Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Εκδήλωση μνήμης στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής

ο Δήμαρχος, το Τοπικό Διαμέρισμα Καλοσκοπής
και ο Σύλλογος Καλοσκοπιτών «Η Αγία Τριάς»

σας προσκαλούν
να παρευρεθείτε στην Εκδήλωση Μνήμης

για τους πεσόντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιανουάριο του 1943 τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009 και ώρα 10.30 στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.30 Δοξολογία

11.00 Επιμνημόσυνη Δέηση Προσκλητηριο Νεκρών
Χαιρετισμός Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου Πανηγυρικός της ημέρας
Κατάθεση Στεφάνων Ενός λεπτού σιγή Εθνικός Ύμνος
Οι φωτογραφίες είναι απο το Μνημείο πεσόντων (5-1-1944), Αγία Τριάδα Καλοσκοπής και απο την Καλοσκοπή μετά το ολοκαύτωμα.
Δυστυχώς είχαμε τέτοιον εμπρησμό και τον χειμώνα που μας πέρασε.
Σας μεταφέρω ένα κείμενο που διαβάζεται με συγκίνηση για τις στιγμές εκείνες που το ατομικό συμφέρον θεωρούνταν πολύ μικρό μπροστά στο κοινό συμφέρον. Μπορεί κάτι να πάρουμε για τους αγώνες του σήμερα.

Ο ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΟΣ ΛΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ...
Ο διμέτωπος αγώνας μιας ανταρτοπούλας
Ατρόμητες αντάρτισσες στον αγώνα

Πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε στην περιοχή της Κουκουβίστας (Καλοσκοπής) κοντά στην Παύλιανη, στο πανέμορφο βουνό της Οίτης.

«Εδώ, μας είπαν, παίχτηκε ένα πραγματικό δράμα στις αρχές του 1944, Γενάρη μήνα». Πρωταγωνιστές, ζηλεμένα παλικάρια του ΕΛΑΣ αλλά και μια αντάρτισσα - η μόνη που ήταν μαζί τους. Ηταν η Γεωργία Δούκα - Παπανακλή, που έγινε λαϊκός θρύλος.
Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή:
Ερχονται οι κατακτητές!
Η Γεωργία Δούκα - Παπανακλή καταγόταν από τα Καστέλλια Παρνασσίδας, ένα χωριό χτισμένο στον κάμπο της Γραβιάς. Ηταν άνοιξη του '43, όταν από το χωριό της περνούσαν ασταμάτητα φάλαγγες ανταρτών και ατέλειωτα καραβάνια από μεταγωγικά ζώα: Ερχονταν από όλη την Ανατολική Στερεά προς το υψίπεδο του Μαυρολιθαριού για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που ετοίμαζαν οι κατακτητές. Η Γεωργία κατατάχτηκε αντάρτισσα το Μάη στη δύναμη του αρχηγείου ανταρτών Παρνασσίδος, με πολιτικό καθοδηγητή τον Διαμαντή, στρατιωτικό αρχηγό τον Νικηφόρο και καπετάνιο τον Θησέα.
Στην αρχή έπιασε δουλιά στο νοσοκομείο, όπου είχαν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτοι τραυματίες. Την περιγράφει η συντρόφισσά της Ντίτα Νέτσου - Δημητρίου σε μια μαρτυρία που δημοσιεύτηκε πριν από πολλά χρόνια στο βιβλίο «Γυναίκες στην Αντίσταση» από την Κίνηση «Η Γυναίκα στην Αντίσταση».
...«Ηταν μια παχουλή χωριατοπούλα, με σκασμένα από τον αέρα σταρένια μάγουλα. Με την πρώτη ματιά σού έδινε την εντύπωση ότι έβλεπε τους ανθρώπους με χαμογελαστή ντροπαλότητα, θα 'λεγες με δειλία. Πλάνη όμως ήταν η εντύπωση αυτή. Το ντροπαλό της ύφος φανέρωνε βέβαια σεβασμό απέναντι στους συνανθρώπους της. Τον κόσμο όμως η Γεωργία τον έβλεπε δυναμικά... Δούλευε όχι απλώς για να αντιμετωπίζει ό,τι τύχαινε μπροστά της, μα όπως δουλεύουν όσοι έχουν μια συνολικότερη έγνοια και θεωρούν δικό τους ένα ευρύτερο έργο.
Στη φωτιά της μάχης
Γρήγορα η Γεωργία ζήτησε να εγκαταλείψει το νοσοκομείο και να πάει σε τμήμα της πρώτης γραμμής. Την τοποθέτησαν στον 1ο Λόχο του Αρχηγείου που είχε ονομαστεί 1/36 Τάγμα. Στρατιωτικός αρχηγός ο Καλλίας (Χαράλαμπος Μώκος, μόνιμος ανθυπολοχαγός) πολιτικός καθοδηγητής ο Δήμος (Γιάννης Μαλούκος) και καπετάνιος ο Παναγιώτης Τζιβάρας.

