Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Μην ποτίζετε την άσφαλτο στην Μαρίνα Ιτέας, δεν βγάζει γκαζόν

Φίλος αναγνώστης που παρακολουθεί το γεγονός να ποτίζεται η άσφαλτος στην Μαρίνα Ιτέας επί μεγάλο χρονικό διάστημα, μας έστειλε την παραπάνω Φωτογραφία.
Έτσι φαίνεται έχουν ρυθμιστεί τα μπέκ με αποτέλεσμα το νερό αντί να ποτίζει το γκαζόν κάθε φορά να ποτίζει την άσφαλτο.
Τώρα που το ξανασκεπτόμαστε αν είναι υπεύθυνο το Λιμενικό ταμείο ... για την περιοχή, τότε μάλλον δεν ρυθμίστηκαν έτσι, αλλά απλά απορυθμίστηκαν.
Δεν έχουν ρυθμίσει και τίποτα οι υπεύθυνοι του Λιμενικού Ταμείου στην Ιτέα, δεν ντρέπονται άλλωστε για τίποτα αυτοί οι άνθρωποι, έχουν εγκαταλείψει τα πάντα στην παραλιακή ζώνη, την περιποίηση του πρασίνου θα κάνανε;

"Για πού ισαι Κόχραν τσε δε φαίνες………."

Βόλτα στο μονοπάτι Κόχραν-Γεφύρια. Το παλιό μονοπάτι από Δεσφίνα, όπου μέσα από τη ρεματιά βγάζει κάτω από τους Δελφούς, στους μύλους. Στις photos άποψη Δελφών και Παρνασσού-Αράχωβας ψηλά από το μονοπάτι με θέα που κόβει την ανάσα. Η κατάσταση του μονοπατιού πολύ καλή. Η διαδρομή φαίνεται πολύ καθαρά και από το google earth.

ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΧΡΑΝ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ...
TIMES ΤΗΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ:
< Ω ω ω ω ω ω ω ρε, σγχωριανοί, χάααααθτσε ο Κόοοοοχραν τσε δε φαίνετ πθεναααααά …. Να μαζευτούμ ούλι να ψαααααξομ να τον βρούμ …………….. Η φωνή του τελάλη του χωριού έσκισε την πρωινή σιγαλιά , παλιά συνήθεια στο χωριό μας ο τελάλης, σε κάθε σημαντικό ή και ασήμαντο γεγονός, που ενδιέφερε τους χωριανούς, φρόντιζε να το μαθαίνουν άμεσα απαγγέλλοντας το από την κορυφή του Πύργου, ονομασία ενός μεγάλου βράχου με μια μεγάλη σπηλιά στη ρίζα του, τον Τυριά, όνομα που είχε προκύψει από την αποθήκευση των τυριών εκεί λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που υπήρχε στα σωθικά της και ευρισκόταν πάνω από την πλατεία όπου συγκεντρώνονταν όλοι οι ενήλικες (όσοι είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις) άνδρες του χωριού, κάτω από το νεαρό τότε πλάτανο, σαν μια μεγάλη οικογένεια, να ανταλλάξουν απόψεις , να σχολιάσουν ,να κριτικάρουν, με τον ξεχωριστό και μοναδικό Δεσφινιώτικο τρόπο.


Η ιστορία μας ξεκινά πολλά χρόνια πίσω, φτάνοντας σε μας σαν παραμύθι, προσεγγίζεται χρονολογικά περί το 1910 και όπως λένε οι παλιότεροι αφορά έναν Εγγλέζο περιηγητή ο οποίος είχε περάσει από την περιοχή μας και έμεινε στο χωριό για αρκετό καιρό ,του άρεσε παρά πολλή να περπατά καθώς λένε πάνω στους λόφους της Δεσφίνας , και να αγναντεύει τη θέα που προσφέρει απλόχερα σε κάθε φυσιολάτρη η περιοχή .


Το πιο αγαπημένο του μέρος ήταν ο λόφος που υψώνεται δίπλα στο Κούτσουρα απέναντι από τους Δελφούς . Η κορυφή του λόφου είναι σκέτο παρατηρητήριο , νομίζεις ότι αν απλώσεις το χέρι σου θα χαϊδέψεις της κορυφές των δένδρων του ελαιώνα της Άμφισσας που απλώνετε στα ποδιά σου σαν ένα απέραντο χαλί . Μπροστά σου υψώνετε ο Παρνασσός το επιβλητικό βουνό με το κυρίαρχο ανάστημα του να δεσπόζει στη περιοχή. Στους πρόποδες του αγναντεύεις την όμορφη Αράχοβα πιο δίπλα τον ομφαλό της γης ( κατά τους αρχαίους προγόνους) τους Δελφούς , διακρίνοντας καθαρά πολλά από τα μνημεία της αρχαίας πόλης. Πιο κάτω βλέπεις το Χρυσό , και στο βάθος υψώνετε η οροσειρά της Γκιόνας στους πρόποδες του βουνού διακρίνεις την Άμφισσα των Αγ. Κωνσταντίνο το Σερνικάκη ,την Αγ Ευθυμία και τη Βουνιχώρα. Στρίβοντας αριστερά το βλέμμα σου θα δεις το απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου να αγκαλιάζει τα βουνά της Φωκίδας . Στο βάθος του κόλπου θωρείς το γραφικό Γαλαξίδι , και πιο κοντά σχεδόν στα πόδια σου απλώνετε η Ιτέα . Όλη αυτή η φυσική πανδαισία που απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη, του μαγνητίζει το βλέμμα και του διεγείρει τις αισθήσεις .


Σύμφωνα λοιπόν με τις φήμες ο Κόχραν εξαφανίζετε για αρκετές ημέρες από το χωριό χωρίς να δώσει σημεία ζωής. Η απώλεια του εγγλέζου έγινε σπουδαίο θέμα και η ανεύρεση του αποτέλεσε μεγάλη υποχρέωση απέναντι στον ξένο άνθρωπο που ήρθε στο χωριό, εξ’ άλλου οι Δεσφινιώτες ανέκαθεν φημίζονταν για την φιλοξενία το φιλότιμο και την αλληλεγγύη τους. Κάτω από αυτή την πίεση αμολήθηκε όλο το χωριό, και απλώθηκαν όλοι στην γύρω περιοχή , σε λόφους ρεματιές, κι όπου μπορούσε να πάει ο καθένας άρχισαν να των ψάχνουν ,φωνάζοντας τον .


Ωωωωω ρε Κόχραν ,για πού ισαι Κόχραν τσε δε φαίνες……….


