Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Τα τέλη κυκλοφορίας ή κυβερνώντας με τη μέθοδο ...Jack Daniels!

Καθώς περιμένουν να περάσει η τετραετία με τη μέθοδο Jack Daniels, πετώντας καπάκια στο βαρέλι, έχουν βάλει μερικούς από την κυβέρνηση να δουλεύουν σε δυο τομείς: Ληστεύοντας τα τελευταία χρήματα που έχουν απομείνει στις τσέπες μας και δέρνοντας ή συλλαμβάνοντας όποιον δεν θεωρεί ότι ζούμε στον επίγειο παράδεισο...
Όταν όμως η "οικολογία" τύπου Μπιρμπίλη συναντά τη βλακεία και την εισπρακτική πολιτική, τότε γίνονται πραγματικά θαύματα. Όπως αυτό με τα τέλη κυκλοφορίας...
Κυρία Μπιρμπίλη μου φαντάζεστε ποιοί μπορεί να έχουν αυτά τα παλιά αυτοκίνητα; Ή μήπως εκεί που συχνάζετε δεν υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν κάτω από τζιπ (όπως εσείς άλλωστε);
Αν θέλετε αν βάλετε πράσινα τέλη και αν γεμίσετε τα ταμεία του κράτους γιατί δεν πάτε μια βόλτα ως τη Φωκίδα να δείτε τι γίνεται πάνω στα βουνά και πως η ληστεία του εθνικού πλούτου... συνδυάζεται αρμονικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος; Γιατί δεν ρωτάτε να μάθετε τι γίνεται στη Χαλκιδική με το χρυσάφι;
Γιατί δεν συζητάτε με τους συναδέλφους σας που απαξιώνουν καθημερινά τα μέσα μεταφοράς και υποχρεώνουν χιλιάδες πολίτες να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο ρυπαίνοντας το περιβάλλον;
Έχετε μπει στον Ηλεκτρικό κυρία Μπιρμπίλη μου ή εσείς, μια περιβαλλοντικά "ευαίσθητη" πάτε παντού με το ΙΧ σας;
Καλή η "πράσινη ανάπτυξη" αρκεί να την πληρώνουν οι άλλοι...
Καλό θα ήταν να θυμηθεί ο Γιωργάκης (κάθε μέρα που περνά όλο και πιο Γιωργάκης αποδεικνύεται) ότι πριν από δυο χρόνια στις δημοσκοπήσεις ήταν κάτω και από τον "Κανένα" και πολύ σύντομα μπορεί να βρεθεί και πάλι εκεί!

Το ρεπορτάζ από τα φιλοκυβερνητικά Νέα, τα λέει όλα...
Αντί για τέλη δίνουν τις... πινακίδες
Ουρές στις Εφορίες από ιδιοκτήτες Ι.Χ. που δεν αντέχουν να πληρώσουν
Από Ημερολόγιο ενός πατέρα

Η Βοιωτία λέει όχι στον Κοπελούζο

Η Βοιωτία λέει όχι στον Κοπελούζο from tv xoris sinora on Vimeo.


Η Δέσποινα Σπανούδη, μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον μιλά στο tvxs για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μια τεράστιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας. Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που έχουν ... γίνει μέχρι σήμερα για την «παράκαμψη» του αρχαιολογικού συμβουλίου και του Υπουργείου Πολιτισμού και υπενθυμίζει πως νομική υποστήριξη στο συγκεκριμένο έργο παρείχε το γραφείο του πρώην υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Σπύρου Φλογαϊτη και της συμβούλου του Γ. Παπανδρέου Γλυκερίας Σιούτη.

Η σχεδιαζόμενη επένδυση, στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Βοιωτίας, προβλέπει την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου, 447 MW συμφερόντων της πολυεθνικής ENEL και του ομίλου Κοπελούζου. Η μονάδα, τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου, θα καταλάβει χώρο 150 στρεμμάτων σε κοιλάδα που διαρρεέται από τον Β. Κηφισό αποτελεί πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας, είναι διάσπαρτη από αρχαιολογικά και προϊστορικά ευρήματα και αρχαιότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας (Λέων, Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαίο Θέατρο, Ακροπόλεις Χαιρώνειας, Πανοπέα, Δαύλειας).

