Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Γυρίσματα στην Ποτιδάνεια απο το ΣΚΑΙ, μέρος πρώτο


Το βίντεο το βρήκαμε στην ιστοσελίδα της Ποτιδάνειας, δείτε το για να παίρνουμε ιδέες τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όλοι στα χωριά μας.

Νέα υπόθεση σκευωρίας με κατασκευαστή και εκτελεστή της σκευωρίας, την αστυνομία

Νέα υπόθεση «ζαρντινιέρας» στη Θεσσαλονίκη

Κουσουλός Πέτρος

Σε ένα βίντεο - ντοκουμέντο, τραβηγμένο από κάμερα ιδιώτη, το οποίο φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η zougla.gr, αποτυπώνεται ένα ακόμα κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας, που θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό φαίνεται καρέ - καρέ ο τρόπος με τον οποίο ένας 24χρονος φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που είχε βγει με τις… πυτζάμες(!) από το σπίτι του, αφού πρώτα καταδιώχθηκε άγρια, ξυλοφορτώθηκε και τελικά ακινητοποιήθηκε από άνδρες της Αμέσου Δράσεως, βαπτίστηκε ξαφνικά σε «επικίνδυνο κακοποιό», ο οποίος έφερε μαζί του σακίδιο με βόμβες μολότοφ τις οποίες λίγο πριν πετούσε σε αστυνομικούς!

Παράλληλα, παρουσιάζεται ξεκάθαρα ο τρόπος με τον οποίο ένας από τους αστυνομικούς μεταφέρει αβίαστα τη τσάντα με τις μολότοφ (!) και την τοποθετεί δίπλα στον άτυχο συλληφθέντα νεαρό, ο οποίος, εξαιτίας της συγκεκριμένης μεταφερόμενης τσάντας, βρέθηκε στα ... καλά καθούμενα να κατηγορείται για δυο κακουργήματα και πιθανότατα, αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο αδιάσειστο ντοκουμέντο, σήμερα θα ήταν ήδη προφυλακισμένος.

Από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της zougla.gr προκύπτει, παράλληλα, και ο ξεκάθαρος τρόπος με τον οποίο οι αστυνομικοί προσπάθησαν να καταστήσουν κατηγορούμενο το νεαρό φοιτητή. Δημοσιεύουμε τις μαρτυρικές καταθέσεις που έδωσαν, μέσω των οποίων δηλώνουν αβίαστα πως στην κατοχή του 24χρονου νεαρού βρέθηκε η τσάντα με το στουπί, τα εκρηκτικά και τις μολότοφ. Μια τσάντα, δηλαδή, την οποία οι ίδιοι μετέφεραν! Παράλληλα, αποκαλύπτουμε και τη μέθοδο με την οποία πήγαν να δικαιολογήσουν τα… αδικαιολόγητα, όταν με μετέπειτα κατάθεση που έδωσαν στον ανακριτή, ανέφεραν ότι όλα ήταν ένα λάθος και έγιναν εκ… παραδρομής!

Πρωινό της Κυριακής 6ης Δεκεμβρίου 2009. Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός φοιτητής Γιώργος Δημητρίου έχει βγει με τις πυτζάμες από το σπίτι του. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται διαδήλωση στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ομάδες νεαρών πετάνε αυτοσχέδιες μολότοφ κατά των αστυνομικών. Ακολουθεί καταδίωξη.

Ξαφνικά, ο νεαρός φοιτητής, ο οποίος μαζί του κρατάει ένα τσαντάκι ώμου με τα κλειδιά και τη φωτογραφική μηχανή του, καταδιώκεται από αστυνομικούς. Σε κατάσταση πανικού, χωρίς να έχει καταλάβει τι συμβαίνει, αρχίζει και τρέχει ανάμεσα στα δέντρα της πλατείας Αριστοτέλους. Πάνω του πέφτει με τη μηχανή του ο αστυνομικός Δημήτρης Ποδαράς. Τον ακινητοποιεί. Για βοήθεια έρχονται και άλλοι πεζοί αστυνομικοί. Μετά από λίγο, ξεπροβάλλει ένας ακόμα ένστολος, ο οποίος μεταφέρει το επίμαχο σακίδιο. Το τοποθετεί δίπλα στο νεαρό. Δεν ξέρει ότι καταγράφεται. Ο «ένοχος» έχει μόλις βρεθεί.

Ο Γιώργος Δημητρίου συλλαμβάνεται και οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα. Μετέπειτα, στον εισαγγελέα, ο οποίος του ασκεί ποινική δίωξη για δυο κακουργήματα! Για να συμβεί, όμως, αυτό έχει υπάρξει η «αρωγή» των αστυνομικών. Τεσσάρων ένστολων, οι οποίοι απροκάλυπτα έχουν ορκιστεί και καταθέσει ότι το σακίδιο με τα εκρηκτικά ανήκει στο φοιτητή!



Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει στην έκθεση ένορκης εξέτασης ο αστυνομικός Δημήτρης Παταρίδης. Αναφέρει για το συμβάν: «Στην κατοχή του (σ.σ. του φοιτητή) βρέθηκαν μια τσάντα ώμου με διαμορφωμένη θήκη στο εσωτερικό της, μπεζ, μια χάρτινη κατασκευή μέσα στην οποία υπήρχε μια γυάλινη φιάλη μπύρας με περιεχόμενο 500 γραμμάρια εύφλεκτο υλικό (μολότοφ) κλεισμένη με ταινία, περιείχε στουπί που είναι αυτοσχέδια εκρηκτική εμπρηστική κατασκευή…».

Όλα αυτά, ο αστυνομικός τα δηλώνει πριν γίνει γνωστή η ύπαρξη βίντεο-ντοκουμέντο που αθωώνει το νεαρό. Γιατί σήμερα και μετά το σάλο που ξέσπασε σχετικά με την ύπαρξη του καταγεγραμμένου υλικού ο ίδιος αστυνομικός εμφανίστηκε ενώπιον της τρίτης ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, όπου απολογήθηκε ο νεαρός φοιτητής και δήλωσε πως εκείνος και οι συνάδελφοί του έκαναν λάθος. Ότι η τσάντα δεν άνηκε στον κατηγορούμενο και εκ παραδρομής συνελήφθη. Ότι όλα οφείλονται στην κακιά στιγμή, βρε αδερφέ…





Καταθέτει, λοιπόν, ο κ. Παταρίδης: «… Η τσάντα αυτή βρέθηκε στο σημείο που ακινητοποιήσαμε τον παραπάνω κατηγορούμενο στην Πλατεία Αριστοτέλους, αρχές αγοράς, την οποία είχε φέρει κάποιος συνάδελφος και την είχε αφήσει στο σημείο και εμείς από παραδρομή θεωρήσαμε ότι η τσάντα αυτή ήταν του Δημητρίου, καθόσον αυτός, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, έφερε παρόμοια μπεζ τσάντα ώμου, μικρότερων διαστάσεων με προσωπικά του αντικείμενα. Τελικά, η τσάντα αυτή δεν ήταν του Δημητρίου, αλλά προφανώς κάποιου άλλου αντιεξουσιαστή που συμμετείχε στην πορεία…».
Στη zougla.gr μίλησε, όμως, και ο δικηγόρος του νεαρού, ο οποίος τελικά μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, κ. Θανάσης Τάρτ
Από Ζούγκλα

Ο δρόμος των μεγάλων παθών της Ιτέας

Πήγαμε και βγάλαμε μια φωτογραφία από τον δρόμο για τον οποίο έχει προκληθεί τόσος θόρυβος.
Αν πατήσετε πάνω στην φωτογραφία μπορείτε να δείτε πολλά και διάφορα.
Κατ αρχάς τις πινακίδες του Δήμου που έχουν μείνει κενές. Οι πινακίδες είναι στην θέση τους, αλλά δεν έχουν τοποθετημένο κανένα σήμα επάνω τους.
Το δεύτερο που μπορείτε να δείτε είναι η άνεση με την οποία χωράνε δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα,( αρκετά μεγάλο το ένα) και πόσο άνετα περνάει και τρίτο ανάμεσά τους.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαγορευθεί η... στάθμευση σε αυτόν τον δρόμο, λόγω στενότητας , ούτε ολικά ούτε εκ περιτροπής ανά μήνα.
Το τρίτο πράγμα που μπορείτε να παρατηρήσετε είναι το πόσο ψεύτικο ήταν το έργο που φτιάχθηκε στον δρόμο αυτόν.
Πριν περάσουν ελάχιστες ημέρες από την παράδοσή του, τα χρώματα έχουν αρχίσει να ξεβάφουν και να παίρνουν ξανά το χρώμα της ασφάλτου.
Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, δεν καταλάβαμε γιατί έγινε αυτό το πράγμα εξ αρχής.
Αν ήθελαν να κάνουν πεζόδρομο ας έκαναν πεζόδρομο, αν ήθελαν να το αφήσουν δρόμο, ας το άφηναν να είναι δρόμος, δεν καταλαβαίνουμε όμως ποια η χρησιμότητα να είναι δρόμος και να ...μεταμφιέζεται σε πεζόδρομο.
Ποιος είναι ο λόγος που θέλουν να παγορεύσουν την στάθμευση σε αυτό το σημείο, για να μην παρκάρουν αμάξια επάνω και να αναδεχθεί η 'έμπνευση" του Δημάρχου με τα τετραγωνάκια;

Το "Ψυχή Βαθιά" προβάλεται στην Άμφισσα

Η πολυσυζητημένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη προβάλλεται την Κυριακή και την Δευτέρα στην Άμφισσα

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009 ώρες 18.00 και 21.00
και την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009 ώρα 21.00

στο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας

Δείτε παρακάτω:
Την υπόθεση της ταινίας
Την συνέντευξη του σκηνοθέτη στην εφημερίδα ελευθεροτυπία, για τις κριτικές που δέχθηκε η ταινία του,
το τρέιλερ της ταινίας
και την άποψη ενός αναγνώστη της ιστοσελίδας Lamianews από την Λαμία....



