Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Νέα καταγγελία για το ρέμα της Σκίτσας

Ρέμα ΣκίτσαςΠρος κάθε ενδιαφερόμενο

Σας αποστέλλω φωτογραφίες από την περιοχή των εκβολών του ρέματος Σκίτσα του Δήμου Ιτέας Φωκίδας.
Η ημερομηνία λήψης των φωτογραφιών είναι η 9ης Μαρτίου του 2010. Το εν λόγω ρέμα, όπως πολύ εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε από γεωφυσικούς χάρτες αλλά και το Google Earth, διασχίζει όλο τον ελαιώνα της Άμφισσας, εκβάλει στον κόλπο της Ιτέας και είναι το σύνορο των οικισμών Ιτέας και Κίρρας. Το ρέμα είναι στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ξερό, εκτός από περιόδους έντονων βροχοπτώσεων ή την εποχή που λιώνουν τα χιόνια από τα γύρω βουνά. Τα τελευταία χρόνια όμως, απέκτησε και μία τρίτη πηγή τροφοδοσίας. Αυτή των παρακείμενων στις όχθες του, εγκαταστάσεων ... επεξεργασίας ελιών.
Ρέμα ΣκίτσαςΟι εν λόγω εγκαταστάσεις, συστηματικά τα τελευταία 3 χρόνια τέτοια εποχή, ρίχνουν τα υγρά απόβλητά τους στο ρέμα με τελική κατάληξη τη θάλασσα. Συνήθως φροντίζουν να το κάνουν τις μέρες που το ρέμα κατεβάζει νερά ώστε να πετυχαίνουν καλύτερη αραίωση και να μην γίνεται αντιληπτό από τους κατοίκους. Αλλά δε φαίνεται να το πετυχαίνουν πάντα, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες. Τότε οι ιδιοκτήτες τους αρχίζουν τις επισκέψεις στην περιοχή, προφανώς για να επιθεωρήσουν τα κατορθώματά τους. Κανένας αρμόδιος πάντως κρατικός λειτουργός ή της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν εμφανίζεται.

Ρέμα ΣκίτσαςΣτην περιοχή της Ιτέας και εκατέρωθεν του ρέματος, αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια έντονη οικιστική δραστηριότητα. Υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στη μία όχθη ξενοδοχειακό συγκρότημα (πρώην Ξενία), ενώ οι παραλίες δεξιά και αριστερά των εκβολών του αποστέλλουν δημοφιλή προορισμό ντόπιων και ξένων λουομένων τους καλοκαιρινούς μήνες. Πέρα λοιπόν από τα ζητήματα αισθητικής (δεν αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση για την περιοχή ένα ‘μαύρο’ ρέμα), υπάρχουν και ζητήματα νομιμότητας και ηθικής του καθενός να ρίχνει τα κατάλοιπα της όποιας ιδιωτικής του πρωτοβουλίας σε δημόσιο αποδέκτη. Μα πάνω απ’ όλα είναι το ζήτημα της δημόσια υγιεινής, ειδικά όταν σταματάει η απρόσκοπτη ροή και λιμνάζουν τα λήμματα. Η δυσοσμία σε αυτή την περίπτωση είναι ανυπόφορη.
Ρέμα ΣκίτσαςΤα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Έχει άδεια ο οιοσδήποτε να κάνει χρήση του ρέματος και με ποιες προϋποθέσεις; Ποια είναι η χημική σύσταση των λημμάτων; Ποιος είναι ο βαθμός επικινδυνότητας για αυτούς που μένουν τριγύρω και γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν τις παραλίες; Είναι ενήμερες οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία γι’ αυτές τις δραστηριότητες; Και αν ναι, πότε και πως έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, αν την έδωσαν; Δυστυχώς, σε κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα δεν έχουν απαντήσει οι αρμόδιες αρχές σε όσες οχλήσεις είχαν κατά καιρούς από τους περίοικους.



