Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Το κυνήγι του Θησαυρού

To Κυνήγι Θησαυρού είναι μια ερευνητική ταινία για την υπόθεση της μεταλλουργίας χρυσού στην Βόρεια Χαλκιδική. Αφιέρωμένο στους κατοίκους της Ολυμπιάδας που με τον πολύχρονο αγώνα τους κατάφεραν αυτό, που φαινόταν αδύνατο.
Με την ελπίδα, οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς και των γύρω περιοχών να καταφέρουν το ίδιο.
Keep reading →

Καπιταλισμός ή σοβαρότητα

Σφοδρή σύγκρουση επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό γύρω από το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».
Στη Νέα Δημοκρατία το πήραν ως χυδαίο υπαινιγμό και γίνανε θηρία.
Δεν μπορείς να συκοφαντείς μια ολόκληρη παράταξη, επειδή φοράει κράνη με κέρατα και πίνει ξινισμένο γάλα γαϊδούρας από τα κρανία των αντιπάλων της, είπε ο Κώστας Καραμανλής.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ιδρυτής της παράταξης είχε μόλις εφτά γυναίκες και ήξερε να γράφει και το όνομά του.
Όταν ο Οδόακρος Καραμανλής έκανε επιδρομές στα παράλια της Νορμανδίας, εσείς φωνάζατε έξω από την ΕΟΚ, συμπλήρωσε με νόημα.
Κατόπιν συγκάλεσε εκτάκτως το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος στην σκηνή του.
Το πολιτικό συμβούλιο αποτελείται από τους φυλάρχους του κόμματος και τα άλογά τους.
Φάγανε ωμό κρέας και ανταλλάξανε ροπαλιές πάνω στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα.
Αποφασίσανε αμέσως μετά τις εκλογές να λεηλατήσουνε τα ασφαλιστικά ταμεία.
Και να πάρουνε μερικές χιλιάδες αιχμαλώτους να τους πουλήσουνε δούλους στον Φλεξικιούριτη.
Οι υπόλοιποι θα την γλιτώσουν με σκληρή φορολογία.
Την ίδια στιγμή στη Ρώμη, οι συγκλητικοί Προβόπουλος, Δασκαλόπουλος, Μυλωνάς και Μίχαλος, τρώγανε κυπρίνο γεμιστό με πλακούντα γουρούνας και σταφύλια και συζήταγαν για τα σκληρά μέτρα που πρέπει να πάρουμε μπροστά στην οικονομική κρίση.
Ο Πρετεντέρης τούς ψυχαγωγούσε παίζοντας στην άρπα αποσπάσματα από την Οδύσσεια.
Λιοντάρια και κατάδικοι πρέπει να συνεργαστούν για να βγει η χώρα από την κρίση, συμφώνησαν.
Το δίλημμα είχε θέσει από τη γιούρτα του ο Γκούθερ Παπανδρέου στο περιθώριο της λεηλασίας που διοργάνωσε η Βησιγοτθική Διεθνής στην Υπερδνειστερία.
Τελικά, αποφάσισε να τα συνδυάσει και τα δύο και αγόρασε 2.000 σκλάβους αγνώστου προελεύσεως από τον Φλεξικιούριτη.
Α, από τη Λούξεμπουργκ βγήκε το σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα; Νομίζαμε ότι το είπε η Άννα Διαμαντοπούλου για την οδηγία Μπολκεστάιν.
Ή μήπως ήταν ο Χρήστος Παπουτσής;
Ακούστηκε και τότε που πλακωνόταν η σοσιαλδημοκρατία με τη δεξιά σε ολόκληρη την Ευρώπη για το πώς θα προωθήσουν από κοινού την ελαστική απασχόληση.
Ιστορική ήταν εκείνη η μάχη. Αντάλλαξαν επιθετικές προπόσεις και ευχές για καλές διακοπές.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναρωτιέται πάντως μήπως το παράχεσε με τον σοσιαλισμό.
Τι να έλεγε όμως; Κοινωνική λογοδοσία ή βαρβαρότητα, ακούγεται κάπως αδύναμο.
Και για να είμαστε ειλικρινείς, η γραμμή Παπανδρέου κινείται πιο πολύ προς τη βαρβαρότητα με καινοτομία, αποκέντρωση και συμμετοχή για τον πολίτη.
Μην το βλέπετε έτσι. Αν ονομάσεις τη βαρβαρότητα «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», ακούγεται πιο συγκροτημένο.
Εντύπωση μας έκανε ο Πρετεντέρης, που είπε ότι το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι ένα παρωχημένο δίλημμα που τέθηκε μπροστά στην ανείπωτη φρίκη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Γιατί; Έχει κάτι ο Πρετεντέρης εναντίον του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου;
Επίσης δεν κατανοούμε τι ζόρι τραβάει με τον σταλινισμό. Αμφισβήτησε ποτέ ο σταλινισμός το δικαίωμα των καλοπληρωμένων δημοσιογράφων να υπερασπίζονται την εξουσία;
Απο Βοιωτικά

