Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή Αποκάλυψη 2 ...

Ακόμα και οι ίδιοι οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι αναρωτιούνται πλέον ανοιχτά, αν οι ΗΠΑ

επωφελούνται της θεομηνίας που έπληξε την Αϊτή για να αρπάξουν τη χώρα και να τη θέσουν υπό την κατοχή τους.

Περίπου 11.000 πεζοναύτες και λοιπές ειδικότητες (μόνον αλεξιπτωτιστές δεν έχουν ρίξει ακόμα) έχουν αποβιβαστεί και πρόκειται να φτάσουν εντός των προσεχών ημερών.

Αριθμός μάλλον υπερβολικός για να σχετίζεται μόνον με την ανθρωπιστική βοήθεια, τη διαχείριση και την προστασία της (καθώς σημειώνει πάλι ο Αμερικανικός Τύπος).

Οι φωτογραφίες των Αμερικανών στρατιωτών να προσεδαφίζονται με ελικόπτερα μπροστά απ' το ερειπωμένο Προεδρικό Μέγαρο της Αϊτής είναι εμβληματικές.

Μετά τον σεισμό η ακρίδα.

Ηδη η Γαλλική Κυβέρνηση (διά του υφυπουργού που ευθύνεται για την ανθρωπιστική βοήθεια) μιλάει, ή μάλλον διαμαρτύρεται για Αμερικανική κατοχή στην Αϊτή.

Μια περιοχή άκρως ευαίσθητη, δίπλα στην Κούβα, στην... καρδιά της Καραϊβικής, στην πόρτα της Λατινικής Αμερικής (απ' το μέσα μέρος).

Να σημειωθεί πρέπει επίσης ότι στην καταστροφή της Νέας Ορλεάνης απ' τον τυφώνα Κατρίνα, ούτε τόσο πολύ στράτευμα στάλθηκε (μάλιστα σε μητροπολιτικό έδαφος) ούτε τόσο γρήγορα.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Βρήκαν την ευκαιρία οι Αμερικανοί να αγκιστρωθούν σε μια γονατισμένη χώρα; Δεν θα ήταν πολύ παράξενο. Οι Αμερικανοί έχουν ιστορικό (όχι μόνον επεμβάσεων αλλά και) πολλών μικρών πολέμων στην περιοχή, όπως στον Παναμά, των μόνων άλλωστε που μπόρεσαν να κερδίσουν πολεμώντας μόνοι τους - παντού αλλού έχασαν. Και σε μεγάλους πολέμους (Βιετνάμ) και σε μικρούς (Σομαλία, Λίβανος κι αλλού). Ομως επειδή οι ΗΠΑ πολεμούν ακαταπαύστως από ιδρύσεώς τους (έχουν συμμετάσχει σε πάνω από 100 πολέμους, πραξικοπήματα κι επεμβάσεις) κι επειδή

πλέον η οικονομία τους τείνει να γίνεται κυρίως πολεμική, το άρπαγμα της Αϊτής, ένα ανθρωπιστικό πάντα άρπαγμα, ουδόλως αποκλείεται.

Η σιωπή του υποταγμένου ΟΗΕ είναι ανησυχητική κι ακόμη πιο ανησυχητική είναι η στρατηγική Ομπάμια, ο οποίος στην εξωτερική (πάντα επεκτατική κι επιθετική) πολιτική των ΗΠΑ βαδίζει την πεπατημένη των Μπους-Κλίντον-Μπους

έναν «οδικό χάρτη» που έχει οδηγήσει στη διάλυση και κατοχή του Ιράκ, στην επί εννιαετίαν καταστροφή του Αφγανιστάν, στη ναζιστικού τύπου αποθηρίωση του Ισραήλ, στην αποσταθεροποίηση του Πακιστάν, στην απειλητική περικύκλωση του Ιράν, στην αναβάθμιση της Τουρκίας σε Οθωμανικό Βρυκόλακα - σε μία

στρατηγική δηλαδή πολλών λεγεώνων για πολλά λάφυρα - πολλών φεδεράτων για τις λεγεώνες.

Πιθανόν εκ πρώτης όψεως θα φαινόταν παράλογο να «φάνε» έτσι, στην ψύχρα, ο Αμερικανοί μια φτωχή μεν και κατεστραμμένη, αλλά πάντως ακόμα ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.

Ομως δεν θα 'ναι η πρώτη φορά που ο ισχυρός θα προβάλλει στον ανίσχυρο το Μήλιο Δίλημμα, πόσω μάλλον όταν οι πληρωμένες και αποβλακωμένες γραφίδες της κυρίαρχης διεθνώς νεοταξίτικης προπαγάνδας, θα παρενδύουν αυτό το Δίλημμα, εμφανίζοντάς το ως «βοήθεια», «ανθρωπιστική επέμβαση» και άλλα στερεότυπα, παρόμοια.

