Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Το πρόγραμμα μείωσης Νιτρορύπανσης και στην Φωκίδα

Είναι αρκετά χρόνια που περιμένουν οι παραγωγοί της περιοχής να ενταχθούν στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, απ ότι φαίνεται αυτά τώρα ανοίγουν και σε αυτά θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σε ένα επιπλέον πρόγραμμα οι Βόρειες περιοχές του Νομού (Παρνασσός Γραβιά) μιας και εντάσσονται στις περιοχές προστασίας από την Νιτρορύπανση σύμφωνα με την αριθμ. 24838/1400/Ε103/2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1132/2008).

Οι γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις του Μέτρου 2.1.4. είναι:...

• 211 για τη βιολογική γεωργία,

• 212 για τη βιολογική κτηνοτροφία,

• 213 για την εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας,

• 221 για την προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών,

Οι περιοχές αυτές είναι:

i. Περιοχές των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, όπως περιγράφονται στην αριθμ. 24838/1400/Ε103/2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1132/2008).

ii. Κωπαϊδικό πεδίο (Βοιωτία, Φθιώτιδα και Φωκίδα), όπως περιγράφονται στην αριθμ. 24838/1400/Ε103/2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1132/2008).

iii. Λεκάνη Πηνειού Ηλείας (Ηλεία και Αχαΐα).

iv. Αργολικό Πεδίο.

v. Νομοί Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Πέλλας-Ημαθίας, όπως περιγράφονται στην αριθμ. 16175/824/2006 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 530/2006).

vi. Λεκάνη Στρυμόνα.

vii. Πεδιάδα Άρτας-Πρέβεζας όπως περιγράφεται στην αριθμ. 50981/2808/2006 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1895/2006).


• 331 για τη διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, όπου επιλέξιμα για ενίσχυση είναι: α) Θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των 6 μηνών, β) θηλυκά πρόβατα και αίγες ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, γ) αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή ηλικίας άνω των 6 μηνών και δ) θηλυκοί χοίροι.

• 333 για την προώθηση γεωργικών πρακτικών που συμβάλλουν στη προστασία της άγριας ζωής και

• 336 για τη μακροχρόνια παύση γεωργικών γαιών.

Aναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Γενικού Λυκείου Άμφισσας

Με μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Γενικού Λυκείου Άμφισσας, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Δήμο Άμφισσας, προχωρά στη συνολική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Γενικού Λυκείου Άμφισσας, που αποτελεί και το πολυπληθέστερο σχολικό συγκρότημα του Νομού Φωκίδας. Οι παρεμβάσεις αυτές και το στάδιο που η κάθε μια εξ αυτών βρίσκονται είναι:

• «Προσθήκη Αίθουσας Πολλαπλών χρήσεων στο Λύκειο Άμφισσας»
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.415.000€, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις του Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας (Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο ... Στήριξης).
• «Προμήθεια εξοπλισμού της νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Γενικού Λυκείου Άμφισσας»
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 30.000€, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

• «Ανακατασκευή W.C. Γενικού Λυκείου Άμφισσας», προϋπολογισμού 40.000€. Το έργο είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί άμεσα.

• «Εργασίες εξωτερικών χρωματισμών», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη μελέτη θα γίνουν χρωματισμοί σε όλη την εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου καθώς και επισκευή των υδρορροών.
Το έργο αυτό δημοπρατείται την 27η Οκτωβρίου 2009 και έχει συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης 30 μέρες.

• «Αγορά όμορου οικοπέδου προαύλιου χώρου στο σχολείο», προϋπολογισμού 240.000€.
Έχει προχωρήσει η διαδικασία και απομένει δικαστική απόφαση για την άρση παλαιότερης απαλλοτρίωσης στο ακίνητο.

«Έφυγε» η Έλλη Παππά

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα η Έλλη Παππά, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει στο Γ΄ Νεκροταφείο, όπου εκεί και θα ταφεί, δίπλα στον σύντροφο της ζωής της, Νίκο Μπελογιάννη.

Η Έλλη Ιωαννίδη της ιστορίας, η Έλλη Παππά, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η μαχήτρια της Αριστεράς, αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο που «βούτηξε βαθιά στα νερά» του 20ου αιώνα.

Αποχαιρέτησε τον αιώνα της, για να συναντήσει τον 21ο, με την ίδια κριτική συγκροτημένη σκέψη που την χαρακτήριζε και την διαφοροποιούσε από πολλούς της γενιάς της.

Στόχος της , όπως η ίδια έλεγε, «η κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές ......στρεβλώσεις». Πραγματοποίησε μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας» και η «Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας - Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό», και μελέτες για τον μαρξισμό και τον λενινισμό, όπως ο «Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση -οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν» και «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου».

Οι μαρτυρίες της σε χειρόγραφα από τη φυλακή, διηγήματα και θεατρικά που επίσης έγραψε έγκλειστη στις φυλακές Αβέρωφ πάνω από μια δεκαετία, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα άρθρα της στον παράνομο Τύπο του ΚΚΕ, στις εφημερίδες και στα περιοδικά της μεταπολίτευσης όπου εργάστηκε, αναδεικνύουν το ανήσυχο πνεύμα της.