Ένας πολίτης της Φωκίδας

Διαβάστε την άλλη καταγγελία για το ίδιο θέμα πατώντας ΕΔΩ

Ρέμα ΣκίτσαςΡέμα ΣκίτσαςΡέμα ΣκίτσαςΡέμα ΣκίτσαςΡέμα ΣκίτσαςΡέμα ΣκίτσαςΡέμα Σκίτσας

Χαμός αναμένεται στα συλλαλητήρια!! Ολη η Ελλαδα στους δρόμους!

Ολα τα στοιχεία που μπορώ να μαζέψω από πολλές πηγές λένε οτι η συμμετοχή θα είναι ανεπανάληπτη!Από εργοστάσια και επιχειρήσεις που στις προηγούμενες απεργίες είχαν συμμετοχή από ελάχιστη εως 40% το πολύ, μαθαίνω οτι αυτή τη φορά θα κλείσουν τελείως! Ακόμη στις μικρές επιχειρήσεις σε παρα πολλές συμμετέχουν και οι ίδιοι οι μικροί επιχειρηματίες! Μέσα στο μυαλό όλων η πίστη ότι τα μέτρα δεν θα περάσουν,δυναμώνει κάθε μέρα που περνάει! Το Ελληνικό "NO PASSARAN" θα ακουστεί ακόμη πιο δυνατα στους δρόμους, τη στιγμή που στο αεροδρόμιο οι αφίξεις ξένων τηλεοπτικών συνεργείων συνεχίζονται αυτη την ώρα. Ολη η Ευρώπη περιμένει το μυνημα ... της κατασυκοφαντημένης, και ταλαιπωρημένης απο την κερδοσκοπία Ελλάδα.
Αλλά η μεγάλη διαφορά στα αυριανά συλλαλητήρια θα είναι οι φοιτητές. Η μια μετά την άλλη οι Γεν.Συνελεύσεις αποφασίζουν μαχητική συμμετοχή με μεγάλες πλειοψηφίες! Η παρουσία των φοιτητών σίγουρα θα δώσει στους δρόμους άλλο ρεύμα και παλμό, που χρειάζεται όσο τίποτα. Το καλύτερο για μένα θα ήταν, οι φοιτητές να μπουν στην Πατησίων από Πολυτεχνείο μέχρι Ομόνοια και να ενώσουν τις δύο συγκεντρώσεις, καταργώντας στην πράξη τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στις αριστερές παρατάξεις και βάζοντας τις κινητοποιήσεις σε άλλη βάση.
Αυτή τη φορά δεν πρέπει να λείψει κανείς. Είτε υπάρχουν συγκοινωνίες, είτε όχι. Ας πάμε με τα πόδια, όπως μπορούμε. Το έκανα εγώ περπατώντας απο Ν.Κόσμο μέχρι κέντρο την προηγούμενη φορά και ήταν υπέροχα.
Ας το καταλάβουμε. Ειναι απλό, δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Μας κοροϊδεύουν ότι αν δεν υποταχθούμε στις απαιτήσεις των "συμμάχων" δεν θα μπορούμε να δανειστούμε. Και τώρα δηλαδή μπορούμε; Ειναι δανεισμός το 6,5% επιτόκιο και μας το πουλάνε για επιτυχία; Πάρτε μολύβι και χαρτί και δες τε το.
Το πακέτο που εξάγγειλε η κυβέρνηση, ήταν της τάξης των 4,5 δις. Μόνο για τα 8+5δις των πρόσφατων δανεισμών(με επιτόκια 6,2% και6,4%) θα πληρώσουμε 2δίς (1,1+850εκ.)(!) επί πλέον τόκους από ότι θα πλήρωνε η Ισπανία που δανείζεται με 3%!(Το στοιχείο είναι από την ΝΕΤ, όχι δικό μου) Αν το επιτόκιο αυτό ισχύσει και στον επόμενο δανεισμό των 20-25δις αυτού του μήνα (και θα ισχύσει κι ας λέει ο Κώνστας στο ΑΛΤΕΡ), πάει το πακέτο των 4,5 δις! Δηλαδή τι θα γίνει;. Θα χρειαζόμαστε 2-3 πακέτα ληστρικών μέτρων το χρόνο για να πληρώνουμε το βίτσιο των τοκογλύφων των αγορών; Μέχρι καρκίνο δηλαδή;Γ ια τους κλέφτες των αγορών και τους γελοίους "ηγέτες" της ΕΕ;
Ρε δεν πάνε να ...! Μας πάνε για άγρια εξαθλίωση και δεν μας το λένε καθαρά. Ο καπιταλισμος πεταει όλες τις μάσκες με τα χαμόγελα και ζητάει ζεστό "αίμα".
Ας κάνουμε λοιπόν ότι πρέπει. Βρείτε παρέα και πάμε δρόμο. Ομόνοια,Πολυτεχνείο, Πεδίο του Αρεως, όπου θέλετε.
Η δημοκρατία είναι πολύχρωμη, γι αυτό ειν'ωραία!
Από giorgossarris