Και τα στρατεύματα προς τούτο διαθέτουν και τους μισθοφόρους (μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα συναφή σινάφια).

Αλλωστε και οι Αϊτινοί

ένα έθνος που επινόησε τον εαυτόν του είναι κι αυτοί.
Από enet.gr

Κλείνει προληπτικά τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών

Κλείνει προληπτικά τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών

Λόγω των επανειλημμένων σεισμικών δονήσεων στην περιοχή της Φωκίδας, κλείνει προληπτικά και προσωρινά (μέχρι την ολοκλήρωση της σεισμικής ακολουθίας) το τμήμα του Ιερού του Απόλλωνος μέχρι το Ναό, στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Η είσοδος στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο θα είναι χωρίς εισιτήριο.
Από naftemporiki.gr

Περισσότερα από 30 κτήρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στη Φωκίδα.

Περισσότερα από 30 κτήρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στη Φωκίδα, μετά τον σεισμό, που σημειώθηκε στην περιοχή τα ξημερώματα

Αυτοψία σε 98 κτήρια διενήργησαν συνεργεία μηχανικών του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, τα οποία μετέβησαν το πρωί στην περιοχή της Φωκίδας, που επλήγη από σεισμό τα ξημερώματα.
Προσωρινά μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 31 κτήρια σε 14 χωριά του δήμου Ευπαλείου και ... σε ένα χωριό του δήμου Ναυπάκτου.
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη περιοχή, προκειμένου να αναληφθούν οι ανάλογες δράσεις αποκατάστασης των ζημιών.

Από Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων
(Η φωτογραφία είναι από ετοιμόρροπο σπίτι στην Ιτέα από τους προηγούμενους σεισμούς στο Κιάτο, που τώρα κατεδαφίστηκε.)

Η σημερινή εκδίκαση, οι στιγμές έντασης και η νέα αναβολή για την επόμενη Παρασκευή.

Κλίμα έντασης δημιουργήθηκε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας όπου ξεκίνησε το πρωί η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβριο του 2008, όταν ο ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων αμφισβήτησε την ποιότητα του χαρακτήρα του θύματος, αφήνοντας αιχμές για συμμετοχή του σε σοβαρά επεισόδια σε αγώνα πόλο λίγο πριν χάσει τη ζωή του στα Εξάρχεια.

Ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να διερευνήσει το δικαστήριο για το εάν ο 15χρονος είχε εμπλακεί, λίγες ώρες πριν το θάνατό του, ... μαζί με φίλους του σε σοβαρά επεισόδια που κατά την διάρκεια αγώνα πόλο στο κολυμβητήριο Χαλανδρίου.
Επίσης ο κ.Κούγιας είπε στο δικαστήριο ότι εάν 14χρονα και 15χρονα παιδιά "που δεν είναι σαν τα δικά μας και τα δικά σας και αποπειράθηκαν να διαπράξουν ανθρωποκτονία, τότε θα πρέπει να δούμε τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά".
Έντονη ήταν η αντίδραση της μητέρας του 15χρονου Τζίνα Τσαλικιάν, η οποία παρίστατο στη δίκη, όπως επίσης και της μητέρας του βασικού μάρτυρα και φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος βρισκόταν στο δικαστήριο και στα χέρια του είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο 15χρονος.
Έξαλλη η μητέρα του βασικού μάρτυρα φώναξε "ντροπή" στον Αλέξη Κούγια, ρωτώντας τον: "πού ξέρεις εσύ τι είναι τα δικά μας τα παιδιά;".



Την ίδια ώρα η πολιτική αγωγή διαμαρτυρήθηκε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δίκης και αναρωτήθηκε σαρκαστικά για το εάν πρόκειται να δικασθεί το θύμα.
Ερωτηθείς από τη δικαστή για τις κατηγορίες που του προσάπτονται ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, απάντησε:
"Δεν αποδέχομαι τον θάνατο κανενός ανθρώπου. Ισα ίσα, στην κοινωνία έξω θα έμπαινα ασπίδα μπροστά στον οποιονδήποτε, είτε για συνάδελφό μου, είτε για τα παιδιά αυτά. Στη δύσκολη εκείνη στιγμή βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το αποδέχομαι. Θέλω να δώσω κουράγιο και στη μητέρα του και σε μένα. Είναι δύσκολη διαδικασία, θα ακουστούν πολλά εδώ και για εκείνον και για μένα. Εντάξει. Είναι επώδυνη η διαδικασία, θα την περάσουμε"
Ο Βασίλης Σαραλιώτης που κατηγορείται για συνέργεια, απάντησε στην πρόεδρο επί της κατηγορίας ότι δεν την αποδέχεται. "Είμαι σίγουρα αθώος και θα αποδειχθεί".
Η πολιτική αγωγή σχολίασε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει ζητήσει μέχρι σήμερα συγνώμη και ανταπαντώντας ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε ότι ο πελάτης του προέβη σε έκφραση μεταμέλειας από την πρώτη στιγμή.

