Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Το φαράγγι της Κλεισούρας και τα όρνια

Το φαράγγι της Κλεισούρας αποτελεί για την Αιτωλοακαρνανία μνημείο ανεκτίμητης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Τόπος της ομηρικής Πυλήνης – όπως πιθανολογείται – και ιστορικό πέρασμα με ενετικό μικρό οχυρό και βάσεις πετρογέφυρου στο ρέμα προς τα Φραγγουλαίικα. Εδώ συναντούμε και το σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Ελεούσας. Πρόκειται για σκήτη σε σπήλαιο που μόνασε ο Γιάννης Γούναρης, ο άνθρωπος που έσωσε το Μεσολόγγι από την πρώτη οθωμανική πολιορκία. Το βατό ως σήμερα μονοπάτι μέσα στο φαράγγι, διασχίζει τα γκρεμνά ανηφορικά από απότομο βραχώδες πέρασμα και μας οδηγεί στον οικισμό Κάτω Αμπέλια.


Το τοπίο είναι έντονο, με μεγάλο γεωλογικό, ορνιθολογικό και βοτανικό ενδιαφέρον. Το βραχόφυτο Centaurea niederi ανθίζει κάθε άνοιξη κρεμασμένο στα γκρεμνά. Πρόκειται για σπάνιο φυτό με τοπικό ενδημισμό. Το συναντούμε αποκλειστικά και μόνο στα τέσσερα φαράγγια του Αράκυνθου που αναπτύσσονται μεταξύ της Κλεισούρας και του χωριού Ρέτσινα Μεσολογγίου, καθώς και σε μικρά γκρεμνά στους λόφους στη χερσόνησο του Αράξου. Σε συγκεκριμένες θέσεις του φαραγγιού ανθίζει κάθε Μάη ο λευκός κρίνος (Lilium albanicum) ή κρίνο της Παναγίας όπως είναι γνωστό. Στο φαράγγι φωλιάζουν όρνια, βραχοκιρκίνεζα, βουνοσταχτάρες, βραχοχελίδονα, κάργιες, κόρακες, γαλαζοκότσυφες, βραχοτσοπανάκοι, ενώ στην έκταση πλησίον του φαραγγιού φωλιάζουν ακόμα είδη όπως ... ο δενδρογέρακας, η γερακίνα, το ξεφτέρι, ο φιδαετός, ο πετρίτης κα. Οι λύκοι αποίκησαν την περιοχή πάλι τα τελευταία έτη, μετά από τρεις δεκαετίες απουσίας. Στα αναπτυγμένα και εκτεταμένα δάση με μεσογειακή πυκνή βλάστηση και φυλλοβόλες βελανιδιές που άπτονται του φαραγγιού ζουν θηλαστικά όπως ο αγριόχοιρος, το ζαρκάδι, η αγριόγατα κ ά.

Όλα αυτά συνθέτουν μια μοναδικότητα και απαντώνται πολύ κοντά στο μεγάλο υγροτοπικό σύμπλεγμα Μεσολογγίου – Δέλτα Αχελώου. Συλλειτουργούν ως ορεινό οικοσύστημα με αυτό των υγροτόπων, αποτελώντας παράλληλα γεωγραφική του συνέχεια. Γι’ αυτό η περιοχή έχει ενταχθεί υπό την αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Μεσολογγίου. Το 1970 περίπου, με την κατασκευή του δρόμου εντός του φαραγγιού, χάθηκε ο χρυσαετός που φώλιαζε. Κάπου στη δεκαετία του ’80 εξαφανιστήκαν από την ευρύτερη περιοχή του Αράκυνθου – Τριχωνίδας – Λυσιμαχείας αρπακτικά όπως ο σπιζαετός, ο κραυγαετός, και το χρυσογέρακο. Ακόμα παλαιότερα, αλλά άγνωστο πότε, χάθηκαν απειλούμενα είδη όπως ο γυπαετός, ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης, ο βασιλαετός και ο σταυραετός.
Προ ολίγων ετών (το 2004 αν θυμάμαι) εκπονήθηκε από τη Ν. Αυτ/ση Αιτωλ/ας η «Μελέτη ανάδειξης φαραγγιού Κλεισούρας», η οποία κόστισε 200.000 ευρώ! Αντίστοιχες μελέτες κοστίζουν συνήθως ως 50.000 ευρώ. Βάσει του σκεπτικού της, ο χώρος αντιμετωπιζόταν όπως ένα αστικό ή περιαστικό άλσος κι όχι ως άγριο φυσικό οικοσύστημα, το οποίο αυθύπαρκτο αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας και επίσης αποτελεί ενδιαίτημα απειλούμενων και ενδημικών ειδών των οδηγιών 92/43 και 79/409. Πρότεινε αρκετές κατασκευαστικές παρεμβάσεις, όπως κιόσκια, παγκάκια, πλακοστρώσεις κ.λπ. οικοδομικά.