Για το θέμα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος χαιρώνειας αλλά και κάτοικοι της περιοχής ενώ τη δυσάρεστη έκπληξη των κατοίκων προκάλεσε η αιφνιδιαστική ανατροπή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο αν και τον Ιούλιο του 2008 απέρριψε την επένδυση εντούτοις, λίγους μήνες μετά επανέφερε το θέμα και ενέκρινε την επένδυση με απλή επαναφορά των όρων που είχαν ήδη συζητηθεί και απορριφθεί και παρά την απόλυτη αντίθεση της Θ Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου εργαζομένων στο ΥΠΠΟ.


Από tvxs.gr

Αυξήσεις στα Διόδια Ρίου Αντιρρίου

Ακριβότερα θα πληρώνουν από τις 11 Ιανουαρίου οι οδηγοί τα διόδια στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου καθώς και στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών.

Συγκεκριμένα η Γέφυρα Α.Ε ανακοίνωσε αυξήσεις τιμών για τις απλές διελεύσεις από 0,10 έως 1 ευρώ αλλά και «πάγωμα» τιμών» για όλες τις κάρτες πολλαπλών διελεύσεων. Ειδικότερα, «παγωμένες» παραμένουν 20 από τις συνολικά 27 κατηγορίες τιμών ... διέλευσης από τη γέφυρα.

Αναλυτικά, οι νέες τιμές διαμορφώνονται στα 11,80 ευρώ από 11,70 ευρώ για τα ΙΧ αυτοκίνητα, παραμένουν στο 1,80 ευρώ για τα δίκυκλα, ενώ αυξάνονται έως και 1 ευρώ για τα λεωφορεία άνω των 40 θέσεων. Παράλληλα, στάσιμες μένουν οι τιμές στο σύστημα e-pass, τις μηνιαίες - εβδομαδιαίες κάρτες Ι.Χ., κάρτες μοτοσικλετών και το βασικό «αλέ-ρετούρ».

Εν τω μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυξήσεις των τιμών των διοδίων πρόκειται να προχωρήσει από το νέο έτος και η Αττική Οδός, ωστόσο η ίδια η εταιρεία δεν έχει προβεί σε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα η Ολυμπία Οδός, ανακοίνωσε αυξήσεις στις τιμές των διοδίων Ελευσίνας και Ζευγολατιού στο ρεύμα προς Πάτρα, Ρίο και Ισθμό στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς και στους παράπλευρους σταθμούς Νέας Περάμου στην είσοδο προς Κόρινθο και Αγίων Θεοδώρων και στις δύο εισόδους, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τον καινούργιο χρόνο. Όπως ανακοίνωσε η Ολυμπία Οδός, αμέσως μετά τις γιορτές οι τιμές για τα δίκυκλα ανεβαίνουν στα 2 ευρώ από 1,90 σήμερα, δηλαδή σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 5% περίπου (0,10 ευρώ), ενώ για τα Ι.Χ. και ελαφρά φορτηγά διαμορφώνονται στα 2,90 ευρώ έναντι 2,80 ευρώ σήμερα.
Από ΛΕΠΑΝΤΟ

Χρόνια πολλά απο τον Δήμο Καλλιέων


XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ-
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


Ο Δήμαρχος , το Δ.Σ και το προσωπικό του Δήμου Καλλιέων σας εύχονται Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά

Παρέα με τους Λύκους της Ναυπακτίας!

