Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Μήνυση του " Μυτιληναίος" κατά της Οκολογικής κίνησης Αντίκυρας η " Άρτεμις"

mytil.jpgΜήνυση κατά της οικολογικής κίνησης Αντίκυρας «Άρτεμις» και δύο ακόμα ατόμων ενός ιζηματολόγου και ενός ωκεανογράφου κατέθεσε πρόσφατα ο όμιλος «Μυτιληναίος» για κατάρτιση πλαστού εγγράφου.

Σύμφωνα με τον όμιλο «το έγγραφο παρουσιάστηκε ότι εκδόθηκε δήθεν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και χρησιμοποιήθηκε για παραπλάνηση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας» αφού κατατέθηκε πρόσφατα μαζί με την αίτηση αναστολής.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα κατατέθηκαν δύο ... ενστάσεις κατά της 160645/14.07.2006 απόφασης του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 412 MW της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο. Αφορούν δε στη αναστολή εκτέλεσης της συγκεκριμένης απόφασης και των εργασιών κατασκευής της μονάδας. Οι δύο ενστάσεις κατατέθηκαν στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την ίδια ημέρα. Και πιο συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου του 2009. Η πρώτη με αριθμό 299 και η δεύτερη με 295. Η μια της «ΑΡΤΕΜΙΣ» και η άλλη της εταιρίας «DAMCO ENERGY A.E.»
Πιο συγκεκριμένα τώρα όπως υποστηρίζει ο όμιλος τα δύο άτομα για λογαριασμό της ΑΡΤΕΜΙΣ κατήρτισαν μια μελέτη με τίτλο «Ανιχνευθείσες επιπτώσεις στον χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος Όρμος Αντίκυρας- Κορινθιακός Κόλπος», τον Ιανουάριο του 2009.
Η μελέτη αυτή σύμφωνα πάντα με τον όμιλο Μυτιληναίος «παρουσιάζεται ως επίσημη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ και η οποία κατατέθηκε από την ΑΡΤΕΜΙΣ ως υποστηρικτικό υλικό για την απόδειξη των αβάσιμων ισχυρισμών τους στον Εισηγητή της Επιτροπής Αναστολών».
Το ΕΛΚΕΘΕ με επίσημη επιστολή του προς τον Όμιλο «Μυτιληναίος» επιβεβαιώνει ότι η μελέτη δεν έχει εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς καμία μελέτη ή ερευνητικό πρόγραμμα με τον τίτλο αυτό δεν έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Δ.Σ. του ΕΛΚΕΘΕ. Πέρα από αυτό ο όμιλος αμφισβητεί και στοιχεία της μελέτης που κατατέθηκε.
Με τη μήνυση αυτή ο Όμιλος «Μυτιληναίος» ζητά «την ποινική δίωξη των δύο ατόμων για το αδίκημα της πλαστογραφίας», και των μελών της ΑΡΤΕΜΙΣ για «εν γνώσει χρήση του πλαστού εγγράφου, προκειμένου να προκαλέσουν σημαντική οικονομική ζημία».
Α. Πανουργιάς: Η λειτουργία των δύο μονάδων θα μειώσει τους ρύπους
Το θέμα της λειτουργίας της δεύτερης μονάδας παραγωγής ενέργειας του ομίλου πάντως είναι γεγονός ότι δεν αφήνει αδιάφορη την τοπική κοινωνία όπως αυτή εκφράζεται από τον δήμο Διστόμου ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης δεδομένου.
Πρωταρχικός στόχος του δημάρχου Αθανάσιου Πανουργιά είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στην Αλουμίνιον της Ελλάδος αφού αν λόγω της κρίσης υπάρξουν απολύσεις η περιοχή θα έχει σοβαρό πρόβλημα. «Δεν θα ήμουν ρεαλιστής -είπε ο κ. Πανουργιάς πρόσφατα σε δηλώσεις του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας - αν θα έλεγα ότι δεν ανησυχώ δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις αν το Αλουμίνιον αντιμετωπίσει προβλήματα και αναγκαστεί να κάνει απολύσεις. Η περιοχή θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Οι θέσεις εργασίας πρέπει να μείνουν ως έχουν. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και για αυτό κάνουμε καθημερινά αγώνα».
Παράλληλα στις δηλώσεις του ο κ. Πανουργιάς επισημαίνει την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διστόμου για την λειτουργία της δεύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς όπως τονίζει θα μειωθούν αισθητά οι ρύποι.
«Είπαμε ναι γιατί ακριβώς στόχος μας ήταν να αυξηθούν ο θέσεις εργασίας και το κυριότερο απ΄ όλα είναι ότι σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό των όμορων δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποδεικνύεται ότι με τα δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μειώνεται σχεδόν στο 50%. Και αυτό διότι από την στιγμή που θα δουλεύουν οι δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο θα σταματήσουν οι καυστήρες με το μαζούτ οπότε τα αέρια απόβλητα θα μειωθούν σημαντικά», κατέληξε ο κ. Πανουργιάς.
Απο Διάβημα

