Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Η Όλγα Κοσμοπούλου γιατρός λοιμοξιολόγος στο Νοσοκομείο Νίκαιας για την νέα γρίπη

Μια πλήρης αναφορά για την νέα γρίπη σε τρία βίντεο.

Δείτε τα υπόλοιπα Βίντεο πατώντας το περισσότερα...

Νίκη ελπίδας...για τον Φωκικό

Με σκόρ 2-1 κατάφερε ο Φωκικός να επικρατήσει την Κυριακή επί της Καστοριάς παίρνοντας 3 πολύτιμους βαθμούς που του επιτρέπουν να συνεχίσει στο πρωτάθλημα σε μια θέση που του επιτρέπει να ελπίζει. Στο α' ημίχρονο η εμφάνιση του Φωκικού ήταν απογοητευτική, όλα όμως άλλαξαν με την έναρξη του β' ημιχρόνου. Φαίνεται πως οι φωνές του Μ. Κασάπη στα αποδυτήρια "ξύπνησαν" τους παίχτες της ομάδας και έτσι το 1-0 δεν άργησε να έρθει με τον Φονσκέκα sto 49' ο οποίος πανηγύρισε δεόντος.... με κολοτούμπες... ένα γκόλ το οποίο έψαχνε στις τελευταίες αγωνιστικές.

Στη συνέχεια το 2-0 έγινε sto 65' από τον Βαβάτσικο απέναντι σε μια Καστοριά η οποία, δεν έδειξε... πως μπορούσε να αμυνθεί αλλά και γενικότερα, δεν παρουσίασε μια εικόνα ομάδας που θα μπορούσε να απειλήσει σε καμία στιγμή την ομάδα της Άμφισσας. Λίγο πριν τη λήξη ωστόσο σε μια αδράνει της άμυνας των γηπεδούχων, ο Παπαδόπουλος μείωσε σε 2-1 sto 80'.

Φωκικός (Μιχάλης Κασάπης): Καντιμοίρης, Ζυγογιάννης, Στεργίου (75’ Σορόκος),
Ευθυμιάδης, Σπυριδάκης (46’ Κουρελής), Σκαρίμπας, Δήμας (60’ Νουτσκόφσκι), Ταμπάκης,
Φονσέκα, Νικολάου, Βαβάτσικος.

Καστοριά (Πασχάλης Δημητρίου): Κοσμίδης, Μόσχου (75’ Σαββίδης), Παναγιωτίδης,
Καλαφάτης, Αθανασιάδης, Σκέντος, Μίνος, Παπαδόπουλος, Μπελίτσας, Στασινόπουλος (55’
Αποστόλου), Παπακώστας (63’ Μπάτζιος).

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σόβολος (Λακωνίας)
ΒΟΗΘΟΙ: Κούτσης, Παπαδήμας (Αχαΐας)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ζυγογιάννης, Ταμπάκης, Ευθυμιάδης - Καλαφάτης
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: -

Ελπίζουμε πως αυτή η νίκη θα τονώσει την ψυχολογία των παιδιών του Φωκικού, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο στόχαστρο, με δημοσιεύματα και φημολογίες που μάλιστα ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα. Από εδώ και πέρα ακολουθεί ένα πρόγραμμα... φωτιά για τον Φωκικό, χρειάζεται δουλειά και θετική ενέργεια ώστε να ξεπεραστούν οι "σκόπελοι" των Γιαννιτσών, Τρικάλων, Κοζάνης, Βέροιας και Φιλιππιάδας.
Από Φωκικάρα

Christmas opera night στην Άμφισσα

Ας ανοίξουμε την αυλαία των γιορτών με μουσική!

Στις 5 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30 στο Πνευματικό Κέντρο
Άμφισσας θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε διάσημες
άριες και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την Έλλη
Καρύδη (σοπράνο), το Νίκο Σπανάτη (κόντρα-τενόρο)
και τη Γωγώ Δριστίλα (σοπράνο). Στο πιάνο συνοδεύει
ο Πάνος Λουμάκης.

Η βραδιά είναι αποκλειστική χορηγία
του καταστήματος DRISTILAS.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δήμαρχοι και νομάρχες στο ασανσέρ μετά την εκλογή Σαμαρά

Ήταν ο Καποδίστριας 2 , κάνανε και λάθος επιλογές δεν ξέρουν τι άλλο θα τους έρθει στους Δημάρχους και τον Νομάρχη της Φωκίδας.