Επίσης, πρότεινε την φωταγώγηση των γκρεμνών με προβολείς σε όλο το μήκος τους, χάριν εντυπωσιασμού των διερχομένων. Οι ανάδοχοι αλλά και αυτοί που παρήγγειλαν τη μελέτη ίσως δεν αντελήφθησαν την ανεπάρκεια που προκύπτει από προτάσεις όπως αυτή της φωταγώγησης. Πράγμα παντελώς ασύμβατο με την προστασία και ανάδειξη του εν λόγω χώρου. Απεναντίας, η ενέργεια αυτή θα επέφερε σοβαρή υποβάθμιση στους πληθυσμούς συνολικά των πουλιών του φαραγγιού, ενώ θα αποτελούσε αιτία αφανισμού για όλα τα είδη αρπακτικών και ιδιαίτερα για τα όρνια. Προ διετίας περίπου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδότησε την φωταγώγηση του φαραγγιού όπως πρότεινε η μελέτη. Ξεκίνησε η τοποθέτηση συστήματος μεγάλων προβολέων στραμένων ψηλά προς τα κάθετα βράχια, όπως εφαρμόζεται αντίστοιχα σε κτίρια ή κάστρα. Αντιμετώπισε όμως αντίδραση από περιβαλλοντική οργάνωση και ενημερώθηκε (!!!) για το παράνομο της πράξης αυτής. Δηλαδή, η κοινωνία των πολιτών (έστω αυτών των λίγων), ενημέρωσε την Πολιτεία και τους μηχανισμούς της ότι αυτή η πράξη είναι ασύμβατη με την προστασία, είναι παράνομη και μας εκθέτει διεθνώς. Η Πολιτεία ως τότε δεν τα γνώριζε αυτά! Αντέδρασε επίσης αποτρεπτικά και η Ν. Αυτ/ση Αιτωλ/ας όταν ενημερώθηκε. Παρόλα αυτά, η εκκλησία προέβη πρόσφατα στην ενέργεια να τοποθετήσει προβολείς στην Αγία Ελεούσα, που φωτίζουν σήμερα τα βράχια πάνω από το μοναστήρι.

Το 1985 υπήρχε στο φαράγγι υγιής πληθυσμός από 30 τουλάχιστον όρνια (προσωπικές παρατηρήσεις). Το 2003 το είδος μελετήθηκε σχολαστικά, στα πλαίσια ενός μικρού προγράμματος (προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη) που χρηματοδότησε τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ και που δεν αποπληρώθηκε ποτέ, όταν το 2004 άλλαξε η διοίκηση του υπουργείου, παρά το ότι είχε αισίως ολοκληρωθεί. Τότε φώλιασαν τέσσερα ζεύγη από ένα πληθυσμό 12 ντόπιων πουλιών, ο οποίος το χειμώνα γινόταν μεγαλύτερος (ως 28 άτομα), με την προσθήκη διαχειμαζόντων ατόμων από βορειότερες βαλκανικές χώρες. Φέτος (2010) φωλιάζουν μόλις δύο ζευγάρια. Κάνω τακτικά στάσεις εκεί διερχόμενος, συλλέγοντας πληροφορίες για την άγρια ζωή. Τα όρνια αρχίζουν το φώλιασμά τους τον Γενάρη και το ολοκληρώνουν τον Ιούλη.