Ήττα στο κύπελο για τον Αστέρα Ιτέας, ήττα και στο πρωτάθλημα για τον Φωκικό

Ακόμη μια σπουδαία πρόκριση πήρε το Βελούχι που απέκλεισε και τον Αστέρα Ιτέας (2-1) και θα δώσει το παρόν στα προημιτελικά του κυπέλλου. Η ομάδα του Καρπενησίου προηγήθηκε στο 39’ με τον Ζέρβα, για να ισοφαρίσει στο 69’ ο Σαχινίδης. Ένα λεπτό αργότερα ο Φλέγκας έβαλε πάλι οδηγό στο σκορ το αποφασισμένο Βελούχι που πανηγύρισε δίκαια την ιστορική του πρόκριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι φιλοξενούμενοι είχαν μεγάλη ευκαιρία για γκολ στο 77’ όταν η... προσπάθεια του Πιπινίκα σταμάτησε στο δοκάρι.
ΒΕΛΟΥΧΙ: Ευαγγελόπουλος, Βόγλης (73’ Τριανταφυλλόπουλος), Συγκελόπουλος, Κρασιάς, Κατσάνος, Ζέρβας, Χόντος (26’ Κουτσουπιάς), Γεωργακόπουλος, Μπακαλίδης, Αναστασόπουλος, Φλέγκας (83’ Πασάς)
ΑΣΤΕΡΑΣ: Πάππος, Αραμπατζής, Καρτσακλής (33’ Ιωάννου), Πέττας, Γουβαλάρης. Βαλτογιάννης, Παππάς, Ξαγοράρης (72’ Καρδαράς), Νταλαπέρας, Σαχινίδης, Πιπινίκας.
Νίκη παραμονής η Φιλιππιάδα
Σπουδαία νίκη σημείωσε ο Εθνικός Φιλιππιάδας με 1-0 επί του Φωκικού, με την οποία εξασφάλισε την παραμονή του στην κατηγορία. Το νικητήριο γκολ σημείωσε ο Κόσουτιτς στο 59'. Στο 92' αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Νουτσκόφσκι.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ: Σταυράκης, Μούτας, Παλιάγκας, Μαγκλάρας, Καταγής, Καραμπίνας (46΄ Λαζαρίδης), Λέντζος, Κόλινς, Μπασιούκας (68΄ Νοβάκοβιτς), Κόσουτιτς, Λάππας (89΄ Αβραμίδης).
ΦΩΚΙΚΟΣ: Τακίδης (65΄ Λέντας), Φλώρος, Τριανταφύλλου, Τσελέπης, Σπυριδάκης, Σκαρίμπας, Οικονόμου, Καραγκούνης, Χιντζίδης (75΄ Βαρβαρέσος), Δημουλιάς (60΄ Μπρης), Νουτσκόφσκι.

Από περιφεριακό

Πανηγυράκι στην Αράχωβα

Από τη Τετάρτη 22 Απριλίου μέχρι το Σάββατο 25 Απριλίου 2009 στην Αράχωβα θα τελεστεί η τετραήμερη γιορτή προς τιμήν του αφέντη Αι Γιώργη, το ξακουστό Πανηγυράκι. Με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου τιμάται και η επέτειος της μάχης της Αράχωβας και η μνήμη του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη.
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν τη Τετάρτη 22 Απριλίου 2009 με τη μεγαλοπρεπή περιφορά της εικόνας του Αγίου, συνεχίζονται και κορυφώνονται τις επόμενες δύο μέρες με εκδηλώσεις θρησκευτικές και λαογραφικές και τελειώνουν το Σάββατο 25 Απριλίου 2009 με το «χάλασμα του Πανηγυριού» στο Στρατηγείο Καραϊσκάκη, όπου όλοι οι Αραχωβίτες και οι επισκέπτες συμμετέχουν στον Αραχωβίτικο γλέντι.
Ως γνωστών το «Πανηγυράκι του Αη Γιωργιού» αποτελεί μια κορυφαία παραδοσιακή εκδήλωση μοναδική στον Ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με ... αναφορές του παρελθόντος από έγκυρα λαογραφικά πονήματα οι ρίζες της χάνονται στα βυζαντινά χρόνια και ανελλιπώς τελείται με μεγαλοπρέπεια μέχρι σήμερα. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η διάσταση που της αποδίδεται από τον τύπο και τα άλλα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Ξαφνιάζει η αυθόρμητη συμμετοχή σύσσωμου του χωριού και ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η παρουσία της νέας γενιάς που εγγυάται την αδιάλειπτη συνέχεις αυτής της εκδήλωσης.
Απο Θήβα press
Δείτε το πρόγραμμα και περισσότερα απο την εκδήλωση στο
panigiraki.gr


22/4 - ΠΑΡΑΜΟΝΗ

18.00 Έναρξη του Πανηγυριού, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες

18.45 Χορός γερόντων στο προαύλιο του Ιστορικού Ναού

19.00 Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου

20.15 Περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, που θα συνοδεύεται από Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες με τοπικές ενδυμασίες

22.15 Χοροί στην πλατεία Παπαϊωάννου
Πρόγραμμα 2009

23/4 - ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ

07.00 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.

07.05 Όρθρος, Θεία Λειτουργία.