Αλλαγές και στο νεοδημοκρατικό αυτοδιοικητικό χάρτη φέρνει η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Καθώς οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη που θα κληθεί να δώσει με το ΠΑΣΟΚ ο νέος αρχηγός της ΝΔ, στο επιτελείο του δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή. Για το λόγο αυτό, στενοί συνεργάτες του μιλούν για ανανέωση τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ιδέες. Πόσο μάλλον που η μάχη αυτή θα δοθεί με νέα δεδομένα: μεγαλύτερους και ισχυρότερους δήμους και αιρετές περιφέρειες. Εκτός ο Κακλάμανης, εντός ο ... Σπηλιωτόπουλος

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που έχει ήδη αποφασισθεί είναι ότι, όπως έλεγε στην αυτοδιοίκηση gr, στενός συνεργάτης του νέου προέδρου «η ΝΔ με αρχηγό το Σαμαρά δεν μπορεί να στηρίξει τον Ν. Κακλαμάνη στο δήμο Αθηναίων. Κι αυτό όχι μόνο γιατί ο παλαιός στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης στήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά, κυρίως, γιατί θεωρούν ότι «η πρώτη τριετία του στο δήμο έκανε την Αθήνα χειρότερη».

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο νέος αρχηγός όταν είχε προσεγγίσει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο του είχε προτείνει να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας σε περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί στη θέση του προέδρου. Βεβαίως, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επέλεξε την –ηττημένη πλέον- κ. Μπακογιάννη, ωστόσο, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, η πρόταση ποτέ δεν έπαψε να ισχύει. Βεβαίως, ο νυν δήμαρχος τα έχει πληροφορηθεί όλα αυτά και ήδη έχει ξεκινήσει να ρίχνει (ματαίως, λένε αυτοί που είναι σε θέση να γνωρίζουν) γέφυρες στην πλευρά του νέου προέδρου. Μάλιστα, στενοί του συνεργάτες που αποτελούσαν τις αιχμές του δόρατος στη μέσω δήμου Αθηναίων προεκλογική εκστρατεία της Ντ. Μπακογιάννη στέλνουν τώρα sms προς κάθε κατεύθυνση, κάνοντας λόγο για προσωπικές επιλογές που έγιναν και την ανάγκη της ενότητας.

Ποιοι πέφτουν, ποιοι ανεβαίνουν
Πλην όμως του δήμου της Αθήνας αλλαγές αναμένεται να δρομολογηθούν και σε άλλες περιοχές καθώς πολλοί δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες είχαν στηρίξει την κ. Μπακογιάννη.

Στους κερδισμένους που υποστήριξαν Σαμαρά είναι ο πρώην Βουλευτής Γιάννης Μπούγας και ο πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Άμφισσας Κάππος ενώ στους χαμένους που υποστήριξαν Μπακογίαννη είναι οι:
Γκελεστάθη Ιωάννα, Υποψήφια Βουλευτής
Φλώρος Αναστάσιος, Υποψήφιος βουλευτής
Παπαλάιος Αριστείδης, Δήμαρχος Ιτέας
Άνθιμος Ανδρέας, Δήμαρχος Τολοφώνος
Γεωργούσης Γεώργιος, Δήμαρχος Παρνασσού
Καραγιάννης Λεωνίδας, Δήμαρχος Καλλιέων
Κουλούλας Γεώργιος, Δήμαρχος Λιδωρικίου
Μαντζώρος Ευστάθιος, Δήμαρχος Δεσφίνας
Νικολέτος Βασίλειος, Δήμαρχος Βαρδουσίων
Λαΐνη-Κολλιαλή Παναγιώτα, Αντινομάρχης
όπως και ο Νομάρχης Νικόλαος Φουσέκης

