Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Άρνηση αστυνομικών να συλλάβουν καταληψίες μαθητές

Απρόθυμοι να προχωρήσουν σε συλλήψεις μαθητών που πραγματοποιούν καταλήψεις, εμφανίζονται αστυνομικοί. Ο προϊστάμενος Εισαγγελίας πρωτοδικών είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση και πόλωση. « Τέτοιες ενέργειες από την πλευρά της εισαγγελίας λειτουργούν εμπρηστικά και οι μαθητές στην παρουσία των αστυνομικών θα λειτουργήσουν ανακλαστικά», δήλωσε το μέλος του... ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ, Τρ. Μηταφίδης.

Η κοινοποίηση του εγγράφου εξόργισε τους μαθητές με αποτέλεσμα να τελούν 8 σχολεία υπό κατάληψη στη Δυτική και 6 στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Με ανακοίνωσή της η οργάνωση του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την εισαγγελική παρέμβαση και ζητάει να μην ασκηθούν διώξεις.

Πηγή: Έθνος

Μια βόλτα στον ήλιο της Τεχνόπολης στην έκθεση του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου Γιώργου Μηνά

Tο ελληνικό φως και χρώμα, η φύση και ο βυθός της θάλασσας παρουσιάζονται στην έκθεση του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου Γιώργου Μηνά με τίτλο «Μια βόλτα με τον ήλιο», που διοργανώνεται με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από τις 23 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου.

Κοχύλια, βότσαλα, κοράλλια, ψάρια, αλλά και πόρτες, παράθυρα, καράβια, και νησιώτικα τοπία απεικονίζονται στα έργα του καλλιτέχνη, με τον τελείως ανεξάρτητο και προσωπικό τρόπο του, που συνδυάζει τα στοιχεία της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής με αυτά της λαϊκής παράδοσης.

Χρησιμοποιώντας κυρίως, λάδι σε ξύλο ή καμβά, τα έργα του χαρακτηρίζονται από νατουραλισμό, παραστατικότητα, λεπτομερή μικρογραφική απόδοση και ελεύθερη φαντασία. Επηρεασμένος, πάντα, από τους δύο τόπους καταγωγής του, τα λιμάνια του Πειραιά και του Γαλαξιδίου, αποδίδει το υγρό στοιχείο με σχεδιαστική ακρίβεια, συνέπεια, ενάργεια και αγάπη. Πολυδιάστατος καθώς είναι, καταπιάνεται με την ... πέτρα, το σίδηρο και τον πηλό, ενώ μέσω των έργων του κυριαρχούν οι μάνες, οι γυναίκες, οι γοργόνες και τα ακρόπρωρα.

Ο Γιώργος Μηνάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1955, με καταγωγή από το Γαλαξίδι, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε μηχανικός και πέρασε με διάκριση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλήνων Ζωγράφων, ενώ από το 2004 είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε Γαλαξίδι, Πειραιά, Νέα Υόρκη, Άμφισσα και στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Έχει λάβει, ακόμη, μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μόνιμα έργα του κοσμούν το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, την Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, τις πινακοθήκες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Δήμου Γαλαξιδίου, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τις Galleries des Beaux Arts στο Μόντρεαλ του Καναδά, την Art Gallery Παναγόπουλος (Αθήνα και Ιτέα), καθώς και πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Από new.e-go.gr

Η ιστοσελίδα του: minas-galaxidiotis.gr

Να γίνει η δίκη στην Άμφισσα, εισηγείται ο Ι. Τέντες. Αναζητείται πόλη για τη δίκη της δολοφονίας του Αλέξη

Αντέδρασε η νομαρχία της Εύβοιας για να μην διαταραχτεί η εορταστική αγορά

Τη διεξαγωγή της δίκης για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, πέρυσι τον Δεκέμβριο στα Εξάρχεια, στο μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας και όχι της Χαλκίδας εισηγείται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, μετά από ψήφισμα διαμαρτυρίας που έλαβε από το νομαρχιακό συμβούλιο της Εύβοιας.

