Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Τ.Δ Τραγάνας

Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας,την Ανατολική Φθιώτιδα.

Χτες: Η μετακίνησή μας από τα χωριά μας προς την πόλη της Αταλάντης, που είναι η πρωτεύουσα της Επαρχίας Λοκρίδας, δεύτερη πόλη του Νομού Φθιώτιδας και διαθέτει όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες της περιοχής, όπως και η μετακίνηση από και προς την Πρωτεύουσα του Νομού μας την Λαμία, γινόταν μέσω του Εθνικού Δικτύου, και δεν επιβαρυνόμαστε με διόδια. Βέβαια πληρώναμε ένα βαρύ φόρο και αυτός ήταν σε αίμα, στο γνωστό «Πέταλο του Μαλιακού».
Επίσης η μετακίνησή μας προς την Αθήνα, όσο έλεγχε το Ελληνικό Δημόσιο τα διόδια, ήταν στο μισό περίπου κόστος απ’ ότι είναι σήμερα που ελέγχονται από τους ιδιώτες. Χρησιμοποιούσαμε το ... Επαρχιακό Δίκτυο για τις μετακινήσεις μας στα χωράφια μας.

Σήμερα: Οι εταιρείες εκμετάλλευσης των Εθνικών Οδών έβαλαν
α) στα υπάρχοντα μετωπικά διόδια της Τραγάνας αντίτιμο για την κατεύθυνση πρός την Λαμία και
β) νέα πλευρικά διόδια στο Κόμβο της Τραγάνας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι πλέον πληρώνουμε με το που βγαίνουμε από το σπίτι μας για να πάμε σε οποιαδήποτε δουλειά μας (στην εργασία μας (που βρίσκεται σε διπλανό χωριό ή πόλη), να πάμε τα παιδιά μας στο φροντιστήριο, να επισκεφτούμε ένα συγγενή στο διπλανό χωριό, να πάμε στο γιατρό, στο Κέντρο Υγείας του Δήμου Αταλάντης, στις Δημόσιες Υπηρεσίες τις Αταλάντης ή της Λαμίας).

Μπορούμε να μετακινηθούμε μέσω του παράπλευρου δικτύου, αν δεν θέλουμε να πληρώνουμε διόδια; ΟΧΙ. Αυτό το δίκτυο ούτε έχει ολοκληρωθεί ούτε είναι κατάλληλο (όπως παραδέχθηκαν οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε, μετά την αγανακτισμένη μας παρέμβαση, ότι δεν υπάρχει κατάλληλο δίκτυο και ότι θα μελετήσουν πως μπορεί να διορθωθεί στο …μέλλον!!!). Επιπλέον χρησιμοποιείται από βαρέου τύπου οχήματα από όλη την Ευρώπη και αναγκαστικά γίνεται η διέλευση τους μέσα από τα χωριά μας εκεί που παίζουν τα παιδιά μας, δίπλα από τα σχολεία μας, τα μαγαζιά μας, τα σπίτια μας.

Στη συνάντηση που είχαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ εισπράξαμε ότι:
Α) Οι εταιρείες μπορούν να κάνουν ότι θέλουν (θα βάλουν επιπλέον 4 μετωπικά διόδια στο Νομό μας και σε όσους παράπλευρους κρίνουν κερδοφόρους),
Β) Όσο αφορά το ύψος της τιμής των διοδίων η κυβέρνηση σκέφτεται να αφαιρέσει το φόρο προς το Ελληνικό Δημόσιο και έτσι να μειωθεί κάπως η τιμή τους!!!
Γ) Ότι μέχρι τώρα οι εταιρείες έχουν κάνει τόσα έργα που είμαστε τυχεροί που δέχτηκαν να αναλάβουν αυτό το ρόλο και εμείς να μη γινόμαστε μίζεροι.

