Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Επέτειος Εθνικής Αντίστασης



Δείτε το κείμενο που είχαμε αναρτήσει πέρυσι για την ίδια επέτειο.

Αθλητικά της Κυριακής

Αναμενόμενο πέρασμα του Αγρότη από την Ιτέα
Απλά και… όμορφα πέρασε ο Αγρότης Λιανοκλαδίου από την Ιτέα, επικρατώντας του Αστέρα με 2-0. Στο 31’ ο Ν. Τσούκαλος άνοιξε το σκορ, ενώ στο 77’ ο Καλύβας διαμόρφωσε το 2-0. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Λύτρας (ΣΔ Αιτολωακαρνανίας)
ΑΣΤΕΡΑΣ: Πιλάλας, Σκεπαρνιάς, Βάσος, Χριστόπουλος, Μαστρογιάννης, Καλύβας, Καρδαράς Α., Καρδαράς Κ. (67’ Ταμπάκης), Μανιώτης, Μπαϊρακτάρης, Μάζης (78’ Πετρόπουλος)
ΑΓΡΟΤΗΣ: Αλεξανδρής, Σκόρδας, Στυλιανός, Τζουάνας, Κουφιώτης, Αντωνόπουλος, Καλύβας, Χριστόπουλος (58’ Παπαναστασίου), Ταμάμης (80’ Γραβαρίτης), Χανής, Τσούκαλος Ν. (66’ Τσούκαλος Α.).

Απο το στρατόπεδο του Φωκικού
Στα... μαλακά έπεσε ο Βασίλης Ταμπάκης μετά το πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε (δεν ακολούθησε την αποστολή της ομάδας στη Νιγρίτα για το ματς με τον τοπικό Βισαλτιακό, χωρίς να έχει πάρει σχετική άδεια). Ο νεαρός επιθετικός του Φωκικού απολογήθηκε στον πρόεδρο του ΤΑΠ Σίμο Παπαδημητρίου, ενώ είχε συνομιλία τόσο με τον γενικό αρχηγό της ομάδας Θωμά Μουχτούρη, όσο και με τον προπονητή Μιχάλη Κασάπη, όπου παραδέχθηκε το λάθος του και τιμωρήθηκε απλά με ένα χρηματικό πρόστιμο, επιστρέφοντας κανονικά σε ρυθμό προπόνησης με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.
Από periferiako.com

Στο Λιδορίκι ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων ανεμογεννητριών

Δεν έχουν θέση οι ανεμογεννήτριες της "ΤΕΡΝΑ" και της "ΘΕΜΕΛΗ" εδώ!

Αυτές είναι οι εταιρείες που με το πρόσχημα της "Πράσινης Ενέργειας" επεδράμουν στην Δυτική Ελλάδα θέλοντας να λεηλατήσουν την Παρθένα Φύση και να καταστρέψουν Οικολογικούς Παραδείσους μοναδικής βιοποικιλότητας:


ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ Α.Ε.
24.00MW
ΛΟΥΖΕΣ-ΑΓΚΑΘΑΚΙ-ΡΙΓΑΝΗ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΜΥΗΣ ΘΕΡΜΟΡΕΜΑ ΑΕ ...
3.50 MW
ΘΕΡΜΟΡΕΜΑ
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ

AMIANTIT ΜΥΗΣ ΠΟΥΓΚΑΚΙΑ ΑΕ
0.85 ΜW
ΠΟΥΓΚΑΚΙΑ
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ


ΥΔΩΡ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ
4.50 MW
ΙΝΑΧΟΣ/ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΙΙ
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ


ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ ΑΕ
1.15 MW
ΧΕΙΜΑΡΟΣ ΛΟΥΓΚΙΕΣ
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ
2.09 MW
ΡΕΜΑ ΡΟΥΣΤΙΑΝΙΤΗΣ
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΟΣ



RETD RENEWABLE ENERGY TECHNOLOGY AND DEVELOPMENT AE KAI ΣΙΑ - ΕΥΗΝΟΣ 1 Ε.Ε.
3.010 MW
Κόκκαλη Δ. Πλατάνου Αιτωλ/νιας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΚΙΚΟΝΤΟΡ Α.Ε. ΚΑΙ ΣΙΑ ΑΝΤΙΡΡΙΟ 1 Ε.Ε.
25.200 MW
Αντίρριο


ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
0.820 MW
ταμιευτήρας Εύηνου, Δημ.Διαμέρ. Αγ.Δημητρίου Δ.Πλατάνου


HYDRODIT GREEK POWER Α.Ε.
1.200 MW
Μέγα Ρέμα Δ.Δ.Κλεπάς Δ.Πλατάνου


SPIDER ENERGY S.A.
37.400 MW
Μακρυνόρος Δ.Πυλλήνης & Αποδοτίας


ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
1.260 MW
ρέμα Φιδάκια Δ.Παραβόλας


ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.
18.900
Ξεροβούνι Δ.Πλατάνου
Αιτωλ/νίας


ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.
16.150 MW
Προφήτης Ηλίας - Δήμου Αποδοτίας
Αιτωλ/νίας


ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.
38.000 MW
Περγαντή Δήμων Κεκροπίας-Ανακτορίου-Μεδεώνος


ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
1.050 MW
Λούζες - Αγκαθάκι - Ρίγανη - Δήμου Ναυπάκτου

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
22.000 MW
Σκοπιά - Δήμου Ναυπάκτου


ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
29.700 MW
Τύμπανο-Τρυπήρι Δ.Δομνίστας
Ευρυτανίας


ΦΟΙΒΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε.
0.930 MW
ρέμα Στουρνάρα Δ.Δομνίστας
Ευρυτανίας


ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
14.400 MW
Πικροβούνι Δ.Καρπενησίου


ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
30.600 MW
Καστρί-Κοκκάλια Δ.Δομνίστας, Δ.Σπερχειάδας

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
35.100 MW
Καράβι-Αλογοβούνι βόρεια του όρους Οξυά Δ.Δομνίστας-Δ Σπερχειάδος


ΦΟΙΒΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε.
0.800 MW
ρέματα Ασπρόρεμα & Γκούρας Δ.Αγ.Γεωργίου


ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.
4.480 MW
ποτ.Ίναχος Δ.Σπερχειάδος


ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΒΟΡΟΡΑΧΗ ΑΕ
16.200 MW
Αβοροράχη Δ.Λιδορικίου

ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ Α.Ε.
24.000MW
Τρίκορφο Δ.Ευπαλίου


ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.
18.000 MW
Βλαχοβούνι Δ.Βαρδουσίων


ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.
3.000 MW
Άνω Μόρνος Δ.Καλλιέων



ΓΚΑΜΕΣΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
26.000 MW
Πλαστιραίικα <Μόρνος>Δ.Ευπαλίου


ΓΚΑΜΕΣΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
24.000 MW
Κουτσούκια <Λαυριά> Δ.Ευπαλίου


ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΑΕ
0.98 MW
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
ΑΓΡΑΦΩΝ


ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
1.65 MW
ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΚΟΥΦΑΛΟΡΕΜΑ ΣΕΛΛΩΝ
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ


ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕΒΕ
0.98 MW
ΡΕΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ
ΥΠΑΤΗΣ


Ε.Τ.Α.Δ.Ε. Α.Ε.
0.840 MW
ρέμα Νήσσας Δ.Μεδεώνος


ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
1.930 MW
ρέμα Χουνόρρεμα Δ.Παρακαμπυλίων


ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
8.500 MW
Δαφνοζωνάρα-Σανίδι του ποτ.Αχελώου - Δήμων Ινάχου Αιτωλοακαρνανίας και Ασπροποτάμου Ευρυτανίας


ΥΔΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΑΦΝΗΣ Ο.Ε.
0.865 MW
ρέμα Στενωματιώτικο Δ.Καρπενησίου


ΦΟΙΒΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.Β.Ε.
2.000 MW
Αγιοτριαδίτικο Δ.Κτημενίων


ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
3.400 MW
Μεσοχώρι Δ.Φουρνά


ΕΝ. ΚΑΤ. Α.Ε.
0.600 MW
Ρέμα Άσπρος Δ.Αγράφων


ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
5.400 MW
ποτ. Καρπενησιώτης - Δ.Ποταμιάς