Αλλάζει ο κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας υπέγραψε απόφαση συγκρότησης ομάδας εργασίας για την αλλαγή του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΑΝ και έχει ως αντικείμενο τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, την επεξεργασία των προτάσεων και την υποβολή της τελικής εισήγησης για το νέο κανονισμό.

Στις εργασίες της επιτροπής έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους έως τις 30 Νοεμβρίου 2009. Ο νέος κανονισμός πρόκειται να είναι πλήρως εναρμονισμένος με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους σύγχρονους κανόνες και τεχνικές για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Ο ΚΜΛΕ αποτελεί βασικό νομοθετικό εργαλείο στο οποίο καθορίζονται οι αρχές και οι τρόποι για την ορθολογική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, οι βέλτιστες τεχνικές, οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των περιοίκων.

Η φωτιά καθυστέρησε τις εξετάσεις στην Γραβιά

Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωϊ στη Γραβιά όταν η πυρκαγιά που ηταν κοντά στην περιοχή έκοψε την παροχή ρεύματος με συνέπεια να μην υπάρχει τρόπος να ληφθούν τα θέματα των εξετάσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου «εξαιτίας παρακείμενης πυρκαγιάς, παρατηρήθηκε μικρή καθυστέρηση στην παραλαβή των θεμάτων στο Εξεταστικό Κέντρο του ΓΕΛ Γραβιάς, καθώς υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης. Η Δ.Ε.Η. αποκατέστησε την βλάβη και ενώ πλησίαζε περιπολικό από την Δ/νση Φωκίδος με τα θέματα, αυτά τελικά παρελήφθησαν κανονικά από τον υπολογιστή του σχολείου»

