Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

"ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ"

Δεν γράφηκε για την Ιτέα αλλά είναι σαν να γράφηκε γι αυτήν.
Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλία 02 / 07 / 2009 Διαμερισμάτων Παραλίας Ν. Πιερίας

"Απαιτούμε να εξασφαλίζονται ίσα δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες Πολίτες"

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με αφορμή το γεγονός της ανεξέλεγκτης πλέον καταπάτησης των ακτών στα όρια του Δήμου μας και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς και με δεδομένη τη μέχρι στιγμή αντιμετώπιση της (μη αντιμετώπισής της!!!), βρισκόμαστε για άλλη μια χρονιά στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την έντονη αγανάκτησή μας και να σας θέσουμε προ των ευθυνών σας για σοβαρές παραλείψεις σε ότι αφορά τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας.

· Κατ’ αρχήν, είναι αντισυνταγματική πράξη, η μη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των ακτών μας και της θάλασσας για όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνον!
· Η ασύδοτη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας από ορισμένους «επαγγελματίες» είναι μεροληπτική και άδικη πράξη σε βάρος των συναδέλφων τους και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
· Η κατάληψη του αιγιαλού και της παραλίας επί μονίμου βάσεως καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενίοτε με μόνιμες κατασκευές, με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, .... ομπρελών, ξαπλώστρων και πάσης φύσης εξοπλισμού, συνιστούν περιβαλλοντική επιβάρυνση με την έννοια της αισθητικής υποβάθμισης, της μη δυνατότητας καθαρισμού των ακτών μας, και της μη τήρησης των στοιχειωδών κανόνων Υγιεινής.

« Ο αιγιαλός και η παραλία καθώς και τα παράκτια οικοσυστήματα αποτελούν ύψιστα δημόσια και κοινόχρηστα αγαθά και οποιοσδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, πράγμα που αποτελεί το βασικό και κύριο προορισμό τους, διαπράττει παρανομία» (Απόσπασμα από Νομολογία του ΣΤΕ).

Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου προς τους Ο.Τ.Α., αλλά με τελείως συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς, όπως με σαφήνεια περιγράφονται τόσο στην με αρ.πρωτ.1047427/4612/Β0010/30-06-02 Διϋπουργική Απόφαση, όσο και στο με αρ.πρωτ.1009784/750/Β0010/27-01-99 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και συμπεριλαμβάνονται στην Άδεια Χρήσης αιγιαλού και παραλίας από το Δημόσιο προς το Δήμο Παραλίας.

Η βασικότερη διατύπωση σε όλα τα παραπάνω κείμενα είναι: «Σε καμία περίπτωση δεν θα αίρεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού-παραλίας από τις δραστηριότητες που θα γίνονται πάνω σε αυτόν».

Παρόλα αυτά και αντικρίζοντας τη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, ενδεικτικά αναφερόμαστε στα Διοικητικά όρια του Δ.Δ. Παραλίας και ειδικά στα 2 τμήματα όπου δεν υπάρχει δόμηση μπροστά από το παραλιακό δρόμο (Η αναφορά αυτή επέχει θέσει καταγγελίας! – καθότι όπως ισχυρίζεσθε πρέπει να υπάρχει καταγγελία για να επέμβετε!), διαπιστώνουμε το μέγεθος της κατάληψης της ακτής, όπου στην ουσία δεν τηρείται κανένας από τους όρους που προβλέπει ο Νομοθέτης και ουσιαστικά απαγορεύεται η χρήση της ακτής και κατ’ επέκταση της θάλασσας στους κατοίκους της Παραλίας και τους επισκέπτες μας. Εδώ κάνουμε ειδική μνεία στην απρεπή και απειλητική συμπεριφορά των καταπατητών προς πάντα που έχει αντίθετη άποψη – πλην βεβαίως των «επωνύμων», οι οποίοι αισθάνονται εξαιρετικά υπερήφανοι για την «κοινωνική τους καταξίωση».

Ή λοιπόν γίνεται καταχρηστική παραχώρηση με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου, ή γίνεται κατάχρηση από τους κατόχους των σχετικών αδειών (πράγμα που ισχυρίζεται και ο Δήμος), ο οποίος χορηγεί αυτές τις άδειες.

· Ο Δήμος Παραλίας λοιπόν στη περίπτωση αυτή, έχει τη δυνατότητα ανάκλησης της Σχετικής Άδειας και ακόμη περισσότερο ανάκληση και της ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ της κάθε Επιχείρησης, την οποία αυτός επίσης χορηγεί.

· Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου σαν αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών που παραχωρεί την άδεια χρήσης στο Δήμο, έχει τη δυνατότητα ανάκλησης της άδειας προς τους Ο.Τ.Α., για τον απλό λόγο και μόνο ότι «δεν τηρούνται όροι για τους οποίους τους χορηγήθηκε και δεν διασφαλίζεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των ακτών». Η δυνατότητα της ανάκλησης αναφέρεται ρητά στο Άρθρο 8 της 1047427/4612/Β0010/03-06-02 Διϋπουργικής Απόφασης.

