Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

"Αποκατάσταση" περιβάλλοντος, σύμφωνα με την ΄"Αιολική Ενεργειακή Πελοποννήσου" στην Βοιωτία

Μιας και στο σημερινό Νομαρχιακό Συμβούλιο θα συζητηθούν, ανάμεσα στα άλλα και η επέκταση ισχύος των υφισταμένων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην θέση «Περδικοβούνι» και στην θέση «Καλύβα – Τούμπα» των Δήμων Κορώνειας και Θίσβης, από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Α.Ε.», ας θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες της στον Ελικώνα.
Στις φωτογραφίες εμφανίζεται εύγλωττο το έργο αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, στο οποίο προχώρησε η εταιρεία, κατά την κατασκευή της ... γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


Σε μια πλατεία, περίπου τεσσάρων στρεμμάτων, στην οποία πραγματοποιήθηκε αποψίλωση από βελανιδιές και πλατάνια, «περιφράχθηκε» μια έκταση μόλις πέντε τετραγωνικών μέτρων, για να φυτευτούν δυο δεντράκια, τα οποία ήδη ξεράθηκαν.

Παρόμοιες εικόνες υπάρχουν σε όλες τις πλατείες που διανοίχθηκαν για την ανέγερση των πυλώνων.

Προφανώς αυτή την συνέπεια της εταιρείας επιβραβεύει ο Δήμαρχος Κορώνειας, να δούμε όμως και την στάση του Νομάρχη μας.

Από Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

12ο Ράλλυ 24 Ώρες Ελλάδα με διαδρομές στην Φωκίδα

Ο Σύλλογος Ιδιόκτητων Ιστορικών Αυτοκινήτων διοργανώνει το 12ο Ράλλυ 24 Ώρες Ελλάδα και το κύπελλο 12 Ώρες Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 31/10-1/11/2009. Το 12ο Ράλλυ 24 Ώρες τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αμφίκλειας και προσμετρά στο πρωτάθλημα ΣΙΣΑ με συντελεστή 2.

Ο αγώνας θα εκκινήσει το πρωί του Σαββάτου από το κέντρο Robbin’s στο Πολυδένδρι Αττικής και θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας & Φωκίδας. Ο αγώνας αποτελείται από 8 σκέλη απλών διαδρομών συνολικού μήκους 750 χλμ και από 14 ειδικές διαδρομές ακρίβειας δευτερολέπτου. Ο Τερματισμός και η απονομή θα γίνει στο κέντρο Robbin’s.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΑ

Δευτέρα 7/9 Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής
Δευτέρα 19/10 Λήξη δηλώσεων συμμετοχής 21:00 στα γραφεία του ΣΙΣΑ
Τρίτη 20/10 Ανακοίνωση λίστας συμμετεχόντων στην ιστοσελίδα ... του συλλόγου (92 συμμετοχές)
Σάββατο 31/10
09:45-10:45 Διοικητικός & τεχνικός έλεγχος.
10:30 Άνοιγμα Control εκκίνησης.
11:00 Εκκίνηση από το κέντρο Robbin’s στο Πολυδένδρι Αττικής
11:00-12:45 Διαδρομές 1ου σκέλους: Πολυδένδρι, Αυλώνας, Αγ. Θωμάς, Σκούρτα, Θήβα.
13:00-15:00 Διαδρομές 2ου σκέλους: Θήβα, Μαυρομάτι, Λειβαδιά, Χαιρώνια, Τιθορέα, Αμφίκλεια.
16:00-18:30 Διαδρομές 3ου σκέλους: Αμφίκλεια, Φτερόλακκα, Αράχωβα, Δελφοί, Ερατεινή.
19:00-21:00 Διαδρομές 4ου σκέλους: Ερατεινή, Βουνιχώρα, Άμφισσα, Γραβιά, Λιλαία, Αμφίκλεια.
22:00-22:30 Απονομή του Κυπέλλου 12 Ώρες Ελλάδα.
23:00-01:00 Διαδρομές 5ου σκέλους: Αμφίκλεια, Μενδενίτσα, Θερμοπύλες, Μπράλος, Παύλιανη.
Κυριακή 1/11
01:30-03:30 Διαδρομές 6ου σκέλους: Παύλιανη, Καλοσκοπή, Οινοχώρι, Μαριολάτα, Αμφίκλεια.
04:30-06:30 Διαδρομές 7ου σκέλους: Αμφίκλεια, Τιθορέα, Μαυρομάτι, Θήβα
07:00-09:30 Διαδρομές 8ου σκέλους: Θήβα, Σχηματάρι, Αυλώνας, Πολυδένδρι.
10:30-11:00 Τερματισμός τελευταίου αυτοκινήτου και κλείσιμο Control τερματισμού.
Δευτέρα 2/11
20:00-23:00 Δεξίωση απονομής στο κέντρο Robbin’s στο Πολυδένδρι Αττικής

