Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Περιγραφή της 69ης Π.Ο.Σ. απο τον Φ.Ο.Αντιρρίου " Αριστοτέλης"

Από ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
69η Π.Ο.Σ. Βαρδούσια 2009
Ο Φ.Ο.Αντιρρίου '' Αριστοτέλης '' συμμετείχε στην 69η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στα Βαρδούσια το διήμερο 18 & 19 Ιουλίου 2009.
Συμμετείχαν 25 άτομα μέλη και φίλοι του συλλόγου από το Αντίρριο , την Αθήνα , την Πάτρα και το Καρπενήσι.
Μετά τον Αθανάσιο Διάκο ένας χωματόδρομος ανέβαινε μέχρι την διασταύρωση για Αρτοτίνα όπου αφήσαμε τα αυτοκίνητα και περπατήσαμε για 20 ' μέχρι την θέση Πιτιμάλικο όπου στήθηκε η κατασκήνωση δίπλα στο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Άμφισσας . Εδώ συγκεντρώθηκαν οι ομάδες από όλους τους ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους της Ελλάδας .
Μετά το βραδινό φαγητό ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των ... συμμετεχόντων συλλόγων για πρώτη φορά στον χώρο της κατασκήνωσης και όχι στην κορυφή του βουνού. Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση ότι φέτος δεν θα μοιραστούν σηματάκια - pins - , όπως και η φήμη ότι του χρόνου η συγκέντρωση δεν θα γίνει στον Όλυμπο όπως κάθε 10 χρόνια γίνεται , αλλά σε άλλο βουνό .
Την επομένη το εγερτήριο έγινε στις 6 και μετά το πρωινό άρχισε η ανάβαση .
Στην αρχή ανεβήκαμε προς το δεύτερο καταφύγιο των Βαρδουσίων του Πεζοπορικού Αθηνών κι από κει άρχιζε η σχετικά δύσκολη σάρα που σε 1 ώρα σε βγάζει στη θέση Πόρτες . Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε μπροστά μας την κορφή του Γκιώνη το πλάι ( υψ. 2413 μ. ) και στο βάθος του ορίζοντα το Βελούχι ( υψ. 2315 μ. ) .
Περνώντας τις Πόρτες βγαίνουμε στον Μεγάλο κάμπο , ένα ομαλό και καταπράσινο οροπέδιο με αρκετές χιονούρες και γεμάτο κάθε λογής αγριολούλουδο , χρώματα κι αρώματα . Επιβλητικός πάνω από τον Μεγάλο Κάμπο δεσπόζει ο Κόρακας , η ψηλότερη κορφή των Βαρδουσίων με τα 2495 μέτρα του να αγναντεύει σε όλη τη Ρούμελη.
Ξεκινάμε λοιπόν την τελική προσπάθεια και πολύ σύντομα βρισκόμαστε στην κορφή για τις απαραίτητες φωτογραφίες και τις ευχές για σύντομες και ψηλότερες αναβάσεις .
Νοτιοδυτικά βλέπουμε τις ανεμογεννήτριες στο Ριγάνι και τους πυλώνες της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου . Ανατολικά η Γκιώνα ( υψ. 2510 μ. ) με την τεράστια ορθοπλαγιά της Συκιάς και βορειοανατολικά η Οίτη ( υψ. 2152 μ. ) .
Η κατάβαση γίνεται πάλη απ' την ίδια διαδρομή και όπως αποδεικνύεται είναι δυσκολότερη της ανάβασης γιατί στη σάρα μετά τις Πόρτες , οι πέτρες και τα χαλίκια γλιστράνε επικίνδυνα με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια .
Μετά την ανασύνταξη στην κατασκήνωση και το μάζεμα των σκηνών αναχωρούμε γεμάτοι εικόνες και ενέργεια για τον Αθανάσιο Διάκο και φαγητό στην πλατεία .
Για μία ακόμα φορά εκεί αποδεικνύεται ότι οι μαγαζάτορες είναι κατώτεροι των περιστάσεων , προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την πολυκοσμία και την χαλαρότητα των κουρασμένων πελατών τους. Κρίμα να μην φεύγουν οι επισκέπτες ευχαριστημένοι από μια απ΄ τις ομορφότερες πλατείες των χωριών μας .
Τέλος αφήσαμε τις ευχαριστίες προς τους διοργανωτές του Ορειβατικού συλλόγου Άμφισσας και προς τα μέλη και τους φίλους της ομάδας για την συμμετοχή τους .

Του χρόνου ψηλότερα.