Στο ψήφισμα οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της Εύβοιας ... ζητούν η επικείμενη δίκη στις 15 Δεκεμβρίου να διεξαχθεί σε άλλη πόλη για να μην επηρεάσει αρνητικά τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και αγορά της Χαλκίδας. Σημειώνεται ότι στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα καθίσουν για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και για συνέργεια σε αυτή οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης. Από enet.gr

Η ταινία της Κυριακής στην Άμφισσα

Ο κύριος Fredricksen είναι ένας μοναχικός, κατσούφης και ιδιότροπος γεράκος. Ο μικρός Russell είναι ένας υπερενθουσιώδης, ομιλητικός και υπερβολικά φιλικός πρόσκοπος. Οι δυο τους θα βρεθούν αποκλεισμένοι «ψηλά στον ουρανό», μέσα σ' ένα ξύλινο σπίτι που, δεμένο από εκατομμύρια μπαλόνια, επιπλέει ανάμεσα στα σύννεφα με προορισμό έναν χαμένο παράδεισο κάπου στη Νότια Αμερική. Όταν κάποιες επιπλοκές του εναέριου ταξιδιού θα ρίξουν το αταίριαστο ζευγάρι στην αφιλόξενη ζούγκλα, οι δυο τους θα συναντήσουν ένα σκύλο που μιλάει, ένα θηλυκό απειλούμενο πτηνό με αρσενικό όνομα, και έναν ιδιόρρυθμο, αδίστακτο εξερευνητή που εγκατέλειψε τα εγκόσμια για να αφοσιωθεί στο έργο του. Στην προσπάθειά τους να φτάσουν στον προορισμό τους, ο κύριος Fredricksen και ο Russell θα ζήσουν μια απίστευτη περιπέτεια πέρα από ... κάθε φαντασία, που θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πιο όμορφα όνειρα είναι αυτά που δεν τολμήσαμε ποτέ να ονειρευτούμε.

Η καινούργια δημιουργία των θαυματοποιών της Pixar («Toy Story», «Ratatouille», «Wall-E») μας ταξιδεύει πίσω στην εποχή που ξεφυλλίζαμε λαίμαργα τις ιλουστρέ σελίδες των παιδικών εικονογραφημένων βιβλίων και ταξιδεύαμε με την παιδική μας φαντασία στα πιο απίθανα μέρη. Εδώ παιδιά και μεγάλοι θα γελάσουμε, θα δακρύσουμε και θα διδαχθούμε από την ιστορία αγάπης και φιλίας του γκρινιάρη κύριου Fredricksen, που πίσω από τους κακούς του τρόπους κρύβει τον ενθουσιώδη ερωτευμένο νέο που υποσχέθηκε κάποτε στην αγαπημένη του Ellie πως θα ταξιδέψουν μαζί ολόκληρο τον κόσμο, και του μικρού υπερκοινωνικού Russell που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ανασφαλές και παραμελημένο πιτσιρίκι που αναζητά πατρική στοργή και προσοχή.

Μια αξιαγάπητη ιστορία για την παιδική αθωότητα, τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας, για τα όνειρα και τις ψευδαισθήσεις που μας δίνουν δύναμη κι ελπίδα να προχωράμε και για την πραγματικότητα που συχνά μας εκπλήσσει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο, ζωγραφισμένα με το μαγικό πινέλο που μόνο η αθωότητα του κινουμένου σχεδίου μπορεί να προσφέρει.

Γιατί υπάρχουν έννοιες, συναισθήματα και στιγμές που δεν αποτυπώνονται εύκολα στις λέξεις: η ευτυχία, παραδείγματος χάριν, τη στιγμή που ένα όνειρό μας πραγματοποιείται, ή ο αγνός παιδικός ενθουσιασμός μπροστά σε μια φαντασμαγορική έκπληξη. Η ένταση μιας πρωτόγνωρης περιπέτειας, ή η αγαλλίαση που συνοδεύει μια πολυπόθητη επιβεβαίωση. Η αίσθηση πληρότητας που προσφέρει η συντροφικότητα, αλλά και η αβάσταχτη μοναξιά μιας απώλειας.

Υπάρχουν έννοιες, συναισθήματα και στιγμές που για να τις αντιληφθούμε πρέπει να ξεθάψουμε αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας ή να δανειστούμε τη σοφία και την εμπειρία από άλλους που κουβαλούν χρόνια στην πλάτη τους. Να θυμηθούμε την αθωότητα που είχαμε κάποτε, και να διδαχθούμε την πείρα που θα αποκτήσουμε στο μέλλον. Ή πιο απλά, αρκεί να γνωρίσουμε τον κύριο Fredricksen και τον μικρό Russell και να ταξιδέψουμε μαζί τους 'Ψηλά στον Ουρανό', κι όλες αυτές οι αξεδιάλυτες έννοιες και τα συναισθήματα θα γίνουν χρώματα κι εικόνες και χαρακτήρες και μελωδίες του πιο συγκινητικού, ξεκαρδιστικού, γλυκόπικρου και τρυφερού ταξιδιού αυτογνωσίας που θα κάνετε φέτος στη σκοτεινή αίθουσα. Περιττεύει να πούμε, ότι δεν πρέπει να το χάσετε.
1η προβολή 18.00 - 2η προβολή 20.30
Από cinemanews.gr
Δείτε τρέιλερ ΕΔΩ και ΕΔΩ

Συνάντηση Διεύθυνσης με το Σωματείο του Αλουμινίου

Πρόεδρος: Για το ατύχημα.

