Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ...ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟΣ... ,

Ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Το μεσημέρι της Κυριακής 10 Γενάρη, ομάδα 30 μασκοφόρων αγνώστων εισέβαλε στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και διέκοψε εκδήλωση της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», ρυπαίνοντας το χώρο με φασιστικά φυλλάδια και στένσιλ, εκφωνώντας ολιγόλεπτο ρατσιστικό λογύδριο και βιντεοσκοπώντας τους παρευρισκόμενους αλληλέγγυους. Την ευθύνη για τον «ακτιβισμό» ανέλαβαν στο Διαδίκτυο οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές», υποσχόμενοι «δράση» μέσα στο 2010, ενώ την είδηση αναπαρήγαν ενθουσιωδώς διάφορα blogs, που φροντίζουν καθημερινά για τη διάχυση των ιδεών του ΛΑ.Ο.Σ ... στην κοινωνία, την ενότητα και την μαζικοποίηση της ακροδεξιάς.

Η Νεολαία Συνασπισμού καταδικάζει την ρατσιστική επίθεση, που έρχεται να προστεθεί σ' έναν μακρύ κατάλογο ενεργειών νεοφασιστικών ομάδων σε όλη την Ελλάδα. Οι μάσκες «V for Vendetta» των αυτόνομων φασιστών των Αμπελοκήπων, παραπέμπουν στη βεντέτα εναντίον μεταναστών και αλληλέγγυων που έχουν ανοίξει οι ομοϊδεάτες τους στα Χανιά, την Πάτρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης, μη έχοντας καμία εξήγηση για την ανενόχλητη από την αστυνομία δράση τους, προαναγγέλλει σε συνεντεύξεις του (!) κρούσματα ακροδεξιάς τρομοκρατίας. Παραμένει, δυστυχώς, αυτονόητο, όλα τα παραπάνω να ξεφεύγουν από τα σοβαρά ΜΜΕ, τα ίδια που (με εξαιρέσεις, ευτυχώς) διαχέουν τον ρατσισμό, υπερπροβάλλουν τους ακροδεξιούς, δαιμονοποιούν τους μετανάστες και καλλιεργούν τον φόβο στην ελληνική κοινωνία.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι τελευταίες ρατσιστικές ενέργειες αποτελούν παραδειγματική «συνεισφορά» στη ρατσιστική καμπάνια του ΛΑ.Ο.Σ ενάντια στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες. Ας μην έχουν καμία αμφιβολία ότι οι αθλιότητές τους εξοργίζουν την Αριστερά και το αντιρατσιστικό κίνημα. Η αλληλεγγύη στους μετανάστες κάθε άλλο παρά πρόκειται να καμφθεί.

Απο το γραφειο τυπου της νεολαιας του ΣΥΡΙΖΑ

Δελτίο τύπου της κίνησης "απελάστε το Ρατσισμό"
Το μεσημέρι της Κυριακής 10/1, στη συνάντηση της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" στους Αμπελοκήπους, μία ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων, με την ανοχή της αστυνομίας, μπήκε μέσα στην αίθουσα κι άρχισε να πετάει προκηρύξεις με περιεχόμενο εναντίον των μεταναστών, ενώ ένας εξ'αυτών έβγαλε εθνικιστικό λογύδριο. Ένας μάλιστα από αυτούς κινηματογραφούσε με κάμερα την εισβολή, που μετά από λίγο ανέβηκε στο διαδίκτυο. Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 12 και στο χώρο παρευρίσκονταν πάνω από 20 έλληνες αντιρατσιστές και μετανάστες, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά. Ευτυχώς η ψυχραιμία που επέδειξαν όλοι, βοήθησε στο να μην υπάρξουν πιο δυσάρεστες εξελίξεις.

Η προσέλευση για την εκδήλωση συνεχιζόταν και πολύ σύντομα μαζεύτηκε ο τριπλάσιος κόσμος και φυσικά η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί και με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και διάθεση για αντιρατσιστική δράση.Πρόκειται για άλλη μια επίθεση φασιστοσυμμοριών, που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο επιθέσεων του τελευταίου χρόνου (Ν. Κόσμος, Άγιος Παντελεήμονας κ.α). Εντυπωσιακή ήταν για άλλη μια φορά όμως και η στάση της αστυνομίας. Νωρίς το πρωί, ήρθαν να μας ενημερώσουν ότι θα ήταν εκεί για την «προστασία μας». Κατά τη διάρκεια της επίθεσης όμως ήταν εξαφανισμένοι και η πρώτη τους απάντηση στη συνέχεια, ήταν ότι δεν είδαν τα φασιστοειδή να εισβάλλουν στο χώρο. Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται! Δεν θα το αφήσουμε έτσι!

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επικοινωνίες και προγραμματίζεται σύσκεψη φορέων (Β΄ΕΛΜΕ, σωματεία νοσοκομείων, σύλλογοι της γειτονιάς, κόμματα της αριστεράς κλπ) για το κάλεσμα αντιρατσιστικής διαδήλωσης στους Αμπελόκηπους, για το Σάββατο 23/1.