Η παρακάτω ιστορία είναι απολύτως αληθινή και συνέβη ανήμερα τα Χριστούγεννα...
Η επίσκεψή μου στην Κλεπά ήταν σύντομη και πρακτικά μόνο για 48 ώρες... Πολύ λίγος χρόνος για να απολαύσω την μαγεία της Κραβαρίτικης Φύσης και έτσι ακόμη και την μέρα των Χριστουγέννων αποφάσισα να την εκμεταλλευθώ... για ολιγόωρη πεζοπορεία. Δεν θα αποκαλύψω το μονοπάτι που ακολούθησα, γιατί δυστυχώς η Λαθροθηρία "καλά κρατεί" στην Ορεινή Ναυπακτία... Πάντως όχι πολύ μακριά από τον δημόσιο δρόμο και ενώ πεζοπορούσα μέσα στο ελατόδασος, θέλησα να βγάλω μια φωτογραφία! Άφησα λοιπόν το μονοπάτι και ανέβηκα μόνο λίγα μέτρα πιο πάνω, μέσα στο πυκνό δάσος, όταν άξαφνα άκουσα υπόκωφο ποδοβολητό... Γύρισα το βλέμμα μου προς το μονοπάτι και ...παγώνω! ... Ένας Λύκος έτρεχε αντίθετα στην κατεύθυνση που λίγο πριν ακολουθούσα εγώ! Αν λίγα δευτερόλεπτα πριν, δεν είχα αφήσει το μονοπάτι, θα είχαμε συγκρουστεί! Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα απο κοντά Λύκο , και πέρα από τον θαυμασμό που ένιωσα για την ρώμη του, δεν ντρέπομαι να πώ ότι με κυριεύσε και ο αρχέγονος φόβος του ανθρώπου απέναντι του κορυφαίου θηρευτή των ελληνικών δασών... Και μέσα στην ένταση των στιγμών αντί να πιάσω την φωτογραφική μηχανή και να τον αποθανατίσω , άρχισα να ψάχνω για κάποιο χονδρό κλαδί ώστε να το χρησιμοποιήσω για προστασία απέναντί του (!!!)... Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και χωρίς να αλλάξει ρυθμό στο τρέξιμό του, το μεγαλοπρεπές ζώο χάθηκε στο δάσος! Και εγώ ακόμη πάλευα να σπάσω ένα κλαδί από έναν ξέρακα, ενώ μέσα μου πάλευαν ο φόβος, ο θαυμασμός, η περιέργεια και η συγκίνηση. Δεν πέρασαν λίγα δευτερόλεπτα και ξανακούω το ίδιο ποδοβολητό... Γυρίζω πάλι το βλέμα μου στο μονοπάτι και τώρα βλέπω δύο λύκους να τρέχουν στην ίδια κατεύθυνση με τον προηγούμενο λύκο! Τώρα πλέον τα πόδια μου κόπηκαν... Και τα δύο αυτά ζώα ήταν εξίσου ρωμαλαία όπως το πρώτο! Άρχισα να φωνάζω και να κουνώ σαν ρόπαλο το κλαδί που επιτέλους έσπασα από τον πεσμένο έλατο... Κανένα από τα δύο ζώα δεν έδειξε κάποια αντίδραση - ούτε καν έστρεψαν το βλέμα τους προς το μέρος μου! Απλά συνέχισαν να τρέχουν με σταθερό ρυθμό και με λίγες δρασκελιές χάθηκαν στο πυκνό δάσος, εκεί που είχε χαθεί και ο πρώτος λύκος! Όταν κατάφερα να ηρεμήσω, κατάλαβα και πόσο ηλίθια φέρθηκα! Πλέον το μόνο που μπόρεσα να κάνω ήταν να φωτογραφήσω τα χνάρια τους στο μονοπάτι! Και όσο περνούσε η ώρα συνειδητοποιούσα την ανεπάντεχη τύχη μου! Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που μου έγινε ποτέ, μου το έδωσε η Μάνα Φύση! Και εγώ εν μέρει το κατάστρεψα... Θα μπορούσα να έχω καταπληκτικές φωτογραφίες από αυτήν την ... συνάντηση! Και τώρα έχω απλά μια φωτογραφία απο "ντουρό"...