Που βρίσκεται λοιπόν το «ΚΕΝΟ ΝΟΜΟΥ» που θέλετε να μας πείσετε ότι υπάρχει και δε μπορείτε να διασφαλίσετε τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη;

· Οι αρμόδιοι Φορείς και ο καθένας στο Τομέα αρμοδιότητάς του (Νομ. Αυτ/ση , Δ/νση Περιβάλλοντος, Δ/νση Υγιεινής, Δ/νση Πολεοδομίας), οφείλουν να πράξουν το αυτονόητο: Να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντά τους. Απαιτούμε να εξασφαλίζονται ίσα δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες Πολίτες.

· Όλοι οι «ειδικοί» αναγνωρίζουν το πόσο ευαίσθητο είναι το τουριστικό προϊόν. Ξοδεύονται τεράστια ποσά απ’ όλους μας για την τουριστική προβολή. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την δυσφήμιση που προκαλεί η συγκεκριμένη κατάσταση; Χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να δει τα αποτελέσματα; Η προβολή γίνεται απλά για να ξοδεύουμε χρήματα και για επικοινωνιακούς λόγους; Να καμαρώνουμε όταν μια χρονιά είναι καλή, ότι κατορθώσαμε να κάνουμε την Παραλία ή την Πιερία «προορισμό» και τις επόμενες (που είναι περισσότερες) να αναζητούμε τις αιτίες σε εξωγενείς παράγοντες και στη Διεθνή συγκυρία;

Κανείς δεν κερδίζει απ’ αυτή την υπόθεση. Ούτε καν οι προκλητικοί καταπατητές! Απεναντίας ζημιώνουμε όλοι!

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων.

Δωματίων & Διαμερισμάτων Παραλίας

Ο Πρόεδρος

Γρηγόρης Βεΐδαμενίδης

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

1. Νομάρχης Πιερίας.

2. Δ/νση Περιβάλλοντος Ν. Πιερίας.

3. Δ/νση Υγιεινής Ν. Πιερίας.

4. Δ/νση Πολεοδομίας Ν. Πιερίας.

5. Ε.Ο.Τ. υπόψη κα. Δάφνη Τσιάμου

6. Λιμεναρχείο

7. Τοπικός Τύπος.

8. Βουλευτές του Νομού μας.
Από http://lefteria.blogspot.com/2009/07/blog-post_4291.html

Εκδηλώσεις στην Πεντάπολη

Πρόγραμμα Θερινών Εκδηλώσεων τον Συλλόγου Πενταπολιτών Δωρίδας "ο Ευριπίδης" στην Πεντάπολη
(Από 20 Ιουλίου έως 26 Ιουλίου 2009)
— Δευτέρα (20-7-2009), εορτή του Προφήτη Ηλία.
Πρωί: Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αι-Λιά.
Απόγευμα: ώρα 7.00 ποδόσφαιρο στο γήπεδο.
—Τρίτη (21-7-2009), Παιχνίδια.
Πρωί: Ποδόσφαιρο στο γήπεδο (ώρα 8.00 - 10.00).
Απόγευμα: Παλιά παιχνίδια στο γήπεδο (ώρα 7.00 με 9.30) (Κρυφτό τόπι, γουρνούλες, μπιζ κ.ά.)
— Τετάρτη (22-7-09), Εκδρομή στη Δραμπάλα.
Πεζοπορία για την κορυφή της ... Δραμπάλας, δύο ωρών.
Δύο διαδρομές: ώρα αναχώρησης 7.00 το πρωί.
Ι η διαδρομή από Άγιο Κωννο Λεύκας - Σέσι Δραμπάλα.
2η διαδρομή από Αιγίτιο (Στρούζα) - Μεγάλα χωράφια - Δραμπάλα.
— Πέμπτη (23-7-09), Παιχνίδια. ___
Πρωί: Παλιά επιτραπέζια παιχνίδια, ώρα 8.00 στην καφετέρια (κότσι, τριώτα, εννιάρες, πεντόβολα κ.α.)
Απόγευμα: Παλιά παιχνίδια στο γήπεδο. ώρα 7:00 με 9:30 (τσομάδες, μηλιά κ.α.)
— Παρασκευή (24-7-09), Αθλήματα - Ομιλίες.
Πρωί:Δρόμος 2,5-3 χιλ για παιδιά απο πρόφραγμα μέχρι καφετέρια ώρα 8:00
Απογευμα: Ομιλιες ωρα 8.00 υε τον Νικο Νολαου και Γιωργο Γκολφη
- Επενδυτικές δυνατότητες στα πλασια του Δ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ).
- Οργάνωση και λειτουργία σύγχρονων σφαγείων.
- Αξιοποίηση της περιοχής «Αλεφέντι».
— Σάββατο (25-7-09), Παραδοσιακή μουσική και χορός.
Το βράδυ στην καφετέρια μετά τις 9.00.
— Κυριακή (26-7.09) εορτασμός της Αγ. Παρασκευής.
Πρώτη λειτουργία στο νεόκτιστο εξωκλήσι, ομιλία Γιάννης Πρωτοπαπάς.