Για την ερχόμενη Παρασκευή 29 του μηνός, διακόπηκε από το μικτό ορκωτό δικαστήριο Άμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στο δικαστήριο ολοκληρώθηκε το απόγευμα η κατάθεση της μητέρας του 15χρονου μαθητή Βέρτζιν Τσαλικιάν, η οποία ήταν και η πρώτη μάρτυρας για την υπόθεση. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να βρίσκονται εδώ την Παρασκευή για να καταθέσουν ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή στον άτυχο Αλέξανδρο, καθώς και ο φίλος του θύματος και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού που είναι ανήλικος. Αποχωρώντας από το δικαστικό μέγαρο της Αμφισσας η μητέρα του 15χρονου Αλέξανδρου δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Θέλω να ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και δεν θα βρεθεί καμία άλλη μάνα στη θέση που βρίσκομαι εγώ τώρα".

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΚΑΡΑ

Κακαράς ΑντώνηςΟι Εκδόσεις Παπαζήση διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν την παρουσίαση των βιβλίων OFF SHORE ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ και ΑΛΙΩΡΙ- Το κονάκι των χοίρων- του Αντώνη Κακαρά την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010 στην αίθουσα της ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.
Στην παρουσίαση παρευρέθησαν οι Δημοσιογράφοι κα. Αγλαΐα Κυρίτση και ο κ. Γιώργος Δελαστίκ, η Συγγραφέας κ. Νάντια Βαλαβάνη , ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Δημήτρης Καλτσώνης και ο Συγγραφέας, Ποιητής και Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Γιάννης Παπαοικονόμου.

Ο Αντώνης Κακαράς γεννήθηκε στη Γραβιά Φωκίδας το 1945. Αποφοίτησε της ΣΝΔ ως σημαιοφόρος μηχανικός το 1966. Το 1972 καταδικάζεται σε φυλάκιση από το στρατιωτικό καθεστώς, εγκλείεται για δέκα πέντε μήνες σε φυλακές και αποτάσσεται. Αποκαθίσταται με τη μεταπολίτευση στην ενεργό... υπηρεσία, σταδιοδρομεί και αποστρατεύεται το 1990 ως αρχιπλοίαρχος. Μέχρι το 1999 εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρία και έκτοτε διδάσκει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Παράλληλα δραστηριοποιείται στην Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (Κ.Ε.Θ.Α.). Το 1993 εκδίδεται σε βιβλίο η εργασία του "Το πολεμικό ναυτικό στη δικτατορία 1967-1974", εκδόσεις "Γνώση", Αθήνα. Το 2004 γίνεται δεκτός στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ως Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Νεώτερης Ιστορίας με τη διατριβή "Οι επαγγελματίες στρατιωτικοί υπό αυταρχικά καθεστώτα". Είναι έγγαμος από το 1974 και πατέρας δύο τέκνων.

Συνεδρίαση για τις εξορύξεις του Δημοτικού Συμβουλίιου Λιδορικίου

Θα γίνει τελικά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λιδωρίκι με θέμα την επιφανειακή εξόρυξη που θέλει να κάνει η εταιρεία S&B στην θέση " κόκκινα χώματα " ή Βλαχοθανάσης.
Δείτε πως περιγράφουν την είδηση.

Έχουμε και ..εξελίξεις στο περίφημο θέμα των..εξορύξεων.
Την Δευτέρα , 25-1-2010 , θα γίνει συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου , τρεις μήνες απ’ την προηγούμενη , σχετική , που έγινε στις 27-10-2009 .

Στις 7 λοιπόν το απόγευμα ...ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ,
οι ..σκιές κια οι..λεκέδες , που έχουν μείνει στη Λιδορικιώτικη ζωή , πρέπει να..φύγουν , να..ξεκαθαρίσουν τα πράγματα , να μάθουμε τελικά , ποιοί είναι με το ..Λιδορίκι , και ποιοί με το… θεριό , καιρός να..ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΤΟΥΝ όσοι παίζουν…κρυφτούλι ..

