχρά οικονομικά του μέσα.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει ούτε η εταιρεία ούτε ο κος Φουσέκης και, όπως φαίνεται ούτε ο Ορειβατικός Σύλλογος, είναι ότι τη θέση «Βλαχοθανάση -Κόκκινο Χούμα» την προστατεύει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Φωκίδας και θα αγωνιστούν γι αυτή, στα πλαίσια των Νόμων αλλά έναντι οποιουδήποτε. Και μόνο η αποδοχή από τον Ορειβατικό Σύλλογο να συζητήσει μια τέτοια συναλλαγή είναι πλήγμα για την αξιοπιστία του γιατί τα «κουδούνια» του τα έχουν κρεμάσει ήδη οι συνομιλητές του. Μια απόφαση του ΣτΕ και η εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής. Και ο γνωστός εκβιασμός «σιωπή ή απολύσεις» δεν πιάνει πλέον, γιατί ο κόσμος έχει αγανακτήσει.

Όσο για την η εταιρεία δεν μπορεί να εμφανίζεται σαν “ευεργέτης” επειδή κάνει παρκάκια στα χωριά, ενώ δεν κάνει τις αποκαταστάσεις των εξορυκτικών χώρων που είναι υποχρεωμένη από το νόμο να κάνει. Δεν χρωστάει η Φωκίδα στην S&B, η S&B χρωστάει στη Φωκίδα!

Εμείς τι να καταλάβουμε; Πέντε, άντε δέκα θέσεις εργασίας για μερικά χρόνια. Ναι, αλλά μετά τι θα κάνουμε με το ερώτημα: Είναι καταραμένος τόπος ο νομός Φωκίδας και όλοι εμείς είμαστε ανίκανοι για κάτι καλύτερο από το να ξεκοιλιάζουμε τα βουνά; Μήπως όλα αυτά είναι εις βάρος πολλών εκατοντάδων άλλων θέσεων εργασίας και του ίδιου του μέλλοντος όλου του νομού Φωκίδας ;



Από antigoldgreece.wordpress.com

Στο in.gr συζητούν για την παιδική χαρά του Γαλαξιδίου

"Οι φωτογραφίες αυτές, της παιδικής χαράς του Γαλαξειδίου, μπορούν κάλλιστα να είναι φωτογραφίες αν όχι όλων, αλλά πολλών, πάρα πολλών παιδικών χαρών στην χώρα μας. Αλλά επίσης δυστυχώς, μπορούν να είναι φωτογραφίες όλων των δημοσίων έργων, από μια απλή νησίδα που βρίθει από πάσης φύσεως σκουπίδια, ή ένα οποιοδήποτε σχολείο ή νοσοκομείο... μέχρι τις "διάσημες" ολυμπιακές εγκαταστάσεις - που παρεπιμπτόντως συνέβαλλαν πολύ στην δημιουργία αυτού του υπέρογκου χρέους που θα πληρωθεί με το αίμα όλων μας......
Παντού επικρατεί ο ίδιος ΄χαμός". η ίδια καταστροφή, η ίδια αδιαφορία, η ίδια απίστευτη έλλειψη σεβασμού για το δημόσιο χρήμα και εικόνα μας.
Είδε κανείς πουθενά κάποια φροντίδα για ένα δημόσιο έργο; Κάποιον έλεγχο; Κάποια ..... κάτι.... που να προδίδει έννοια, φροντίδα, σεβασμό, υπευθυνότητα, καλή λειτουργία του όποιου αρμόδιου δημόσιου φορέα;;;
Γίνεται κάτι... κατασκευάζεται κάτι... δαπανούνται δημόσια χρήματα για κάτι... και αυτό είναι.
Η πολιτεία αποσύρεται, αφήνοντάς το έρμαιο στον, χρόνο, στον καιρό, στα κέφια του κάθε βάνδαλου αλήτη... χωρίς ποτέ κανείς να νοιάζεται.
Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι εκτός την πολιτεία που έχει την κύρια ευθύνη, ΟΛΟΙ μας έχουμε την συμβολή μας - μικρή ή μεγάλη, και βέβαια και κάποιο ποσοστό ατομικής ευθύνης..." Παναγιώτης Κοτσώνης