Ο μύθος της προσωπικής της ιστορίας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μεγάλωσε στον Πειραιά, τέλειωσε το γυμνάσιο της Κοκκινιάς, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην Γαλλική Ακαδημία της Αθήνας.

«Γεννήθηκα στην Σμύρνη, παραμονή της καταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο», γράφει αυτοβιογραφούμενη. «Η μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει», δήλωσε. «Δεν ήμουν παιδί, ήμουν άλλο πράμα και με πέταξε. Επέζησα χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της μητέρας μου.

Η καταστροφή έφερε την οικογένεια στον Πειραιά. Την υγεία μου την ανέλαβε η θάλασσα του Πειραιά και την αγωγή μου τα αλητάκια του Πειραιά. Όλα έδειχναν ότι η προλεταριακή μου συνείδηση ήταν εξασφαλισμένη. Τότε μπήκαν στη ζωή μου τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, ο Γιώργος, που έγινε ασυρματιστής, και ο «άγγελος της ζωής μου», η Διδώ (Σωτηρίου), που ζούσε με την πλούσια αντιδραστική θεία, αδελφή του πατέρα μας. Από τη σκληρή δουλειά του ο Γιώργος, από μια έμφυτη συνείδηση η Διδώ, από κοντά κι η μάνα μας, είχαν γίνει και οι τρεις κομμουνιστές».

Η Ελλη Παππά ήταν ήδη από τα γυμνασιακά της χρόνια οργανωμένη σε αντιδικτατορική ομάδα και μετά, στην κατοχή, προσχώρησε στο ΕΑΜ και στο Κ.Κ.Ε. Διέτρεξε όλo τον εμφύλιο και έως τη σύλληψή της, το 1950, δούλεψε για τα παράνομα έντυπα, σε στενή συνεργασία με διαπρεπείς αριστερούς διανοούμενους και κυρίως, στους παράνομους μηχανισμούς του Κ.Κ.Ε.

Καταδικάστηκε κι εκείνη σε θάνατο, στη δίκη Μπελογιάννη, αλλά η ποινή της δεν εκτελέστηκε, γιατί ο γιος που απέκτησε από τον Νίκο Μπελογιάννη, και που είχε στο μεταξύ γεννηθεί στη φυλακή, ήταν μόλις επτά μηνών.

«Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, προσπάθειες ανασυγκρότησης της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, οι πρώτες εκλογές, ο ερχομός του Μπελογιάννη και του μεγάλου έρωτα», έγραψε η ίδια. Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αβέρωφ το 1963, δούλεψε στη σύνταξη της «Δημοκρατικής Αλλαγής» και σε τέσσερα χρόνια η απριλιανή χούντα την εξόρισε στη Γυάρο.

Αποφυλακίστηκε σε ενάμιση χρόνο, γιατί είχε αρρωστήσει σοβαρά.

Η Σοβιετική Ένωση την προσκαλεί να τη φιλοξενήσει με τον γιο της, αλλά η ίδια αρνείται γιατί είχε διαφωνήσει με την εισβολή των στρατιωτικών τανκς στην, τότε, Τσεχοσλοβακία.

Μέχρι την πτώση της δικτατορίας δεν εργάστηκε σε εφημερίδες της εποχής, αλλά σε εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά και αργότερα στην εφημερίδα «Μακεδονία», με ψευδώνυμο.

Στη μεταπολίτευση, η Έλλη Παππά συνοψίζει την επανασύνδεσή της με το ΚΚΕ, ως εξής: «η επανένωση της Αριστεράς ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και είχε οικτρό τέλος. Απεχώρησα από το ΚΚΕ, πράγμα που και η ηγεσία του επιθυμούσε».

Επαγγελματικά δούλεψε στις εφημερίδες «Έθνος», «Μακεδονία» και στο περιοδικό «Γυναίκα» έως το 1990, οπότε και αφιερώθηκε αποκλειστικά στο συγγραφικό της έργο. Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της είναι «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» (εκδόσεις Κέδρος) και «Μακιαβέλι ή Μαρξ» (εκδόσεις Αγρα), κυκλοφόρησαν το 2006.

Το αρχείο της Έλλης Παππά φυλάσσεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α).

"Η Έλλη Παπά υπήρξε σύμβολο μιας εποχής δύσκολης για την Ελλάδα. Θα τη θυμόμαστε για τους αγώνες της, για τη σκέψη της και για την ομορφιά της ψυχής της. Στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια" αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο Συνασπισμός

"Αποχαιρετούμε με οδύνη την Έλλη Παππά και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στο γιό της Νίκο Μπελογιάννη. Η ίδια έγραφε: "Αποχαιρετισμός σημαίνει αποχωρισμός και αποχωρισμός σημαίνει ένα τέλος". Ο δικός μας αποχαιρετισμός σήμερα στην Έλλη Παππά δεν σημαίνει τέλος. Είναι αποχαιρετισμός - μνήμη" τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΠΕ του Συνασπισμού.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