Αλλά και φωτογραφία να είχα και πάλι δεν θα μπορούσα να σας μεταφέρω τα συναισθήματα και την συγκίνηση που μου γέννησε αυτή η συνάντηση! Όταν ο φόβος εξαφανίσθηκε από μέσα μου, τότε η αγαλίαση που ένιωσα ήταν μοναδική! Ένιωσα λες και βρήκα τον πραγματικό εαυτό μου και την χαμένη μου αθωότητα! Μέσα σ' αυτό το δάσος, εκείνες τις μαγικές στιγμές, ένιωσα λες και είχα γίνει ένα με την Μάνα Γη- ένιωθα πλέον ότι είμαι κομμάτι της Φύσης και μέρος του Δάσους! Και ήθελα να γύριζα λίγο τον χρόνο πίσω ώστε να είχα μια δεύτερη ευκαιρία στην συνάντηση μου με τους Λύκους... Όχι για να τους φωτογραφίσω αλλά για να τους δείξω τον σεβασμό μου!
ΥΓ1) Και οι τρείς Λύκοι ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους, σαφώς μεγαλύτεροι από λυκόσκυλα, και με πολύ μεγάλο δρασκελισμό... Είχαν σκούρο, σχεδόν μαύρο χρώμα στην ράχη και ανοιχτό καφέ στην κοιλιά, τον θώρακα και τον λαιμό. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η χαρακτηριστική θωριά τους, με τα μεγάλα και μακριά πόδια και τον χοντρό λαιμό, που σίγουρα τους κάνει να ξεχωρίζουν από τα λυκόσκυλα... Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός «ρωμαλαία» ζώα τους αδικεί!
ΥΓ2) Λίγες ώρες αργότερα από αυτή μου την συνάντηση, έμαθα ότι στην περιοχή επανεμφανίσθηκε και Αρκούδα! Αυτή όμως είναι μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία! Παρόλα αυτά νομίζω, ότι τουλάχιστον η δική μου μαρτυρία επιβεβαιώνει την Υγεία του Οικοσυστήματος στην Ορεινή Ναυπακτία! Και συνηγορεί με τον καλύτερο τρόπο στην Προσπάθεια που γίνεται για να δημιουργηθεί Εθνικό Φυσικό Πάρκο στα Κραβαρίτικα Βουνά.
ΥΓ3) Απευθύνω έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο Φυσικό Περιβάλλον της Ναυπακτίας! Από την υπουργό Περιβάλλοντος κα. Μπιρμπίλη μέχρι και τον δήμαρχο Πλατάνου Ναυπακτίας κ.Δρόσο, από τις πολυπληθείς και πανελλαδικής εμβέλειας Περιβαλλοντικές Οργανώσεις όπως η «Καλλιστώ», μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο του Δασαρχείου Ναυπάκτου: Ας λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ώστε οι λύκοι της Ορεινής Ναυπακτίας να συνεχίσουν να επιβιώνουν, και το Περιβάλλον των Κραβαρίτικων Βουνών να παρεμείνει Παρθένο όπως είναι! Το οφείλουν στις επόμμενες γενιές! Το χρωστάμε όλοι μας στα παιδιά μας! Και ευελπιστώ ότι με την ευαισθητοποίηση και την δράση όλων μας, θα υπάρξουν και άλλοι άνθρωποι που θα ζήσουν αυτή την μοναδική εμπειρία που χάρισε σε εμένα η Κραβαρίτικη Φύση!
Από konstantinosdavanelos

Ένας χρόνος απο τον πόλεμο στην Γάζα

Περισσότεροι από 1.000 ακτιβιστές παραμένουν στα αιγυπτιακά σύνορα με τη Γάζα, διεκδικώντας από τις αρχές να τους επιτρέψουν την ολοκλήρωση ανθρωπιστικής πορείας υπέρ των Παλαιστίνιων. Τουλάχιστον 300 Γάλλοι, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία στη γαλλική πρεσβεία στο Κάιρο. Απεργία πείνας ξεκινά, ανάμεσα σε άλλους, 85χρονη ακτιβίστρια που επέζησε από το Ολοκαύτωμα.
To Gaza Freedom March, μία από τις 2 αποστολές ... που είναι σε εξέλιξη (μαζί με το VivaPalestina) φέρεται να δέχεται παρενοχλήσεις από τις αιγυπτιακές αρχές, οι οποίες αρνούνται να επιτρέψουν τη διέλευση των ακτιβιστών. Συνολικά, 1.400 μέλη οργανώσεων από 43 χώρες είχαν προγραμματίσει τη διοργάνωση πορείας μέσω της Ράφαχ, μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα, με την ευκαιρία της επετείου από την ισραηλινή εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη.