Εμείς οι κάτοικοι της Ανατολικής Φθιώτιδας, ζητάμε:
1. Άμεση κατάργηση των πλευρικών διοδίων της Τραγάνας,
2. Ελεύθερη μετακίνηση στα μετωπικά διόδια της Τραγάνας για τους κατοίκους της Λοκρίδας,
3. Ολοκλήρωση των παράπλευρων οδών και τήρηση των προδιαγραφών για την ασφαλή μετακίνησή μας σε αυτές,
4. Τους Εθνικούς αυτοκινητόδρομους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και συνεχίζει να πληρώνει με τα τέλη κυκλοφορίας και τους φόρους στα καύσιμα, πρέπει να τους χρησιμοποιεί χωρίς άλλες επιβαρύνσεις, προς όφελος κάποιων ιδιωτών.

Με την «αποικιακού χαρακτήρα» σύμβαση, που υπόγραψαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. με τις εταιρείες «κατασκευής» - εκμετάλλευσης των Εθνικών Οδών, μπορεί οι οδοί να μεγάλωσαν, μεγάλωσε όμως και το κόστος μετακίνησής μας. Σε ένα έργο που ήδη έχουμε πληρώσει για την κατασκευή του, προπληρώνουμε και για την αποπεράτωσή του και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε για την συντήρησή του.
Την ανακοίνωση την βρήκαμε στο viwtikaarchive.blogspot.com

"ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΟ ΥΦΑΛΟ-ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ"

Ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, ανοικτή συζήτηση με τους Προέδρους και τα μέλη των Επαγγελματικών Συλλόγων Αλιέων μας καθώς επίσης και με πολίτες της ευρύτερης περιοχής μας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιτέας με θέμα την δημιουργία «Τεχνητού Υφάλου» και Προστατευόμενων περιοχών Κατάδυσης «Θαλάσσια Πάρκα» στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου.
Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και όλοι οι παρευρισκόμενοι τάχθηκαν υπέρ της προστασίας του θαλασσίου οικοσυστήματος έστω και με αυτόν τον τρόπο. Θεωρούμε επιτυχία το γεγονός ότι οι όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις των .... παρευρισκομένων "εξανεμίστηκαν", αφού δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις, ως προς την αναγκαιότητα κατασκευής και δημιουργίας Τεχνητών Υφάλων και Θαλάσσιων πάρκων στην περιοχή μας.
Οι υπογραφές από τους παρευρισκόμενους Προέδρους, καθώς επίσης και από εκπροσώπους φορέων της περιοχής μας θα αποσταλούν και θα συζητηθούν με τον κ. Νομάρχη Φωκίδας.
Από την πλευρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την δημοκρατική διαδικασία και με την βοήθεια τους θα προχωρήσει ένα έργο, το οποίο εκτός των θετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έχει για την θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, θα δημιουργήσει τουριστικό πόλο έλξης για το Νομό μας. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο κ. Παπαλάϊο Αριστείδη και Αντιδήμαρχο κ. Σαρανταένα Νικόλαο για την παραχώρηση και φιλοξενία τους στο Δημαρχιακό κατάστημα.
Από krissaiosdive.blogspot.com

