Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε έξω από τη Βουλή

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε στις 7:59 το βράδυ του Σαββάτου έξω από το κτίριο της Βουλής, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η Αστυνομία είχε προλάβει να εκκενώσει την περιοχή και να διακόψει την κυκλοφορία γύρω από το Σύνταγμα, καθώς είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 19:43.

Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές, κυρίως σε τζάμια των γραφείων του ... Κοινοβουλίου και στο παρακείμενο φυλάκιο, αφού το ωστικό κύμα κατευθύνθηκε προς το κτίριο της Βουλής.

Αποκλεισμένοι είναι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, ενώ επί τόπου έσπευσαν κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός (μάλλον ωρολογιακός) είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων που βρίσκεται έξω από παρτέρι, στη συμβολή της Λ.Βασιλίσσης Σοφίας και της Λ.Αμαλίας, κοντά στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.

Οι πρώτες υποψίες της Αστυνομίας στρέφονται στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται. Το γεγονός ότι ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην Ελευθεροτυπία έδωσε λεπτομέρειες για τη βόμβα, προκειμένου να αποφευχθούν θύματα, παραπέμπει σε προηγούμενη προκήρυξη των «Πυρήνων», με την οποία η οργάνωση διευκρίνιζε ότι δεν έχει στόχο να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ανάλογη επίθεση σε χώρο της Βουλής, σε μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της Αθήνας.

Περισσότερα στοιχεία για τις κινήσεις των δραστών ίσως προκύψουν από το υλικό που καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας στην περιοχή και το οποίο εξετάζεται από την Αστυνομία.

Επιτόπου ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Οι δράστες είχαν στόχο να προκαλέσουν φόβο και πανικό, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μετέβη στο σημείο της επίθεσης γύρω στις 21.30.

«Δεν φοβόμαστε και δεν πανικοβαλλόμαστε» είπε. Ο χώρος του Κοινοβουλίου «είναι ένας χώρος υψηλού συμβολισμού [....] Είναι αφύλακτος και θα παραμείνει αφύλακτος» και όχι αστυνομοκρατούμενος, πρόσθεσε.

«Σας διαβεβαιώνω ότι οι θρασείς δράστες της επίθεσης θα συλληφθούν όπως τους αξίζει» κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα, κύκλοι του υπουργείου έκαναν λόγο για «κίνηση εντυπωσιασμού». Τόνισαν ότι η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, και ότι «στη βία η Δημοκρατία απαντά με περισσότερη Δημοκρατία».

Την ώρα της έκρηξης συνεδρίαζε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Χρ.Παπουτσής, σε δηλώσεις του στο Mega, είπε ότι πρόκειται για χτύπημα κατά της Δημοκρατίας.

«Κάποιοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους δημοκράτες. Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με τη Δημοκρατία. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε» απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού τονίζεται: «Η πράξη αυτή αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στη Δημοκρατία. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά και αξιοποιούνται ως άλλοθι για να αποθαρρυνθούν οι αναγκαίοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες απέναντι σε μια πολιτική που πλήττει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.»

Το ΚΚΕ επίσης καταδικασε την επίθεση. «Αυτή η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης στην άγρια και ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα βοηθάει και εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φοβίσουν το λαό» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος.
Από in.gr

