Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Εικόνες απ' το μέλλον της Ευρώπης


«Η Ισλανδία μοιάζει με μια κρυστάλλινη σφαίρα στην οποία μπορεί κανείς να δει το μέλλον της Ευρώπης: μια νέα εποχή εξεγέρσεων». Με τον τίτλο αυτόν «βγήκε» η ηλεκτρονική έκδοση των «Times» στις 21 Ιανουαρίου του 2009, όταν οργισμένα πλήθη στο Ρέικιαβικ πολιόρκησαν το κτίριο του Κοινοβουλίου, έριξαν μπογιές και γιαούρτια στη λιμουζίνα του υπουργού Οικονομικών και συγκρούστηκαν άγρια με τις ειδικές δυνάμεις.


Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ανεξέλεγκτης κοινωνικής εξέγερσης είναι αυτό που δημιουργήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή τα έτη 2001 και 2002. Αιτία, η ... συσσωρευμένη οργή των Ισλανδών για τους πολιτικούς τους, οι οποίοι άφησαν τη χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Είχε προηγηθεί η μείωση του ΑΕΠ κατά δύο τρίτα, η αύξηση της ανεργίας κατά 45%, ενώ την πτώση της δεξιάς κυβέρνησης ακολούθησε η υποτίμηση της ισλανδικής κορόνας κατά 35%.

Εκρηκτικό κλίμα διαρκείας

Το κλίμα στη χώρα παραμένει και σήμερα εκρηκτικό και την περασμένη εβδομάδα οι Ισλανδοί απέρριψαν με το συντριπτικό ποσοστό του 93,2% το νομοσχέδιο για την καταβολή 3,8 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις στην Ολλανδία και τη Βρετανία, για τη χρεοκοπία της τράπεζας Icesave (για το ίδιο θέμα δες και σελ. 28-29).

Οταν οι «ταραχές» και τα «επεισόδια», με αφορμή τις επιπτώσεις της κρίσης, επεκτάθηκαν την ίδια περίοδο στη Ρουμανία και στις «τίγρεις της Βαλτικής», Λετονία και Λιθουανία, πολλοί εξέφραζαν τον προβληματισμό τους μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλυσίδα «τυφλών» εξεγέρσεων, έξω από τον έλεγχο του παραδοσιακού κομματικού και συνδικαλιστικού συστήματος.

Λίγο αργότερα στις ΗΠΑ η CIA, θορυβημένη από τα αποτελέσματα της κρίσης και την πτώση τριών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Ισλανδία, Λετονία, Ρουμανία), παρουσιάζει στον Λευκό Οίκο μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία «η οικονομική κρίση, σε περίπτωση που συνεχιστεί για μια περίοδο ενός ή δύο χρόνων, θα αυξήσει την απειλή αποσταθεροποίησης των καθεστώτων». Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Λίον Πανέτα, εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι οι «υψηλές θερμοκρασίες» με αφορμή την οικονομία αποτελούν την κυρίαρχη απειλή για την ασφάλεια της Αμερικής.

Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο Διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος προειδοποίησε πως, εάν δεν ελεγχθεί η οικονομική κρίση, η κοινωνική αναταραχή και η πολιτική αστάθεια θα υπερκεράσουν όλα τα άλλα προβλήματα.