Το σωματείο των εργαζομένων στην πρόληψη στην απεργία

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Στοιχεία Επικοινωνίας: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β.
Τηλ : 6936828341, 6956248200 – ΦΑΞ: 2273023441 – e-mail: prolipsiworkers@yahoo.gr

09 Μαρτίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν μαχητικά στην Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία της 11ης Μάρτη και στις σχετικές πορείες, συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα άδικα ... και αντιλαϊκά μέτρα, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις ορέξεις μιας διεθνούς δράκας οικονομικών συμφερόντων. Οι «ενάρετες εταιρείες» εδώ και καιρό έχουν βάλει στόχο, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά παγκοσμίως, να γυρίσουν τον χρόνο πίσω καταστρέφοντας όποιο λαϊκό δικαίωμα έχει κατακτηθεί με αγώνες αιώνων και αίμα. Στην χώρα μας χρησιμοποίησαν σαν δρέπανο τον τζόγο με το δημόσιο χρέος, που οι «εταίροι» μας, οι «σύμμαχοι» και άλλα διεθνή πλαίσια δήθεν «αλληλοϋποστήριξης» ακόμη αφήνουν να παίζεται ξεδιάντροπα. Σε άλλες χώρες χρησιμοποιούνται και θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα, όντας επεισόδια σε έναν πόλεμο που εδώ και καιρό διεξάγεται – και για την συγκάλυψη του οποίου οι χειραγωγούμενοι φορείς προπαγάνδας συναγωνίζονται.
Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης, ταγμένοι στην μάχη για ουσιαστική, απελευθερωτική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, δεν θα συμπράξουμε στην φίμωση των υγειών αντιδράσεων ενάντια στην αφαίρεση δικαιωμάτων, πόρων ζωής, προστατευτικών δικτύων. Με όλες μας τις δυνάμεις συμμετέχουμε στους συλλογικούς αγώνες για την αξιοπρέπεια, την δικαιοσύνη, την ζωή.
Αγωνιζόμαστε:
• Να μην περάσει καμία μείωση αμοιβών για κανέναν εργαζόμενο. Δεν θα μετατραπούμε οι εργαζόμενοι σε δούλους για να αυξήσουμε την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης προκαταβολικά δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης αποδοχών (είτε φανερή είτε μέσω του «παγώματος» σε καιρούς που οι τιμές όλων των βασικών καταναλωτικών ειδών έχουν αυξηθεί), αλλά και θα διεκδικήσουμε την εξομοίωση των μισθών των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με τους μισθούς των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ μέσα από ένα ενιαίο και αναβαθμισμένο μισθολόγιο.
• Να παρεμποδίσουμε την συρρίκνωση του ήδη ισχνού πλαισίου κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας. Να κατοχυρώσουμε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα ενάντια στις αδηφάγες διαθέσεις του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου. Δημόσια ασφάλιση με αυξημένες εισφορές των εργοδοτών.
• Να διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων για αξιοπρεπή εργασία, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, υγιή καθημερινό βίο.
• Να κατοχυρώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους και τις νέες. Οι αυξήσεις ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης πλήττουν τους εργαζόμενους και θρέφουν με νεανικά κορμιά και μυαλά το πολυκέφαλο τέρας των ευέλικτων μορφών εργασίας, της ημιαπασχόλησης και των STAGE.
• Να προωθήσουμε την άμεση κατάθεση ουσιαστικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με πραγματική και ισότιμη αναβάθμιση και των τριών πυλώνων δράσης (Πρόληψη - Θεραπεία - Κοινωνική Επανένταξη), με στόχο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημόσιας υγείας σε περίοδο γενικευμένης κρίσης και όχι την διαχείριση της κοινωνικής κατακραυγής. Σε αυτό το πλαίσιο διεκδικούμε και την άμεση αύξηση των πιστώσεων προς τα Κέντρα Πρόληψης, τον ΟΚΑΝΑ, το 18 ΑΝΩ, το ΚΕΘΕΑ, το ΕΚΤΕΠΝ – όλους τους φορείς παροχής δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
• Να προωθήσουμε την επίλυση του προβλήματος του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, στην βάση της πρότασης των εργαζομένων για μετεξέλιξη των 72 Κέντρων Πρόληψης της χώρας σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ.
Δεν θα πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι!
Αντίσταση, αγώνας διαρκείας ενάντια στην νεοαποικιοκρατία και το ξεχαρβάλωμα της κοινωνίας!