Ο φασισμός δεν χωρά στην ελληνική κοινωνία!
Παράνομοι οι φασίστες και όχι οι μετανάστες!
Να σταματήσει η ανοχή και η κάλυψη της αστυνομίας στους φασίστες!
Έλληνες και μετανάστες παλεύουμε μαζί ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, το ρατσισμό!
Ίσα δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες!


Κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό» 7ου διαμερίσματος. Τα γεγονότα αυτά μας πεισμώνουν ακόμη περισσότερο.
Ο φασισμός δε θα περάσει!

Ακυρώσανε τους διαγωνισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τελικά ανακάλεσαν τους διαγωνισμούς στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Όσοι φωνάζαμε το προηγούμενο διάστημα μας λέγανε τρελούς και ότι όλα ήταν νόμιμα, τώρα ανακαλούν τους διαγωνισμούς.
Να δούμε τι θα γίνει τελικά με το θέμα.
Δείτε το Δελτίο τύπου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010, ανακάλεσε την προκήρυξη 2.584 θέσεων έκτακτου προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (ωρομίσθιου προσωπικού), με τη δέσμευση ότι εντός της εβδομάδας θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις αυτές. Η απόφαση ελήφθη μετά τη διαπίστωση αρρυθμίων και αποκλίσεων από τις σαφείς οδηγίες που έδωσε η πολιτική ... ηγεσία του Υπουργείου στις αρμόδιες για τις προσλήψεις υπηρεσίες, οι οποίες δεν προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις αυτές. Ουσιαστικά, δεν κατόρθωσαν να υπερβούν πρακτικές και αγκυλώσεις του παρελθόντος, αδυνατώντας να τηρήσουν απαρέγκλιτα τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας.

Τις παρατυπίες διαπίστωσε Ομάδα Εργασίας που συστήθηκε πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσλήψεων, προκειμένου να διαπιστώσει – στο πλαίσιο δειγματοληπτικής εξέτασης - την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων και των αρχών της διαφάνειας, αλλά και να συνδράμει στη διερεύνηση όλων των τυχόν ενστάσεων και καταγγελιών. Κατόπιν τούτου, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε στους αρμόδιους προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων την ανάκληση όλων των προκηρύξεων και την επαναπροκήρυξη των θέσεων με νέα διαδικασία.

Η νέα διαδικασία προβλέπει ενιαίο τύπο προκηρύξεων – που είναι ήδη έτοιμος- και εκπόνηση ειδικού μηχανογραφικού προγράμματος εισαγωγής των στοιχείων για την απόλυτη πλέον εφαρμογή των κριτηρίων του Ν. 2190/1994. Η διαδικασία αυτή προφανώς θα παρατείνει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία για τρεις τουλάχιστον εβδομάδες ακόμα, πλην όμως εκτιμήθηκε ότι το μείζον αγαθό είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, την οποία η Κυβέρνηση εννοεί να εφαρμόσει απαρέγκλιτα.

Επισυνάπτεται επίσης αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, ενώ θα ακολουθήσει δελτίο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, η λειτουργία των οποίων θα αντιμετωπίσει πρόσκαιρα προβλήματα.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ

Ξεκίνησε να λειτουργεί μια νέα ιστοσελίδα για το Κροκύλειο η οποία θα σας μεταφέρει τα νέα από το χωριό.
Ακόμα θα σχολιάζονται τα καλώς η κακώς κείμενα που συμβαίνουν σ αυτό. Όλοι σας θα μπορείτε να αρθρογραφείτε ακόμα και να σχολιάζετε τα υπάρχοντα θέματα για την ανεύρεση του krokilio online υπάρχει μενού στην ιστοσελίδα που θα σας παραπέμπει κατευθείαν.

Σαν άρθρο παρουσίασης της ιστοσελίδας, σας μεταφέρουμε ένα άρθρο μετανάστριας χωριανής από τον μακρινό Καναδά. Νομίζουμε οτι η σημερινή Ελλάδα έχει να διδαχθεί πολλά απο τους μετανάστες μας για να τους κατανοήσει και να καταλάβει πως σκέπτονται οι ξένοι μετανάστες στην χώρα μας.

