Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Επιχείρηση τρομολαγνεία με την δίκη στην Άμφισσα

Με αφορμή την δίκη που θα γίνει στην Άμφισσα έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση τρομολαγνείας. Ανακαλύπτουν ...δεκάδες καταστήματα τραπεζών (επτά είναι όλες κι όλες οι Τράπεζες ) να έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και από κοντά βάζουν και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να φρουρούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως τα μαγαζιά τους.
Χωρίς καν να έχουν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις εκτός από την νεολαία του ΕΕΚ που έχει πολύ μικρό αριθμητικό μέγεθος και δεν έχει σχέση με επεισόδια και σπασίματα, προσπαθούν να φέρουν τον τρόμο στον κόσμο της Άμφισσας και της χώρας ολόκληρης.
Θέλουν να ξεχαστεί ότι αυτός ο ίδιος κόσμος κατέβηκε στους δρόμους, ακόμα και στην Άμφισσα, να ξεχαστεί ότι τα σχολεία τότε είχαν καταλήψεις και να ταυτίσουν τις κινητοποιήσεις με τα επεισόδια. Για να μην ξεχνάμε σας βάζουμε μια φωτογραφία απο τις περισινές κινητοποιήσεις στην Άμφισσα, την ώρα που η πορεία των μαθητών περνάει έξω από τα δικαστήρια και δίπλα από μία τράπεζα. Αν γίνουν κινητοποιήσεις θα είναι σε αυτές παρών και οι πολίτες της Φωκίδας και θα είναι ειρηνικές.
Διαβάστε τώρα τι γράφουν...
Σε απόρθητο φρούριο μετατρέπεται κάθε μέρα που περνά η πόλη της Aμφισσας, προκειμένου να είναι έτοιμη στις 20 Ιανουαρίου για τη δίκη της δολοφονίας του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Hδη τις τελευταίες ημέρες δεκάδες καταστήματα και υποκαταστήματα τραπεζών έχουν λάβει μέτρα πρόσθετης ασφάλειας, υπό το φόβο επεισοδίων κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης με κατηγορούμενους τους δύο ειδικούς φρουρούς, τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον Βασίλη Σαραλιώτη.

Μετά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου τοποθετήθηκαν προστατευτικά ρολά και διπλή πόρτα ασφαλείας, ειδικά ρολά έβαλε και η Εθνική Τράπεζα που βρίσκεται στην πλατεία Λαού.

Παρόμοια μέτρα αναμένεται να πάρουν τις επόμενες ημέρες και άλλες τράπεζες, αφού οι κεντρικές διευθύνσεις τους δεν θέλουν να το διακινδυνεύσουν. Πρώτες στη λίστα είναι η Alpha Bank, η Eurobank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ανάλογη στάση κρατούν και οι έμποροι της περιοχής. Αν και το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο, αρκετοί από αυτούς θα λάβουν μέτρα προστασίας των καταστημάτων και των περιουσιών τους, καθώς όπως λένε, δεν θα αντέξουν να δουν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται παρανάλωμα του πυρός και στόχος βανδάλων.

Μάλιστα, είναι αποφασισμένοι να φρουρούν τα καταστήματά τους 24 ώρες το 24ωρο, όσες μέρες και αν χρειαστεί μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου.
Espressonews.gr

Στους δρόμους οι αγρότες ...

Έτοιμοι να μετακινήσουν τα τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου δηλώνουν οι αγρότες από 19 νομούς της χώρας που μετείχαν στο πανελλαδικό όργανο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου στη Λιβαδειά.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών από διάφορες περιοχές της χώρας αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκτίμησαν την κατάσταση και αποφάσισαν ότι το μόνο που τους απομένει είναι οι κινητοποιήσεις αφού όπως ... τόνισαν με την υφιστάμενη κατάσταση δεν υπάρχει μέλλον για την ελληνική γεωργία.
"Τα προβλήματα είναι γνωστά. Το μόνο που έχει αλλάξει σε σχέση με την περσινή περίοδο είναι ότι φέτος τα προβλήματα είναι περισσότερο οξυμμένα. Έτσι οι κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο", τόνισε ο εκπρόσωπος των Βοιωτών στο συντονιστικό όργανο, Γιώργος Τακμάκης.
Οι αγρότες εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι και από την τακτική της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή, η οποία μια μέρα νωρίτερα στις 2 Ιανουαρίου πραγματοποίησε στο Δομοκό ανοιχτή συνάντηση με τοπικούς φορείς και αγρότες της Φθιώτιδας, όπου συζητήθηκαν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος αλλά και ζητήματα ευρύτερης αγροτικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Από Βοιωτικά