Στα χνάρια της Ισλανδίας βρέθηκε πέρσι και η Λετονία, η οποία μετά από διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης επί χρόνια, αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΝΤ και, βάσει των συνταγών του, να περικόψει 20% μισθούς και συντάξεις και 40% τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, με πτώση του ΑΕΠ κατά 18%. Αποτέλεσμα; Σε μια χώρα χωρίς παράδοση διαμαρτυρίας, χιλιάδες πολίτες να επιτεθούν στο κτίριο του Κοινοβουλίου και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής και να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Η παραπάνω περιγραφή ταιριάζει «γάντι» και στα όσα συνέβησαν στη γειτονική Λιθουανία, όπου η αστυνομία συγκρούστηκε με χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αύξηση των φόρων και τις μαζικές περικοπές δαπανών, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ωστόσο, του πώς η οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές συγκρούσεις παραμένει η Αργεντινή, η οποία στις αρχές της δεκαετίας (2001-2), όντας το «υπόδειγμα» του ΔΝΤ με οκτώ προγράμματα λιτότητας σε τέσσερα χρόνια, έφθασε να κηρύξει στάση πληρωμών πάνω στο ύψους 140 δισ. δολαρίων χρέος. Ο πληθωρισμός και η ανεργία εκτινάχθηκαν στα ύψη, το spread μεταξύ Αργεντινής και ΗΠΑ έφθασε το 20%, μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν κατά 13% και οι καταθέσεις στις τράπεζες «πάγωσαν» μέχρις ενός ορισμένου ποσού.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή: Ξεσπούν γενικές απεργίες και καταλήψεις εργοστασίων, σημειώνονται επιθέσεις σε τράπεζες και στις συγκρούσεις που ακολουθούν χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Τελικώς ο πρόεδρος Ντε Λα Ρούα παραιτείται, αλλά η πολιτική κρίση διαρκεί πολύν καιρό ακόμη.

Στη σκιά των σκληρών οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση και στη χώρα μας, οι πολίτες εκφράζουν φόβους για μια κοινωνική έκρηξη, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Το 86,9% οι ερωτηθέντες στην έρευνα της Κάπα Research απαντούν ότι είναι «πολύ ή αρκετά πιθανό» να υπάρξει κοινωνική εξέγερση, ενώ στο γκάλοπ της Public Issue με το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής συμφωνεί το 62% των πολιτών.

Από enet.gr

Πρωτάθλημα σκάκι στην Άμφισσα

ΑΤΟΜΙΚΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 8, 10, 12, 14 ΚΑΙ 16 ΕΤΩΝ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 13 Μαρτίου 2010, ξεκίνησαν τα Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα Παίδων – Κορασίδων Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας 2010. Θα διεξαχθούν σε 2 Σαββατοκύριακα, 13/3 και 27,28/3, στην Άμφισσα.
Για άλλη μια φορά ο φιλόξενος χώρος του Πνευματικού χώρου γέμισε από σκακιστές και σκακίστριες που διεκδικούν την πρόκριση για τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα 2010
Στα Πρωταθλήματα συμμετέχουν 57 αθλητές και αθλήτριες από 7 συλλόγους της Ανατολικής ... Στερεάς και Εύβοιας (ΕΣΚΑ, ΣΟΑ, Σ.Α.Χαλκίδας, ΣΟ Λιβαδειάς, ΑΕΚ Άβαξ και Πεσσοί, ΣΟ Ορχομενού, ΣΟ Ιτέας). Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κατά πολύ τις περσινές, πράγμα που δείχνει το ενδιαφέρον των παραπάνω συλλόγων για την προώθηση του σκακιού της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.
Αρνητικά σχολιάστηκε από όλους τους συλλόγους , η χαρακτηριστική απουσία των συλλόγων και αθλητών της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι αφού διέλυσαν με την αλλοπρόσαλλη διοίκησή τους την ΤΕΣΣΑΣ (σημειώνουμε ότι ενώ διοικούσαν την ΤΕΣΣΑΣ μέχρι 12/12/09 είχαν υπογράψει την ίδρυση Ένωσης με τη Θεσσαλία στις 21/11/2009), συνεχίζουν να στερούν από τους αθλητές τους την παρουσία τους στους αγώνες της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας (αποχή από Διασυλλογικό Πρωτάθλημα, αποχή από Πρωταθλήματα εφήβων-νεανίδων, αποχή από το σχολικό, αποχή από τα πρωταθλήματα παίδων-κορασίδων). Θέλουμε να επισημάνουμε στις παραπάνω διοικήσεις ότι η παρουσία τους στα διοικητικά των συλλόγων είναι για να εξυπηρετούν τους αθλητές του σκακιού και όχι να χρησιμοποιούμε τους συλλόγους σε διοικητικές αντιπαραθέσεις.
Οι γονείς και οι διοικήσεις όλων των συλλόγων έδωσαν συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση, για το καλό κλίμα που αναπτύσσεται ανάμεσα στους συλλόγους και τους αθλητές τους. Εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το ρόλο των διαιτητών και για την άριστη φιλοξενία που παρείχε η πόλη της Άμφισσας κατά τη διαμονή τους.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε 2 γύρους και θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαρτίου 2010.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά κατηγορία:
http://www.chess-results.com/fed.aspx?lan=1&fed=GRE