Νέα δεδομένα για την έκθεση αυτοψίας στη δίκη Γρηγορόπουλου, ενώ ο Κούγιας ζητάει να δικάσει μάρτυρα για ψευδοματυρία

Νέα ερωτήματα στη δίκη Γρηγορόπουλου, δημιουργεί η σημερινή κατάθεση ανώνυμης μέχρι σήμερα μάρτυρος στις υποδείξεις της οποίας είχε στηριχτεί η έκθεση αυτοψίας που είχε διενεργηθεί στον χώρο του φόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τις αρχές.
Όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου της έδειξε το σχεδιάγραμμα της αυτοψίας, το οποίο έχει βασιστεί στα όσα σύμφωνα με την αστυνομία είχε η ίδια υποδείξει, εκείνη υποστήριξε, "ουδέποτε είδα τον Αλέξανδρο να πέφτει, αλλά ένα παιδί να σκύβει, σαν να ήθελε να πιάσει κάτι. Ποτέ δεν είπα ότι το ... παιδί έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο που μου δείχνετε στο σχεδιάγραμμα".

Η Άντα Τζορμπατζούδη ανέφερε σχετικά με τη συνδρομή της στην έκθεση ότι θέλησε απλώς να βοηθήσει. "Πείτε το αφέλεια, αλλά αυτό ήθελα να κάνω, γι' αυτό ταλαιπωρήθηκα", πρόσθεσε. "Ήταν κουταμάρα μου".

Παράλληλα, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας αστυνομικός που συνομίλησε με τη μάρτυρα κατά τη διάρκεια της αυτοψίας και να εξεταστεί κατ' αντιπαράστασιν με την κ. Τζορμπατζούδη και έτερο αστυνομικό, ο οποίος επίσης βρισκόταν στον χώρο της αυτοψίας.

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε να μην εφαρμοστεί η αυτόφωρος διαδικασία γιατην αυτόπτη μάρτυρα, Ξενούλα Σκουρά, η οποία κατέθεσε νωρίτερα και την οποία κατηγόρησε ο συνήγορος υπεράσπισης, Αλέξης Κούγιας, για ψευδορκία (περισσότερα, εδώ). Το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστεί η κατάθεσή της στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση.



Από enet.gr

Ελαιολύματα ξανά στο ρέμα στη Σκίτσα!!!!!!!!! στην Ιτέα

Ρέμα ΣκίτσαςΑναγνώστες μας στείλανε μία πολύ σοβαρή καταγγελία για το ρέμα της Σκίτσας στην Ιτέα.
Εμπλέκει εργοστασιάρχη της περιοχής και τον Δήμο Ιτέας και μας θυμίζει τις διαπιστώσεις του αντινομάρχη Φωκίδας Ιντέρνου στην πρόσφατη πλημμύρα που παραδεχόταν την ύπαρξη αυτών των λυμάτων.