Γνωρίζει τους κομματικούς της περιοχής η Περιφερειάρχης

Τις ημέρες των γιορτών η νέα Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου είπε να γνωρίσει την περιφέρεια της.
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς βρέθηκε στη Νομαρχία Βοιωτίας όπου συζήτησε με τον Νομάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά, βουλευτές, τον Δήμαρχο Λειβαδιάς, Αντινομάρχες, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ, εκπροσώπους επιμελητηρίων και παραγωγικών τάξεων.
Την επομένη βρέθηκε στην Φωκίδα όπου επισκέφτηκε στις έδρες τους το Δήμαρχο ... Άμφισσας και το Δήμαρχο Γαλαξιδίου και άλλους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και συζήτησαν εκτενώς για τα πολλά προβλήματα της περιοχής.
Ενδιαμέσως η κ. Κατερίνα Διαμαντοπουλου πέρασε ιδιωτικώς από διάφορα χωριά, έκατσε - και έκανε και τις διακοπές της.

Kοράκια πάνω από την Άμφισσα (Φωκικός-Βέροια 0-0)

Για ακόμα ένα ματς και συγκεκριμένα του Φωκικού με τη Βέροια, το αποτέλεσμα κατάφερα να διαμορφώσει διαιτησία.

Σε φάσεις που δεν χωράνε αμφισβήτηση και με προβλήματα υγείας από μερίδα παιχτών του Φωκικού, κατάφερε ωστόσο να αποσπάσει τον βαθμό της ισοπαλίας.


Στο 88’ ακυρώθηκε πανέμορφο και πεντακάθαρο γκολ με βολ πλανέ του Βραζιλιάνου Φονσκέκα, ο οποίος ήταν και ο καλύτερος παίχτης της ομάδας.

Στο α’ ημίχρονο δεν δόθηκε ποτέ, τράβηγμα φανέλας του ... Νικόλαου μέσα στην περιοχή από αμυντικό της Βέροιας.

Εν συνεχεία δεν δόθηκε ποτέ, ανοιχτό πεντακάθαρο χέρι αμυντικού ανοιχτό στο 65’ σε σουτ του Φονσέκα.

Τέλος στο 90’ σε σουτ του ξανά, του Φονσέκα η μπάλα βρήκε σε χέρι αμυντικού. και εκεί καμία υπόδειξη.

Ο Φωκικός στο α’ ημίχρονο ήταν μέτριος, στο δε β’ ημίχρονο του αγώνα, ανέβασε στροφές, αλλά ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΕ για ακόμα μια Κυριακή από τη διαιτησία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του κόσμου ήταν συγκινητική, βρέθηκε στο πλευρό της ομάδας όπως πάντα, αλλά δεν κατάφερε να φύγει με τη χαρά της νίκης.


Αν παρόλα αυτά, με προβλήματα υγείας παιχτών και προπονητή (4 παίχτες αγωνίστηκαν με πυρετό), τον ζυγογιαννη τιμωρημένο και τη διαιτησία να παίζει το δικό της παιχνίδι, Φωκικός κατάφερε να αποσπάσει έστω την ισοπαλία, μπορεί να χαρακτηριστεί άθλος.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΦΩΚΙΚΟΣ: Καντιμοίρης, Θωμόπουλος (53’ Στεργίου), Δημητρίου, Σπυριδάκης, Κουρελής, Σκαρίμπας, Δήμας (68’ Τερζής), Ταμπάκης, Βαβάτσικος, Φονσέκα, Νικολάου.

ΒΕΡΟΙΑ: Κοτταρίδης, Βέρτζος (90’ Σεφερίδης), Τριάντος, Τζημογιάννης, Καπίας, Ευθυμιάδης, Ράνιτς (87’ Ματζιαρίδης), Μυροφορίδης, Καραγιάννης, Παυλίδης, Βούλγαρης (63’ Αστράουσκας).



Στο μεταγραφικό πεδίο τώρα δεν εκδοθήκαν ακόμα τα δελτία των Μακρή και Ζαμπλόν. Ωστόσο μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να είναι στη διάθεση της διοίκησης, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα.

Tα αποτελέσματα της αγωνιστικής
Από fokikos.gr

Δεν μαζεύουν τα χρήματα και βάζουνε εμάς να μαζεύουμε αποδείξεις. Στο 50% οι εισπράξεις της εφορίας της Άμφισσας.

