Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Συγκέντρωση της 1ης Μαίου

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας
καλεί σε συγκέντρωση για την εργατική πρωτομαγιά
στην πλατεία Λαού
κεντρικό σύνθημα έχει
Ταξική Ενότητα - Λαϊκή Συμμαχία
την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία
η συγκέντρωση έχει καλεστεί για τις 10:00

Ιός των χοίρων: Γιατί εξαπλώνονται και ποιους χτυπούν οι σύγχρονες επιδημίες

Τι προκαλεί την εξάπλωση νέων ιών στους ανθρώπους από τα ζώα (πτηνά, χοίροι, SARS) που απειλούν με πανδημίες;

Γιατί στο Μεξικό έχουν πεθάνει πάνω από 150 άτομα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα; Τι κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες και οι κυβερνήσεις; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Το κλειδί για να απαντηθούν αυτά κι άλλα ερωτήματα που προκύπτουν από την ταχεία εξάπλωση της «νέας» γρίπης των χοίρων (ή της γρίπης των πτηνών πριν 5 χρόνια) βρίσκεται στην τυφλή χωρίς προηγούμενο επιτάχυνση της ανάπτυξης βιομηχανικής παραγωγής κρέατος παγκοσμίως δίχως τα απαιτούμενα βιολογικά μέτρα υγιεινής.
Ιός των χοίρων: Γιατί εξαπλώνονται και ποιους χτυπούν οι σύγχρονες επιδημίες

Κι εδώ η ρίζα βρίσκεται στην οικονομία και στον τρόπο οργάνωσης της λειτουργίας της.

«Οι μοχλοί αυτής της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης στα πρότυπα του τυφλού ανταγωνισμού της «ελεύθερης αγοράς» είναι μια μικρή ομάδα πολυεθνικών που κρατούν στα χέρια τους τη ... διατροφική αλυσίδα», γράφει ο Μάικλ Ντέβις αρθρογράφος στη Guardian.

Πολυεθνικές

«Η κτηνοτροφία τις τελευταίες δεκαετίες (στις ΗΠΑ) έχει μεταμορφωθεί σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με την πετροχημική βιομηχανία, παρά με την ευτυχισμένη οικογενειακή φάρμα που μπορεί να θυμάται κάποιος από τα βιβλία του σχολείου»

Μεταξύ των τεράστιων εταιρειών είναι γίγαντες της αμερικανικής βιομηχανίας όπως Tyson, ConAgra, Cargill, Smithfield και ADM και ιαπωνικοί βιομηχανικοί κολοσσοί όπως Nippon Meats και Mitsubishi.

«Το 1965, για παράδειγμα, υπήρχαν 53 εκατ. χοίροι σε πάνω από 1 εκατ. φάρμες, σήμερα εκτρέφονται πάνω από 65 εκατ. χοίροι συγκεντρωμένοι σε περισσότερα από 65.000 συγκροτήματα βιομηχανικής εκτροφής», εξηγεί ο Μ. Ντέιβις.

Οι Cargill και ADM ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής σπόρων μεγάλη ποσότητα των οποίων κατευθύνεται στην παραγωγή ζωοτροφών. Η ADM είναι επίσης μεγάλος παίκτης στην παραγωγή πουλερικών με μονάδες την Κίνα.

Η Smithfield είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοίρων στον πλανήτη και παίκτης κλειδί στην επαρχία Γκουαντόνγκ της Κίνας.

Η Cargill και η Nippon Meats στην Ιαπωνία έχουν μεγάλα εκτροφεία στην Ταϊλάνδη.

Είναι εταιρείες που έχουν τεράστιες γραμμές παραγωγής ζώων στη Δύση. Τα 2/3 της παραγωγής πουλερικών παράγονται στη Βρετανία, με πάνω από 100.000 να εκτρέφονται στοιβαγμένα. Το ίδιο ισχύει και για τις βιομηχανικές μονάδες εκτροφής χοίρων, λέει ο Μάικλ Ντέβις.

Μεταλλάξεις

Σε τόσο τεράστιες μονάδες παραγωγής τα ζώα είναι πιο εκτεθειμένα σε αρρώστιες που μπορούν να εξαπλωθούν με ραγδαίους ρυθμούς και να μεταλλαχθούν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τον χρόνο που απαιτείται για την έγκαιρη αντιμετώπιση.

Οι εταιρείες για να αποφύγουν τέτοιες αρρώστιες «ντοπάρουν» τα ζώα με διάφορα αντιβιοτικά, μεταξύ αυτών και αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση ανθρώπινων ιώσεων.

Το ρίσκο αυτής της αντιμετώπισης είναι τεράστιο εάν η αντίσταση στα αντιβοτικά αναπτυχθεί και απλωθεί στους ανθρώπους.

Ηδη εδώ και καιρό γιατροί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και ανησυχίες για μια σειρά μολύνσεις και λοιμώξεις που αντιστέκονται σε πολλά αντιβιοτικά.