Η απόλυτη ξεφτίλα συνεχίζεται.
Λίγο καιρό μετά την αηδιαστική εικόνα ντροπής που παρουσίαζε όλη η παραλία της Ιτέας εξαιτίας των τόνων απορριμάτων απ' τις παράνομες χωματερές που κατέβασε η Σκίτσα μετά από νεροποντή, αυτή τη φορά ελαιολύματα (ξανα)κατέβηκαν μετά απ' τη χθεσινή βροχή μέχρι τη θάλασσα.
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια γνωστό εργοστάσιο συσκευασίας ελιών, ...ρίχνει με την πρώτη ευκαιρία (όταν βρέξει και κατεβούν νερά) τα λύματά του στο ποτάμι και κατ' επέκταση στον κόλπο της Ιτιάς!!!!!
Το εν λόγω εργοστάσιο τα παλιότερα χρόνια χρησιμοποιούσε υπόγειο σωλήνα που κατέληγε στη θάλασσα για να ρίχνει τα λύματά του, όμως αργότερα έκλεισε, ενώ κι ο σωλήνας αχρηστεύθηκε με τα χρόνια.Τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο ξανάνοιξε υπό νέα διεύθυνση και η τακτική του νέου ιδιοκτήτη είναι να ρίχνει τα λύματα κατευθείαν στο ποτάμι!!!
Η αντίδραση των υπεύθυνων αρχών, αν και γνωρίζουν το έγκλημα μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες, όχι μόνο αδρανούν και αποποιούνται των ευθυνών τους ρίχνοντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο(Δήμος, Νομαρχία, Λιμενικό, Αστυνομία, Αγροφυλακή), αλλά πολλές φορές το συγκαλύπτουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως χθες ενώ υπήρχε συνεργείο του Δήμου που εκτελούσε άλλο έργο κοντά στις εκβολές του ρέματος, όταν διαπίστωσε το πρόβλημα, έκανε διαπλάτυνση της εκβολής με τα μηχανήματά του για να φύγει πιο γρήγορα η μούργα και να εξαφανιστούν τα ίχνη του εγκλήματος!!!!!!!!
Τέλος θα 'θελα να σημειώσω πως το αποκορύφωμα του θράσους του εργοστασιάρχη είναι πως κάθε φορά που το εργοστάσιό του ρίχνει λύματα, πηγαίνει στις εκβολές του ρέματος για επιθεώρηση!!!!!!!Έτσι έπραξε και σήμερα, καθώς προφανώς γνώριζε πως είχε προηγηθεί η ευεργετική γι' αυτόν παρέμβαση του συνεργείου του Δήμου.
Υπάρχει τελικά κάποιο όριο σ' αυτή την ξεφτίλα;

ένας εξαιρετικά οργισμένος Ιτιώτης

ΑΠΟΘΗΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΟΣΚΟΠΗΣ

Από την Εφημερίδα της Καλοσκοπής "Κουκουβίστα" σας μεταφέρουμε ένα άρθρο που δείχνει μια εικόνα κοινή στην Ελληνική επαρχεία.

Η φωτογραφία δείχνει το κτίσμα που στεγάστηκε και λειτούργησε ως αποθηκευτικός χώρος λιπασμάτων και προμηθειών ο Γεωργικός Συνεταιρισμός Καλοσκοπής.
Εδώ και πολλά χρόνια σταμάτησε να λειτουργεί και βρίσκεται σε πλήρη απραξία. Καλλιέργειες δεν υπάρχουν πλέον. Για να αναστηθεί είναι αδύνατο. Τα περισσότερα από τα μέλη του, τώρα ... είναι μακαρίτες.
Δεν απομένει παρά όποιος κρατάει τη σφραγίδα αυτού του Συνεταιρισμού να έλθει σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου ή με τους Συλλόγους και να αποφασίσουν μαζί τους για την συντήρησή του πριν ερειπωθεί. Είναι βαριά η ευθύνη μας να εγκαταλείψουμε ένα κτίσμα του οποίου η διατήρηση θα είναι χρήσιμη για το χωριό μας.
Εν τω μεταξύ η απαξίωση του κτίσματος είναι ολοφάνερη. Εσωτερικά και εξωτερικά οι φθορές δείχνουν ότι πλησιάζει το τέλος του.
Από kaloskopi.gr

