Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

11/12 :ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΟΥΝΟΥ.

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε καρπό της επίπονης προσπάθειας που έγινε για πολύ καιρό, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσµια κοινότητα για τη σηµασία των βουνών. Η προσπάθεια αυτή υποκίνησε την καθιέρωση Εθνικών Επιτροπών σε 78 χώρες και ενίσχυσε τις συµµαχίες µέσω της προώθησης της δηµιουργίας της ∆ιεθνούς Συνεργασίας για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη των Βουνών, γνωστή ως ... «Συνεργασία για τα Βουνά» (WSSD, Γιοχάνεσµπουργκ, 2 Σεπτεµβρίου 2002). Θεµατοφύλακας της Παγκόσµιας Ηµέρας Βουνού ορίσθηκε ο FAO.
ΣΗΜΕΡΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΑΠΟΚΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ:

ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩ
Στην φωτογραφία τα Αρτοτινά Λιβάδια, οι Σούφλες και το βουνό της Κωστάριτσας.
Τα κείμενα και οι φωτογραφία είναι του Κώστα Νταβανέλου

Κώνοι στους δρόμους της Ιτέας

Το παρακάτω κείμενο και την φωτογραφία μας τα έστειλε ο "subutai" που από τον σχολιασμό των άρθρων πέρασε και στη συγγραφή.
Αυτό είναι το blogging.

Φίλοι του iteanet, αφού πιάσαμε το θέμα των πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων δημοτικών ή κοινοτικών οδών, ας μου επιτρέψετε να καταθέσω και γω τον προβληματισμό μου για ένα θέμα που γίνεται όλο και πιο έντονο τον τελευταίο καιρό στην πόλη μας.
Αναφέρομαι σε αυτό της αυθαίρετης κατάληψης μέρος του οδοστρώματος από συμπολίτες μας και ιδιοποίησης του δημοσίου χώρου.

Και λέω αυθαίρετη διότι ανατρέχοντας στη βασική νομοθεσία που ορίζει τη χρήση του ... οδοστρώματος σε αστικές περιοχές, Ν.3542/2007 (ο γνωστός μας ΚΟΚ) διαβάζω:
άρθρο 1: O Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας εφαρμόζεται σε oδoύς και σε χώρους που χρησιμοποιούνται για δημόσια κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και ζώων.
άρθρο 2: Για την εφαρμoγή τoυ παρόντoς Kώδικα νooύνται ως:
Oδός: Oλόκληρη η επιφάνεια πoυ πρooρίζεται για τη δημόσια κυκλoφoρία.
Oδόστρωμα: To τμήμα της oδoύ πoυ πρooρίζεται για την κυκλoφoρία των oχημάτων.
Πεζoδρόμιo: To υπερυψωμένo ή άλλως διαχωριζόμενo τμήμα της oδoύ πoυ πρooρίζεται για πεζoύς.
Στάθμευση: H ακινησία τoυ oχήματoς για oπoιoνδήπoτε λόγo, πλην της ανάγκης απoφυγής εμπλoκής τoυ με άλλo όχημα πoυ χρησιμoπoιεί την oδό ή σύγκρoυσης με εμπόδιo ή για τη συμμόρφωσή τoυ με τoυς κανoνισμoύς κυκλoφoρίας, εφόσoν η χρoνική περίoδoς ακινητoπoίησης τoυ oχήματoς δεν περιoρίζεται στoν απαιτoύμενo χρόνo για την επιβίβαση ή απoβίβαση επιβατών ή φόρτωση ή εκφόρτωση πραγμάτων.
άρθρο 34, παρ.1: H στάση και η στάθμευση επιτρέπoνται, αν δεν δημιoυργείται εξ αυτών κίνδυνoς ή παρακώλυση της κυκλoφoρίας και αν δεν υπάρχoυν σχετικές απαγoρευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις.
και
άρθρο 34, παρ.12: Aπαγoρεύεται η κατάληψη με oπoιoδήπoτε μέσo και για oπoιoνδήπoτε λόγo μέρoυς ή oλόκληρoυ τoυ oδoστρώματoς των εθνικών, επαρχιακών, και δημoτικών ή κoινoτικών oδών δια των oπoίων διεξάγεται η κυκλoφoρία μηχανoκίνητων και μη oχημάτων.

