Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα το απόγευμα

Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια οργανώνουν το απόγευμα της Τρίτης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», κοινότητες μεταναστών, σωματεία εκπαιδευτικών, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές. Σημείο συγκέντρωσης στην Αθήνα θα είναι η Ομόνοια στις 6 το απόγευμα.
Σε δήλωση που απέστειλε η Κωνσταντίνα Κούνεβα αναφέρει: «Το κάθε παιδί πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια στον τόπο που γεννήθηκε και ζει, να έχει χαρτιά, να έχει ... δικαιώματα. Οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να ζουν μια ζωή με σεβασμό και αξιοπρέπεια και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί όλοι οι άνθρωποι να γίνουν μετανάστες. Εχουμε όλοι οι άνθρωποι δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή με σεβασμό. Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί κι αυτό μπορεί να γίνει με τη μαζικότητα και την ενότητά μας».
Από foreignpress-gr.

Έκρηξη στην Αλουμίνιο Α.Ε. (Αλουμίνιο της Ελλάδος), στο Χυτήριο

Δελτίο Τύπου
Σήμερα, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010 στις 7:15 είχαμε έκρηξη στην Αλουμίνιο Α.Ε. (Αλουμίνιο της Ελλάδος), στο Χυτήριο. Συγκεκριμένα στον φούρνο Νο 3.

Το Σωματείο και η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας συναντηθήκαν με την ιεραρχία της υπηρεσίας για να ενημερωθούν. Στην ενημέρωση ειπώθηκε, πως το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι εδώ και τρία χρόνια. Είχαν δημιουργήσει επιστημονικές ομάδες για να το εξετάσουν. Τα συμπεράσματα ήταν πως πρέπει να φταίει η καμινάδα και τα πυρίμαχα υλικά της επένδυσης. Έγιναν επισκευές στην καμινάδα και είχαν την εντύπωση πως είχε δοθεί η λύση. Μετά όμως από το σημερινό συμβάν φαίνεται πως δεν έχει βρεθεί το πρόβλημα. Είπαν πως θα ξανά καλέσουν τους εργαζόμενους για να τους υπενθυμίσουν πως πρέπει να παίρνουν τα ατομικά μέσα προστασίας και θα ξανά εξετάσουν τα νέα στοιχεία.

Σε ερωτήσεις συνδικαλιστών αν εγγυούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων, απάντησαν πως... οι εργαζόμενοι πρέπει να παίρνουν όλα τα μέτρα ασφαλείας για να μπορούν να έχουν ασφάλεια.

Το Σωματείο αφού άκουσε τις απόψεις και θέσεις της υπηρεσίας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους για να ακούσει τις απόψεις τους. Οι εργαζόμενοι έθεσαν προς το σωματείο το θέμα της ασφάλειας τους και ζήτησαν εγγυήσεις. Αφού ακούσαμε διάφορες προτάσεις και πιθανές αιτίες που μπορεί να οφείλεται το πρόβλημα, το Σωματείο αποφάσισε πως θα κάνει άμεσα Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο (σήμερα στις 12:00) για να πάρει απόφαση για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μετά το συμβάν έγινε έκτακτο Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων

Θέμα: Για τις εκρήξεις στον φούρνο Νο 3 στο Χυτήριο.

Ο Πρόεδρος έκανε ενημέρωση του συμβάντος και απάντησε σε απορίες συναδέλφων που δεν ήταν στην ενημέρωση που έκανε η ιεραρχία του Χυτηρίου.

Αφού έγινε συζήτηση είχαμε δύο προτάσεις:

Από ΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, να μην εργαστούν οι εργαζόμενοι απόγευμα και βράδυ στου φούρνους Νο 3, Νο 5 και αύριο να γίνει συνάντηση με την Διεύθυνση και την Επιθεώρηση Εργασίας όπου θα γίνουν προτάσεις για να μην επαναληφτεί αυτό το γεγονός. (7 ψήφους υπέρ και 3 κατά)

Από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ και την ΕΣΑΚ, να μην εργαστούν οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους φούρνους έως την συνάντηση με την Διεύθυνση και την Επιθεώρηση Εργασίας και να δεσμευτεί πως δεν θα ξανά γίνει έκρηξη στους φούρνους. (3 ψήφους υπέρ και 7 κατά)

Ο πρόεδρος μαζί με το Δ.Σ. ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το Έκτακτο Δ.Σ. και τον προϊστάμενο του Χυτηρίου και κανόνισε για την αυριανή συνάντηση, με την Διεύθυνση και την Επιθεώρηση Εργασίας.

Το συγκεκριμένο κείμενο δεν είναι τα επίσημα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου και έγινε προσπάθεια να είναι περιληπτικό αλλά χωρίς να αλλάζει το νόημα των μελών και των παρατάξεων. Σε κάθε περίπτωση το κάθε μέλος έχει δικαίωμα να δει τα πρακτικά του Σωματείου μετά από αίτηση στην Εκτελεστική Γραμματεία του Σωματείου.


Από www.anexartitoi.gr

Ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή

thumb_aith


Η τραγωδία που βιώνει η Αϊτή, µετά το σεισµό στο Πορτ-Ο-Πρενς, απασχολεί δικαιολογηµένα τα διεθνή ΜΜΕ. Στην πλειοψηφία τους οι αναλύσεις µένουν στην ένταση του φαινοµένου και στη φτώχεια της Αϊτής. Δεν προχωράνε όµως στο πού οφείλεται αυτή η οικονοµική εξαθλίωση και η έλλειψη κάθε στοιχειώδους υποδοµής.