Γάλλοι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας στο Κάιρο, περιμένοντας τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν. Ωστόσο, το ταξιδιωτικό γραφείο στο οποίο ανήκαν τα λεωφορεία τους ειδοποίησε πως δεν είχε λάβει «άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές». Οι ακτιβιστές έχουν κατέλαβαν το δρόμο μπροστά από την πρεσβεία, στήνοντας σκηνές και φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Η Παλαιστίνη θα ζήσει, η Παλαιστίνη θα νικήσει», «Δεν θα κουνηθούμε έως ότου έλθουν τα λεωφορεία μας».

Στο Gaza Freedom March συμμετέχει και ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 32 άτομα. Μιλώντας πριν από λίγο (18.00 ώρα Ελλάδας) στο tvxs.gr, το μέλος του Free Gaza Movement, Βαγγέλης Πισσίας, μετέφερε ότι οι Έλληνες ακτιβιστές βρίσκονταν -ενσωματωμένοι σε γαλλική αντιπροσωπεία- ακινητοποιημένοι στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Ελ Αρίς. Εδώ και περίπου 5 ώρες διαπραγματεύονται με Αιγύπτιους αστυνομικούς, οι οποίοι επιμένουν ότι δεν θα τους επιτρέψουν τη διέλευση προς τη Γάζα. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που προβάλλουν (όποτε το κάνουν) είναι η εκτίμηση ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι έκρυθμη και πως η παρουσία των ακτιβιστών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ο κ. Πισσίας υπογραμμίζει ότι η γαλλική πρεσβεία έχει μεσολαβήσει, τασσόμενη υπέρ του αιτήματος των διαδηλωτών, ωστόσο, ο ίδιος μεταφέρει την επιμονή των αρχών της Αιγύπτου και εκτιμά ότι οι διαδηλωτές θα αναγκαστούν να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν δύο Καναδοί ακτιβιστές του Gaza Freedom March, και τις οποίες επικαλείται το intifada.gr, η Hedy Epstein, 85χρονη επιζών του Ολοκαυτώματος, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει απεργία πείνας, ως απάντηση στην άρνηση των αιγυπτιακών αρχών να επιτρέψουν στους διαδηλωτές την είσοδο στη Γάζα. «Η κ. Epstein θα παραμείνει έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στο Κάιρο, στην οδό Cornish al-Nil 1911 , όλη μέρα σήμερα, μαζί με άλλους απεργούς πείνας», αναφέρεται.

«Τις τελευταίες μέρες, έχουν αυξηθεί οι παρενοχλήσεις από φανερούς και κρυφούς αστυνομικούς. Συχνά, αστυνομικοί με πολιτικά πάνε στα ξενοδοχεία αφού έχουν φύγει οι συμμετέχοντες στην πορεία και αποσπούν πληροφορίες για τους διαδηλωτές. Το Gaza Freedom March και άλλες διεθνείς αποστολές παρενοχλούνται και τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στη Γάζα.

Το κίνημα αλληλεγγύης από τη Γαλλία κατασκήνωσε στο δρόμο έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Κάιρο. Τους δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα τους επιτραπεί να φύγουν με λεωφορεία για τα σύνορα με τη Γάζα, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Λίγο αργότερα (μερικές ώρες πριν), περικυκλώθηκαν από τα αιγυπτιακά ΜΑΤ μπροστά στην πρεσβεία τους!», προσθέτει ο έτερος Καναδός διαδηλωτής.

Σημειώνεται ότι για αύριο, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στις 18.00, είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα.


Από tvxs.gr

Το μυαλό στην Άμφισσα

Την πρώτη προπόνηση μετά τις γιορτές είχε η Βέροια, μέσα σε πολύ θετικό κλίμα.