Διεύθυνση: Ήταν μία απλή θεωρητικά εργασία. Να αφαιρεθούν πίνακες που χρησιμοποιούντο για να κολλιούνται οδηγίες εργασίες, ασφαλείας, σχέδια και άλλα. Και συγκεκριμένα στον μετασχηματιστή Νο 15. Βρέθηκε ο εργαζόμενος να προσπαθεί να βγάλει την μεταλλική πινακίδα που ήταν πιασμένη στο συρματόπλεγμα με λάμες που ήταν από την μέσα μεριά. Εκεί κολλούσαν τα διάφορα έγγραφα, θέλαμε να τα αντικαταστήσουμε με καινούργια πλαστικά. Μια λάμα έπεσε προς τα μέσα και έγινε τόξο με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να πάθει εγκαύματα στα χέρια τα πόδια και λίγο στο πρόσωπο. Αυτή την στιγμή νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό των Αθηνών. Έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Σε αυτό το σημείο και αφού όλοι μας του Δ.Σ. κάναμε διάφορες διευκρινιστικές ερωτήσεις, όταν ρωτήσαμε και εμείς μας ... επιτέθηκε λεκτικά και μας κατηγόρησε για κιτρινισμό και πως κάποια πράγματα έχουν και τα όρια τους. Εσείς (οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ) βιαζόσαστε να βγάζετε συμπεράσματα και μιλάτε για κρεματόρια και τέτοια.

Όταν όμως ρωτήσαμε πως δεν έχουμε κλείσει χρόνο από το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα και μετράμε δύο και το συγκεκριμένο, που για μας είναι σαν θανατηφόρο. Φυσικά δεν μας απάντησε.

Πάντως από όλους τους συναδέλφους του Δ.Σ. οι τοποθετήσεις ήταν κατηγορηματικές πως η Αλουμίνιο της Ελλάδος έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Οικονομικά αποτελέσματα. Για τον ισολογισμό της εταιρίας μετά από την απόσυρση από το χρηματιστήριο δεν είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει τους ισολογισμούς παρά μόνο του έτους.

Πρόγραμμα επιβίωσης. Εξοικονόμηση 20 εκατομμυρίων, έχουν ανιχνευτεί τα 15 εκατομμύρια.

Επίπεδο παραγωγής. Αλουμίνιο παραμένουμε στο ίδιο επίπεδο. Για το 2010 δεν έχουμε καθορίσει το επίπεδο παραγωγής.

Ενέργεια. Δεν υπάρχουν νέα. Τίποτα ανακοινώσιμο.

Συμβασιούχοι. Στις 31/12 στην ηλεκτρόλυση 7 συμβασιούχοι θα υπογράψουν αορίστου χρόνου.

Στην συντήρηση αλουμινίου 2 συμβασιούχοι, 2 στο λιμάνι, 1 στο ιατρείο, 1στο χημείο, θα υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου στο τέλος του χρόνου.

Σε ερώτηση για τους υπόλοιπους?

Όπου υπάρχουν ανάγκες και είναι οργανικές θέσεις αλλά υπάρχει και καλή αξιολόγηση θα γίνουν προσλήψεις.

Σε ερώτηση για τους τρεις συμβασιούχους που ήταν να περάσουν στο μόνιμο στην ηλεκτρόλυση αλλά στα ιατρικά τεστ δεν πέρασαν. Η διεύθυνση έδωσε την ίδια απάντηση, πως είναι ηθικό το θέμα και έχουμε δεσμευτεί.

Σε ερώτηση για μύωση θέσεων εργασίας στην καντίνα. Δεν είναι το κύριο επάγγελμα μας.

Αλλά για ίδια ερώτηση στην παραγωγή, ότι φεύγουν συνταξιούχοι και δεν γίνετε αντικατάσταση, μας απάντησε πως θα το δει.

Αυτό το άρθρο δεν είναι επίσημα πρακτικά. Είναι όπως τα καταγράψαμε, χωρίς να αλλοιώνουμε τίποτα και προπαντός χωρίς να αλλάζουμε το νόημα. Πάντως όποιος συνάδελφος θέλει τα πρακτικά να έρθει στο Σωματείο. Η εταιρία είναι υποχρεωμένη να κρατάει πρακτικά και να τα παραδίδει στο Σωματείο.
Από anexartitoi.gr

H Μαργαρίτα Καραβασίλη ειδική γραμματεύς στο Περιβάλλοντος

Οι νέοι γραμματείς των υπουργείων που ανακοινώθηκαν χθες ως επιλογές κινούνται στα όρια του αναμενόμενου και χωρίς ιδιαίτερο βοιωτικό ενδιαφέρον. Εκτός από την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου τοποθετήθηκε η
Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, υποψήφια βουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων στις τελευταίες γενικές εκλογές και πρώην γενική επιθεωρητής Περιβάλλοντος με σημαντική δράση στην Αττική και τη Βοιωτία.
Η Καραβασίλη ήταν εκείνη, εκτός των άλλων, που ανέδειξε το θέμα της μόλυνσης του Ασωπού, για το οποίο μάλιστα μηνύθηκε από το διάδοχό της γενικό επιθεωρητή Περιβάλλοντος Ιωάννη Δερμιτζάκη.