Παράλληλα, μιας και δεν είμαι νομικός, έψαξα για κάτι σχετικό στον Συνήγορο του Πολίτη και βρήκα την παρακάτω πρότασή του προς τα συναρμόδια υπουργεία για ένα θέμα που άπταιται της χρήσης του οδοστρώματος:
http://www.synigoros.gr/docs/protasi_gia_provlepsi_xwrwn_stathmeusis.pdf
Στη σελίδα 3 με τις Επισημάνσεις αναφέρει: Το οδόστρωμα χρησιμεύει αποκλειστικά για την κυκλοφορία (άρθρο 2 ΚΟΚ) και την στάθμευση ή στάση των οχημάτων (άρθρο 34 ΚΟΚ) και όχι για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας (εκτός από τις περιπτώσεις που ρητά προβλέπονται από το νόμο, πχ. λαϊκές αγορές ΠΔ 51/2006).

Συμπερασματικά, περιπτώσεις όπως αυτή της φωτογραφίας, όπου δεν έχουμε σχετική απαγορευτική πινακίδα ή διαγράμμιση, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος όλων στην ελεύθερη πρόσβαση και χρήση δημόσιου χώρου.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά με προβληματίζει κι ας μην την αντιμετωπίζω προσωπικά στη γειτονιά μου.

Κάτι πρέπει να γίνει με όλους αυτούς, φορείς, αρχές, ιδιώτες, που μας αντιμετωπίζουν λες και είμαστε βόδια.

Ίσως η δημοσιοποίηση και ο στιγματισμός τέτοιων αντικοινωνικών συμπεριφορών βοηθήσει.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι της Εστίας Άγιος Νικόλαος

Χριστουγεννιάτικο παζάρι
της Εστίας Άγιος Νικόλαος
θα γίνει απο 1
3 Κυριακή έως-15 Δεκεμβρίου Τρίτη
στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας
στην αίθουσα δεξιώσεων.
Θα προσφέρονται
ξύλινα,
κεραμικά,
κοσμήματα
και κεντήματα.

12 Ένορκοι στην Ναύπακτο


Με μια πολύ επίκαιρη για την Άμφισσα ταινία, μιας και στην πόλη υπάρχει η διαδικασία ανάδειξης ενόρκων για την πολύκροτη δίκη, συνεχίζει τις προβολές της η κινηματογραφική Λέσχη του ΤΕΙ στην Ναύπακτο.

Κινηματογραφική Λέσχη ΤΕΙ: 12
Δώδεκα ένορκοι, άγνωστοι μεταξύ τους και διαφορετικοί ως προς την κοινωνική θέση, το επάγγελμα και την καταγωγή, όπως το ορίζει ο ρωσικός νόμος, εξετάζουν την υπόθεση δολοφονίας ενός Ρώσου αξιωματικού. Οι μαρτυρίες και οι ενδείξεις τείνουν στο συμπέρασμα πως το έγκλημα έχει διαπράξει ο θετός Τσετσένος γιος του θύματος...
Ο Νικίτα Μιχάλκοφ καταφέρνει μέσα από το remake μιας παλιάς αμερικάνικης ταινίας (Angry Men) να διεισδύσει σε θεμελιώδεις έννοιες όπως η δικαιοσύνη και η ανθρωπιά. Οι χαρακτήρες του έργου του αντιπροσωπεύουν τη μισαλλοδοξία, το στίγμα της εμπειρίας, την απουσία κατανόησης πέρα από το φαινομενικό, που οδηγούν τελικά σε μια φλύαρη και υποκριτική κοινωνία. Ωστόσο η ελπίδα φαίνεται να έχει τον τελευταίο λόγο
Κυριακή 13 Δεκέμβρη, ώρα προβολής 7 το απόγευμα, είσοδος ελεύθερη
Από Ναυπακτία