Στο in.gr έχει ξεκινήσει μια κουβέντα για την παιδική χαρά του Γαλαξιδίου.
όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν την συζήτηση μπορούν να ακολουθήσουν την παρακάτω διεύθυνση.

www.in.gr

ΚΛΟΠΕΣ ΑΚΡΙΒΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: Ομάδα εκβιαστών στις φυλακές Μαλανδρίνου στην Ορεινή Φωκίδα

Η αστυνομική υπόθεση, που βγήκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ώρες, είναι εξαιρετικά διδακτική για κάτοχους και οδηγούς αυτοκινήτων που πέφτουν θύματα κλοπών.

Το κόλπο ήταν καλά στημένο. Και επικεφαλής, σύμφωνα με την προανάκριση που έκανε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, ένας παλιός γνώριμος των Αρχών. Ο κακοποιός Σωκράτης Τσιριμιάγκος, βαρύ όνομα της παρανομίας, μετρ των έξυπνων ληστειών, παραβάτης σε πενθήμερες άδειες από τις φυλακές, που έπαιρνε και ξεχνούσε να επιστρέψει, αλλά και σημερινός τρόφιμος των φυλακών Μαλανδρίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία από την δικογραφία, ο Τσιριμιάγκος, θέτοντας ως αρχηγείο του ένα… καρτοτηλέφωνο του σωφρονιστικού καταστήματος, είχε στρατολογήσει δίκτυο εκβίασης, με τη συνεργασία ενός 45χρονου και ενός 30χρονου, αλλά και με την βοήθεια δύο όμορφων Ουκρανίδων, 23 και 27 χρόνων. Κατά το τελευταίο εξάμηνο, η συμμορία έκλεβε ακριβά αυτοκίνητα και στη συνέχεια... ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς, ζήταγε λεφτά από τους νόμιμους ιδιοκτήτες για να τους τα επιστρέψει.

Προσοδοφόρα «μπίζνα», σε χαλεπούς καιρούς...

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες ήδη από τον Νοέμβριο του 2009 έκαναν «μπούκες» σε σπίτια των βορειοανατολικών προαστίων και έκλεβαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα αλλά και τα αυτοκίνητα των ιδιοκτητών παίρνοντας τα κλειδιά που έβρισκαν στα σπίτια.

Στη συνέχεια έδιναν «αναφορά» στο Τσιριμιάγκο, ο οποίος… απλώς σήκωνε το τηλέφωνο μέσα από το Μαλανδρίνο.

Ο αρχιληστής έπαιρνε από το τηλέφωνο των φυλακών (πράγματι, απίστευτο το γεγονός, ενδεικτικό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές) τους ιδιοκτήτες των Ι.Χ και έκοβε «ταρίφες»: 1.000 ευρώ το Subaru και 5.000 για την Porsche, εάν θέλεις να το ξαναδείς». Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες ενέδωσαν στον εκβιασμό. Eνδεικτικά, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά:

Η Porsche είχε κλαπεί στις 20/1 από τη Γλυφάδα. Ο ιδιοκτήτης της δεν έβαλε χρήματα στον λογαριασμό που του δόθηκε.

Το Subaru εκλάπη από την Πεντέλη, και συγκεκριμένα από την οδό Καππαδοκίας. Ούτε ο ιδιοκτήτης αυτού του αυτοκινήτου ενέδωσε. Κάποιοι άλλοι, όμως, την πάτησαν!

Για ένα Smart δόθηκαν 1.000 ευρώ. Για ένα Audi Α3, 2.000 ευρώ. Για ένα πολυτελές τζιπ, 3.000 ευρώ, για ένα Toyota, 2.000. Η εκβίαση συνεχιζόταν. Και ο θησαυρός μεγάλωνε.