Έχω φέτος εντοπίσει τις θέσεις των δύο φωλιών. Τις ημέρες αυτές κλωσούν το μοναδικό αβγό τους. Το Σάββατο όμως στις 13 Μαρτίου τα πουλιά ήταν απόντα από τις φωλιές και συνολικά από το φαράγγι. Άκουσα ψηλά στα γκρεμνά δυνατό ήχο τρυπανιού που δημιουργούσε έντονο αντίλαλο. Εντόπισα ομάδα αναρριχητών που διάνοιγε νέες αναρριχητικές διαδρομές, έτσι, αυθαίρετα. Τοποθετούσαν τις ατσάλινες ασφάλειες που θα μείνουν μόνιμα στο βράχο και θα εξυπηρετούν οποιονδήποτε πλέον θέλει να αναρριχηθεί εκεί. Όπως πρακτικά συμβαίνει, οι επόμενοι αναρριχητές που θα έλθουν, θα διανοίξουν κι αυτοί τις δικές τους διαδρομές. Σταδιακά δημιουργείται ένα πλέγμα διαδρομών, βαθμολογημένων ως προς τον βαθμό δυσκολίας και το χρόνο και το αναρριχητικό πεδίο καθιερώνεται και δέχεται πυκνές επισκέψεις. Τα νέα αυτά δεδομένα διαχέονται μέσω ορειβατικών εντύπων κ.λπ. στον κόσμο που ασκεί αυτή τη δραστηριότητα.

Όμως, για τη συγκεκριμένη θέση, αυτό σημαίνει την απαρχή ενός μόνιμου παράγοντα όχλησης. Η απρόσμενη ενόχληση που παρατήρησα εκδίωξε το όρνια από τις φωλιές τους και πιθανά να αποτέλεσε και αιτία καταστροφής των νεοσσών μέσα στα απροστάτευτα από το κρύο αβγά. Την Τρίτη 16 Μαρτίου επισκέφθηκα πάλι το φαράγγι. Τα δύο πουλιά ήταν στις φωλιές και συνέχιζαν το κλώσσημα των αυγών τους. Ενημερώνω ότι το όρνιο είναι πλέον από τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας και αποτελεί είδος – κριτήριο του δικτύου Natura. Το ερώτημα είναι πότε θα ξεπεράσουμε το στάδιο της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας, ώστε να καταφέρουμε κάποτε να διαφυλάξουμε επί της ουσίας το πολυτιμότερο που έχουμε ως έθνος και χώρα. Τη φυσική μας κληρονομιά.
Από nafpaktia.com

Νέο site από την Χρυσή Ευκαιρία για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα!

Εν μέσω οικονομικής κρίσης το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Αν αποφασίσατε οτι δεν πάει άλλο χωρίς αμάξι, βρήκαμε μια νέα ωραία ιστοσελίδα για να διαλέξετε αυτοκίνητο.

Μπείτε στο http://www.automoto.gr και βρείτε το δικό σας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ευκαιρίας μέσα από τα χιλιάδες αυτοκίνητα & μοτοσυκλέτες που παρουσιάζονται μέσα στο νέο Site της Χρυσής Ευκαιρίας. Ο καινούριος κόμβος μεταχειρισμένων οχημάτων είναι λειτουργικός, άρτια δομημένος και περιέχει μια τεράστια βάση δεδομένων για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και μηχανές. Εκεί μπορείτε να δημοσιεύσετε δωρεάν την δική σας αγγελία πώλησης όπως επίσης και να αναζητήσετε με την χρήση πολλών επιλογών κάποιο ή κάποια μοντέλα για τα οποία ενδιαφέρεστε. Επίσης το site περιέχει πλήθος βοηθητικών λειτουργιών όπως π.χ. σύγκριση επιλεγμένων μοντέλων, προτεινόμενα αυτοκίνητα κ.λπ. Το www.automoto.gr παρόλο που είναι ακόμη σε Beta version και εξελίσσεται διαρκώς, είναι πλήρως λειτουργικό και φυσικά αξίζει να το επισκεφτείτε!

http://www.automoto.gr

Από autocarnet.blogspot.com

Η "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" Ιτέας και τα ...Κινέζικα