Η Γεωργία έγινε μάχιμη αντάρτισσα της πρώτης γραμμής χωρίς ν' αφήσει τα καθήκοντά της σαν νοσοκόμα. Ετσι πολεμούσε σε δύο μέτωπα. Επρεπε να αντιμετωπίσει τους εχθρούς και συγχρόνως να σπεύδει ακάλυπτη στο πλευρό κάθε αντάρτη που τον εύρισκε το βόλι.
Αλλά και στις αδιάκοπες πορείες, πάντα είχε κάποιους να φροντίζει, άρρωστους ή τραυματίες. Στις μάχες πολλούς έσωσε, ενώ άλλοι πιο άτυχοι και χτυπημένοι καίρια πέθαναν στα χέρια της.
Τον Οκτώβρη του 1943 στην τριήμερη μάχη στα Δερβενοχώρια πολέμησε στην πρώτη γραμμή τους κατακτητές. Η Γεωργία, άυπνη και νηστική, αλλά συνεχώς σε κίνηση, έπρεπε να συνδράμει τους ταλαιπωρημένους αντάρτες.
Υστερα από μια πορεία - Γολγοθά έφτασε στον Παρνασσό μέσα σε μανιασμένες χιονοθύελλες με τους μισούς περίπου άντρες του τάγματος. Τους άλλους τους ανέλαβαν οι οργανώσεις στα χωριά της διαδρομής. Η φήμη της Γεωργίας έφτασε σε όλα τα αντάρτικα τμήματα της περιοχής, αλλά και σ' όλα τα χωριά της Ανατολικής Ρούμελης. Ομως η μοίρα τής είχε στήσει ενέδρα, σ' αυτήν και τους συντρόφους της δίπλα στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας της Κουκουβίστας.
Εδώ, ανάμεσα στα πυκνά έλατα, σ' ένα μικρό άνοιγμα και μέσα στο χιόνι, ένα τμήμα Γερμανών είχε στήσει παγίδα».
Ο θάνατος ντύθηκε στα άσπρα
«Πρέπει να πήγαν εκεί οδηγημένοι από κάποιον γνώστη της περιοχής», διηγείται η Ντίτα, μαχήτρια και η ίδια. «Ντυμένοι έως κάτω με άσπρους μαντύες, είχαν γίνει ένα με τη γενική ασπρίλα του τοπίου. Και το χιόνι, που έπεφτε συνέχεια, είχε καλύψει τις πατημασιές τους και ξεγέλασε τους ανιχνευτές του λόχου. Τριάντα πέντε αντάρτες μπήκαν έτσι στον κλοιό. Και τους θέρισαν ακαριαία οι Γερμανοί. Στην ενέδρα αυτή, μέσα στον κλοιό και η Γεωργία. Αφησε και τους Γερμανούς ακόμα άφωνους με την τόλμη της. Είναι από τα απίστευτα ότι η ίδια σώθηκε μέσα από εκείνη τη φωτιά, χωρίς να δοκιμάσει ούτε στιγμή να φυλαχτεί. Κεραυνοβολημένη από την οδύνη της για το απίστευτο μακελειό γύρω της, ορμούσε από τον ένα στον άλλο στους συναγωνιστές που σωριάζονταν γύρω της και βογκούσαν ξεψυχώντας. Πάσκιζε να τους συμπαρασταθεί. Και το χιόνι γύρω της βαφόταν ραγδαία κόκκινο, από το ποτάμι το αίμα, που χυνόταν από τις πληγές των παλικαριών και άχνιζε.
- Ζωντανή αυτήν να την πιάσουμε! - είχε αντηχήσει από τις θέσεις των Γερμανών μια κραυγή ελληνόφωνη μέσα στο μακελειό.
Κι αυτό ίσως εξηγεί έως ένα βαθμό πως η Γεωργία σώθηκε. Πρόλαβε την τελευταία στιγμή, που οι Γερμανοί πετάχτηκαν ορθοί από τις κρύπτες τους και πήδησε πίσω από το διπλανό όχτο.
