Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Πέντε δήμους προτείνουν στον Νομό Φωκίδας

Σε δραστική μείωση του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 1.034 που είναι σήμερα σε 350 έως 360, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά από δημόσια διαβούλευση με την ΚΕΔΚΕ, τις ΤΕΔΚ και την κοινωνία των πολιτών. H «A» παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Πρόκειται για την πρόταση του ΙΤΑ, με βάση την οποία θα γίνουν συνενώσεις.

Στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο καταργούνται οριστικά οι 120 υφιστάμενες κοινότητες, ενώ τα ονόματα των νέων δήμων θα προκύψουν μετά από διάλογο μεταξύ υπουργείου-ΚΕΔΚΕ-Τοπικών Ενώσεων Δήμων και ... Κοινοτήτων και των συνενούμενων δήμων.

H διοικητική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας. Το «πακέτο» περιλαμβάνει, πέραν της δραστικής μείωσης του αριθμού των δήμων, και τη συγκρότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα όρια περίπου των σημερινών (13) διοικητικών περιφερειών, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εισαγωγή «διττού» τρόπου εκλογής των βουλευτών, με σταυρό στις μονοεδρικές και λίστα στις (6-7) ευρείες περιφέρειες.

Το πρώτο βήμα του υπουργού Εσωτερικών, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα είναι η συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΚΕ, η οποία θα ασχοληθεί με την «καυτή πατάτα» της μεταρρύθμισης: τη συνένωση των δήμων της Β’ Αθηνών (48) και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (17), στα όρια των οποίων διαμένει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Στόχος θα είναι να αντιστοιχηθεί κάθε νέος δήμος, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μια νέα μονοεδρική εκλογική περιφέρεια. Για τους υπόλοιπους νομούς της χώρας, η κατεύθυνση είναι για περαιτέρω μείωση του προτεινόμενου αριθμού δήμων. Σε ορισμένους νομούς, π.χ. Μυτιλήνη, υπάρχει ενδεχόμενο ο αριθμός των νέων δήμων να μειωθεί από επτά σε πέντε.

Ωστόσο, αν η κυβερνητική πρόταση για «ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση» έχει ως μοναδική συνιστώσα της το διευρυμένο χωρικά και ενισχυμένο πληθυσμιακά νέο δήμο, η αρνητική εμπειρία του προγράμματος «Ιωάννης Καποδίστριας» συνηγορεί αναντίρρητα σε μια ενδεχόμενη αποτυχία των επιχειρούμενων συνενώσεων, ανάλογη με εκείνη του 1997. Οι νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν, για να είναι ισχυροί και αποτελεσματικοί, προϋποθέτουν νέα δομή διοίκησης και νέα ποιότητα λειτουργιών, με συγκροτημένο προγραμματικό επιτελείο και αποκεντρωμένη δομή για την αποτελεσματικότερη ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών στις τοπικές κοινωνίες.

Μοναδική προϋπόθεση, λοιπόν, για να ασκήσουν οι νέοι ΟΤΑ όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που έχουν οι δήμοι σε ορισμένες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία κ.λπ.), δεν είναι μόνον ο πληθυσμός και η έκτασή τους, αλλά πρώτα απ’ όλα είναι οι πόροι, η υποδομή και το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό.

Προσοχή όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο διοικητικός μηχανισμός. Ήταν παλιότερα και σε ένα βαθμό παραμένει ακόμα ο πλησιέστερος προς τον πολίτη δημοκρατικός αντιπροσωπευτικός θεσμός. Και αυτή η άμεση σχέση πολίτη-κατοίκου με τη δημοτική αρχή πρέπει να διασφαλιστεί στο νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ στο Ν.ΦΩΚΙΔΑΣ

Δήμος 1: Γραβιάς και Παρνασσού
Δήμος 2: Άμφισσας και Δελφών
Δήμος 3: Βαρδουσίων, Καλλιέων και Λιδορικίου
Δήμος 4: Ευπαλίου και Τολοφώνος
Δήμος 5: Γαλαξιδίου, Δεσφίνας και Ιτέας
Από Απογευματινή