Ο πραγµατικός ένοχος είναι η ιµπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Αϊτή, που µετέτρεψε τη φυσική καταστροφή σε µια ολέθρια κοινωνική καταστροφή. Το διαρκές έγκληµα απέναντι στο λαό της Αϊτής ξεκινά από την κατάληψή της από τον αµερικανικό στρατό το 1915. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέµου, οι ΗΠΑ στήριξαν τις δικτατορίες των Ντιβαλιέ, που κυβέρνησαν ως το 1986. Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, ο νεοφιλελευθερισµός σάρωσε τη χώρα. Οι προστατευτικοί δασµοί στο ρύζι καταργήθηκαν, τα αµερικανικά αγροτικά προϊόντα (µε διάφορες ενισχύσεις) κατέκλυσαν τη χώρα και κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή. Εκατοντάδες χιλιάδες κατεστραµµένοι αγρότες συγκεντρώθηκαν στις... φτωχογειτονιές του Πορτ-Ο-Πρενς, αναζητώντας το µεροκάµατο των 3 δολαρίων στα φασονάδικα που έσπευσαν να στήσουν οι πολυεθνικές. Και αυτός ο πληθυσµός ζει σε µια χώρα όπου η παιδεία και η υγεία είναι σχεδόν ολοκληρωτικά στα χέρια ιδιωτών.


Οι Αϊτιανοί ανέτρεψαν τους Ντιβαλιέ και εξέλεξαν πρόεδρο τον Αριστίντ, που υποσχέθηκε αναδιανοµή της γης, στήριξη στους αγρότες, αναδάσωση, επενδύσεις στις υποδοµές της χώρας, αυξήσεις µισθών και συνδικαλιστικά δικαιώµατα στα φασονάδικα. Οι ΗΠΑ στήριξαν το πραξικόπηµα που τον ανέτρεψε το 1991, για να τον «αποκαταστήσουν» 3 χρόνια µετά, µε τον όρο να σεβαστεί το νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Έτσι οι φιλολαϊκές µεταρρυθµίσεις έµειναν στη µέση. Όµως ο Αριστίντ πρόβαλε κάποιες µικρές αντιστάσεις (όπως η επιµονή του να αυξάνει τον κατώτατο µισθό) και ο Λευκός Οίκος επέβαλε εµπάργκο στη χώρα, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Το 2004 «τάγµατα θανάτου», στηµένα από την άρχουσα τάξη της χώρας και τις ΗΠΑ, απήγαγαν και απέλασαν τον Αριστίντ. Ο ΟΗΕ έστειλε 9.000 στρατιώτες να καταλάβουν τη χώρα και να στηρίξουν µια κυβέρνηση-µαριονέτα. Το καθεστώς ανέτρεψε κάθε µεταρρύθµιση του Αριστίντ.

Ούτε οι εκλογές του 2006 και η νίκη του Πρεβάλ (παλιού συµµάχου του Αριστίντ) άλλαξαν την κατάσταση. Από το 2004 και µέχρι σήµερα η κρατική εξουσία της χώρας είναι η δύναµη κατοχής του ΟΗΕ και το δίκτυο (ελεγχόµενων) πολυεθνικών ΜΚΟ που διαχειρίζονται την οικονοµική βοήθεια (ενώ το κόµµα του Αριστίντ, Λαβάλας, το δηµοφιλέστερο στη χώρα, είναι εκτός νόµου). Ο ΟΗΕ αυτά τα 6 χρόνια προτιµά να επενδύει εκατοντάδες εκατοµµύρια δολάρια για τις δυνάµεις κατοχής, παρά να αντιµετωπίσει τα οικονοµικά προβλήµατα της χώρας. Αυτή η πολιτική οδήγησε στην ανικανότητα του αϊτιανού κράτους, στις ανύπαρκτες υποδοµές, στην ακραία φτώχεια (οι µνήµες της «εξέγερσης για το ψωµί» πέρσι είναι νωπές), στη µαζική αποψίλωση των δασών. Όλα αυτά συνδυασµένα υπερµεγέθυναν την καταστροφικότητα των φυσικών φαινοµένων (τυφώνες του 2004 και του 2008, σεισµός σήµερα).


Σήµερα, κάθε ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Αϊτής είναι παραπάνω από αναγκαία. Όµως αυτό δεν δικαιολογεί καµιά πολιτική «τύφλωση». Η βοήθεια στην Αϊτή διαχρονικά υπήρξε εργαλείο στα χέρια των ιµπεριαλιστών. Κάθε προσπάθεια από τις ΗΠΑ να χρησιµοποιήσουν την κρίση για να ελέγξουν ακόµα πιο βαθιά τη χώρα πρέπει να µας βρει απέναντι. Πρέπει να παλέψουµε ενάντια στον ασφυκτικό έλεγχο της Αϊτής από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Οι Αϊτιανοί δικαιούνται να καθορίσουν επιτέλους οι ίδιοι τη µοίρα τους, να εκπληρωθεί το όνειρο της µεγάλης επανάστασης των σκλάβων στο νησί, πριν 200 χρόνια.