Βέβαια ο άμοιρος περιηγητής δεν ανταποκρίθηκε ποτέ . Μετά από πολλά χρόνια , λένε ότι βρέθηκε το ρολόι του στο απόκρημνο μέρος του λόφου που αναφέραμε πιο πάνω , έτσι οι συχωριανοί μας έδωσαν το όνομα του στο λόφο . Σήμερα βέβαια είναι πολλή εύκολο να βρεθείς στη κορυφή του λόφου και να απολαύσεις τη θεά , είναι γύρο στα 5 χιλ. Από το χωριό , παίρνοντας το δρόμο προς Ιτέα , μετά το βιολογικό καθαρισμό στρίβουμε δεξιά και συνεχίζουμε ευθεία έως την κορυφή , ο δρόμος είναι χωμάτινος , αλλά η θεά ανταμείβει πλουσιοπάροχα τον επισκέπτη.

Πολλές φορές η τεχνολογία στο βωμό του κέρδους καταπατά τη φύση , έτσι και εδώ ,στη κορυφή του λόφου έχουν υψώσει κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ο επισκέπτης όση ώρα παρατηρεί το φυσικό κάλος ακούει τη βοή που πηγάζει από τους ανεμιστήρες των μηχανημάτων , η θέα όμως που αντικρίζει των συνεπαίρνει τόσο ώστε να ξεχνά τα τερατουργήματα της τεχνολογίας που τον περιβάλουν .


Η ΑΝΕΚΔΟΤΗ ΑΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΦΙΛΟ ΣΟΦΡΩΝ


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΡΗΜΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ...

Την κατηγορηματική αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των κανόνων χορήγησης ιθαγένειας σε μετανάστες επανέλαβε ο Θανάσης Νάκος, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τάχθηκε κατά της χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, πριν την ενηλικίωσή τους.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει "εμμονή" να δώσει την ιθαγένεια στα παιδιά, ώστε "να σχετίζεται αυτή με το καθεστώς διαμονής στην Ελλάδα των γονιών τους και τις διευκολύνσεις ... που η κυβέρνηση θέλει να τους παράσχει". Επέμεινε ότι η παροχή ιθαγένειας σε νόμιμους μετανάστες θα αυξήσει την παράνομη μετανάστευση. "Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που υπηρετεί την κουλτούρα της πολυπολιτισμικότητας, η οποία προωθείται στην Ελλάδα όχι σαν ισότιμη κοινωνική ένταξη των μεταναστών, που θα είναι φορείς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αλλά σαν αναπαραγωγή της διαφορετικότητάς τους", υποστήριξε ο εισηγητής της Ν.Δ.

ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ;;;
ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;;;
ΦΟΒΑΣΤΕ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ;;;
ΕΔΩ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ;;;

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΤΕ ΦΙΛΤΑΤΟΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ,ΠΩΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΦΑΡΜΟΣΑΤΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ...ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ...
Από Πρέζα TV
Λίγο έντονο το ύφος του άρθρο του ΠΡΕΖΑ TV που διαλέξαμε, αλλά είναι εξοργιστικό να σκύβουν το κεφάλι στις τράπεζες και τους ισχυρούς που δημιουργούν την Οικονομική κρίση τους πολέμους και την μετανάστευση, και να τα βάζουν με τα θύματα τους.

Στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνονται οι Ενιαίες Αιτήσεις των αγροτών για τις επιδοτήσεις

Ενώ δεν έχουν πληρωθεί ακόμα ο αγρότες την ενιαία ενίσχυση για το 2009, καλούνται να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για να υποβάλουν τις αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2010.
Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που είχαν μέχρι τώρα αυτό το αντικείμενο και εισέπρατταν χωρίς ποτέ να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την ψηφιοποίηση, αποφάσισαν ομόφωνα ότι λόγω της κατακραυγής , δεν θέλουν να αναλάβουν ξανά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
Αυτό το γεγονός σημαίνει οτι επιτέλους οι αγρότες θα έχουν φέτος μεγάλη οικονομία. Βέβαια ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ...φροντίσει να μην έχει γραφεία στην Φωκίδα, και για να μην ταλαιπωρούνται να πηγαίνουν στην Λαμία οι αγρότες, θα έπρεπε το κράτος να δώσει την ... αρμοδιότητα ώστε οι Διευθύνσεις Γεωργίας να εμπλακούν με το αντικείμενο, μιας και το γνωρίζουν από χρόνια. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι από το 2010 οι επιδοτήσεις «κόβονται» για τους δικαιούχους που λαμβάνουν μέχρι 200 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι όμως μπορούν να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα τους σε τρίτα πρόσωπα, για να μην επιστρέψουν τα χρήματα στο κρατικό αποθεματικό. Έτσι, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει πολλή δουλειά μπροστά του και να δούμε πως θα ξεμπλέξουν οι έρμοι οι αγρότες από όλες αυτές τις διαδικασίες που τους ταλαιπωρούν και τους στερούν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται.
Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΘΕΜΑ: « Ολοκληρωμένο Σύστημα (ΟΣ) 2010 - Υποβολή της Ενιαίας Αίτησης για το καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης και τα λοιπά καθεστώτα στήριξης στα πλαίσια του Καν.(ΕΚ)73/2009 και του Καν.(ΕΚ)1405/2006 »

Στα πλαίσια εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Συστήματος 2010 και εν όψει της έναρξης συμπλήρωσης και υποβολής από τους γεωργούς της ενιαίας αίτησης για τις άμεσες ενισχύσεις βάσει της έκτασης και του ζωικού κεφαλαίου του Καν. (ΕΚ) 73/2009 του Συμβουλίου και του Καν.(ΕΚ) 1405/2006, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι γεωργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους αποτελούνται αποκλειστικά από φυτικό κεφαλαίο και των οποίων τα στον/εία δεν έγουν καμία μεταβολή ή τροποποίηση με αυτά της Ενιαίας Αίτησης του έτους 2009 θα έχουν από την 1η Μαρτίου 2010 δυνατότητα να προσέλθουν στις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ (Παράρτημα 1) προκειμένου να υποβάλουν την Ενιαία Αίτηση του έτους 2010.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων σας ενημερώνουμε τα εξής:

Ο γεωργός ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του υποχρεούται να επιδείξει την αστυνομική ταυτότητα και οποιοδήποτε έγγραφο που θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του δικαιούχου γεωργού. Σε περίπτωση καλλιεργειών σκληρού σίτου ή βαμβακιού υποβάλλονται αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου (καρτέλες και σχετικά τιμολόγια).

Εφόσον επιβεβαιωθεί σύμφωνα με την λίστα ελέγχου (παράρτημα 2) ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή των σταθερών στοιχείων του γεωργού καθώς και των στοιχείων της εκμετάλλευσης του, οριστικοποιείται η αίτηση (παράρτημα 3), λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου μοναδικό σε επίπεδο επικράτειας, εκτυπώνεται σε 2 αντίγραφα και υπογράφεται από τον γεωργό ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του.