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΔΕ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Στις 18 Δεκεμβρίου 2009, 25 μαθητές και 3 καθηγητές της Δευτερο-βάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας (από τα Γεν. Λύκεια Άμφισσας, Ιτέας, Γαλαξειδίου, Ερατεινής και Λιδορικίου και Ευπαλίου) είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο της Γαλλίας, προσκαλεσμένοι του, για να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα Euroscola 2009.
Στη διάρκεια της ειδικής αυτής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 600 μαθητών από 21 χώρες της Ε.Ε., οι μαθητές του νομού μας είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους καλύτερα, να περιηγηθούν τους χώρους του Ευρωπαϊκού ναού της Δημοκρατίας, να έλθουν σε επαφή με τους άλλους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους και να ανταλλάσσουν απόψεις, να ενημερωθούν από υπαλλήλους του Ευρωκοινοβουλίου για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, ευρωπαϊκά και παγκόσμια, που ... συζητούνται στις επιτροπές και την ολομέλειά του.
Μάλιστα 2 από τις 12 ερωτήσεις που τέθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης στο ημικύκλιο τέθηκαν από μαθητές του Νομού μας.
Η επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο συνοδεύτηκε από περιήγηση στην πόλη του Στρασβούργου (βράδυ και πρωί), και στις κοντινές γερμανικές πόλεις (Φράϊμπουργκ, Χαϊδελβέργη, και Μπάντεν-Μπάντεν) στα πλαίσια μιας άρτια οργανωμένης τριήμερης εκδρομής, που διήρκησε από τις 17-20/12/2009, με αποτέλεσμα οι μαθητές μας να γνωρίσουν μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας αυτών των 2 μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης οι μαθητές μας έζησαν για λίγο το εορταστικό κλίμα της προχριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας, που επικρατούσε στις πόλεις που επισκέφτηκαν αλλά και να παίξουν με το χιόνι, που είχε πέσει στην περιοχή.
Επέστρεψαν δε με εμπειρίες αξέχαστες, που πολλοί συμμαθητές τους, στο νομό αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα θα ήθελαν να έχουν

Φοβούνται ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους με την νέα οριοθέτηση στον Παρνασσό


Τα χωράφια τους και τις ιδιοκτησίες τους κινδυνεύουν να χάσουν οι κάτοικοι του δήμου Παρνασσού από την επέκταση της περιφερειακής ζώνης του εθνικού δρυμού, που επιχειρεί να βάλει το αρμόδιο Υπουργείο.
Ήδη ο δήμος Παρνασσού, μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας, ζήτησε αναβολή του θέματος μέχρι να ... καταθέσει τις απόψεις του, καθώς και μία δημόσια διαβούλευση.
Από star-online.gr

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ- ΑΠΟΦΑΣΗ

Διακριτό αυτοδιοικητικό πόλο, "έξω και πέρα από το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του δικομματισμού", θα επιδιώξει να δημιουργήσει ο ΣΥΝ, την ίδια ώρα που αποφάσισε να μην ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια, διερευνώντας συμβολική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες της αριστεράς. Με τις δυο παραπάνω αποφάσεις διαφώνησε και τις ... καταψήφισε η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Επίσης, δεν προχώρησε η πρόταση για έκτακτο συνέδριο, ενώ περιφερειακές συνδιασκέψεις εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για να ακουστεί η φωνή της βάσης

Τα θέματα αυτά, μαζί με άλλα, ήρθαν πρόωρα στην επιφάνεια και συζητήθηκαν στη χθεσινή μαραθώνια αλλά και τεταμένη κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και των βουλευτών του ΣΥΝ, λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του Φώτη Κουβέλη. Ο τελευταίος είχε έντονο διάλογο με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον εγκαλεί για το γεγονός ότι έθεσε με βιασύνη τα θέματα στα ΜΜΕ και όχι στα κομματικά όργανα.
Με βάση την κοινή λογική και στην Φωκίδα θα υπάρξει προσπάθεια για δημιουργία διακριτού Αυτοδιοικητικού πόλου.
Το γεγονός δε οτι με τον Καποδίστρια ΙΙ καταργείται η εκλογή με 42% και πλέον θα πρέπει να συγκεντρωθεί 50%, δίνει την δυνατότητα εκλογική αναμέτρηση σε δύο γύρους, που στον πρώτο γύρο θα υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία να καταγραφή η θετική διάθεση των ψηφοφόρων της Αριστεράς.

9 Θέσεις εργασίας στην Άμφισσα


ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 1
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΘΕΣΕΙΣ 2 ...
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 5
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 1
ΦΟΡΕΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΕΔΡΑ / ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 2265350030
ΒΑΣΕΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν.3250/2004
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ 5/1/2010

Τα γυρίσματα στην Ποτιδάνεια 2

Την Παρασκευή 8-1-2010 η εκπομπή "Γυρίσματα" του ΣΚΑΙ προέβαλε το δεύτερο βίντεο από την περιήγηση που έκαναν στο χωριό μας.

Είναι ένα πιο μικρό αφιέρωμα αφού δείχνει μια γρήγορη πανοραμική εικόνα του χωριού και εστιάζει περισσότερο στην μαγειρική και ιδιαίτερα

στη δημιουργία παραδοσιακής ρουμελιώτικης χορτόπιτας, ψημένης σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα όπως την όρμοναν παλιά

οι νοικοκυρές στο χωριό μας από τις κυρίες Δέσποινα Μηλιώνη και Σοφία Παπαιωάννου.