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Ποιόν περιµένετε να 'ρθει, ποιον καρτεράτε να σας σώσει; εσείς οι ίδιοι µε τα χέρια σας, µε το µυαλό σας µε τη πράξη! αν δεν αλλάξετε τη µοίρα σας ποτέ της δεν θ' αλλάξει!!
Φ. Αγγουλές

Οι ΚΙΝΕΖΟΙ κάνανε απόβαση στην Ιτιά κι' εµάς µας ακούτε και μας διαβάζετε στα "ΚΙΝΕΖΙΚΑ"
Το καλοκαίρι του 2009, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε νόµο στη Βουλή που παραχωρούσε τα λιµάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης στη πολυεθνική εταιρεία COSCO κινέζικων συµφερόντων.
Στις Εθνικές Εκλογές της 4ης10/2009 το αποτέλεσµα τους έφερε το ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία, σαν εναλλαγή και όχι σαν αλλαγή πολιτικής. Η πολιτική ξεπουλήµατος συνεχίζεται, ο νόµος για τα λιµάνια ΔΕΝ καταργήθηκε αν και οι εργαζόµενοι κατέβηκαν σε πολυήµερη απεργία και σήµερα εν µέσω της καπιταλιστικής κρίσης ΖΟΥΜΕ το... «τσουνάµι» των αντιλαϊκών µέτρων που κάνουν τους κεφαλαιοκράτες ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ και µισθωτούς, αγρότες,συνταξιούχους και σας τους αυτοαπασχολούµενους ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΥΣ.
Τώρα, είναι γνωστό σε όλους πως για να ανοίξει κάποιος ένα µαγαζί για να βγάλει µεροκάµατο, «κάνει» έναρξη εργασιών στην εφορία. Το ίδιο έκαναν και οι Κινέζοι και το ίδιο κάνουν τα τελευταία χρόνια σ' όλη τη χώρα µας στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήµατος του οποίου όλοι και στην πόλη µας και όχι µόνο βιώνουµε τις καταστροφικές συνέπειες, τις «σαρκοβόρες επιθέσεις των λεγόµενων αγορών, την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηµατικότητα, ΔΗΛΑΔΗ τις συνέπειες της συµφωνίας του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ.
Εµείς, που όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και από τη θέση του Δηµ.Συµβούλου όπου µας αναδείξατε δυο φορές, πρώτα µε 181 ψήφους (περίοδος 2003-2006) και τη τρέχουσα µε 470 ψήφους σας µιλούσαµε, σας µιλάµε και σας γράφουµε σε µια γλώσσα που σας µοιάζει «ΚΙΝΕΖΙΚΗ». Σας λέµε δηλαδή πως η συσπείρωση και η αντικαπιταλιστική πάλη είναι που θα µας βγάλει όλους τους εργαζόµενους από τη δεινή θέση που µας έχει οδηγήσει η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ του ΔΝΤ και όλων αυτών των αρπακτικών που έχουν ΟΝΟΜΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ κι' αρπάζουν το πλούτο του Έλληνα εργαζόµενου, συνθλίβοντας τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας.

Είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που βρίσκουν στήριγµα στα δεκανίκια του ΛΑΟΣ και του ΣΥΝ για να εφαρµόζουν τις επιταγές της ντοπιας και ξένης πλουτοκρατίας και όχι οι Κινέζοι, οι Αλβανοί και οι άλλοι οικονοµικοί µετανάστες, που παλεύουν κι' αυτοί για το µεροκάµατο. Σας τά'παµε και σας τα ξανάπαµε! Δηλαδή:
ί) Σας είπαµε στις 17 Δεκέµβρη να κλείσετε τα µαγαζιά σας και να ενώστε τη φωνή σας µε τους άλλους εργαζόµενους της περιοχής µας που απέργησαν εκείνη τη µέρα.
iί) Σας το ξανάπαµε στις 10 και στις 24 Φλεβάρη και σας µοιράσαµε και την ανακοίνωση που σας ξαναµοιράζουµε σήµερα για να µην ξεχνάτε ποιοι µας κάνουν τη ΖΩΗ ΜΑΥΡΗ.
ίiί) Σας τα ξανάπαµε στις 5 και 11 του Μάρτη και µας λέγατε πως θα ρωτήστε το Δ.Σ. του Εµπορικού και Εξαγωγικού σας Συλλόγου για να σας πει τι να κάνετε! Τώρα το Δ.Σ. «τα βάζει» µε τους Κινέζους και τους άλλους µετανάστες!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΣΑΣ!!
Είναι ο ΚΑΠΙΤ ΑΛΙΣΜΟΣ, η ΕΕ, οι ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΕΣ και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΝ που εκείνη τη Παρασκευή στις 5 Μάρτη ήταν µέσα στη Βουλή και ψήφιζαν και «ψήφιζαν» το τσουνάµι των µέτρων. Ενώ οι 22 βουλευτές του ΚΚΕ ήταν έξω µε το λαό και διαδήλωναν την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά µέτρα. Εµείς εκείνη τη πλατεία Λαού στην Άµφισσα και κλείνοντας το χαιρετισµό µας αυτό µε το Θούριο του Ρήγα που σήµερα και µέχρι την νικηφόρα έκβαση του ταξικού πολέµου, θα διατηρεί την επικαιρότητά του:
... στοχάσου πως σε ψήνουν καθ' ώρα στη φωτιά
βεζύρης, δραγουµάνος, αυθέντης κι' αν σταθής
ο τύραννος αδίκως σε κάµνει να χαθής
δουλεύεις όλη µέρα εις ότι κι' αν σε πει
κι αυτός πασχίζει πάλιν το αίµα να σου πιη ...

.. Βουλγάροι κι Αλβανίται, Αρµένιοι και Ρωµιοί,
αράπηδες και άσπροι µε µιαν κοινή ορµή,
για την ελευθερία να ζώσουµεν σπαθί, ....

Η Γνώση είναι Δύναµη. Έρχονται τα χειρότερα.
Μη σε φοβίζουν, φόβισέ τους ΕΣΥ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν, άλλαξ' εσύ.
Νόµος είναι το δίκιο του εργάτη, του υπάλληλου, του αγρότη,
Του συνταξιούχου, του αυτοαπασχολούµενου.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Αν. Βασιλόπουλος

Ο Σκαρίμπας και «το ’21 και η αλήθεια»

Ο Γ.Σκαρίμπας γεννήθηκε στην Αιθυμιά, πήγε σχολείο στην Ιτιά, ωστόσο έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαλκίδα, όπου και πέθανε.
Παρολαυτά το έργο του δεν προβάλλεται σχεδόν καθόλου στον τόπο που τον ανέθρεψε.
Χαρακτηριστικό είναι πως στα σχολεία μας ποτέ δεν μας είπαν γι' αυτόν και βέβαια ποτέ δεν αναφέρεται αυτό το μνημειώδες ιστορικό του έργο για την επανάσταση του 1821, που όποιος το διάβασε άλλαξε μια για πάντα η οπτική που βλέπει την ελληνική ιστορία.

Γιάννης Σκαρίμπας-Το 1821 και η αλήθεια

Αν ο μόνος σκοπός που αξίζει τον κόπο κανείς να γεννηθεί, είναι η λεφτεριά, και μόλις γεννηθεί του την
υποθηκεύσουν τα συμφέροντα, τι άλλο του απομένει...
αν όχι η επανάσταση;

(ο συγγραφέας)

Μεταξύ δουλείας και δουλείας δεν υπάρχει καμμιά διαφορά.
Με το να κάμεις μιαν επανάσταση κι αποτινάξεις το ζυγό,δεν έκαμες τίποτα.
Το ‘21 αυτό έκαμε. Το να μην ξαναεμπέσεις σε ζυγό-αυτό είναι επανάσταση.

(ο συγγραφέας)

Το θαύμα του ‘21 δεν έγκειται στη στρατιωτική ήττα της Τουρκίας-πράγμα ευκολώτερο-αλλά στο (ως εκ θαύματος) σώσιμό του από την εχθρότητα των κοτζαμπάσηδων,των λογίων και του Κλήρου.

(ο συγγραφέας)

Ο κατά μόνο, το γένος και το θρήσκευμά του διαφέρων είναι ένας άγιος, μπρος στον κατά μόνο το “κατεστημένο” του διαφέροντα.