Ο Χρήστος Καρτέρης και ο Γιώργος Αγγέλκος πρωταγωνιστούν στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη, "Ψυχή βαθιά".

1949, τρίτη χρονιά του Εμφυλίου Πολέμου. Στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας σε μεγάλες και μικρές μάχες, μέρα και νύχτα, το αίμα κυλάει ποτάμι. Δύο αδέρφια, ο Ανέστης 17 χρονών (Χρήστος Καρτέρης) και ο Βλάσης 14 (Γιώργος Αγγέλκος), βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο πατέρας τους νεκρός από νάρκη, η μάνα τους σε στρατόπεδο αμάχων.

Τσοπανόπουλα που γνωρίζουν καλά τα υψώματα, τα δάση, τα ποτάμια και τα περάσματα, τα δύο παιδιά χρησιμοποιούνται ως οδηγοί, ο Ανέστης από τον ανθυπολοχαγό Τριαντάφυλλο του Εθνικού Στρατού (Γιώργος Συμεωνίδης) και ο Βλάσης από τον Καπετάν Ντούλα του Δημοκρατικού Στρατού (Βαγγέλης Μουρίκης). Μοιραία βρίσκονται με όπλο στο χέρι σε ομάδες που πολεμούν απέναντι και βάλλουν η μία εναντίον της άλλης. Στις τοποθεσίες Ψωριάρικα, Χαλασμένα Χωράφια, Μέγα Πλάι ζουν τη φωτιά του πολέμου, τις μάχες ανταρτών και φαντάρων σώμα με σώμα, τα πρόχειρα νοσοκομεία με σακατεμένους και ετοιμοθάνατους, την παράλογη καθημερινότητα του θανάτου, της βίας, της σύγχυσης, του πάθους, του τρόμου.

Χουχλιάζοντας συνθηματικά σαν πουλιά καταφέρνουν να συναντηθούν κρυφά τρεις φορές. Την τελευταία, ενώ οι Αμερικάνικες βόμβες Ναπάλμ καίνε ανθρώπους και δάση, ο μεγάλος προσπαθεί να πάρει τον μικρό αδερφό μαζί του.

Ο Βλάσης όμως έχει γίνει πια πολυβολητής, αποκαλείται συναγωνιστής Φλόγας και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Γράμμου.

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Παίζουν: Γιώργος Αγγέλκος, Χρήστος Καρτέρης, Άννα Παρτσάνη, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Συμεωνίδης, Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Μάριος Ποντίκας, Μίλτος Πολύβιου, Ian Robertson, Βασίλης Νανάκης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Κλέα Σαμαντά, Γιώργος Τζώρτζης, Ιούλιος Τζιάτας, Αργυρώ Αποστολίδη
Τιμητική Συμμετοχή: Θανάσης Βέγγος


«Συνήθισα τα μίζερα δαγκώματα κάποιων αριστερών. Δεν τρομοκρατούμαι»

Η «Ψυχή βαθιά» δίχασε την κοινή γνώμη. Ο Παντελής Βούλγαρης με άρθρο του στην Ελευθεροτυπία απαντά «για πρώτη φορά», όπως λέει, όχι στους επικριτές του γενικά και αόριστα.
Αλλά σε εκείνους που διάλεξαν να του επιτεθούν χρεώνοντάς του «άγνοια», «ανακρίβεια» και «παραποίηση» της Ιστορίας.

Δεν έχω σχολιάσει ποτέ κριτικές ή αντιρρήσεις για τις ταινίες μου. Το κάνω για πρώτη φορά και μόνο για όσα γράφτηκαν περί ιστορικής ανακρίβειας, άγνοιας ή και σκόπιμης παραποίησης.