Ανοίγουν οι πίστες και στον Παρνασσό

Επεσε αρκετό χιόνι.. πατιέται και ανοίγουν οι πίστες!!! Ανοιξε σήμερα το Πισοδέρι και το Καϊμακτσαλάν. Μέχρι τώρα είναι γνωστό ότι το Σάββατο ανοίγουν για χιονοδρομία τα Χ.Κ. Παρνασσού, Περτουλίου, Σελίου, Χρυσού Ελαφιού και Ελατοχωρίου! Τα Χ.Κ. Καλαβρύτων και 3-5 Πηγάδια ανοίγουν την Κυριακή!
Ανοιξε σήμερα το Πισοδέρι με ένα συρόμενο και δύο baby το χιόνι έφθασε τα 45 εκ.
20 εκ. φρέσκο χιόνι στη βάση του Χ.Κ. Καλαβρύτων.
Εως 30 εκ φρέσκο χιόνι προστέθηκε στις πίστες. Γίνεται προετοιμασία για τη λειτουργία πιστών τη Κυριακή.
Με 40-50 εκ χιόνι ανοίγει αύριο σχεδόν όλος ο Παρνασσός για χιονοδρομία εκτός από Οδυσσέα, ... Ερμή και 6! Αναμένεται έκπτωση στην ημερήσια κάρτα. Το Λιβάδι ασπρισμένο. Αλυσίδες απαραίτητες γιατί αναμένουμε νέα χιόνια.
Το Καϊμακτσαλάν έχει 50 εκ στη βάση και ήδη λειτουργεί το lift Μετερίζι, αλυσίδες απαραίτητες τα τελευταία μέτρα πριν το Χ.Κ. 40 εκ. φρέσκο χιόνι στο Σέλι και 3-5 Πηγάδια. Ανοίγει το Ελατοχώρι το Σάββατο με 80 εκ χιόνι.
Από snowreport.gr

Χιονισμένο πρωινό στην Φωκίδα

Με τα βουνά χιονισμένα στις κορφές, μας προϋπάντησε σήμερα η ημέρα.
Όλο το βράδυ χιόνιζε στα υψόμετρα πάνω από τα 800 μέτρα, με αποτέλεσμα να πιάσουν χιόνι μέχρι και οι χαμηλές κορυφές της Γκιώνας που είναι κοντά στην Ιτέα πάνω από την Αγία Ευθυμία.
Ο καιρός έγινε χειμωνιάτικος και Χριστουγεννιάτικος μετά από μια μακρυά περίοδο καλοκαιρίας.
Ευτυχώς αυτή η αλλαγή του καιρού δεν μας επιφύλαξε καταστροφές και θύματα όπως σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, αλλά απλά μας βοήθησε να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για τις επερχόμενες γιορτές.

Οι συνελεύσεις των κατοίκων σπάνε και ξανασπάνε τις μπάρες και τις κάμερες στα διόδια: Περάστε ελεύθερα!

Μας κάνουν ένα μεγάλο δώρο. Ας το εκμεταλλευτούμε και ας δικαιώσουμε τον αγώνα τους που είναι και δικός μας:
Δεν πληρώνουμε στα διόδια!

ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ 23/12/2009 στις 3 το μεσημέρι