Το ένα αντίγραφο τηρείται στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ συνοδευόμενο από τα πρωτότυπα παραστατικά που τυχόν υπέβαλλε ο γεωργός, ενώ το δεύτερο παραδίδεται στον γεωργό.

Επισημαίνεται ότι αν κατά τη διαδικασία διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων προκύψει η ^
ανάγκη υποβολής πρόσθετων δικαιολογητικών αυτά θα προσκομιστούν σε επόμενη
φάση.
Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης και την παραλαβή της από τον παραγωγό, οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων της αίτησης θα γίνεται αποδεκτή μόνο μετά από την κατάθεση εκ νέου αίτησης στους κατά τόπους αρμόδιους φορείς υποδογής εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 15η Μαΐου 2010 ενώ η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων με ποινή καθυστέρησης ορίζεται η 9η Ιουνίου 2010.

Μια αρκούδα απο την ... Ιτέα και την Άμφισσα

Ο «Γιώργος»

Ο Γιώργος κατασχέθηκε το 1991 στην Άμφισσα από αρκουδιάρη, ο οποίος τον είχε αγοράσει από τσίρκο. Είναι περίπου 16 ετών, ζυγίζει 130 κιλά και είναι η μόνη αρκούδα του Καταφυγίου, που δεν είναι καφέ (Ursus arctos) αλλά μαύρη αμερικάνικη αρκούδα (Ursus americanus). Για δύο περίπου χρόνια ο Γιώργος φιλοξενήθηκε στον Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας. Τον Αύγουστο του 1993 μεταφέρθηκε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Η υγεία του ήταν γενικά καλή, χρειαζόταν όμως άμεσες... εξαγωγές των κυνοδόντων της κάτω γνάθου. Ο Γιώργος είναι μία αρσενική αρκούδα με όμορφη γυαλιστερή γούνα, αντιπροσωπευτική του είδους της, με μουσούδα σε ομαλή ίσια γραμμή. Είναι ήσυχος, αλλά και πεισματάρης. Είναι φιλικός με όλους και περνά τις περισσότερες ώρες του με την Τασούλα.
Αν θέλετε να γνωρίσετε και τις άλλες ιστορίες των αρκούδων του Αρκτούρου μπορείτε να τις βρείτε εδώ η φωτογραφία δεν είναι του Γιώργου αλλά μιας Ursus americanus

Η ΑΔΕΔΥ Προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου ενάντια στα μέτρα λιτότητας.

Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία για την 16η Μαρτίου για να διαμαρτυρηθούν κατά των νέων μέτρων λιτότητας που αναμένεται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της χώρας.

"Αποφασίσαμε ομόφωνα για μια 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου," δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος .

Η απεργία θα είναι η τρίτη ...διαμαρτυρία που κάνει η ΑΔΕΔΥ το τρέχον έτος κατά την περικοπή δαπανών των σχεδίων που απαιτούνται για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας .

Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ αντιπροσωπεύουν περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, το ήμισυ του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα.
Από financial-storm.

Ο αυτόπτης μάρτυρας ήταν καταπέλτης για τους κατηγορούμενους , αλλά ο Κούγιας ετοιμάζεται να καθίσει στο σκαμνί την μητέρα του Γρηγορόπουλου

«Φωτιά» για τους δύο ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη ήταν η κατάθεση ενός ακόμη αυτόπτη μάρτυρα στο περιστατικό της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, τον Δεκέμβριο του 2008.
Ο Κώστας Λίλας, 32 ετών, εμποροϋπάλληλος, που εξετάστηκε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας, όπου συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, έδωσε άλλη εικόνα από αυτή που προσπαθούν να εμφανίσουν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν ισχυριστεί ότι δέχτηκαν επίθεση από νεαρούς.
Ο μάρτυρας, που βρισκόταν σε καφετέρια των Εξαρχείων, λίγα μέτρα από το σημείο στο οποίο... άφησε την τελευταία του πνοή ο 15χρονος μαθητής, είπε ότι δεν προηγήθηκε κανένα επεισόδιο, εξαιτίας του οποίου να κινδύνευσε η ζωή των αστυνομικών.
Σύμφωνα με την περιγραφή που έκανε, οι δύο ειδικοί φρουροί ήταν εξοργισμένοι και έβριζαν, χωρίς να προκληθούν.
Καταπέλτης για τον κατηγορούμενο Επαμεινώνδα Κορκονέα ήταν το σημείο της κατάθεσής του, που, όπως είπε, είδε τον αστυνομικό να τραβάει το όπλο και να ρίχνει ευθεία προς την κατεύθυνση των παιδιών...». Ο μάρτυρας έκανε λόγο για δύο πυροβολισμούς.

Πριν από την κατάθεση του κ. Λίλα, προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής στην αίθουσα του δικαστηρίου. Την αρχή έκανε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Κορκονέα Αλέξης Κούγιας, ο οποίος αναφέρθηκε σε όσα είχε πει εναντίον του η τραγική μητέρα του 15χρονου, Τζίνα Τσαλικιάν, στη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε την περασμένη Πέμπτη.
Ο συνήγορος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι χαρακτηρισμοί της κυρίας κ. Τσαλικιάν, που τον αποκάλεσε «ηθικό δολοφόνο του παιδιού της», καθώς και όσα είπε για τα δικά του παιδιά έθιξαν την τιμή και την υπόληψή του και ζήτησε αντίγραφο των πρακτικών της διαδικασίας, για να κινηθεί, όπως είπε, δικαστικά.
Ο εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Αλ. Κατσαντώνης αντέδρασε έντονα για την «άνεση, όπως είπε, που παρέχεται στον κ. Κούγια από το δικαστήριο να μιλάει επί προσωπικού», ενώ στη συνέχεια, αναφερόμενος ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στον τρόπο που υπέβαλε ερωτήσεις ο συνήγορος υπεράσπισης στον αυτόπτη μάρτυρα Κ. Λίλα, είπε ότι «αυτό είναι περισσότερο τηλεοπτικό σόου παρά εξέταση μάρτυρα».
Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την κατάθεση αστυνομικού που συμμετείχε στην έκθεση αυτοψίας του σημείου όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος.
Από ΠΡΕΖΑ ΤV