Δείτε το βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=V-G8GL3gRvg

Από Ποτιδάνεια
Αν θέλετε να δείτε και το πρώτο μέρος μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ

Γενικός Γραμματέας απο Φωκίδα

Στους Νέους Γενικούς γραμματείς στο υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, διορίστηκε ο Μπάκας Ευθύμιος, Οικονομολόγος, στέλεχος επιχειρήσεων

Μπάκας Ευθύμιος


Γεννήθηκε το 1964 στην Φωκίδα. Οικονομολόγος και στέλεχος επιχειρήσεων. Πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) στην Οικονομετρική Ανάλυση & κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου M.B.A. από το Cass Business School του CITY UNIVERSITY του Λονδίνου.
Regional business manager σε εταιρεία πληροφορικής της ναυτιλίας, έχει ασκήσει διοίκηση στα... πεδία εταιρικής ανάπτυξης, διοίκησης και μάρκετινγκ σε εταιρίες εμπορίου, συμβουλευτικής επιχειρήσεων, κατασκευών, τεχνολογίας και πληροφορικής.

Παράλληλα, λαμβάνει συνεχή & διαφοροποιημένη επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα & στο εξωτερικό, εξειδικευμένη στα επιχειρησιακά πεδία κάθε τομέα.

Μέλος του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ από το 2004, ασκεί καθήκοντα επιμορφωτή στελεχών και συντονιστή ομάδας.

Ο Δήμος Άμφισσας ευχαριστεί τους Συλλόγους για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ Άμφισσα 08-01-2010
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
_____________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σήμερα 05/01/2010 ημέρα Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου με θέμα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ 2009 ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΩΝ.
ΘΕΑΤΡΟ- ΜΟΥΣΙΚΗ- ΧΟΡΟΣ- ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ- ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ- ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΑΖΑΡ.
Προσφορά σε μικρούς και μεγάλους φίλους επισκέπτες της πόλης αλλά και συμπατριώτες μας που απόλαυσαν την κάθε εκδήλωση. Ως μεγαλύτερο αξιοθέατο προέκυψε η μεταφορά και η ατραξιόν από το τραίνο που μας παραχώρησε ο Δήμος Δελφών για λίγες ημέρες.
Οι εορτές υποστηριχθήκαν από 11 Συλλογικούς φορείς:......
1. Σύλλογος ΕΛΙΑ
2. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας
3. Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας
4. Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας
5. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Φωκίδας
6. Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
7. Σύλλογος Γυναικών Φωκίδας
8. Δικηγορικός Σύλλογος Άμφισσας
9. Γ.Α.Σ. Μάκαρος Άμφισσας
10. Εμπορικός Σύλλογος Άμφισσας
11. Α.Ο. Κεχαγιάς
Ως Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο ευχαριστώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες φορείς αλλά περισσότερο τα άτομα που δεν θα κατονομάσω για τον λόγο μη αδικήσω κάποιον (άλλωστε τα άτομα αυτά τα γνωρίζετε και είμαι βέβαιος πως τα χειροκροτείτε και τα τιμάτε όπως και εγώ).
Υπήρξαν βέβαια και μικρά λάθη ή παραλείψεις που είμαστε βέβαιοι πως η καθιέρωση της ετήσιας αυτής εορτής και η πείρα που αποκτήσαμε θα βελτιώσει.
Πέραν από τους Συλλόγους ευχαριστώ για την συμμετοχή όλους τους κατοίκους όπως και τους μικρούς μας φίλους, τα παιδιά, από τον τρόπο που αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις.
Εύχομαι του χρόνου μεγαλύτερη επιτυχία και σας προτρέπω από τώρα να ασχοληθούμε όλοι μαζί για τις εορτές των απόκρεω.
« Η Νύχτα των Στοιχειών» μας περιμένει.

Θα αναβληθεί στο παρά πέντε η δίκη Κορκονέα;

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt.gr, οι νομικοί σύμβουλοι

της οικογένειας του δολοφονηθέντα Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχουν άσσο στο μανίκι τους, προκειμένου τελικά να την πετύχουν την μεταφορά της δίκης στην Αθήνα.