H Ολυμπιακή φλόγα φτάνει στους Δελφούς

Η πόλη των Δελφών θα έχει την τιμή να υποδεχτεί την Ολυμπιακή Φλόγα στον δρόμο της προς το Βανκούβερ του Καναδά, το οποίο φιλοξενεί τους ΧΧΙ Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010.
Ανήμερα της εθνικής μας εορτής, της 28ης Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, η φλόγα θα εισέλθει στους Δελφούς τον πρώτο της σταθμό για την 7η ημέρα της πορείας της στην Ελληνική διαδρομή. Οκτώ λαμπαδηδρόμοι (Τρεις εκ των οποίων είναι πολίτες των Δελφών) θα έχουν την τιμή να κρατήσουν την δάδα και να μεταφέρουν τη φλόγα διασχίζοντας τους Δελφούς.
Η αφή της φλόγας έγινε με κάθε επισημότητα την 22α Οκτωβρίου 2009 στην Αρχαία Ολυμπία. Τερματισμός της λαμπαδηδρομίας θα είναι για ακόμη μία φορά ο ιερός βράχος της Ακρόπολης των Αθηνών.
Οι λαμπαδηδρόμοι που θα εκπροσωπήσουν την πόλη των Δελφών θα είναι, κατά σειρά συμμετοχής, οι:...
* Ελευθερία Ψύχα
* Γεώργιος Φουτσουτζόγλου
* Ιωάννης Καψιμάλης
Τους λαμπαδηδρόμους των Δελφών θα έχουν την τιμή να ακολουθήσουν προσωπικότητες της κοινωνίας των ελλήνων με προεξέχουσες μορφές την Βουλευτή κα Πέμη Ζούνη και τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η σειρά που θα συμμετάσχουν έχει ως εξής:
* Πέμη Ζούνη
* Μπακρόπουλος Κων/νος
* Ζαννιάς Αναστάσιος
* Λιακοπούλου Μαρία Ε.Ο.Ε.
* Καρέτος Ευστράτιος Ε.Ο.Ε.
Η Συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη λαμπρή γιορτή θα αποτελέσει σίγουρα εικόνα προβολής του τόπου μας, μιας και την ζωντανή κάλυψη της Δελφικής λαμπαδηδρομίας έχει αναλάβει η ΕΡΤ.

"Ένα τραγούδι για τον Αργύρη"

Το ντοκιμαντέρ «Ενα τραγούδι για τον Αργύρη» θα προβληθεί απόψε στις 24.00 στην ΕΤ1... (πρόταση για όσους δεν το έχουν δεί)

Μια ταινία-κραυγή για τη σφαγή του Διστόμου, όπως την αφηγείται ένα παιδί που επέζησε από την καταστροφή. Το «τραγούδι» είναι η θύμησή από το νανούρισμα που σιγοψιθύριζε τα βράδια η μητέρα του, πριν χαθεί στη σφαγή. Μια μακρινή ανάμνηση από τα χρόνια της αθωότητας, που διατηρήθηκε άσβεστη χωρίς να τη σκεπάσει η σκόνη της λήθης. Ο Αργύρης ήταν μόλις 3,5 ετών όταν οι Γερμανοί έφτασαν στη μικρή πολιτεία της Βοιωτίας με σκοπό να αφανίσουν τον πληθυσμό. Ηταν 10 Ιουνίου του 1944. Λίγη ώρα αργότερα οι απάνθρωποι κατακτητές έφυγαν τραγουδώντας, ενώ πίσω τους άφησαν 218 νεκρούς χωρίς να λυπηθούν εγκύους και μικρά παιδία. Ανάμεσα στα θύματα και οι δύο γονείς του Αργύρη που πριν στεγνώσουν τα δάκρυά του, έμελλε να ξεκινήσει για τη μεγάλη ... περιπέτεια της ζωής. περισσότερα
...Κατά γενική ομολογία, οι εκτελέσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν σαν η πιο φρικιαστική «σφαγή» πολιτών υπό κατοχή. Μεταξύ των 218 εκτελεσθέντων, 32 έφεραν το επίθετο Σφουντούρης.. Ο μικρός τότε Αργύρης, έφθασε στην Αθήνα, όπου περιπλανήθηκε σε διάφορα ορφανοτροφεία επί τρία χρόνια, μαζί με χιλιάδες άλλα ορφανά παιδιά, αθώα θύματα της γερμανικής κατοχής. Το 1949, ήταν ένα από τα 10 παιδιά που ταξίδεψαν στην Ελβετία στο Ίδρυμα Πεσταλότσι, που σκοπός του ήταν να στεγάζει παιδιά χωρίς οικογένεια. Γρήγορα ξεχώρισε για την ευστροφία του μυαλού του. Φοίτησε στο γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης Μαθηματικά, Πυρηνική Φυσική και Αστροφυσική.Ο Αργύρης Σφουντούρης το 1995 μαζί με τις τρεις επιζώσες αδερφές του, ζητούν δικαίωση. Η καταγγελία και οι εφέσεις δεν έφεραν κανένα θετικό αποτέλεσμα και οι υποθέσεις ακόμα εκκρεμούν στο δικαστήριο της Καρλσρούης. Αυτή την εποχή ο Αργύρης Σφουντούρης ζει μεταξύ Αθηνών και Ζυρίχης... περισσότερα
Από Βοιωτικά

Ομιλία : «ΓΚΙΩΝΑ το βουνό με το βωξίτη και τις ανοιχτές πληγές».