1) Περί της χρήσης των βομβών ΝΑΠΑΛΜ στο Βίτσι και στον Γράμμο τον Αύγουστο του '49.
Αναφορές στο θέμα συνάντησα στην έρευνά μου όλα αυτά τα χρόνια. Για να σιγουρευτώ, παράγγειλα και αγόρασα κινηματογραφικό υλικό από βιβλιοθήκες ιστορικών οπτικοακουστικών ντουκουμέντων της Αγγλίας και των ΗΠΑ.
Τα φιλμ δείχνουν την κατασκευή και αποθήκευση των βομβών στην πρώιμη μορφή τους, σε βαρέλια, και στην κατοπινή, της κανονικής βόμβας, καθώς και τις δοκιμαστικές ρίψεις στον Ειρηνικό. Οι εικόνες αυτές είναι διαθέσιμες για τους ενδιαφερόμενους. Εκτός από την προφανή έρευνα σε Google και την αλληλογραφία με το εξωτερικό, προτού ολοκληρωθεί το μοντάζ της ταινίας επικοινώνησα με τον καθηγητή κ. Γιώργο Μαργαρίτη (δίτομο έργο «Ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου», εκδόσεις Φιλίστωρ) και είχα τη σύμφωνη γνώμη του και την επιβεβαίωση και από δικές του έρευνες ότι η τελειοποιημένη βόμβα ΝΑΠΑΛΜ, ενισχυμένη πλέον με γόμωση φωσφόρου, έπεσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Περίμενα περισσότερα σχόλια στις εφημερίδες για το γεγονός αυτό, άγνωστο στους πολλούς Ελληνες αλλά και ξένους που πιστεύουν ότι οι ΝΑΠΑΛΜ χρησιμοποιήθηκαν πρώτα στο Βιετνάμ.

2) Περί της στάσης των Ελλήνων αξιωματικών στη σύσκεψη με τον Βαν Φλιτ.
Ο Αμερικανός στρατηγός επιτίμησε με σκαιό τρόπο τους Ελληνες στρατιωτικούς για ανικανότητα και απροθυμία, αν και οι μεγάλες απώλειες του Εθνικού Στρατού ήταν σε μάχες σώμα με σώμα. Μετά μάλιστα τις κυνικές εντολές του να «σκοτώσουν και να απανθρακώσουν» τους αντάρτες, θεώρησα φυσικό να υπάρξει και κάποιος σκεπτικισμός από ελληνικής πλευράς, δεδομένου ότι φαντάροι κι αντάρτες πολεμούσαν σε πολύ κοντινές αποστάσεις, εντός της ακτίνας δράσης της βόμβας ΝΑΠΑΛΜ. Υπήρξαν περιπτώσεις που το πυροβολικό του Εθνικού Στρατού έβαλε κατά λάθος εναντίον φαντάρων, όπως και περιπτώσεις κάποιων στρατιωτών που είχαν ενστάσεις για τις οδηγίες των Αμερικανών (π.χ. αντιστράτηγος Αλέξανδρος Τσιγγούνης, «Ο Συμμοριτοπόλεμος στην Πελοπόννησο», 1961, σελ. 139-151, περί Βαν Φλιτ, συναδέλφων του «yes men» και «τεμενάδων»). Βεβαίως παραμένει γεγονός και φαίνεται ξεκάθαρα στην «Ψυχή βαθιά» ότι εν τέλει η ελληνική στρατιωτική ηγεσία «συμμορφώθηκε» προς τις αμερικανικές υποδείξεις, ο Βαν Φλιτ δεν έφυγε, τα βομβαρδιστικά από Ευρώπη και ΗΠΑ ήρθαν, οι ΝΑΠΑΛΜ έπεσαν και έκαναν στάχτη ανθρώπους και δάση...
Η «Ψυχή βαθιά» δεν θυμίζει μόνον αυτά αλλά και τα έκτακτα στρατοδικεία με τις καταδίκες «τρις εις θάνατον» με συνοπτικές διαδικασίες και τις εκτελέσεις ακόμη και εφήβων. Όλα αυτά υπάρχουν σε πολλές σκηνές της ταινίας...

3) Για τη μομφή ότι τάχα κατά την ταινία «έφταιγαν μόνο οι κακοί ξένοι...».
Αφού σκοτωθήκαμε μεταξύ μας, πώς δεν φταίγαμε εμείς; Το τονίζω στην πρώτη κιόλας σκηνή. Άντλησα το υλικό από το βιβλίο του Μιχάλη Κύρκου «Πίσω από τα κάγκελα», εκδόσεις Φιλίστωρ, σελ. 31-32 και πρόσθεσα τη φράση: «για όσα συμβαίνουν, υπόλογοι στις επόμενες γενιές δεν θα είναι πρωτίστως οι ξένοι». Ωστόσο, είναι αδύνατον να μειώσουμε τον ρόλο των ισχυρών ξένων συμφερόντων. Μήπως ήταν αμελητέος; Οι Αμερικανοί από τότε έβαλαν πόδι στον τόπο μας και έμειναν και καθόρισαν, και σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν ακόμη, τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή.