Στο 15% οι περικοπές κονδυλίων για τις νομαρχίες

Στο 15% θα φθάσει η περικοπή χρηματοδότησης προς τις νομαρχίες για το 2010 λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Τον υπολογισμό αυτό κάνει η ΕΝΑΕ, υπενθυμίζοντας ότι περικόπηκαν σημαντικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2009, γεγονός που σε συνδυασμό δε με το ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κατέβαλε παρά μόλις 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 120 που απαιτούνταν για να συντηρήσουν οι νομαρχίες το οδικό δίκτυο που «κληρονόμησαν» από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Όπως δε εκτίμησαν οι νομάρχες σε συνεδρίαση της ΕΝΑΕ με την ευκαιρία της διεξαγωγής της Έκθεσης POLIS οι περικοπές αυτές δεν είναι απλά λογιστικά μεγέθη. Θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή. Σημαίνουν λιγότερα έργα, προβλήματα στο οδικό δίκτυο, λιγότερα σχολεία, λιγότερο καλές υπηρεσίες και όλα αυτά σε βάρος των πολιτών.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της ΕΝΑΕ νομάρχης Λάρισας Λουκάς ... Κατσαρός, υπάρχει ήδη σοβαρό πρόβλημα με τη σχολική στέγη και παύση εργασιών, αφού οι Νομαρχίες δεν έχουν πάρει το 2009 ούτε ένα ευρώ για να πληρώσουν τους εργολάβους».

Οι πρώτοι υπολογισμοί της ΕΝΑΕ, δείχνουν ότι από φέτος κιόλας, τα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2009 έσοδα περικόπηκαν κατά 13%, αγγίζοντας το ποσό των 62,6 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλες nομαρχίες όπως αυτή της Λάρισας, έχασαν έσοδα 2 εκατ. ευρώ, που είναι καταλυτικά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Οι ίδιοι υπολογισμοί δείχνουν ότι το 2010 οι περικοπές στους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους- που είναι το βασικό έσοδο των Νομαρχιών) θα φτάσουν τα 76,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή, θα είναι μειωμένοι κατά 15,25% σε σχέση με το 2009.

Αντιθέτως, καλύτερα είναι τα νέα από το μέτωπο των δαπανών μεταφοράς μαθητών, για την οποία ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει αύξηση κατά 79,48%, ικανή να καλύψει –εφόσον δοθεί- πολλά από τα χρέη παρελθόντων ετών προς τα ΚΤΕΛ.

Η ΕΝΑΕ, προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής και δείχνει διατεθιμένη να συζητήσει με την κυβέρνηση τρόπους για το ξεπέρασμα της κρίσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι Νομαρχίες δεν έχουν άλλα περιθώρια και πως εν τέλει οι περικοπές είναι περικοπές από τους πολίτες της περιφέρειας.
* Σχετικά με τα άλλα μέτωπα των Νομαρχιών : Η Διοικητική Μεταρρύθμιση θεωρείται δεδομένο ότι θα υλοποιηθεί εντός του 2010 και η ΕΝΑΣΕ είναι σε διαρκή διαβούλευση με την Κυβέρνηση ενόψει κατάρτισης του νέου nόμου που οριοθετείται τα Χριστούγεννα.
*Ζήτημα σοβαρό υπάρχει με τις συμβάσεις και τα stage. Πολλές nομαρχίες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν μόλις απομακρυνθούν οι σημερινοί συμβασιούχοι. Ζητείται επομένως η κάλυψη των αναγκών δεδομένου ότι εδώ και χρόνια προσλήψεις μονίμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο.
*Πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής»: Η ΕΝΑΕ αντιδρά έντονα και ζητά συνάντηση με την υπουργό Κ. Μπατζελή, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να ακυρωθεί ο σχεδιασμός που έχει γίνει και τα ενταγμένα έργα.

Από
aftodioikisi.gr

Ακόμα μια ήττα για τον Αστέρα Ιτέας

Δ Εθνική: Καρδίτσα: Έφτασε στην κορυφή του ομίλου με άλλη μία νίκη
Ακόμα μια ήττα για τον Αστέρα Ιτέας από την πρωτοπόρα Καρδίτσα με αποτέλεσμα να βρίσκεται σταθερά με 2 βαθμούς στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

4ος Όμιλος: Με τέσσερα γκολ στην επανάληψη, ο ΑΟ Καρδίτσας επιβλήθηκε με 4-0 του Αστέρα Ιτέας και εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή του 4ου ομίλου.

Στο 51’ ο Οικονόμου πέτυχε το 0-1, ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο Παλάντζας διπλασίασε τα ... τέρματα του ΑΟΚ.