Οι Δελφικές Εορτές : μια διεθνής συνάντηση των γραμμάτων και των τεχνών

Δελφικές γιορτέςΕπιστημονικό Συνέδριο 19-20 Μαρτίου 2010

Γαλλική Σχολή Αθηνών (EFA) με την υποστήριξη του Δήμου Δελφών και του Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών ((INALCO, Παρίσι)

Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Δελφών

Στις 19-20 Μαρτίου 2010 θα διεξαχθεί στους ... Δελφούς (Αίθουσα Συναδριάσεων Δημαρχείου Δελφών) επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Οι Δελφικές Εορτές: μια διεθνής συνάντηση των γραμμάτων και των τεχνών”, που διοργανώνεται από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών (EFA) και με την υποστήριξη του Δήμου Δελφών και του Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (INALCO, Παρίσι). Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Παρίσι-Αθήνα 1919-1939. Το διπλό ταξίδι» της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών υπό τη διεύθυνση των Lucile Arnoux-Farnoux (Πανεπιστήμιο Τουρ) και Sophie Basch (Σορβόννη) με την σύμπραξη του Μουσείου Μπενάκη και του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών και αντικείμενο την πνευματική και καλλιτεχνική συναλλαγή της Ελλάδας και της Γαλλίας κατά τη περίοδο του μεσοπολέμου.

Το συνέδριο «Οι Δελφικές Εορτές: μια διεθνής συνάντηση των γραμμάτων και των τεχνών» πραγματεύεται μια από τις ποικίλες όψεις αναβίωσης της ελληνικής αρχαιότητας, αλλά και τα πολιτικά διακυβεύματα που προκύπτουν για την ελληνική συνείδηση στον απόηχο της μικρασιατικής καταστροφής, λίγο πριν από την κυριαρχία των ολοκληρωτικών αξόνων στον ευρωπαϊκό χώρο. Πραγματεύεται επίσης την καλλιτεχνική προσέγγιση μιας ολιστικής θεατρικής δράσης (théâtre total) και το ρόλο της αρχιτεκτονικής και της μουσικής, της ποίησης και του χορού στο δελφικό όραμα. Αναφέρεται τέλος στην ακτινοβολία ενός εξαιρετικού καλλιτεχνικού γεγονότος όπως οι Δελφικές Εορτές, αλλά και στις διαφορετικές πολιτικές αναγνώσεις στις οποίες έδωσε κατά καιρούς λαβή. Την επιστημονική εποπτεία του συνεδρίου έχει η Μαρία Τσούτσουρα.


Παρασκευή 19 Μαρτίου

10.οο Υποδοχή των συνέδρων στους Δελφούς

11.οο Επίσκεψη του αρχαιολογικού χώρου

12.οο Επίσκεψη του Μουσείου Δελφικών Εορτών

16.οο Χαιρετισμός Παναγιώτη Καλτσh, Δημάρχου Δελφών

Χαιρετισμός Dominique Mulliez, Διευθυντή Γαλλικής Σχολής Αθηνών

16.15 Παρουσίαση των ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία εντάσσεται το Συνέδριο:

Lucile Arnoux-Farnoux (Πανεπιστήμιο Τουρ): «Παρίσι-Αθήνα 1919-1939. Το διπλό ταξίδι»

Stéphane Sawas (INALCO): «Γράμματα και τέχνες στα ολοκληρωτικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης τον 20ό αιώνα»



14.30 Πρόεδρος Παναγιώτης Τουρνικιωτης (ΕΜΠ)

Έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου από την Μαρία Τσουτσουρα : «Αρχαιότητα και σύγχρονος κόσμος, μνήμη και ουτοπία : η διάπλαση του χρησμού»

Sylvie Humbert-Mougin (Πανεπιστήμιο Τουρ): «Οι Δελφικές Εορτές και η στροφή της Μπελ Επόκ προς το αρχαίο θέατρο»

15.30 Συζήτηση

16.οο Πρόεδρος : Lucile Arnoux-Farnoux (Πανεπιστήμιο Τουρ)

Servanne Jollivet (EFA): «Διακυβεύματα μιας αναβίωσης της ελληνικής αρχαιότητας»

Stéphane Sawas (INALCO): «Από το Ελληνικόν θαύμα στις Δελφικές Εορτές: η κινηματογραφική αποτύπωση των Δελφικών Εορτών (1922-1970)»

16.30 Προβολή αρχειακού υλικού ταινιών.