Κύκνειο άσμα για τον Ελικώνα; Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας

Μέρα με τη μέρα, αρχίζει να αποκαλύπτεται σε όλους τους Βοιωτούς, η κρισιμότητα της σημερινής περιόδου, για το μέλλον του τόπου μας και την ζωή μας, σ’ αυτόν. Η Βοιωτία, η γη, η θάλασσα και οι άνθρωποί της, δέχονται σήμερα μια ολομέτωπη επίθεση. Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, σε αγαστή συνεργασία με το κράτος και τις υπηρεσίες του, έχουν επιλέξει τον τόπο μας, για την εφαρμογή καταστροφικών επιλογών, με γνώμονα μόνο την εξυπηρέτηση των δικών τους, ιδιοτελών και εντελώς στενών συμφερόντων.
Μπορεί βέβαια, για κάποιους λίγους, το μοντέλο «ανάπτυξης» των Οινοφύτων - Σχηματαρίου να είναι ιδανικό και να επιθυμούν να το εφαρμόσουν σε όλη τη Βοιωτία. Ας αναρωτηθούμε όμως, όλοι εμείς οι υπόλοιποι, αν επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια τέτοια Βοιωτία, ας αναρωτηθούμε τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» στη ... Βοιωτία και στους ανθρώπους της.
Κεντρικό στοιχείο αυτών των επικίνδυνων επιλογών για τον τόπο μας, αποτελεί η επιδίωξη να γίνει η Βοιωτία το νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο, που στο ορατό μέλλον θα πλησιάζει, αν δεν τα ξεπερνά, τα μεγέθη του λιγνιτικού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας. Eργοστάσια, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, καίγοντας φυσικό αέριο, λυματολάσπη, σκουπίδια και δεν ξέρουμε τι άλλο. Υπερβολικά πολλά και ανεξέλεγκτα αιολικά «πάρκα» στις ομορφότερες κορυφές μας. Γραμμές μεταφοράς του ρεύματος, με πυλώνες και καλώδια, που θα διασχίζουν την Βοιωτία, πάνω και κάτω, κάθετα και οριζόντια, κατακερματίζοντας το φυσικό τοπίο. Αυτό είναι το καινούριο εφιαλτικό σκηνικό που στήνεται στον τόπο μας.
Ένα κρίκο σε αυτή την καταστροφική αλυσίδα αποτελούν και οι επεμβάσεις στον Ελικώνα. Ο κεντρικός ορεινός όγκος του Ελικώνα αλλάζει όψη. Χωρίς να εξαιρείται η κορυφή του, μετατρέπεται σε ένα απέραντο βιομηχανικό πάρκο εκατοντάδων ανεμογεννητριών, μεγάλου αριθμού υποσταθμών και υποδομών μεταφοράς. Τα πρώτα αιολικά πάρκα, ο υποσταθμός και οι δύο πρώτες γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης μας προϊδεάζουν για το μέγεθος της καταστροφής πολύτιμων δασικών εκτάσεων, για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, για την υποβάθμιση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και για την πλήρη απαξίωση της προσπάθειας για μια ήπια ανάπτυξη στην περιοχή.
Διακόσιες πενήντα, περίπου, ανεμογεννήτριες και οι απαραίτητες γραμμές μεταφοράς (πυλώνες, κολώνες, υποσταθμοί) αναμένεται να καταλάβουν κάθε βουνοκορφή από το Δίστομο μέχρι τη Θίσβη. Αριθμός που αντιπροσωπεύει το 6,5 % των αδειών που έχουν δοθεί πανελλαδικά και που, με βάση τις επίσημες προβλέψεις, θα αντιπροσωπεύει το 12-13 % του εγκατεστημένου, σε όλη την Ελλάδα, δυναμικού το 2010. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Οι δραστηριότητες αυτές θα συμπαρασύρουν νέες βλαπτικές δραστηριότητες, όπως έχει, κιόλας, φανεί με τις αδειοδοτήσεις για μεταλλεία βωξίτη στην Αρβανίτσα και με τις αθρόες αιτήσεις για νέα λατομεία.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ήμασταν και είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας. Επιθυμούμε την κατασκευή αιολικών πάρκων. Πόσα όμως θα εγκατασταθούν, πού και πώς;