Ο Σύλλογος Χιονοδρόμων Ορειβατών Ιτέας Κίρρας στην 69η Πανελλήνια Ορειβατική συνάντηση στα Βαρδούσια


Φωτογραφίες μας στάλθηκαν απο φίλο του Iteanet απο την 69η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση, που έγινε ατα Βαρδούσια το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Την εκδήλωση την είχε οργανώσει με επιτυχία ο Ορειβατικός Σύλλογος της Άμφισσας.
Περισσότερες πληροφορίες αργότερα.
Αν έχετε κι άλλες φωτογραφίες θα είναι ευπρόσδεκτες.

Ιδιωτικός στρατός θηροφυλάκων με την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

"Βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα" καταγγέλουν οι Δασοφύλακες και οι Γεωτεχνικοί της χώρας με αφορμή την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία "ουσιαστικά η Δασική Υπηρεσία χάνει την ευθύνη της φύλαξης του θηραματικού κεφαλαίου της Χώρας. Στην απόφαση προβλέπεται η πρόσληψη «στρατιάς εκατοντάδων» ιδιωτικών θηροφυλάκων με ανάλογο εξοπλισμό. Με λίγα λόγια ο Υπουργός δεν επιθυμεί μια στρατιά οργανωμένων και εξοπλισμένων Δημόσιων Δασοφυλάκων αλλά έναν ιδιωτικό «στρατό» που θα «αρμενίζει» ανεξέλεγκτα και υπό τις διαταγές των αιρετών κυνηγών-αρχηγών του. "
Με οργισμένες ανακοινώσεις οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες, κατηγορούν την Πολιτεία για ... αντισυνταγματική ρύθμιση, για εγκληματική ολιγωρία στην αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας. Δείτε τις ανακοινώσεις των Δασολόγων και των γεωτεχνικών

Η φύλαξη της άγριας πανίδας εκχωρείται σε ιδιώτες.
Συνταγματική ακροβασία και στο βάθος …. «φίλοι»
Η δημόσια δασοφυλακή διαλύεται

Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι στις 9-7-09 ο Υπουργός υπέγραψε την απόφαση που «διευθετεί» τα θέματα σχετικά με τους ιδιωτικούς θηροφύλακες.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου ουσιαστικά η Δασική Υπηρεσία έχει απολέσει τελεσίδικα και με υπουργική υπογραφή την ευθύνη της φύλαξης του θηραματικού κεφαλαίου της Χώρας. Στην απόφαση προβλέπεται η πρόσληψη «στρατιάς εκατοντάδων» ιδιωτικών θηροφυλάκων με ανάλογο εξοπλισμό. Με λίγα λόγια ο Υπουργός δεν επιθυμεί μια στρατιά οργανωμένων και εξοπλισμένων Δημόσιων Δασοφυλάκων αλλά έναν ιδιωτικό «στρατό» που θα «αρμενίζει» ανεξέλεγκτα και υπό τις διαταγές των αιρετών κυνηγών-αρχηγών του. Δηλαδή βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση διατηρείται ένα παράδοξο νομικό καθεστώς ιδιωτικών οργάνων που θα ασκούν δημόσια εξουσία (ανακριτικά και αστυνομικά καθήκοντα) έξω και πέρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το θεσμικό πλαίσιο των αρμόδιων δημοσίων αρχών. Ουσιαστικά πλέον η πολιτεία καθίσταται ένας απλός θεατής που χρησιμοποιείται για μια κατ’ επίφαση νομιμοποίηση.
Εμείς είχαμε ενημερώσει εγκαίρως τον Υπουργό για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να εκδοθεί μια απόφαση που δεν θα συνάδει με τις συνταγματικές διατάξεις Δυστυχώς όμως Υπουργός ακολούθησε τις απόψεις κατά γράμμα των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι δεν έλαβε υπόψη του ούτε τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις των Δασικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων περί εφαρμογής του νόμου για τη θήρα ούτε τις θέσεις της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης που καταγράφονται εδώ και χρόνια σε σχετικές εγκύκλιες διαταγές.
Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε στη πράξη η διείσδυση εξωθεσμικών παραγόντων στη κρατική μηχανή στη εναγώνια προσπάθειά τους να αποσπάσουν δημόσια εξουσία, προνόμια και πόρους για εξυπηρέτηση ιδιωτικών σκοπών. Νομίζαμε ότι η ύπαρξη βαθέους Κράτους ήταν προνόμιο μόνο των φίλων και γειτόνων μας. Δυστυχώς επιβεβαιώνονται για μια ακόμα φορά οι φωνές που κατατάσσουν τη Χώρα μας στη κατηγορία των χωρών εκείνων που βασιλεύουν οι … «γνωριμίες» και οι …«φίλοι». Όταν μάλιστα αυτοί οι «φίλοι» μεταφράζονται και σε ψήφους τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.
Όταν το Κράτος με διάτρητες νομικές ακροβασίες βασισμένες σε σκοτεινές περιόδους (Ν.Δ. 86/1969) «εκχωρεί» και «παραχωρεί» δήθεν δικαιώματα σε ιδιώτες τότε το τίμημα είναι να εισπράττει αλαζονεία και ειρωνικούς καγχασμούς όπως φαίνεται από τις σχετικές ανακοινώσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
Μακάρι η Πολιτεία να είχε επιδείξει την ίδια σπουδή για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της Δασικής Υπηρεσίας, όπως πρόσληψη Δασοφυλάκων. Μας είναι ακατανόητο ο Υπουργός να εγκρίνει την πρόσληψη μιας «στρατιάς» ιδιωτικών θηροφυλάκων τη στιγμή που στα Δασαρχεία σήμερα υπηρετούν μόλις 700 Δασοφύλακες αντί 3.000 όπως προβλέπεται. Είναι σκανδαλώδες τη ίδια στιγμή να διώκονται ποινικά Δασοφύλακες επειδή δεν προστατεύουν επαρκώς τα 600.000 στρέμματα και τα 12 Δασοφυλάκεια που τους αντιστοιχούν!!!! Έλεος. Μέχρις εδώ και μη παρέκει.
Στο «….συνταίριασμα δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος, ένα συνταίριασμα το οποίο θα φέρει το κυνήγι κοντά στη φύση και τη φύση κοντά στο κυνήγι» κατά τα λεγόμενα του Υπουργού σε καμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσουμε. Ούτε προτιθέμεθα να παίξουμε τους ρόλους του «εκπαιδευτή» για ένα μήνα των υποψήφιων ιδιωτικών θηροφυλάκων και του θεατή που άκριτα και «χωρίς καθυστέρηση» απλώς θα διεκπεραιώνουμε τις «μηνύσεις» των ιδιωτικών θηροφυλάκων. Έχουμε να ασχοληθούμε με σοβαρότερα ζητήματα όπως με την φύλαξη των Δασών μας και την υπεράσπιση του εαυτού μας στα ποινικά δικαστήρια.
Δικαιολογημένα αγανακτισμένοι και οργισμένοι, αναρωτιόμαστε. Η Πολιτεία μας χρειάζεται ή όχι. Θέλει μια Δασοφυλακή δυνατή ή μια ανίσχυρη απαξιωμένη χωρίς κύρος Δημόσια Υπηρεσία;
Εμείς δηλώνουμε ότι πλέον το κουράγιο μας εξαντλήθηκε. Δεν έχουμε παρά μόνο να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη αλλά προπάντων στους ενεργούς πολίτες που νοιάζονται για το μέλλον της Δασικής Υπηρεσίας και της Δασοφυλακής. Τους καλούμε να μας υποστηρίξουν στον αγώνα μας για μια Δημόσιου χαρακτήρα προστασία του Δασοθηραματικού κεφαλαίου της Χώρας μας. Τους καλούμε να αντιταχθούμε μαζί στα ιδιωτικά και οικονομικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν και λυμαίνονται τον δημόσιο δασικό πλούτο της πατρίδας μας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Υπουργός με την μεγάλη νομική κατάρτιση που διαθέτει ότι τελικά δεν θα εκδώσει μια τέτοια απόφαση Τέλος σε μια ύστατη έκκλησή μας τον καλούμε να πράξει το αυτονόητο. Κατάργηση των ιδιωτικών θηροφυλάκων κατά το πρότυπο της ιδιωτικής Δασοφυλακής (Ν. 1845/89) και πλήρης ενσωμάτωση της θηροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία.
Η προστασία των Δασών μας και τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα είναι πράγματα ασύμβατα.
Η προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και αυτή υλοποιείται μέσω των Δασικών Υπηρεσιών. Η μόνη λύση είναι η ενδυνάμωση της Δασικής Υπηρεσίας με προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό. Με ενισχυμένη και δυνατή Δασική Υπηρεσία κανείς ιδιώτης «όψιμος» και αυτόκλητος προστάτης του φυσικού περιβάλλοντος δεν θα έχει έρεισμα να απαξιώνει 2.000 δασικούς υπαλλήλους.
Η Πολιτεία ας αναλάβει τις ευθύνες της.