Από την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

http://www.mof-glk.gr/proypologismos/2010/books/isolog/PDFisolog/1.3.pdf

Επί του Απολογισμού των εσόδων και εξόδων του Κράτους έτους 2008 και του Γενικού Ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2008, σύμφωνα με το άρθρο 98 παρ. 1 περ. ε΄ σε συνδυασμό με το άρθρο 79 παρ. 7 του Συντάγματος

ΕΣΟΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2008 ΑΝΑ ΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ(βλέπε στον ... πίνακα για Άμφισσα)

Δηλαδή η ΔΟΥ Άμφισσας δε μάζεψε ούτε τα μισά από τα έσοδα του 2008. Και χοντρικά οι μισοί από μας που έχουμε συναλλαγές με τη συγκεκριμένη ΔΥΟ, δεν έδωσαν για το 2008 δεκάρα τσακιστή στο κράτος. Δεν πειράζει, οι υπόλοιπου που δεν μας παίρνει να τη σκαπουλάρουμε θα τσοντάρουμε και γι’ αυτούς με τα νέα φορολογικά μέτρα του Παπακωνσταντίνου. Είμαστε μεγαλόψυχοι και ανοιχτοχέρηδες.

Και μία εικόνα για τη Ν.Α. Φωκίδας από ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

http://www.mof-glk.gr/proypologismos/2010/books/proyp/PDFProyp/SPNA.pdf


Για το 2008 το ισοζύγιο βγαίνει θετικό, αλλά για το 2009 και χωρίς να έχει κλείσει ακόμα το έτος, το έλλειμμα τραβάει την ανηφόρα. Και τα έσοδα μειωμένα και τα έξοδα υπερδιπλασιασμένα. Μπορεί να οφείλεται σε πληρωμές και μελέτες για έργα στο νομό που έπρεπε να εξοφληθούν φέτος. Αλλά αυτά θα έπρεπε να μας τα ανακοινώνει η ίδια η νομαρχία. Να δημοσιοποιεί απολογισμούς, ισολογισμούς και προϋπολογισμούς αναλυτικά και τεκμηριωμένα στο διαδίκτυο. Έτσι ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες και να μη χρειάζεται να μυρίζουν τα νύχια τους από που έρχονται και που πάνε τα λεφτά τους.

Η Φωκίδα το σωτήριον έτος 1910

Το κείμενο μας έστειλε ο αναγνώστης της σελίδας subutai

Πώς έμοιαζε άραγε η γεωγραφική ενότητα που αποτελεί το νομό Φωκίδας σήμερα, ακριβώς έναν αιώνα πριν; Τότε και μέχρι το 1946 νομίζω, ήμασταν ένας νομός με τη Φθιώτιδα, Φθιώτιδος και Φωκίδος (Φθιωτιδοφωκίδος). Μια εικόνα σχετικά με τα τοπωνυμία των σημερινών οικισμών και δημοτικών διαμερισμάτων και των αντίστοιχών που χρησιμοποιούσε το Βασίλειον της Ελλάδος τότε, μπορούμε να έχουμε από την εξαιρετική δουλειά των ερευνητών του Ινστιτούτου... Νεοελληνικών Ερευνών η οποία βρίσκεται, ελεύθερη για τον καθένα, στον ΠΑΝΔΕΚΤΗ (http://pandektis.ekt.gr/dspace/).

Όπως αναφέρεται και στο εισαγωγικό σημείωμα της συλλογής «Μετονομασίες των Οικισμών της Ελλάδας»: Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών αναγνωρίζοντας τη σημασία της μελέτης των τοπωνυμίων στη νεότερη ελληνική ιστορία, έχει εντάξει στις ερευνητικές του δραστηριότητες τη μελέτη των ονομασιών των οικισμών, των τοπωνυμίων και των μικροτοπωνυμίων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος «Ιστορία των οικισμών της Ελλάδος, 15ος - 20ός αιώνας». Προϊόν του παραπάνω προγράμματος υπήρξε η ηλεκτρονική βάση δεδομένων «Μετονομασίες οικισμών της Ελλάδος» που συγκροτήθηκε με σκοπό την καταγραφή όσων οικισμών μετονομάστηκαν με επίσημες διοικητικές πράξεις. Προς το παρόν έχουν καταγραφεί οι μετονομασίες που διενεργήθηκαν την περίοδο 1913-1996, από μία εποχή δηλαδή που πυκνώνει η πρακτική αλλαγής των ονομασιών οικισμών και κοινοτήτων, λόγω και της εισδοχής νέων εδαφών στην ελληνική επικράτεια αλλά και της διοικητικής αναδιοργάνωσης στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 4.413 μετονομασίες οικισμών, οι οποίες κατανέμονται ως εξής ανά γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία 1.805, Πελοπόννησος 827, Στερεά Ελλάδα 519, Θεσσαλία 487, Ήπειρος 454, Θράκη 98, Κρήτη 97, Νησιά Αιγαίου 79, Επτάνησα 47. Στη βάση δίνονται σε χωριστά πεδία ο νομός, η επαρχία, ο δήμος ή η κοινότητα που εντάσσεται ο οικισμός, ο κωδικός του οικισμού, η ονομασία του οικισμού κατά τη στιγμή της μετονομασίας του και το νέο όνομα που έλαβε, οι τυχόν παραλλαγές στην εκφορά της παλαιάς ή της νέας ονομασίας, η ημερομηνία της πράξης μετονομασίας και το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στο οποίο δημοσιεύτηκε. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Λεωνίδας Καλλιβρετάκης. Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος είχε την επιστημονική επίβλεψη του συγκεκριμένου έργου, ενώ η Κατερίνα Δέδε έφερε εις πέρας τη συστηματική τεκμηρίωση, ενημέρωση, ταξινόμηση και έλεγχο των στοιχείων και την τελική επιμέλεια της βάσης δεδομένων. Στην τελική φάση του έργου συνεργάστηκε και η Ελένη Κυραμαργιού. Από μία εποχή δηλαδή που πυκνώνει η πρακτική αλλαγής των ονομασιών οικισμών και κοινοτήτων, λόγω και της εισδοχής νέων εδαφών στην ελληνική επικράτεια αλλά και της διοικητικής.