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (από τον κ. Γιώργο Τσουνή) http://picasaweb.google.gr/saxpalamedes/201004#

Τα Δ.Σ. Ε.ΣΚ.Α. και Σ.Ο.Α.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Ένα κείμενο του Αντώνη Κακαρά από την Γραβιά,
που παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο ένα θέμα έχει επισημανθεί και από την σελίδα μας

By kakaras
Πάω που λες να μπω στο κατάστημα, το βρήκα θεόκλειστο με κάτι καινούργια συστήματα, είδα κι έπαθα να καταλάβω, ανοίγεις στην αρχή μια πόρτα τραβώντας, αφού πατήσεις κουμπί και ανάψει ένα φως πράσινο, που πρώτα είναι κόκκινο, μετά μπαίνεις ανάμεσα σε δυο πόρτες παρακαλώ, έχει και η δεύτερη πόρτα κόκκινο που πρέπει να γίνει πράσινο, αυτήν όμως τη δεύτερη πρέπει να την σπρώξεις και όχι να την τραβήξεις όπως την πρώτη, ενώ στο ... ενδιάμεσο πρέπει να στηθείς στη μέση, και να κοιτάς σαν ερωτευμένος για ώρα ένα κόκκινο φωτάκι πάνω και δεξιά, συγγνώμην αριστερά είναι, που αναβοσβήνει, μόλις αυτό γίνει πράσινο, πρέπει αμέσως να σπρώξεις, όπως είπαμε, την πόρτα και να βγεις απ’ το κουβούκλιο ώστε να κατακτήσεις το στόχο, τα ‘χεις πήξει εν τω μεταξύ, σου την έχει δώσει για τα καλά, δεν ξέρεις με ποιον να τα βάλεις, αισθάνεσαι βλάκας, ή μάλλον καταλαβαίνεις πως είσαι βλάκας, αφού βρίσκεσαι στο άντρο των τοκογλύφων με κολάρο και ξαφνικά…σε διώχνει η φωνή που όλη αυτήν την ώρα δίνει οδηγίες που σε τρελαίνουν φίλε, σε τρελαίνουν, άσε που στο όριο ακριβώς της υπομονής σου, έρχεται η φωνή από κάπου και λέει ξερά, πως το σύστημα δε σ’ αναγνωρίζει, γι’ αυτό να γυρίσεις πίσω, δηλαδή να βγεις έξω, το ‘πιασες τι λέω, εκεί μέσα είναι τα λεφτά σου ιδρώτας μιας ζωής και η παπαροφωνή απ’ το διάστημα σου λέει, Έξω κύριε, δε σ’ αναγνωρίζουμε,
Ποιος έξω ρε κερατά, ποιος να βγει έξω γαμώ το φιλότιμό μου που να μην έσωνα ρε κανάγιες, τοκογλύφοι, τι τοκογλύφοι λέω, ιδρωτοχάφτες είστε ρε, χρηματοκαταβόθρες, εργασιοαρπάχτες, ποιον δεν αναγνωρίζετε όρνια, που λεφτά να πιάνετε σκατά να γίνονται, που ‘ρθα στο μαρμαρένιο μαυσωλείο του κόπου μου ρε τρωκτικά, να πάρει ο διάολος ξέχασα όλες τις βρισιές, τώρα δε μ’ αναγνωρίζετε τομάρια έ, σαν είχα το κομπόδεμα, το κοιτάζατε σα λιμασμένοι, να το εξαφανίσει ο καταπιόνας σας που να πνιγείτε ρε, να πνιγείτε λέω, όχι εσείς χαρτογιακάδες που δουλεύετε εκεί μέσα χωρίς να παίρνετε είδηση, πως ρουφάνε και σας το μεδούλι βάζοντάς σας να ρουφάτε εσείς το δικό μας….άσε που τώρα είναι άλλες οδηγίες για να βγεις και εν τω μεταξύ εσύ έχεις γίνει παπόρι, απέξω άλλοι χτυπάνε γιατί βιάζονται, μύλος φίλε, μύλος.