Και δυστυχώς έπεται και συνέχεια, καθώς ο Μέγιστος Αριθμός Ανεμογεννητριών σε επίπεδο ΟΤΑ, σύμφωνα με την "Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας" και με βάση το ΦΕΚ αρ.2464/03.12.2008, για την περιοχή μας είναι:
Δ. ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ: 269
Δ. ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ : 267
Δ. ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ: 227
Δ. ΕΥΠΑΛΙΟΥ: 135
Δ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ : 132
Δ. ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ: 430
Δ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: 105
Δ. ΠΛΑΤΑΝΟΥ: 177
Δ. ΠΟΤΑΜΙΑΣ: 132
Δ. ΠΥΛΛΗΝΗΣ: 82
Δ. ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΟΣ: 398
Κ. ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΥ: 18
Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης το Αιολικό Πάρκο στο Ριγάνι είναι ισχύος 24 Mw και υποστηρίζεται από δώδεκα ανεμογεννήτριες ισχύος 2 Mw εκάστη (2Χ12=24 Mw ).
Από konstantinosdavanelos.blogspot.com

Συνεχίζει να καίει η Κερατοράχη

Από τον Αύγουστο που είχαν ξεκινήσει οι φωτιές στην Κερατοράχη που σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή μας συνεχίζεται να καίγεται αυτός ο Σκουπιδότοπος κοντά στο 51.

Ακολούθησε η πρόταση του Νομαρχιακού Σύμβουλου Κώστα Τσάρα που έλεγε ότι για να σταματήσει να καίγεται η Σπαρτόλακα πρέπει να μεταφερθούν τα σκουπίδια στην Κερατοράχη .
Όπως υποστήριξε αυτό έπρεπε να γίνει γιατί δεν είχε στεγανοποιηθεί η Χωματερή της Σπαρτόλακας και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης πηγών του Δημοτικού Διαμερίσματος ... Ελαιώνα .
Επίσης επειδή αναδύεται καπνός με τοξικές ουσίες, άκρως επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων και υπάρχουν καλλιέργειες με ελαιοκτήματα, ενώ τριγυρίζουν ζώα ελεύθερης βοσκής όπως μοσχάρια και αιγοπρόβατα . Τέλος επειδή η χωματερή αυτή δρα αρνητικά στην ανάπτυξη της περιοχής, στην ανάπτυξη του τουρισμού και δεν συμβάλλει στο να προχωρήσει η οδική σύνδεση της Άμφισσας με τον Παρνασσό.

Έτσι πλέον με αυτόν τον τρόπο οι πυρκαγιές και οι σκουπιδότοποι μεταφέρονται σε περιοχές που έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους.
Ας βάλει ο Δήμος τις βάρδιες που έβαλε για την Σπαρτόλακα και για την Κερατοράχη.
Οι τοξικοί ρύποι είναι υπαρκτοί όπως και η παρουσία των ζώων και ο υδροφόρος ορίζοντας, όσο για τον οδικό άξονα η φωτιά των σκουπιδιών στην Κερατοράχη στο 51 δεν αποτελεί ούτε καλό καλωσόρισμα για τον επισκέπτη, ούτε καλό αποχαιρετισμό μιας, και βρίσκεται επάνω στον φτιαγμένο κεντρικό δρόμο που συνδέσει την Άμφισσα με την Λαμία.
Υπήρξε διόρθωση του άρθρου λόγω κακής ενημέρωσης σχετικά με την Κερατοράκη και την Σπαρτόλακα. Η φωτιά πάντως είναι υπαρκτή όπως και το πρόβλημα.

Η μητέρα του Αλέξη μιλάει για το παιδί της και ξαναζητά να γίνει η δίκη στην Αθήνα

Εναν χρόνο μετά τη δολοφονία του παιδιού της, ζητά την τιμωρία των ενόχων και εκφράζει την αγανάκτησή της για τη μεταφορά της δίκης στην Αμφισσα

O Αλέξης είναι πάντα εκεί. Όταν ανοίγει η πόρτα του καταστήματος της οδού Βουκουρεστίου, η γυναίκα με τα μαύρα ρούχα βάζει πλάι στη φωτογραφία του μονάκριβου γιου της ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και τα αγαπημένα του ζαχαρωτά. Κάθε μέρα, σαν μια μικρή ιεροτελεστία, η Τζίνα Τσαλικιάν, φέρνει στον Αλέξη λουλούδια και γλυκά, σαν να είναι εκεί. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος... σαν να περιμένει να μπει μέσα και να την αγκαλιάσει ο Αλέξης της. Το γέλιο και τα λαμπερά του μάτια, αποτυπωμένα σε αυτήν τη φωτογραφία, είναι σήμερα η ... μοναδική συντροφιά της.