Η «βασίλισσα» δίνει το πρώτο φετινό επίσημο παιχνίδι της στην Άμφισσα κι όλοι γνωρίζουν ότι πέρα από τη δυσκολία της αποστολής, εφόσον καταφέρουν να αποσπάσουν θετικό αποτέλεσμα, μπορούν να πλησιάσουν ακόμα πιο κοντά στην κορυφή. Από την απογευματινή προπόνηση απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Ένκβιστ, Ράνιτς που είχαν μια μέρα περισσότερη άδεια, το ... ίδιο ισχύει και για τον Μπαχράμη. Οι υπόλοιποι όμως ήταν κανονικά στη διάθεση του προπονητή Γιώργου Κικερίδη. Ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμών τους οι Τζημογιάννης, Μαντζιαρίδης, όχι όμως και ο Καλτσάς. Στην τελική ευθεία μπαίνουν και τα μεταγραφικά και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρχουν νέες ανακοινώσεις.
Από gazzetta.gr

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ, για το Κόκκινο Χούμα και για τον Δήμο Λιδορικίου

Συνυπογράφω το κείμενο διαμαρτυρίας για το ΄΄΄κόκκινο χουμα΄΄ και σημειώνω για την ιστορία την εμπειρία μου ως κοινοτάρχης στο Λιδωρικι 1992=94.

Μόλις ανελαβα καθήκοντα , τηλεφώνησαν και ζήτησαν συνάντηση από την εταιρία.΄΄Βωξιτες…΄΄. Δέχτηκα δυο στελέχη της εταιρίας, παρουσία και ενός τουλάχιστο Κοινοτικού Συμβούλου, αν θυμάμαι καλά του Μάκη Κλωσσα.


Σε ερώτηση μου για τον λογο της επίσκεψης, απάντησαν ότι επισκέπτονται ΄΄ εθιμοτυπικά΄΄΄τους νεοεκλεγέντες κοινοτάρχες της περιοχής εξορύξεων γιατί η εταιρία συνηθίζει να παρέχει΄΄ βοήθεια΄΄στις κοινότητες και δήμους που θίγονται και ρώτησαν για τις ανάγκες μας και πως μπορούν να ... βοηθήσουν την κοινότητα Λιδωρικιου.

Απάντησα ότι όπως φαίνεται και στο προγραμματικό μας κείμενο [που μάλλον είχαν διαβάσει], δεν θέλουμε ούτε δεχόμαστε καμιά ΄΄βοήθεια΄΄ άλλα απαιτούμε προστασία του τόπου μας από επιφανειακές εξορύξεις, σωστή αποκατάσταση του περιβάλλοντος , κλείσιμο των ανοιχτών πληγών με επιχωμάτωση και φύτευση, προτείνοντας να μεταφέρουν χώμα από τα χωράφια που καλύπτει η λίμνη. Αντιθετα μαλιστα από αυτά που ειχαν συνηθισει[όπως ειπε αργοτερα στελεχος της εταιριας δεν τους ξανατυχε κοινοτητα που δεν ζητησε η δεχτηκε ΄΄βοηθεια΄΄] προσφερθηκαμε να τους βοηθησουμε με εμπειριες από το εξωτερικο για την αποκατασταση των πληγων στο τοπίο.

Η αντιδραση τους παραξενεψε αλλα την δεχτηκαν, ηρθε σε επαφη μαζί μας δασολογος της εταιριας υπευθυνος αποκαταστασης περιβαλλοντος στον οποιο με τον χρονο δώσαμε εντυπο υλικο με φυτα και τροπους αποκαταστασης μεταλλειων στο εξωτερικο,που εξασφαλισαμε, πιεζαμε συνεχως για αποκατασταση ενώ πρασπαθουσαμε να βρουμε συμμαχους [πραγμα δυσκολο] σε ομορες κοινοτητες και δημους καθως και στην κοινωνια.