Η Σύνδεση και Υποστήριξη των Χωριανών μας στον Απέραντο Καναδά

Όταν αφήσαμε το χωριό μας το 1966 δεν ήξερα πολλά για τον Καναδά και τι ακριβώς μας περίμενε σ αυτήν την μακρινή χώρα που θα γινόταν η καινούργια μας πατρίδα. Ήμουνα μόνο δεκατριών... χρόνων και θυμάμαι την ηλιόλουστη μέρα που αφήσαμε το μικρό μας σπιτάκι με της γκρίζες πλάκες στην σκεπή και δυο ψιλές λεύκες απέναντι στην πλαγιά που πρόσφεραν ωραία σκιά το καλοκαίρι. Όταν το λεωφορείο πέρασε το Δημοτικό Σχολείο όπου έμαθα να διαβάζω και να παίζω θετικά με άλλα παιδιά, άκουσα για τελευταία φορά της χαρούμενες παιδικές φωνές του προαυλίου και αναπώλησα της λαμπρές στιγμές που έζησα στης αίθουσες του Κ. Τριανταφύλλου, ένας από τους καλύτερους Διδασκάλους που γνώρισα κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής μου ζωήs και εδώ στον Καναδά.
Ένα καινούργιο αιώνα αργότερα οι οικογένειες και τα παιδιά μετανάστες που άφησαν τα ωραία χωριά και γλυκιά πατρίδα με την ελπίδα να καλυτερέψουν τη ζωή τους για να προσφέρουν στην ανθρωπότητα, εγκατασταθήκαν στον Καναδά μετά από μεγάλη προσπάθεια.
Η Αρχές μας ήταν δύσκολες, αλλά η μοναξιά και αποξένωση που αισθανθήκαμε τότε σαν καινούργιοι μετανάστες αποσβέστηκε με την ζεστασιά που υπήρχε μεταξύ των χωριανών και άλλων Ελλήνων που συναντήσαμε εδώ. Οι χωριανοί που μας περίμεναν στο Τορόντο τότε είχαν ζήσει την αβεβαιότητα της μετανάστευσης και το αίσθημα της αποξένωσης και μας έδειξαν την συμπάθεια τους και μας πρόσφεραν κατανόηση, βοήθεια και υποστήριξη, τα οποία ήταν αποφασιστική σημασία για εμάς τους νέο εισερχόμενους.
Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, θυμάμαι ότι oι χωριανοί μας στο Toρόντo είχαν τακτικές συναθροίσεις στους συλλόγους με χαρούμενους χορούς και γλέντια τα οποία πρόσφεραν κοινωνική υποστήριξη για τους νέο εισερχόμενους, μια σοβαρή σύνδεση με ρίζες στην αγαπητή μας πατρίδα. Όλοι οι χωριανοί μετανάστες αισθάνθηκαν μοναξιά και σαν ξένοι στην αρχή, αλλά ήταν η υποστήριξη που λάβαμε από τους συμπατριώτες που γέμιζε το ψυχικό κενό για μας εδώ στα ξένα.
Σιγά-σιγά λοιπόν με την βοήθεια των ευγενών χωριανών και άφθονες κρατικές ευκαιρίες που τότε υπήρχαν στον Καναδά για μετανάστες, αρχίσαμε να δημιουργούμε την νέα μας ζωή μακριά από το χωριό και την πατρίδα μας. Η σκληρή δουλειά των γονέων μας και η συνεπής εκπαίδευση για τα παιδιά βοήθησαν τους χωριανούς μας να εγκατασταθούν και να προοδεύσουν στον Καναδά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του αγώνα εμείς όμως ποτέ δεν ξεχάσαμε της ρίζες μας.
Νομίζω ότι πολλοί χωριανοί στον Καναδά σήμερα έχουν φτάσει σ ένα σταθερό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο στην ζωή με άφθονες αρετές για την ενίσχυση των άλλων. Μερικές φορές όμως αναρωτιέμαι εάν είμαστε πιο αποξενωμένοι τώρα από της αρχές μας σαν καινούργιοι μετανάστες. ίσως τώρα που οι οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες μας είναι λιyότερες η επικοινωνία δεν είναι πλέον τόσο σημαντική. Όταν ήλθαμε στον Καναδά, θυμάμαι πως ήμασταν συγκεντρωμένοι σαν χωριανοί, και πιο πολύ εις το «εμείς» όπως είχε κάποτε δηλώσει ο άξιος Στρατηγός Μακρυγιάννης. Τώρα στον καινούργιο αιώνα όμως φοβάμαι ότι ο ήχος του χωριού μας λείπει πια από την περίπλοκη ζωής μας, και αναρωτιέμαι συχνά εάν είναι καιρός να επισκεφθούμε ξανά το παρελθόν σε εκείνες της ταπεινές ρίζες μας.
Με αγάπη και εκτίμηση,
Ευθυμία Υφαντή
Τορόντο, Καναδά
Από www.krokilio.gr/blog

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΙΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ

Τη ανάγκη διενέργειας συστηματικών ελέγχων στο οδικό δίκτυο της χώρας προκειμένου να αποφευχθούν και άλλες επικίνδυνες κατολισθήσεις και καταπτώσεις, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Όπως σημειώνει το ΤΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, τα σημεία που πρέπει άμεσα να διερευνηθούν είναι:

1. Ν.Ε.Ο. Κορίνθου - Πατρών, τμήμα Αιγίου - Πατρών, ... θέση Παναγοπούλα.
2. Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας, περιοχή Ηπειρωτικών Τεμπών.
3. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Σερρών, περιοχή Λαχανά.
4. Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, περιοχή Λυγιάς - γέφυρα Δέσπως.
5. Ε.Ο. Λαμία - Καρπενήσι - Αγρίνιο
α. Περιοχή Μακρακώμης.
β. Περιοχή Ανατολικής και Δυτικής Φραγκίστας.
γ. Περιοχή Παρακαμπυλίων (Άγιος Βλάσσης).
Οι περιοχές β και γ ανήκουν στο τμήμα Γέφυρα Επισκοπής - Αγρίνιο, ενώ η περιοχή α ανήκει στο τμήμα Καρπενήσι-Γέφυρα Επισκοπής.
6. Ε.Ο. Λιβαδειάς - Άμφισσας , Είσοδος Δελφών - Κασταλία Πηγή. Θέση δυσμενής λόγω του Αρχαιολογικού χώρου με εμπλοκή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
7. Ε.Ο. Λαμίας - Άμφισσας, τμήμα Θερμοπύλες - Άμφισσα στη χιλιομετρική θέση 51.