Ο Τσιριμιάγκος όμως ήταν άτυχος. Γιατί έπεσε πάνω στον... Ιαβέρη του! Τον πρώην προϊστάμενο του Τμήματος Διαρρηκτών - Ληστειών της Ασφάλειας Αττικής, αστυνομικό διευθυντή Γιώργο Ζαφειρόπουλο, που σήμερα είναι διευθυντής της Βορειανατολικής Αττικής. Ο Ζαφειρόπουλος, που γνώριζε τα χνάρια του ληστή εδώ και χρόνια, κατάλαβε ότι η μηχανή κλοπών και εκβίασης είχε «άρωμα» Τσιριμιάγκου.

Η συμμορία συνελήφθη σε Παλαιό Φάληρο και Αγία Βαρβάρα.

Εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις κλοπών. Από τις επτά εξ αυτών η εγκληματική ομάδα είχε μαζέψει ένα καλό «πουρμπουάρ» της τάξεως των 8.100 ευρώ. Όχι άσχημα, για μια βρομοδουλειά που γινόταν από ένα καρτοτηλέφωνο φυλακών...

http://www.zougla.gr

Δίπλωσε νταλίκα στον Μπράλο


Νταλίκα δίπλωσε λίγο πριν τις 6 και μισή το απόγευμα στο 11ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θερμοπυλών Ιτέας. Το μεγάλο όχημα με πινακίδες Βουλγαρίας κινούνταν στο ρεύμα καθόδου, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο, πιθανότατα λόγο της ολισθηρότητας του δρόμου Η νταλίκα εξετράπη της πορείας, χτύπησε στα βράχια και το μεγαλύτερο μέρος της έμεινε πάνω στο οδόστρωμα κάνοντας αδύνατη την κυκλοφορία ... στο ρεύμα προς Λαμία. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μία ώρα αργότερα με τη βοήθεια άλλου φορτηγού και την συνδρομή αστυνομικών του τμήματος τροχαίας Λαμίας που ρύθμιζαν την κυκλοφορία.
Από lamiastar.gr

ΔΕΛΦΟΙ - ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ

S&B – Νομάρχης – OΣΑ. Νομική διάσταση και πιθανές συνέπειες

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Με την ΚΥΑ 124130/2532/21.08.2009 εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί όροι για την “συνδυασμένη επιφανειακή και υπόγεια εκμετάλλευση βωξίτη στη θέση “Βλαχοθανάσης Α7” Δήμου Λιδωρικίου Ν. Φωκίδας από την S&B Α.Ε.”. Επί της ΚΥΑ εκδόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος η 5982/Δ/10.12.2009 Αποφαση για το 1933/21.12.2009 “Πρωτόκολλο Εγκατάστασης” της S&B στη θέση εξόρυξης.

Κατά του κύρους αυτής της απόφασης προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας (ΟΣΑ). Ταυτόχρονα μέσω αυτής της προσφυγής, προσέβαλε και το κύρος της ΚΥΑ 124130/2532/2009 ως κύριας διοικητικής πράξης η οποία “παράγει” την απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας. Υπέβαλε επίσης αίτημα προσωρινής αναστολής της ΚΥΑ ενώπιον τριμελούς Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.

Ο Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ με την από 10.03.2010 Προσωρινή Διαταγή ανέστειλε ... την ισχύ της 5982/2009 απόφασης του Περιφερειάρχη, “μέχρις εκδόσεως της αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών”.

Η έκδοση αυτής της Διαταγής σημαίνει ότι, τόσον ο Εισηγητής της προσφυγής/ Σύμβουλος Επικρατείας όσο και ο Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος, έκριναν ότι συντρέχει άμεσα λόγος προστασίας του περιβάλλοντος της θέσης εξόρυξης μέχρις εκδόσεως της αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών.