Πριν από 1 ακριβώς χρόνο η Μαργαρίτα Καραβασίλη παραχώρησε μια συγκλονιστική συνέντευξη στο περιοδικό ΟΙΚΟ της Καθημερινής. Εκεί μίλησε με ονόματα και δευθύνσεις για "εκείνους που είναι η εξουσία όποιος κι αν κυβερνάει" και για τις "μεγάλες μονάδες που είναι στο απυρόβλητο στα Οινόφυτα".

Τώρα από τη νέα, κρατική, ισχυρή θέση της η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη είναι σε θέση και σε ... αποκαλύψεις να προβεί και τους συσχετισμούς να επηρεάσει και τις ελεγκτικές υπηρεσίες να ανασυγκροτήσει πάντα προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ασφαλώς η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού αλλά στην κοιλάδα του Ασωπού δεν υπάρχει τίποτα άλλο εφικτό από την πλήρη απορρύπανση του ποταμού και του υδροφόρου ορίζοντα, τους διαρκείς ελέγχους και την ουσιαστική καλλιέργεια μιας νέας, για την Ελλάδα, αναπτυξιακής λογικής που σέβεται το περιβάλλον(και όταν δεν το σέβεται αποβάλλεται). Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον και όχι χωρίς κάποια ανυπομονησία τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και ειδικής γραμματέως κ. Καραβασίλη στην άτυπη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων. Και θα επανέλθουμε. Δείτε τη συνέντευξη στο ΟΙΚΟ της Καθημερινής, που δημοσιεύτηκε στις 6 Νοεμβρίου 2008.

ΟΙΚΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Γνωστός επιχειρηματίας μου πρόσφερε λευκή επιταγή»
Συνέντευξη στις ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ,
Φωτογραφίες: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ,
Σκίτσο: smart magna/Γιώργος Παπαδάκης

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, κατά την θυελλώδη δίκη της, παραχωρεί στο ΟΙΚΟ μια συγκλονιστική συνέντευξη, μιλώντας έξω από τα δόντια για τις πιέσεις που δέχθηκε ως επιθεωρήτρια, για εκείνους «που είναι η εξουσία, όποιος κι αν κυβερνάει» και την πίκρα της που δεν την άφησαν να κάνει απλώς τη δουλειά της.Την πρώτη της συνέντευξη ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) η αρχιτέκτων-πολεοδόμος, με μακρά θητεία στην Ε.Ε., Μαργαρίτα Καραβασίλη, την είχε παραχωρήσει στο ΟΙΚΟ.

Ηταν Ιούνιος του 2005. Είχε περάσει μόλις ενάμισης χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων της, αλλά τα δείγματα γραφής της ήταν εξαιρετικά θετικά. Απεριόριστη ήταν η εκτίμηση που της είχαν συνάδελφοί της επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σε μικρό χρονικό διάστημα, είχε φέρει στο προσκήνιο πολλά περιβαλλοντικά σκάνδαλα όπως η μόλυνση του Ασωπού.

Εκείνη η συνέντευξη ωστόσο φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των υψηλά ισταμένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τη γενική επιθεωρήτρια που «εξέφραζε δημοσίως πολιτικές θέσεις για το περιβάλλον, χωρίς συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία», όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινωνόταν η αποπομπή της. Τρία χρόνια αργότερα παραπέμπεται σε δίκη, κατηγορούμενη για «συκοφαντική δυσφήμιση» από τον πρώην υφιστάμενό της και νυν γενικό επιθεωρητή Περιβάλλοντος Ιωάννη Δερμιτζάκη, που δέχτηκε την κριτική της για το ότι οι έλεγχοι της Υπηρεσίας στα Οινόφυτα ατόνησαν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να συνεχίζουν να πίνουν τοξικό νερό.