Την κάλυπταν οι δυο διμοιρίτες της εξοντωμένης διμοιρίας, ο Τρικούπης (Αντώνης Νικολάου) και ο Γκούρας (Θανάσης Δρούκαλης)που γλίτωσαν σχεδόν από ένα θαύμα. Οι τρεις τους ήσαν οι μόνοι που σώθηκαν από το θανατικό. Και τέταρτος, ο τυχερός των τυχερών, ο Κώστας Μπάκας (Παπάς) που γλίτωσε με δεκαεφτά τραύματα. Οι Γερμανοί δεν πρόλαβαν να του ρίξουν κι αυτού τη χαριστική βολή, γιατί από πίσω πλάκωσαν με ιαχές οι άλλες δυο διμοιρίες του χαροκαμένου λόχου και ο Καραλίβανος με τους δικούς του, παλεύοντας και με το ένα μέτρο χιόνι».
Μια βουβή παρέλαση
«Συντάραξε όλη την περιοχή το μακελειό του λόχου όπου υπηρετούσε η Γεωργία. Μέσα στους νεκρούς της Αγίας Τριάδας και οι τρεις διοικητές του, ο Καλλίας, ο Δήμος κι ο Παναγιώτης Τζιβάρας. Το αποδεκατισμένο τμήμα ανακλήθηκε αμέσως στην Αμφισσα. Από τα χωριά όπου περνούσε έβγαιναν ο κόσμος βουβός στους δρόμους. Στην Αμφισσα διαδόθηκε αστραπή το νέο, μόλις ζύγωσε ο λόχος.
- Ο λόχος! Ερχεται ο λόχος! αντήχησε κάποια στιγμή μια κραυγή. Κι έτρεχαν από παντού άντρες και γυναίκες.
Είχε μπει κιόλας ο λόχος στην πόλη. Βάδιζαν συνταγμένοι κατά τριάδες. Μπροστά ο Γκούρας και ο Τρικούπης. Είχαν ανάμεσά τους την Γεωργία. Ηταν μια τιμή που της άξιζε και με το παραπάνω.
Σε λίγες μέρες άρχισαν να ακούγονται και τραγούδια του λαού σε διάφορα χωριά, για το χαλασμό της Αγίας Τριάδας. Εφκιασε και η Γεωργία ένα τέτοιο τραγούδι».
Ο λαός θα την τραγουδά;
Ποια ήταν η συνέχεια; Η Γεωργία εξακολούθησε να πολεμά. Και όταν το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ διέταξε να δημιουργηθούν ανταρτοομάδες γυναικών σε κάθε μεγάλη μονάδα του αντάρτικου στρατού, η Διοίκηση της ΙΙ Μεραρχίας (Αττικοβοιωτίας) κάλεσε την Γεωργία στη μεραρχιακή ανταρτοομάδα γυναικών. Η Διοίκηση του Συντάγματος της είχε ήδη κάνει πρόταση να προβιβαστεί στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού για ανδραγαθία και να της απονεμηθεί το Αριστείο του Απελευθερωτικού Αγώνα.
Στη διάρκεια του Εμφυλίου η Γεωργία κατέφυγε στην Αθήνα με ό,τι φορούσε και τίποτ' άλλο. Παντρεύτηκε τον συναγωνιστή της Τάκη Παπανακλή, που είχε αντικαταστήσει το Δήμο στη διοίκηση του λόχου της. Δούλεψε σκληρά μαζί του για να μεγαλώσουν το κοριτσάκι τους.
Ομως, το 1974, μια δεύτερη ενέδρα την έριξε κάτω. Ηταν η ενέδρα του καρκίνου, πιο φαρμακερή και ύπουλη από την ενέδρα του χιονισμένου θανάτου.
- Τούτος ο... Γερμανός δεν πολεμιέται... έλεγε χαμογελώντας καθώς η ζωή έφευγε από μέσα της...
Κι από τότε ζει - και θα ζει - στη μνήμη του λαού μας...

Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Από www.femnetsalonica.gr

Μάγεψαν οι Μούσες

Σε μία υπέροχη βραδιά χθες στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, το χορευτικό συγκρότημα Ισιδώρα Ντάνκαν " και ο ο τζαζίστας Δημήτρης Βασιλάκης, μάγεψαν το κοινό με την παράστασή τους "Απόλλων και Μούσες". Η τέχνη του χορού ξεδιπλώθηκε υπέροχα κάτω από τους ήχους του σαξοφώνου του Δημήτρη Βασιλάκη και αρμονικά χάρισαν ένα αποτελέσμα που δίκαια δέχτηκε το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου. Απο www.delphi.gr

Δελτίο Τύπου για το ΠΑΝΦΩΚΙΣ απο την Νομαρχία Φωκίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ιδιαίτερη ικανοποίηση από τη 2η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος ΠΑΝΦΩΚΙΣ


Με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης που συνεδρίασε στην Άμφισσα, υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Αθανάσιου Μπούρα.
Ο Νομάρχης Φωκίδας κ. Νικόλαος Φουσέκης αναφερόμενος στην πρόοδο του προγράμματος σημείωσε πως από τα 33 έργα που εγκρίθηκαν στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης, 13 έργα συνολικού προϋπολογισμού 15,5 εκατομμυρίων ευρώ (που αντιπροσωπεύει το 30,3% των ενταχθέντων έργων) έχουν ήδη δημοπρατηθεί και ...βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ (αντιπροσωπεύει το 50,4% των ενταχθέντων έργων), είναι έτοιμα προς δημοπράτηση. Συνεπώς σε ποσοστό πάνω από 80% τα ενταχθέντα με την 1η Επιτροπή Παρακολούθησης έργα, έχουν προωθηθεί ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Προγράμματος.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «ΠΑΝΦΩΚΙΣ» συνολικού ύψους 120εκ.€ σχεδιάστηκε με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας και της Αναπτυξιακής Φωκικής Α.Ε. και στοχεύει τα επόμενα χρόνια παράλληλα και συμπληρωματικά με το Ε.Σ.Π.Α. (Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για τη Φωκίδα.
Ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του νομού με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση και συνοχή, η διαφύλαξη των φυσικών πόρων και η ανάδειξη των στοιχείων που συνθ’ετουν τη φυσική και πολιτιστική του κληρονομιά.
Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος «ΠΑΝΦΩΚΙΣ» στο Νομό Φωκίδας έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας.


ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ
• Μελέτη γέφυρας στη θέση Στενό Μόρνου 1.500.000
• Βελτίωση συνδετήριου δρόμου Δήμου Λιδωρικίουμε Δήμους Τολοφώνος και Ευπαλίου (από το ΤΔ Αμυγδαλιάς έως ΤΔ Μηλιάς) 4.900.000
• Βελτίωση συνδετήριου δρόμου Δήμου Λιδωρικίου και Δήμου Καλλιέων (από το ΤΔ Κονιάκου έως ΤΔ Κάτω Μουσουνίτσας 4.000.000
• Μελέτη επέκτασης και αναβάθμισης του Λιμενοβραχίονα Λιμένα Ιτέας 250.000
• Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης στο ΤΔ Γαλαξιδίου 425.000
• Ανάπλαση οδού Οσίου Λουκά στο ΤΔ Δελφών 1.785.000
• Αναπλάσεις Δημοτικών Διαμερισμάτων Δήμου Άμφισσας 1.800.000
• Διαμόρφωση - Ανάπλαση Τοπικών Διαμερισμάτων Δήμου Λιδωρικίου 1.340.000
• Αναπλάσεις χώρων στο Δήμο Δεσφίνας 2.357.000
• Έργα ανάπτυξης Τοπικών Διαμερισμάτων Δήμου Ευπαλίου 688.000
• Ανάδειξη περιβάλλοντα χώρου Μουσείου Αρτοτίνας Δήμου Βαρδουσίων 805.000
• Αγορά ακινήτου για πινακοθήκη Σπύρου Παπαλουκά στην Άμφισσα 600.000
• Εργασίες αποπεράτωσης κολυμβητηρίου Άμφισσας 2.350.000
• Κατασκευή καινοτομικού Μουσείου ¨ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ¨ στο Χάνι της Γραβιάς 8.000.000

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ
• Βελτίωση οδοποιίας στον ελαιώνα της Άμφισσας 1.500.000 (Πρόκειται για έργο το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα από το έργο «Άρδευση Ελαιώνα Άμφισσας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη)
• Τοίχος αντιστήριξης της υφιστάμενης οδού Αθανασίου Διάκου Δ.Δ. Δελφών 3.500.000 (Απεντάσσεται προσωρινά μέχρις ότου επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την ωρίμανση του έργου.)
• Μελέτη οριοθέτησης οικισμών Νομού Φωκίδας (Α΄ φάση) 125.000 (Η οριοθέτηση θα γίνει μέσα από το πρόγραμμα Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) που εκπονείται από τους Δήμους του Νομού)
• Μελέτη Πανελλήνιου Πρότυπου Κέντρου Ιστορικών Πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κεντρική Ελλάδα με παράθυρο το Χάνι Γραβιάς "ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ 453.000 (Η μελέτη ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το Δήμο Γραβιάς)
• Μελέτη σκοπιμότητας κατασκευής θεάτρου με εικονική πραγματικότητα "Cosmorama" στην Άμφισσα 50.000 (Παρουσίασε ανυπέρβλητα προβλήματα στην «ωρίμανσή» του)


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για να πετάξει το πουλί

Η φυγή των μεγαλο-υπόπτων για το σκάνδαλο της Ζίμενς στην Γερμανία και από εκεί στην Λατινική Αμερική μοιραία προκάλεσε στον μπλόγκερ μνήμες περίεργες και ενοχλητικές. Γιατί η φυγή στην γερμανική κοιτίδα της κλοπής και από εκεί σε χώρες που με ασφάλεια θα ξεκοκαλιστούν τα κλοπιμαία, δεν είναι πρωτόγνωρη ούτε πρωτοφανής.

Την εσπέρα της 12ης Σεπτεμβρίου 1944, αναχώρησε από την Αθήνα μία αμαξοστοιχία με δύο βαγόνια. Ήταν το "τραίνο της μεγάλης φυγής" που κουβαλούσε τους πιο διακεκριμένους δωσίλογους και συνεργάτες του Ράιχ, την αφρόκρεμα των Ελλήνων εθνικοσοσιαλιστών. Το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου το τραίνο έφτασε στο σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου παρέλαβε τους χιτλερικούς της συμβασιλεύουσας, που ένιωθαν τον ασφυκτικό κλοιό από την επικείμενη κατάρρευση του ναζιστικού Ράιχ, και την αναπότρεπτη είσοδο των τμημάτων του ΕΛΑΣ στην Θεσσαλονίκη.