Οι Τούρκοι δεν ήσαν οι χειρότεροι…Ο ελληνικός λαός δε θάκανε την επανάσταση για ν’αποκαταστήσει και πολιτικά τους κοτζαμπάσηδες.Οι λέγοντες ότι η Επανάσταση ήταν μόνον Εθνική, ή είναι αδιάβαστοι, ή δε μας λένε την αλήθεια.
Σκοτώνοντας τους Τούρκους ήξερε ότι σκοτώνει το σύμμαχο των κοτζαμπάσηδων.
Χωρίς τον αφανισμό πρώτα αφτουνού, δεν μπόραε να ξεπάτωνε τους άλλους.
Το ότι σ’αυτό η Επανάσταση γελάστηκε, δεν πάει ναπεί διόλου ότι τους εφείσθη.
Θα τους πέρναε εν στόματι μαχαίρας,
Το ότι νόμισε ότι για τούτο είχε καιρό,αυτό την έφαγε…Η Επανάσταση απότυχε…

(ο συγγραφέας)

ΤΑ ΔΥΟ ‘21

Το Εικοσιένα,όπως το ξέρουμε μέσα από την επίσημη ιστορική παράδοση,μοιάζει με τ’αναστραμμένο είδωλο που βλέπουμε να καθρεφτίζεται στα θαμπά νερά μιας λίμνης.
Είναι βέβαια η ίδια εικόνα,μα δοσμένη από την ανάποδη.
Για να γνωρίσει κανείς τ’αληθινό Εικοσιένα πρέπει να σκύψει πάνω σ’άλλα κείμενα, σ’εκείνα που προετοίμασαν το σηκωμό, σ’αυτά που γράφτηκαν όσο βρόνταγε το καρυοφύλλι κι άστραφτε το γιαταγάνι και στ’απομνημονεύματα των αγωνιστών -του Μακρυγιάννη,του Κασομούλη,του Κολοκοτρώνη,του Φωτάκου,του Σπυρομήλιου, του Περραιβού,του Σπηλιάδη και τόσων άλλων.

Δύο ήταν τα Εικοσιένα: Το ένα του λαού και των πιο προοδευτικών ανθρώπων εκείνου του καιρού, το άλλο των κοτζαμπάσηδων και των πολιτικάντηδων. Του πρώτου οι ρίζες αντλούνε τους χυμούς τους από τα “Δίκαια του ανθρώπου” του Ρήγα Βελεστινλή, πάνω στ’άλλο πέφτει βαρύς ο ίσκιος της “Πατρικής Διδασκαλίας” του Μακαριωτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ Κυρ Ανθίμου ή πιο σωστά του Γρηγορίου.

Δημήτρης Φωτιάδης

Διαβάστε το βιβλίο σε PDF «το ’21 και η αλήθεια»


για το βιβλίο του Γιάννη Σκαρίμπα ‘Tο 1821 και η αριστοκρατία του’

Εμμονή σε αξίες, όπως η φράση του Ταλλεϋράνδου «Υπάρχει ένα πολύ τρομερότερο όπλο από τη συκοφαντία – η αλήθεια» ή ο χαρακτηρισμός «αλλουβρεχείτες» για τους ιστορικούς που αποσιωπούν την ουσία της επανάστασης του 1821.

Ευκαιρία έχει και το γεγονός ότι ο Σκαρίμπας με το λόγο του θίγει σε κάθε ευκαιρία και την «αριστοκρατία» του καιρού του/μας. Το Μ. Θεοδωράκη, (σελ. 99-101) την Ακαδημία Αθηνών (σελ. 119-122)... Απαξιώνει ως ιστορικούς τον Μαρκεζίνη και τον Παπαρηγόπουλο. Εκτιμά τον Κορδάτο. Σ’ αυτόν κυρίως τεκμηριώνει τις θέσεις του, χωρίς να κάνει «ακαδημαϊκή» ιστορία. Πηγή του αποτελεί και ο Γερμανός ιστορικός Μέντελσον Μπάρτολυ. Επίσης η τεκμηρίωσή του είναι διαρκής και σε άλλες πηγές.

Εν τέλει για το συγγραφέα το 1821 ήταν η μοναδική εθνική και κοινωνική επανάσταση ταυτόχρονα. Έθεσε ερωτήματα χωρίς να δώσει απαντήσεις, όπως αν η εθνική απελευθέρωση ενός λαού είναι προϋπόθεση για την κοινωνική.