Στο 83’ ο Κουκούλης έκανε το 0-3, ενώ το τελικό 0-4 διαμόρφωσε ο Φουσίκας στο 88’.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο ΑΟΚ είχε και δύο δοκάρια με τον Τσουκνή στο 39’ και τον Σλίγκο στο 57’.
Διαιτητής ήταν ο Μιχαηλίδης (ΣΔ Βοιωτίας).

ΑΣΤΕΡΑΣ: Πιλάλας, Χριστόπουλος, Σκεπάρνιας, Μαστρογιάννης, Τσώνης (56’ Ταντέσης), Καλύβας, Βάσος, Καρδαράς Κ., Μανιώτης (56’ Καρδαράς Α.), Μπαϊρακτάρης, Μάζης (69’ Πετρόπουλος).

ΑΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Τρούκης, Κουτσογιάννης, Τσαρτσαράς (46’ Μπαράκος), Καραμπέκος, Οικονόμου, Καλλέργης, Σλίγκος (80’ Φουσίκας), Παππάς, Παραστατίδης (46’ Γκουγκούλης), Τσούκνης, Παλάντζας.

Δημοσίευση από το Sportime.gr

Μήνυμα αναγνώστη για το Οδικό δίκτυο

Από αναγνώστη λάβαμε το παρακάτω μήνυμα στο οποίο δεν μπορούμε πάρα να προσθέσουμε και την δική μας φωνή και την δική μας υπογραφή άλλη δυνατότητα δεν έχουμε απο την δημοσίευσή του.
Διαβάστε το
Το οδικό δίκτυο του νομού μας ειδικότερα από ΔΕΛΦΙΝΑ-ΙΤΕΑ-ΝΑΥΠΑΚΤΟ είναι επικίνδυνο,γεμάτο στροφές και σε άθλια κατάσταση.
Επειδή το κακό οδικό δίκτυο αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του νομού μας ,παρακαλώ να μεριμνήσετε το οδικό δίκτυο που ανήκει στην ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ άλλα και στο ΥΠΕΧΩΔΕ να αποκτήσει ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να μην αποτελεί κίνδυνο για την ζωή μας.
Ευχαριστώ πολύ.

Την Ιτέα και μια καλύβα!

Ακόμη κι αν την είχαμε παραγγείλει, τέτοια μέρα για ταξίδι δεν θα την πετυχαίναμε! Ξεκίνησα λοιπόν Κυριακή πρωί από την Αθήνα και παίρνοντας το δρόμο από Δεσφίνα -συνήθως ακολουθούσα τη διαδρομή μέσω Αράχοβας και Δελφών- σε δυο ώρες βρέθηκα μπροστά σε αυτό το θέαμα:......


Η Ιτέα φρεσκολουσμένη από μια δυνατή νυχτερινή βροχή, στέγνωνε στον ήλιο και μας περίμενε!
Καθήσαμε στην παραλία, στη Θάλασσα και απολαύσαμε τον καφέ μας μαζί με εκλεκτή συντροφιά και την "ψυχή" της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου "Μπαμπά τι είναι το σεξ;" την κυρία Ελένη Παπανδρέου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού.


Ευχόμουνα να ξέραμε τι καιρό θα κάνει και να κάναμε την παρυσίαση υπάιθρια


Με δυσκολία αφήσαμε το καφέ για να πάμε στο "Κυριακοπούλειο" πνευματικό κέντρο, όπου θα γινόταν η παρουσίαση. Να σχολιάσω ότι το Κέντρο είναι προσφορά της μεταλλευτικής εταιρία που έχει ασελγήσει πάνω στη φύση της Φωκίδας. Τα όποια έργα της στο νομό είναι ψίχουλα μπροστά στη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου... (όμως έφυγα από το θέμα)


Η συζήτηση ήταν εξαιρετική και οι γονείς που βρέθηκαν μαζί μας, πολύ κοντά στα παιδιά τους. Παρά τη λιακάδα που μας καλούσε έξω, δε λέγαμε να σταματήσουμε να συζητάμε. Δυστυχώς εκτός Αθηνών υπάρχει το χάος σε πολλά ζητήματα στήριξης των γονιών και της οικογένειας...
Η κουβέντα μας τελείωσε, αλλά ανανεώσαμε το ραντεβού μας.