Για τη Διοίκηση της Π.Ο.Δ.Δ.Υ.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας Τύπου Ο Γεν. Γραμματέας
& Οργανωτικού

Γεώργιος Παπαδιάς Κων/νος Κατσούδας Αλέξανδρος Φλώτσιος
Δασαρχείο Πεντέλης Δασαρχείο Θεσ/νίκης Δ/νση Δασών Αθηνών
τηλ. 6977285460 τηλ. 6944645537 τηλ. 6974347891

Αποδέκτες:
1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
2. Βουλή των Ελλήνων – Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
3. Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών της Χώρας
4. Γενική Δ/νση Αισθητικών Δασών, Δρυμών & Θήρας ΥΠ.Α.Α. & Τ.
5. Δασικές Υπηρεσίες της Χώρας
6. Σε όλο τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο της Χώρας με παράκληση για δημοσίευση

Η ανακοίνωση των γεωτεχνικών

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Από Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον

Όταν ακολουθείς την διαδρομή απο την Δεσφίνα προς Λιβαδειά παρατηρείς οτι σε ένα σημείο ο δρόμος φαρδαίνει πάρα πολύ, αυτό συμβαίνει όταν πλησιάζεις προς το Δίστομο.
Στα πλάγια προς τον γκρεμό η περιοχή έχει μετατραπεί σε χωματερή και ... μηχανήματα μπαζώνουν το ρέμα με τα σκουπίδια.
Μια ακόμα απαράδεκτη εικόνα στην γειτονιά μας.

"Αι δύο ορφαναί" στους Δελφους

Την κωμωδία "Αι δύο ορφαναί" του Ενερί σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου, παιγμένη μόνο από άντρες ηθοποιούς, και με τους Χαϊκάλη - Αγγέλου στο ρόλο των δύο ορφανών, παρουσιάζει η "Θεατρική Διαδρομή" στο ΔΕΛΦΟΙΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ - ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΥ το ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το έργο

Παρίσι 1800, πόλη της διαφθοράς και της ακολασίας. Δύο ορφανά κορίτσια καταφθάνουν από την επαρχία, με σκοπό να θεραπευτεί η μία εξ αυτών που αλίμονο είναι τυφλή. Ξαφνικά με τον ερχομό τους η μια πέφτει θύμα ερωτικής απαγωγής και τότε αρχίζει η οδύσσεια των δυο νεανίδων. Η τυφλή αναγκάζεται από την μέγαιρα κυρά Φροσάρ ντυμένη με κουρέλια να ζητιανεύει στους δρόμους του Παρισίου και η άλλη ορφανή στα χέρια διεφθαρμένου Μαρκησίου να κινδυνεύει να χάσει το πολυτιμότερο της αγαθό, την τιμή της.

Η τραγωδία των δύο κοριτσιών δεν έχει τέλος. Η απαχθείσα ορφανή φυλακίζεται από τον ... κόμη αστυνομικό διοικητή ως ακόλαστη και η μικρή τυφλή βαριά άρρωστη από τις κακουχίες σέρνεται στους δρόμους από τους βασανιστές της.
Όπως σ' όλα τα μελοδράματα το τέλος είναι ευτυχισμένο. Η τυφλή ορφανή θα βρει την πραγματική της μητέρα που την εγκατέλειψε έξω από την εκκλησία η οποία δεν είναι άλλη από την κόμισσα σύζυγο του αστυνομικού διοικητή και η άλλη θα ελευθερωθεί και θα βρει την αγάπη στην αγκαλιά του ευγενή ανηψιού του κόμη και της κόμισσας.

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Τ. Χρυσικάκου (πλημμυρισμένη από τραγούδια, δέκα, και μουσική), παιγμένη μόνο από άντρες και με τις δύο ορφανές το δίδυμο Π. Χαϊκάλης, Αργ. Αγγέλου και τον Γ. Βούρο στο ρόλο της κόμισσας αλλά και μια πλειάδα γνωστούς ηθοποιούς υπόσχεται γέλια μέχρι δακρύων.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - διασκευή: Τάκης Χρυσικάκος
Σκηνικά - κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσικές επιλογές - στίχοι τραγουδιών: Άγγελος Πυριόχος & Πάνος Χατζηκουτσέλης
Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος

Παίζουν οι:
Παύλος Χαϊκάλης, Γιάννης Βούρος, Αργύρης Αγγέλου, Κώστας Φλωκατούλας, Γιάννης Θωμάς, Σπύρος Μπιμπίλας, Φώτης Σπύρος, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Σαμψών Φύτρος, Χρόνης Παυλίδης, Νίκος Τσιάμης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Φίλιππος Μοδινός.