Όσα προαναφέρθηκαν είναι διαδικαστικές ενέργειες του ΣτΕ. Κρίσιμες όμως προεκτάσεις στο θέμα αυτό δίνουν οι δηλώσεις του Νομάρχη Φωκίδας κ. Φουσέκη στην εφημερίδα “ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ” της 9/4/2010:
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΩΣ ΑΠΟΛΟΓΗΤΗΣ ΤΗΣ S&B

Οι δηλώσεις του κ. Νομάρχη είναι οι εξής:

Έγινε δεκτή η αναστολή εκτελέσεως επειδή δεν παρενέβη το Δημόσιο….

Εμφανίζεται έτσι να αγνοεί ο κ. Νομάρχης ότι η Προσωρινή Διαταγή δεν προϋποθέτει διαδικασία με παρέμβαση του προσφεύγοντος και του Δημοσίου, κατά του οποίου έγινε η προσφυγή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοιες αιτήσεις γίνονται δεκτές και γενικότερα προτιμούν να τις στέλνουν όλες για εκδίκαση…

Ο κ. Νομάρχης Φωκίδας, επιχειρεί να ακυρώσει στη συνείδηση του πολίτη το κύρος των Διαταγών του ΣτΕ, παρουσιάζοντας τες ως “χαρτιά” που εκδίδονται σωρηδόν για να μετατεθεί η ευθύνη των αποφάσεων σε άλλα όργανα του ΣτΕ! Όμως η Προσωρινή Διαταγή είναι μια απόφαση που εκδίδεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και μόνον όταν προβλέπεται ότι το περιβάλλον θα υποστεί σημαντική και μη αναστρέψιμη καταστροφή. O κ. Νομάρχης επιχειρεί να υποβαθμίσει το μέγεθος της ζημίας που θα υποστεί η περιοχή “Βλαχοθανάση Α7”; Είναι αυτή υπεύθυνη στάση από έναν ανώτατο αυτοδιοικητικό λειτουργό;

Η συνέχεια των δηλώσεων του κ. Νομάρχη τον εκθέτει συνολικά:

Η αναστολή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εταιρεία καθώς έχει υπογράψει συμβόλαια με τους πελάτες της με τα οποία δεσμεύεται να παραδώσει συγκεκριμένες ποσότητες μεταλλεύματος σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, κάτι που αν δεν τηρηθεί θα υπάρξουν κυρώσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι εργασίες (στη θέση “Βλαχοθανάσης Α&”) δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην εταιρεία και θα αναγκαστεί να μειώσει το προσωπικό της.

Εισάγει έτσι ο κ. Φουσέκης μια καινοφανή συνιστώσα στη νομολογία του ΣτΕ: τους επιχειρηματικούς προγραμματισμούς και συμφωνίες, τα οικονομικά συμφέροντα και τον εκβιασμό των απολύσεων. Κρίνει τελικά ο κ. Νομάρχης τις αποφάσεις του ΣτΕ ως απολογητής των επιπτώσεών τους στην S&B, όταν η ίδια, φρονίμως ποιούσα, δεν κάνει καμία δημόσια αναφορά στην Προσωρινή Διαταγή.
Η S&B ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ…

Για την αδυναμία της S&B να είναι συνεπής στις παραδόσεις μεταλλεύματος και τις επαπειλούμενες απολύσεις, ο κ. Νομάρχης λέει τη μισή αλήθεια.

Η στοά παραγωγής “594” στη θέση “Νερά 4” σφραγίστηκε από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος γιατί λειτουργούσε χωρίς αδειοδότηση!

Μια σοβαρή μεταλλευτική επιχείρηση με δεκαετίες λειτουργίας στο μεγάλο μεταλλευτικό πεδίο της Φωκίδας δεν μπορεί να εξαρτά την παραγωγή, τις παραδόσεις, την απασχόληση και τα οικονομικά της από την εξόρυξη ενός και μόνο κοιτάσματος, με περιορισμένα βεβαιωμένα αποθέματα. Η διαδικασία έρευνας, προσδιορισμού, περιχαράκωσης και αδειοδότησης νέων κοιτασμάτων είναι αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη μιας μεταλλευτικής επιχείρησης. Όμως η S&B αντί να κάνει όλα τα ανωτέρω με τη νόμιμη διαδικασία, λειτουργούσε ένα μεταλλείο χωρίς άδεια και είναι ολοκληρωτικά δική της ευθύνη αν έχει βρεθεί χωρίς αδειοδοτημένα κοιτάσματα προς εξόρυξη.