Ανάπλαση Στο Κουμεντάρι στο Κροκύλειο

Μετά από συζητήσεις με πολλούς χωριανούς μας για την καλύτερη εμφάνιση της εισόδου προς το χωριό μας στη θέση (Κουμεντάρι) που όλοι σας θα έχετε διαπιστώσει το τι επικρατεί!!!. από σκουπίδια και οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε πεταμένο δεξιά και αριστερά από τις βρύσες αλλά και του παρακείμενου χώρου , ακόμα οι δύο κάδοι των σκουπιδιών βρίσκονται δίπλα στις βρύσες πού όλοι μας σταματάμε να πιούμε λίγο νεράκι, οι ταμπέλες που είναι διάσπαρτες και καρφωμένες επάνω στα πλατάνια.
(Αυτό πάντως δεν δείχνει πολιτισμό)
Σκεφτήκαμε λοιπόν και αφού υπάρχουν προσφορές από χωριανούς και φίλους του χωριού μας να γίνει μία μικρή ανάπλαση στο χώρο... χωρίς να επηρεαστεί το περιβάλλον αλλά να ομορφύνει και να γίνει το συγκεκριμένο σημείο πιο προσιτό αλλά και λειτουργικό στον κάθε περαστικό πού θα σταματάει εκεί.
Συγκεκριμένα η ιδέα είναι να χτιστεί μία πετρόχτιστη μάντρα κατά μήκος του δρόμου κάτω από τα πλατάνια και να μπαζωθεί το συγκεκριμένο σημείο όπου θα τοποθετηθούν οι δύο κάδοι απορριμμάτων, και να γίνουν δυο ανισόπεδα διαζώματα επάνω στο μπαζωμένο σημείο όπου και θα τοποθετηθούν δύο παγκοτράπεζα στυλ δασαρχείου να μπορεί ο κάθε περαστικός να απολαμβάνει την δροσιά των πλατανιών αλλά και την μαγεία του τοπίου.
Σε προσωπική επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο του τοπικού μας συμβουλίου Κ. Χρήστο Παναγιωτόπουλο την 24 φεβ.2010 εάν συμφωνεί με την συγκεκριμένη σκέψη-πρωτοβουλία τον βρήκα θετικό και σύμφωνο στην σκέψη μας αυτή. Μου είπε μόνο να συμβουλευτεί και το Δήμο να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα νομικό και να ξεκινήσουμε.
Ελπίζω σύντομα να έχουμε θετική απάντηση και από τον Δήμο και να μην κωλυσιεργήσουμε σε θέματα τα οποία δεν υφίστανται για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τον συγκεκριμένο χώρο και να μπορέσουμε να τον απολαύσουμε όλοι μας ανεβαίνοντας προς το χωριό μας κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και να ομορφύνει ο τόπος διότι όπως ξέρετε:
(η πρώτη εντύπωση μετράει πάντα)
Ούτος η άλλως θα πρέπει να ομορφύνει αυτός ο τόπος και ως ένδειξη τιμής στους ομογενείς μας που έχτισαν αυτές τις όμορφες και δροσερές βρύσες.

Περιμένουμε το ok για να ξεκινήσουμε αυτό το ωραίο έργο στο Κουμεντάρι!!!

ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ ΑΘ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Από Κροκύλειο , στην σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες της περιοχής