Ακόμη το ΤΕΕ, τονίζει ότι σαφώς μεγαλύτερος αριθμός επίμαχων σημείων εντοπίζεται στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, συνολικού μήκους περίπου 33.000 χιλιομέτρων, η συντήρηση του οποίου ανήκει στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, καθώς ήδη, από το Νοέμβριο, σε ορεινά κυρίως τμήματα έχουν ενεργοποιηθεί κατολισθήσεις με επιπτώσεις τοπικού χαρακτήρα και όχι μόνο.
Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι "τόσο οι καταπτώσεις στα Τέμπη, όσο και το νέο περιστατικό κατολίσθησης στο 19ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας το οποίο προκάλεσε ολιγόωρη διακοπή της κυκλοφορίας στον νευραλγικό εθνικό άξονα της Δυτικής Ελλάδας (6.1.2010), θέτουν επί τάπητος το ζήτημα του συστηματικού ελέγχου του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας, όχι μόνο για να αποτραπούν επικίνδυνα γεωλογικά φαινόμενα, αλλά, κυρίως, για να αποφευχθούν αποκλεισμοί περιοχών με εξαιρετικά επαχθείς συνέπειες".

Καλεί δε την Πολιτεία μέσω των Υπηρεσιών Συντήρησης να ελέγξει τα σημεία αυτά και να εντοπίσει τις παρακαμπτήριες οδούς, που σε ένα ενδεχόμενο κατολίσθησης ή κατάπτωσης θα μπορούν να δεχτούν τους μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους, που θα προκύψουν.
Όπως τονίζει το Επιμελητήριο, της κατολίσθησης στο 19ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας, είχε προηγηθεί στον ίδιο άξονα, στην περιοχή Τερόβου, άλλη κατολίσθηση 09.11.2009, ενώ κατολίσθηση είχε σημειωθεί στις 27.10.2009 και στον γειτονικό εθνικό άξονα Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, στην περιοχή Ριζά. Παράλληλα, κατολίσθηση σημειώθηκε και στην οδό Ν. Φώκαια - Άφυτος, της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στις 20.12.2009, φαινόμενο που συνεχίστηκε ως σήμερα.
Από Πρέζα ΤV

Δεν έχουν φάρμακα στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ούτε παυσίπονο...
Ασχημα ξεκίνησε η καινούργια χρονιά στις φυλακές Μαλανδρίνου, καθώς την τελευταία εβδομάδα δεν υπάρχουν φάρμακα για κρατουμένους που πάσχουν από χρόνια σοβαρά νοσήματα. Οπως κατήγγειλαν στο «Εθνος» κρατούμενοι από το Μαλανδρίνο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κυρίως με διαβητικούς και καρδιοπαθείς, αλλά και τροφίμους των φυλακών, που λαμβάνουν ψυχοφάρμακα ως υποκατάστατο. Η απάντηση των υπευθύνων της φυλακής στις ... εκκλήσεις των κρατουμένων είναι, όπως μας είπαν οι ίδιοι οι φυλακισμένοι, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει χρήματα για να αγοραστούν τα φάρμακα, με αποτέλεσμα στα ράφια του φαρμακείου του σωφρονιστικού καταστήματος να μην υπάρχει ούτε παυσίπονο!... Μ.Μ.
Από Έθνος

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΠΑΠΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Προς την ‘Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία’ 18/12/09
Σχόλιο-διευκρινίσεις στο άρθρο σας
‘Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά’ της 13/12/09

Συγχαρητήρια για το δημοσίευμά σας ‘Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά’. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αναπτερώνει το ηθικό των κατοίκων του όρμου της Αντίκυρας και κυρίως των ενεργών πολιτών που παλεύουν για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Τα τρία εργοστάσια, το Αλουμίνιο της Ελλάδος (ΑτΕ) μαζί με τους δύο αναπτυξιακά ασύμφορους Θερμοηλεκτρικούς Σταθμούς Φυσικού Αερίου , σε πλήρη λειτουργία αποτελούν έναν Μεγάλο Ρυπαντή, από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Δεσπόζει στην είσοδο του όρμου της Αντίκυρας ρυπαίνοντας αέρα , γη και θάλασσα σε έναν ... περίκλειστο από βουνά κυκλοειδή κολπίσκο μέσης ακτίνας τεσσάρων χιλιομέτρων . Η περιοχή τελεί υπό μια κατάσταση οικονομικοκοινωνικής ομηρίας και επιβεβλημένης σιωπής ένεκα της εργασιακής εξάρτησης της πλειονότητας των κατοίκων από την ΑτΕ. Ταυτόχρονα ο πληθυσμός είναι περιβαλλοντικά απροστάτευτος από τους κρατικούς και πολιτικούς παράγοντες υπό τη σιωπηρή μεθόδευση των κομμάτων εξουσίας με τα εκάστοτε κυβερνητικά τους όργανα.
Ορισμένοι αριθμοί από υπολογιστικές εκτιμήσεις της ομάδας μελέτης του καθηγητή Διον. Μάργαρη στο Πανεπιστήμιο Πατρων βάσει στοιχείων της ΑτΕ προς το ΥΠΕΧΩΔΕ απεικονίζουν την περιβαλλοντική τραγικότητα της περιοχής.