Ούτε τα σχετικά με τις “μαζικές απολύσεις” ευσταθούν γιατί οι θέσεις απασχόλησης στην εξόρυξη “Βλαχοθανάσης Α7” θα ήταν το πολύ πέντε (5). Άλλωστε, για το μεταφορικό έργο στο συνολικό πλέγμα των παλαιών και νέων εξορύξεων, υπάρχει πάντα η δυνατότητα πλήρους απασχόλησης των φορτηγών αυτοκινήτων στα έργα αποκατάστασης που η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει, ανεξάρτητα από την όποια εξόρυξη.

Το “Λαρνάκι”

Ο σοβαρότερος όμως πονοκέφαλος για τη διοίκηση της S&B στο βωξιτικό πεδίο της Φωκίδας ονομάζεται “Λαρνάκι”. Το “Λαρνάκι” είναι ο χώρος των εγκαταστάσεων ζύγισης, αποθήκευσης, διαχωρισμού, συμπύκνωσης και φόρτωσης του βωξίτη σε καράβια. Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε από τον εμπλυσμό (μπάζωμα) ενός άλλοτε ειδυλλιακού κολπίσκου στο δυτικό άκρο της πόλης της Ιτέας και περι-ορίζεται από την Εθνική Οδό Ιτέας- Γαλαξειδίου- Ναυπάκτου και τη θάλασσα.

Αυτός ο ζωτικός για τη συνολική παραγωγική διαδικασία της εταιρείας χώρος, είναι εξ’ολοκλήρου παράνομος. Το σύνολο του γηπέδου, των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας του, παραβιάζουν σωρευτικά τις περί αιγιαλού και παραλίας διατάξεις, τις διατάξεις δημιουργίας και χρήσης χώρων “εξ’εμπλυσμού θαλάσσης” τις πολεοδομικές διατάξεις περί οικοδομικών αδειών, τις συγκοινωνιακές διατάξεις περί κόμβων παρά τις Εθνικές Οδούς, τις διατάξεις περί προστασίας του θαλασσίου βυθού και υδάτων και τέλος πλήθος διατάξεων του Περιβαλλοντικού Νόμου 1650/1986 και του Ν. 3010/2002.

Όλα αυτά τα γνωρίζει καλά ο κ. Φουσέκης. Και αντί να εφαρμόσει όσα ο Ν. 1650/1986 ορίζει ως αρμοδιότητές του γιατον προσδιορισμό των παραβιάσεων και την επιβολή των από το Νόμο κυρώσεων, παρεμβαίνει ως διαμεσολαβητής μεταξύ της S&B και του ΟΣΑ για ένα ανοσιούργημα:
Η “ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ” ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ S&B

Μετά από παράκληση του ΟΣΑ βρίσκομαι σε συζητήσεις με την S&B ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να αποσυρθεί η προσφυγή. Η εταιρεία δεσμεύεται ότι (η “Βλαχοθανάσης Α7”) είναι η τελευταία της επιφανειακή εξόρυξη και προτίθεται να κατασκευάσει μια σειρά έργων ως αντιστάθμισμα.

Ο ΟΣΑ έσπευσε να κοινοποιήσει προς δημοσίευση στην “Ώρα της Φωκίδας” την επιστολή του προς την S&B και τα “ανταλλάγματα” που ζητάει:

Θέμα: Επιφανειακή εξόρυξη βωξίτη στην θέση “Βλαχοθανάση Α7»

Με δεδομένη την από 10-3-2010 έκδοση Προσωρινής Διαταγής του Προέδρου του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, την οποία έχετε υπόψη σας και η οποία αφορά την αναστολή των εργασιών σας για επιφανειακή εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη στην θέση “ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ Α7″ του Δήμου Λιδορικίου Ν. Φωκίδας, μέχρις έκδοσης απόφασης επί της με αριθμ. Καταθ. 1073/04.02.2010 αίτησής μας ακύρωσης των σχετικών αποφάσεων που σας αδειοδοτούν για τα άνω, ενώπιον του άνω Δικαστηρίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου, αφού συζήτησε επί μακρόν με την τοπική κοινωνία και τα μέλη του, συνεδρίασε προκειμένου να σας απευθύνει την παρούσα επιστολή.

