Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Tango το Σάββατο 4 Ιουλίου στην Ιτέα



Το Σάββατο 4 Ιουλίου
στις 21:30
στο σκάκι της παραλίας της Ιτέας
Αργεντίνικο Τάνγκο
Χορός για όλους

Ειδησούλες στα πεταχτά απο το Λιδορίκι

Την Κινέζικη παροιμία , αδέρφια , γιά τις..φωτογραφίες και τα ..λόγια , όλοι την ξέρετε , τι να συμπληρώσουμε εμείς , δε φτάνει που στην περιοχή μας , γενικά , έχουν περάσει..Σαράντα , και..χρόνια , χωρίς να φυτευτεί ένα..κλαράκι , καίμε κι’ ό,τι έχει απομείνει ..

Αλήθεια αυτά τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα , με τις εκατοντάδες χιλιάδες ..ευρώπουλων , δεν προβλέπουν..δενδροφυτέυσεις ; Η..μόνο ..δενδρο..καψίματα προβλέπουν ;

Δασαρχεία κλπ , συναφή ..ιδρύματα , τι σκοπό τελικά έχουν ; Οι δενδροφυτεύσεις τίνος αρμοδιότητα είναι ; Να..μάθουμε και μεις , να κάνουμε δενδροφύτευση στο χωριό μας , με..ιδιωτική ..πρωτοβουλία , γιατί αν περιμένουμε απ’ τους…αρμόδιους..νιψ’ κι’ …απουφάγαμι !!!

Το θυμάστε ένα παλιό , καλό , πολύ.. καλό θεατρικό ..σατιρικό έργο ; το ..” ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η…ΕΛΛΑΣ ; “,

….άσχετο , αλλά….καλό !!!!
Αυτές και άλλες ειδήσεις και φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στην πολύ καλή Ιστοσελίδα http://www.lidoriki.com/

Η επιστροφή του Απόλλωνα 12-18 Ιουλίου

Ο Δήμος Δελφών στα πλαίσια των πολύχρονων προσπαθειών του για την Αναβίωση μιας σημαντικής μυθολογικής διαδρομής. Αυτής που πραγματοποίησε ο Απόλλωνας από τα Τέμπη και τις πηγές του Αχιλλέα μέχρι τους Δελφούς μετά τον δικό του εξαγνισμό. Έτσι «Τα Δαφνηφόρια 2009» παίρνουν σάρκα και οστά.
Έτσι και σήμερα, δύο μεγάλοι δρομείς έρχονται για να αναβιώσουν τον μύθο και να μεταφέρουν μαζί ένα ζωτικό μήνυμα με άξονα τις πανανθρώπινες αξίες που οι Δελφοί αντιπροσωπεύουν στο διάβα της Ιστορίας. "Φύση & Ηθική" είναι το φετινό μήνυμα και αυτό θέλουν οι Δελφοί να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Η εποχή που ζούμε αποζητά θυσίες και κόπο για να προασπίσει αξίες ζωής και πολιτισμού από όλους μας. Ένα θέμα που αποτελεί και το κεντρικό ζήτημα που θα απασχολήσει και το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Δελφών από τις 12- 18 Ιουλίου 2009.
Ο Έλληνας θρύλος των υπερμαραθωνίων δρόμων Γιάννης Κούρος και ο Γάλλος υπερμαραθωνοδρόμος και φιλέλληνας Οllles Pallaruelo, θα τρέξουν την ιστορική διαδρομή σε τρείς ημέρες.
Εκκίνηση θα δοθεί το πρωί της 16ης Ιουλίου 2009 από τα Θεσσαλικά Τέμπη. Με διελεύσεις από την Λάρισα και τα Φάρσαλα, πρώτος σταθμός και διανυκτέρευση θα είναι η πόλη του Δομοκού μετά από 125 χλμ. Η δεύτερη ημέρα (17/7) θα βρεί τους αθλητές να τρέχουν 89 χλμ. και να διασχίζουν τη Λαμία, τις Θερμοπύλες, τον Μπράλο με σταθμό και διανυκτέρευση στην ιστορική πόλη της Γραβιάς. Η Τρίτη ημέρα (18/7) προβλέπει κάλυψη 62 χλμ. μέσω Επταλόφου και Παρνασσού και τερματισμό στην πόλη των Δελφών το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Για την συγκεκριμένη προσπάθεια, οι Δελφοί έχουν απευθυνθεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας - Φθιώτιδας – Φωκίδας με σκοπό τον συντονισμό και την υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας. Ήδη οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και ο στόχος έρχεται πιο κοντά στην ουσιαστική υλοποίησή του.
Ευχόμαστε ολόψυχα τα μηνύματα των καιρών να βρουν καρποφόρο έδαφος στο διάβα των αθλητών.