Όλοι που λες προλάβαιναν και μπαίνανε, εμένα έξι φορές το σύστημα με πέταξε έξω, αφού, για να δεις την αγωνία μου από ‘να σημείο και μετά, πήραν πρέφα όσοι περίμεναν μέσα στην τράπεζα, κάνοντας άλλη σειρά μπροστά στους ανέκφραστους ταμίες– μα καλά αυτοί οι τύποι δε γελάνε ποτές τους, έλα Παναγία μου- και ξεχνώντας γιατί βρίσκονται εκεί, άλλοι σπάγανε πλάκα με μένα, που ‘χα γίνει έξαλλος και έβριζα κατακόκκινος, ενώ κάποιοι κάνανε νοήματα δίνοντας οδηγίες τι να κάνω, κι εγώ στο κουβούκλιο να τα ‘χω παίξει, να θέλω να βάλω τα κλάματα, να θέλω να γυρίσω πίσω είκοσι τριάντα χρόνια να βρω κι ένα καλάζνικωφ…ώπα, να το μήνυμα, νάτο πως σε κάνει τρομοκράτη το σύστημα, άει στο διάολο κολοσύστημα, άει στο διάολο λέω γαμημένο σύστημα με τις τράπεζές σας και κάθε είδους κουβούκλια, φόρα πήρα γαμώ το, ευτυχώς δε μ’ ακούνε οι κερατάδες οι μαυροκουστούμηδες και να σκεφτείς, λέω, στα παραπάνω γραφεία, τα πιο μακρινά εννοώ, εκείνα όπου δεν ακούγονται οι φωνές από τα κουβούκλια ούτε των απ’ έξω μα ούτε των από μέσα στις τζαμαρίες, τα ‘χετε δει αυτά των υπαλλήλων, δεν γίνεται να μην τα ‘χετε προσέξει αυτά τα κλουβιά, σκέτες φυλακές είναι πολύ χειρότερες από τις άλλες, γιατί από κείνες αν φύγεις, το πολύ να σε κυνηγήσουν και συ ξέρεις πως υπάρχουν κι ένα σωρό τράπεζες να ληστέψεις, ενώ αυτοί έτσι και σηκωθούν να φύγουν από τούτα τα κουτιά, πού να ‘χει περισσέψει μυαλό να γυρίσουν να ληστέψουν, κατάλαβες μαλακία; Αυτοί λοιπόν στ’ απομακρυσμένα σαλόνια, γιατί δεν κάθονται αγαπητοί μου οι κύριοι μέτοχοι σε γραφεία τώρα, κάθονται και συνεδριάζουν μέσω τηλεοράσεων σε ζακούζι, το πολύ σε κρεβάτια, άντε οι πιο σοβαροί σε σαλόνια με βαθιές πολυθρόνες, απ’ όπου δε φαίνονται να εξέχουν, αυτοί λοιπόν οι ζακουζόπληκτοι, που να τους μπει στον κώλο το καυτό νερό από λάθος της αντλίας, αχ πόσο το χαίρομαι να το σκέφτομαι τούτο, ξέχασα όμως τι ήθελα να πω γι’ αυτούς, τέλος πάντων, όπως καταλάβατε αν δε μισείς τον ταξικό σου αντίπαλο, ούτε να ξεσπάσεις μπορείς, σα δε σ’ αφήνει η κολοφωνή από το διάστημα να μπεις να ζητήσεις τον ιδρώτα σου, το πολύ πολύ να βρίζεις από μέσα σου, ενώ και πάλι να η φωνή για έκτη φορά, Δε σε πάμε ρε κύριε, λέει η γαμημένη, δε σ’ αναγνωρίζουμε κύριος, ποιος είσαι συ, βρε ουστ από την τράπεζα, ή μάλλον κάτσε μέσα στο κουβούκλιο, καλά είσαι κει.