Για την πιθανή αναγκαιότητα της πιο πάνω εκμετάλλευσής, προκειμένου να μην συρρικνωθεί n οργάνωσή του μεταλλείου σας και να καλυφθούν οι άμεσες συμβατικές του υποχρεώσεις με πελάτες και εργολάβους, καθώς και να ολοκληρωθεί το έργο των αποκαταστάσεων σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές σας υποχρεώσεις (Πλήρωση της γειτονικής εκσκαφής Βλαχοθανάση Α4, και αποκατάστασή σε λοιπές υφιστάμενες αδειοδοτημένες και μη εξοφλημένες επιφανειακές εκμεταλλεύσεις, αφού σεβαστείτε και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας), τέλος δε για να δοθεί χρόνος στην εταιρεία σας για την ανάπτυξη των υπογείων κοιτασμάτων, την υλοποίηση επενδύσεων σε εξοπλισμό και την εκπαίδευση του προσωπικού σας. Προπάντων όμως για να μπορείτε να διατηρήσετε αδιατάρακτες τις θέσεις εργασίας στην εταιρεία σας, δεδομένου ότι για μας ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η κατοχύρωση της εργασίας των εργαζομένων σε αυτή.

Προτιθέμεθα να συμφωνήσουμε μαζί σας τα ακόλουθα:
Όλοι οι αιτούντες την αναστολή και ακύρωσή της επιφανειακής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη στην θέση “ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ Α7» του Δήμου Λιδορικίου Ν. Φωκίδας, θα προβούμε σε παραίτηση από την σχετική δικαστική διαδικασία και δεν θα διαταράξουμε πλέον την ομαλή λειτουργία του μεταλλείου στην θέση αυτή, με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτείτε απέναντί μας, με τρόπο που θα μας καλύπτει νομικά, στα πιο κάτω:

Δεν θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας στην εταιρεία σας.
Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στην περιοχή αυτή “ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ Α7» θα είναι η τελευταία επιφανειακή εξόρυξη στη Γκιώνα.
Σαν αντισταθμιστικά οφέλη για τον Νομό μας θα υλοποιήσετε τα εξής αναγκαία έργα σε δύο περιοχές της ορεινής Γκιώνας:
1. Στην περιοχή Καρούτων με άμεση εκκίνηση των έργων και ολοκλήρωση τους εντός έτους από σήμερα:
Την ασφαλτόστρωση του δρόμου Καρούτων – Αργομοίρας.
Την ανακαίνισή και επισκευή του Σχολείου των Καρουτών.
Την ολοκλήρωση του έργου υδροδότησης των Καρουτών από τον Μόρνο.
2. Στην ευρύτερη περιοχή του Φαραγγιού της Ρεκκάς Πλατuβούνας – Λαζορέματος με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής έργων εντός τετραετίας από σήμερα:
Την επισκευή και ολοκλήρωση της κατασκευής του ορειβατικού μονοπατιού της Ρεκκάς και των μονοπατιών του Λαζορέματος και της Πυραμίδας.
Την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής για την προώθηση και ολοκλήρωση από τους αρμοδίους δημόσιους φορείς της θεσμοθέτησης και εφαρμογής της ζώνης προστασίας και του φορέα διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής του φαραγγιού της Ρεκκάς – Λαζορέματος – Βαθειάς Λάκας στην Γκιώνα.
Την προώθηση και κατασκευή νέου ορειβατικού καταφυγίου εβδομήντα θέσεων στην Πλατυβούνα .