4) Για το τραγούδι «Κάποια μάνα αναστενάζει» του Βασίλη Τσιτσάνη, αν υπήρχε τότε και ποιοι το «αγκάλιασαν».
Πρωτοκυκλοφόρησε το 1947, Parlofon 74100. Τραγουδούν: Στέλλα Χασκίλ, Τσιτσάνης, Βαμβακάρης. (Ντίνος Χριστιανόπουλος, «Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη» και Βασίλης Τσιτσάνης, «Απαντα», επιμέλεια Θεόφιλου Αναστασίου).

Επιπλέον:
«...Στους νυχτερινούς δρόμους των πόλεων, μεθυσμένοι. Στις ταβέρνες και στα καφενεία, στις παράγκες, και στα βουνά, στα αμπριά των υψωμάτων και στα φυλάκια μια τριετία ολάκερη τούτη η σπαραγμένη χώρα -παντού όπου υπήρχε στρατός, παντού όπου υπήρχε αντάρτικο- η χώρα τούτη ολάκερη μια ολόκληρη τριετία τραγούδησε ένα τραγούδι, το ίδιο και πάλι το ίδιο με επιμονή, με σπαραγμό και δάκρυα σ' όλα τα μάτια: Κάποιο απλό, λαϊκό, σερέτικο. Στρατιώτες κλαίγαν, κλαίγαν αντάρτες, εξόριστοι, άμαχοι, άνθρωποι των πόλεων. Το απαγόρεψαν, το κυνήγησαν. Μα εκείνο ανίκητο. Πάνω στα υψώματα απ' τα μεγάφωνα των Μονάδων που ήταν στημένα κι απ' τα χωνιά τ' αντάρτικα, τρία ολάκερα χρόνια τραγουδούσαν το ίδιο τραγούδι:
"Κάποια μάνα αναστενάζει / μέρα νύχτα ανησυχεί...".
(απόσπασμα από την «Πυραμίδα '67» του Ρένου Αποστολίδη).

5) Ας ξαναπώ και για τον τίτλο «Ψυχή βαθιά».
Ασφαλώς ήξερα ότι ήταν σύνθημα του ΕΛ.ΑΣ., ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης το είχε αποκηρύξει και οι ποινές των παραβατών στο ΔΣΕ ήταν βαρύτατες. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μνήμης «Άρης Βελουχιώτης» είχε στείλει και σε εφημερίδες και σ' εμένα μακροσκελή επιστολή για το θέμα τις παραμονές έναρξης των γυρισμάτων, φθινόπωρο του 2008, είχαμε μάλιστα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία.
Επέμεινα γιατί ως σύνθημα, ως λαϊκή ευχή που ακόμη και σήμερα λέγεται στην απλή καθημερινότητα πολλών αγροτικών περιοχών, γεμίζει την καρδιά μου. Είναι σύνθημα αγώνα, κουράγιου και αξιοπρέπειας.
Ακούγεται επανειλημμένα στην ταινία «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου, σε σενάριο του Βαγγέλη Γκούφα. Ο Λάκης Σάντας βλέποντας την «Ψυχή βαθιά» θυμήθηκε ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια παλιοί αγωνιστές είχαν αυτές τις δύο λέξεις ως χαιρετισμό και αντιχαιρετισμό σε συναντήσεις τους. Και η Ελλη Παπά έτσι κλείνει την τελευταία της συνέντευξη που προβλήθηκε πρόσφατα στην τηλεόραση, με την ευχή-σύνθημα «Ψυχή βαθιά».

* Τελειώνω με μια παρατήρηση.
Συνήθισα εδώ και χρόνια, από το «Χάπι Ντέι» και τα «Πέτρινα χρόνια», τα μίζερα δαγκώματα κάποιων αριστερών. Δεν τρομοκρατούμαι. Συνεχίζω να διατυπώνω τη γνώμη μου ρισκάροντας και προσβλέποντας σε μια Αριστερά της ανθρωπιάς.

Τα ίδια έχουν υποστεί πολλοί και πολύ πιο σημαντικοί των γραμμάτων και των τεχνών από μένα, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης για το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού», ο Άρης Αλεξάνδρου για «Το κιβώτιο», ο Δημήτρης Χατζής για τους «Ανυπεράσπιστους».


Από lamianews.blogspot.com
Επιτέλους ας πάψει το παραμύθι...
Η αλήθεια δεν είναι ποτέ στη μέση. Εκεί την βάλανε όσοι βολευόντουσαν γιατί απείχαν απ΄την αλήθεια περισσότερο από τους "απέναντι" και μοίρασαν την απόσταση για να αποκτήσουν το ίδιο ηθικό ανάστημα. Την ιστορία την γράφουν οι νικητές και την ιστορία του εμφυλίου την έγραψαν οι δοσίλογοι, οι συνεργάτες των ναζί αρχικά και των Εγγλέζων που παρέδωσαν μετά στους Αμερικάνους.