Για πληροφορίες και κανονισμό στα τηλέφωνα 210 97.04.457 και 6945 700040 ή στην ιστοσελίδα του ΣΙΣΑ. Ο Σύλλογος διατηρεί το δικαίωμα αλλαγών για την καλύτερη ροή του προγράμματος._(Δελτίο Τύπου)
Από rally.gr

Επανέρχεται η κανονική ώρα από τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής

Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής, 25ης Οκτωβρίου 2009, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική.
Έτσι, στις 04.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλ. στις 03.00.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της θερινής ώρας, εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 ( άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης /01/2001 .

Εθελοντική αιμοδοσία στην Άμφισσα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 -10-09 ΚΑΙ ΩΡΕΣ 10.00-14.00
ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ.
ΔΩΣΤΕ ΑΙΜΑ ΣΩΣΤΕ ΖΩΕΣ

Ξεκίνησε το πρόγραμμα αντικατάστασης κυψελών για τους μελισσοκόμους

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή των μελισσοκόμων στις δράσεις «αντικατάστασης κυψελών, βαρροϊκής ακαρίασης και τεχνικής στήριξης των μελισσοκόμων» στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και
εμπορίας μελιού έτους 2008-2010».
Οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι, προκειμένου να ενταχθούν στις παραπάνω δράσεις για το έτος 2009, θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 20-11-2009, στο Κέντρο Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας (Ηλία Αφεντάκη 52, 34100 Χαλκίδα), τα παρακάτω δικαιολογητικά:...
1) Αίτηση συμμετοχής πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον ενδιαφερόμενο (να αναγράφεται οπωσδήποτε κινητό τηλέφωνο).
2) Φωτοαντίγραφο θεωρημένου Μελλισσοκομικού βιβλιαρίου με τη σελίδα της τελευταίας θεώρησης (να μην έχουν περάσει 2 χρόνια).
3) Φωτοαντίγραφο του Ε1 της φορολογικής δήλωσης (2009), όπου θα φαίνεται η δήλωση των μελισσοσμηνών και να συμπεριλαμβάνεται και ο πίνακας υπολογισμού του γεωργικού εισοδήματος, εάν υπάρχει.
4) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνονται τα ζητούμενα ανάλογα με το πρόγραμμα που συμμετέχουν.
Δικαιούχοι ένταξης στις παραπάνω δύο πρώτες δράσεις είναι οι μελισσοκόμοι κάτοχοι μελισσοκομικών βιβλιαρίων, ενώ στο πρόγραμμα τεχνικής στήριξης για το 2010 δικαιούχοι είναι μόνο οι κατά το κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή, όσοι δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα πάνω από το 50% του συνολικού ατομικού εισοδήματός τους. Η αίτηση για το
συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ξεχωριστή και πρέπει να συμπεριληφθούν εκ νέου τα δικαιολογητικά.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να απευθύνονται για λεπτομέρειες στο Κέντρο Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, στο τηλ. 22210-20507.
Από Οινοχώρι

153.000€ για την διαμόρφωση της πλατείας της Σώταινας Λιδορικίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Διαμόρφωση και ανάπλαση πλατείας και κοινοχρήστων χώρων δημοτικού διαμερίσματος Σώταινας Δήμου Λιδορικίου.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας προχωρά στη δημοπράτηση του έργου «Διαμόρφωση και ανάπλαση πλατείας και κοινοχρήστων χώρων δημοτικού διαμερίσματος Σώταινας Δήμου Λιδορικίου».
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου πρόκειται να διαμορφωθεί τμήμα δρόμου και πλατείας και συγκεκριμένα θα γίνουν γενικές εκσκαφές των προς διαμόρφωση επιφανειών, θα κατασκευαστούν θεμέλια για πέτρινους τοίχους, κατασκευή πέτρινης κρήνης, πέτρινα παγκάκια, δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του χώρου και φυτεύσεις.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 153.000 ευρώ και οι... πιστώσεις προέρχονται από τους Κ.Α.Π. 2009 ενώ φορέας χρηματοδότησης είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας.
Ως ημερομηνία δημοπράτησης έχει καθοριστεί η 3η Νοεμβρίου 2009 ενώ το έργο έχει συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης 90 μέρες.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Δελφών προτείνει για το Ιερό των Δελφών και τις πτώσεις βράχων

ΞΑΝΑΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΦΑΙΔΡΙΑΔΕΣ ΠΕΤΡΕΣ
Κλειστός είναι σχεδόν ο μισός αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, καθώς πριν από ένα μήνα περίπου έντονη βροχόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις. Σε αντάλλαγμα οι επισκέπτες δεν πληρώνουν εισιτήριο μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να είναι ασφαλής η έλευση τους στα αρχαιολογικά μνημεία.


Δήμος Δελφών: Αρωγός στη βιώσιμη λύση των βραχοπτώσεων στο Ιερό των Δελφών

Στο διάβα της ιστορίας, η σχέση της φύσης με τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ίδια τα στοιχεία που η φύση επέλεγε να «χαρίσει» σε έναν ιερό τόπο.
Το φαινόμενο των βραχοπτώσεων στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών δεν είναι καινούργιο και οι τελευταίες δυνατές βροχοπτώσεις το έφεραν ξανά στο προσκήνιο. Ένα προσκήνιο που σίγουρα αποζητά κάποιες απαντήσεις ώστε να ... καταφέρει να δώσει ένα σταθερό μακροχρόνιο αποτέλεσμα.
Ο Δήμος Δελφών, αναμένοντας το τελικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης της σημερινής κατάστασης, θα ήθελε να τονίσει την αναγκαιότητα εξεύρεσης της πιο σωστής λύσης έτσι ώστε να διατηρηθεί μία από τις σταθερές πολιτιστικές και τουριστικές αξίες της Ελλάδας και να εξομαλύνει το μένος της φύσης. Είναι σίγουρο ότι αυτός είναι και ο στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Ο Δήμος Δελφών έχει κατά καιρούς τονίσει την αναγκαιότητα της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών και την δημιουργία της «Πομπής των Επισκεπτών» που με σωστή μελέτη και σχεδιασμό, θα μπορούν να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών σε κάθε ενδεχόμενο και κάτω από όλες τις συνθήκες. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε και το σοβαρό πρόβλημα της ολισθηρότητας της υφιστάμενης πορείας των επισκεπτών που –ίσως- είναι το ίδιο επικίνδυνη με τις βραχοπτώσεις. Επανερχόμαστε έτσι σε παλαιότερα σχετικά έγγραφά μας για την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών έμπροσθεν & εντός του Αρχαιολογικού Χώρου:
*Σύντομη αποβίβαση έμπροσθεν του Μουσείου Δελφών & μετακίνηση των λεωφορείων στο οργανωμένο πάρκινγκ του Δήμου Δελφών – Ροή επίσκεψης εντός του Μουσείου και κατόπιν εντός του Χώρου διαμέσου του υφιστάμενου πεζοδρόμου – Άνοδος της σχετικής πομπής με τις υπάρχουσες δυνατότητες εξόδου από τους ήδη διαμορφωμένους πεζοδρόμους α) Μουσείου Σικελιανού/Αλώνια & β) Αρχαίου Σταδίου – Μεταφορά των εξερχόμενων επισκεπτών με τα οχήματα ήπιας κυκλοφορίας του Δήμου Δελφών στον χώρο πάρκινγκ των λεωφορείων.
Η γεωμορφολογία των Δελφών και ειδικά του Αρχαιολογικού Χώρου, αναγκάζει σίγουρα τους ειδικούς επιστήμονες στο να επικεντρώσουν στις ανάγκες του επισκέψιμου Χώρου, αλλά μην ξεχνούμε ότι και η ροή της κίνησης στην υποκείμενη εθνική οδό υφίσταται ανάλογες συνέπειες από την κατά καιρούς φυσική δραστηριότητα. Στις ώρες αιχμής, περισσότερα από 2.000 άτομα και διερχόμενα οχήματα συναντούνται έμπροσθεν του Αρχαιολογικού Χώρου με τα θανατηφόρα παραδείγματα του παρελθόντος να σκιάζουν ήδη το σήμερα.
Ο Δήμος Δελφών είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προς αυτήν την κατεύθυνση, θα βρίσκεται πάντα δίπλα στις πρωτοβουλίες και δράσεις της επιστημονικής κοινότητας που αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής και βεβαίως της Φύσης.