Την υλοποίηση των παραπάνω έργων ζητάμε προκειμένου να προωθεί η ήπια οικοτουριστική ανάπτυξή της Γκιώνας που θα ωφελήσει το σύνολο του Νομού Φωκίδας
και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Το βουνό πάσχει από κάθε είδους σχετικής υποδομής λόγω της έντονης δραστηριότητας των εταιριών βωξίτη.

Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, που δεν μπορεί να επιτευχθεί, παρά με την απόλυτη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και με ενυπόγραφες δεσμεύσεις των νόμιμων εκπροσώπων αλλήλων.Ο Σύλλογός μας, αλλά και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες του τόπου, αγωνιζόμαστε καθημερινά για το καλύτερο αύριο.
Καλούμε την εταιρεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δουλέψουμε μαζί σ’ αυτόν τον κοινό σκοπό.
Ο Πρόεδρος Κων/νος Παπαγεωργίου
Η Γεν. Γραμματέας Βαρότση Μαρία

Δηλαδή αν η S&B δεν “καλύψει νομικά” την απαίτηση (!) του ΟΣΑ τότε θα επανέλθει επί σκηνής το “σενάριο” σωτηρίας του “Κόκκινου Χούματος”; Και το ΣτΕ ποιον ρόλο παίζει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΣΑ και S&B με μεσολαβητή τον κ. Φουσέκη; Και η Προσωρινή Διαταγή ποια τύχη θα έχει; Θα την πετάξει στα σκουπίδια ο κ. Παπαγεωργίου ανεμίζοντας την “με νομική κάλυψη” γραπτή συμφωνία του με την S&B; Και αμέσως θα στήσει παρατηρητές για να ελέγχει τις εξορύξεις της εταιρείας αν τηρούν τις διαταγές του; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Για αυτήν την επιστολή εκφράστηκε έντονη αγανάκτηση φορέων και κατοίκων της περιοχής που εκδηλώθηκε με πλήθος δηλώσεων στα τοπικά ιστολόγια www.lidoriki.com και http://iteanet.blogspot.com/. Το σημαντικότερο νέο στοιχείο είναι το πιο κάτω e-mail που απέστειλαν κάτοικοι του Λιδωρικίου προς τη δικηγόρο κα Χαροκόπου που χειρίζεται την προσφυγή του ΟΣΑ ενώπιον του ΣτΕ:

Sent:
Wednesday, February 03, 2010 12:41:47 PM

To:
haroclaw@otenet.gr

Κυρία Χαροκόπου
στην προσφυγή για την Γκιώνα, μαζί με τα ονόματα του ορειβατικού συλλόγου συμπληρώστε και τα παρακάτω ονόματα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Λιδορικίου Ενάντια Στην Καταστροφή Της Γκιώνας
Καψάλης Κωνσταντίνος του Ευθυμίου, συνταξιούχος τραπεζικός, κάτοικος Λιδορικίου, τηλ. 6946243033, ΑΔΤ Χ025154
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος του Νικολάου, συνταξιούχος τραπεζικός-κτηνοτρόφος, κάτοικος Λιδορικίου, ΑΔΤ Λ247467
Γούρας Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, συνταξιούχος, κάτοικος Λιδορικίου, ΑΔΤ ΑΖ496943
Νάκος Δημήτριος του Χρήστου, Έμπορος, κάτοικος Λιδορικίου, ΑΔΤ ΑΕ 496960
Για οποιαδήποτε πληροφορία τα τηλέφωνά μου είναι 2107010644, 6946243033.
Ευχαριστώ
Κωνσταντίνος Καψάλης

Από το δημοσίευμα της “Ώρας της Φωκίδας” και τις δυο επιστολές που ακολουθούν προκύπτουν τα εξής: Οι κάτοικοι που αναφέρονται στο e-mail προς την κα Χαροκόπου, εμπρόθεσμα, με έννομο συμφέρον και κατόπιν συνεννοήσεως με τον κ. Παπαγεωργίου, ανέθεσαν στην δικηγόρο να συμπεριληφθούν ως προσφεύγοντες στην προσφυγή του ΟΣΑ. Τελικά όμως δεν συμπεριλήφθηκαν στην προσφυγή, χωρίς ούτε η δικηγόρος ούτε ο κ. Παπαγεωργίου να τους ενημερώσει γι’αυτό και για τους λόγους που το επέβαλαν. Και μέχρι το δημοσίευμα της “ΩτΦ” πίστευαν ότι είναι “προσφεύγοντες”!