Ενέργειες της κίνησης για την σωτηρία της Γκιώνας

Η κίνηση της Γκιώνας προχώρησε στις εξής ενέργειες:

1. Κατατέθηκε αίτηση στις 11-06-2009 στη Δ/νση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Ν. Φωκίδας και ζητάμε να μας χορηγηθούν οι υδρολογικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί σχετικά με τις εν ενεργεία εξορυκτικές δραστηριότητες της Εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. στις θέσεις «Καψίτσα» και «Βραϊλα» στη Γκιώνα.
2. Κατατέθηκε αίτηση στις 19-06-2009 στη Δ/νση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Ν. Φωκίδας και ζητάμε να μας χορηγηθούν όλα τα σχετικά σχέδια και έγγραφα, που αφορούν :

* Όλες τις Οριστικές Παραχωρήσεις (Ο.Π.),
* Όλες τις Άδειες Μεταλλευτικών Ερευνών και
* Όλες τις Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων,

που σχετίζονται με τις μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Νομό Φωκίδας.
Τα παραπάνω θα πρέπει να ... αναφέρονται τόσο σε παλιές μη λειτουργούσες ή σε αναστολή εξορύξεις (επιφανειακές και υπόγειες), όσο και σε εν λειτουργία, καθώς και σε εγκαταστάσεις φόρτωσης.

Επι πλέον ζητάμε ενημέρωση και για όλες τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα διαβιβάζονται στη Νομαρχία και αφορούν μελλοντικές μεταλλευτικές δραστηριότητες (εξορύξεις, έρευνες και εγκαταστάσεις φόρτωσης).


Η Κίνησή μας στις 23-06-2009 κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως της απόφασης 11508 ΦΕΚ 151/ΑΑΠ/13-4-2009 με θέμα: «έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τη βιομηχανία και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού».Ουσιαστικά καταργεί τη δασική νομοθεσία και τη νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές.

Πέρα από την ίδια την εξορυκτική δραστηριότητα η οποία, όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, επιτρέπεται σχεδον παντού, το χωροταξικό της βιομηχανίας επιτρέπει, ή μάλλον ενθαρρύνει, την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων στον ίδιο χώρο της εξορυξης, με στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής.

Από αυτή τη γενική κατεύθυνση δεν εξαιρούνται ούτε τα δάση, ούτε οι περιοχές NATURA, ούτε οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας, παρά μόνον οι «οικότοποι κοινοτικής προτεραιότητας». Τα πάντα επιτρέπονται, με την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα αναλάβει να «δασώσει» μια έκταση ίση με το δάσος που θα καταστρέψει!

Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω είναι εξόχως αντισυνταγματικά. Εάν ισχύσει αυτό το πλαίσιο χωροταξίας, θα πρέπει να πούμε αντίο στα δάση της Γκιώνας, της Οίτης, των Βαρδουσίων αλλά και άλλων περιοχών της πανέμορφης χώρας μας. Αν ισχύσει αυτό το πλαίσιο, θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να πολεμήσουμε συγκεκριμένα έργα. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος κυβέρνησης και εταιρειών – να μας αφαιρέσουν όλα τα όπλα και να μη μας αφήσουν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους σχεδιασμούς τους.

Αυτή θα είναι από τις μεγαλύτερες μάχες που θα δώσουμε και πρέπει να τη δώσουμε όλοι!