Το γέλιο και τα λαμπερά μάτια του Αλέξη, αποτυπωμένα σε αυτήν τη φωτογραφία που έχει στο μαγαζί της, είναι σήμερα η μοναδική συντροφιά της Τζίνας Τσαλικιάν.
Το γέλιο και τα λαμπερά μάτια του Αλέξη, αποτυπωμένα σε αυτήν τη φωτογραφία που έχει στο μαγαζί της, είναι σήμερα η μοναδική συντροφιά της Τζίνας Τσαλικιάν.

«Αρνούμαι να ανοίξω τηλεόραση και εφημερίδες. Δεν θέλω να δω τα πρόσωπα των δολοφόνων του παιδιού μου. Δεν θέλω να συγκεκριμενοποιήσω την όψη του δολοφόνου που σκότωσε τον γιο μου». Είναι τα λόγια της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, του 15χρονου μαθητή που δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια. Λόγια που εκμυστηρεύθηκε σε πρόσωπο του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος, με το οποίο συνομίλησε το «Εθνος της Κυριακής».

Δεν θα γίνει καλύτερη η ζωή μου με την τιμωρία των ενόχων

Πρόσωπο με πρόσωπο
H εν ψυχρώ δολοφονία του αγοριού που συγκλόνισε το πανελλήνιο, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, δύο εβδομάδες πριν από το ετήσιο μνημόσυνο. Η κ. Τζίνα Τσαλικιάν που στις 20 Ιανουαρίου του 2010 θα αναγκαστεί να αντικρίσει τελικά στις δικαστικές αίθουσες το πρόσωπο του Επαμεινώνδα Κορκονέα, το χέρι του οποίου αφαίρεσε τη ζωή του γιου της, ζει αυτές τις μέρες ένα νέο δράμα.

Η ίδια εκφράζει την πικρία της για το ότι η μεταφορά της έδρας της δίκης στην Αμφισσα αποδυναμώνει το δικαίωμα να υπερασπιστούν τη μνήμη του αθώου 15χρονου παιδιού. Φοβάται ότι αυτή η απόσταση θα στερήσει από τους μάρτυρες τη δυνατότητα να παραστούν στη δίκη, κι αυτός ο φόβος γίνεται μέρα με τη μέρα ο καινούργιος της Γολγοθάς.

«Το παιδί μου υπήρξε θύμα μιας πρωτοφανούς εκστρατείας κατασυκοφάντησης από τους δράστες και τους συνηγόρους τους. Με ενδιαφέρει πρωτίστως η αποκατάσταση της μνήμης του γιου μου, όπως ακριβώς ήταν. Τον κ. Κούγια όλοι τον γνωρίζουν ποιος είναι. Κι όμως συνεχίζουν να του δίνουν βήμα να μιλάει. Η τηλεόραση αυτού του είδους μοιάζει με ρωμαϊκή αρένα. Γι’ αυτό και αρνούμαι να βγω. Η δική μου οδύνη δεν θα αφήσω να γίνει δημόσιο θέαμα» λέει η μητέρα του Αλέξη ένα χρόνο μετά τον θάνατό του.

«Δεν ελπίζω ότι η ζωή μου θα γίνει καλύτερη με την τιμωρία των ενόχων. Θέλω όμως να μην πάει χαμένος ο θάνατος του παιδιού μου. Αυτό με βασανίζει... Ο θάνατός του, να βγάλει κάτι καλό. Θα είναι παρηγοριά για μένα. Να κάνει περισσότερο ευαίσθητους τους ανθρώπους που κατέχουν την εξουσία και να γίνει κάτι καλό για τη νεολαία. Οι γονείς ίσως τώρα να αφιερώνουν πιο πολύ χρόνο στα παιδιά τους, γιατί δεν είναι δεδομένο ότι τα παιδιά τους θα τα δουν το βράδυ επιστρέφοντας στο σπίτι τους να είναι εκεί...».

