Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Από την Ερατεινή στην "Βουλή των εφήβων"

Στις 10 Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο της Βουλής των Ελλήνων η ηλεκτρονική κλήρωση για την επιλογή των 300 μαθητριών και μαθητών που θα λάβουν μέρος στη ΙΔ΄ Σύνοδο του προγράμματος της «Βουλής των Εφήβων», μεταξύ 4 και 7 Σεπτεμβρίου 2009.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά 1.295 λύκεια και 17.033 μαθητές της Β΄ Λυκείου από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό. Από αυτούς, 2.908 μαθητές, των οποίων τα γραπτά βαθμολογήθηκαν με «άριστα», συμμετείχαν στην ηλεκτρονική κλήρωση που ανέδειξε τους 300 εφήβους βουλευτές, ως εξής:

• 8 έφηβοι βουλευτές επικρατείας,
• 252 έφηβοι βουλευτές από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας,
• 20 έφηβοι βουλευτές από τον ελληνισμό της διασποράς και
• 20 έφηβοι βουλευτές από την Κύπρο.

Τον Νομό Φωκίδας θα εκπροσωπήσει ο :
ΖΑΤΣΕ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ASTRIT - ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝ. ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ

Αναλυτικά, τα ονόματα των εφήβων βουλευτών για την ΙΔ΄ Συνόδο της «Βουλής των Εφήβων» είναι τα ακόλουθα :

«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑ»: ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ Μετανάστες, μέτοικοι και ξένοι στο ίδιο μας το σπίτι

Οι «Δρόμοι τού Μετά» είναι ένα πρωτότυπο εικαστικό δρώμενο του Ανδρέα Σάββα και της Γιούλας Χατζηγεωργίου, που ασχολείται με το επίκαιρο και καυτό ζήτημα της μετανάστευσης μέσα από αρχαία κείμενα, σύγχρονα ντοκουμέντα και εικαστικό λόγο. Παρουσιάζεται απόψε στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Νέων Δημιουργών, στη Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Η δράση επιχειρεί να υπερβεί τη σύμβαση του διαχωρισμού θεατών-καλλιτεχνών ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή. «Το θέμα που απασχολεί εδώ είναι πως η μετανάστευση μπαίνει στη σύγχρονη τέχνη. Δεν ισχυριζόμαστε πως ανακαλύψαμε την πυρίτιδα, υπάρχει ιστορικά η υπόθεση του ... Βλάση Κανιάρη. Απλά μας ενδιαφέρει ο τρόπος που πραγματεύεται κανείς τη μετανάστευση και σαν φαινόμενο και σαν προσωπική εμπειρία», εξηγεί η Μαρία Μαραγκού, κριτικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης. «Γι' αυτό και δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στον οικονομικό μετανάστη, αλλά και στον μέτοικο και αυτόν που αισθάνεται ξένος στο ίδιο του το σπίτι».
Η προσφυγιά, ζήτημα πρακτικό αλλά και οντολογικό, οργανώνεται ως ζήτημα ανοιχτό και όχι ως δεδομένο. Οι δύο καλλιτέχνες, που έχουν στο παρελθόν εστιάσει σε ζητήματα της κοινωνίας αλλά και του εσωτερικού ξεριζωμού, συνεχίζουν μ' αυτή την έκθεση τον προβληματισμό τους πάνω στο «ανοίκειο».
Κατά μήκος του ιδιωτικού δρόμου του Συνεδριακού Κέντρου και για 100 μέτρα περίπου, στήνεται μια είσοδος, μια μεγάλη αγκαλιά, που οριοθετείται από το έργο του Ανδρέα Σάββα «Αγωγός Πόνου και Θεραπείας». Το έργο λειτουργεί σαν μια διαδρομή από σωλήνες-αγωγούς, που ακολουθεί την πορεία των προσφύγων και οι γάζες-επίδεσμοι χρησιμοποιούνται σ' αυτό συμβολικά, σαν ένα υλικό που φέρει μέσα του και τη θεραπεία και τον πόνο και μιλάει για το τραύμα και την επούλωση.
Πακεταρισμένη οικοσκευή, γλυπτό του Ανδρέα Σάββα που παραπέμπει στα πακέτα που στέλνουν οι μετανάστες στις πατρίδες τους"

«Η πορεία των μεταναστών, αλλά και όποιων μετακινούνται για οποιονδήποτε λόγο, είτε λόγω σύρραξης είτε λόγω οικονομικής ανάγκης, ξεκινάει για να θεραπεύσει μια κατάσταση αλλά φέρει μαζί της τον πόνο», μας εξηγεί ο Ανδρέας Σάββας. Στα δύο άλλα μεγάλα γλυπτά της πακεταρισμένης οικοσκευής του θέλησε να παραπέμψει με τα πλαστικά υλικά συσκευασίας στις εικόνες της πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου, όπου οι μετανάστες μαζεύονται για να στείλουν τα ολόιδια συσκευασμένα πακέτα πίσω στην πατρίδα τους.
Στην αίθουσα εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου και στο αίθριο προβάλλονται βίντεο και εγκαθίστανται ζωντανά γλυπτά της Γιούλας Χατζηγεωργίου. Σε μία από τις βιντεοσκοπημένες περφόρμανς η καλλιτέχνις φορά ένα παλτό φορτωμένο με σακιά γεμάτα άμμο, που σκίζει σιγά σιγά προσπαθώντας να απελευθερωθεί. «Ηθελα να δείξω τη δυσκολία της προσαρμογής των μεταναστών. Τη δυσκολία τους να κάνουν ακόμα και απλά, καθημερινά πράγματα. Το τεράστιο βάρος που σηκώνει καθένας τους κουβαλώντας σε έναν καινούργιο τόπο μόνο τα βάσανά του, τα οποία συνήθως επιδεινώνονται», μας λέει. Η Γιούλα Χατζηγεωργίου ακόμα υποβάλλει γλυπτά κεφάλια από αλάτι στο μαρτύριο της σταγόνας - με ορούς να στάζουν επάνω τους, αργά και βασανιστικά. Οπως μας εξηγεί, «παραπέμπει στο μαρτύριο, αλλά και στη φθορά και την αλλοίωση της ταυτότητας των μεταναστών και την αργή αλλά σταθερή απώλειά της».
Σε άλλο έργο της, παπούτσια μεταναστών, που έχει μαζέψει από διάφορες περιοχές, έχουν φωτογραφικά αποτυπώσει λεπτομέρειές τους που σχηματίζουν έναν συνεχή βηματισμό σημειωτόν. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να βρεθούμε στη θέση τους. Πράγμα που ως Κύπρια το έχω βιώσει, όταν ξαφνικά εκεί που κοιμόμασταν ξυπνήσαμε και έπρεπε να φύγουμε γιατί έρχονταν οι Τούρκοι. Το να περνάς ξαφνικά από μια εντελώς ομαλή κατάσταση σε μια άλλη. Ιστορικά, ειδικά στην Ελλάδα, μας αφορά ιδιαίτερα, παρά την ψευδαίσθηση του βολέματός μας».
Από enet