Τελικά όρμισα στην τζαμαρία έξω απ’ το γραφείο της διευθύντριας με το σοβαρό ύφος σε στυλ, ΄΄Εγώ ναι Εγώ διευθύνω το κατάστημα αυτό΄΄, δίπλα στο καθαριστήριο βρισκόταν τούτο στην άκρη του ισόγειου της ίδιας πολυκατοικίας, το μισό χώρο έπιανε η τύπισσα, και οι υπόλοιποι στοιβαγμένοι στο άλλο μισό, γιατί να την χωνέψεις λοιπόν αυτή, επειδή δείχνει τα μπούτια της, σιγά το πράμα, φορούσε και μίνι τρομάρα της, αφού αφαιρέθηκα να διακρίνω τα παραπάνω, μέχρι που θυμήθηκα γιατί ήμουνα εκεί και ξανάγινα Τούρκος, όχι για το άλλο, μην πάει στο Οθωμανικό ο νους σας, εξαγριώθηκα τόσο που βλέποντάς με αυτή, σαν άρχισα να κοπανάω τη γαμημένη τη τζαμαρία, που με χώριζε από τον ιδρώτα που λέγαμε, τρομοκρατημένη η ΄΄Εγώ ξέρετε διευθύνω το κατάστημα αυτό΄΄, έστειλε κάποιον και μου άνοιξε τις πόρτες, ο φύλακας όλη την ώρα ακουμπισμένος στον τοίχο δίπλα στην είσοδο, κοίταζε καθαρίζοντας τα δόντια του μ’ ένα σπίρτο και καπνίζοντας πότε πότε, μπήκα θριαμβευτικά και όλοι χαμογελούσαν με κατανόηση, γιατί είχα καταφέρει να εισβάλλω στο άδυτο, και αντί να προχωρήσω στη ληστεία που λέγαμε, όχι για την ταλαιπωρία, αλλά γιατί μου ανοίξανε τόσο εύκολα, θεωρώντας με ακίνδυνο το ανθρωπάκι εμένα, μάλιστα είμαι ακίνδυνος για το σύστημα, αυτό μου την έδωσε περισσότερο, οπότε ξέσπασα στο νεαρό υπάλληλο, Γιατί παιδί μου όλους τους αφήνει το ρημάδι και μένα με πετάει έξω, σεσημασμένος είμαι, και τότε μου την έσπασε τελείως, ρωτάς γιατί, άκου λοιπόν, Διότι, κύριε, μου εξηγεί ο μικρός μαυροκουστούμης άρτι εξέλιξη του χαρτογιακά, δε φταίει το μηχάνημα, αλλά γυαλίζει η φαλάκρα σας και αρνείται να σας ανοίξει, καθόσον θεωρεί πως φοράτε κουκούλα, γι’ αυτό καταλάβατε, και έγινε το σώσε στην τράπεζα, άι στο διάολο και τα συστήματα και αυτές οι πουτάνες οι μαρμαροντυμένες (αυτές φάγανε και την Πεντέλη, τι νομίζετε) με τα κουβούκλια, άι στο διάολο λέω, φεύγοντας θριαμβευτικά που λέτε, ρίχνω και μια άγρια ματιά στην ΄΄Εγώ ξέρετε διευθύνω το κατάστημα αυτό΄΄, αλλά αυτή κοίταζε ποιον νομίζετε, το φύλακα με το σπίρτο στα δόντια, αυτόν μάλιστα κιαλάριζε το ούφο, και να σας πω πού φαντάστηκα πως βρίσκομαι, να σας το πω γιατί όχι, Σ’ ένα τουράκι πρώτη σειρά στην πλατεία με το πλέξιμό μου, περιμένοντας το κάρο και την ώρα της γκιλοτίνας, ναι ρε εκεί και έτσι θέλω, για να μην πω πάνω στην γκιλοτίνα ….