Κυκλοφόρησε τα καινούργιο τεύχος της Εφημερίδας της Καλοσκοπής
ΤΕΥΧΟΣ 152 • ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ε' • ΧΡΟΝΟΣ 34ος • ΙΟΥΛΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009
που μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ απο αυτό το τεύχος διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε ένα άρθρο απο την δραστηριότητα του Συλλόγου για την Γκιώνα.
Στα πλαίσια των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του Συνδέσμου μας, την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009, στην πλατεία του χωριού μας, έγινε ομιλία από το μέλος του Δ. Σ. του Συνδέσμου μας και μέλος της «Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας», Γιώργο Κόλλια, με θέμα: «ΓΚΙΩΝΑ το βουνό με το βωξίτη και τις ανοιχτές πληγές».
Αρχικά έγινε μα σύντομη αναφορά στο ιστορικό της δημιουργίας της «Κίνησης για τη Σωτηρία ... της Γκιωνας». Αναφέρθηκαν οι ενέργειες και δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τα πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα που είχαν, με κορυφαίο γεγονός το κάψιμο του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια. Έχουν υποβληθεί ένσταση και διάφορα άλλα έγγραφα στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που διενεργείται στην Γκιώνα από τις μεταλλευτικές εταιρείες, έχει γίνει έκδοση ενημερωτικού τρίπτυχου και αφισών, εκδήλωση στο Πολυτεχνείο καθώς και κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία, που ουσιαστικά προβλέπει για την περιοχή μας, αλλά και για όλο το Νομό Φωκίδας, μόνο μεταλλεία, με αποτέλεσμα τη στέρηση της δυνατότητας ανάπτυξης άλλων δραστηριοτήτων ήπιας μορφής, που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον (π.χ. μικρών αγροτοτουριστικών ή κτηνοτροφικών μονάδων). Όλοι οι συγχωριανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το χωριό μας ανήκει σε Οριστική Παραχώρηση στην εταιρεία ΕΛΜΙΝ Α.Ε.. συμφερόντων Βαρδινογιάννη, που σημαίνει ότι όλο το υπέδαφος κάτω από το χωριό μας, είναι χώρος που έχει παραχωρηθεί έναντι αστείου τιμήματος στην εταιρεία, για να προχωρήσει σε εξόρυξη βωξίτη. Πιθανόν σε λίγο καιρό να τραντάζουν τα θεμέλια των σπιτιών του χωριού από τα φουρνέλα, όπως γίνεται τώρα στην Χαλκιδική, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρωγμών στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Στρατονίκης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν ποιές είναι σι ενέργειες που πρόκειται να κάνει «Η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας», όπως νομικές ενέργειες, να ζητήσει να γίνουν μελέτες για τα νερά, να γίνουν συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Γραβιάς και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φωκίδας (που έχουν ζητηθεί από οκταμήνου χωρίς ακόμα να έχουν πραγματοποιηθεί), σχετικά με τις δραστηριότητες των μεταλλείων και γενικά να πιέσουμε στην κατεύθυνση να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή στην Γκιώνα, που έχει ήδη γίνει και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και έχει επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των χωριών που βρίσκονται σ’ αυτή και όχι μόνο. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος και ίσως όταν φτάσει στην «αυλή μας» να είναι πολύ αργά.
Κατόπιν έγινε συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συγχωριανών και μαζεύτηκε το πολύ σημαντικό ποσό των χιλίων εξακοσίων πέντε ευρώ (1.605,00 €) για την ενίσχυση των ενεργειών της « Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας».