ΔΕΥΤΕΡΑ 25-1-2010 , ΩΡΑ 7 μμ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Από Λιδωρίκι

Ξεκινούν οι προετοιμασίες για την νύχτα των στοιχειών στην Άμφισσα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Άμφισσας ξεκινά τις προετοιμασίες για την διοργάνωση της « Νύχτας των Στοιχειών».
Καλείται όποιος επιθυμεί να συμμετέχει και να αναλάβει ενεργό ρόλο στις προετοιμασίες αλλά και στη διοργάνωση, να το δηλώσει στο ...Εικαστικό Εργαστήριο από τη Δευτέρα 22/1/2010.


ΣΤΑΛΛΟΥ 8 ,33100 ΑΜΦΙΣΣΑ. Πληροφορίες: τηλ/fax 22650 72700

Γκιώνα: το βουνό με το βωξίτη και τις ανοιχτές πληγές

Tα δυο βίντεο που ακολουθούν είναι η εισήγηση στην ημερίδα “Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες” του Τάσου Αφέντη, ΜΜΜ (Μηχανικού Μεταλλείων- Μεταλλουργού) και μέλους της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας (και εδώ). Μας άρεσε ιδιαίτερα το κλείσιμο της ομιλίας του:
“Είμαστε μέσα σ’ένα αυτοκίνητο που τρέχει με ιλλιγιώδη ταχύτητα προς το γκρεμό. Τελειώνουν τα καύσιμα, η μηχανή αρχίζει και σκουριάζει και συζητάμε τις επιλογές μας. Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι οι επιλογές δεν είναι κατ’ανάγκη πώς θα βρούμε βενζινάδικο, πώς θα επισκευάσουμε τη μηχανή, άντε και το πώς θα αλλάξουμε ... και θα βάλουμε υβριδικό κινητήρα, αλλά υπάρχει και μια άλλη επιλογή που λέει: Είναι καιρός να πατήσουμε ένα φρένο, να κατέβουμε απο τ’αμάξι και από κει και πέρα ας αποφασίσουμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε. Πάντως σίγουρα όχι προς το γκρεμό“.


Από antigoldgreece

Επιφυλάξεις για τον σεισμό απο τους σεισμολόγους ενώ έκλεισε το ΕΠΑΛ και το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου

Ο Άκης Τσελέντης φέρεται σε δηλώσεις να δηλώνει οτι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει και τρίτος σεισμός της ίδιας έντασης.
Εν τω μεταξύ ζημιές σε παλιά σπίτια και το Ειρηνοδικείο της Ναυπάκτου, αλλά και κατολισθήσεις, έχουν καταγράψει μέχρι αυτή τη στιγμή τα συνεργεία δήμων και νομαρχίας, μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 02:46 στην περιοχή του Ευπαλίου Φωκίδας.

Μαθητές, γονείς και καθηγητές του Επαγγελματικού Λυκείου της Ναυπάκτου αποφάσισαν να μην κάνουν σήμερα μαθήματα, αφού φοβούνται ότι το κτίριο, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, θα καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου, Θανάση Παπαθανάση, έχουν υποβληθεί περίπου 15 ...αναφορές για ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια, κυρίως στο τοπικό διαμέρισμα της Δάφνης, που είναι όμορο του Δήμου Ευπαλίου. Επίσης, έχουν γίνει κατολισθήσεις βράχων στην παλιά παραλιακή οδό της Ναυπάκτου.

Το Ειρηνοδικείο της πόλης έχει εκκενωθεί, καθώς έπεσαν σοβάδες, και συνεργεία από μηχανικούς διενεργούν αυτοψία στον χώρο.

Μιλώντας στη zougla.gr η διευθύντρια του ΕΠΑΛ, Φιλιώ Αθανασίου, εκφράζει την αγωνία της για την κατάσταση του σχολικού κτιρίου. Αν και δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, οι μαθητές αρνούνται να μπουν στο σχολείο, ενώ οι γονείς προτίθενται να ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Τα προβλήματα με το Επαγγελματικό Λύκειο Ναυπάκτου είναι γνωστά στις Αρχές, όπως αναφέρει η κ. Αθανασίου. Η βόρεια πτέρυγα του σχολείου έχει κριθεί κατεδαφιστέα από το 2004, ωστόσο οι μαθητές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες που βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου.

Και η νότια πτέρυγα όμως χρήζει άμεσης κατασκευής, σύμφωνα με τους μηχανικούς του ΟΣΚ, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την αυτοψία τους από τις 19 Ιανουαρίου 2009 και έστειλαν ενημερωτικό έγγραφο στον δήμο και τη νομαρχία.
Από Ζούγκλα και troktiko

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η δίκη για τον Αλέξη

Mε καθυστέρηση μισής ώρας θα αρχίσει η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Άρχισε πριν γύρω στις 09:40 η δίκη για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου μετά την μικρή αναβολή - καθυστέρηση που ζήτησε ο δικηγόρος του Ειδικού Φρουρού Αλέξης Κούγιας. Όπως είπε ο κ.Κούγιας λόγω της χιονόπτωσης και της κακοκαιρίας που υπήρχε στον δρόμο και γι'αυτό δυσκολεύτηκε να ....φτάσει στην Άμφισσα.