Πού είναι η ανθρωπιστική βοήθεια;

Μέρες µετά το σεισµό, οι Αϊτιανοί παραµένουν προκλητικά αβοήθητοι. Κανένα ίχνος βοήθειας δεν έχει φτάσει στις φτωχογειτονιές. Ενώ η βοήθεια συσσωρεύεται στο αεροδρόµιο (το οποίο έµεινε 3 ώρες κλειστό για να προσγειωθεί η Χίλαρι), ο υπουργός Άµυνας των ΗΠΑ, Ρόµπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι αποφεύγουν να µοιράσουν βοήθεια από αέρος, για να αποτρέψουν επεισόδια. Όµως οι περιγραφές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δίνουν την αντίθετη εικόνα, αυτήν της αλληλεγγύης µεταξύ των πληγέντων. Τα ΜΜΕ από την πρώτη στιγµή προβάλλουν περιστατικά λεηλασιών για να «παίξουν» µε το φόβο µιας ανεξέλεγκτης βίας. Τελευταία τα περιστατικά πράγµατι πυκνώνουν. Απολύτως δικαιολογηµένα, όσο η βοήθεια στοιβάζεται στο αεροδρόµιο και η απελπισία µεγαλώνει. Όταν ξεσπάσει η οργή, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά αυτούς που θα αναλάβουν την καταστολή των «πλιατσικολόγων»... Ήδη ο Οµπάµα µετέφερε στρατεύµατα στην Αϊτή, οργανώνοντας µια άτυπη κατάληψη της χώρας.

Από dea.org.gr

«ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ

* Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας
* Για ένα Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης
* Η Αριστερά καλείται από την Ιστορία


Τη Συνέντευξη διεύθυναν ο Δήμος Τσακνιάς, από την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η Αυγή Θεοδόση από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ. Στη Συνέντευξη παρευρέθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι : Περικλής Κοροβέσης, Γιάννης Μπανιάς, Γιάννης Θεωνάς, Αντώνης Νταβανέλος, Νίκος Γαλάνης, Γιώργος Σαπουνάς, Ελένη Πορτάλιου, Ρούντι Ρινάλντι,Γιώργος Χελάκης κ.α.

Πρώτο: Τον χειμώνα του 1898, με κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη, οι Μεγάλες Δυνάμεις επιβάλλουν στην ελληνική Βουλή την ψήφιση νόμου για Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

Τον χειμώνα του 1951, με κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Peurifoy ανακοινώνει την εισοδηματική και αγροτική πολιτική και τη ματαίωση κάθε επένδυσης σε υδροηλεκτρικά έργα και λιπάσματα.

Τον χειμώνα του 2010, με κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κοινοτικοί υπαλληλίσκοι που καθοδηγούν έλληνες υπουργούς, κοράκια από ομίλους διεθνών πειρατικών κεφαλαίων αποφασίζουν για τη μείωση των ... μισθών και των συντάξεων, τον ελληνικό προϋπολογισμό, Νομοσχέδια, όπως για τις οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γελοιοποιώντας την Ελληνική Βουλή.

Διευθυντικά κοινοτικά στελέχη με απολαβές 20.000 ευρώ κόβουν τις συντάξεις των 500 ευρώ. Διατάσσουν μειώσεις στην Παιδεία και την Υγεία και σιωπούν για τις δαπάνες για τις στρατιωτικές αποστολές στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο.

Η κυβέρνηση σκύβει το κεφάλι στις Βρυξέλλες. Και ορθώνει το ανάστημα στις νέες και τους νέους των Stage και στους αγρότες των μπλόκων.

Δεν πρόκειται για προσαρμογή της χώρας μας σε αποφάσεις διεθνών οργανισμών, σε μια εποχή που όντως μια σειρά μεγάλα θέματα ρυθμίζονται πια σε διασυνοριακό πλαίσιο.

Πρόκειται για τελεσίγραφα, εκβιασμούς, υπαγορεύσεις και τελικά διακυβέρνηση της χώρας μας από ακραίους κύκλους ενός επιθετικού και εκδικητικού καπιταλισμού.

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Στιγμές που μπορούν να αφήσουν μόνιμο στίγμα στη χώρα.

Αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα θα ήταν ντροπή και αίσχος για τον λαό κάθε χώρας.

Δεύτερο : Η ποινικοποίηση της Ελλάδας από υπερεθνικά καπιταλιστικά κέντρα δεν συνδέεται μόνο με την χρεοκοπία ενός οικονομικού μοντέλου αντιπαραγωγικής ανάπτυξης με άνευ ορίων δανεικά που οδήγησε σε υψηλούς αρνητικούς δημοσιονομικούς δείκτες.

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίσης διαρρήξει τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας για το δημόσιο έλλειμμα. Η Ιταλία υπερβαίνει σε εξωτερικό χρέος την Ελλάδα. Αντί να γίνουν «στόχοι», τα κριτήρια διευρύνθηκαν στα μέτρα τους.

Η χώρα όπου η διαφθορά έχει φτάσει μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού της με την απεχθή μάλιστα μορφή της μαφίας είναι η Ιταλία. Κοιτίδα της διαφθοράς όμως σήμερα προβάλλεται η Ελλάδα.

Με τον πιο ανόητο τρόπο η χώρα μας παρουσιάζεται ως ο ευρωπαϊκός «αποδιοπομπαίος τράγος». Αντικείμενο χλευασμού, διακωμώδησης και περιφρόνησης.