Συζήτηση



Σάββατο 20 Μαρτίου

9.30 Πρόεδρος Μαρία Τσουτσουρα

Κώστας Tσιαμπαοσ (ΕΜΠ): «Το δελφικό κέντρο : μια αρχιτεκρονική ουτοπία»

Benjamin Capellari (ENS): «Η μουσική στο δελφικό σχέδιο: άπιστη κόρη μιας προαιώνιας παράδοσης»

10.30 Συζήτηση

11.30 Πρόεδρος Sophie Basch (Σορβόννη)

Lucile Arnoux-Farnoux (Πανεπιστήμιο Τουρ): «‘Η Ελλάς εμπνέει ακόμη…’ Ο απόηχος των Δελφικών Εορτών στη Γαλλία»

Μαρία Τσουτσουρα: «Οι τρίτες Δελφικές Εορτές (1934-1939): η διάσπαση του χρησμού»

12.30 Συζήτηση
13.00 François Loyer (CNRS) : Συμπεράσματα του Συνεδρίου

Εκδηλώσεις για να πείσουν τα μέλη τους στο ΠΑΣΟΚ στην Φωκίδα

Εκδήλωση οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ στο Δημαρχείο Άμφισσας. Η εκδήλωση δεν ήρθε να προσθέσει τίποτα από αυτούς που ήταν στο κεντρικό πάνελ, αλλά αντίθετα ήρθε να καταδείξει την κατάσταση που βιώνουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Φωκίδα.

Στείλανε τον Νομάρχη Μίχα να μιλήσει, με μόνο προσόν την εμπειρία του σαν στέλεχος, μιας και ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της ... χώρας. Ήταν απλά ένα επιστρατευμένο στέλεχος σε θέμα έξω απο τις αρμοδιότητές του. Στο ίδιο μήκος κύματος η Βουλευτής Παπαθανάση που παρότι εισηγήτρια του θέματος και έχοντας βάλει την τραγική υπογραφή της κάτω απο το προσχέδιο που τσεκούρωσε τους εργαζόμενους, αναπαρήγαγε τα ίδια χωρίς να δικαιολογεί, γιατί δεν ζήτησαν ούτε ένα ευρώ από τις τράπεζες και τους οικονομικά ισχυρούς για να πληρώσουν και αυτοί την κρίση.
Η ουσία της συγκέντρωσης ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου του ΠΑΣΟΚ .
Στις τοποθετήσεις τους βάλανε ζητήματα ότι στο συνδικαλιστικό πιθανόν να έχουν την τύχη του Παναγόπουλου με αυτήν την πολιτική που ακολουθείται, ενώ άλλοι καυτηρίαζαν την ασυλία από το ΠΑΣΟΚ σε όσους έκλεψαν τον δημόσιο πλούτο.

Οι οργανωμένοι φίλοι του ΠΑΣΟΚ έχουν αλλάξει. Η αισιοδοξία τους για την νέα κυβέρνηση, έχει μετατραπεί σε απαισιοδοξία. Αντί να συνδεθούν με την ελπίδα και την ευημερία του τόπου συνδέονται με τους οικονομικά ισχυρούς ενάντια με τον κόσμο που τους ψήφισε.
Το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξουν τοπικά φερέφωνα των κέντρων εξουσίας των Αθηνών, αλλά αν θα καταδικαστεί αυτή η πολιτική και αυτή η καταδίκη, αν θα μεταφερθεί όσο το δυνατόν ψηλότερα.
Από υπηρέτες της οικονομικής εξουσίας έχει χορτάσει αυτός ο τόπος, από αγωνιστές πάσχουμε που να έχουν τα κότσια για μια άλλη πορεία.
Είναι φανερό ότι τα οικονομικά μέτρα άφησαν επίτηδες να τα περάσει το ΠΑΣΟΚ γιατί ΝΔ δεν μπορούσε.
Αν συνεχίσουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να στηρίζουν αυτήν την πολιτική οδηγούνται στην πολιτική αυτοκτονία. Μπορεί κάποια στελέχη τους να αγοράσουν κουστούμια και ταγεράκια και να μπλέξουν με οικονομικά συμφέροντα και λόμπυ, για τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ θα μείνει όμως μόνο η κοροϊδία.