Επανέρχεται συνεχώς στον αντιδραστικό ρόλο του ανώτερου κλήρου – ιερατείου και των κοτζαμπάσηδων – φοροεισπρακτόρων. Απαξιώνει τον Κοραή – σημείο που διαφωνεί με τον Κορδάτο και αναφέρει το γράμμα του Δυσσέα (Ανδρούτσου) προς αυτόν [Κοραη], κάλεσμα ν’ αφήσει τη συγγραφή και να ‘ρθει στην Ελλάδα (σελ. 140).

Στο τέλος του βιβλίου πυκνώνουν οι συγκεκριμένες αναφορές – παραθέματα του Κορδάτου από το βιβλίο «Η κοινωνική σημασία της ελληνικής επαναστάσεως του 1821».
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου "το 1821 και η αλήθεια" του μεγάλου συντοπίτη μας λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα σα φόρος τιμής σ' αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.
Από sentefi.wordpress.com

Φωτιά στο Λιβάδι Αράχωβας

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 5:25 σήμερα το πρωί σε συγκρότημα ξύλινων κατοικιών στο Λιβάδι Παρνασσού. Στο σημείο έσπευσαν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής με 9 άνδρες, οι οποίοι προσπαθούν να κατασβήσουν την φωτιά, που έχει τυλίξει 3 από τις 7 κατοικίες.
Τελικά οι τρεις κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς
Σύμφωνα με την Αστυνομία δεν απειλήθηκαν ζωές και δασική έκταση ενώ άγνωστοι είναι οι λόγοι πρόκλησης της φωτιάς

Τα κολονάκια έγιναν γλάστρες και έβγαλαν εκτός πλειοψηφούσας δημοτικής ομάδας την Παπακώστα στην Άμφισσα


ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ Άμφισσα 24-03-2010
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
_____________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 5 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας και Δήμαρχος Άμφισσας κ. Ασημακόπουλος Ασημάκης, και με ... την ομόφωνη γνώμη των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, αποφάσισε την απομάκρυνση της Δημοτικής Συμβούλου κας Παπακώστα Ανδριανής από την Δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ . Ερωτηματικά από κατάθεση αστυνομικού

ΑΜΦΙΣΣΑ (Της απεσταλμένης μας Παντίας ΚΑΖΑΝΤΖΗ).--

Αρση του απορρήτου των επικοινωνιών μεταξύ των μαρτύρων Δ. Μηνούδη και Αντας Τζορμπατζιούδη - για τα σταθερά και κινητά τους τηλέφωνα, και για χρονικό διάστημα 6 μηνών πριν και 6 μηνών μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Α. Γρηγορόπουλου - ζήτησε χθες ο εισαγγελέας του δικαστηρίου στη δίκη που διεξάγεται στην Αμφισσα. Ο εισαγγελέας προχώρησε σε αυτή την απόφαση ύστερα από τη χθεσινή κατάθεση του αστυνομικού Δ. Μηνούδη, ο οποίος υπέπεσε σε πλήθος αντιφάσεων, οι οποίες δημιούργησαν, τουλάχιστον, ερωτηματικά για την εμπλοκή και τα ...κίνητρα του ιδίου και της Τζορμπατζιούδη στην υπόθεση της δολοφονίας του νεαρού μαθητή.

Στην υπόθεση, ο αστυνομικός Δ. Μηνούδης ενεπλάκη ως προανακριτικός υπάλληλος, ενώ, όπως έχει κατατεθεί, η Αντα Τζορμπατζιούδη, μέσω του κινητού του Μηνούδη, καθοδηγούσε τον τότε επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Κ. Κουζέλη, για το πού είχε πέσει νεκρός ο 15χρονος μαθητής. Τη συγκεκριμένη μάρτυρα, ο Δ. Μηνούδης είπε πως τη γνώριζε από υγειονομικό έλεγχο που είχε διεξάγει στο κυλικείο σχολείου των Εξαρχείων κι από τότε είχε καταχωρημένο το τηλέφωνό της στο προσωπικό του κινητό (όπως έκανε και με άλλο κόσμο στην περιοχή των Εξαρχείων, γιατί ήταν κάτι σαν αστυνόμος της γειτονιάς). Στον, τότε, όμως, προϊστάμενό του Κ. Κουζέλη, είχε πει ότι έψαξε στο αρχείο του Τμήματος Εξαρχείων και βρήκε τα στοιχεία της... Το ερωτηματικό της σχέσης Μηνούδη - Τζορμπατζιούδη ενδεχομένως να διευκρινιστεί μετά την εισαγγελική εντολή για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η μητέρα του Αλ. Γρηγορόπουλου έχει μηνύσει την Τζορμπατζιούδη για ψευδορκία.