Ο Στράτος Δορδανάς στο βιβλίο του "Έλληνες εναντίον Ελλήνων", αναφέρει την χαρακτηριστική περίπτωση της ενδοξότερης χιτλερικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης, του ......πλέον έμπιστου συνεργάτη των Ναζί, Λάσκαρη Παπαναούμ ο οποίος πούλησε με τρόπο "κανονικό" δηλαδή με συμβόλαια και όλους τους τύπους, τις μεγάλες εβραϊκές περιουσίες που είχε αρπάξει ένα χρόνο νωρίτερα, όταν οι Εβραίοι της πόλης έπαιρναν το δρόμο για το Άουσβιτς με τα τραίνα του θανάτου, εισπράττοντας τα λύτρα του αίματος σε χρυσές λίρες. Όλα τα χρήματα που εισέπραξε ο Παπαναούμ από τις μεταβιβάσεις των εβραϊκών ακινήτων, κατατέθηκαν στην Τράπεζα του Ράιχ. Τα εμπορεύματα των επιχειρήσεων που πούλησε μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς αλλά και αεροπορικώς (!) στην πατρίδα του εθνικοσοσιαλισμού. Ο ίδιος έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης με υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Βέρμαχτ. Η συνδρομή των ναζί στον καλό τους συνεργάτη ήταν πραγματικά αμέριστη. Φυσικά ο μέγας εξολοθρευτής των Εβραίων της Θεσσαλονίκης Λάσκαρης Παπαναούμ δε θα επιστρέψει στην Ελλάδα ποτέ, όπως και πολλοί άλλοι...

Άλλωστε η κατοχύρωση των κλεμμένων που βγήκαν από τις υπό κατοχή χώρες, έγινε κυρίως από τις τράπεζες της ουδέτερης Ελβετίας, το κράτος - τραπεζίτη του Χίτλερ, το οποίο σκοπίμως άφησαν οι Ναζί έξω από το πεδίο του πολέμου για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις "υπηρεσίες" του ως κλεπταποδόχου (Χάγκεν Φλάισερ : "Οι πόλεμοι της μνήμης"). Γιατί οι μεγαλοναζί ήταν κυρίως ληστές και πλιατσικολόγοι. Έτσι με τα κλοπιμαία στα χέρια πολλοί ναζιστές κατέφυγαν στην Λατινική Αμερική. Ωστόσο οι λίγοι που θα επιστρέψουν και θα δικαστούν στην Ελλάδα ανέλυσαν επαρκώς, δικαιολογώντας τη στάση τους, τον αγώνα που έδωσαν μέσα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ενάντια στον ερυθρό κίνδυνο...

Αλλά ας επανέλθουμε στην αμαξοστοιχία της φυγής. Μετά από περιπέτειες, βλέπετε τα συμμαχικά αεροπλάνα αλλά και οι βαλκάνιοι παρτιζάνοι (Γιουγκοσλάβοι και οι Αλβανοί) προσπάθησαν να τους χαλάσουν το ταξίδι, το τραίνο της μεγάλης φυγής έφτασε στην Βιέννη, στις 3 Οκτωβρίου 1944 . Λίγες ημέρες αργότερα θα αποχωρούσαν συντεταγμένα μαχόμενα από την ελληνογιουγκοσλαβική μεθόριο, μαζί με τον στρατό της Βέρμαχτ, τα σώματα των ενόπλων γερμανοντυμένων, όπως αυτό του διαβόητου, απότακτου του 1935, συνταγματάρχη Γεωργίου Πούλου με καταγωγή από την ορεινή Ναυπακτία, που κοσμεί την έναρξη του ποστ. Ο ναζιστής Πούλος παρέμεινε στην ιστορία για τις θηριωδίες του στην Βόρεια Ελλάδα.