Όχι λόγω των οξύτατων οικονομικών της προβλημάτων. Λόγω της συνεχούς δουλοπρέπειας των κυβερνώντων απέναντι στους διεθνείς καπιταλιστικούς οργανισμούς.

Κατά κύριο λόγο γιατί δεν διέθετε και δεν διαθέτει κυβέρνηση με αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας, με αντιστάσεις, με ισχυρό διαπραγματευτικό μέτωπο, με στήριξη στο λαό, με στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας έξω από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνήσεις, επέλεξαν να υπηρετήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αντί να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Συνδιαμόρφωσαν και συναίνεσαν στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, ώστε να μπορεί σήμερα να εκβιάζει την Ελλάδα με αποπομπή από τη ζώνη του ευρώ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνήσεις, αντί με παρρησία να αμφισβητούν το Σύμφωνο Σταθερότητας, κουτοπόνηρα μαγειρεύουν τα στοιχεία για να δείξουν «διαγωγή κοσμιωτάτη». Και μετά καταγγέλλουν διεθνώς η μία την άλλη.

Τρίτο : Αυτοί που θέτουν θέμα κρίσης εμπιστοσύνης για την Ελλάδα είναι κυρίως οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αυτοί που θέτουν την Ελλάδα στο εδώλιο του κατηγορημένου, για τα φαινόμενα διαφθοράς, είναι κυρίως οι πρωταγωνιστές στο πλανητικών διαστάσεων οικονομικό σκάνδαλο με τα τοξικά ομόλογα και τα bonus.

Οι περιβόητοι «Οίκοι Αξιολόγησης», αναγνωρισμένοι θεσμικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βαθμολογούν με «πλην» την Ελλάδα με την ίδια ιδιοτέλεια που βαθμολογούσαν με «συν» την Lehman Brothers, τρεις μέρες πριν την κατάρρευσή της.

Οι «αγορές», τις οποίες επικαλούνται καθημερινά τα Μέσα Ενημέρωσης του συστήματος, που απαιτούν την ευθυγράμμιση μας με τις διαθέσεις τους, αποτελούν ένα συρφετό από τοκογλύφους, μεγαλοαπατεώνες, μαυραγορίτες που τίναξαν στον αέρα την διεθνή οικονομία.

Το άνοιγμα από τα τοξικά ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών υπολογίζονταν σε δύο δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ. Το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας σε τρεις δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Για τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τη μαζική εισροή ασύλληπτου μεγέθους κεφαλαίων για να επιζήσουν. Για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, ζητά αμείλικτα την οικονομική της εξόντωση.

Η Ελλάδα, με απόλυτη ευθύνη του πολιτικού της συστήματος, έχει βρεθεί στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης.

Το ελληνικό κράτος δέχεται παθητικά να είναι το αντικείμενο εκδικητικότητας όλων εκείνων των κύκλων που πριν λίγους μήνες μόνο αισθάνθηκαν να απειλούνται θανάσιμα από τον κρατικό εναγκαλισμό και έλεγχο από τις εθνικοποιήσεις.

Η Ελλάδα έχει γίνει με τα spread μικρό χρυσωρυχείο της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.

Η Ελλάδα έχει κινηθεί προς το εκρηκτικό επίκεντρο των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ιδιαίτερα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα, με ανοικτά πολλαπλά μέτωπα στην εξωτερική της πολιτική, σε μια περιοχή αστάθειας, εμφανίζεται οικονομικά αποδυναμωμένη, πολιτικά εξευτελισμένη κι έτσι διπλωματικά εύκολος αντίπαλος. Η ιστορία μας προειδοποιεί για τον καταστροφικό συνδυασμό πολιτικής ανεπάρκειας, οικονομικής καθόδου και εξωτερικής ήττας.

Τέταρτο : Στην Ελλάδα διεξάγεται ο «δεύτερος γύρος», ώστε μετά την κρίση, την αναξιοπιστία και την απειλή από τον κρατικό έλεγχο, τα κέντρα του νεοφιλελευθερισμού να κερδίσουν όλο το χαμένο έδαφος, να ανακάμψουν, εκδικητικά να επιβάλλουν ένα μοντέλο αδυσώπητης κυριαρχίας του πιο αντιπαραγωγικού κεφαλαίου πάνω στην κοινωνία των εργαζομένων.

Σε κάθε εποχή μεγάλων αλλαγών προσδιορίζεται μια χώρα για το πείραμα για ένα νέο μοντέλο. Η Βρετανία της Θάτσερ με την άνοδο του νεοφιλελευθερισμού. Το Ιράκ με την κυριαρχική πολιτική Μπους. Σήμερα η Ελλάδα, και σε δεύτερη θέση η Ιρλανδία, με την ρεβανσιστική αντεπίθεση του νεοφιλελευθερισμού μετά την κρίση.

Η έκβαση της «επιτήρησης» δεν αφορά μόνο σε μας. Διαμορφώνει το νέο μοντέλο μετακρισιακής καπιταλιστικής κυριαρχίας.

Η ελληνική τραγωδία είναι ήδη ευρωπαϊκή τραγωδία.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ο γόρδιος δεσμός για την πορεία της χώρας και την τύχη των εργαζομένων.