Στον τάφο του Αλέξη η μητέρα του διάλεξε να χαραχθούν στίχοι του Αμλετ που, μεταξύ άλλων, αναφέρουν τη φράση: «Πείτε για μένα...».

Αυτό ζητά και εκείνη. Να μιλήσουν όλοι για το παιδί και να πουν αλήθειες.

ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ
Ζητούν να γίνει η δίκη στην Αθήνα

Από αύριο οι δικηγόροι της οικογένειας Τσαλικιάν αρχίζουν σειρά νομικών επαφών με τις εμπλεκόμενες πλευρές, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος ανατροπής της απόφασης για τη διεξαγωγή της δίκης στην Αμφισσα. Μέσω των δικηγόρων τους, ζητούν η δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη, να διεξαχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ο συνάδελφός του, Βασ. Σαραλιώτης, για απλή συνεργία. Η μητέρα του Αλ. Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, με επιστολή της ζητεί η δίκη να γίνει στην Αθήνα. Το αίτημα διαβίβασε και περιμένει απάντηση, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο δικηγόρος της οικογένειας Δ. Τσοβόλας, επιμένοντας στο να γίνει η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η κ. Τζίνα Τσαλικιάν αναφέρει τα εξής:

«Με τη μεταφορά της έδρας αποδυναμώνεται το δικαίωμά μου να υπερασπίσω τη μνήμη του αθώου 15χρονου νεκρού γιου μου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος υπήρξε και θύμα μιας πρωτοφανούς εκστρατείας κατασυκοφάντησής του από τους δράστες, το οικογενειακό τους περιβάλλον και τον κ. Κούγια, διότι:

1 Παρακωλύεται ουσιαστικά η ομαλή διεξαγωγή της δίκης με το να παρεμποδίζεται η προσέλευση μαρτύρων (μεταξύ των οποίων υπάρχουν και μαθητές), οι οποίοι καλούνται να διανύσουν μεγάλη απόσταση έως το δικαστήριο της Αμφισσας.

2 Αντικαθίστανται ένορκοι οι οποίοι τελούν σε άμεση τοπική σχέση με τα περιστατικά με άλλους που δεν έχουν αυτό το προσόν.

3 Περιορίζεται κατά πολύ η αρχή της δημοσιότητας της δίκης. Κάνω λοιπόν έκκληση στη συντεταγμένη πολιτεία να αποκαταστήσει αυτή την αδικία και να διεξαχθεί η δίκη στην Αθήνα».

«Το μόνο που θέλω είναι να αποκατασταθεί η μνήμη του»
Ενας ολόκληρος χρόνος κύλησε για την τραγική μάνα, μέσα στον πόνο και στη θλίψη.

«Της φαίνεται αδιανόητη η απόφαση να γίνει η δίκη τόσο μακριά από την Αθήνα. Πώς θα πάνε μάρτυρες οι οποίοι είναι παιδιά, είναι μαθητές, να μείνουν ίσως και μέρες τόσο μακριά από τα σπίτια τους δεχόμενα, μάλιστα, και την πίεση της υπεράσπισης των δολοφόνων... Οι αυτόπτες μάρτυρες ήταν μαθητές. Είναι παιδιά. Πώς θα υποστούν αυτή την ταλαιπωρία αυτά τα παιδιά που είναι τα μόνα που μπορούν να υπερασπιστούν τη μνήμη του φίλου τους.

Μόνο αυτά ξέρουν ποιος ήταν ο Αλέξανδρος. Αυτό αναρωτιέται συνέχεια η μητέρα του Αλέξανδρου», μας λέει άνθρωπος από το στενό οικογενειακό περιβάλλον της μητέρας με τον οποίο συνομιλήσαμε:

«Ολοι μας φοβόμαστε ότι δεν θα έρθουν οι μάρτυρες. Θεωρούμε επίσης ότι παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα με αυτή την απόφαση. Παραβιάζονται τα δικαιώματα της μητέρας και της οικογένειας του παιδιού. Η πολιτεία δείχνει τρομερή έλλειψη ευαισθησίας.