Ούτε ο ίδιος ούτε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ φαντάζονταν ότι έτσι θα άρχιζε να ξετυλίγεται εντός και εκτός δικαστηρίου, το κουβάρι των μεγάλων υποθέσεων που είχε χειριστεί. Ούτε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης θα έρχονταν στο φως νέα στοιχεία που τη δικαιώνουν: στα τέλη Οκτωβρίου αναλύσεις που παρήγγειλε το ίδιο το υπουργείο αποκάλυψαν ότι εξασθενές χρώμιο, αρσενικό και μόλυβδος ρέουν ακόμα άφθονα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής του Ασωπού.

«Ισως να 'ταν για καλό αυτή η περιπέτεια» λέει σήμερα η κ. Καραβασίλη, παραχωρώντας στο ΟΙΚΟ μια συνέντευξη με συνταρακτικές καταγγελίες. Η κ. Καραβασίλη αναφέρεται σε ονόματα, τα οποία το περιοδικό δεν δημοσιεύει, αφού αφορούν κατηγορίες για ποινικά αδικήματα. Τα στοιχεία υπάρχουν και είναι στη διάθεση οποιασδήποτε αρμόδιας αρχής.

-Κυρία Καραβασίλη, πώς βρεθήκατε στο εδώλιο;
-Τον Αύγουστο του 2007 -όταν είχα εκδιωχθεί από την υπηρεσία- το θέμα του Ασωπού ήταν στην επικαιρότητα. Επειτα από επαφές με κατοίκους στα Οινόφυτα έμαθα ότι οι έλεγχοι της ΕΥΕΠ είχαν ατονήσει εντελώς. Αναφέρθηκα σε αυτό σε συνέντευξή μου. Ο κ. Δερμιτζάκης μου έκανε μήνυση γιατί μίλησα για επιλεκτικούς ελέγχους.

-Τι εννοούσατε λέγοντας επιλεκτικοί έλεγχοι;
-Στα Οινόφυτα οι μεγάλες μονάδες είναι στο απυρόβλητο. Οταν καταλάβαμε τότε την έκταση του προβλήματος είπα «θα πιάσουμε τις μεγάλες μονάδες πρώτα, αυτές που είναι εν δυνάμει ρυπογόνες». Και μετά, ως πολίτης, ακούω να μιλούν για πρόστιμα στον Ασωπό και βλέπω ότι έχουν αφήσει απέξω τις πιο επικίνδυνες. Εψαχναν για εξασθενές χρώμιο και δεν πήγαν σε επιμεταλλωτήρια και βαφεία, αλλά σε πτηνοτροφεία και εργοστάσια τροφίμων! Γι' αυτό μίλησα για επιλεκτικούς ελέγχους.
Οταν μιλάμε για ένα θέμα που αφορά έναν πειραγμένο υδροφόρο ορίζοντα, όπου τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, δεν μπορείς να κάνεις τους προληπτικούς ελέγχους που κάνεις σε καιρό τακτικού προγραμματισμού. Είσαι ένα κράτος που φταίει, κάνεις μια βιομηχανική ζώνη χωρίς υποδομές, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, τουλάχιστον μην κοροϊδεύεις τον κόσμο. Γι' αυτό είπα ότι η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται. Στόχος μου ήταν να ενημερώσω το κοινό, αλλά και να αφυπνίσω την ΕΥΕΠ και τον ίδιο τον Δερμιτζάκη ώστε να λειτουργήσει ουσιαστικά και όχι διεκπεραιωτικά.

-Με τον κ. Δερμιτζάκη, ωστόσο, συνεργαζόσασταν.
-Φυσικά, στην αρχή είχαμε και πολύ καλή σχέση. Είχε ζητήσει ο ίδιος να αποσπασθεί στην υπηρεσία και αμέσως τον στήριξα. Εβλεπα πως έχει μια πιο γραφειοκρατική αντίληψη, όμως χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι. Σε κάνουν να σκέφτεσαι δυο φορές. Και προς Θεού, δεν θα έλεγα ποτέ πως δεν αξίζει. Σταδιακά όμως, μετά και την κυβερνητική αλλαγή το 2004 (σημειωτέον ότι εγώ μπήκα στο υπουργείο το 1979 επί Μάνου και όχι επί ΠΑΣΟΚ), είδα ότι άρχισε να μου βάζει εμπόδια, να μην κάνει αυτά που ζητώ, να επιχειρεί να στέλνει τα ζόρικα θέματα στις ελληνικές καλένδες. «Να το στείλουμε αρμοδίως στη Νομαρχία να το εξετάσουν οι υπεύθυνοι» έλεγε. Μα γνωρίζαμε ότι τα τμήματα Περιβάλλοντος των υπουργείων ήταν υποστελεχωμένα, νομάρχες μας είχαν εξομολογηθεί ότι οι υπάλληλοι χρηματίζονταν! Είχε ξεκινήσει ένα αρνητικό κλίμα που δεν αντιλήφθηκα εγκαίρως.

