Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Λευκό πανί στο λιμάνι της Ιτέας

Το πλοίο Πανόραμα σαν να είναι βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής μπαίνει στο λιμάνι στης Ιτέας.
Δεν ξέρω αν η φωτογραφία αποτυπώνει την ένταση και το ξάφνιασμα της στιγμής της φωτογράφισης , αλλά αυτήν την εντύπωση μου έδωσε.
Η σημερινή ημέρα δεν ήταν και τόσο καλοκαιρινή.
Ο αέρας και η συννεφιά είχαν σκοτεινιάσει τον ουρανό και έκαναν τα πλοίο με το λευκό πανί μαζί με το άφρισμα των κυμάτων να φαίνεται ότι έρχονται από άλλη εποχή.
Το καλοκαιρινό τοπίο αντικαταστάθηκε από το χειμωνιάτικο και το σήμερα από το λευκό πανί του χτες.
Η Ιτέα και η θάλασσα σου δίνουν τόσες αφορμές για να ταξιδέψεις με την φαντασία σου μιας και αυτή έρχεται απρόσκλητη με μόνη αφορμή μια εικόνα και σου αλλάζει την διάθεση.

5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος σας παρουσιάζω τρία κείμενα που βρήκα στο internet.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Λαμία, 05-06-2009

Στις 15 Δεκεμβρίου 1972, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Είναι όμως πια γεγονός ότι η οξύτητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν χρειάζεται επετειακές αφορμές για την ενεργό συμμετοχή μας και δράση για την ... επίλυσή τους και την προστασία του περιβάλλοντος..

Φέτος, στο νομό μας ζήσαμε μια τραγωδία για το Μαλιακό κόλπο. Καλούμε τους συμπολίτες μας, μέσα από τους φορείς που βρίσκονται, τις οργανώσεις τους και τους συλλόγους, να πιέσουν δυναμικά και με επιμονή, για να υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλαν η Περιφέρεια και η Νομαρχία, για την προστασία του Σπερχειού ποταμού και του Μαλιακού κόλπου. Επίσης τους καλούμε να γίνουν οι ρεπόρτερ μας και να μας αναφέρουν κάθε περιστατικό ρύπανσης που πέφτει στην αντίληψή τους, σε οποιοδήποτε δήμο του νομού μας.
Τους καλούμε επίσης να πάρουν μέρος στις εθελοντικές ομάδες προστασίας των περιαστικών δασών της Λαμίας από τις πυρκαγιές, που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες. Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος θα υλοποιήσει τις εξής δράσεις :
1) Μέλος μας θα μιλήσει στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λαμίας, στα πλαίσια περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου την ημέρα της 5ης Ιουνίου.
2) Συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με
το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) στη γιορτή που διοργανώνει η ΚΕΔΚΕ, 4 και 5 Ιουνίου 2009, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα

3)Συνδιοργανώνουμε με τον Όμιλο Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθ/δας τριήμερο εκδηλώσεων για το Σπερχειό ποταμό, που θα γίνει στο πλατανόδασος του Καστριού στις 12, 13 και 14 Ιουνίου 2009 όπου θα μιλήσει και μέλος μας

Απο altpressfthiotida.blogspot.com

Ανοικτή επιστολή προς μέλη και υποστηρικτές της ΑΛΚΥΟΝΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ 364
Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου αναγνωρίζει τη συμβολική αξία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, όπως αυτή έχει τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Ζούμε σε εποχή κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη και έχουμε ανάγκη από κάθε δυνατότητα κινητοποίησης πολιτών και αρχών.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος συχνά παρεκκλίνει από τη σημασία του και αποτελεί άλλοθι για εκείνους που επί 364 ημέρες δρουν ενάντια στο περιβάλλον και υποθηκεύουν το μέλλον μας:
ΟΤΑ που, ενώ είναι υποχρεωμένοι από το Νόμο να δώσουν λύση σε περιβαλλοντικά θέματα (διαχείριση απορριμμάτων, καθαρισμός απόβλητων, ανακύκλωση, προώθηση ΣΧΟΟΑΠ κ.λπ.), δεν το κάνουν
Επιχειρήσεις που ρυπαίνουν και εκμεταλλεύονται ασύδοτα φυσικούς πόρους
Πολυεθνικές που προάγουν τον άκρατο καταναλωτισμό
Πολιτικά Κόμματα που, άσχετα από τις διακηρύξεις τους, έμπρακτα υποστηρίζουν την μη βιώσιμη ανάπτυξη
Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές της να διαφυλάξουν το νόημα της ΠΗΠ. Η συμμετοχή ΟΤΑ, επιχειρήσεων, πολυεθνικών και Πολιτικών Κομμάτων στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος πρέπει να συνοδεύεται από καθαρές δεσμεύσεις για συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δράσεις κατά τη χρονιά που έρχεται και όχι σε ευχολόγια.
Σε αντίθετη περίπτωση, η ΠΗΠ θα καταντήσει μια απλή ευκαιρία για «ξέπλυμα» αμαρτιών, εξαντλούμενη σε κενούς λόγους, πολυδάπανες εκδηλώσεις και «εύκολες» δράσεις για τα ΜΜΕ.
Με αφορμή την ΠΗΠ, προτείνουμε στα μέλη και τους φίλους της ΑΛΚΥΟΝΗΣ να προωθήσουν δράσεις που στοχεύουν στη λύση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων και να ζητούν δέσμευση πάνω σε αυτά.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ Απο politesfokidas.blogspot.com

Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΘΗΒΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου, και ο πλανήτης, η χώρα μας, η πόλη μας συνεχίζουν να βιώνουν τραυματικά την καταστροφή του και την υποβάθμιση στην ποιότητα της ζωής μας.