Η προθεσμία για συμμετοχή στον Α' διαγωνισμό διηγήματος 'Στέλιος Ξεφλούδας' λήγει στις 31 Μαρτίου

Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία για συμμετοχή στον Α διαγωνισμό διηγήματος "Στέλιος Ξεφλούδας" λήγει στις 31 Μαρτίου.

Ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας και γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει ποτέ δημοσιευθεί. Το καθένα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3000 λέξεις.

Ως θέμα του Αʼ Διαγωνισμού επιλέγεται η «Επιστροφή στο χωριό»
Η ανάπτυξη του θέματος θα πρέπει να έχει τη μορφή «εσωτερικού μονολόγου»

Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία. Για την συγκεκριμένη ... έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Σε κάθε διακριθέντα θα απονεμηθεί και ειδικό αναμνηστικό τιμητικής διάκρισης και 1 CD με το αρχείο της εφημερίδας «Καστελλιώτικα Νέα».

Επίσης:
Στον 1ο διακριθέντα θα απονεμηθεί και laptop
Στον 2ο διακριθέντα θα απονεμηθεί σειρά βιβλίων
Στον 3ο διακριθέντα θα απονεμηθεί σειρά βιβλίων
Στους επόμενους 3 διακριθέντες ειδικός έπαινος.

Και όσον αφορά στους 10 πρώτους διακριθέντες, τα διηγήματά τους θα συμπεριληφθούν στην Ανθολογία η οποία θα εκδοθεί. Τα διηγήματα υποβάλλονται ταχυδρομικά με την ένδειξη «Για τον Αʼ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό». Τελευταία ημέρα κατάθεσης ορίσθηκε η 31η Μαρτίου του 2010, με αποδεικτικό στοιχείο τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου.

Τα διηγήματα υποβάλλονται δακτυλογραφημένα σε επτά (7) αντίτυπα. Κάτω απʼ τον τίτλο του διηγήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ψευδώνυμο του συγγραφέα. Μέσα στο φάκελο αποστολής πρέπει να υπάρχει δεύτερος κλειστός φάκελος αλληλογραφίας, που εξωτερικά θα φέρει το ψευδώνυμο. Μέσα είναι τα πραγματικά στοιχεία όπως: όνομα – επώνυμο - πατρώνυμο, έτος και τόπος γέννησης, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και e-mail. Οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία θα ανοιχθούν μόνο στην περίπτωση διάκρισης του διηγήματος.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση θα γίνει σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, τον Αύγουστο του 2010 στα Καστέλλια.Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να στέλνετε τις συμμετοχές σας μέχρι τέλος Μαρτίου
στα γραφεία του Προοδευτικού Συλλόγου "Τα Καστέλλια" (Σίνα & Δαφνομήλη 1Α- Αθήνα 10680)

Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από:
-Την εκπαιδευτικό και ποιήτρια Γιώτα Διέννη
-Τον Καθηγητή και συγγραφέα Νικόλαο Μοσχολιό
-Τη δημοσιογράφο Χριστιάνα Σταματέλου
-Το δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Στοφόρο
-Το δικηγόρο και συγγραφέα Δημήτρη Χαλατσά.
Από kastellia.gr

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας συνεχίζει το Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού.