-Δηλαδή δεν σας στήριζε το υπουργείο;
-Η νέα πολιτική ηγεσία είχε μια βουβαμάρα. Ο υπουργός δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με το κομμάτι του περιβάλλοντος. Οταν ασχολήθηκε έκανε όλες τις αλλαγές των υψηλόβαθμων στελεχών - μεταξύ αυτών και τη δική μου. Η επαφή μου ήταν αποκλειστικά με τον υφυπουργό κ. Καλογιάννη, έναν άνθρωπο γλυκύτατο, που καταλάβαινε και συχνά έδινε τις εντολές για υποθέσεις που είχαν σκαλώσει. Ο πόλεμος μου ασκήθηκε από άλλο υψηλά ιστάμενο στέλεχος του υπουργείου (σ.σ. αναφέρεται ονομαστικά). Αρχισε να μιλάει απαράδεκτα, να με πιέζει.

-Δώστε μας ένα παράδειγμα.
-Το 2004 η WWF είχε στείλει ένα ερωτηματολόγιο στις υπηρεσίες που εμπλέκονταν με την περιβαλλοντική πολιτική. Εκτιμώ τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και είπα να το συμπληρώσουμε. Με δύο ακόμα επιθεωρητές το φτιάξαμε και το στείλαμε, κοινοποιώντας το σχετικό έγγραφο στον υπουργό, στον υφυπουργό και στον Γ.Γ. Δεν πρόλαβαν να το πάρουν και δέχομαι ένα τηλεφώνημα. «Δεν ξέρετε ότι δεν απαντάμε σε αυτά τα γκρουπούσκουλα;» Μιλούσε τελείως απαξιωτικά για τις οργανώσεις. Οταν ενοχλήθηκα, άρχισε να με βρίζει. Ηταν η πρώτη σύγκρουση και τέτοιες άρχισα να έχω συνέχεια. Μετά ξεκίνησε η Πουνταζέζα.

-Τι συνέβη;
-Η καταγγελία μιλούσε για ανέγερση μεγάλου οικιστικού συγκροτήματος σε δασική περιοχή στην Πουνταζέζα Λαυρεωτικής. Αμέσως πήρα τον δασάρχη να ρωτήσω τι ξέρει γι' αυτό. «Θα σας πάρω» μου λέει. Δεν περνάει μισή ώρα και καταπλέει στο γραφείο μου μεγάλος επιχειρηματίας (σ.σ. αναφέρεται σε συγκεκριμένο άτομο) με δύο δικηγόρους και μία πολιτικό μηχανικό, ο οποίος με ενημερώνει ότι ήρθε για τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Αφήνω στη διάθεσή σας τους δύο νομικούς μου να φτιάξετε το πόρισμα, το χρειάζομαι σε τρεις μέρες γιατί εκκρεμεί δικαστήριο». Του λέω ευχαριστώ, αλλά θα κάνω και δική μου διερεύνηση. Μαζί με τον συνάδελφό μου, κ. Παπαπαύλου, κάναμε πρωτογενή έρευνα παρότι δεν είναι η δουλειά μου, όμως ο αρμόδιος Τομεάρχης αρνιόταν να αναλάβει το θέμα. Αμέσως διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ζητώ από τη νομαρχία να σταματήσει την έκδοση άδειας από την Πολεοδομία μέχρι να βγει το πόρισμα, ζητώ από τον περιφερειάρχη να κάνει αναστολή οικοδομικών εργασιών, όμως δύο ημέρες πριν από το πόρισμα η άδεια βγήκε!
Οταν εκδόθηκε το πόρισμα έλεγε ότι η έκταση γειτνιάζει με περιοχή Natura, ότι υπάρχουν αρχαιότητες, τρία ρέματα που δεν είχαν υποδειχθεί στα σχέδια, δρόμοι που προέρχονται από γεωργική κατάτμηση και που το υπουργείο Γεωργίας έδωσε σε ακτήμονες με αποκλειστική γεωργική χρήση και βέβαια ότι ο φάκελος της άδειας εκκρεμούσε στο πολεοδομικό γραφείο 7 χρόνια, ενώ ο νόμος επιτρέπει μέχρι 9 μήνες! Ηθελε να κτίσει με το παλιό καθεστώς που του επέτρεπε να πολεοδομήσει 15.000 τ.μ., ενώ με το διάταγμα προστασίας της Λαυρεωτικής μπορούσε μόνο 1.200. Οταν βγήκε το πόρισμα, ο επιχειρηματίας άρχισε τις προτάσεις. Στην αρχή άνοιξε το κιτάπι με τα ραντεβού για να καταλάβω ότι έχει διασυνδέσεις. Μετά μου είπε «να σου δώσω τρεις μεζονέτες, μία για κάθε κόρη σου και μία για σένα». Του είπα να φύγει. Δύο μέρες μετά έρχεται με λευκή επιταγή, μου την πετάει και μου λέει «κατάλαβα ότι είστε εξαιρετική κυρία, συμπληρώστε όσα μηδενικά θέλετε και καταθέστε την σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, αν δεν τα θέλετε εσείς». Εχασα τη φωνή μου. Σηκώθηκα αγριεμένη, όμως είχε αγριέψει κι αυτός. Φώναζε «ποια νομίζεις ότι είσαι, διάσημη θες να γίνεις; Τι θες από μένα;» Οταν του είπα ότι απλώς κάνω τη δουλειά μου, μου επιτέθηκε. Τρεις συνάδελφοι ήρθαν και τον κράτησαν.