Οι χιλιάδες κάτοικοι,εργαζόμενοι και φορείς της Βόρειας Αττικής,
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ για μια ακόμη φορά το απαράδεκτο και προκλητικό ξεπούλημα των εθνικών μας δρόμων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ έντονα, γιατί αυτό επιβαρύνει περισσότερο το εισόδημα των κατοίκων και εργαζομένων περιοχής μας, που χρησιμοποιούν την Ε.Ο πηγαίνοντας ... στα σπίτια και τις εργασίες τους καθώς δεν υπάρχουν παράδρομοι, ούτε αστική συγκοινωνία και κατάλληλο οδικό δίκτυο.
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Nα καταργηθεί η αποικιακού τύπου σύμβαση παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων. Μια σύμβαση που επιτρέπει στην «παραχωρησιούχο» εταιρεία να τοποθετεί διόδια μετωπικά και πλευρικά όπου και όσα θέλει, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα συγκοινωνιακά προβλήματα που δημιουργούνται, καθώς και να αυξάνει κάθε χρόνο τις τιμές των διοδίων.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ
& ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ& ΦΟΡΕΩΝ Β.Α ΑΤΤΙΚΗΣ

Εν τω μεταξύ η ΝΕΑ ΟΔΟΣ, ξανάβαlε μπάρες και οι κάτοικοι τις γκρέμισαν πάλι:
Η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων Αφιδνών που έγινε την Τετάρτη 9-12-09 στις 8.30 το βράδυ στην κοινότητα, με συμμετοχή και αντιπροσωπειών κατοίκων και από τις γύρω κοινότητες αποφάσισε ομόφωνα και πραγματοποίησε την αφαίρεση των μπαρών που είχε επανατοποθετήσει η πολυεθνική ληστρική εταιρία της Νέας Οδού.
Σε μια αστραπιαία ενέργεια, μέσα σε 10 λεπτά, αφαίρεσαν τις μπάρες και τις κάμερες ασφαλείας που η Εταιρία χρησιμοποιούσε για να εκφοβίζει τους κατοίκους, αναγκάζοντας τους ή να πληρώνουν το υπέρογκο νέο χαράτσι ή να χρησιμοποιούν τους επικίνδυνους και ασυντήρητους παραδρόμους.
Στην συνέχεια όμως όταν η αυτοκινητοπομπή των κατοίκων κατευθυνόταν στο Καπανδρίτι, περικυκλώθηκε από Περιπολικά, τζιπ, ασφαλίτικα, έκαναν εμβολισμό σε αυτοκίνητα που προπορεύονταν. Μόνο η ψύχραιμη στάση των κατοίκων αποσόβησε σοβαρό τραυματισμό. Η αστυνομία κατέγραψε τους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων των κατοίκων. Εύλογο το σχόλιο μιας κατοίκου: «Παιδάκι μου προ μηνός μου άνοιξαν οι κλέφτες το σπίτι καιόταν πήρα την αστυνομία, μου είπαν ότι δεν έχουν διαθέσιμο αστυνομικό να μου στείλουν.Τώρα που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι χωροφυλάκοι, ενώ δεν έγινε κανένα έγκλημα;»
Δείτε σχετικά:
Καταδρομική επίθεση από 40 άτομα στα διόδια Αφιδνών
Το άρθρο είναι από τα Βοιωτικά

«Οι πολλές όψεις της πραγματικότητας» για τα αιολικά

Την ώρα που ετοιμάζονται και για τον Νομό μας την Φωκίδα, οι ανεμογεννήτριες να σκεπάσουν τα βουνά μας και να φαίνονται ακόμα και απο τις τουριστικές παραλίες, ας δούμε τι γίνεται στην Βοιωτία , γιατί στην Φωκίδα περνάνε διάφορα και δεν μαθαίνουμε τίποτα από αυτούς που έχουμε εκλεγμένους στην Νομαρχία.