ΕξηλεκτρισμόςΗ Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αγροτικού Εξηλεκτρισμού για το Νομό μας, το οποίο εγκρίθηκε το 2009, ικανοποιώντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, προχωρά στην κατάρτιση νέου προγράμματος για το 2010.
Ειδικότερα στο νέο πρόγραμμα θα ενταχθούν άτομα τα οποία είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους προέρχεται από γεωργικές εργασίες.
Για την ηλεκτροδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων απαιτείται άδεια οικοδομής στάβλου ή άλλο πολεοδομικό παραστατικό ή εξαίρεση από κατεδάφιση και άδεια ... λειτουργίας. Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μόνο με την άδεια οικοδομής υπό την προϋπόθεση ότι η άδεια λειτουργίας θα προσκομισθεί σύντομα πριν την εξέταση του αιτήματος ηλεκτροδότησης από την αρμόδια επιτροπή.
Εξάλλου για την ηλεκτροδότηση αρδευτικών εγκαταστάσεων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη άδειας χρήσης ή να υφίσταται χρήση της υδροληψίας πριν από το 1987 και με προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων για το χρόνο κατασκευής τους.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας προκειμένου να ενημερωθούν και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέχρι την 30η Μαρτίου 2010.
Όσον αφορά στο 1ο Βασικό Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις που προέρχονταν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ 2009) της Νομαρχίας.
Ο αγροτικός εξηλεκτρισμός αφορά στην ηλεκτροδότηση ή την επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου με σκοπό να βελτιωθεί η βιωσιμότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο λύση σε εκατοντάδες αγροτών, κυρίως των κτηνοτρόφων, οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν γεννήτριες.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λειτουργία του εργοστασίου ενέργειας: προς όφελος της Αλουμίνιον ΑΕ η επιστροφή του αποθεματικού από το οποίο δημιουργήθηκε

Αλουμίνιο της ΕλλάδοςΤο παραπάνω αίτημα που ψήφισε η Γεν. Συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο του αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια στης 04/03/2010 είναι καίριας σημασίας για την συνέχιση της δραστηριοποίησης στην περιοχή της μεγαλύτερης βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Συγκεκριμένα :

α) αρκετοί οικονομικοί αναλυτές λόγο της οικονομικής κρίσης λένε πως η τιμή του μετάλλου είναι τεχνητά υψηλή και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σημειώσει πτώση.

β) το γεγονός ότι λήγει η συμφωνία χετζιγκ (διασφάλισης της τιμής πώλησης του αλουμινίου της ΑΤΕ στα 2400$),

γ) η στροφή του ομίλου προς τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Όλα αυτά δημιουργούν έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους για την συνέχιση της λειτουργίας... του εργοστασίου και την διασφάλιση τον θέσεων εργασίας.

Είναι σαφές πως για να μπορέσει να επιβιώσει η ΑΤΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να βρεθούν κεφάλαια ώστε να την συντηρήσουν την περίοδο κάμψης τον τιμών αλλά και να επενδύσουν ώστε να παραμείνει βιώσιμη.

Συνήθως γι αυτό το σκοπό οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κεφάλαια που κρατούν από τα κέρδη και τα ονομάζουν αποθεματικά.

Τα κεφάλαια που παλαιότερα είχε σαν αποθεματικά η ΑΤΕ επενδύθηκαν στην δημιουργία εταιρίας παραγωγής ρεύματος, μάλιστα της έδωσαν τελευταία και το όνομα Αλουμίνιον της Ελλάδος για να έχει νομικά δικαιώματα στα απαλλοτριωμένα οικόπεδα.

Και εξηγούμαι. Ας θυμηθούμε τις ενημερώσεις της Διεύθυνσης όταν μας εξηγούσαν την πρόθεση κλεισίματος ή πώλησης, της ΑΤΕ από την ΑΛΚΑΝ, έλεγαν: Δεν συνέφερε η ΑΛΚΑΝ λόγο μεγέθους και μακρόπνοων προοπτικών να επενδύσει στην ΑΤΕ γιατί θα επένδυε τα χρήματα των αποθεματικών της ΑΤΕ (που κάλυπταν τις αποζημιώσεις του προσωπικού και την αποκατάσταση του χώρου σε περίπτωση κλεισίματος) χωρίς να είναι δυνατόν η επένδυση να αποδώσει στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οι μέτοχοι της ΑΛΚΑΝ.

Έτσι έχοντας επενδύσει άσκοπα θα αναγκαζόταν να ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει με δικά της καινούρια κεφάλαια το κλείσιμο της επιχείρησης.

Γι αυτό προσανατολίστηκε να βρει επιχειρηματία που να αναλάβει έναντι ενός τιμήματος την επιχείρηση. Το μικρό τίμημα οφειλόταν ακριβώς στον κίνδυνο που αυτός αναλάμβανε. Πουλήθηκε στα 76 εκ $ ενώ μόνο τα αποθεματικά ήσαν 120 εκ $. Με την υποχρέωση να αναλάβει αυτός να εκτελέσει την επένδυση στο εργοστάσιο ενέργειας που κρίνονταν άμεσα αναγκαίο για την συνέχιση της λειτουργίας της ΑΤΕ.