11.00 Αγωνιστικά έθιμα: Aνηφορικός δρόμος νέων, ανδρών και γερόντων στο πεδίο της μάχης του Καραϊσκάκη.

11.30 Το δρώμενο στη βρύση του Αγίου Γεωργίου.

11.45 Τοπικοί χοροί στο προαύλιο του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου με Αραχωβίτικες ενδυμασίες.

19.30 Τερματισμός δρόμου 5000μ. Παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Λάκκας από το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Αράχωβας.

24/4 - ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ

07.30 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.

07.35 Όρθρος. Θεία Λειτουργία.

11.00 Αγωνιστικά έθιμα: Άλμα απλούν χωρίς φόρα, άλμα απλούν, τριπλούν, σήκωμα πέτρας με τοπική ενδυμασία, άλμα εις ύψος (στο προαύλιο του Ι. Ναού)

18.00 Εσπερινός και Παράκληση Αγίου.

21.00 Παραδοσιακή ορχήστρα δημοτικής μουσικής (πλατεία Παπαϊωάννου).

25/4 - ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ

07.30 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.

07.35 Όρθρος, Θεία Λειτουργία.

10.30 Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη.

10.45 Αγωνιστικά έθιμα: σφαιροβολία, λιθοβολία με τοπική ενδυμασία, πάλη, διελκυστίνδα, (στο προαύλιο του Ι. Ναού).

15.00 Κοινό τραπέζι - Αραχωβίτικο γλέντι στο προαύλιο του Ιερού Ναού με τοπικές ενδυμασίες. Μετέχουν Αραχωβίτες καθώς και επισκέπτες.

17.30 Τέλος γλεντιού - «Χάλασμα» του Πανηγυριού. Εθνικοί χοροί στο προαύλιο του Ιερού Ναού και στην κεντρική πλατεία.

Έγκλημα τα έργα στην Κακανού

Ένα τραγικό ατύχημα που έγινε εχθές το πρωί ήρθε να δείξει την αξιοπιστία των διαμορφώσεων που έγιναν στην Κακανού.
Τρία νέα παιδιά τραυματίστηκαν , το ένα πολύ σοβαρά, σε μια στροφή που ήταν επικίνδυνη, αλλά μετά τα έργα που γίνανε εκεί φοβόμαστε ότι θα μετατραπεί σε καρμανιόλα.

Έχουμε γράψει πολλές φορές για αυτά τα έργα που έγιναν στην Κακανού . Από την πρώτη δημοσίευση μας μέχρι την τελευταία επισημαίναμε τι κακό έχουν κάνει .
Έχουν μειώσει το ... φάρδος του δρόμου στο σημείο που είναι το πιο απαραίτητο δηλαδή επάνω στην στροφή, και το χειρότερο είναι, ότι αντί να βάλουν μπάρες και σήμανση στην στροφή, βάλανε πεζοδρόμιο με κολώνες.
Η τοποθέτηση του πεζοδρομίου έχει σαν συνέπεια όποιο αμάξι πέσει επάνω του, να αναπηδήσει ακόμα και όταν πηγαίνει με μικρή σχετικά ταχύτητα και όταν φτάσει στις παλιές μπάρες (αν καταφέρει να αποφύγει την κολώνα) να βρεί πολύ χαμηλό εμπόδιο, μιας και το ύψος απο τις μπάρες έχει μειωθεί λόγω του πεζοδρομίου. Σαν τελική συνέπεια έχουμε μετά την αναπήδηση πάνω απο τις χαμηλές μπάρες να βρεθεί το αμάξι στο ποτάμι.
Έτσι βλέπουμε ένα έργο που σε απόσταση 200 μέτρων πρίν και μετά την διασταύρωση να έχουν τοποθετήσει προστασία αλλά επάνω σε αυτήν όχι.

Η βασική μας υπόνοια είναι οτι οι υπέυθυνοι εστιάζουν στα προβλήματα του οδικού δικτύου για να οικονομήσουν οι ημέτεροι και όχι για να τα διορθώσουν. Ολόκληρη αυτή η διαμόρφωση έγινε για να φαγωθούν κονδύλια και όχι για να γίνει έργο.

Μετά τα έργα η κατάσταση της στροφής είναι χειρότερη απο πρίν. Κανένας δεν κατάλαβε τι χρειάστηκε αυτό το πεζοδρόμιο που φτιάξανε και γιατί δεν το περιφράξανε με μπάρες και σήμανση απο όλες τις κατευθύνσεις όπως και όλο το οδόστρωμα .
Θα μου πείτε τι νόημα θα είχε το πεζοδρόμιο αν είχαν τοποθετηθεί μπάρες επάνω του, πως θα δικαιολογούσαν όλα τα κονδύλια που δικαιολόγησαν με αυτό το έργο.
Με αυτά τα χρήματα που έχουν δώσει θα είχαν κάνει την στροφή ίσιωμα αλλά απλά χειροτερεύουν την κατάσταση και κατασπαταλούν κονδύλια. Ελπίζω να διωρθώσουν την στροφή μετά το ατύχημα και η επόμενη αρπακτή τους να μην έχει ανθρώπινα θύματα.