Η Τζίνα είναι ένα πολύ ευαίσθητο άτομο. Πέρασε μόνη της αυτές τις φοβερές μέρες και νύχτες μετά το θάνατο του παιδιού. Επηρεάστηκε πολύ και από την έλλειψη ενδιαφέροντος της πολιτείας.

Στην κηδεία του παιδιού ήταν μόνο η Αντα Παπανδρέου, η Αννα Διαμαντοπούλου και η Μαρίνα Λαλιώτη. Ούτε μια κουβέντα ούτε μια συγνώμη. Και τώρα έρχεται κι αυτό το νέο χτύπημα με τη δίκη. Η Τζίνα αρνείται να αντικρίσει τον δολοφόνο του Αλέξανδρου, και προσπαθούμε ακόμη και τώρα να την πείσουμε πως αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει».

Η μητέρα του Αλέξη θεωρεί ότι η μνήμη του παιδιού της σπιλώθηκε βάναυσα από την πλευρά του θύτη και το κυριότερο που ζητά από αυτήν τη δίκη είναι η αποκατάσταση της αλήθειας: «Διέσπειραν αθλιότητες για το παιδί μου. Μια μάνα που χάνει το παιδί της, δεν βγαίνει σε αντιπαράθεση με τον κ. Κούγια. Δεν με ενδιαφέρει τόσο η τιμωρία όσο το να ειπωθεί η αλήθεια για την προσωπικότητα του γιου μου όπως ήταν και όχι όπως θέλησαν να τον παρουσιάσουν. Κάποιος που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να δίνει βήμα στον άνθρωπο που σπίλωσε τη μνήμη ενός 15χρονου παιδιού».

Συνδετικός κρίκος
Για τη μάνα του 15χρονου αγοριού ο χρόνος σταμάτησε τον περασμένο Δεκέμβρη.

«Ευτυχώς που υπάρχει το μαγαζί και απασχολείται. Η δουλειά την κρατά ζωντανή», λένε οι φίλοι της. Η επαφή της με τον έξω κόσμο περιορίστηκε σε αυτό το μαγαζί. Ούτε τηλεόραση ούτε εφημερίδες ούτε τίποτε.

Η αδερφή του Αλέξη, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο, χρειάστηκε να διανύσει πολύ δρόμο με τον ψυχολόγο μέχρι να συνέλθει, όσο είναι δυνατόν αυτό να γίνει ένα χρόνο μετά το συμβάν. Η Πένυ, η φίλη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, για την οποία προοριζόταν η χρυσή καρδούλα που βρέθηκε στις τσέπες των ρούχων του νεκρού αγοριού, με τη βοήθεια ψυχολόγου έμαθε να συνεχίζει χωρίς τον φίλο της. Ολοι τους, οικογένεια και φίλοι, χρειάστηκε να διανύσουν μια αβάσταχτη διαδρομή πόνου και δακρύων μέχρι να είναι ικανοί να σταθούν στα πόδια τους.

Δεν τους ενδιαφέρουν οι εκδηλώσεις, οι διαδηλώσεις και οι άλλες μορφές αντίδρασης σε αυτό που συνέβη. Τους νοιάζει μόνο να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη του Αλέξη.

Ο δικός τους άνθρωπος, το μικρό αγόρι, δεν γυρίζει πίσω όσα χρόνια τιμωρίας κι αν δοθούν στον Κορκονέα. Ολοι τους ζητούν δικαιοσύνη. Θέλουν να τιμωρηθεί ο δολοφόνος, αλλά θα ήσυχοι θα είναι όταν ο κόσμος μάθει ποιο πραγματικά ήταν το παιδί τους:

«Θυμάμαι μια φορά ήμουν μπροστά που η μητέρα του μάλωνε τον Αλέξανδρο γιατί γύρισε στις 11 για παράδειγμα, κι όχι στις 10, και το παιδί αντί να αντιδράσει όπως όλα τα παιδιά στην ηλικία του, βούρκωσε και κλείστηκε στο δωμάτιό του.

Τέτοιο παιδί ήταν ο Αλέξης μας. Κι αυτό πρέπει να το ακούσουν από τους καθηγητές και τους συμμαθητές του όλοι στη δίκη».

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Από Έθνος