Ένα περιπου χρονο αργοτερα στελεχος των βωξιτων μαζί με τον διευθυντη δασων Φωκιδας ζητησαν συναντηση και αυτοψια στην θεση Βλαχοθαναση ΄πανω από το κοκκινο χουμα [χωρος καρουτων στα ορια όμως με Λιδωρικι],οπου όπως μας ειπαν σχεδιαζαν επιφανειακη εξορυξη.Πηγαμε στην περιοχη και αφου μας υπενθυμισαν διπλωματικα ότι η τοπικη αυτοδιοικηση δεν εχει αρμοδιοτητα στο θεμα ,αλλα η εταιρια δεν επιθυμει να βρεθει σε συγκρουση μαζί μας,ρωτησαν αν επιτρεπει η κοινοτητα Λιδωρικιου μετα την ενδεχομενη εξορυξη,να ριξουν καποια αδρανη υλικα[κοτρωνια κλπ]στην πλαγια προς κοκκινο χουμα με ελαχιστες κατά τη γνωμη τους επιπτωσεις σε βοσκοτοπο του Λιδωρικιου.Απαντησα ξεκαθαρα όχι και ζητησα συμπαρασταση από τον δασαρχη που ειπε κατι μασημενο ότι δεν είναι δασος η περιοχη ,αρα δεν είναι αρμοδιος.

Παρα το ότι η αρνηση μας δεν δεσμευε νομικα την εταιρια, αυτή δεν προχωρησε σε εργασιες που εθιγαν τον τοπο μας στο διαστημα της θητειας μας.Μολις όμως ανελαβε νεα δημοτικη αρχη αρχες του 1994,η εταιρια προσεφερε ΄΄βοηθεια΄΄ στον Δημο πια Λιδωρικιου ,η οποια εγινε δεκτη από τον τοτε δημαρχο,αναλαμβανοντας [αν είναι δυνατον]την δαπανη βαψιματος του δημαρχειου,γεγονος που επικριναμε ως αντιπολιτευση.Λιγους μηνες αργοτερα αρχισε νεα επιφανειακη εξορυξη στου Βλαχοθαναση,ανοιξαν δρομο προς κοκκινο χουμα και γεμισαν την πλαγια μας με κοτρωνια καταστρεφοντας το τοπιο.Εκτοτε δεν γνωριζω αν και ποτε δοθηκε ΄΄βοηθεια΄΄στο Δημο Λιδωρικιου,αλλα αξιζει να απαντηθει το ερωτημα.; Διαχρονικα ποτε,πως και για πιο λογο ο Δημος Λιδωρικιου ζητησε η δεχτηκε οικονομικη βοηθεια η αλλες εκδουλευσεις απομια ιδιωτικη εταιρια που εχει προκαλεσει τεραστια καταστροφη στον χωρο του.Ακομα με ποιο σκεπτικο ο Δημος μετεχει σε ανωνυμη εταιρια κυριος μετοχος της οποιας είναι εταιρια βωξιτων με την οποια πρεπει να βρισκεται σε διαρκη πολεμο για την προστασια και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του τοπου μας. Τελος και με την βοηθεια της εκαστοτε αντιπολιτευσης ας ψαξουμε το αν και ποτε μετα το 1994 ο Δημος Λιδωρικιου ασχοληθηκε με την καταστροφη των βουνων μας ,καποιος αρχοντας παρακολουθει την κατασταση,αν το ΔΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ αυτοβουλα η σε συνεργασια με αλλους φορεις και τελικα τι σταση κραταει σημερα

Δικη μου εμπειρια είναι ότι η εταιρια παρα την αδειοδοτηση από το κρατος δεν προχωραει σε εξορυξεις με κατηγορηματικη αρνηση της Δημοτικης Αρχης αν συνοδευεται από καθολικη αρνηση κάθε συναλλαγης,αποδοχης βοηθειας ,εκδουλευσεων κλπ δηλαδη λαδωματος.

Το ιδιο οσο αφορα την κοινωνια των πολιτων.,αν δεν είναι στην πλειονοτητα αδιαφορη και αφηνει την εταιρια να διαπραγματευεται τον δημοσιο χωρο συναλλασσομενη με τους τσοπανηδες ως τους μονους ενδιαφερομενους.

Καλη επιτυχια στην αποψινη εκδηλωση ,ευχες σε ολους. .

Γιωργος Φωτοπουλος - Κοπεγχάγη


Από Λιδωρίκι