Κορώνεια 11/12/09

Πραγματικά, δεν ξέρουμε αν αξίζει να διαμαρτυρηθούμε, ακόμη μια φορά, για την καταστροφή, στον Ελικώνα.
Τουλάχιστον, ας σχολιάσουμε.
Χθες (10-12-09), ο Νομάρχης Βοιωτίας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση ΕΝΑ ΤV, αναφέρθηκε, με ιδιαίτερα σκωπτικό και ειρωνικό τρόπο και στις αντιδράσεις, για την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Ελικώνα.
Ανάμεσα στα άλλα, είπε, ότι οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τα αιολικά ......πάρκα αποτελούνται μόνο από μικρούς ξύλινους στύλους και δεν υπάρχουν πουθενά σιδερένιοι πυλώνες στον Ελικώνα. Όπως άφησε να εννοηθεί, όλα αυτά είναι υπερβολές των «οικολόγων».
Μα είναι δυνατόν;
Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει, ότι η γραμμή υψηλής τάσης 150 ΚV, από τα αιολικά πάρκα στο Δήμο Κορώνειας (Περδικοβούνι-Καλύβα-Τούμπα), της εταιρίας «Ενεργειακή Πελοποννήσου» αποτελείται από σειρά σιδερένιων πυλώνων, οι οποίες διασχίζουν καταστρέφοντας τις κατάφυτες πλαγιές του Ελικώνα, από την Αγία Άννα έως την σύνδεση τους, στον υποσταθμό της Πέτρας.
Προφανώς, τις δικές μας διαμαρτυρίες και επιστολές δεν τις έχει διαβάσει. Το θέμα όμως αυτό έχει έλθει πολλές φορές στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά. Επίσης, έχουμε δημοσιεύσει άπειρες φωτογραφίες στον τοπικό τύπο και στο ιντερνέτ, έχουν γίνει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, έχουμε στείλει φωτογραφίες και στον ίδιο, παρακαλώντας για μια παρέμβαση. Νομαρχιακοί σύμβουλοι έχουν επισκεφθεί τον τόπο του εγκλήματος.
Εντάξει, να αποδεχθούμε, ως πολιτική απόφαση, την απροθυμία παρέμβασης, ο καθένας άλλωστε αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αλλά όμως να φθάσουμε στο σημείο να αντιστρέφουμε εντελώς την πραγματικότητα, είναι λίγο υπερβολικό.
Δηλαδή, αυτοί οι σιδερένιοι πυλώνες, που βλέπουμε στην Στριγανιά, που για να τοποθετηθούν ξεχερσώθηκε ολόκληρο δάσος, δεν υπάρχουν; Εξαφανίστηκαν; Μακάρι να γινόταν αυτό; Αλλά δυστυχώς είναι εκεί και μας ειρωνεύονται.
Ακόμη, ο κ. Νομάρχης ανάφερε, ότι στον Δήμο Κορώνειας υπάρχουν μόνο δύο (2) αιολικά πάρκα. Επειδή προφανώς η πραγματικότητα έχει πολλές υποκειμενικές αναγνώσεις, ας πούμε και εμείς την δικιά μας.
Στον Δήμο Κορώνειας υπάρχουν ήδη τέσσερα (4) εγκατεστημένα αιολικά πάρκα, Περδικοβούνι, Καλύβα – Τούμπα (όπου εγκρίθηκε ο διπλασιασμός τους), Παλιοβούνα και Σταυρός. Επίσης αναμένονται άμεσα άλλα δύο (2), Αρβανικός και Κακιά Ράχη.

Υ.Γ.1: Κλείνοντας την σχετική ενότητα της συνέντευξης και αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στον Ελικώνα, ο κ. Νομάρχης είπε: «έχουν γνώση οι φύλακες».!!!
Υ.Γ.2: Αλήθεια, με τα έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος, για τα οποία έχει δεσμευθεί η εν λόγω εταιρεία, τι θα γίνει; Η υποχρέωση αυτή καλύπτεται από τα πέντε σιδερένια παλούκια και από μια ξεραμένη πικροδάφνη, που υπάρχει σε κάθε «πλατεία» πυλώνα;
Υ.Γ.3: Με την ευκαιρία. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, υπάρχουν νεότερες εξελίξεις, αναφορικά με την δεύτερη γραμμή σιδερένιων πυλώνων (διπλοτσεκαρισμένο), από το εργοστάσιο της Θίσβης.
Η εταιρία, αφού δήλωσε την αδυναμία της, να κατασκευάσει τον δρόμο Κορώνεια – Κούκουρα, όπως είχε υποσχεθεί στον Δήμο Κορώνειας, δηλώνει τώρα, ότι δεν μπορεί να παράσχει ούτε την μελέτη βιολογικού καθαρισμού. Όμως, δύναται να προσφέρει τελικά ένα φορητό πυροσβεστήρα και δύο φτυάρια. Φυσικά, ο Δήμος Κορώνειας ευχαριστεί και αποδέχεται την ευγενική αυτή χειρονομία.