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε, όσους υποκρίνονται και στο όνομα της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καταστρέφουν το περιβάλλον, προσθέτουν νέες εστίες ρύπανσης, ακυρώνουν προσπάθειες ήπιας ανάπτυξης χρόνων, στραγγαλίζουν αισθητικά – οικονομικά – κοινωνικά τις τοπικές κοινωνίες, ενδιαφερόμενοι μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον και τα δικά τους κέρδη.
Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πρότασή μας για το άνοιγμα μιας διαδικασίας ανοιχτής διαβούλευσης, σε επίπεδο νομού και, ειδικότερα, στην περιοχή του Ελικώνα. Η διαδικασία αυτή θα περιλαμβάνει ενημέρωση για το σύνολο των έργων που σχεδιάζονται, αποφάσεις των δημοτικών και του νομαρχιακού συμβουλίου για τον τρόπο με τον οποίο “οραματίζονται” το μέλλον του νομού και των επιμέρους δήμων, για την χωροταξία και τον καθορισμό χρήσεων γης, για τα εργαλεία της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται. Θα συνεχιστεί με ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις και ενημερώσεις και με διαδικασίες που θα αποτυπώνουν τις διαθέσεις και τις σκέψεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά και τη στάση τους σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, σαν αυτές που σχεδιάστηκαν ερήμην τους. Και θα μπορεί να ολοκληρωθεί με μια συνεκτική πρόταση – απόφαση για την επιβίωση και το ξαναζωντάνεμα του ορεινού όγκου του Ελικώνα.
Όσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο και συνολικό σχέδιο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, που θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες των κατοίκων και την προστασία της φύσης θα είμαστε αντίθετοι στην ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής στην ευρύτερη περιοχή του Ελικώνα και θα αποδοκιμάζουμε την παθητική στάση της τοπικής και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, που έχουν περιοριστεί σε ρόλο θεατή, αν όχι χειροκροτητή της καταστροφής.
Την Τρίτη 6 Οκτώβρη, προχωρήσαμε στην κατάληψη του Δημαρχείου Κορώνειας και εκφράσαμε την οξύτατη διαμαρτυρία μας για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορώνειας, με την οποία γνωμοδότησε θετικά υπέρ της επέκτασης των υφιστάμενων και υπέρ της νέας εγκατάστασης αιολικών πάρκων, ανατρέποντας προηγούμενη δική του απόφαση και σε αντίθεση με την προσφυγή, που έχει το ίδιο καταθέσει, στο ΣτΕ, κατά της υφιστάμενης εγκατάστασης!!!
Δυστυχώς η «ακατανόητη» αλλαγή στάσης του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κορώνειας δεν είναι η μοναδική. Παρόμοια φαινόμενα «επιφοίτησης» έχουν καταλάβει κατά καιρούς και άλλους εκπρόσωπους μας, στην τοπική αυτοδιοίκηση της ευρύτερης περιοχής.
Την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας. Ανάμεσα στα θέματά του και η γνωμοδότηση για τα νέα αιολικά πάρκα. Καλούμε την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να αντισταθεί σε αυτό το διαρκές έγκλημα, να βάλει τέρμα στην υποταγή και στις συνδιαλλαγές με τους εκπροσώπους των εταιρειών. Είναι καιρός να αναγνωρίσει τον υπερτοπικό χαρακτήρα του προβλήματος, να πάψει να οχυρώνεται πίσω από τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν.
Καλούμε όλες και όλους να είμαστε εκεί

Να μην αφήσουμε την ιστορία να γράψει, ότι, επί των ημερών μας, καταστράφηκε ο Ελικώνας.

Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας
Ομάδα πολιτών Κορώνειας
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Πρεμιέρα κινητοποιήσεων μεθαύριο Φοιτητές και μαθητές προγραμματίζουν το πρώτο, για τη φετινή χρονιά, συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μεθαύριο Πέμπτη ανοίγει η αυλαία των φετινών κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση. Φοιτητές και μαθητές προγραμματίζουν το πρώτο συλλαλητήριο στην Αθήνα (από τα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι), την ίδια στιγμή που η σπίθα των καταλήψεων στα σχολεία άναψε. Περί τα 30 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη με κύριο αίτημα την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Χθες η υπ. Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι τα κενά είναι περισσότερα από 5.000. «Η αναπλήρωσή τους είναι μείζον θέμα. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες, είναι άμεση προτεραιότητά μας και θα ανακοινώσουμε εντός της εβδομάδος το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη όλων των ... κενών», δήλωσε. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» το μέλος της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ (πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) κ. Ηλ. Κεφαλάς το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί με βασικό αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της και την μη αναγνώριση των κολεγίων. Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος και οι μαθητές που συγκροτούν το Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών, οι οποίοι συναντήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο μαθητής του 1ου Λυκείου Βριλησίων Ορ. Ηλίας, οι μαθητές της Αθήνας έχουν στόχο να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις εν όψει της συμπλήρωσης -στις 6 Δεκεμβρίου- ενός έτους από τον θάνατο του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Ζητάμε αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, κατάργηση της βάσης του 10 και ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, διατήρηση της ενισχυτικής διδασκαλίας», ανέφερε στην «Κ» ο Ορέστης, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων εκπαιδευτικών που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το θέμα συζήτησε η υπουργός με τα προεδρεία των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και δεσμεύτηκε για άμεση λύση του. Επίσης, δεσμεύτηκε για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου μεταθέσεων και αποσπάσεων με στόχο να γίνονται για την κάλυψη κενών θέσεων και όχι για ρουσφετολογικούς λόγους. Ταυτόχρονα, η κ. Διαμαντοπούλου υποσχέθηκε την αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου σε ορίζοντα 4ετίας με την κάλυψη των θέσεων από μόνιμους δασκάλους και όχι ωρομίσθιους. Η υπουργός απάντησε ότι η ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών θα κριθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής.

Προετοιμασία συνεδρίου

Η προσπάθεια για επανασύσταση της ΕΦΕΕ συνεχίζεται μετ’ εμποδίων. Χθες, οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων συναντήθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών για να προετοιμάσουν το πανσπουδαστικό συνέδριο. Τις δύο πρώτες συναντήσεις διέκοψαν βίαια μέλη της ΕΑΑΚ καθώς διαφωνούν με τη διαδικασία.
από Καθημερινή

Άλλη μια μελέτη απο την Νομαρχία Φωκίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Μελέτη αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής Μόρνου Δήμου Λιδωρικίου».