Η Ελλάδα είναι ο γόρδιος δεσμός για την τύχη του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Ελλάδα αναδείχνεται πια ο «αδύναμος κρίκος» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και με την έννοια του οικονομικού αδιεξόδου, όπως παραδέχονται οι πάντες. Αλλά και με την έννοια των πολιτικών δυνατοτήτων για μια μεγάλη κοινωνική στροφή.

Σήμερα είναι δυνατό, με την ίδια την παρέμβαση της κοινωνίας, να ξεκινήσει από την Ελλάδα ένα υπόδειγμα αντίστασης και ανατροπής της σκληρής ταξικής στρατηγικής των Βρυξελλών που θα ευαισθητοποιεί όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Αν πριν μερικά χρόνια ο κλήρος έπεσε στην γαλλική κοινωνία να τροφοδοτήσει την ελπίδα και να υποδείξει την διέξοδο με το ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα, σήμερα οι αντιθέσεις και οι δυνατότητες εμφανίζονται κατεξοχήν στην ελληνική κοινωνία.

Πέμπτο : Οι σημερινές εξελίξεις για τη χώρα μας δεν είναι μοιραίες. Είναι απότοκες της πολιτικής του δικομματισμού.

Η μικρή σε πληθυσμό Ισλανδία καλεί τον λαό της σε δημοψήφισμα για να απαντήσει στις εκβιαστικές πιέσεις της του Λονδίνου να πληρώσει τα σπασμένα των βρετανικών τυχοδιωκτικών επενδύσεων σε ιδιωτική της τράπεζας.

Η λαϊκή δυναμική είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο για μια κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε στιγμή κρίσης, μάλιστα, με τη μορφή του δημοψηφίσματος.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε προειδοποιήσει πριν τις εκλογές ότι η οικονομική και κοινωνική του πολιτική θα κινηθεί μέσα στους απαγορευτικούς για την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο όρους του Συμφώνου Σταθερότητας. Απέκρυπτε ή δεν κατανοούσε την πραγματικότητα. Αιφνιδίασε τον λαό και σε ένα βαθμό αιφνιδιάσθηκε το ίδιο.

Ούτε καν ως όρος δεν υπάρχει στο «συμβόλαιό με τον λαό», την τελική προεκλογική ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα, το Σύμφωνο Σταθερότητας, που σήμερα καθορίζει τα πάντα.

Κυβέρνηση εκλεγμένη εδώ και λίγους μήνες, στερείται πλήρως λαϊκής νομιμοποίησης για την πλήρη και βίαιη προσαρμογή όλων των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών στους όρους της «επιτήρησης».

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε δημοψήφισμα .

Δεν είναι δυνατό οι συγκεκριμένοι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας, που παγιδεύουν τις σημερινές και μελλοντικές γενιές, που «κλειδώνουν» μακροπρόθεσμα τη χώρα μας σε ένα πρότυπο παγωμένης ανάπτυξης, αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, ακραίων ταξικών διαφορών να εφαρμοσθούν χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός.

Το δημοψήφισμα δεν χρειάζεται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κομμάτων. Χρειάζεται για να εξασφαλισθεί μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

Έκτο : Υψηλό έλλειμμά και χρέος. Αυστηρή Δημοσιονομική Πολιτική. Πάγωμα της οικονομίας. Μείωση των εισοδημάτων, της αγοραστικής δύναμης, της ζήτησης. Μείωση των φορολογικών εσόδων. Δημοσιονομική επιδείνωση. Όξυνση του ελλείμματος και του χρέους.

Ένας «φαύλος κύκλος» ύφεσης και φτώχειας για το κράτος και τους πολίτες. Όταν όλα η διεθνής εμπειρία απαιτεί συνδυασμό ισχυρών επενδυτικών πρωτοβουλιών, ακμαίας ενεργού ζήτησης, δραστήριας ενεργοποίησης του δημόσιου τομέα, δημοσιονομικής ανάκαμψης.

Η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για υποταγή στους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ έχει ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρεται και να αποδυναμώνεται οιοδήποτε επιμέρους θετικό μέτρο, που την διαφοροποιεί από τη ΝΔ. Όποια βελτίωση στα δικαιώματα των μεταναστών θα εξανεμισθεί από το κλίμα ενδοταξικών συγκρούσεων μεταξύ ντόπιων και ξένων που μπορεί να φτάνουν μέχρι τις παρυφές του ρατσισμού λόγω και της ανεργίας και του πολιτιστικού φόβου που αυτή γεννάει. Η προστασία του περιβάλλοντος θα υπονομευθεί από την έλλειψη κονδυλίων για επενδύσεις, όπως αποδεικνύει το Ν.Σ. για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας .Οι περιβόητες διακηρύξεις για εξάρθρωση της «τρομοκρατίας» σε λίγο θα φαντάζουν αστείες μπροστά στη μαζικοποίηση της βίας που γεννάει μια κοινωνία αποκλεισμών.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας αναδείχνεται το «κλειδί» για όλες τις πολιτικές πτυχές στη χώρα.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ηττηθεί ολοκληρωτικά. Το γρηγορότερο δυνατό.