Έστω και στο παρα πέντε, αναμένεται να προβούν σε νέο αίτημα αναβολής της δίκης στην Άμφισσα, αφού στα χέρια τους έχουν δημοσιεύματα και στοιχεία, τα οποία αναφέρονται σε πρόσωπα που θα μετάσχουν στην σύνθεση του δικαστηρίου της Άμφισσας και φέρονται ως ακατάλληλα για ...... συμμετοχή τους στο πολύκροτο δικαστήριο.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και η ίδια η μήτερα του Αλέξανδρου, Τζίνα Τσαλικιάν στο ΝewsIt.gr.

Οι δικηγόροι ήδη βρίσκονται σε συσκέψεις με την οικογένεια, προκειμένου να σταθμίσουν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν στοιχεία από τον Άρειο Πάγο, προκειμένου να κρίνουν αν θα υποβληθεί αίτηση εξαίρεσης ή όχι.
Από newsit.gr

Δεκαοχτώ χρόνια απο την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του 38χρονου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από μέλη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων. Το φθινόπωρο του 1990, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προβλέπει μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, πιθανό περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας, έπαρση της σημαίας κ.ά.

Οι πρώτες καταλήψεις ξεκινούν στα τέλη Οκτωβρίου του 1990 ενώ, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια φτάνουν το 70% του συνόλου. Ταυτόχρονα γίνονται πολλές πορείες διαμαρτυρίας με συμμετοχή μεταξύ 10.000 και 30.000 ατόμων, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το κλίμα θα εκτονωθεί με τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ... ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι τα προεδρικά διατάγματα δεν θα εφαρμοστούν για ένα τρίμηνο, έως ότου γίνουν «πλήρως κατανοητά» από μαθητές και καθηγητές. Σύντομα, οι τρεις μήνες γίνονται δώδεκα και το νομοσχέδιο τροποποιείται μερικώς, χωρίς αλλαγές όμως στα σημαντικότερα σημεία (πειθαρχικές διατάξεις, περικοπές κ.ά.).

Με το νέο χρόνο, όμως, οι μαθητές και φοιτητές αποφασίζουν τη συνέχιση των καταλήψεων στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και σε 1.800 από τα 3.014 γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Ως απάντηση, ο υπουργός Παιδείας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, δηλώνει ότι όσοι συμπληρώσουν 50 αδικαιολόγητες απουσίες λόγω των καταλήψεων θα χάσουν τη χρονιά.

Στις 07.01.1991, ημέρα επανέναρξης των μαθημάτων μετά τις γιορτές, οι καταλήψεις συνεχίζονται ενώ η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κηρύσσει στάση εργασίας και καλεί τους καθηγητές να βρίσκονται έξω από τα σχολεία «για να συμβάλουν στην αποτροπή προκλήσεων που ίσως επιχειρηθεί να δημιουργηθούν» καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας έχει κινητοποιήσει ομάδες «αγανακτισμένων γονέων» για να «σπάσουν» τις καταλήψεις.

Από το πρωί της μέρας σημειώνονται μικροεπεισόδια μεταξύ γονέων και καταληψιών, καθηγητών και δημοτικών συμβούλων. Οι καθηγητές αρνούνται να βάλουν απουσίες στους μαθητές και ο υπουργός αποφασίζει την πειθαρχική δίωξή τους, ενώ την επόμενη μέρα, ομάδες ροπαλοφόρων εισβάλουν σε σχολεία και τραυματίζουν μαθητές, υπό τα απαθή βλέμματα των αστυνομικών οργάνων.

Στις 08.01.1991, στις 19.30 το απόγευμα, στην Πάτρα περί τα τριάντα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, με επικεφαλής τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης Ιωάννη Καλαμπόκα, επιτίθενται οπλισμένοι κατά των μαθητών στην κατάληψη του Πολυκλαδικού Λυκείου, χωρίς όμως να επιτύχουν να διώξουν τους νέους.

Μία ώρα αργότερα, η ίδια ομάδα επιτίθεται κατά του 3ου Λυκείου και καταφέρνουν να απωθήσουν τους ελάχιστους μαθητές που βρισκόταν στο χώρο. Σε λίγο, συγκεντρώνονται έξω από το λύκειο δεκάδες μαθητές, καθηγητές, γονείς, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καθώς και ο δήμαρχος Πάτρας, Α. Καράβολας και ο βουλευτής Αχαΐας του Πα.Σο.Κ, Α. Φούρας.

Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ αρνούνται να υποχωρήσουν από την «αντικατάληψη» και δηλώνουν ότι θα παρατείνουν την κατάληψη του Λυκείου μέχρι αυτό να λειτουργήσει ξανά κανονικά. Σύντομα, τα πνεύματα οξύνονται και αρχίζουν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών με εκσφενδονίσεις αντικειμένων, ενώ σημειώνονται οι πρώτοι τραυματισμοί.

Γύρω στις 23.30 το βράδυ, ομάδα καθηγητών και γονέων επιχειρεί να μπει στο κτίριο. Με το άνοιγμα της πόρτας τα μέλη της ΟΝΝΕΔ επιτίθενται στον κόσμο με σιδερολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους. Ο καθηγητής μαθηματικών και μέλος του Εργατικού Αντι-ιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας, πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος, με ανοιγμένο το κρανίο από το σιδερολοστό του Ι.Καλαμπόκα.

Μεταφέρεται στο νοσοκομείο κλινικά νεκρός και το πρωί της 09.01.1991 παύουν όλες οι ζωτικές λειτουργίες του. Στο νοσοκομείο μεταφέρονται επίσης άλλα τέσσερα άτομα σε σοβαρή κατάσταση και δεκάδες με ελαφρότερα τραύματα. Η ομάδα του Καλαμπόκα εξαφανίζεται ανενόχλητη αφού η αστυνομία κάνει την εμφάνισή της, όταν τα επεισόδια έχουν τελειώσει. Οι αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ως φυσικούς αυτουργούς τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι. Καλαμπόκα, το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Α. Μαραγκό και τον συντροφό τους Σ. Σπίνο.

Τις επόμενες μέρες, η νεανική εξέγερση κλιμακώνεται και δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών συγκρούονται με τα ΜΑΤ στην Πάτρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο υπουργός Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλος παραιτείται. Στις 10.01.1991 κατά τη μεγαλειώδη διαδήλωση 50.000 ατόμων στο κέντρο της Αθήνας, τα ΜΑΤ επιτίθενται στον κύριο όγκο των διαδηλωτών. Οι συγκρούσεις διαρκούν όλη τη μέρα και, όταν οι δυνάμεις καταστολής επιχειρούν να απωθήσουν τον κόσμο προς το Πολυτεχνείο, οι διαδηλωτές αντιστέκονται και οι συγκρούσεις κορυφώνονται.

Βομβίδες ασφυξιογόνων αερίων των ΜΑΤ προκαλούν πυρκαγιά στο κτίριο που στεγαζόταν το κατάστημα ενδυμάτων «Κ. Μαρούσης», στην συμβολή Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που σπεύδουν στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά δέχονται επίθεση με χημικά αέρια από τα ΜΑΤ και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες, υποφέροντας από σπασμούς λόγω των χημικών. Όταν η πυρκαγιά σβήσει μετά τα μεσάνυχτα, ανασύρονται οι σωροί τεσσάρων πολιτών, μέσα από το κτίριο του καταστήματος.

Η ένταση συνεχίζεται για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με νέες πορείες, καταλήψεις και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, ενόσω ο Γ. Σουφλιάς, αντικαταστάτης του παραιτηθέντος Β. Κοντογιαννόπουλου στο υπουργείο Παιδείας, αποσύρει τα επίμαχα νομοθετήματα και ανακοινώνει την έναρξη διαλόγου για την Παιδεία «από μηδενική βάση», μέχρις ότου ο Πόλεμος του Κόλπου μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Ο συγκατηγορούμενος για τη δολοφονία Α. Μαραγκός, απαλλάχτηκε με βούλευμα, ενώ ο Ι. Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου σε ισόβεια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης - ποινή που σύντομα μειώθηκε και στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος λόγω "καλής συμπεριφοράς". Σήμερα ζει και εργάζεται στο Βόλο ως υπεύθυνος παραρτήματος της Εθνικής Τράπεζας.
(πηγή: Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, tvxs.gr)

ΝΑΡ για Ν. Τεμπονέρα, μέρος 2ο from NAR videos on Vimeo.