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας προχωρά στη δημοπράτηση του έργου «Μελέτη αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής Μόρνου Δήμου Λιδορικίου».
Το έργο προβλέπει την εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Λιδορικίου, δικτύου προσαγωγής ακαθάρτων και διάθεση εκροών Εγκατάστασης ... Επεξεργασίας Λυμάτων και των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων Πεντάπολης, Αμυγδαλιάς, Βραϊλας και Λεύκας, περιβαλλοντικών μελετών (ΠΠΕ και ΜΠΕ), τοπογραφικών μελετών, χημικοτεχνικών μελετών για το λειτουργικό σχεδιασμό της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, γεωλογικών και γεωτεχνικών εργασιών και μελετών.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 980.000 ευρώ και οι πιστώσεις προέρχονται από τη ΣΑΕ 409 ενώ φορέας χρηματοδότησης είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας.
Ως ημερομηνία δημοπράτησης έχει καθοριστεί η 10η Δεκεμβρίου 2009 ενώ το έργο έχει συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης 10 μήνες.
Ο Νομάρχης Φωκίδας κ. Νικόλαος Φουσέκης αναφερόμενος στη δημοπράτηση του έργου δήλωσε:
«Η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου των παραλίμνιων οικισμών της Λίμνης του Μόρνου του Δήμου Λιδορικίου είναι κεφαλαιώδες θέμα για τη Φωκίδα.
Η έναρξη κατασκευής του έργου αυτού σημαίνει ταυτόχρονα και την πραγματοποίηση του πρώτου και καθοριστικού βήματος για την απελευθέρωση της λίμνης του Μόρνου απ΄ τις στραγγαλιστικές για την ανάπτυξη της Δωρίδας περιοριστικές διατάξεις που ισχύουν μέσα και γύρω από την λίμνη και την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Οι στοές του μεταλλείου κάτω από τη Στρατονίκη, σε παλαιότερο χάρτη της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Η μαύρη γραμμή είναι η επιφανειακή εκδήλωση του σεισμικού ρήγματος του Στρατωνίου.


Στην πρωινή βάρδια της εξόρυξης στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες», κάτω από τη Στρατονίκη, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, υποχώρησε η οροφή στοάς εξόρυξης και καταπλάκωσε τρεις μεταλλωρύχους. Ο Δημήτρης Χαριστάς, 44 χρονών, από τη Μ. Παναγία ανασύρθηκε νεκρός, ενώ άλλος ένας εργαζόμενος υπέστη ακρωτηριασμό των δακτύλων του χεριού.

Η στερέωση της στοάς γίνεται με roof bolts (αγκύρια σε οπές βάθους 1-1,5 μ.). Για το συμπαγές ... μετάλλευμα του μεταλλείου «Μαντέμ Λάκκος», όπου εφαρμόσθηκε η μέθοδος από την TVX, το αποτέλεσμα είχε χαρακτηριστεί ικανοποιητικό. Όμως το μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες», χαρακτηρίζεται από έμπειρους μεταλλωρύχους, συνταξιούχους ή απολυμένους της TVX, «μεταλλείο-φονιάς», λόγω της σαθρότητας του μεταλλεύματος και της παρουσίας σε πολλές θέσεις σεισμικών ρηγμάτων και καολίνη, ενός χώματος που διαρρέει συνολικά κι απροειδοποίητα.

Σε ανακοίνωση της EUROPEAN GOLDFIELDS προς τους μετόχους της στις 13 Αυγούστου 2009, αναφέρεται ότι:

«Η παραγωγή του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες (κάτω από τη Στρατονίκη) για το έτος αυτό και μέχρι σήμερα είναι κάτω των προσδοκιών μας λόγω κακών γεωτεχνικών συνθηκών, επειδή η συμβολή του κύριου ρήγματος του Στρατωνίου (το ρήγμα του σεισμού της Ιερισσού του 1932, των 7,2R) με άλλα ρήγματα, έχει επιδράσει αρνητικά στην εξόρυξη στα ανώτερα επίπεδα του μεταλλείου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διατάραξη του κύκλου των επιπέδων εξόρυξης. Αυτό το γεγονός έχει επιπτώσεις αφ’ ενός στη μείωση των μετώπων εξόρυξης τα οποία είναι διαθέσιμα και αφ’ ετέρου στη μεγαλύτερη εξάρτηση από περιοχές με φτωχότερο κοίτασμα από το κανονικό.

Η διεύθυνση του μεταλλείου έχει την πεποίθηση ότι η εφαρμογή νέων υποδομών και η ανάπτυξη εφαρμογής εξοπλισμού εκτοξευόμενου σκυροδέματος θα βελτιώσει σύντομα τις συνθήκες στα ανώτερα επίπεδα…».