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ 2010

ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ…

Ο φορέας που πήρε την ευθύνη για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, είναι αντιπροσωπεία των έξι συλλόγων που αποφάσισαν για αυτό. Οι σύλλογοι αυτοί ,είναι με αλφαβητική σειρά:
Σ.Φ.Υ.Κ. ΑΛΙΩΤΙΣ από το νομό Ηλείας.
Σ.Φ.Υ.Κ. ΓΛΑΥΚΟΣ από την Αττική.
Σ.Φ.Υ.Δ.Β ΙΑΣΩΝ από τη Μαγνησία.
Σ.Ε.Α.Δ .ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ από το νομό Φωκίδας.
Ν.Ο. ΣΥΡΟΥ από τις Κυκλάδες.
Ν.Ο. ΤΡΙΧΩΝΊΔΑΣ από την Αιτωλοακαρνανία.
Τώρα το μεγάλο ερώτημα, γιατί αυτοί οι έξι και όχι και κάποιος άλλος?
Η απάντηση είναι απλή....
Και οι έξι είχαν αγώνες σκοποβολής και είχαν την πρόθεση να τους συνεχίσουν.
Τα μέλη των συλλόγων, γνωρίστηκαν μεταξύ τους στους αγώνες αυτούς και έτσι υπήρχε συνομιλητής, στις σκέψεις όλων, για ενδεχόμενη αναβάθμιση των αγώνων.
Τα προβλήματα αρκετά, με μεγαλύτερο την εξίσωση των αγώνων.
Με γνώμονα ......
τον ΑΘΛΗΤΗ και τίποτα άλλο άρχισε ή συνεννόηση και πιστέψτε το υπήρχαν πολλά να ξεπεραστούν.
Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια έγινε στη Σύρο στις 29-11-2008 όπου μετά την πρώτη μέρα του αγώνα έγινε συγκέντρωση από αντιπροσώπους των συλλόγων με θέμα οργάνωση Πανελληνίου Πρωταθλήματος υ/β Σκοποβολής.
Οι σύλλογοι που παραβρέθηκαν με αλφαβητική σειρά ήταν: ΑΛΙΩΤΙΣ, ΒΕΡΟΙΑ, ΓΛΑΥΚΟΣ, ΣΥΡΟΣ, ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ, ΧΑΛΚΙΔΑ.
Εκεί μοιράστηκε σε όλους τους παρευρισκομένους, ολοκληρωμένο σχέδιο πρωταθλήματος, το οποίο και συζητήθηκε. Αποφασίστηκε να αλλάξει ο κανονισμός των αγώνων σε δύο κατευθύνσεις, α) να πλησιάσει τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς ώστε σε πιθανή περίπτωση εκπροσώπησης σε διεθνή αγώνα να μην απέχουμε πολύ και β) να γίνει ο κανονισμός πιο ακριβής στις μετρήσεις, πιο δίκαιος για τους αθλητές και φυσικά ότι θα γίνεται αυστηρή εφαρμογή του.
Όλα αυτά έγιναν, δοκιμάστηκαν και διορθώθηκαν στους αγώνες του 2009 και όλα ήταν έτοιμα.
Όπως θα διαπιστώσατε από αυτούς που ήταν στη συγκέντρωση μόνο 4 συνεχίζουν + 2 καινούργιοι σύλλογοι, οι άλλοι 2 δεν μπόρεσαν για τεχνικούς λόγους να συμμετάσχουν.
Στο πρωτάθλημα μπήκαν όλοι όσοι μπορούσαν και ενεπλάκησαν με κάποιο τρόπο στο σχεδιασμό του ( έστελναν οργανωμένα ή μεμονωμένα μέλη τους συμμετείχαν και στήριζαν τους αγώνες των διαφόρων συλλόγων ).
Στους αγώνες υ/β σκοποβολής ανά την Ελλάδα, γνωρίστηκαν , συζήτησαν, συμφώνησαν, για όποιον δεν γνωρίζει, το κλίμα στους αγώνες υ/β σκοποβολής είναι πολύ διαφορετικό από όλες τις οργανώσεις περί ψαροτούφεκου.
Όλοι είμαστε μια μεγάλη παρέα, που απλώς αποφάσισε εκτός από τους μεμονωμένους αγώνες να βραβεύσει τον καλύτερο σκοπευτή της κάθε χρονιάς σε σύνολο αγώνων και έτσι προέκυψε αυτό που ονομάσαμε Πανελλήνιο πρωτάθλημα !
Δεν αφαιρέθηκε το δικαίωμα συμμετοχής σε κανένα σύλλογο και για κανένα λόγο.
Απλά κάποιοι δεν ήταν παρόντες στους αγώνες και ως εκ τούτου δεν υπήρχε η σχετική επικοινωνία.
Οι οργανωτές σύλλογοι για το 2010, είναι σύλλογοι που αγαπούν το ψαροτούφεκο γενικότερα και δεν τηρούν αρχεία με συλλόγους της χώρας για να στείλουν ειδοποιήσεις ούτε έχουν γραφεία, στυλ δημοσίου τομέα, για να δεχτούν αιτήσεις. Δούλεψαν υπομονετικά στηρίζοντας την υ/β σκοποβολή όπου αυτή ήταν, καταφέρνοντας αυτό που από πολλά χρόνια κάποιοι είχαν οραματιστεί και αποτύχει, καταπίνοντας εγωισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες και συγκρίσεις. Οι θέσεις στο Πρωτάθλημα δεν είναι ορισμένες ούτε μόνιμες, όποιος μπορεί συμπεριλαμβάνεται, π.χ. το 2011 ο Σ.Φ.Υ.Κ ΑΛΙΩΤΙΣ να μην δύναται να οργανώσει πρωταθληματικό αγώνα και το 2012 να μπορεί.
Η οργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Υ/Β Σκοποβολής είναι γεγονός.
Οι οργανωτές σύλλογοι δεν διεκδικούν δάφνες, απλώς έκαναν ένα τολμηρό βήμα και δημιούργησαν ένα μελλοντικό υπόβαθρο. Η πρόθεση είναι να γίνει το πρωτάθλημα του 2010 και στο τέλος του να υπάρξει πρόσκληση, σε όλους τους συλλόγους της χώρας να εντάξουν τους αγώνες τους.
Προσκαλούμε όλους να έρθουν να συμμετάσχουν ατομικά ή με 3 αθλητές στο συλλογικό οι σύλλογοι. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν δικό τους αγώνα ούτε να κάνουν ενδοσυλλογικούς για ανάδειξη ομάδας κ.τ.λ. Είναι απλό 3 αθλητές που δεν είναι υποχρεωτικό να είναι οι ίδιοι κάθε φορά. Στο ατομικό δεν είναι ανάγκη να ανήκει κάποιος σε σύλλογο για να πάρει μέρος.
Έτσι θα δουν και θα καταλάβουν ενδεχόμενα προβλήματα από (μέσα) ώστε να έχουν προτάσεις για αλλαγές το 2011.
Το Πρωτάθλημα ανήκει σε όλους τους συλλόγους και τους αθλητές.
Όλοι οι σύλλογοι που μπορούν και θέλουν να διοργανώσουν αγώνα υ/β σκοποβολής
Θα ενταχθούν στο επόμενο πρωτάθλημα και φυσικά θα συμπεριληφθούν στους οργανωτές αναλαμβάνοντας αυτά που τους αναλογούν, αν το θελήσουν.
Επίσης τεχνογνωσία και υλικά για οργάνωση αγώνων θα παρέχεται αμέριστα προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Εκ των οργανωτών.
Πανελλήνιο πρωτάθλημα υποβρύχιας σκοποβολής 2010
Αυτό που όλοι οι εμπλεκόμενοι, με την υποβρύχια σκοποβολή , αθλητές και σύλλογοι,
συζητούσαν και έλπιζαν πήρε εμπρός.
Το 1ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα υποβρύχιας σκοποβολής είναι γεγονός.
Έξι σύλλογοι- ναυτικοί όμιλοι από όλη τη χώρα ένωσαν τους αγώνες τους ώστε να δημιουργηθεί αυτό που όλοι ήθελαν. Πανελλήνιο πρωτάθλημα λοιπόν στην υ/β σκοποβολή, συμβατικών όπλων, γιατί όχι? Το σπόρ είναι ωραίο, εύκολο, διασκεδαστικό, συναρπάζει.
Οι αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος θα είναι ανοιχτοί σε συμμετοχές για αθλητές από όλη την Ελλάδα, Άσχετα αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει την σειρά των αγώνων ή όχι, θα μπορεί να παίρνει μέρος σε όποιον από αυτούς επιθυμεί.
Ίσως στον αγώνα του συλλόγου του, αφού οι αγώνες θα είναι ανεξάρτητοι. Θα βραβεύονται οι τρεις πρώτοι στο ατομικό και οι τρεις πρώτες ομάδες στο ομαδικό , όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Η διαφορά τώρα θα είναι ότι όποιος θέλει να ακολουθήσει το πρωτάθλημα θα παίρνει μέρος στους πρωταθληματικούς αυτούς αγώνες όπου θα τηρείται βαθμολογία μέχρι το τέλος της σειράς των αγώνων, για να ανακηρυχθεί πρωταθλητής, αυτός που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία.
Εκτός από τον πρωταθλητή στο ατομικό θα ανακηρυχθεί και πρωταθλητής σύλλογος, αφού θα τηρηθεί και βαθμολογία συλλόγων. Ο κάθε σύλλογος, άσχετα αν έχει πρωταθληματικό αγώνα η όχι, θα μπορεί να παίρνει μέρος στους αγώνες για το πρωτάθλημα συλλόγων με μία ομάδα τριών αθλητών, που δεν θα είναι απαραίτητα οι ίδιοι κάθε φορά.
Από αυτούς τους έξι αγώνες θα προσμετρούνται οι πέντε. Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να χάσει έναν αγώνα ή να υπολογίσει τις πέντε καλύτερες βαθμολογίες του.
Η ανακήρυξη του πρωταθλητή Ελλάδας για το 2010 καθώς και του πρωταθλητή συλλόγου θα γίνει σε ξεχωριστή εκδήλωση στο τέλος του έτους.
Οι αγώνες και οι σύλλογοι – όμιλοι που υπογράφουν το πρωτάθλημα είναι:

1. Σ.Υ.Δ.Β. ΙΑΣΩΝ στο Βόλο για το μήνα Φεβρουάριο.
2. Σ.Φ.Υ.Κ..ΓΛΑΥΚΟΣ στην Αθήνα για το μήνα Μάιο.
3. Σ.Φ.Υ.Κ. ΑΛΙΩΤΙΣ στον Πύργο Ηλείας για το μήνα Μάιο.
4. Σ.Ε.Α.Δ. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ στην Ιτέα για το μήνα Μάιο.
5. Ν.Ο.ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ στο Αγρίνιο για το μήνα Οκτώβριο.
6. Ν.Ο.ΣΥΡΟΥ στην Ερμούπολη Σύρου για το μήνα Νοέμβριο.