Όλα θυσία στο βωμό του κέρδους και των επιχειρηματικών συμφερόντων, στον φαύλο κύκλο ενός αυτοκαταστροφικού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.

Η μετατροπή της Βοιωτίας σε ενεργειακή «χαβούζα», το δράμα του Ασωπού, το εξασθενές χρώμιο στο νερό της πόλης μας ( μήνες τώρα μας υπόσχονται και ξαναϋπόσχονται καθαρό νερό), είναι μερικά μόνο από τα οξύτερα προβλήματα της περιοχής μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - στα θέματα περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο- υπήρξε τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστικός, έδωσε μικρές και μεγάλες μάχες, συγκρούστηκε με συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες , αποδεικνύοντας στην πράξη- και όχι στα λόγια- με την καθημερινή του δράση- και όχι θεωρητικά- ότι είναι η πολιτική δύναμη που έχει, κατεξοχήν, ενσωματώσει την οικολογική διάσταση.

Από Βοιωτικά

Η κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα

Επειδή οι τηλεοράσεις είναι απασχολημένες με την προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων.
Επειδή προτρέπουν τον κόσμο που αντιδρά σε αυτά, ή να απέχει ή να ψηφίσει Οικολόγους για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία με πλάγιο τρόπο, σας δίνουμε την Κεντρική προεκλογική Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ που απέκρυψαν.
Σας προσφέρουμε την επιλογή να αποφασίσετε εσείς αν θα την δείτε ή όχι.
Ήταν πάντως σίγουρα μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση και σίγουρα η μεγαλύτερη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Περισσότερο υλικό του ΣΥΡΙΖΑ στο http://syriza.eu/

Ανακοίνωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Σας ενημερώνουμε ότι παραλάβαμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατάσταση με τα ονόματα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών της δύναμης της Ένωσής μας οι οποίοι είναι συνολικά 487.
Ήδη στην Ένωση υπάρχει αναρτημένη κατάσταση με τα ονόματα των παραγωγών αυτών σι οποίοι θα κάνουν την αίτηση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους χωρίς να πληρώσουν καμία αμοιβή στην Ενωση.
Εάν κάποιοι παραγωγοί θεωρούν ότι το Υπουργείο κακώς δεν τους έχει συμπεριλάβει στην κατάσταση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών μπορούν να καταθέσουν αίτηση επανεξέτασης προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ επισυνάπτοντας ... αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας έτους 2008 και αντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου ασφάλισης από τον ΟΓΑ. Οι εν λόγω παραγωγοί πληρώνουν σύμφωνα με το κοστολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους και εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδεχθεί το αίτημα τους και μας στείλει νέα κατάσταση κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα τους επιστρέψουμε τα χρήματα.
Σας υπενθυμίζουμε ότι έχει ξεκινήσει η παραλαβή των αιτήσεων ενεργοποίησης δικαιωμάτων και οι παραγωγοί μπορούν να προσέρχονται με όλα τα δικαιολογητικά τους σύμφωνα με το παρακάτω Πρόγραμμα:
25/5-13/6 : Δήμος Αμφισσας (Δ.Δ. Άμφισσας, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Κων/νου, Αγ. Ευθυμίας, Δροσοχωρίου, Ελαιώνα, Προσηλίου, Σερνικακίου)
15/6-2/7: Δήμος Ιτέας (Λ.Δ. Ιτέας, Κίρρας, Τριταίας)
3/7-15/7: Δήμος Δελφών (Λ.Δ. Δελφών, Χρισσού)
Για τις υπόλοιπες περιοχές θα βγει σύντομα ανακοίνωση με τις ημερομηνίες που θυ βρίσκονται συνεργεία της Ένωσης στον κάθε Δήμο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΞΗΡΟΣ ΗΛΙΑΣ

