Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Πέθανε ο Νικόλαος Αγγελόπουλος, υποψήφιος Βουλευτής στην Φωκίδα με το ΚΚΕ


Εντελώς ξαφνικά πέθανε ο υποψήφιος στις Βουλευτικές εκλογές στην Φωκίδα του ΚΚΕ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ευθυμίου από ανακοπή καρδιάς χθες το βράδυ.

Ο Αγγελόπουλος ήταν Γραμματέας της Ν.Ε. Φωκίδας του ΚΚΕ. Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Χρισσού. Έχει αναπτύξει δράση στο αγροτικό κίνημα και είναι Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας.

Η κηδεία του γίνεται την Κυριακή στις 11 π.μ. στο Χρυσό Φωκίδας. Ο Νίκος Αγγελόπουλος είχε γεννηθεί το 1952 και ήταν εργάτης μεταλλείων.

Αγώνας του Γ.Σ. Ιτέας σήμερα στο κλειστό

Η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Γ.Σ. Ιτέας δίνει σήμερα Σάββατο αγώνα με τον Απόλλωνα Λιβαδειάς .
Ο Αγώνας θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο στην Ιτέα και θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.

Εκθεση γλυπτικής στους Δελφούς με έργα της Μπέλλας Ραφτοπούλου

Εκθεση γλυπτικής και σχεδίου της Μπέλλας Ραφτοπούλου εγκαινιάζεται, απόψε στις 8.30, στην αίθουσα του Θεάτρου Φρύνιχος, στους Δελφούς, υπό την υψηλή αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Στην έκθεση -που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης Ελλάδος-, θα παρουσιαστούν 11 μεγάλα γλυπτά έργα, 97 σχέδια εμπνευσμένα από αρχαϊκά και κλασικά αγγεία για τις Δελφικές Εορτές 1927 και 1930, και 20 μικρά γλυπτά από μέταλλο και σχιστόλιθο.

Επίσης, θα παρουσιαστούν πρωτότυπα έγγραφα με σχέδια και μετάλλια που έγιναν με τη... συνεργασία του Γαλλικού Κρατικού Νομισματοκοπείου.

Η επιμελήτρια της έκθεσης και κριτικός τέχνης, Εφη Ανδρεάδη, αποκαλεί την Μπέλλα Ραφτοπούλου «εστέτ και λάτρη της αρχαιοελληνικής τέχνης και του αρχαιοελληνικού πνεύματος».

Μια έκθεση γλυπτικής της Μπέλλας Ραφτοπούλου δεν σημαίνει μόνο την επισήμανση, αναγνώριση και προβολή ενός έργου σχεδόν αγνώστου στον τόπο μας, αλλά και την επαφή με μια ξεχωριστή προσωπικότητα και, μέσω αυτής, με μια ολόκληρη εποχή.

Είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς στον ελληνικό χώρο μια γυναίκα γλύπτρια, που στα χρόνια του Μεσοπολέμου όχι μόνο μαθήτευσε με επιτυχία στην Αθηναϊκή Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά ανήσυχη και τολμηρή άνοιξε τα φτερά της ταξίδευσε στην Ευρώπη και τελικά μαθήτευσε κοντά στον Μπουρντέλ, στο Παρίσι, όπου τελικά έζησε χρόνια και όπου γνώρισε και εκτιμήθηκε απ' τη γαλλική διανόηση.

Κληροδότημα

Στην έκθεση στους Δελφούς, με υλικό προερχόμενο από την Εθνική Πινακοθήκη, στην οποία το κληροδότησε η γλύπτρια, θα επιχειρηθεί, μέσα από δείγματα της γλυπτικής της, να δοθεί η δυνατότητα στον επισκέπτη να διακρίνει τα σημάδια των αφαιρετικών τάσεων που κυριαρχούσαν στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και να ανιχνεύσει την ιδιότυπη σχέση της Ραφτοπούλου με τις μνήμες της ελληνικής αρχαιότητας.

Συγχρόνως, θα υπάρχει εκτενής αναφορά στα εξαιρετικά σημαντικά σχέδια που η νεαρή γλύπτρια στα χρόνια του '30 δούλεψε με πάθος για να συμβάλει κινησιολογικά και ενδυματολογικά στις παραστάσεις των Δελφικών γιορτών του Αγγέλου και της Εύας Σικελιανού, με τους οποίους την συνέδεαν φιλικοί δεσμοί.

Επιπρόσθετα, πολύτιμα έγγραφα, όπως πρωτότυπα γράμματα του ποιητή, θα εκτεθούν παράλληλα, «εικονογραφώντας» αυτή τη σχέση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια σειρά από μικρά «ανάγλυφα» έργα σε μέταλλο και σχιστόλιθο, όπου με μεγάλη δεξιοτεχνία, αλλά και τόλμη η Ραφτοπούλου προτείνει μια δική της ερμηνεία μορφών απ' την αρχαία μυθολογία και δραματουργία.

Τέλος, ένα δείγμα της αναγνωσιμότητας που απολάμβανε το έργο της, στη γαλλική πρωτεύουσα, είναι η παρουσίαση μιας σειράς μεταλλείων, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν παραγγελθεί απ' το Εθνικό Νομισματοκοπείο της Γαλλίας.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Ημερίδα

Δύο ώρες πριν από την έναρξη των εγκαινίων της έκθεσης, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΠΚεΔ, στους Δελφούς, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Προπολεμική γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι».

Στην ημερίδα θα μιλήσουν η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, πρύτανις Ελένη Αρβελέρ, η επιμελήτρια της έκθεσης και κριτικός τέχνης Εφη Ανδρεάδη, ο καθηγητής Μανώλης Μαυρομάτης και η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Ολγα Μετζαφού.
Από Ναυτεμπορική