Η μεγαλύτερη τιμή που μου έχει γίνει ποτέ είναι που μετονόμασαν ένα δρόμο της Ιτέας με την ευκαιρία της επίσκεψης μου. Να και το ντοκουμέντο:


Βεβαίως και κάνω πλάκα! Στην Ιτέα υπάρχει η οδός Στοφόρου για κάποιον διακεκριμένο πολίτη της περιοχής, τον Ευθύμιο Στοφόρο. Ωστόσο να πω ότι προφανώς, κάπου στο παρελθόν οι τρεις οικογένειες Στοφόρου που υπάρχουν στην Ελλάδα (από Ιτέα, Καστέλλια και Κύμη) πρέπει να ήταν μια οικογένεια (το θέμα είναι προς έρευνα).

Μετά από αυτή τη κρίση... μεγαλομανίας, πήγαμε στο ...Μαϊάμι! Πρόκειται για περιοχή της Ιτέας, που έχει μαζεμένες μια σειρά από ταβέρνες και καφέ, αλλά και παραλία για μπάνιο. Βλέποντας το μοναχικό ποδήλατο και τους λίγους ποδηλάτες σκέφτηκα ότι είναι κρίμα σε μαι επίπεδη πόλη με τόσο καλή ρυμοτομία να μην είναι γεμάτο ποδήλατα, αντί για τα αυτοκίνητα που συνωστίζονται ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μην κάνουν -ει δυνατόν- ούτε βήμα!

Πάντως ο περίπατος αυτή την υπέροχη Κυριακή ήταν λαμπερός...



Και πιο κάτω οι πιο όμορφες εικόνες, από εκείνες που κρατάς φυλαγμένες σε πολύτιμα κουτιά των αναμνήσεων. (κάθε τι τόσο όμορφο στο επόμενο λεπτό, έχει γίνει παρελθόν)
Ο Δήμος προφανώς κλάδεψε του φοίνικες, δίνοντας την ιδέα στα παιδιά για ένα όμορφο παιχνίδι. Έφτιαξαν τις καλύβες τους και έπαιζαν ατέλειωτα, μέσα στο φως. Την άλλη φορά σε μια τέτοια καλύβα θα έπρεπε να μαζευτούμε και να μιλάμε για τα παιδιά μας...




Ακολούθησε ένα λουκούλειο γεύμα στο Μαϊστράλι...

Με δυσκολία πήραμε την απόφαση να φύγουμε. Όμως πριν από την επιστροφή ήμουνα αποφασισμένος να αγοράσω θαλασσινά από την ιχθυοκαλλιέργεια που βρίσκεται στο δρόμο προς το Γαλαξίδι


Αυτά τα ...τσακίσαμε το βράδυ στην Αθήνα: Μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια. Όμως μπορείτε να αγοράσετε και στρείδια, αλλά και τσιπούρες και λαβράκια.
Φεύγοντας δεν μπορείς να μην προσέξεις την καταστροφή της θάλασσας και του τοπίου από την κόκκινη σκόνη των βωξιτών.

Θα επιστρέψουμε πάντως σε δυο εβδομάδες, όπου γίνεται μια φιλανθρωπική βραδιά στους Δελφούς με σημαντικό σκοπό:
O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων Άμφισσας και η εταιρεία “ΗΝΙΟΧΟΣ ΚΑΛΤΣΗ Α.Ε.” συνδιοργανώνουν μία ξεχωριστή εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό.
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 6.00 το απόγευμα, στο Villa Symposium στους Δελφούς, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας του γνωστού Έλληνα σχεδιαδστή Τίμη Παρίση που θα παρουσιάσει την κολεξιόν υψηλής ραπτικής σε βραδινό ένδυμα και ωυφικό 2009-2010.
Τα έσοδα της εκδήλωσης (συμβολικό εισιτήριο 20 ευρώ ανά άτομο) θα διατεθούν για την αγορά ειδικού οχήματος για την μεταφορά παιδιών με ειδικές ανάγκες.


Υστερόγραφο: Ευχαριστώ (και όχι τυπικά) όλους τους γονείς από το Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Ιτέας. Ο διάλογος ήταν πολύτιμος και για μας, αλλά και η φιλοξενία από αυτές που... σκλαβώνουν.
Από stoforos.blogspot.com

Ο Σαμαράς πρόεδρος της ΝΔ

Πρόεδρος της Ν.Δ. εξελέγη ο Αντώνης Σαμαράς
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στις 4.00 τα ξημερώματα επί 1.192 εκλογικών τμημάτων που αντιστοιχούν στο 72,68% της επικράτειας οι υποψήφιοι λαμβάνουν :

Αντ. Σαμαράς 50,18% (272.250 ψήφοι)
Ντόρα Μπακογιάννη 39,76% (215.724 ψήφοι)
Παν. Ψωμιάδης 10,06% (54.587 ψήφοι)

Στην Φωκίδα Ψήφισαν 3500 ψηφοφόροι και ο Σαμαράς πήρε 52% η Μπακογιάννη 41% και ο Ψωμιάδης 7%

Οι σταθμοί στην πολιτική διαδρομή του Σαμαρά......