Ευκαιρίες στον Μυτιληναίο δημιουργεί η κρίση

Τελικά δεν είναι δυστυχισμένοι όλοι από την κρίση. Κάποιοι βλέπουν τις περικοπές των εξόδων του Δημοσίου σαν ευκαιρία για επιπλέον δικές τους επιδοτήσεις και εισπράξεις.
Έτσι είναι, όταν η Κυβέρνηση παίρνει από τους πολλούς, οι λίγοι τρίβουν τα χέρια τους.

Ε. Μυτιληναίος: "Παρών" στην προσπάθεια για υπέρβαση της κρίσης

Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, τόνισε ο Ε. Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας... συνάντησης της διοίκησης με τα στελέχη του ομίλου.

Στη διάρκεια της συνάντησης που φέτος έγινε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης(sik), πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός των εργασιών των επιχειρήσεων του ομίλου στη διάρκεια του 2010 και αναλύθηκε η στρατηγική αλλά και τα επόμενα βήματα του ομίλου, με έμφαση στην ενέργεια, την εξωστρέφεια της ΜΕΤΚΑ αλλά και το μέλλον των δραστηριοτήτων της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Τα στελέχη του ομίλου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις τόσο με τον πρόεδρο Ευάγγελο Μυτιληναίο όσο και με τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Μυτιληναίο. Ο Ε. Μυτιληναίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τελείωμα της κρίσης θα βρει τον όμιλο πιο δυνατό επισημαίνοντας ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες.
Από capital.gr

Όσκαρ σε ελληνικής καταγωγής ακτιβιστή σκηνοθέτη

Το οικολογικό ντοκιμαντέρ The Cove, το οποίο είναι δημιουργία του ελληνικής καταγωγής, ακτιβιστή σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιού, και αναφέρεται στη σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία, συγκίνησε την Ακαδημία και ανταμείφθηκε για αυτό με ένα Όσκαρ.

Ο κ. Ψυχογιός κατέγραψε το σφαγιασμό χιλιάδων δελφινιών σε έναν απόμερο όρμο στην Ιαπωνία, εκθέτοντας παράλληλα και την ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία επέτρεπε να διοχετεύεται στην αγορά το κρέας των δελφινιών που περιείχε μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών, εξαιτίας της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ως κρέας ...
φάλαινας. Μάλιστα, η πρακτική αυτή σταμάτησε μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την επιτυχία του, ο Λούι Ψυχογιός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «για μένα τα βραβεία είναι τα παράπλευρα κέρδη. Το ζητούμενο είναι η διάσωση των ωκεανών, αυτός είναι ο λόγος που έκανα την ταινία».
Παράλληλα, ευχαρίστησε τους θεατές για την ανταπόκρισή τους. «Τα 20 βραβεία που πήρε η ταινία είναι βραβεία κοινού. Και αυτά είναι πιο πολύτιμα από τα βραβεία που δίνουν οι επιτροπές των Όσκαρ. Αυτό σημαίνει ότι το μήνυμα πέρασε στον κόσμο και αυτό είναι το σημαντικό».

«Στην αρχαία Ελλάδα όποιος θανάτωνε δελφίνι καταδικαζόταν σε θάνατο. Αυτό κάπου το χάσαμε. Χάσαμε το σεβασμό μας για τα δελφίνια, χάσαμε το σεβασμό μας για το περιβάλλον», κατέληξε ο σκηνοθέτης.

Από lamianews