Περισσότερες λεπτομέρειες , για την συμμετοχή , τον κανονισμό και τις ημερομηνίες των αγώνων μπορούν να δώσουν οι οργανωτές σύλλογοι και θα ανακοινωθούν μέσω του ειδικού τύπου
Από krissaiosdive

Πολυβόλο!!!! 0-4 ο Φωκικός μέσα στη Θέρμη

Mε γκολ του Σπυριδάκη στο 5' προηγήθηκε με 0-1 ο Φωκικός κόντρα στην Θέρμη για την 24η αγωνιστική του Πρωταθλήματος μετά από σέντρα του Σερπάνου.

Στο 39' και ενώ ο Φωκικός δεν συνάντησε καμία αντίσταση από έναν Θερμαικό που απλώς... δεν μπορουσε να αντιδράσει, ο Τζέκος διαμόρφωσε το 0-2.

Με το β' ημίχρονο το σκηνικό παρέμεινε το ίδιο, με έναν Φωκικό να πραγματοποιεί...... προπόνηση μέσα στην έδρα της Θέρμης, έτσι ο Γέλοβατς χάρισε στην ομάδα του το 0-3 στο 59'.

Το τελικό 0-4 έκανε ο Σπυριδάκης γράφοντας το 2ο προσωπικό του γκολ στον αγώνα στο 62' σφραγίζοντας μια νίκη και κερδίζοντας 3 αδιαφιλονίκητους βαθμούς για την ομάδα μας.

Απόντες για τον Φωκικό οι Σκαρίμπας, Μακρής και Ζαμπλόν.


Στον 2ο όμιλο η Αναγέννηση Επανομής νίκησε εύκολα τη Νίκη Βόλου με 3-0, δίνοντας την ευκαιρία στον Εορδαϊκό να παραμείνει μόνος δεύτερος στη βαθμολογία. Νίκη και για την Αναγέννηση Γιαννιτσών, 3-1 τον ΠΑΟΝΕ, τον οποίο «βύθισε» ακόμα περισσότερο.

TO ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΣΕΝΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ

Παίζοντας απλά και χωρίς ιδιαίτερο άγχος ο Φωκικός επικράτησε εκτός έδρας του Θερμαϊκού Θέρμης με το επιβλητικό 4-0.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και μόλις στο 5' κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ με κεφαλιά του Σπυριδάκη, ενώ στο 39' ο Τζέκου διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του, εκμεταλλευόμενος με τον καλύτερο τρόπο τη σέντρα του Γέλοβατς.

Ο φρενήρης ρυθμός του Φωκικού διατηρήθηκε και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Γέλοβατς να πετυχαίνει το 3-0 στο 58' με ψύχραιμο πλασέ έπειτα από σέντρα του Σερπάνου, ενώ το κερασάκι στην τούρτα έβαλε και πάλι ο Σπυριδάκης στο 78' με το δεύτερο προσωπικό τέρμα που σημείωσε.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν και δοκάρι με τον Σκέντζο. Από την άλλη πλευρά ο Θερμαϊκός, που θα πρέπει να αλλάξει πολλά αν θέλει κάποια στιγμή να πιάσει υψηλά στάνταρτ απόδοσης, απείλησε μόνο μια φορά και αυτή στο 20' με απευθείας χτύπημα φάουλ του Καζαντζίδη, το οποίο εξουδετέρωσε ο Καντιμοίρης. Στο 42' οι άνθρωποι των γηπεδούχων διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι πάνω στον Κουτσουρέ, όμως δευτερόλεπτα πριν ο μέσος του Θερμαϊκού υποδείχτηκε σε θέση οφσάιντ.


Φωκικός (Μιχάλης Κασάπης): Καντιμοίρης Θωμόπουλος(73’ Κωστακιώτης,
Ζυγογιάννης Δημητρίου, Σπυριδάκης Δήμας Βαβάτσικος Φονσέκα, Γέλοβατς(76’ Στεργίου), Τζέκος(60’ Νικολάου), Σερπάνος.


2ος Όμιλος

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ-ΒΙΣΑΛΤΙΑΚΟΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ 1-0

ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ-ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ 6-0

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΠΑΝΟΜΗΣ-ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ 3-0

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΘΕΡΜΗΣ-ΦΩΚΙΚΟΣ 0-4

ΚΟΖΑΝΗ-ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ 0-1

Α.Ο. ΤΡΙΚΑΛΑ-ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ 1-0

ΠΑΟΝΕ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 1-3
Απο fokikos.gr

Οι 49 διανοούμενοι και ο απολυμένος Ντίνος Παλαιστίδης

Οι 49 διανοούμενοι και ο απολυμένος Ντίνος Παλαιστίδης
“Μα οι κατάλληλοι άνθρωποι πάντοτε βρίσκονται – δεν έχουν τίποτα να χάσουν.”
Μανώλης Αναγνωστάκης