Η μητέρα του Αλέξη μαζί με τους δικηγόρους της οικογένειας όμως είχαν φτάσει από νωρίς στο δικαστήριο και περίμεναν περίπου μία ώρα για να ξεκινήσει η δίκη.


Η μητέρα του Αλέξη, Τζίνα Αλεξιάν περιμένει να αρχίσει η δίκη.



Οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να μεταφερθεί η δίκη στην Αθήνα και αυτό όπως λένε νομικοί κύκλοι είναι τελεσίδικο.

Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα με την κατάθεση της μητέρας του Αλέξη, Τζίνας Αλεξιάν. Η κα Τσαλικιάν κατάφερε τελικά σήμερα να βρίσκεται στην Άμφισσα αφού η μητέρα της αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.




Ως μάρτυρας θα κληθεί επίσης να καταθέσει ο ανήλικος μαθητής στα χέρια του οποίου ξεψύχησε ο Αλέξης.
Η μαρτυρία του θα είναι καθοριστική αφού ήταν δίπλα του όταν πυροβολήθηκε.


Μέτρα ασφαλείας μέσα στο δικαστήριο

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οικογενειας Ανδρέα Κωσταντίνου, οτι ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε οτι θα δικάζει την υπόθεση μόνο Τρίτη και Παρασκευή.
Μιλώντας στο Newsit, ανέφερε οτι με αυτόν τον τρόπο η προσέλευση των μαρτύρων υπεράσπισης γίνεται από προβληματική, αδύνατη.

Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασε και η κα Τσαλικιάν η οποία επισήμανε οτι δεν μπορεί μια τόσο σοβαρή δίκη να σπάει σε κομμάτια καθώς θα πρέπει και η ίδια να βρίσκεται στο πλευρό της μητέρας της.


Και αστυνομικές δυνάμεις εκτός δικαστηρίου.
Στην πόλη της Άμφισσας βρίσκονται 400 αστυνομικοί από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
Από newsit.gr

Χιονίζει στα ορεινά της Φωκίδας

Από χθες το βράδυ χιονίζει στα ορεινά της Φωκίδας, με αποτέλεσμα το χιόνι να έχει καλύψει τις ορεινές περιοχές.
Στην Ιτέα και την Άμφισσα ρίχνει χιονόνερο.
Σας παρουσιάζουμε τρεις εικόνες από την Καλοσκοπή , από τον δρόμο Άμφισσας Λιδορικίου , μετά την Βουνιχώρα και από το 51ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Λαμίας Άμφισσας....


Η “Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας” σχετικά με την ημερίδα του ΤΕΕ και οι θέσεις του Νομάρχη Φωκίδας

Στις 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες”, στην οποία συμμετείχαμε σαν Κίνηση για την σωτηρία της Γκιώνας, όχι γιατί λάβαμε κάποια ιδιαίτερη πρόσκληση αλλά είχαμε την τύχη να ενημερωθούμε μέσω δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ & ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ημερίδα απ’ ότι διαφάνηκε μάλλον είχε σαν στόχο να πείσει τις τοπικές κοινωνίες για την «χαμένη τιμή» της εξορυκτικής βιομηχανίας, γι αυτό και το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεων και του χρόνου αφιερώθηκε στους κάθε είδους εκπροσώπους της, ενώ οι τοπικές κοινωνίες και κυρίως τα κοινωνικά κινήματα, ή οι κινήσεις πολιτών, μέσω των οποίων αυτές εκπροσωπούνται δεν κλήθηκαν από τους διοργανωτές, εκτός λίγων περιπτώσεων που μάλλον το πληροφορηθήκαν κατά τύχη.
Επίσης ο παραπάνω στόχος ήταν φανερός και από το γεγονός ότι με κάθε τρόπο και σε πλείστες των εισηγήσεων, οι τοπικές κοινωνίες απαξιώθηκαν με τόσο κραυγαλέο τρόπο, που μας έκανε να αναρωτηθούμε για την ίδια μας την παρουσία εκεί.


Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την προκλητική εισήγηση του Νικολετόπουλου, συμβούλου επιχειρήσεων και μέλους του Δ.Σ. της Euromines, ο οποίος κατέταξε τις τοπικές κοινωνίες στις ... εξής κατηγορίες: Τοπικιστές- εθνικιστές- καχύποπτοι- ιδιοκτήτες ακινήτων που θίγονται από την “αξιοποίηση” του κοιτάσματος- μέλη του διεθνούς οικολογικού “λόμπι”- αμόρφωτοι και ημιμαθείς. (αποκαλύπτοντας έτσι και τις φοβερές κοινωνιολογικές του γνώσεις)

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σε χαμηλότερους τόνους κινήθηκαν και εισηγήσεις παραγόντων του Υπουργείου (ΥΠΕΚΑ), που θέλοντας να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι ποτέ δεν έχουν λάβει υπόψη τους αρνητικές γνωμοδοτήσεις τοπικών φορέων, στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για κάποιο έργο, χαρακτήρισαν αυτές σαν ατεκμηρίωτες επιστημονικά (το ποτέ είναι κυριολεκτικό, εφόσον προκλήθηκαν να κατονομάσουν έστω και μια περίπτωση που κατά την γνώμη τους η τοπική κοινωνία είχε πειστικά επιχειρήματα και δεν βρήκαν καμία)
Δεν θα σχολιάσουμε ιδιαίτερα τοποθετήσεις, όπως αυτή του Προέδρου του ΙΓΜΕ και γνωστού για τις προκλητικές του απόψεις κ. Τσουτρέλλη (σημειωτέον οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ έχουν προβεί εδώ και καιρό σε λειτουργική κατάληψη εμποδίζοντας τον πρακτικά να ασκήσει διοίκηση) ο οποίος με περισσό θράσος μας ανακοίνωσε πως την περασμένη δεκαετία η Ευρωπαϊκή Ένωση κυριαρχούνταν από τις «…δυνάμεις του περιβάλλοντος…»
Ούτε επίσης και του Γεν. Διευθυντή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Χ. Καβαλόπουλου, που προφανώς θα υπεράσπιζε τους εργοδότες του. Ο κ. Καβαλόπουλος μας πληροφόρησε περιχαρής ότι “κάθε κάτοικος του πλανήτη στο σύνολο της ζωής του καταναλώνει περίπου 400 τόνους ορυκτών.
Βέβαια εδώ αξίζει να παραθέσουμε μια ειλικρινή τοποθέτηση του, όταν απαντώντας στο ερώτημα ότι “σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ,και με το δεδομένο ότι οι κάτοικοι του πλανήτη θα προσεγγίσουν σε λίγο τα 8 δις, θα έχουμε εξόρυξη 16 τρις τόνων μεταλλευμάτων μόνο σε μια γενιά”, ομολόγησε ότι μάλλον τα παιδιά μας και σίγουρα τα εγγόνια μας θα βλέπουν τις πρώτες ύλες με το κυάλι. Και τότε όλοι θα στραφούν στην ανακύκλωση”!
(βέβαια δεν σκέφτηκε ότι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί κάτι που έχει εξαντληθεί και το αυτονόητο θα ήταν να ξεκινήσει η ανακύκλωση τώρα )
Ο καλύτερος απ’ όλους όμως ήταν ένας «εκπρόσωπος» της τοπικής κοινωνίας, ο Νομάρχης Φωκίδας κ. Φουσέκης, ο οποίος λίγο ως πολύ μας έδωσε να καταλάβουμε ότι χρωστάμε χάρη στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Νομό γιατί δίνουν δουλειά σε τόσο κόσμο και δημιουργούν ανάπτυξη. Βέβαια δεν έμεινε να ακούσει καμία από τις επόμενες τοποθετήσεις (έβγαλε την υποχρέωση), όταν με αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύαμε στην εισήγηση μας ότι η Φωκίδα είναι ο φτωχότερος από κάθε άποψη Νομός της Στερεάς Ελλάδας μετά την Ευρυτανία παρά τη μεταλλευτική δραστηριότητα που αφήνει όπως είπε 55εκ. ευρώ (κατ΄ άλλους εισηγητές 45εκ. ευρώ) που αναφέρονται κυρίως σε μισθοδοσία προσωπικού (αυτοί οι εργαζόμενοι τελικά είναι τόσο αχάριστοι που θέλουν και να πληρώνονται)
Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, σε μια εκτενή και εμπεριστατωμένη αναδρομή στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, στις αρχές του 20ου αιώνα η Φωκίδα άνθιζε οικονομικά και κοινωνικά βασισμένη στον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα και τη βιοτεχνική δραστηριότητα γύρω από αυτούς τομείς (σαπωνοποιία, δέρματα κ.λ.π).
Το γεγονός ότι αυτές οι δραστηριότητες περιορίστηκαν δραματικά ή και εξαφανίστηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 δεν μπορεί να εξηγηθεί από την απλουστευτική όσο και βολική αναφορά στη μεταπολεμική κατάσταση, την αστυφιλία, τα καταναλωτικά πρότυπα και συνήθειες κλπ, μιας κι αυτά δεν είναι ούτε «εγγενή» ούτε «αυτοφυή» χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας αλλά καθίστανται «επίκτητα» μετά από «εξαναγκασμένη καλλιέργεια» που επιβάλλουν συγκεκριμένες πολιτικές «ανάπτυξης».
Και βέβαια το ερώτημα που παραμένει μετέωρο είναι γιατί ο μονοδιάστατος προσανατολισμός στην μεταλλευτική δραστηριότητα και η επακόλουθη «ανάπτυξη» του νομού επί πέντε δεκαετίες δεν έχει καταφέρει να δώσει μια εικόνα διαφορετική απ΄ αυτή που τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν.
Εκεί όμως που ο Νομάρχης ήταν απροκάλυπτος ήταν στις απαντήσεις του στις παρακάτω ερωτήσεις που του ετέθησαν:

α) Σε ερώτηση παρευρισκομένων μελών της Κίνησης για τη μέχρι τώρα αρνητική επί της ουσίας θέσης του για τη σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Γκιώνα , ο κ. Νομάρχης εμφανώς εκνευρισμένος αλλά και με υπεροπτικό – αλαζονικό ύφος απάντησε «…και ούτε πρόκειται να συγκληθεί Νομαρχιακό Συμβούλιο, για το θέμα αυτό γιατί δεν το κρίνω απαραίτητο…»
(εμείς μένει να σχολιάσουμε ότι αυτό και αν είναι δημοκρατία και δημόσια διαβούλευση)

Το να στηρίζει κάποιος τη νομιμοποίηση των ενεργειών ή των θέσεων του στο γεγονός ότι αναδείχθηκε μέσα από εκλογικές διαδικασίες προφανώς είναι δικαίωμα του, από την άλλη μεριά όμως τον χαρακτηρίζει, ως προς τον τρόπο άσκησης μιας εξουσίας που του δόθηκε προσωρινά.
Και προφανώς δεν αποτελεί άλλοθι και συγχωροχάρτι σε καμιά περίπτωση για την συστηματική επίδειξη προβλημάτων «ακοής και όρασης» για όλα όσο συμβαίνουν στο νομό μας.
Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε να εκληφθεί η μηδενική αντίδραση εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Νομάρχη στις φωνές διαμαρτυρίας και στα αιτήματα που εδώ και ένα χρόνο θέτουν η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στρώμης, ο Δήμος Καλλιέων, οκτώ φορείς και σύλλογοι της Άμφισσας με κοινή τους ανακοίνωση (15/4/2009), οι συνελεύσεις και συγκεντρώσεις κατοίκων το περασμένο καλοκαίρι στα χωριά της Β.Α. Γκιώνας, ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας και οι κάτοικοι του Λιδορικίου που κινητοποιούνται ενάντια στις εξορύξεις που ξεκινάνε στην περιοχή.
Ο κ. Νομάρχης ενώ έχει επιλέξει να αγνοεί προκλητικά και κατ΄ εξακολούθηση όλους εμάς (ίσως είμαστε λίγοι, περίεργοι, υποκινούμενοι, κομματικοί, καχύποπτοι, συμφεροντολόγοι..) την ίδια στιγμή έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα και τα αυτιά …σε άλλη κατεύθυνση

β) Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο υφίστανται οι σχετικές άδειες για τις εγκαταστάσεις της S&B στο Λαρνάκι Ιτέας και ιδιαίτερα σχετικά με την επιβεβλημένη ύπαρξη κόμβου στον Δρόμο Άμφισσας – Ιτέας -Ναυπάκτου, ο κ. Νομάρχης απάντησε αφοπλιστικά στην αρχή «…φαντάζομαι για να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις θα υπάρχουν άδειες…» (λες και δεν το ήξερε ότι δεν υπάρχουν όπως και η ίδια η εταιρεία παραδέχτηκε), για να ανεβάσει λίγο τους τόνους στη συνέχεια λέγοντας «….δεν ξέρω για το κόμβο …εκείνο που ξέρω είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει γίνει κανένα ατύχημα, έχουμε μηδενικά ατυχήματα κύριοι…»
Πραγματικά μια τέτοια προσέγγιση από αιρετό, θεσμικό «εκπρόσωπο» της τοπικής κοινωνίας αλλά και κατ’ εξοχή αρμόδιο για την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεν αντέχει σε καμιά κριτική και κανένα σχολιασμό.
Μας άφησε κυριολεκτικά άφωνους!!!