Ομάδα Πολιτών Κορώνειας
Σημείωση για τις εικόνες
1. Σε γνώση του φύλακα-Νομάρχη, ο χάρτης απεικονίζει το παρόν και το αύριο του Ελικώνα.
2. Η φωτογραφία αφορά δείγμα των ξύλινων παραδοσιακών στύλων της ΔΕΗ κατά τον Νομάρχη Βοιωτίας. Αν εσείς βλέπετε κάτι άλλο, ή είστε θύματα οφθαλμαπάτης ή είστε αντιδραστικοί.
Από Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

Δουλεύουμε πολύ, μας δουλεύουν περισσότερο!

Σκεφτείτε ότι η αποστολή του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟ ταξιδεύει αεροπορικώς για Θεσσαλονίκη. Είκοσι λεπτά έπειτα από την απογείωση το αεροσκάφος επιστρέφει στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω προβλημάτων με την ατμοσφαιρική πίεση. Αιτία: δεν ήταν καλά κλεισμένη μία πόρτα προτού απογειωθεί το αεροσκάφος. Η ομάδα φτάνει στη Θεσσαλονίκη με καθυστέρηση.

Ποιο σχόλιο θα ακουγόταν από το πρωί της επόμενης ημέρας και για καμιά εβδομάδα; Το πατροπαράδοτο «μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά». Ελα, όμως, που το προαναφερθέν περιστατικό συνέβη στην Ισπανία το Σάββατο. Στην πτήση της Μπάρτσα προς Λα Κορούνια. Αν γινόταν στην Ελλάδα, θα ψάλλαμε ολημερίς το «μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά».

Κατάλοιπο ραγιαδισμού είναι αυτή η άκριτη εξιδανίκευση του «έξω» και η διαρκής ανακάλυψη «λόγων» για να νιώθουμε μειονεκτικά ως κοινωνία. Θέλουμε οπωσδήποτε να ...ντραπούμε για κάτι; Ας ντραπούμε για ένα μειονέκτημα που μας χαρακτηρίζει σε βαθμό αφάνταστα μεγάλο: την ευπιστία στα ραγιάδικα στερεότυπα.

Παράδειγμα: γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με το στερεότυπο του «τεμπέλη Ελληνα» που δεν λέει να δουλέψει. Ακόμα το πιστεύουν αρκετοί άνθρωποι. Κι ας επιβεβαίωσε προσφάτως η Eurostat ότι οι Ελληνες εργάζονται περισσότερο απ' όλους στην Ε.Ε. Κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, έναντι 40 της Ευρωζώνης και 40,3 της Ευρώπης των «27».

Δουλεύουμε πολύ, αλλά μας δουλεύουν περισσότερο κυβερνήσεις και «ειδήμονες». Εκεί που η ευπιστία μας «χτυπάει κόκκινο» είναι απέναντι στους οικονομικούς «μπαμπούλες». Για ευνόητους λόγους οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ, εγχώριες και ευρωπαϊκές, μας λένε συνεχώς πως η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Εμείς ακούμε και κοιτάμε με το στόμα ανοικτό και το μυαλό κλειστό.