5 θέσεις γιατρών προκήρυξε το Νοσοκομείο Άμφισσας

Το Γενικό Νοσοκομείο 'Αμφισσας προκηρύσσει την πλήρωση των παρακάτω θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ επί θητεία στον Εισαγωγικό Βαθμό Επιμελητή Β΄ για το Νοσοκομείο μας και του Κ.Υ. Λιδωρικίου αρμοδιότητας του Νοσοκομείου μας ως εξής:

Για το νοσοκομείο

* (1) θέση Ειδικευμένου Ιατρού Ειδικότητας ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β΄
* (1) θέση Ειδικευμένου Ιατρού Ειδικότητας ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑΣ στον εισαγωγικό βαθμό ... Επιμελητή Β΄
* (1) θέση Ειδικευμένου Ιατρού Ειδικότητας ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β΄
* (1) θέση Ειδικευμένου Ιατρού Ειδικότητας ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β΄

Για το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου

* (1) θέση Ειδικευμένου Ιατρού Ειδικότητας ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β΄

Η Αίτηση - Δήλωση και όλα τα δικαιολογητικά υποβάλλονται εις τριπλούν με αριθμημένες σελίδες καθώς επίσης θα πρέπει να αναγράφεται και το σύνολο των σελίδων που κατατίθενται, στο Τμήμα Προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου 'Αμφισσας μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την επομένη της τελευταίας δημοσίευσης της προκήρυξης ήτοι από 23 Οκτωβρίου 2009 μέχρι και 11 Νοεμβρίου 2009.

Αιτήσεις - Δηλώσεις μαζί με τα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν και ταχυδρομικά με συστημένο δέμα μέσα στην καθορισμένη ημερομηνία στο Γενικό Νοσοκομείο 'Aμφισσας (331.00 - 'Aμφισσα).

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από το Γραφείο Προσωπικού του Νοσοκομείου στο τηλέφωνο 2265023852.
Αναλυτικά η προκήρυξη

ΠΥΡΣΟΣ ΦΩΚΙΚΟΣ 1-0

Μεγάλη νίκη που δίνει αυτοπεποίθηση στους παίχτες για τη συνέχεια του πρωταθλήματος πέτυχε ο Πυρσός, ο οποίος επικράτησε με 1-0 του Φωκικού στο ΔΑΚ Γρεβενών σε ένα ματς που παρακολούθησαν 500 περίπου θεατές στα πλαίσια της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος στο βόρειο όμιλο της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας.
Ο Μπανούσης πέτυχε το χρυσό γκολ στο 54' και ήταν αυτός που έδωσε την νίκη στους «πράσινους» . Να σημειωθεί πως την ομάδα της Άμφισσας που στις πρώτες... πέντε αγωνιστικές είχε συγκεντρώσει 10 βαθμούς έχοντας κάνει όμως το ρεπό της, ακολούθησαν 30 περίπου οπαδοί της.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σημαιάκης Α. (ΕΠΣ Χαλκιδικής)
ΒΟΗΘΟΣ: Χαριτζής Μ. (ΕΠΣ Θράκης)
ΒΟΗΘΟΣ: Γούτας Σ. (ΕΠΣ Χαλκιδικής)
4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τζήλος Α. (ΕΠΣ Λάρισας)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ: Βυρώζης Π. (ΕΠΣ Πέλλας)

Οι συνθέσεις των ομάδων
ΠΥΡΣΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Φιρινίδης, Στουρνάρας, Μωυσιάδης, Μπουτογιάννης, Κουρδάκης, Μπλιθικιώτης, Γκαμπόρ (Δουλκερίδης), Παπουλής (89΄Βελώνης), Μπανούσης (Γιακάκογλου), Κοπούνοβιτς

ΦΩΚΙΚΟΣ: Καντιμοίρης, Θωμόπουλος, Ζυγογιάννης, Δημητρίου, Ευθυμιάδης, Δήμας (68΄Κρούτη), Σκαρίμπας, Φονσέκα , Στεργίου (52 Κοττίκας), Νουτσκόφσκι, Νταλαπέρας (60' Βαβάτσικος).
Από την Ιστοσελίδα greveniotis.gr στην οποία μπορείτα να βρείτε κι άλλες φωτογραφίες απο τον αγώνα