Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Ανάπλαση εξωτερικών χώρων στον Παρνασσό

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ
Άμεσα αναμένεται να αλλάξει η εικόνα του Δημαρχείου του δήμου Παρνασσού όσο και 2 ακόμη δημοτικών διαμερισμάτων.
Το έργο γίνεται με την χρηματοδότηση της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Φωκίδας και αφορά την εκπόνηση μελετών σχετικά με την ανάπλαση των εξωτερικών χώρων.

Ερώτηση στη Βουλή για τους Δελφούς

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ. κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ 1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2. ΠΕΧΩΔΕ 3.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΚΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΑ) ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 18-6-2009 στην παράνομη χωματερή του Δήμου Δελφών. Η χωματερή λειτουργεί παρανόμως εδώ και πολλά χρόνια, σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από το Μουσείο, στη θέση «ΑΝΕΜΟΣ» και λίγα μέτρα μακριά από το κανάλι που μεταφέρει νερό από τη λίμνη του Μόρνου. Η περιοχή των Δελφών είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προστατευόμενος χώρος της NATURA, της ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά κι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της οικουμένης που επισκέπτεται σημαντικότατος αριθμός τουριστών.
Με δεδομένο ότι ... δεν έχουν καθαριστεί καθόλου τα ξερά χόρτα γύρω από το μουσείο, ενόψει μάλιστα της θερινής περιόδου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν προφανής και δυστυχώς επαληθεύτηκε.
Ας σημειωθεί πως η περιοχή της χωματερής δεν φυλάσσεται, αν και βρίσκεται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος δεν είναι περιφραγμένος, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στον οποιοδήποτε αλλά και στην ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπαζών.
Ας σημειωθεί επίσης πως οι πυροσβεστήρες του Μουσείου των Δελφών είναι ληγμένοι και η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει εκδώσει πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα του τύπου και καταγγελίες κατοίκων, εκτός της παράνομης χωματερής, μέσα στον ευρύτερο προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο, βρίσκονται ανεξέλεγκτες κτηνοτροφικές μονάδες (χοιροστάσια).
Με βάση τα προαναφερθέντα,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
1. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία της παράνομης χωματερής και να βρεθεί λύση στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της περιοχής;
2. Τι μέτρα θα παρθούν άμεσα, ώστε να σταματήσει η αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, από τις παράνομες εναποθέσεις σκουπιδιών, στην περιοχή των Δελφών, όπως και σε όλες τις περιοχές που έχουν δημιουργηθεί αυθαίρετες χωματερές;
3. Γιατί δεν τοποθετείται περίφραξη, προκειμένου να οριοθετηθεί και να φυλαχθεί επαρκώς ο Αρχαιολογικός Χώρος;
4. Θα ληφθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, τόσο από τη χωματερή, όσο και από τα χοιροστάσια που έχουν ανεξέλεγκτα εγκατασταθεί;
5. Θα αποκατασταθεί άμεσα το σύστημα πυροπροστασίας του Μουσείου Δελφών;


ΑΘΗΝΑ 7-7-2009

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
Από ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