Στις 17/4/2010 οι Ενεργοί Πολίτες του Λιδωρικίου έστειλαν στην “Ώρα της Φωκίδας” μια σκληρή απάντηση για τους αδιαφανείς χειρισμούς και τις συναλλαγές του κ. Παπαγεωργίου (Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΣΕ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ).

Την από 10-3-2010 Προσωρινή Διαταγή του Προέδρου του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ ο κ. Παπαγεωργίου αρνήθηκε να την δώσει σε οποιονδήποτε, αν και μια απόφαση του ΣτΕ δεν αποτελεί βέβαια επτασφράγιστο μυστικό. Ζηλότυπα ο ΟΣΑ κρατούσε τη Διαταγή μόνο για δική του, όπως αποδείχθηκε, χρήση. Οι ανωτέρω επιστολές έδωσαν την εξήγηση της αποκλειστικής “διαχείρισής” της Προσωρινής Διαταγής από τον κ. Παπαγεωργίου: την “διαπραγμάτευσή” της για ανταλλάγματα τα οποία καθώρισε ο Πρόεδρος του ΟΣΑ!

Μέγα το ατόπημα του ΟΣΑ και του Προέδρου του. Δεν θα το σχολιάσουμε περαιτέρω γιατί έχει ήδη σχολιαστεί επαρκώς στα δυο προαναφερθέντα ιστολόγια (www.lidoriki.com και http://iteanet.blogspot.com/).

Αυτό που μας απασχολεί είναι οι πιθανά οδυνηρές επιπτώσεις του στην έκβαση της προσφυγής. Μια Προσωρινή Διαταγή του Προέδρου του Ε’ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας έγινε διαπραγματευτικό “χαρτί” από τον αιτούμενο την ακύρωση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 124130/2532/2009). Και η επιστολή του ΟΣΑ προς την εταιρεία που δημοσίευσε η “Ωρα της Φωκίδας” αποδυναμώνει de facto την προσφυγή αφού ανατρέπει τους λόγους τους οποίους επικαλείται! Η επιφανειακή εξόρυξη της περιοχής “Βλαχοθανάσης Α7” του Δήμου Λιδωρικίου την ακύρωση της οποίας αιτείται η προσφυγή παίρνει πράσινο φως …από τον κ. Πρόεδρο του ΟΣΑ “με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτείτε απέναντί μας με τρόπο που θα μας καλύπτει νομικά στα πιο κάτω…”!

Δική μας άποψη είναι ότι ο κ. Νομάρχης και ο κ. Βιδάλης της S&B έστησαν μια αριστουργηματική παγίδα στον ΟΣΑ, αμέσως μετά την έκδοση της Προσωρινής Διαταγής που επέφερε σοβαρό πλήγμα στην παραγωγική διαδικασία βωξίτη της εταιρείας.

Αν η S&B αποδεχθεί τους “όρους” του κ. Παπαγεωργίου, ο ΟΣΑ θα αποσύρει την προσφυγή, απογομώνοντας έτσι την Προσωρινή Διαταγή.

Αν η S&B απορρίψει τους “όρους”, τότε η υπόθεση θα πάει στην Επιτροπή Αναστολών και στη συνέχεια στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ όπου η επιστολή του ΟΣΑ θα αποτελέσει βασικό “επιχείρημα” υπέρ του κύρους της επίμαχης ΚΥΑ και της απόρριψης της προσφυγής.

Και η παγίδα θα έχει κλείσει!
Από antigoldgreece