Σεισμική δόνηση στον Ψαθόπυργο


Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι, με επίκεντρο το Ψαθόπυργο.

Ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος, με εστιακό βάθος μισό χιλιόμετρο και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Από lepanto

Ακόμα ένας νεκρός στην Κακανού

Την Παρασκευή το βράδυ σημειώθηκε ακόμα ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην στροφή της Κακανούς.
Όχημα που ερχόταν από Άμφισσα, λόγω μεγάλης ταχύτητας, δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην στροφή και έπεσε κάτω απο τις ρόδες νταλίκας που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα.
Το έχουμε γράψει και ξαναγράψει, η ... διαμόρφωση του κόμβου μόνο χάσιμο ανθρώπινων ζωών προκαλεί.
Όποιος είναι από την περιοχή και ανεβαίνει προς στην Άμφισσα πάντα αυτές τις στροφές τις παίρνει πηγαίνοντας όσο μπορεί πιο δεξιά. Αυτό το κάνουμε γιατί ξέρουμε την επικινδυνότητα και πόσο εγκληματικός είναι αυτός ο δρόμος και πόσο συχνά πετάγονται στην στροφή αυτή αυτοκίνητα στο αντίθετο ρεύμα .
Τώρα με το πεζοδρόμιο που φτιάξανε, στενέψανε τον δρόμο και δεν μπορείς να τραβηχθείς λίγο πιο δεξιά με αποτέλεσμα αν κάποιος φύγει στην στροφή έστω και λίγο να έρθει να συγκρουστεί επάνω σου με μετωπική.
Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει, αρκετό αίμα χύθηκε αρκετές ζωές χάθηκαν. Είναι ντροπή στον 21ο αιώνα να μην μπορούμε να φτιάξουμε μια στροφή στο ...ίσιωμα.

Χρειάζονται νοσηλεία στην ...Νομαρχία Φωκίδας

Διαβάζουμε την ανακοίνωση της Ν.Α. Φωκίδας για τους 14 προσληφθέντες στην Νομαρχία και ανάμεσα στις ειδικότητες που προσλαμβάνουν είναι και ΠΕ Νοσηλευτικής.
Τι χρειάζονται οι νοσηλευτές και μάλιστα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Νομαρχία; Θα προσλάβουν και απλούς Νοσοκόμους και Νοσοκόμες άραγε; Θα μετατραπεί η Νομαρχία σε Νοσοκομείο και χρειάζονται άτομα στα επιτελεία;
Η απάντηση σε όλα αυτά φανερώνεται στο έγγραφο της ανακοίνωσης. Παρατηρήστε την υποψήφια και τον πρόεδρο της επιτροπής, αν βρείτε κάποια ομοιότητα στα επίθετα δεν είναι τυχαία, ο γνωστός μας πρώην Αντινομάρχης ήταν πρόεδρος της επιτροπής που προσέλαβε την ...κόρη του.
Δείτε την ανακοίνωση της Νομαρχίας...
ΘΕΜΑ :Οριστικά αποτελέσματα προκήρυξης 2/415Μ/2007 (ΦΕΚ 445/26.11.2007).
Σχετικό : Το υπ΄ άριθμ 45385/2008/12.06.2009 έγγραφο του Α.Σ.Ε.Π.

Σας κοινοποιούμε τα οριστικά αποτελέσματα της σχετικής προκήρυξης και τους διοριστέους των δεκατεσσάρων (14) θέσεων πρόσληψης στο φορέα.
Οι οριστικοί πίνακες κατάταξης θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του φορέα.

ΚΛΑΔΟΣ/ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ
ΠΕ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ/ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ /ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ
- « ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (πολυτ.)
ΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΩΝ - ΒΑΣΣΑΛΟΥ ΑΝΝΑ
ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΩΝ - ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
- « ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ ΔΑΝΑΗ(πολυτ.)
ΠΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ - ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
- « ΤΣΟΜΑΝΕΛΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΚΑΤΣΑΡΕΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
ΤΕ ΕΠΟΠΤΩΝ ΔΗΜ.ΥΓΕΙΑΣ - ΦΕΙΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
- « ΚΑΣΟΥΜΗ ΣΤΥΑΡΟΥΛΑ
ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΟΝΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΕ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΖΩΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΤΕ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Η Δ/ΝΤΡΙΑ

ΑΓΛΑΙΑ ΜΕΓΚΟΥ
Απο http://www.fokida.gr/docs/445_results.zip