Α) 3.300.000 τόνοι Διοξιδίου του Άνθρακα ετησίως απορρίπτουν τα τρία εργοστάσια σε πλήρη λειτουργία ,δηλ.10.000 τόνοι την ημέρα. Ποσότητα που αντιστοιχεί μάλιστα στο σχεδόν 3% του ‘εθνικού’ μας CO2, του κατεξοχήν αερίου του θερμοκηπίου !
Β) 70 τόνοι ανά έτος, δηλ. 200 κιλά την ημέρα, είναι οι Επικίνδυνοι Αέριοι Ρύποι που διασπείρονται στην ατμόσφαιρα. Κατά τον επίσημο ορισμό πρόκειται για ‘ουσίες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή ικανές να βλάψουν την αναπαραγωγή μέσω της ατμόσφαιρας’ ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες.
Γ) 300 τόνοι ετησίως ή 820 κιλά την ημέρα Φθόριο διαχέεται στην ατμόσφαιρα, ουσία γνωστή για τις καυστικές της ιδιότητες.
Δ) 23.000 τόνοι ανά έτος, δηλ. 63 τόνοι κάθε μέρα, είναι τα απορριπτόμενα Οξίδια Θείου και Αζώτου, γνωστά υπαίτια της όξινης βροχής που μολύνει έδαφος και χλωρίδα (και τον άνθρωπο!).
Ε) 3.000.000.000 (3 δις) κιλοβατώρες (kWh) κατά μέσο όρο είναι η απορριπτόμενη Θερμότητα που προκαλεί το φαινόμενο της Θερμονησίδας με τοπική αύξηση της θερμοκρασίας νερού και αέρα και συνεπακόλουθο τη πιθανή αλλαγή του μικροκλίματος.
ΣΤ) 750.000 τόνους ετησίως Στερεά Κατάλοιπα του Βωξίτη σε διαλυμένη σε νερό Λάσπη ρίχνει η ΑτΕ στη θάλασσα μόλις δυο χιλιόμετρα από την είσοδο του όρμου, μέσα στον Κορινθιακό Κόλπο και καταστρέφει τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Είναι η γνωστή Ερυθρά Ιλύς σε ποσότητα που θα μπορούσε να καλύπτει κάθε χρόνο 50 γήπεδα ποδοσφαίρου με πάχος μισού μέτρου. Και αυτό από το 1965 με συνολική ποσότητα που μπορεί να σχηματίσει ένα λόφο ύψους 85 μέτρων με κάλυψη 41 γηπέδων ποδοσφαίρου.
Αυτά τα πολύ λίγα για να αποκτήσουμε μια αίσθηση του ‘νόμιμου μέτρου‘ του Μεγάλου Ρυπαντή, ο οποίος κατάφερε μάλιστα να έχει ως μέλος στο ανώτατο επίπεδο διοίκησης του ομίλου επιχειρήσεών του περιβαλλοντολόγο καθηγητή-ακαδημαΐκό!
Είναι επίσης και ‘η άλλη άποψη’ στη κατακλείδα του άρθρου σας, η οποία με προπέτεια μάλλον του απληροφόρητου ή αδαούς ‘διαλύει όλους τους μύθους και τις φαντασιώσεις’ (δηλ. τα παραπάνω και άλλα αδιάψευστα πραγματικά δεδομένα!), κρίνοντας ότι τα ‘πλέον ευαίσθητα φυτά της περιοχής’ επιζούν την τεράστια ρύπανση, επειδή ευρίσκεται εντός κάποιων τυπικών και νομιμοφανών ορίων.
Το τελικό ζητούμενο όμως είναι, αντί να περιμένουμε σύμφωνα με την ‘άλλη άποψη’ να μαραθούν ή όχι τα φυτά, να απαιτήσουμε απάντηση στο ερώτημα κατά πόσον παιδιά, νέοι και ενήλικες υφίστανται στην υγεία τους τις βλάβες από τη ρύπανση των εργοστασίων της ΑτΕ και κατά πόσον επηρεάζεται ο μέσος όρος ζωής στη περιοχή.
Επιβάλλεται λοιπόν να δοθούν απαντήσεις από μια έγκριτη Επιδημιολογική μελέτη, την οποία καθώς φαίνεται αποφεύγουν και αποτρέπουν όλοι οι αρμόδιοι – κρατικοί και πολιτικοί. Όπως αποφεύγουν επίσης να εφαρμόσουν ακόμα και νόμιμους περιορισμούς στην κερδοσκοπική και αναπτυξιακά επιζήμια δημιουργία των νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων Φυσικού Αερίου της ΑτΕ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση

Τ. Καθηγητής Dr.-Ing. Δημήτρης Γ. Παπανίκας
Πανεπιστήμιο Πατρών,
Τομέας Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αεροναυτικής,
Μέλος επιστημονικής επιτροπής του Συνδέσμου Προστασίας
και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού(ΣΠΟΑΚ)
papanikas@mech.upatras.gr
Από symparataxi

Οι εργολάβοι κυρίαρχοι των Τεμπών

Το μπλόκο των εργολάβων

Το σημείο «G» Ελλάδας, τα Τέμπη, έκλεισαν επ’ αόριστον.
Τα θρυλικά Τέμπη του Κοκκινούλη, του Νασίκα, του Παττάκη και του Μπούτα, τα Τέμπη των σκασμένων ελαστικών και του «ρεσάλτου» του Χατζηγάκη στα τρακτέρ, τα Τέμπη του Σουφλιά, αλλά βασικά τα Τέμπη της Κοινοπραξίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, όλων δηλαδή των εθνικών εργολάβων μαζί, έκλεισαν για τα καλά και μάλιστα Χριστουγεννιάτικα, κάτω από τη βαριά σκιά ενός θανάτου. Χωρίς εξεταστικές, χωρίς εισαγγελικές έρευνες, χωρίς απαντήσεις στα ερωτήματα - βεβαιότητες που δημοσίευσε το "Ποντίκι". Με τους βασικούς τηλεοπτικούς σταρ και τις εφημερίδες τους να σφυρίζουν αδιάφορα και να παγιδεύουν με κομπιουτεράκια υπουργούς. Τα θρυλικά μπλόκα των Τεμπών, άλλοτε στο στόχαστρο των τηλεσχολιαστών, ωχριούν μπροστά στην επέλαση των βράχων.

Εκλεισαν τα Τέμπη και το άστρο της Βηθλεέμ έκανε το θαύμα του! Στην Ελλάδα ήρθε ο πολιτισμός: Ακόμα και με νεκρό, τα κανάλια συναγωνίστηκαν σε διακριτικότητα για την «πραγματική έκταση» της είδησης. Λίγες οι επί τόπου συνδέσεις όταν στα αγροτικά μπλόκα ... ξεροστάλιαζαν για μέρες οι ρεπόρτερ και ο Πάνος Σόμπολος. Πάρθηκαν γρήγορες αποφάσεις για τις παρακαμπτηρίους χωρίς να μείνουν οι φορτηγατζήδες με τα «ευπαθή» οι οποίοι ερχόντουσαν άλλοτε στα χέρια με τους αγρότες. Με τα "περάστε" και τα "προσέχετε" εξυπηρετούν τώρα τους οδηγούς οι 400 ευγενικοί τροχονόμοι. Κανένα πάνελ εξεγερμένων δημοσιογράφων για την ολική κατάρρευση του εθνικού δικτύου ακριβώς στον αδύναμο κρίκο του. Ούτε στα διεθνή ΜΜΕ πρώτη είδηση η Ελλάδα με τα κλειστά Τέμπη. Ο κόσμος ταλαιπωρείται ατέλειωτες ώρες στην Εθνική στα σιωπηλά! Για κάμποσους μήνες, και βλέπουμε. Ομως για είκοσι μόνο μέρες τα αγροτικά μπλόκα δημιουργούσαν το απόλυτο μονοθεματικό δελτίο και παράλληλα "την κατάλυση της έννομης τάξης".

Ποιός, όμως, μοίρασε και πώς τις άδειες στα Τέμπη δεν θα μάθουμε, ούτε γιατί δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες επεμβάσεις εγκαίρως ούτε ποιοί τις εμπόδισαν. Αντίθετα, μόλις ολοκληρωθούν τα έργα θα αρχίσουμε να πληρώνουμε ακριβότερα διόδια. Αν έφταιγαν οι συνεχείς ανατινάξεις ή οι βροχές ή οι κακοτεχνίες ή οι «βολικές» μελέτες επικινδυνότητας ή τα πλημμελή μέτρα ασφάλειας για τη σήραγγα που εγκαινίασε ο θεσσαλός τέως υπουργός δεν απασχολεί ιδιαίτερα. Λίγο το πένθος για το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, λίγο το πνεύμα των Χριστουγέννων, λίγο και η προσπάθεια «να μην διαταραχτεί ο κοινωνικός ιστός», ΜΜΕ και πολιτικοί κράτησαν «χαμηλούς τόνους».