Στην πόλη της Καστοριάς, σε μια πλατεία, εδώ και δεκαετίες υπάρχει η προτομή του Βαν Φλιτ κι οι ντόπιοι ακόμα και σήμερα έτσι την λένε, "πλατεία Βαν Φλιτ". Φυσικά η πλατεία έχει μετονομαστεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά ο Βαν Φλιτ στέριωσε εκεί. Όλες οι σημαντικές εκδηλώσεις από την έπαρση και υποστολή της σημαίας κάθε Κυριακή, τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Μακεδονικό αγώνα αλλά και τον εορτασμό των εθνικών επετείων λαμβάνουν χώρα υπό το αυστηρό βλέμμα του Βαν Φλιτ, θαρρείς κι έμεινε τοποτηρητής για να μην ξεφύγουμε απ΄τη στράτα...

Νιώθω περήφανος που στην δική μου πόλη ο έφιππος καπετάνιος, ο Άρης μας, στέκει αγέρωχος στην πλατεία του Λαού με τη ματιά του ν΄ανάβει φωτιές ακόμα και σήμερα στις καρδιές των ανθρώπων δείχνοντας τον δρόμο της περηφάνειας και της ανεξαρτησίας έστω και ατομικά για τον καθένα μας μιας κι η βούληση των Ελλήνων συλλογικά ποτέ δεν ήταν ανεξάρτητη. Αρκεί να δει κανείς τις φωτογραφίες του Παπανδρέου και του Σαμαρά ως συμφοιτητές στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο και θα καταλάβει ποιός αποφασίζει σε τούτη τη χώρα.

Μια κινηματογραφική ταινία δεν μπορεί να υποκαταστήσει αλλά ούτε και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια. Οι ναπάλμ πρωτοέπεσαν στα ελληνικά βουνά κι ακόμα μας καίνε και μας τυφλώνει η λάμψη τους από τη γόμωση του λευκού φωσφόρου... Σιγοκαίει ο Γράμμος και το Βίτσι, σιγοκαίει κι ο Γερόλακκος στην Κύπρο όπου κι εκεί έπεσαν ναπάλμ στους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ κι η προδοσία καλά κρατεί...

Κι η μάνα που αναστενάζει περιμένει το παιδί της να γυρίσει όχι απ΄τη ξενιτιά... απ΄την Ικαριά το περιμένει να 'ρθει, απ΄την εξορία, αλλά ακόμα και στο τραγούδι η αλήθεια έπρεπε να πάει στη μέση... "Ψυχή Βαθιά"... ακόμα και ο γνήσιος λαϊκός, αγωνιστικός χαιρετισμός, το σύνθημα που τόνωνε τις ψυχές των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης πήγε στη μέση μαζί με την υπόλοιπη "αλήθεια"...

Δείτε την ταινία αλλά να έχετε πάντα κατά νου ότι είναι ένα καλλιτεχνικό έργο με στόχο να περάσει μηνύματα. Δεν είναι η καταγραφή της αλήθειας κι αν κάποιος θέλει να την κρίνει ας την κρίνει για τα αντιπολεμικό μήνυμα που περνάει.

"'Ελληνες να ντουφεκάνε Έλληνες;" Δεν είναι υπόθεση ούτε του Παντελή Βούλγαρη ούτε και της Αριστεράς που μιζεριάζουν με αστείες διαφωνίες... Επειδή η αλήθεια δεν είναι στη μέση κι όλοι θέλουν να κοντύνουν αυτόν που την κρατάει ψηλά για να την ακουμπήσουν, ας έρθουν όσοι αναζητούν την αλήθεια μια βόλτα μέχρι τη Λαμία για να δούνε ανάμεσα στα πλατάνια τον Άρη που βροντοφώναξε Ψυχή Βαθιά και πολέμησε τον κατακτητή της πατρίδας και τους συνεργάτες του, δεν πολέμησε ως υπηρέτης των αμερικανικών ή των σταλινικών συμφερόντων.


Αλέκος Αλαβάνος: "Είναι ακόμα κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία;"

"Αναρωτιέμαι αν είχαμε εκλογές ή αν είναι ακόμα κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία" είπε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Αλαβάνος στην τηλεοπτική εμφάνιση που πραγματοποίησε προχθές, μετά από αρκετούς μήνες, στην εκπομπή “Ανατροπή” του Γ. Πρετεντέρη. Ο Αλ. Αλαβάνος, όπως σημείωσε ο ίδιος, συμμετείχε στη συγκεκριμένη εκπομπή για να τιμήσει τον Δεκέμβρη: “Είναι η πρώτη μου παρουσία μετά από καιρό και έγινε για τον Δεκέμβρη, για να τιμήσω αυτό το γεγονός, αλλά κυρίως για να πω ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια”.