27 συνδυασμοί στις ευρωεκλογές

Ανακηρύχτηκαν την Κυριακή από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων τα οποία έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009.
Συνολικά 27 ψηφοδέλτια θα τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων, ενώ υπήρξαν και αποκλεισμοί για τυπικούς λόγους, οι σημαντικότεροι των οποίων είναι οι ακόλουθοι. Από τον συνασπισμό των κομμάτων Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) (Α. Τσίπρας), δεν ανακηρύσσονται τα εξής κόμματα:...
1) ΔΗΚΚΙ - Κεντρική Επιτροπή
2) Κίνηση Ενεργών Πολιτών
3) Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς
4) Κόκκινο
5) Ξεκίνημα
6) Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας
7) Ομάδα ΡΟΖΑ
Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, τα επτά κόμματα δεν μπορούν να συμμετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν κατέθεσαν τις ιδρυτικές πράξεις τους, ενώ διευκρινίζεται ότι το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει τους υποψηφίους των κομμάτων αυτών να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές.
Παράλληλα, από το ΚΚΕ ο Εμμανουήλ Συντιχάκης δεν ανακηρύχθηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής για τυπικούς λόγους (δεν αναγράφεται στην σχετική αίτηση το έτος γεννήσεως και το δημοτολόγιο που είναι εγγεγραμμένος).
Από το κόμμα Οικολόγοι Πράσινοι ο Ντεϊλι Ρος Μαρτιν δεν ανακηρύχτηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής για τυπικούς λόγους (δεν προσκομίστηκε βεβαίωση από το κράτος καταγωγής του (Βρετανία) ότι δεν έχει εκπέσει του δικαιώματος του εκλέγεσθαι).
Κατόπιν αυτών τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που μπορούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, είναι:
1) Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής),
2) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) (Γ. Παπανδρέου),
3) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα),
4) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) (Α. Τσίπρας),
5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης),
6) Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (ΠΑ.Μ.ΜΕ.) (Σ. Παπαθεμελής),
7) Δράση (Σ. Μάνος, Α. Αβραντίνης, Α. Αϊβαλιώτης, Α. Καρίπογλου. Ι. Κτιστάκης, Ι. Μπουτάρης,
8) Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης),
9) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος)
10) Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.) (Ν. Καργόπουλος, Ν. Λεοντόπουλος, Σ. Στενός),
11) Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλιγιάννης),
12) Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής),
13) Οικολόγοι Ελλάδας - Κ. Παπανικόλας - Πολιτική Κάθαρση (Κ. Παπανικόλας),
14) Οικολόγοι Πράσινοι (εκτελεστική επιτροπή Φ. Δραγούμης, Ε. Ζώτου, Ο. Κολοκούρης, Α. Λεμπέση, Ε. Μυριβήλη, Ν. Χρυσόγελος),
15) ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (διοικούσα επιτροπή: Γ. Ζαφειρόπουλος, Ε. Κωνσταντινοπούλου, Δ. Γουρνάς),
16) Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Αν. Παπαδόπουλος, Π. Κουφοβασίλης,
17) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας, Σάββας Μιχαήλ),
18) Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Γεωργ. Τσαγκανέλιας),
19) Φιλελεύθερη Συμμαχία (Φωτ. Περλικός),
20) Κοινωνία (Εμμ. Βολουδάκης),
21) Λευκό (Κ. Ντάλιος),
22) Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο (Σ. Αναστασιάδης),
23) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) διοικούσα επιτροπή 13 ατόμων,
24) Πατριωτικό Ανθρωπιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΝΑ.Κ.) (Γ. Δόντας),
25) Κόμμα Νέων (Κ. Τοψόγλου),
26) Ελληνική Ενότητα (ΕΛ.ΕΝ.) (Β. Πρωτόπαπας) και
27) Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (Γ. Κόκκας).

Το θέατρο του παραλόγου με την ενεργοποίηση δικαιωμάτων για τις επιδοτήσεις

Δώσαμε 18 εκατομύρια Ευρώ στις Ενώσεις λέει ο Χατζηγάκης:
Αυθαιρετούν και παρανομούν όσες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών εξακολουθούν να εισπράττουν χρήματα για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων
Σε λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Α.Τ.Ε. το υπολειπόμενο ποσό των 18.651.028€ της ταμειακής διευκόλυνσης

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

Βάλατε στις Ενώσεις να ξεκαθαρίσουν ποιοί είναι αγρότες και δεν έχετε διευκρινήσει την διαδικασία πίστωσης και χρέωσης απαντά η ΠΑΣΕΓΕΣ:
«Τη στιγμή που καλούνται τώρα οι ΕΑΣ να διευκρινίσουν το περιεχόμενο του μητρώου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αντί του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, και αυτό μετά την αιφνίδια επιστολή του ΟΠΕΚΕΠΕ που εστάλη στις ΕΑΣ την Παρασκευή 22 Μαΐου και επιπλέον χωρίς να έχει διευκρινιστεί η διαδικασία πίστωσης και χρέωσης του λογαριασμού που πρόκειται να κατατεθεί στην ΠΑΣΕΓΕΣ για τη διασφάλιση της πολιτικής δέσμευσης που αφορά στην κάλυψη της δαπάνης ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, από το κράτος, καλό θα ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταματήσει να μετακυλύει τις ευθύνες του για την απίστευτη σύγχυση που έχει προκαλέσει στην ενεργοποίηση και την ψηφιοποίηση των δικαιωμάτων» επισήμανε σε δήλωσή του σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.
Ολόκληρη η δήλωση της ΠΑΣΕΓΕΣ
Το χρήμα των αγροτών ρέει άφθονο στις Ενώσεις ταυτόχρονα με τα πρόστιμα της Ευρωπαικής Ένωσης. Για ακόμα μια φορά φαίνεται οτι δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να ακολουθείται.