Όμως τα χρήματα που επενδύθηκαν στο εργοστάσιο ενέργειας προήρθαν από το αποθεματικό της ΑΤΕ. Ήταν παρακρατημένα μερίσματα που δεν αποδόθηκαν, με σκοπό επενδύσεις η αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις περιβάλλοντος σε τυχόν κλείσιμό της.

Η επένδυση όμως του εργοστασίου ενέργειας τελικά δεν είναι ενσωματωμένη στην δραστηριότητα της ΑΤΕ για την οποία έγινε αρχικά. Με διάφορες δικαιολογίες ο επιχειρηματίας την ανεξαρτητοποίησε. Και τα κέρδη από την επένδυση αυτή δεν μετρούν προς όφελος της ΑΤΕ που εκτέλεσε αυτήν την επένδυση.

Αντίθετα το εργοστάσιο ενέργειας γίνετε προίκα στο ψάρεμα νέων επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα της ενέργειας. Σε ένα επικίνδυνο και ανταγωνιστικό παιχνίδι με την ΔΕΗ και άλλους ιδιώτες για την είσοδο στην αγορά της ενέργειας, τελικά ενέχει πρόσθετους κινδύνους για την επιβίωση της ΑΤΕ, από την έκθεση της σε αθέμιτους ανταγωνισμούς για την επικράτηση και την πρωτιά στην νέα χρυσοφόρο αγορά ενέργειας.

Γι αυτό οι εργαζόμενοι έκαναν λοιπόν τώρα άμεσα απαιτητό από τον επιχειρηματία το εργοστάσιο ενέργειας να λειτουργήσει προς όφελος της ΑΤΕ η διαφορετικά να επιστραφεί το αποθεματικό για να διασφαλίσει την συνέχιση της ύπαρξης του εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου και των θέσεων εργασίας τους.

Το αίτημα αυτό δεν αφορά μόνο όσους δουλεύουν στην ΑΤΕ. Αφορά όλη την περιοχή. Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής έχασαν τις περιουσίες τους με αναγκαστική απαλλοτρίωση για να κατασκευαστεί στο χώρο εργοστάσιο Αλουμινίου και υποστηρικτικών επιχειρήσεων που χρειαζόταν για την λειτουργία του. Και το ανταποδοτικό όφελος που είχαν είναι έμμεσα από τις υπηρεσίες που δημιούργησαν οι ανάγκες για την λειτουργία του εργοστασίου και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό.

Το σενάριο να μείνουν στην περιοχή μόνο οι καμινάδες των εργοστασίων ενέργειας με καμία 100/τοστη θέσεις εργασίας από τις 1700 που είναι σήμερα δεν βρίσκει βέβαια σύμφωνο κανένα. Γιατί μια αρνητική εξέλιξη στην λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού θα είχε άμεσα αρνητικές επιπτώσεις και στην ζωή των κατοίκων όλης της περιοχής.

Γι αυτό θα πρέπει να φέρουμε στο πλευρό μας όλους αυτούς που ζουν γύρο μας και έχουν συμφέρον να διατηρήσουν την δραστηριότητα που δίνει την δυνατότητα να υπάρχει και να διατηρηθεί η ζωή που γνωρίσαμε. Η ενημέρωση τους σε ανοικτές συνελεύσεις κατοίκων είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε την αμέσως επόμενη περίοδο για να δημιουργήσουμε επιτροπές που θα συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα μας.

Η βοήθεια τους είναι απαραίτητη ώστε να κοπεί η όρεξη αυτών που σκέφτονται πονηρά και ελπίζουν ότι με τερτίπια αλλαγής ονομάτων στις εταιρίες θα μπορέσουν να καρπωθούν περιουσιακά στοιχεία που έχουν παραχωρηθεί για άλλες χρήσεις.
Από anexartitoi.gr