•Το 1975 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ
•Από το 1977 ως το 1990 εκλέγεται για έξη συνεχείς θητείες βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας
•Το καλοκαίρι του 1989 ορκίστηκε για πρώτη φορά υπουργός Οικονομικών (κυβέρνηση Τζαννετάκη)
•Τον Οκτώβριο του 1989 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών (Οικουμενική)
•Το ίδιο Χαρτοφυλάκιο διατήρησε στην επόμενη κυβένηση Μητσοτάκη, ως τον Απρίλιο του 1992
•Το 1992 υπέγραψε ως Υπουργός Εξωτερικών τη Συνθήκη Πολιτικής και Νομισματικής Ενοποίησης της Ευρώπης (στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας)
•Το 1993 διαφώνησε με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ίδρυσε το κόμμα της «Πολιτικής Άνοιξης»
•Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1993 αναδεικνύεται αρχηγός του τρίτου Κόμματος στην Ελληνική Βουλή
•Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996 η «Πολιτική Άνοιξη» δεν εκπροσωπείται στην Ελληνική Βουλή
•Από τις αρχές του 1997, μετά την εκλογή Κώστα Καραμανλή, στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία σε μια σειρά απο εκλογικές αναμετρήσεις
•Τις παραμονές των εκλογών του 2004 διαλύει την «Πολιτική Άνοιξη» και στηρίζει για μιαν ακόμα φορά τη Νέα Δημοκρατία
•Το Ιούνιο του 2004 εκλέγεται με το ψηφοφέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ευρωβουλευτής
•Στις εκλογές του 2007 επανεκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας
•Τον Ιανουάριο του 2009 ορκίζεται υπουργός Πολιτισμού στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
•Τον Ιούνιο του 2009 ως Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
•Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009 επανεκλέγεται πρώτος βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας

Στις περιοχές με υψηλές επιδόσεις οι μαθητές της Φωκίδας

Παρεμβάσεις στις «γκρίζες ζώνες» της εκπαίδευσης
Δυτική Αττική, Πειραιάς, Ξάνθη, Ροδόπη, Ημαθία, Ηλεία, αλλά και Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι 10 νομοί της χώρας που θα γίνουν παρεμβάσεις

Της Χαράς Καλημέρη

Τις «γκρίζες ζώνες» που αποτυπώνονται στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας επιχειρεί να «φωτίσει» η κυβέρνηση. Δυτική Αττική, Πειραιάς, Ξάνθη, Ροδόπη, Ημαθία, Ηλεία, αλλά και Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι 10 νομοί της χώρας που θα βρεθούν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του υπουργείου Παιδείας από την επόμενη σχολική χρονιά. Οι νομοί αυτοί θα είναι και οι πρώτοι που θα χαρακτηριστούν ως «Ζώνες ... Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας», καθώς εκεί τα ποσοστά της σχολικής αποτυχίας χτυπούν «κόκκινο».

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το σχολικό έτος 2006-2007, το 37,8% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυτών των νομών (συγκεκριμένα 41.186 μαθητές) είτε διέκοψαν αδικαιολόγητα τη φοίτησή τους είτε προήχθησαν οριακά. Και να σκεφθεί κανείς ότι τα ποσά που δαπάνησαν οι οικογένειές τους μόνο για φροντιστήρια και ιδιαίτερα ξεπέρασαν τα 138 εκατ. ευρώ...
Παρεμβάσεις στις «γκρίζες ζώνες» της εκπαίδευσης