Άσκησε κριτική στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, που μόλις είχε μιλήσει, για τον χαρακτηρισμό “φασιστοειδή” που χρησιμοποίησε και αναρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ “δεν έχει καταλάβει τίποτα απολύτως από τον περσινό Δεκέμβρη”. “Δεν μπορεί να βγαίνει ο υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι της Νέας Δημοκρατίας, και να λέει 'όλα αυτά τα φασιστοειδή' και να κάνει επίδειξη δύναμης. Και να έχουμε προληπτικές συλλήψεις που μας θυμίζουν το καθεστώς της ΕΡΕ. Είναι οπισθοχώρηση και δεν ... αξίζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα”, τόνισε. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι απασχολείται με τις εκδηλώσεις βίας δύο ημερών αντί να πει “'μηδενική ανοχή' σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τη νεολαία, που δεν της δίνουν τη δυνατότητα της εκπαίδευσης, που δεν την ασφαλίζουν, που την απασχολούν 'μαύρα'”.

Ο Αλ. Αλαβάνος στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της νέας γενιάς που ανέδειξε η περσινή εξέγερση. “Ξαφνικά, μέσα στην πολιτική μας ζωή, την οποία έχουμε συνηθίσει με δημοσκοπήσεις, τα κόμματα του Κοινοβουλίου, τις συζητήσεις που κάνουμε στα στρογγυλά τραπέζια, εισορμάει μια νέα γενιά και μάλιστα των πιο τρυφερών και ευαίσθητων ηλικιών, η οποία λέει 'είμαστε εδώ'” σχολίασε ασκώντας κριτική και στα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με ένταση με τις ακρότητες. “Επιλέγουμε κάποιες βίαιες εκδηλώσεις για να αντιμετωπίσουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο και δεν καταλαβαίνουμε κάτι πάρα πολύ απλό, ότι ο Δεκέμβρης είναι μέσα σε κάθε σπίτι” είπε αναφέροντας ως παραδείγματα τους εκατοντάδες θανάτους νέων ανθρώπων κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα, αυτοκτονίες, ουσίες, δυστυχήματα στον δρόμο.

“Πιστεύω πως όχι” απάντησε στην ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει με περισσότερες από μία γλώσσες, λέγοντας πως “γι' αυτόν τον πολιτικό χώρο εγώ είμαι περήφανος, ειδικά για τον Δεκέμβρη”. Ο ίδιος άλλωστε στο παράθυρο αναφερόταν με την ιδιότητα "μέλος του ΣΥΡΙΖΑ".
Από ΑΥΓΗ

Ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Ιτέας Κίρρας και του Γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτική έδρα δεν έφερε την ηρεμία στο ΠΑΣΟΚ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΤΕΑΣ –ΚΙΡΡΑΣ –ΤΡΙΤΑΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μαζική συμμετοχή των μελών της τ.ο. Ιτέας πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών και φίλων της Οργάνωσης μας, παρουσία και της βουλευτού Φωκίδος Αφροδίτης Παπαθανάση.
Στη διάρκεια της συνέλευσης έγινε ενημέρωση των μελών για τα ζητήματα της Οργάνωσης και τα τοπικά ζητήματα από τον Γραμματέα της Τ.Ο. Θανάση ......Κουφάλη.
Η βουλευτής Φωκίδας αναφέρθηκε και ανέλυσε τα προβλήματα που αφορούν τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια τοποθετήθηκε με εκτενή και λεπτομερή τρόπο για την πορεία
των έργων του Νομού.
Η διαπίστωση περί καμένης γης της διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία με ευθύνες των εκπροσώπων της, και των παραγόντων της
αφορά και τη Φωκίδα. Κοινή πρόταση και κοινή θέληση των μελών-φίλων του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Ιτέας, αλλά και της ίδιας της βουλευτού είναι η προώθηση και συνέχιση των βασικών και σημαντικών έργων
καθώς και ο κεντρικός στόχος πού είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση αφού ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον λαό της Ιτιάς για την στήριξη στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο πρόσωπο της, δεσμεύτηκε για συχνή και συνεχή επαφή με επισκέψεις σε ανοικτούς και μαζικούς χώρους .