Οι συνθήκες δεν πρόλαβαν να «βελτιωθούν» μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Και η οροφή της στοάς κατέρρευσε πάνω στους μεταλλωρύχους. Αμέσως μετά το συμβάν η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ανακοίνωσε ότι: «Το ατύχημα συνέβη σε βάθος 300μ. από την επιφάνεια του εδάφους και σε απόσταση 2.000 μ. από την είσοδο της στοάς».

Η EUROPEAN GOLDFIELDS διαψεύδει την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ανακοινώνοντας:

«Το δυστύχημα συνέβη σε βάθος 162μ. από την επιφάνεια».

Το σημείο που απέχει περίπου 2.000 μ. από την είσοδο της νέας στοάς προσπέλασης +120/+220 βρίσκεται σε απόσταση 100μ. βόρεια του Ναού του Αγίου Νικολάου, όπου το επίπεδο της επιφάνειας βρίσκεται στο υψόμετρο +460 μ. Και σύμφωνα με την EG το σημείο του δυστυχήματος είναι στο υψόμετρο +460-162=+298 μ.

Το άμεσο συμπέρασμα είναι ότι ο Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Πέτρος Στρατουδάκης εξαπατά τους κατοίκους της περιοχής όταν δηλώνει ότι «Το υψηλότερο σημείο εξόρυξης απέχει τουλάχιστον 250 μ. από την επιφάνεια της Στρατονίκης». Στις 14 Οκτωβρίουη εταιρεία του κ. Στρατουδάκη πιάστηκε, με τραγικό τρόπο, επ’αυτοφώρω, να σκάβει 162 μ. κάτω από την επιφάνεια!

Η ακρίβεια της ανακοίνωσης της EG για το σημείο του δυστυχήματος (στο +298, 162μ. κάτω από την επιφάνεια), επαληθεύεται εντυπωσιακά από την προγενέστερη ανακοίνωση της 13ης Αυγούστου ότι «η εξόρυξη συνάντησε κακές γεωτεχνικές συνθήκες και το ρήγμα του Στρατωνίου», δεδομένου ότι το ρήγμα στη θέση αυτή βρίσκεται ακριβώς στο υψόμετρο +300μ.

Κατά την αδειοδότηση της εξόρυξης (ΚΥΑ 143088/2005) το ανώτατο επιτρεπόμενο υψόμετρο είναι το + 300μ. Δηλαδή το υψόμετρο στο οποίο έγινε το δυστύχημα!

Στην πλατεία της Στρατονίκης βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Νικολάου που έχει υποστεί σοβαρές ρωγματώσεις και είναι «υπό κατάρρευση». Η περιοχή στην οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ρωγματώσεις σε σπίτια και δρόμους είναι γύρω από το Ναό, σε ακτίνα περίπου 150 μ. Οι ρωγματώσεις αυτές έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ όπως αναφέρουν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, έχουν δυναμώσει σημαντικά οι δονήσεις και ο κρότος των φουρνέλων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή ούτε η εργολάβος της εξόρυξης ΑΚΤΩΡ, ούτε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ούτε η EUROPEAN GOLDFIELDS έχουν αναλάβει την ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα. Ας μην προσπαθήσουν να ρίξουν τις ευθύνες στο θύμα για να απαλλαγούν από τις δικές τους.
Από antigoldgreece.wordpress.com

Μπιρμπίλη κατά ΠΑΣΟΚ!

Αρχίζει να έχει ενδιαφέρον ! Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ομιλία της στη Βουλή, το πρώτο που έκανε ήταν να αναστείλει νόμο του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα τον περίφημο «δασοκτόνο» νόμο !

Η Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε «…αναστέλλουμε την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1 του ν. 3208/2003 για τον ορισμό των δασών αντικαθιστώντας τη με το άρθρο 3 του ν. 998/79.Και επαναφέρουμε την αντίστοιχη διάταξη του ν. 1892/1990 που αφορά στα πρόστιμα αυτών που ... καταπατούν δασικές εκτάσεις». Για όσους δεν θυμούνται ο νόμος 3208 ήταν ο δασοκτόνος νόμος του ΠΑΣΟΚ και το άρθρο 1, εκείνο με το οποίο άλλαζαν τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια έκταση δάσος ή δασική. Και όσον αφορά στην επαναφορά της διάταξης για τα πρόστιμα, να υπενθυμίσω ότι με τροπολογία στον ίδιο νόμο από το 2003 είχε ανασταλεί η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη των προστίμων με την μνημειώδη δικαιολογία ότι στη χώρα μας δεν έχουν συνταχθεί και επικυρωθεί οι δασικοί χάρτες.