H γρίπη των χοίρων είναι πλέον του ανθρώπου. Είναι η ανάπτυξη ενός στελέχους ιού που συνδυάζει τη γρίπη των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων, στο οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός είναι παρθένος...

«Η κυριαρχία των πολυεθνικών στον τομέα της τροφής και της γεωργίας μας απειλεί όλους», σημειώνει ο Μάικλ Ντέβις.

Γιατί τόσοι θάνατοι στο Μεξικό; Ο ιός των φτωχών

Οι νέες επηδημίες είναι ταξικές, χτυπούν τους φτωχούς αλλά απλώνονται παντού αφού μεταφέρονται με τις αεροπορικές μετακινήσεις κι αυτό το ξέρουν και οι πλούσιοι... αλλά το αναγνωρίζουν αργά.

Eπιστήμονες που μίλησαν στα περιοδικά Science και Nature σύγκριναν την "πανδημία" που μπορεί να ξεσπάσει με την επιδημία της γρίπης το χειμώνα του 1918-19 που σκότωσε πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες του OHE έχουν εντοπίσει και τις συνθήκες που επιταχύνουν τη διάδοση τέτοιων ασθενειών.

Eίναι οι τεράστιες παραγκουπόλεις με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Στη γρίπη των πουλερικών έκθεση του OHE διαπίστωνε ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη -κυρίως στην Aσία και την Aφρική- βρίσκονται στοιβαγμένοι σε τέτοιες συνθήκες και στην επόμενη γενιά θα έχουν διπλασιαστεί.

Η έκθεση του OHE κατηγορεί ευθέως το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο και τα νεοφιλεύθερα πρόγραμματά του για τις άθλιες συνθήκες στις παραγκουπόλεις. H πρόληψη, οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρωτοβάθμιας υγείας, όλα έχουν πετσοκοφτεί από τα "σταθεροποιητικά" προγράμματα του ΔNT.

Η φτώχεια, ο υποσιτισμός και οι άθλιες συνθήκες στέγασης είναι το "λίπασμα" για να γιγαντωθεί κάθε επιδημία. Η "ελεύθερη αγορά" γιγαντώνει κάθε μέρα αυτές τις καταστάσεις καταστρέφοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων είτε πρόκειται για τον "Τρίτο Κόσμο" αλλά ακόμα και στη καρδιά του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, όπως στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Ισπανική γρίπη

Υπάρχει ένα φρικιαστικό προηγούμενο, που δείχνει ποιες είναι οι καταστροφικές προτεραιότητες του συστήματος. Η πιο θανατηφόρα πανδημία των νεότερων χρόνων ήταν η "ισπανική γρίπη" του 1918-1919. Υπολογίζεται ότι μέσα σε λίγους μήνες από την άνοιξη του 1918 μέχρι τις αρχές του 1919, κόστισε τη ζωή 20 εκατομμυρίων ανθρώπων (άλλοι υπολογισμοί μιλάνε για 40 εκατομμύρια).

Οταν ο πόλεμος τραβούσε όλα τα λεφτά με τα "πολεμικά ομόλογα" και το Ελντοράντο της "ελεύθερης αγοράς" οργίαζε μερικα χρόνια πριν τη Μεγάλη Υφεση του '30.

Τώρα, στις αυγές του 21ου αιώνα η επιστήμη έχει κάνει άλματα στην έρευνα και την αντιμετώπιση τέτοιων επιδημιών, αλλά παρόμοιες συλλογιστικές παραμένουν.

Οι φαρμακοβιομηχανίες, αντί να συνεργάζονται, προτιμούν να κρατούν τις πατέντες και τα δικαιώματά τους για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Η κόντρες με το Tamiflu της ελβετικής Roche και το Relenza της βρετανικής GlaxoSmithKline είναι ενδεικτικές από την προηγούμενη γρίπη των πουλερικών, όταν αρνούνταν να συνεργαστούν και ζητούσαν χρήμα για να προχωρήσουν.

Τώρα τα παζάρια με τις κυβερνήσεις για τα κονδύλια και την έρευνα φαρμακευτικών παρασκευασμάτων παραμένουν εμπόδιο, όσο το χρήμα παραμένει μακριά από το έλεγχο του δημόσιου συμφέροντας.

Κώστας Σαρρής, ksarris@pegasus.gr
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=9379&pubid=8239102

Κλειστές σήμερα τελικά 26 Νομαρχίες...

...παρά την αναστολή των κινητοποιήσεων της ΕΝΑΕ μετά την γραπτή διαβεβαίωση της Κυβέρνησης για ικανοποίηση μεγάλου μέρους των αιτημάτων των Νομαρχιών. Προσέξτε, λοιπόν, όσοι πρόκειται να δώσετε εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης και όσοι πρόκειται να μεταβιβάσετε ή να αγοράσετε κάποιο όχημα στις κατά τόπους Νομαρχίες:

"Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα 26 Νομαρχίες σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, διαφοροποιώντας τη θέση τους από την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας ΕΝΑΕ που αποφάσισε χθες το απόγευμα αναστολή των προγραμματισμένων για σήμερα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι Νομάρχες ζητούν μεταξύ άλλων απόσυρση του ...νομοσχεδίου για την κατάργηση των τελών αδείας και των τελών μεταβίβασης οχημάτων. Ετσι δεν θα πραγματοποιηθούν θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών δικύκλων και αυτοκινήτων για την περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας της Αθήνας.