Στις 17 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο (και δύο μέρες μετά αναδημοσιεύτηκε στην Αυγή) ένα «Κείμενο υποστήριξης των εκδόσεων Άγρα» υπογεγραμμένο από 49 διανοούμενους (πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, μεταφραστές κ.ά.). Βλέποντας κανείς τον τίτλο του κειμένου, θα υπέθετε εύλογα ότι οι εκδόσεις Άγρα και ο Σταύρος Πετσόπουλος διώκονται για κάποιο βιβλίο που εξέδωσαν, κινδυνεύουν με δίκες και καταδίκες, και –όπως θα ήταν αναμενόμενο σε μια ...τέτοια περίπτωση- οι διανοούμενοι του τόπου συσπειρώνονται στο πλευρό του εκδότη. Διαβάζοντας όμως το μικρό κείμενο που προηγείται των υπογραφών, διαπιστώνει κανείς ότι η αφορμή είναι άλλη (η απόλυση του βιβλιοϋπαλλήλου των εκδόσεων Άγρα Ντίνου Παλαιστίδη και οι συνακόλουθες κινητοποιήσεις συναδέλφων του για την ανάκληση της απόλυσής του).
Αν μη τι άλλο προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση η κινητοποίηση 49 γνωστών διανοουμένων για μια εργασιακής φύσης διαφορά σε μια επιχείρηση, και προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση ότι η κινητοποίηση αυτή δεν γίνεται υπέρ του… αντικειμενικά αδυνάτου, του υπαλλήλου, αλλά υπέρ αυτού που απ’ τις αντικειμενικές οικονομικές συνθήκες βρίσκεται στη θέση του ισχυρού, υπέρ αυτού δηλαδή που την επομένη της απόλυσης η ζωή του συνεχίζεται κανονικά και δεν βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ανεργίας και το χειροπιαστό και διόλου «θεωρητικό» ζήτημα της επιβίωσης.
Ο γράφων δεν μπορεί φυσικά να μπει στην ουσία της εργασιακής διαφοράς, μιας και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα διαδραματισθέντα στην επιχείρηση, από θέση αρχής όμως, φαντάζομαι, κάθε άνθρωπος που δεν είναι θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ βρίσκεται στο πλευρό του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη.
Το κείμενο όμως των 49 διανοουμένων, πέρα από την αρχική έκπληξη, σε μια δεύτερη ανάγνωση προκαλεί το λιγότερο οργή ακόμα και σε έναν «ουδέτερο παρατηρητή», βρίθει λογικών αλμάτων και γεννά ορισμένα ζητήματα πνευματικού ήθους και μερικά, ρητορικά μάλλον, ερωτήματα. Λένε, για παράδειγμα, οι 49 στο κείμενό τους (ολόκληρο υπάρχει πλέον και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Άγρα και εύκολα μπορεί να το βρει κανείς): Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε επί χρόνια συνεργασία με τον Σταύρο Πετσόπουλο και τις Εκδόσεις Άγρα και γνωρίζουμε όχι μόνο τη σπουδαία συμμετοχή τους στα γράμματα αλλά και τις εργασιακές συνθήκες απόλυτου σεβασμού του προσώπου των εργαζομένων και των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους που από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου επικρατούν σ’ αυτόν.
Πρώτον, πώς είναι δυνατόν να ξέρει ένας συγγραφέας ένας μεταφραστής ή ένας καθηγητής Πανεπιστημίου τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι πωλητές, οι αποθηκάριοι και οι κούριερ οποιουδήποτε εκδοτικού οίκου; Κατ’ αντιστοιχία, όταν παίρνουμε στα χέρια μας ένα καλοτυπωμένο βιβλίο, οποιουδήποτε εκδότη, ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες δουλεύουν οι γραφίστες στα ατελιέ, οι πιεστές στα τυπογραφεία και οι υπάλληλοι των βιβλιοδετείων; Κατά δεύτερο, τι σχέση έχει η ποιότητα του εκδοτικού προϊόντος με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι υπάλληλοι του εκδοτικού οίκου; Με αυτή την «λογική», θα ήταν αυτονόητο ότι οι υπάλληλοι της αυτοκινοτοβιομηχανίας Πόρσε, για παράδειγμα, δουλεύουν σε έναν επαγγελματικό παράδεισο και ουδεμία συνδικαλιστική διεκδίκηση εκ μέρους τους θα ήταν επιτρεπτή, εφόσον το προϊόν της εταιρείας τους είναι το καλύτερο της αγοράς. Στην προκειμένη περίπτωση, το κείμενο στήριξης των συναδέλφων του Παλαιστίδη στην Άγρα και η απεργία στην οποία έχουν προχωρήσει με αφορμή την απόλυσή του θα έπρεπε να κάνουν τους υπογράφοντες περισσότερο επιφυλακτικούς.
Συνεχίζουν οι 49 διανοούμενοι στο κείμενό τους: Τις τελευταίες μέρες με οργή και θλίψη διαπιστώνουμε ότι με αφορμή την απόλυση εργαζομένου από τον εκδοτικό οίκο, υπό συνθήκες που ασφαλώς θα κριθούν από τα δικαστήρια, ο εκδοτικός οίκος επιχειρείται να εμφανιστεί ως διώκτης των συνδικαλιστικών ελευθεριών που εκφοβίζει και απολύει εργαζόμενους. Τίποτα δεν είναι αναληθέστερο από τους παραπάνω ισχυρισμούς και γι’ αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε σε δημόσια δήλωση για να προστατέψουμε τις Εκδόσεις Άγρα από τη συκοφάντηση και το διασυρμό. Εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά. Καταρχάς γιατί αποτελεί «συκοφάντηση και διασυρμό» η όλη κινητοποίηση, τη στιγμή που η επιθεώρηση εργασίας σε πρώτη φάση γνωμοδότησε υπέρ του εργαζομένου. Επιπλέον, από πότε το κατοχυρωμένο δικαίωμα στη απεργία συνιστά σπίλωση για το κύρος μιας επιχείρησης; Άραγε οι υπογράφοντες δεν διεκδικούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα στην απεργία ή στην προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας; Όσοι απ’ τους υπογράφοντες είναι εκλεγμένοι σε συνδικαλιστικά όργανα του επαγγελματικού τους κλάδου, θεωρούν ότι η απεργία συκοφαντεί και διασύρει τον εκάστοτε εργοδότη; Δέχονται μήπως οι, στην πλειονότητά τους, δημόσιοι υπάλληλοι που υπογράφουν να παραχωρήσουν τη μόνιμη και εξασφαλισμένη από το κράτος εργασιακή τους θέση; (Εργασιακή θέση που, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, είναι εξασφαλισμένη ακόμα και όταν κάποιος παραμένει επί 30 χρόνια καθηγητής πανεπιστημίου δίχως να έχει δημοσιεύσει ούτε ένα επιστημονικό έργο).
Δεν θα επεκταθώ σε άλλα «προβληματικά», τουλάχιστον, σημεία της επιστολής (μερικά θέτουν εξόφθαλμα υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια ορισμένων εκ των συντακτών και προσβάλουν τη νοημοσύνη μας• πώς μπορεί, για παράδειγμα να ξέρει κάποιος τι συνέβαινε στον εκδοτικό οίκο από την ίδρυσή του, το 1979, όταν τότε ήταν μαθητής. Ή πώς μπορεί να ξέρει κάποιος τι συνέβαινε στα 30 χρόνια λειτουργίας του οίκου όταν έχει γνωρίσει τον εκδότη μόλις πρόπερσι; Για να μην αναφερθώ και σ’ αυτούς που ζουν 500 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα των εκδόσεων…) και θα αναφερθώ σε ορισμένα ζητήματα πνευματικού ήθους που ανακύπτουν από την ασυνήθιστη αυτή κίνηση των 49.
Ιστορικά, η συλλογή υπογραφών έχει χρησιμοποιηθεί ως μια συμβολική κίνηση υποστήριξης κάποιου αδυνάτου, κάποιου διωκόμενου ή κάποιου που βρίσκεται στην φυλακή ή γενικότερα κινδυνεύει. Η χρησιμοποίηση του μέσου αυτού για την υπεράσπιση ενός εργοδότη αν μη τι άλλο το ακυρώνει και διαστρεβλώνει την ιστορικότητα αυτής της πρακτικής. Επιπλέον, η κίνηση αυτή των 49 έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατες συλλογικές τοποθετήσεις διανοουμένων κατά τον περσινό Δεκέμβρη που όλες είχαν αντιδραστικό πρόσημο, για να το πω όσο πιο κομψά μπορώ. Κάποτε αναφερόμασταν με θλίψη στη σιωπή των διανοουμένων. Φοβάμαι ότι ο καιρός που θα παρακαλάμε να μην πάρουν θέση δεν είναι μακριά.
Σε ιστορικές στιγμές κρίσης και κοινωνικής έντασης όπως αυτή που διανύουμε η θέση που παίρνει ο καθένας είναι κρίσιμη και ενδεικτική. Από την εποχή του Σωκράτη έχει οριστεί με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ο ρόλος του καλώς εννοούμενου διανοούμενου. Είναι αυτός που σαν την αλογόμυγα ξυπνά το ράθυμο άλογο της Πόλης και για «ανταμοιβή» τον ποτίζουν κώνειο ή τον ρίχνουν στην πυρά. Δυστυχώς, εδώ και καιρό βλέπαμε διανοούμενους να διαγκωνίζονται ποιος θα πρωτομπεί σε κρατικές επιτροπές και think tanks, ποιος θα ελιχθεί με ρασπουτινική δεξιοτεχνία στο ακαδημαϊκό κατεστημένο και ποιος θα εξασφαλίσει από νωρίς την κρατικοδίαιτη σταδιοδρομία του, προωθώντας ταυτόχρονα όσους περισσότερους μπορεί από το περιβάλλον του. Η επιστολή που υπογράφουν οι 49 διανοούμενοι υπέρ των εκδόσεων Άγρα, φοβάμαι ότι εγκαινιάζει μια νέα εποχή κατά την οποία οι «άνθρωποι του πνεύματος» αυτοπρόσφερτοι θα τάσσονται εναντίον του κάθε αδυνάτου με εξευτελιστικό αντίτιμο μια επιμελημένη και καλαίσθητη έκδοση.
Κώστας Δεσποινιάδης
——————
Το κείμενο δόθηκε για δημοσίευση στα «Ενθέματα» της Αυγής -από όπου είχα στο παρελθόν ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας- στις 22-2-2010. Δύο ημέρες μετά με ενημέρωσαν ευγενικά ότι δεν μπορούν να το δημοσιεύσουν. Καλό είναι, στις αρχές του 21ου αιώνα, να θυμόμαστε όλοι ότι ο σταλινισμός είναι κυρίως νοοτροπία και λιγότερο ιδεολογία…
Κώστας Δεσποινιάδης