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


Ο Γραμματέας Ν.Ε και η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ σηκώνουν το γάντι και απαντούν στις προκλήσεις.
Ο Νίκος Πέτρου δηλώνει :
Αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση για χάρη της αλήθειας την οποία οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες της φωκίδας .
Προς αποκατάσταση της προσωπικής και κομματικής μου αξιοπρέπειας αλλά και της ΝΕ. ΠΑΣΟΚ η οποία σύμφωνα με το άρθρο 27 του καταστατικού είναι το ανώτερο πολιτικό και αποφασιστικό όργανο του κινήματος στον νομό . Αποφασίζει στα πλαίσια του κινήματος για θέματα του νομού και έχει την ευθύνη την εξειδίκευση και υλοποίηση της πολιτικής του κινήματος και των αποφάσεων σε επίπεδο νομού.
Δηλώνω υπεύθυνα απέναντι στα ψευδή άθλια και συκοφαντικά δημοσιεύματα εφημερίδων και του διαδικτύου που φέρουν την υπογραφή Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΙΤΕΑΣ με σκοπό να πλήξουν εμένα προσωπικά αλλά και μέλη της Ν.Ε. OΤΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗ έχουν τα όριά τους .
Τριάντα πέντε χρόνια υπηρετώ ανιδιοτελώς το κίνημα ΖΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ γιαυτό μαθήματα κομματικού πατριωτισμού δεν δέχομαι από κανέναν ιδιαίτερα από αυτούς που διορίστηκαν στο δημόσιο χωρίς προσόντα με κομματικά κριτήρια και όχι αξιοκρατικά ως ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ .
Θέλω να καταγγείλω δημόσια όσους με το ψευδώνυμο και την μάσκα της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΙΤΕΑΣ προσπαθούν να κρύψουν το πρόσωπό τους υποκινώντας και καλιεργώντας την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ .
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ τους ΕΠΕΣΑΝ.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ τους ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΗΚΑΝ.
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ τους ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ.
Απαντώ υπεύθυνα στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα .
Η Ν.Ε και εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις όσο καμμία άλλη οργάνωση στην φωκίδα την Τ.Ο. ΙΤΕΑΣ.
Ουδέποτε δεσμευτήκαμε όπως ψευδώς ισχυρίζονται ότι θα πληρώνουμε όλα τα έξοδα αλλά μέρος αυτών όπως και κάναμε .
Το αποδεικνύουν σχετικές αποδείξεις υπογεγραμμένες από το μέλος της συντονιστικής Ευθ. Μπουραζάνη ότι παρέλαβαν τα χρήματα !!!
Οσον αφορά την έξωση της Τ.Ο ΑΜΦΙΣΣΑΣ σας παραπέμπουμε στις δηλώσεις του Αντιδημάρχου και Γραμματέα της Τ.Ο ΑΜΦΙΣΣΑΣ κου Ευθ. Βλαχοδημητρίου ο οποίος προς τιμήν του αποκαθιστά την αλήθεια !!!
Ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιώ το κτίριο της Ν.Ε. ως χώρο προσωπικής μου διαμονής .
Είναι αλήθεια το γνωρίζουν οι πάντες και εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ ότι αφιερώνω πολλές ώρες την ημέρα και την νύχτα για τις ανάγκες και την λειτουργία του κόμματος στον Νομό .
Είναι αλήθεια ότι το τηλέφωνο είναι σε διακανονισμό με τον ΟΤΕ Λόγω της μεγάλης χρήσης του λόγω εκλογών αφού εκείνοι που είναι υποχρεωμένοι βάσει των εγκυκλίων και του Νόμου δεν έχουν καταβάλει ακόμη τις χρηματικές εισφορές των παρόλο ότι κατέχουν δημόσια αξιώματα τα οποία κατήγαγαν με την στήριξη του κόμματος .
Είναι αλήθεια ότι εδώ και 14 μήνες από 1/11/2009 έως σήμερα μόνοι μας πληρώνουμε το ρεύμα , τηλέφωνο , τις φιλοξενίες στελεχών και γενικά λειτουργικά έξοδα .
Τα οικονομικά είναι στην διάθεση του οποιουδήποτε για έλεγχο .
Οσον αφορά την βουλευτή έχουμε δηλώσει σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την στήριξή μας , ας αναζητήσουν τις δηλώσεις μου σε αυτά
Ο λαός της φωκίδας επέδειξε πρωτοφανή ωριμότητα δηλώνοντας έμπρακτα ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον θεωρεί δεδομένον.
Ο λαός της φωκίδας εύκολα τιμωρεί όσους επιδίδονται σε συμπεριφορές έπαρσης και αλαζονίας ή σε συμπεριφορές λάθρα πλουτισμού .

Η φωκίδα άλλαξε σελίδα.
Το ΠΑΣΟΚ στην φωκίδα άλλαξε
Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που έρχονται και όχι σε αυτούς που απήλθαν .
Το μέλλον ανήκει στην νέα γενιά της πατρίδας μας την οποία εμπιστευόμαστε .
Τέλος δηλώνω ότι θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις μας .

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ

Νικόλαος Πέτρου