Επίσης όσα μη εκπρόθεσμα οχήματα είχαν προγραμματίσει σήμερα να περάσουν τον τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ Ελληνικού και Χολαργού μπορούν να προσέρχονται σε αυτά έως τα τέλη Μαΐου. "

Όπως καταλάβατε οι Κεντρο-αριστερές Νομαρχίες θα κάνουν κινητοποιήσεις και θα παραμείνουν κλειστές σε αντίθεση με τις "γαλάζιες" που θα δώσουν το "καλό" παράδειγμα...Αυτό που λέμε ομοψυχία & ομοφωνία...

Η Νομαρχία της Φωκίδας έμεινε ανοικτή τελικά

Σύσκεψη για τη Γκιώνα την Τετάρτη 29 Απριλίου στην Αθήνα


Από την καινούργια Ιστοσελίδα της κίνησης για την σωτηρία της Γκιώνας
Μετά από συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων προτείνεται μία συγκέντρωση στην Αθήνα προς τα τέλη Μαΐου, κοντά στην ημέρα “περιβάλλοντος” με στόχους:

  • Συμπαράσταση στον Στέφανο Κόλλια οικονομική, συμμετοχική και ηθική.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την Γκιώνα και τα δάση της Ρούμελης.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το νερό του Μόρνου και του Βοιωτικού Κηφισσού.Για την καλύτερη διοργάνωση της συγκέντρωσης προτείνεται:

Σύσκεψη φίλων, φορέων και συλλογικοτήτων στα γραφεία της ΒΙΟΖΩ (ΜακΜίλλαν 10, Άνω Πατήσια) την ερχόμενη Τετάρτη 29 Απριλίου στις 8μμ.
Καλούνται λοιπόν ΟΛΟΙ οι Αθηναίοι (και όχι μόνον) φίλοι της Γκιώνας σε ......σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη http://www.biozo.org/Temp/McMillan-03.jpg

300 χιλιάδες Ευρώ απο την τσέπη μας, για αποκατάσταση παλιών μεταλλείων

ΘΕΜΑ: Δημοπρατείται η μελέτη για την αποκατάσταση παλαιών μεταλλείων και λατομείων της Φωκίδας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας με σκοπό την περιβαλλοντική αλλά και αισθητική αποκατάσταση περιοχών της Φωκίδας προχωρά στη δημοπράτηση του έργου «Μελέτη αποκαταστάσεων, διαμορφώσεων και νέων χρήσεων, παλαιών μεταλλευτικών και άλλων μη αποκατεστημένων χώρων στο νομό Φωκίδας».
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση παλαιών μεταλλευτικών, λατομικών και λοιπών χώρων για τους οποίους ......δεν υπάρχει νομική υποχρέωση ανάληψης εργασιών και δράσεων αποκατάστασης από τρίτους. Ειδικότερα προβλέπεται η μορφολογική και βλαστητική αποκατάσταση των χώρων καθώς και η τεχνητή παλαίωση των πρανών.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 288.432 ευρώ και οι πιστώσεις προέρχονται από τους Κ.Α.Π. 2009 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.
Ως ημερομηνία δημοπράτησης έχει καθοριστεί η 18η Ιουνίου 2009 ενώ το έργο έχει συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης 12 μήνες.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μπούγας ...Hacked


Επίθεση έχει δεχθεί η Ιστοσελίδα του Βουλευτή του Νομού μας Ιωάννη Μπούγα
Έτσι δεν υπάρχουν ενημερώσεις σε αυτήν από ότι φαίνεται εδώ και μέρες.
Από ότι φαίνεται κάποιοι κάνουν ένα αστείο. Δεν είναι τόσο εύκολο να φιμώσεις την κυβέρνηση και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί.
Ακόμα και αν τα καταφέρεις πάλι θα βγουν από πάνω θέτοντας ζητήματα δημοκρατίας και υπεράσπισης τους από αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

Μία σελίδα για το Οινοχώρι


Μια σελίδα για το Οινοχώρι είναι η νέα σελίδα που προσθέσαμε στις "Ιστοσελίδες από την περιοχή μας".

Μπορείτε μέσα από αυτήν να δείτε πολλές φωτογραφίες παλιές και νέες από το χωριό όπως και τις δραστηριότητες των κατοίκων του Οινοχωρίου.

Όσοι είστε από εκεί για να μην ξεχάσετε τον τόπο σας
αντιγράφω από την Ιστοσελίδα:

"Η Πρωτομαγιά είναι πολύ κοντά μας,τρέξτε στο χωριό να απολαύσετε την πανέμορφη άγρια φύση του χωριού και να τη χαρείτε όπως τη χαίρονται τα παιδιά του χωριού μας".
Ακόμα μία φωτογραφία απο το χωριό και τα παιδιά του......