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΓΡΑ
17/02/2010
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε επί χρόνια συνεργασία με τον Σταύρο Πετσόπουλο και τις Εκδόσεις Άγρα και γνωρίζουμε όχι μόνο τη σπουδαία συμμετοχή τους στα γράμματα αλλά και τις εργασιακές συνθήκες απόλυτου σεβασμού του προσώπου των εργαζομένων και των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους που από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου επικρατούν σ’ αυτόν.
Τις τελευταίες μέρες με οργή και θλίψη διαπιστώνουμε ότι με αφορμή την απόλυση εργαζομένου από τον εκδοτικό οίκο, υπό συνθήκες που ασφαλώς θα κριθούν από τα δικαστήρια, ο εκδοτικός οίκος επιχειρείται να εμφανιστεί ως διώκτης των συνδικαλιστικών ελευθεριών που εκφοβίζει και απολύει εργαζόμενους.
Τίποτα δεν είναι αναληθέστερο από τους παραπάνω ισχυρισμούς και γι’ αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε σε δημόσια δήλωση για να προστατέψουμε τις Εκδόσεις Άγρα από τη συκοφάντηση και το διασυρμό.
Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ, συγγραφέας, ομοτιμος καθηγητής ΑΠΘ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, συγγραφέας, καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών
ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ, συγγραφέας
ΕΛΓΚΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ, ιστορικός
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, συγγραφέας, δημοσιογράφος, επιμελ. κειμένων
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ, συγγραφέας, διευθυντής ΜΙΕΤ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, σκηνοθέτης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ, συγγραφέας, καθηγητής Παντείου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ, ζωγράφος
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, γιατρός, ζωγράφος
ΑΛΕΚΟΣ ΒΛ. ΛΕΒΙΔΗΣ, ζωγράφος
ΑΛΕΞΗΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ζωγράφος
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ, ψυχίατρος, συγγραφέας, μεταφραστής
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΔΕΛΙΑΛΗΣ, γραφίστας, ιδρυτής Μουσείου Design
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, συγγραφέας, ιστορικός
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ, συγγραφέας, βυζαντινολόγος, καθηγ. Πανεπιστημίου Κύπρου
ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ, μεταφραστής, επιμελητης εκδόσεων, δημοσιογράφος
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΩΚΟΣ, καθηγητής ΑΠΘ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας, δημοσιογράφος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΤΑΤΑΣ, συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ, συνθέτης
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ, βυζαντινολόγος
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ, βυζαντινολόγος
ΠΑΡΙΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, φωτογράφος
ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ, συγγραφέας, σκηνοθέτης
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας, καθηγητής ΑΠΘ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ, συγγραφέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ, συγγραφέας
ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ, συγγραφέας, Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2009
ΑΘΗΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, μεταφράστρια
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΝΟΥ, μεταφράστρια
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, καλλιτέχνης, συγγραφέας, δημοσιογράφος
ΜΑΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ, JEAN BERNIE, γκαλερί BERNIER/ELIADES
ΠΑΝΟΣ ΑΛΟΥΠΗΣ, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας
ΑΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, αρχιτέκτων, φωτογράφος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, συγγραφέας
ΛΙΖΥ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ, συγγραφέας, καθηγήτρια ΑΠΘ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΝΤΟΝΑΣ, συγγραφέας, αρχιτέκτων, Πανεπ. Θεσσαλίας
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΟΥ, κοινωνιολόγος, ΕΚΠΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ, ποιητής, εκδότης
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΙΤΣΩΡΗΣ, συγγραφέας, μεταφραστής
Μπορείτε να δείτε περισσότερα ΕΔΩ