Έβδομο: Σε κοινωνικό επίπεδο, η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί κατευθείαν σε πρωτοφανή για την Ελλάδα ανεργία, ιδιαίτερα για τους νέους. Σε κατάργηση βασικών κατακτήσεων του κόσμου της εργασίας. Σε γενίκευση της κοινωνικής ανασφάλειας. Σε αποσύνθεση των ιστών της μικρής επιχειρηματικότητας και της αγροτικής οικονομίας. Σε ασφαλιστική αντεπανάσταση. Σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας.

Για την αριστερά τα κοινωνικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Όχι μόνο με την έννοια των κεκτημένων. Με την έννοια όσων δικαιούνται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους σε μια εποχή έκρηξης της γνώσης και της τεχνολογίας.

Η Ελλάδα ήδη παραμένει σταθερά στις τελευταίες θέσεις στην ευρωζώνη, στις δαπάνες για την κοινωνική στήριξη, για την παιδεία, για την υγεία.

Δεν πρέπει δεχθούμε να κατρακυλήσει πιο χαμηλά.

Καμιά πλύση εγκεφάλου δεν θα σβήσει τον εναλλακτικό δρόμο : Δημοκρατικός Σχεδιασμός και Προγραμματισμός. Στήριξη και ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Ισχυρός και διαφανής δημόσιος τομέας. Συλλογικές μορφές εργασίας.

Είναι οι προγραμματικές αρχές που καταγράφονται στα 15 σημεία, το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει εναλλακτική λύση.

Υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία που μπορεί να την στηρίξει.


Όγδοο : Στην ιστορική καμπή που βρισκόμαστε η ελληνική νεολαία δεν θα είναι απούσα.

Οι παραδόσεις, οι συγκυρίες και οι σημερινές δυνατότητες το έφεραν ώστε τα τελευταία χρόνια η ελληνική νεολαία να βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων σε όλη την Ευρώπη.

Με τον Δεκέμβρη ένα μήνυμα ελευθερίας, αφύπνισης, ελπίδας ηλέκτρισε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο.

Τώρα ελπίζουν ότι από την ίδια αυτή χώρα της νεανικής επαναστατικότητας είναι δυνατό να πνεύσει ένα μήνυμα σιωπής, τρόμου, ήττας, μοιρολατρίας, κάμψης του φρονήματος των νέων και των εργαζομένων σε όλη την ήπειρο.

Κάνουν λάθος.

Αγνοούν ότι οι κατακτήσεις που θέλουν να κατεδαφίσουν έχουν πίσω τους αγώνες, θυσίες, φυλακές, εξορίες, προσφυγιά, εκτελέσεις από τη νεολαία, την εργατική τάξη, όλο το λαό μας.

Αργά ή γρήγορα τα πανεπιστήμια, τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα , οι τόποι δουλειάς σε μια τόση καίρια για το μέλλον τους στιγμή θα σηκώσουν τη σημαία της αντίστασης.

Με το άρθρο 16 η νέα γενιά, μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, διαμόρφωσε τα συνταγματικά δεδομένα του τόπου μας.

Με τον αγώνα ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στο πλαίσιο της πάλης όλων των εργαζομένων, μπορεί να επηρεάσει τη συνταγματική πραγματικότητα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, ο αγώνας αυτός θα εγγραφεί στους κοινούς ευρωπαϊκούς αγώνες. Θα προκαλέσει τη στήριξη, την αλληλεγγύη, την έμπνευση και σε άλλους τόπους.


Ένατο : Με ένα μεγάλο μέρος των φίλων του ΠΑΣΟΚ η αριστερά έχει βρεθεί σε κοινές δράσεις κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Καραμανλή. Για το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Για τα εργασιακά. Για τις ελευθερίες.

Η συνάντηση αυτή άλλαζε τα δεδομένα της χώρας. Τρομοκρατούσε το κατεστημένο. Δημιουργούσε νέους ορίζοντες.

Στις ιστορικές στιγμές που βιώνουμε είναι αναγκαία η επαναπροσέγγιση με όλον αυτόν τον κόσμο.

Το διακύβευμα σήμερα δεν είναι η τύχη κάποιας νέας πολιτικής της σοσιαλδημοκρατίας. Κρίνεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική Καραμανλή για σκληρές θυσίες υλοποιούμενη από ένα αυτοεγκλωβισμένο Παπανδρέου.

Υπάρχουν δυο σημαντικοί λόγοι βασικοί για αυτή την συμπαράταξη. Για να μη περάσει η πολιτική της δεξιάς. Και για να μη ξαναγίνει ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος, με το μοντέλο Μπλερ, όχημα περάσματος της δεξιάς πολιτικής και ματαίωσης του αριστερού εγχειρήματος.

Η γονυκλισία στους καρδιναλίους της Ε.Ε. δεν έχει σχέση με την διαπραγματευτική αντίληψη των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα. Είναι έξω από την ιδρυτική κουλτούρα του σοσιαλιστικού χώρου για κοινωνικό κράτος, για ισότητα και δικαιοσύνη, για λαϊκή κυριαρχία και τη σοσιαλιστική, τότε, συμμετοχή στο εργατικό και αγροτικό κίνημα.

Είναι η ώρα της κοινής δράσης και αλληλεγγύης ενάντια στην επιλογή του Συμφώνου Σταθερότητας, για δημοψήφισμα μπορεί να αλλάξει την πορεία.

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναγκαστικά είναι άμεσα συνδεμένες με το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας.