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε και ένα γεγονός που αφορά στην Νομαρχία, αλλά ακόμη περιμένει απάντηση.
Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε από μέλη της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας η πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων από μεταλλευτική εταιρία (άγνωστο ποια ακριβώς) σε αλπικό λιβάδι στη θέση Μέγα Ημεροτόπι της Γκιώνας. Οι γεωτρήσεις που προφανώς ήταν σε εξέλιξη, μιας και το γεωτρύπανο και ο λοιπός εξοπλισμός παρέμεναν στο χώρο, είχαν πραγματοποιηθεί σε πυκνό δίκτυο, περίπου ανά 20μ., ενώ είχαν διανοιχτεί δρόμοι εκτιμώμενου μήκους περίπου 1000μ.
Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου καταθέσαμε ερώτηση στην αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Φωκίδας όπου ζητούσαμε να μάθουμε σε ποια Άδεια Μεταλλευτικών Ερευνών εμπίπτουν οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις. Στις 2 Νοεμβρίου, κι ενώ δεν είχαμε λάβει καμιά απάντηση επανήλθαμε με νέο έγγραφο μας επισυνάπτοντας φωτογραφικό υλικό και δηλώνοντας τη διαθεσιμότητα μας για την υπόδειξη ακριβώς του χώρου εκτέλεσης των εργασιών.
Στις αρχές Δεκεμβρίου μας κοινοποιήθηκε το με Α.Π. 6314 – 23/11/2009 έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Ν. Α. Φωκίδας με το οποίο διαβιβάζονταν τα έγγραφα μας στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας.
Απάντηση επί της ουσίας δεν έχουμε πάρει μέχρι σήμερα η «…δουλειά…» όμως γίνεται
Η τακτική «…από τον Άννα στον Καϊάφα ..» ζει και βασιλεύει
Λεπτομέρεια: Οι Άδειες Μεταλλευτικών Ερευνών εκδίδονται από την οικεία Νομαρχία

Εντύπωση προκάλεσε επίσης και η τοποθέτηση που έγινε εκ μέρους του ΤΕΕ Αν. Στερεάς μέσα από την παρουσίαση κειμένου που είχε επεξεργαστεί ομάδα εργασίας του Τμήματος. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη εισήγηση άρχιζε και τέλειωνε με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις που δόθηκαν ευγενώς από τις μεταλλευτικές εταιρίες, κάτι σαν copy – paste δηλαδή.
Δεν είναι προφανώς κακό ένας επιστημονικός φορέας να ερευνά, να απευθύνεται να παίρνει στοιχεία και απόψεις από τους εμπλεκόμενους σε ένα θέμα (και αυτό σαφώς καλύπτει τις προαναφερθείσες εταιρίες) αλλά στοιχειωδώς, έστω για τα μάτια του κόσμου …τηρείστε τα προσχήματα (κάντε αναφορά και σε καμιά άλλη γνώμη ή μην βάζετε υπαλλήλους των εταιριών να εισηγηθούν) .
Απ΄ ότι φαίνεται ούτε το ΤΕΕ Αν. Στερεάς έχει δει ή ακούσει τίποτε το διάστημα του τελευταίου χρόνου τουλάχιστον, από τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα κινήσεων, φορέων και κατοίκων της περιοχής που αναφέρθηκαν αναλυτικά πιο πάνω, απ΄ τις εμπρηστικές επιθέσεις και το ολοκαύτωμα σπιτιού μέλους της Κίνησης, απ΄ όσα γράφονταν στον τοπικό και τον πανελλαδικό τύπο και στο διαδίκτυο.
Εμείς πάντως τουλάχιστον σαν Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας είχαμε δηλώσει τη διαθεσιμότητα μας και την πρόθεση μας να παρέχουμε στοιχεία και να καταθέσουμε τις απόψεις μας στο τοπικό ΤΕΕ κατ΄ επανάληψη.
Το αποτέλεσμα όπως παρουσιάστηκε ενώπιον μας στην ημερίδα για τον Ορυκτό πλούτο με την πιο επιεική προσέγγιση αδικεί και εκθέτει το τοπικό ΤΕΕ θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον καταστατικό του ρόλο (που όμως είναι ανάγκη να επιβεβαιώνεται) για «…θεσμοθετημένο Σύμβουλο της πολιτείας και της κοινωνίας…»
Από gionaoros

Νέος σεισμός στο Ευπάλιο, ιδιαίτερα αισθητός και στην Ιτέα


Νέος σεισμός από το ίδιο σημείο που είχε δώσει πριν τρεις ημέρες τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ είχαμε σήμερα το πρωί.
Ήταν μεγέθους μεταξύ 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε στις 2:46 σήμερα στο πρωί στην περιοχή 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου σε βάθος 3,5Km.
Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ιτέα , όπως και ένας από τους μετασεισμούς που ... ακολούθησαν στις 3:20 που ήταν μεγέθους 3,4 της κλίμακας Ρίχτερ.
Αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων στον παραλιακό δρόμο της Ναυπάκτου.