Ο αστυνόμος Μηνούδης, στη χτεσινή του κατάθεση στο δικαστήριο, επανέλαβε πως για την υπόθεση γνωρίζει μόνον ό,τι αφορά στο σκέλος της αυτοψίας που διενέργησε στο περιπολικό των δύο κατηγορουμένων, αφού αυτό είχε μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ. Αξιοπερίεργο, πάντως, είναι ότι του ανατέθηκε να ενεργήσει ως προανακριτικός υπάλληλος στην υπόθεση, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι ήταν συνάδελφοί του στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων. Αν και κατέθεσε πως ο ίδιος ούτε είδε ούτε άκουσε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Αλ. Γρηγορόπουλος (μιλούσε, λέει, εκείνη την τραγική βραδιά, μόνο με τον προϊστάμενό του και είχε μόνο απ' αυτόν ενημέρωση), εντούτοις, αναφερόμενος στην υπόθεση, χρησιμοποίησε όρους όπως «περιστατικό», «συμβάν», «συμπλοκή», για να περιγράψει ένα γεγονός που ουδείς αμφιβάλλει (ούτε το κατηγορητήριο) πως είναι δολοφονία. Στις επίμονες μάλιστα ερωτήσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής Ν. Κωνσταντόπουλου και Ζ. Κωνσταντοπούλου, απάντησε ότι συμβάν και συμπλοκή είναι το ίδιο πράγμα. Δήλωσε, όμως, ότι δε γνωρίζει πως προσφέρονται αθωωτικές υπηρεσίες στους κατηγορούμενους εφόσον σε έκθεση πραγματογνωμοσύνης η εν λόγω δολοφονία καταγράφεται με τον όρο «συμπλοκή».
Από Ριζοσπάστη

Flight Of Icarus live στο Roadhouse Blues Club στην Ιτέα




Το επόμενο Σάββατο θα εμφανισθούν στο Roadhouse Blues Club στην Ιτέα οι Flight Of Icarus

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όσους έχουν κάρτα μέλους Μαρτίου ή Απριλίου

Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια, δημιουργία επιτροπών αγώνα παντού

Με πορεία, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε έξω από την Βουλή στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν σήμερα στις 6 μ.μ. η ΑΔΕΔΥ και τα σωματεία εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα.

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ μίλησε ο Σωτήρης Μάρταλης, ο οποίος κάλεσε τους εργαζομένους να αντισταθούν στα «αντικοινωνικά, άδικα και αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης» και να ... απαιτήσουν την άμεση ανάκλησή τους.

Επίσης τους κάλεσε να μην πληρώσουν αυτοί την κρίση αλλά οι πλούσιοι και ζήτησε την δημιουργία επιτροπών αγώνα παντού. Τέλος, έστειλε μήνυμα προς όλους για συνέχιση του αγώνα.

Ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου μέχρι τα Χαυτεία και μετά μέσω της οδό Σταδίου προς το Σύνταγμα.

Πορεία διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης διοργάνωσαν εξάλλου στη Θεσσαλονίκη η Πρωτοβουλία Σωματείων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα, η Αυτόνομη Παρέμβαση στο ΕΚΘ, καθώς και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Αγαλμα του Ελ.Βενιζέλου και στη συνέχεια, υπό βροχή, έγινε πορεία μέσω των οδών Εγνατίας, Αγ.Σοφίας, Τσιμισκή και Ι.Δραγούμη, η οποία κατέληξε στο σημείο από όπου ξεκίνησε.

www.tanea.gr