Ας τα βλέπουν τώρα όλα αυτά οι πολίτες που άλλες φορές πείθονται τόσο εύκολα να στρέφονται κατά της κάθε κοινωνικής ομάδας που διαμαρτύρεται με διαδηλώσεις και καταλήψεις, ας τα βλέπει αυτά και ο αρμόδιος υπουργός, που ετοιμάζεται να μοιράσει νέα δημόσια έργα οδοποιίας, ώστε να πάρει τα μέτρα του με ρήτρες και διασφαλίσεις, διότι το σίγουρο είναι ότι το «θαύμα του πολιτισμού στην Ελλάδα» θα κρατήσει πολύ λίγο. Οσο για την Κοινοπραξία Αιγαίου που ρήμαξε -ως φαίνεται- τα Τέμπη κάτι ήξερε όταν επέλεγε επωνυμία μια και το αποτέλεσμα είναι "Σιγή Ιχθύος".

(Ελευθεροτυπία, 2/2/2010)

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!!! Ο Καποδίστριας στα νύχια μεγαλοεργολάβων!!!

Από την αρχή κάτι δεν μου πήγαινε καλά, ξεκίνησε τις δηλώσεις ο Παπανδρέου, συνέχισε ο Ραγκούσης και πουθενά δεν άκουγα το όνομα "Καποδίστριας" ή έστω "Καποδίστριας 2" βρε αδερφέ... Και κολλημένο κάτω από την εικόνα της τηλεόρασης το σύνθημα: "η νέα διοικητική αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης".
Και ξαφνικά, τσουπ, μας τον ξεφούρνισαν, τέρμα ο Καποδίστριας, ξεχάστε τον, ζήτω ο "Καλλικράτης". Μην μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε ποιός είναι ο Καλλικράτης. Είναι αυτός στο ανέκδοτο με τον Τοτό, που δεν ακούει καλά την απάντηση (ο Ικτίνος κι ο Καλλικράτης), που του "σφυρίζει" ένας συμμαθητής του και απαντάει στον δάσκαλο που τον ......ρωτάει:
-Ποιός έκτισε τον Παρθενώνα;
-Το κτήνος, ο Καλλικράτης!!!
Ο Καλλικράτης λοιπόν, το όνομα του οποίου δανείζεται η νέα διοικητική αρχιτεκτονική της χώρας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της αρχαιότητας. Σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου, συμμετείχε ενεργά στην ανέγερση των τεσσάρων μεγαλύτερων έργων της αρχαίας Αθήνας.
Εργάστηκε στην κατασκευή των Μακρών Τειχών της πόλης την περίοδο 460-450 π.Χ, στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών της Αθήνας και στην ανοικοδόμηση του ναού αφιερωμένου στην Άπτερο Νίκο στην Ακρόπολη. Ο Καλλικράτης συμμετείχε μαζί με τον αρχιτέκτονα Ικτίνο, υπό τη γενική επίβλεψη του γλύπτη Φειδία, στην κατασκευή του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου και διαχρονικού μνημείου της Ακρόπολης.
Διαβάζοντας λοιπόν το βιογραφικό του και γνωρίζοντας πόσο μικρό ήταν το προσδόκιμο επιβίωσης τον 5ο αιώνα π.Χ., εύκολα καταλαβαίνουμε ότι για να προλάβει και να πάρει ΟΛΑ τα μεγάλα έργα της εποχής, ήταν μέγας διαπλεκόμενος.
Ήταν ένας μεγαλοεργολάβος, που απ' ότι φαίνεται τα είχε κάνει πλακάκια με τον Περικλή, άντε με την Ασπασία (γνωστές άλλωστε οι κατηγορίες ότι η Ασπασία ήταν εταίρα και γνωστή η ρήση του μαγάλου μας πολιτικού στον Μπαϊρακτάρη, 2500 χρόνια αργότερα για τους "νταβαντζήδες")...
Γιαυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός για το πού θα μας οδηγήσει η νέα μεταρρύθμιση, πολύ φοβάμαι ότι είμαστε στην αρχή ενός Χρυσού Αιώνα, όχι με την μεταφορική του έννοια, αλλά με την κυριολεκτική, όπου Χρυσός=μίζα...
Από Κεντρί

Πληροφοριακό σύστημα ενημέρωσης καιρικών συνθηκών Φωκίδας

Πληροφοριακό σύστημα ενημέρωσης καιρικών συνθηκών Φωκίδας

Άρχισε να λειτουργεί η Ιστοσελίδα του "Πληροφοριακού Συστήματος Ενημέρωσης Καιρικών Συνθηκών του Δευτερεύοντος Εθνικού Οδικού Δικτύου" της Ν.Α. Φωκίδας.
Μπορείτε να δείτε την κατάσταση του οδοστρώματος , την θερμοκρασία και τον άνεμο για την περιοχή της Φωκίδας
Τα στοιχεία θα τα βρείτε...... στην Διεύθυνση:
http://www.nafokidas.gr/el

Χωρίς προβλήματα η κίνηση των εκδρομέων και Ενίσχυση της Αστυνομικής Διευθνσης Φωκίδας

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξήχθη η κίνηση των εκδρομέων των εορτών στο οδικό δίκτυο ευθύνης της αστυνομικής διεύθυνσης Φωκίδας.

Όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Ηλίας Τσαγκαραδάκης η τροχαία είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και βρισκόταν επί ποδός όλες αυτές τις ημέρες. Η κίνηση σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή ήταν Αυξημένη, αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπήκαν σε ισχύ την Παραμονή των Χριστουγέννων και διατηρήθηκαν μέχρι και χθες ανήμερα των Φώτων. Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων είχε απαγορευτεί η κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για το ρεύμα εξόδου των εθνικών οδών από τις 4 το ... απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Επιπλέον, έντονη είναι η παρουσία της Τροχαίας στα εθνικά οδικά δίκτυα, καθώς προβλέπεται να υπάρχει περιπολικό ή μοτοσικλέτα της αστυνομίας ανά 20 έως 30 χιλιόμετρα.


Η έξοδος των εκδρομέων για τις γιορτές των Χριστουγέννων ήταν αυξημένη κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι. Το ευτύχημα ήταν σύμφωνα με τον κ. Τσαγκαραδάκη ότι δεν συνέβη κανένα τροχαίο ατύχημα που να συνδέεται με την κίνηση στο εθνικό δίκτυο.

Ενίσχυση της Αστυνομικής Διευθνσης Φωκίδας

Την ενίσχυση της αστυνομικής διεύθυνσης Φωκίδας με επιπλέον προσωπικό έχει ζητήσει ο αστυνομικός διευθυντής Ηλίας Τσαγκαραδάκης εν όψει και της δίκης των ειδικών φρουρών.

Δεν επαναπαυόμαστε σημείωσε ο κ. Τσαγκαραδάκης και τόνισε ότι ήδη η τοπική ηγεσία της αστυνομίας έχει καταρτίσει πλάνο για την ασφαλή και ήσυχη διεξαγωγή της δίκης.

Όλη η δύναμη της αστυνομικής διεύθυνσης θα είναι σε κόκκινο συναγερμό ενώ ο κ. Τσαγκαραδάκης υπογράμμισε ότι θα διαφυλαχτούν οι περιουσίες των πολιτών και πως αστυνομικοί από όμορες διευθύνσεις θα συνδράμουν το έργο τους. εμφανίστηκε καθησυχαστικός και σε χαμηλούς τόνους σημείωσε ότι η αστυνομία θα κάνει την δουλειά της.
Από Λεπάντο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΑΚ Τ.Ε. ΕΣΑΚ

Συνάδελφοι –ες Ξεσηκωθείτε αντισταθείτε. Αλλάξτε τους συσχετισμούς. Πετάξτε στα σκουπίδια συνδικαλιστές και ηγεσίες που ξεπούλησαν και ξεπουλούν τον Αέρα που αναπνέουμε Ασφαλιστικά, Συνταξιοδοτικά, Εργασιακά δικαιώματα.
Συνάδελφοι πολλή κουβέντα γίνεται για τις αξιολογήσεις κοινοτικών απεσταλμένων και ξένων οίκων και την υποβάθμιση της οικονομίας της Ελλάδος.
Κινδυνολογούν, προκειμένου να υποταχτεί ο λαός στα σκληρά μέτρα ενάντια του. Αλλά δεν είναι δική του υπόθεση τα ελλείμματα, το χρέος, οι αγορές, δηλαδή το κεφάλαιο, που τον απομυζούν. Η κυβέρνηση προωθεί ουσιαστικά άρση του Αφορολόγητου που θα τσακίσει φτωχά νοικοκυριά, ... ελαφρύνει τους επιχειρηματίες από τις εργοδοτικές εισφορές.
Στο ασφαλιστικό επισπεύδοντας τον ενταφιασμό του, μειώνει τους μισθούς.
Θέλουν φτηνούς εργάτες για ανταγωνιστική οικονομία, δηλαδή αύξηση κερδών.
Οι αξιολογικοί οίκοι και κοινοτικοί απεσταλμένοι εκπροσωπούν συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων και συναγωνίζονται άγρια ποιος θα ληστέψει περισσότερο τους λαούς. Τα ελλείμματα και τα χρέη τα δημιούργησε η χρηματοδότηση του κεφαλαίου, ενώ την κρίση τη δημιουργεί η υπερκερδοφορία του. Θέλουν γεμάτα κρατικά ταμεία για να χρηματοδοτούν τους επιχειρηματίες για επενδύσεις. Η αγωνία των αστών, των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, για την καπιταλιστική οικονομία και τις αγορές, δεν μπορεί να γίνεται αγωνία του εργαζόμενου λαού που στενάζει και κάτω από την νέα επίθεση στα δικαιώματα του. Ο εργαζόμενος λαός να οργανώσει την άμυνα του ενάντια στην αντιλαϊκή έφοδο, την αντεπίθεση του, για να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία. Για κανένα λόγω δεν πρέπει να υποκύψει στην κινδυνολογία, να δεχτεί τις νέες οδυνηρές
θυσίες σε βάρος του.
Η ΕΣΑΚ σας εύχεται χρόνια πολλά και αγωνιστικά
Από anexartitoi.gr