Καμιά επένδυση σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, αναπτυξιακή, περιβαλλοντική, οικολογική δεν μπορεί να υπάρξει με τις υπαγορεύσεις και τις απαγορεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι εκλογές αυτές προσφέρουν μια μοναδική δυνατότητα να εκφρασθεί καθολικά η αποδοκιμασία στην πολιτική ΝΔ που κεντρικά στοιχεία της εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να αναδειχθεί η κοινωνική αριστερή απάντηση.

Δέκατο : Διανύουμε ένα πολιτικό χρόνο, όπου οι αποφάσεις δεν θα επηρεάσουν μια κυβερνητική θητεία. Θα σφραγίσουν για δεκαετίες τη χώρα. Και όλο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο θρίαμβος ή η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας είναι το κομβικό σημείο.

Το γήπεδο της αναμέτρησης σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έκανε την επιλογή της. Αυτή η επιλογή πρέπει να ηττηθεί. Το συντομότερο δυνατό.

Η φάση που διανύουμε είναι καθοριστική για την ταυτότητα και το μέλλον της Ελλάδας. Και της Ευρώπης.

Όπως σε άλλες μεγάλης ιστορικής σημασίας στιγμές του τόπου μας είναι απαραίτητο ένα ευρύ Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης.

Η αριστερά καλείται από την ιστορία να είναι παρούσα, λαϊκή, διορατική, πρωτοπόρα.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει επειγόντως η ανάγκη αλλά και οι δυνατότητες για την δημιουργία ενός Μετώπου ανατροπής των δουλειών από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Για μια πορεία ανόρθωσης και αναγέννησης της χώρας με επίκεντρο της ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, νεολαίας, εργαζομένων και ανέργων, συνταξιούχων.

Υπάρχει η δυνατότητα για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία με ισχυρό ρόλο ενός αυθεντικού ρεύματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπου ένας δημοκρατικά συγκροτημένος, πολύπλευρος και διαυγής ΣΥΡΙΖΑ των μελών του, ανοικτός στο λαό, χωρίς φοβικούς αποκλεισμούς, θα μπορούσε να έχει ένα σημαντικό ρόλο.

Μπορεί να ηττηθεί η επιλογή κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μπορεί να ανοίξει νέος δρόμος με κατεύθυνση αριστερή, σοσιαλιστική.

Στο όνομα μιας άλλης Ελλάδας της εργασίας, της αναδιανομής του πλούτου, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του πολιτισμού.

Στο όνομα μιας άλλης Ευρώπης της ειρήνης, της αλληλεγγύης, των λαών.
Από aristerologia

Τα ΜΜΕ η (παρα) πληρόφόρηση και η λογική

Τα προβλήματα του Τύπου ξεκινούν από το γεγονός ότι οι εφημερίδες έχασαν το στοίχημα της εγκυρότητας. Τώρα χάνουν και το στοίχημα της λογικής.
Πριν μερικές ημέρες ο κ. Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση σχετικά με το νομοσχέδιο περί απόκτησης ιθαγένειας των μεταναστών. Σ' αυτήν ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε τις νομοθεσίες που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το συμπέρασμα που προκύπτει απ' όσα αναφέρει ο κ. Σαμαράς είναι ότι στην Ελλάδα θα αποκτήσουμε τον ευνοϊκότερο νόμο για τους μετανάστες σε ολόκληρη την Ευρώπη! Όπως έγραφε και ο ίδιος, «η Ελλάδα και σε αυτή την περίπτωση υιοθετεί το χαλαρότερο μοντέλο κτήσης της ιθαγένειας, ανάλογο του οποίου μπορεί να συναντήσει κανείς είτε σε χώρες με αποικιοκρατικό παρελθόν (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο) είτε σε χώρες που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν πύλες-εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τι έγινε; Αποκτήσαμε ξαφνικά την πιο προοδευτική διακυβέρνηση της Ευρώπης; Η μικρή Ελλάδα γίνεται, σε θεσμικό τουλάχιστον επίπεδο, πιο ανεκτική στους μετανάστες απ' ό,τι χώρες με αποικιοκρατικό παρελθόν; Ή μήπως αληθεύει αυτό, που άλλοι ακροδεξιοί ισχυρίζονται, ότι δηλαδή υπάρχει σχέδιο αφελληνισμού της χώρας; Μάλλον τίποτε από αυτά. Σύμφωνα με τον κ. Μ. Παύλου, διευθυντή Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού & της Ξενοφοβίας ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ/i-RED, τα «στοιχεία» του κ. Σαμαρά είναι λάθος. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση παραθέτοντας συγκεκριμένους νόμους, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ισπανία έχουν άλλες ... νομοθεσίες απ' αυτές που διαλαλεί διά της επιστολής του ο κ. Σαμαράς.
Ένα ερώτημα είναι πώς έγινε το λάθος, αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο: πώς υιοθετήθηκαν άκριτα οι ισχυρισμοί ενός πολιτικού, όταν μάλιστα εμπεριέχουν το παράδοξο να εμφανίζεται η χώρα ως η ανεκτικότερη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Το αστείο είναι ότι έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων πάνω στα λάθος στοιχεία του κ. Σαμαρά, αλλά το χειρότερο είναι ότι ο στόχος επετεύχθη. Χωρίς να πιστώνεται στον αρχηγό της ΝΔ, όλοι θεωρούν ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα είναι το «καλύτερο» ή το «χειρότερο» (εξαρτάται από ποια σκοπιά το κρίνει κάποιος) της Ευρώπης. Η δημοσιογραφία -που έχει καθήκον να ελέγχει την αλήθεια ή την αναλήθεια των ισχυρισμών που διατυπώνονται επίσημα- έμεινε στο βαθύ της ύπνο. Χειρότερα: φτιάχνει παράθυρα επί του φανταστικού. Οι διαξιφισμοί στην τηλεόραση γίνονται και με βάση τα λάθος στοιχεία Σαμαρά.
Στην περίπτωση της κ. Θάλειας Δραγώνα, ευτυχώς, υπήρξε η δημοσιογραφική ομάδα «Ιός» και μια ομάδα blogers (jungle-report.blogspot.com) που άνοιξαν τα βιβλία της καθηγήτριας για να αντιπαραθέσουν τα πραγματικά κείμενα με αυτά που διακινούν στο δημόσιο διάλογο το ΛΑΟΣ, κάποιοι βουλευτές της ΝΔ κι εφημερίδες όπως το «Πρώτο Θέμα». Και στην περίπτωση της κας Δραγώνα, το εκπληκτικό δεν είναι η πλαστογράφηση των κειμένων της καθηγήτριας. Είναι το γεγονός ότι όσοι τα αναπαράγουν δεν σκέφτονται καν «μα είναι δυνατόν να βγαίνει βιβλίο με φρασεολογία καφενείου και ορθογραφικά λάθη; Αν μη τι άλλο, οι καθηγητές στην Ελλάδα γράφουν με πιο πομπώδες ύφος από το «Μας έκαναν Έλληνες ενώ δεν ήμασταν». Όπως έγινε και με την υπόθεση των «δηλώσεων» Κίσιγκερ, η αναπαραγωγή των φράσεων σε εισαγωγικά γίνεται όχι μόνο χωρίς τεκμηρίωση, αλλά χωρίς καν τη στοιχειώδη λογική επεξεργασία.