Βέβαια θα πείτε αυτοί ήταν νόμοι του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ ενώ τώρα…
Από valiabazou.wordpress.com

Φάσεις απο την νίκη του Φωκικού


Από Φωκικάρα

Τα δύο γκόλ της Λαμίας στον Αστέρα Ιτέας σε βίντεο

....


Τα προβλήματα της Βοιωτίας παραμένουν και οξύνονται- Κάλεσμα για παράσταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την Τετάρτη 21/10

Στην γενική συνέλευση της Συμπαράταξης που έγινε την Κυριακή 18/10 στη Θήβα, διαπιστώθηκε ότι παρά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί απο τη δράση των ενεργών πολιτών και των περιβαλλοντικών κινήσεων, κρίσιμα περιβαλλοντικά και χωροταξικά προβλήματα παραμένουν και εξελίσσονται με την ανοχή όλων των αρμοδίων.

Τους προηγούμενους μήνες, στο μέτωπο της βιομηχανικής ρύπανσης δεν σημειώθηκαν ουσιαστικές βελτιώσεις αντίθετα τόσο στον Ασωπό, όσο και στην Αντίκυρα υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις. Πρόσφατα ο Νομάρχης Βοιωτίας ... εξέδωσε άδεια με την οποία παρατείνει για άλλα τρία χρόνια τη διάθεση της κόκκινης λάσπης του Αλουμινίου της Ελλάδας στη θάλασσα, παρά το γεγονός ότι πριν απο ένα χρόνο διαβεβαίωνε κατηγορηματικά για το αντίθετο και πριν απο δύο χρόνια, το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει πανηγυρικά κατά της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων του Αλουμινίου.

Αντίστοιχα, η μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Σχηματαρίου -Οινοφύτων συμβάλλει στην ρύπανση του Ασωπού και δημιουργεί αφόρητες συνθήκες σε ολόκληρο τον οικισμό των Οινοφύτων.

Στην Θήβα, η έγκαιρη δημοσιοποίηση και κινητοποίηση κατά της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, ανάγκασε ακόμη και το δήμαρχο της πόλης να δηλώσει την αντίθεσή του στο σχέδιο. Ωστόσο μήνες μετά την αποκάλυψη ότι η μελέτη είχε έρθει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη το περιεχόμενο της, γεγονός ανησυχητικό.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα για τρεις νέες μονάδες φυσικού αερίου στην Αντίκυρα, τη Θήβα και τη Θίσβη ενώ κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου Μαυρομάτι-Θίσβη, όσο και η γραμμή μεταφοράς ρεύματος.

Στον ορεινό όγκο του Ελικώνα, συνεχίζονται οι χωρίς σχέδιο αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων που μαζί με τα νέα μεταλλεία, διαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τα τελευταία δάση της Βοιωτίας. Πρόσφατα μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας, γνωμοδότησε θετικά σε επέκταση και νέα αιολικά παρκα, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του και σε αντίθεση με την προσφυγή που έχει καταταθέσει κατά της υφιστάμενης εγκατάστασης!

Με βάση όλα τα παραπάνω, διαπιστώσαμε ότι απαιτείται ανασύνταξη της δράσης όσων αντιστέκονται σε αυτές τις επιλογές.

Αποφασίσαμε να παρασταθούμε στο νομαρχιακό συμβούλιο την Τετάρτη 21/10 και να καλέσουμε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη διάσωση του Ελικώνα να συμμετέχουν. Οι εξελίξεις, μας χρειάζονται όλες και όλους παρόντες.