Στην Αυστρία θα συγκεντρωθούν όλοι οι Έλληνες χιτλερικοί, όπου θα σχηματίσουν τον Νοέμβριο του 1944 την "εξόριστη ελληνική κυβέρνηση της Βιέννης" υπό την προεδρία του εκ τσαρικής Ρωσίας τραπεζίτη, Έκτορα Τσιρονίκου, "αντιπρόεδρου και υπουργού οικονομικών" στην δωσίλογη κυβέρνηση του Ι. Ράλλη. Ο G. Aly στο βιβλίο του "Το λαϊκό κράτος του Χίτλερ" υποστηρίζει ότι ο Έκτωρ Τσιρονίκος φρόντισε για την πώληση από Έλληνες χρηματομεσίτες, του κλεμμένου χρυσού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο χρηματιστήριο Αθηνών, με σκοπό να εφοδιαστεί η Βέρμαχτ με το απαραίτητο ρευστό που χρειαζόταν για τις ανάγκες των μονάδων κατοχής.

Τον Δεκέμβριο του '44 ενώ μαίνονταν οι μάχες στην Αθήνα μεταξύ των Ελασιτών και των Εγγλέζων, η ραδιοφωνική εκπομπή των Ελλήνων εθνικοσοσιαλιστών από το περικυκλωμένο Ράιχ, καλούσε τους Έλληνες να κάνουν υπομονή δύο μήνες μέχρι να επανέλθει ο γερμανικός στρατός να τους ελευθερώσει!

Μεταξύ άλλων στην "κυβέρνηση της Βιέννης" συμμετείχε και ο "υπολοχαγός" στο γερμανοντυμένο σώμα του Πούλου, Ξενοφών (Φον) Γιοσμάς, ο οποίος αφού εξασφάλισε μεταπολεμικά χάρη από τον βασιλιά Παύλο, βαπτιζόμενος στην εμφυλιακή κολυμπήθρα του Σιλωάμ ως πολέμιος των κομμουνιστοσυμμοριτών, ίδρυσε το 1960 στην Θεσσαλονίκη, τον "Σύνδεσμο αγωνιστών και θυμάτων της εθνικής αντιστάσεως Βορείου Ελλάδος", με έμβλημα τον σταυρό της Βέρμαχτ!!!

Αργότερα το 1966 ο Γιοσμάς έκατσε στο σκαμνί κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μάιο του 1963, ως ηγετικό μέλος της "καρφίτσας" με ένα βούλευμα - καταπέλτη που περιείχε αναφορές στο ναζιστικό παρελθόν του, ενώ με απόφαση του ανακριτή Χρήστου Σαρτζετάκη είχε ήδη προφυλακιστεί. O φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Σ. Γκοτζαμάνης ήταν μέλος του συνδέσμου του Γιοσμά. Τις ημέρες της δίκης ο Γιοσμάς έλεγε "εγώ φταίω που ήρθα από την Γερμανία δια να αποδυθώ εις εθνικούς αγώνας" (Σ. Δορδανάς στο "Εχθρός εντός των τειχών" επιμέλεια έκδοσης Ι. Μιχαηλίδης, Ηλ. Νικολακόπουλος, Χ. Φλάισερ). Στην απολογία του είπε το καταπληκτικό "τους Γερμανούς τους αγαπούσα και αυτοί με θεωρούσαν τον υπ' αριθμό ένα τίμιον Έλληνα". Η δικαιοσύνη ωστόσο εκτίμησε τον πατριωτικό του ρόλο και ο Γιοσμάς καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης ενός έτους για...διατάραξη κοινής ησυχίας προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστος το "εθνικόν του έργο" στην υπηρεσία της Χούντας των συνταγματαρχών που ακολούθησε.