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας για την άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων στις παραπάνω περιοχές θα αρχίσουν με τη λειτουργία πιλοτικών ολοήμερων σχολείων, τα οποία θα λαμβάνουν αυξημένη χρηματοδότηση, θα στελεχώνονται από ειδικά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς, ενώ θα εφαρμόζουν νέες μεθόδους διδασκαλίας και προγράμματα σπουδών που θα σχετίζονται με θέματα τοπικού χαρακτήρα. Το «μοντέλο» του πιλοτικού ολοήμερου σχολείου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Για παράδειγμα, άλλα μέτρα θα ληφθούν στη Θράκη όπου υπάρχει η συνθήκη των μειονοτικών δίγλωσσων σχολείων και άλλα σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως είναι η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς, οι οποίες κατοικούνται σε υψηλά ποσοστά από μετανάστες και οικονομικά ασθενείς τάξεις. Πέραν των παρεμβάσεων σε επίπεδο σχολείου, θα γίνουν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και άλλες ενέργειες -όπως βιβλιοθήκες, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.ά.- με στόχο την άνοδο του γενικότερου πολιτιστικού επιπέδου των περιοχών.

Οι ανισότητες ζουν και... βασιλεύουν
Τι κρύβεται πίσω από τα υψηλά ποσοστά σχολικής αποτυχίας; Μελέτη που διενήργησε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ με την επιστημονική ευθύνη του κ. Νίκου Παΐζη, δείχνει πως υπάρχει ευθεία σχέση με την οικονομική δυσανεξία. Έτσι, μεταξύ των νομών με τα υψηλότερα ποσοστά σχολικής αποτυχίας είναι περιοχές με χαμηλό δείκτη ευημερίας, όπως η Ξάνθη και η Ροδόπη.

Το ποσοστό των μαθητών που διέκοψαν τη φοίτησή τους ή απορρίφθηκαν καθώς και όσων προήχθησαν οριακά κατά το σχολικό έτος 2006-2007 υπολογίζεται στο 43,1% στη Ροδόπη και στο 38,5% στην Ξάνθη, το οποίο συνολικά αντιστοιχεί σε 4.932 μαθητές.

Όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά και σε περιοχές της πρωτεύουσας με χαρακτηριστικά οικονομικής ύφεσης -όπως είναι η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς- εμφανίζονται υψηλά ποσοστά χαμηλών επιδόσεων.

Συνολικά 4.249 (42,5%) μαθητές από τη Δυτική Αττική και 12.379 (37,2%) από τον Πειραιά το 2006-2007 είτε διέκοψαν αδικαιολόγητα τη φοίτηση, είτε απορρίφθηκαν, είτε προήχθησαν οριακά. Η Δυτική Αττική καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην κατάταξη των νομών κατά την τριετία 2005-2007 και ταυτόχρονα φαίνεται να παρουσιάζει τάση επιδείνωσης στο δείκτη αδικαιολόγητης διακοπής της φοίτησης.

Το 2006-2007 συνολικά 576 μαθητές (5,2%) διέκοψαν αδικαιολόγητα τη φοίτησή τους από το Δημοτικό και 926 μαθητές (9,6%) από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Παρόμοια είναι και η εικόνα που εμφανίζουν νησιωτικές περιοχές με υψηλή τουριστική ανάπτυξη, όπως η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Εκεί, φαίνεται πως οι νέοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη συνέχιση των σπουδών τους καθώς θεωρούν την τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα ως «όχημα» εύκολου πλουτισμού.

Ενδεικτικά, η Κέρκυρα εμφάνισε τη χαμηλότερη συγκράτηση του μαθητικού πληθυσμού στο Λύκειο (4,7%) στο σύνολο της χώρας, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών με χαμηλή επίδοση στο Λύκειο, αφού ο ένας στους δύο μαθητές επαναλαμβάνει την τάξη ή προάγεται οριακά. Απογοητευτικές είναι και οι επιδόσεις των μαθητών της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ) στο Ρέθυμνο, με το 80% να επαναλαμβάνει την τάξη ή να προάγεται οριακά...

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ, οι 10 νομοί της χώρας που εμφανίζουν τις υψηλότερες επιδόσεις του μαθητικού πληθυσμού είναι οι: Αρκαδία, Λέσβος, Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Χίος και Φωκίδα.
Από imerisia.gr

Συγκέντρωση Μηχανικών του ΤΕΕ στην Άμφισσα


Συγκέντρωση των μηχανικών την Τετάρτη 2-12-2009 και ώρα 6μ.μ. στην αίθουσα της Ν.Ε. Φωκίδας με θέμα
"Προτάσεις σχετικά με Ζ.Ο.Ε. Δελφών"