-Είχατε πίεση και εκ των έσω να κάνετε πίσω;
-Είχα από το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου που ανέφερα. Προσπαθούσε να με σταματήσει λέγοντάς μου ότι δεν έχω αρμοδιότητα. Ταυτόχρονα είχα μια συνεχή κριτική από τον Δερμιτζάκη. «Βρε Γιάννη, του έλεγα, ξέρω ότι είναι δύσκολα, αλλά είναι το μείζον θέμα της Ελλάδας αυτό. Στο εξωτερικό δεν καταπατούν ρέματα, δεν έχουν αυθαίρετα, εδώ γίνεται το έλα να δεις». Οταν είπα στον Καλογιάννη για τις πιέσεις, μου είπε εσύ συνεχίζεις. Είχα δουλειά να κάνω, δεν είχα την πολυτέλεια να κλαίγομαι. Τότε είχε προκύψει και το θέμα του Grand Resort.

-Τι συνέβη με αυτό;
Τον Μάιο του 2004 είχε βγει το θέμα της κατασκευής πισίνας του Grand Resort στην τηλεόραση. Με εντολή του υπουργού πήγαμε να το ελέγξουμε. Τελειώνοντας παρατηρώ ότι υπήρχαν διάσπαρτα τετραώροφα κτίσματα, υπόσκαφα, με μια όψη πάνω στη θάλασσα. Εγώ ήξερα ότι παρέλαβαν καμπάνες από τον ΕΟΤ 50 - 80 τ.μ., όχι αυτά τα μεγαθήρια. Στέλνω μήνυμα στην Πολεοδομία και μαθαίνω ότι έχουν βγάλει 12.000 τ.μ. αυθαίρετα και έχει επιβληθεί πρόστιμο. Ψάχνω τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και βλέπω πως απαγορεύεται οποιαδήποτε εγκατάσταση στο χώρο της παραλίας και στο θαλάσσιο χώρο. Αυτοί είχαν ήδη ρίξει τα μπετά με άδεια από τον ΕΟΤ ως «ανακατασκευή εξέδρας». Φυσικά δεν υπήρχε καμιά εξέδρα, ήθελαν να μεγαλώσουν την παραλία. Στην έκθεση ελέγχου αποτυπώνουμε την κατάσταση με όλες τις παραβάσεις.
Είχαν προθεσμία πέντε ημερών να απολογηθούν, όμως άρχισαν να ζητούν χρόνο. Στην πορεία αρχίζουν τα τηλεφωνήματα από κάποιον πολιτευτή που λειτουργούσε ως μεσάζων. Οταν του έκλεισα την πόρτα, άλλοι συνάδελφοι άρχισαν να μου τηλεφωνούν. Εν τω μεταξύ άρχισα να τον βλέπω συχνά πυκνά στο γραφείο του Δερμιτζάκη. Του έκανα παρατήρηση ότι εκτίθεται. «Ελα μωρέ, φιλαράκι είναι» ήταν η απάντηση. Οταν του ζήτησα τη Βεβαίωση Παράβασης για να προχωρήσουμε το θέμα, δεν μου την έφερνε. Αναγκάστηκα να κάνω υπηρεσιακό σημείωμα για να τη στείλει αλλιώς θα εθεωρείτο άρνηση άσκησης καθήκοντος. Ετσι το έφερε αλλά υπέγραψε με επιφύλαξη. Μετά την έκδοση της Βεβαίωσης άρχισαν τα εξώδικα από την εταιρεία. Οταν κάναμε συσκέψεις με τον σύμβουλο του ΥΠΕΧΩΔΕ είδα ότι προσπαθούσαν να καλύψουν το θέμα. Αν θέλει ο υπουργός να ανακαλέσω θα το κάνω, αλλά θα υπογράψω «με επιφύλαξη» τους είπα, όπως κι έκανα. Σε δυο ημέρες με καλεί το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου και ωρυόταν. Εφυγα από εκεί σαν δαρμένη. Σήμερα όλα τα πρόστιμα έχουν ανακληθεί, όπως και η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης, ενώ ο επιχειρηματίας προσπαθεί να τα νομιμοποιήσει με τη βοήθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ και αρμόδιων υπηρεσιών.