Έτσι λοιπόν αγαπητοί φίλοι μην ανησυχείτε για το πως θα ξεκαλοκαιριάσουν οι φυγάδες της Ζίμενς, αγκαλιά με τα κλοπιμαία. Αυτοί που τους άφησαν να φύγουν, ξέρουν πολύ καλά τι έκαναν. Γιατί για να πετάξει το πουλί πρέπει κάποιος να του ανοίξει την πόρτα. Και που ξέρετε. Μπορεί να ηγηθεί ο Χριστοφοράκος εκεί στην ξενιτιά των εντολέων του, κάποιας εθνικής κίνησης στα πρότυπα του Έκτορα Τσιρονίκου και του Φον Γιοσμά, για τη σωτηρία της πατρίδας από τους καταχραστές του δημόσιου πλούτου, για να σωθεί επιτέλους ο τόπος από τη διαφθορά, τη σήψη και τους απατεώνες.
Από http://vasikosmetoxos.blogspot.com/

Η " Γιορτή της Τράτας" στην Ερατεινή

Η "Γιορτή της Τράτας" που γίνεται κάθε χρόνο στην Ερατεινή θα πραγματοποιηθεί φέτος το Σάββατο 20 Ιουνίου 2009.
Η γιορτή της τράτας έχει γίνει παράδοση και κατά την ημέρα εκείνη προσφέρονται δωρεάν ψητά ψάρια στους επισκέπτες ( σαρδέλες) ενώ υπάρχουν μουσικά συγκροτήματα και χορός.
Είναι το πρώτο πανηγύρι του καλοκαιριού δίπλα στην θάλασσα.
Μην χάσετε αυτήν την μοναδική ευκαιρία για διασκέδαση.
Το καλοκαίρι έφτασε και μας προσκαλούν τα ακρογιάλια και οι μεζέδες.

Παραμένει εκτός λίστας για το 2010 το Ράλι Ακρόπολις

Αθήνα
Ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο εθνικός μας αγώνας δεν θα συμπεριλαμβανόταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι την επόμενη σεζόν, στο πλαίσιο του rotation ανά δύο χρόνια των αγώνων που εφαρμόζεται από φέτος.

Ωστόσο υπήρχε η ελπίδα να μπει ως αντικαταστάτης, ύστερα από την απόφαση του Μόντε Κάρλο να συνεχίσει και του χρόνου στο IRC (Intercontinental Rally Challenge), αλλά και την απώλεια των υποψήφιων ράλι της ... Ινδονησίας και της Ρωσίας.

Τελικά η εταιρία-promoter του πρωταθλήματος, ISC, αποφάσισε να βάλει το πρόγραμμα τους αγώνες της Μ. Βρετανίας, της Πορτογαλίας και της Φινλανδίας, αγνοώντας το Ακρόπολις και το Ράλι Σαρδηνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Autosport.

Επίσης, η ISC κράτησε στο καλεντάρι την Βουλγαρία, το τρίτο νέο event που ήταν εξ αρχής προγραμματισμένο να μπει στο WRC, ωστόσο συμπεριέλαβε την Αργεντινή ως αναπληρωματικό αγώνα για παν ενδεχόμενο.

Τέλος, ο αριθμός των αγώνων αυξήθηκε από 12 σε 13, ύστερα από την επαναφορά και του Ράλι Καταλονίας.

Η λίστα αυτή αναμένεται να πάρει την έγκριση της FIA, καθώς πηγές εντός της Ομοσπονδίας ξεκαθαρίζουν ότι η διαμόρφωση του αγωνιστικού προγράμματος αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του promoter.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το Ράλι Ακρόπολις θα διεξαχθεί το τριήμερο 12-14 Ιουνίου, έχοντας ως νέα βάση το Λουτράκι.

Το προτεινόμενο καλεντάρι του WRC για το 2010:
1. Ράλι Σουηδίας
2. Ράλι Μεξικού
3. Ράλι Πορτογαλίας
4. Ράλι Ιορδανίας
5. Ράλι Τουρκίας
6. Ράλι Νέας Ζηλανδίας
7. Ράλι Βουλγαρίας
8. Ράλι Φινλανδίας
9. Ράλι Γερμανίας
10. Ράλι Ιαπωνίας
11. Ράλι Κορσικής
12. Ράλι Καταλονίας
13. Ράλι Μ. Βρετανίας
Απο in.gr