Στον δίπλα πίνακα (πατήστε επάνω στην φωτογραφία για να διαβάσετε) αναγράφονται όλα τα παλιά ονόματα οικισμών της Φωκίδας που μπόρεσα να βρω από την βάση δεδομένων και το έτος αλλαγής της ονομασίας. Κάποιοι οικισμοί έχουν υποστεί 2 και 3 αλλαγές ονομασίας όλα αυτά τα χρόνια. Ο κατάλογος περιέχει αλλαγές για τις οποίες υπάρχει επίσημη διοικητική πράξη και τυχών ανακρίβειες, οφείλονται σε λάθη κατά την αντιγραφή που έκανα. Κάποια ονόματα χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, από τους γηραιότερους κυρίως. Κάποια άλλα παραδόθηκαν στη λήθη του χρόνου.

Σε περίπτωση σεισμού αυξημένη επικινδυνότητα ζημιών στην Φωκίδα εκτιμά μελέτη του ΤΕΕ

Μέσω των δήμων η αντισεισμική θωράκιση κτιρίων

Τη σεισμική ταυτότητα (βαθμός επικινδυνότητας) δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων των περιοχών τους θα μπορούν να διαπιστώσουν σε λίγες ημέρες οι πολίτες των δήμων όλης της χώρας, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η aftodioikisi.gr. Συγκεκριμένα:

Η σχετική ηλεκτρονική καταγραφή που έγινε από το ΤΕΕ σε 4.2 εκ. κτίρια με βάση την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2004 μέσω του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Προστασίας των Κατασκευών πρόκειται να σταλεί στους 1035 ... δήμους όλης της χώρας.

Στόχος, να γίνει η απαραίτητη αντισεισμική θωράκιση τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά (μέσω της κοινοποίησης στους ιδιοκτήτες τους) κτίρια, καθώς η βάση δεδομένων περιέχει μεταξύ άλλων χάρτες, μέτρηση βαθμού επικινδυνότητας ανά γειτονιά και ανά κτίριο αλλά και χαρτογράφηση ρεμάτων.

Η αντισεισμική εικόνα των κτιρίων

- 8 στα 10 κτίρια πρέπει να ενισχυθούν προσεισμικά
- από τα 4.000.000 κτίρια που καταγράφηκαν, το 75% χρειάζεται προσεισμική ενίσχυση και αυτό γιατί έχουν χτιστεί πριν από το 1985, με τον παλαιό αντισεισμικό κανονισμό, και δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές
- το 35% των οικοδομών αξιολογούνται ως πολύ τρωτά λόγω του ότι είναι κατασκευασμένα με πλίνθους και λίθους
- το 50% έχει κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδερμα.
- τα κτίρια με πιλοτή αγγίζουν το 3% του συνόλου (περίπου 120.000), θεωρείται ότι η σεισμική τρωτότητά τους είναι 20-25% μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα κτίρια.
- το κόστος παρέμβασης ανά κτίριο ξεκινά από 5% και μπορεί να φτάσει στο 50% της αξίας του ακινήτου.

Η γεωγραφική εικόνα της αντισεισμικότητα των κτιρίων

- η Αττική και η Θεσσαλονίκη θεωρούνται με βάση τη μελέτη του ΤΕΕ ότι είναι από τους πιο ανθεκτικούς νομούς της χώρας καθώς έχουν κτήρια με τη μεγαλύτερη αντισεισμική θωράκιση. Ακολουθούν η Κορινθία, η Δράμα, τα Δωδεκάνησα, ο Πειραιάς, η Βοιωτία, η Ημαθία, η Ξάνθη, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
- Υψηλή επικινδυνότητα για την πρόκληση ζημιών σε κτήρια είναι η Ευρυτανία, το Αγιο Ορος, η Σάμος, η Φωκίδα, και ακολουθούν οι Κυκλάδες, η Αρκαδία, η Λευκάδα και η Λακωνία.
Από eviaportal.gr