Πουλάει συμμετοχές για οικονομία και για να αυξήσει την ρευστότητά της η S&B

Εκτός από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχαμε γράψει τις προηγούμενες μέρες, η εταιρεία S&B προχωράει και σε πωλήσεις συμμετοχών για να αυξήσει την ρευστότητα της και να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση.
Δείτε την ανακοίνωση της και πόσο κομψά τα γράφει.
Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. απλοποιεί τη μειοψηφική της συμμετοχή στις Laviosa Chimica Mineraria S.p.A. και Bentec S.p.A.
Αθήνα 1 Ιουνίου, 2009 – Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. (S&B, η “Εταιρία”), υπέγραψε σήμερα συμφωνία για τη μεταβίβαση μειοψηφικής συμμετοχής της Εταιρίας στην εταιρία Bentec S.p.A. (ήτοι 23%), στην συγγενή εταιρία Laviosa Chimica Mineraria (Laviosa), στην οποία η S&B διατηρεί τη συμμετοχή της με 35%.
Μέσω της συμφωνίας αυτής, η εταιρία LCM θα αποκτήσει την .... πλήρη κυριότητα της Bentec S.p.A. Αυτό θα επιτρέψει στις Laviosa και Bentec S.p.A. να συγχωνευτούν διαμορφώνοντας μια απλοποιημένη δομή, με μειωμένο κόστος και εμπορικές συνέργειες για τη Laviosa. Το τίμημα που θα λάβει η S&B από από τη Laviosa για την ως άνω μεταβίβαση, ανέρχεται σε €1,1 εκατ.
Το 1997 η S&B επένδυσε στη Laviosa, το αντικείμενο της οποίας είναι η επεξεργασία και εμπορία προϊόντων μπεντονίτη για χυτήρια, έργα πολιτικού μηχανικού, άμμο υγιεινής κατοικιδίων και άλλες ειδικές εφαρμογές. Το 1999 η S&B επένδυσε στη Bentec S.p.A., το αντικείμενο της οποίας είναι η παραγωγή και εμπορία οργανόφιλου μπεντονίτη στη βιομηχανία χρωμάτων.
Ο κος Κρίτων Αναβλαβής, Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου S&B, δήλωσε:
“Η συμφωνία αυτή με τους συνεργάτες μας στη Laviosa Chimica Mineraria περιλαμβάνει αμοιβαία οφέλη και για τα δύο μέρη. Μέσω αυτής της απλοποίησης στη νομική της δομή, η συγγενής εταιρία Laviosa αναμένει βελτίωση στη συγκράτηση του κόστους και συνέργειες σε θέματα marketing. Για εμάς στην S&B, μέσω αυτής της συμφωνίας απλοποιείται το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών μας ενώ παράλληλα ενισχύεται περαιτέρω η χρηματοοικονομική ευελιξία μας, σύμφωνα πάντα με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει για τη βελτίωση των χρηματορροών μας”.

Απαγόρευση του Λιμεναρχείου για τους θερινούς μήνες

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ ΣΚΑΦΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ
‘Εχοντας υπόψη:
α) Τα άρθρα 9 και 231 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Ιτέας (ΦΕΚ 480 Β’/78).
β) Την προστασία των λουομένων στις θαλάσσιες περιοχές : Πλαζ Τροκσντερό Ιτέας, πλαζ Ευσγγελίστρια Ιτέας, πλαζ Μαϊάμι Ιτέας έως και Κάμπινγκ Αφων Αναγνωστάκου στην Κίρρα και παραλία Αγ. Μηνά Δήμου Δεσφίνας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την απαγόρευση της αλιείας με κάθε μέσο στις προαναφερόμενες περιοχές και
σε απόσταση μικρότερη των ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ (200) μέτρων από τα σημεία που προσεγγίζουν συνήθως οι λουόμενοι, καθώς επίσης εντός των οροθετημένων (με πλωτούς σημαντήρες) χώρων λουομένων, από 01-06-2009 έως 15-09-2009.
2 Την απαγόρευση της αγκυροβολίας σκαφών στις προαναφερόμενες περιοχές από 01-06-2009 έως 15-09-2009.
3. Οι παραβάτες της παρούσας υπόκεινται στις προβλεπόμενες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κυρώσεις.

Τέσσερις μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ, μάχη για την τρίτη θέση

Λίγες ημέρες πριν τις κάλπες το πολιτικό περιβάλλον εξακολουθεί να παραμένει ρευστό και η εικόνα των κομμάτων ευμετάβλητη. Οι τελευταίες ημέρες θα κρίνουν εν πολλοίς τόσο το ύψος της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όσο και τα ποσοστά ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων-Πράσινων που παλεύουν στήθος με στήθος για την τρίτη θέση.

Η εκτίμηση της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ καταγράφεται στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες (ΠΑΣΟΚ 37% - ΝΔ 33%). Το ανώτατο όριο εκλογικής επιρροής της ΝΔ είναι το 35% περίπου, κάτι που αν επιτευχθεί θα μειώσει κατά τι την επιρροή του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων-Πρασίνων.
Η μάχη για την τρίτη θέση είναι απολύτως αμφίρροπη. Θεωρητικά οι Οικολόγοι-Πράσινοι ...... έχουν περισσότερες πιθανότητες ακόμα να βρεθούν στην τρίτη θέση, λόγω του διευρυμένου δυνητικού εκλογικού περίγυρου που διαθέτουν. Ωστόσο, η τάση τους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι πτωτική. Επίσης πτωτική υπήρξε η καμπύλη του ΚΚΕ, με αστάθμιστη αυτή τη στιγμή εξέλιξη. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ, αύξησε σημαντικά την εσωτερική του «συσπείρωση», η οποία ακόμα είναι χαμηλή και το ύψος της οποίας θα κρίνει εντέλει το τελικό του ποσοστό.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης
Από TVXS