Τρίτο παράδειγμα: Πριν μέρες το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον ειδικό φόρο των τσιγάρων από το 57,5% της λιανικής τιμής στο 70%, δηλαδή κατά 12,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η «Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας» αντέδρασε, λέγοντας ότι αυτή η αύξηση του φόρου θα ανεβάσει την τιμή των ακριβών τσιγάρων από 3,2 σε 5,4 ευρώ! Η αύξηση δηλαδή του φόρου κατά 6% (12 ποσοστιαίες μονάδες στις 57) θα έκανε πιο ακριβά τα τσιγάρα κατά 68%! Αυτή η τερατώδης αύξηση (Πραγματική; Φανταστική; Δεν ξέρουμε, διότι ουδείς μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει) δεν προβλημάτισε κανέναν.
Πώς είναι δυνατόν να αυξάνει ο φόρος κατά 0,40 ευρώ, και να αυξάνει το πακέτο κατά 2,2 ευρώ; Είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών έκανε λάθος και γι' αυτό απέσυρε τελικά την τροπολογία. Αλλά από την άλλη πλευρά και οι περιπτερούχοι μάλλον τερατολογούσαν για την εξωφρενική αυτή αύξηση κατά 68%. Το σημαντικό όμως είναι ότι, για μία ακόμη φορά, ο δημόσιος διάλογος δεν έγινε μόνο με λανθασμένα στοιχεία, αλλά εμφιλοχώρησε μια παραδοξότητα χωρίς να ελέγξει κανείς την αλήθεια ή την αναλήθειά της.
Γράφαμε παλιότερα ότι τα προβλήματα του Τύπου ξεκινούν από το γεγονός ότι οι εφημερίδες έχασαν το στοίχημα της εγκυρότητας. Τώρα χάνουν και το στοίχημα της λογικής.
Από foreignpress-gr

2.584 θέσεις προκηρύσσονται ξανά από το υπουργείο Πολιτισμού

Ξεκίνησαν εκ νέου οι διαδικασίες προκήρυξης ωρομίσθιου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών εκπαίδευσης σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Τη Δευτέρα το υπουργείο ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα συντάσσονται οι νέες προκηρύξεις δημοσιεύοντας ένα πρότυπο - οδηγό στην ιστοσελίδα του.
Πρόκειται για τις 2.584 θέσεις που είχαν αρχίσει να προκηρύσσονται σταδιακά από τον κάθε φορέα τον περασμένο Δεκέμβριο και «πάγωσαν» με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου, καθώς, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν «σημαντικές αρρυθμίες, καθώς οι αρμόδιες ... υπηρεσίες δεν κατέστη δυνατό να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, να υπερβούν πρακτικές και αγκυλώσεις του παρελθόντος και να τηρήσουν απαρέγκλιτα τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας».

Νέα φόρμα

Η νέα φόρμα αναφέρει λεπτομερώς τον τρόπο καθορισμού των κριτηρίων επιλογής και τον τρόπο αξιολόγησης των υποψηφίων από τις αρμόδιες επιτροπές, ενώ επισημαίνει για όλες τις προκηρύξεις θα υπάρχει πενθήμερη προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βρουν τις νέες προκηρύξεις, οι οποίες δημοσιοποιούνται με ευθύνη του κάθε φορέα (μουσείου, εφορίας κ.λπ.) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.yppo.gr.