Παρακολουθείς τα ποτάμια της υστερικής καταστροφολογίας στα δελτία ειδήσεων και σκέφτεσαι: «Θεούλη μου, ας μου κόψουν και τη μισή σύνταξη που θα πάρω κάποτε, ας μου φάνε και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αρκεί να μη βαρέσουμε κανόνι». Μα τόσο «βλήματα» έχουμε γίνει; Δεν μαθαίνουμε καν τι γίνεται σε όλον τον κόσμο με τα δημόσια χρέη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα;

Το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι 112% του ΑΕΠ. Εάν αυτό συνιστά λόγο να χορέψουμε τον χορό του Ζαλόγγου, γιατί δεν έχει κάνει χαρακίρι σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο στην Ιαπωνία, όπου το χρέος είναι 180% του ΑΕΠ; Στις ΗΠΑ το χρέος κάνει άλματα. Το 2006 περιοριζόταν στο 61,7%, αλλά η επίσημη πρόβλεψη για το 2010 είναι 97,5%.
Πού να δείτε ρεκόρ στο έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού! Η μέτρηση για το οικονομικό έτος 2009 έδειξε 10%, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1945! Νέος «σταθμός» προβλέπεται στο 12,7%. Κλαίνε και οδύρονται στις ΗΠΑ; Οχι. Ανησυχία ναι, πανικός όχι. Ο Ομπάμα είπε πως ξενυχτάει για να βρει λύσεις, αλλά προσέξτε: την περίοδο αυτήν αποφάσισε –και πολύ καλά έκανε– να δημιουργήσει εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο θα καλύπτει και τα 46 εκατομμύρια Αμερικανών που είναι παντελώς ανασφάλιστοι.

Τι είπατε; «Ασε τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, εμείς λογοδοτούμε στην Ε.Ε.»; Ωραία. Το προβλεπόμενο από την Κομισιόν για το 2010 ελληνικό έλλειμμα είναι 12,2%. Στη Βρετανία είναι 12,9% και στην Ισπανία 10,1%. Αφήστε τις χώρες της Βαλτικής και τη δύσμοιρη Ιρλανδία, για το «οικονομικό θαύμα» της οποίας κάποτε μας είχαν ζαλίσει τον έρωτα διάφοροι φωστήρες. Επικρατεί στην Ισπανία και τη Βρετανία καμιά κινδυνολογία συγκρίσιμη με τα καθ' ημάς; Ούτε κατά διάνοια.

Γιατί να νιώθουν «μαύρα πρόβατα» οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζουν –όπως εμείς– δείκτες ελλείμματος και δημόσιου χρέους υψηλότερους από τους μέσους; Μήπως δεν είναι… μαυρισμένο όλο το κοπάδι; Στην Ε.Ε. των «27» κατά το 2008 το μέσο έλλειμμα ήταν 2,3% και το 2010 θα φτάσει το 7,5%. Στην Ευρωζώνη οι ρυθμοί αύξησης του δημόσιου χρέους είναι ταχύτεροι από τους ελληνικούς. Από το 69,3% του 2008, η Κομισιόν προβλέπει 88,2% για το 2011. Κοτζάμ Γερμανία από 65,9% το 2008 θα μετρήσει χρέος 80% το 2011.

Μήπως να ζηλέψουμε τη μοναδική χώρα από τις 27 που θα έχει έλλειμμα κάτω του 3% το 2010; Είναι η Βουλγαρία, η χώρα με το χειρότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Να δεχθούμε ότι πρέπει να δυστυχούν οι άνθρωποι για να ευημερούν οι αριθμοί;

Λέγεται ότι θα χρεοκοπήσουμε επειδή δανειζόμαστε με επιτόκιο 0,5% παραπάνω σε σχέση με την Ιταλία. Ναι, καλά. Πριν από είκοσι χρόνια η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκια 10% στη διεθνή αγορά και πολύ παραπάνω στην εσωτερική. Δεν χρεοκόπησε τότε και θα χρεοκοπήσει τώρα;

Αραδιάζουν μερικά «ξερά» νούμερα κι εμείς τα κάνουμε πάνω μας. Αυτή άραγε θα είναι η παρηγοριά μας; Πως όταν θα μας πάρουν και τα σώβρακα θα τους φάει η δυσοσμία;
Από sport-fm.gr