-Με τον ίδιο τον υπουργό τι σχέση είχατε;
-Δεν τον συνάντησα ποτέ, με εξαίρεση μια εκδήλωση. Τηλεφωνούσα για να κλείσω ραντεβού, πήγαινα στο γραφείο του, έστελνα επείγοντα mail, δεν απάντησε ποτέ.

«Είμαι περήφανη για όσα έχω κάνει»
-Τι σας έχει πονέσει περισσότερο από αυτή την περιπέτεια;
-Δεν θα με πείραζε να έχω κι άλλες πιέσεις, αρκεί να είχα την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε ένα μέρος αυτών που μπορούσα να τα έκανα. Σήμερα όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ απαξιώνει τους υπαλλήλους του, ανθρώπους επιστήμονες με όνειρα, τους κάνει διεκπεραιωτές εγγράφων κι αν μιλήσουν, τους μεταθέτει. Αυτό που με πείραξε περισσότερο είναι που κατάλαβα πως κάποιοι «ισχυροί» είναι κράτος εν κράτει. Ηταν φρικτό. Κι έπειτα με μήνυσε ένας άνθρωπος που υποστήριξα προσωπικά σε μια υπηρεσία που υπηρέτησα όλη μου τη ζωή. Οταν σκέφτηκα πιο ψύχραιμα, είδα ότι δεν ήταν προσωπική επίθεση, αλλά αφορούσε ένα ευρύτερο πολιτικό θέμα: του δικαιώματος άσκησης δημόσιας κριτικής. Ως εκ τούτου εγώ αντιδρώ έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου. Είμαι περήφανη για όσα έχω κάνει.
Από viotiarecords.blogspot.com
Το ερώτημα είναι αν η Γενικη Γραμματέας θα μπορέσει να αλλάξει τα πράγματα, ή αν τα πράγματα αλλάξουν την ίδια, το μέλλον θα δείξει.

Βουνό τα προβλήματα στον Αστέρα Ιτέας

Μεγάλα είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια από τις ιστορικότερες ομάδες του 4ου ομίλου, ο Αστέρας Ιτέας που ιδρύθηκε το 1936. Μετά τη μη κάθοδο της ομάδας για το παιχνίδι της προηγούμενης αγωνιστικής με τον Τύρναβο, που σημαίνει ότι ο Αστέρας πέρα από την απώλεια του αγώνα στα χαρτιά θα πληρώσει πρόστιμο 3,000€ και θα του αφαιρεθούν 2 βαθμοί από το επόμενο πρωτάθλημα, οι προπονήσεις της ομάδας γίνονται μόνο με 7-8 παίκτες.
Την ίδια στιγμή το αρμόδιο δικαστήριο της ΕΠΟ ... δέχθηκε την προσφυγή που κατέθεσε κατά του Αστέρα ο πρώην προπονητής της Ιτέας και νυν του Νυδρίου κος Παναγιώτου και του επιδίκασε το ποσό των 10.500€. Σε περίπτωση που η ομάδα της Ιτέας δεν πληρώσει αυτό το ποσό στον κο Παναγιώτου μέσα σε διάστημα 2 μηνών ο Αστέρας Ιτέας θα αποβληθεί από το πρωτάθλημα.
Την επόμενη Κυριακή ο Αστέρας αγωνίζεται εντός έδρας με τον Απόλλωνα Λάρισας.
Από www.sporttirnavos.com

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ: Ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα
Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν ταξίδεψε στον Τύρναβο η αποστολή του Αστέρα Ιτέας δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια να βγουν στην επιφάνεια πάλι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος. Στις προπονήσεις της ομάδας που πραγματοποιούνται υπό τις οδηγίες του κ. Καραγιάννη παίρνουν μέρος μόλις επτά-οκτώ ποδοσφαιριστές, οι ποδοσφαιριστές που δεν είναι ντόπιοι δεν παρίστανται, ενώ παράλληλα είναι άγνωστο το τι προτίθενται να πράξουν στον αγώνα της προσεχούς Κυριακής με αντίπαλο τον Απόλλωνα Λάρισας. Όπως είναι φυσικό, όλα τα παραπάνω δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, τη στιγμή που ο πρόεδρος του σωματείου, Άγης Πασαλιμανιώτης, δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει οικονομική βοήθεια. Με απλά λόγια, το μέλλον φαντάζει αβέβαιο…
Από Περιφερειακό.