Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Καρχαρίας στον Κορινθιακό

karaxarias 11 Ψαροντουφεκάδες αντιμέτωποι με καρχαρία στον Κορινθιακό!

Μ.Σάββατο απόγευμα το ψάρεμα με ψαροντούφεκο τεσσάρων φίλων, λίγο έλλειψε να έχει … άλλη κατάληξη, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα καρχαριοειδές. Οι τέσσερις φίλοι κατευθύνθηκαν με τη βάρκα τους στη θέση “Λιβαδώστρα” στα ανοιχτά του Ν.Βοιωτίας στον Κορινθιακό Κόλπο. Βούτηξαν στα νερά της θαλάσσας, όταν κάποια στιγμή αντιλήφθηκαν ότι ένα μεγάλο θαλάσσιο κήτος είχε ... αρχίσει και τους πλησίαζε επικίνδυνα. Με τα ψαροντούφεκα κατάφεραν και έβγαλαν στην επιφάνεια ένα καρχαριοειδές μήκους περίπου 5 μέτρων, δίνοντας έτσι και ένα τέλος στην αγωνία τους για το ποιά θα μπορούσε να είναι η κατάληξη της … συνάντησής τους αυτής με το θαλάσσιο κήτος…Ξαφνικά είδαμε τον ΄΄μεγάλο΄΄ επισκέπτη να πλησιάζει τη βάρκα τους και μάλιστα με απειλιτικές διαθέσεις . Αντιδράσαμε γρήγορα μας λέει ο κ. Δήμου Παναγιώτης το χτυπήσαμε 4 φορές με τις βέργες δέσαμε τα σχοινια στη βάρκα και αφήσαμε το ψάρι να κινείται μέσα στον κόλπο . Μετά απο 4 ώρες κουράστηκε και τότε καταφέραμε να το βγάλουμε στην ακτή . Ούτε και εμείς το πιστεύαμε καταλήγει ........
Απο Αγροτσάνελ

Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών και Οργανικά Κενά 2009

Το συμπιεσμένο αρχείο περιέχει:
την εγκύκλιο για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς του ΥΠ.Ε.Π.Θ.,
την εγκύκλιο για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Δ.Ε. σε Π.Υ.Σ.Δ.Ε.,
οδηγίες συμπλήρωσης των εντύπων για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών και
πρηροφορίες σχετικά με την τριετή διάρκεια των αποσπάσεων.
Κάντε λήψη του συμπιεσμένου αρχείου πατώντας εδώ.

Οι εκπαιδευτικοί που μετατέθηκαν στο ΠΥΣΔΕ Φωκίδας, οι εκπαιδευτικοί που έχουν υποβάλλει αίτηση βελτίωσης θέσης, οι ...νεοδιόριστοι σχολικού έτους 2009-2010 που δεν μετατέθηκαν και οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ Ν. Φωκίδας, οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση τοποθέτησης από τις 21-04- 2009 μέχρι και τις 08-05-2009. Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση βελτίωσης θέσης και δεν επιθυμούν να υποβάλλουν δήλωση τοποθέτησης, παρακαλούμε να ενημερώσουν εγγράφως.
Πληροφορίες και τα οργανικά κενά θα βρείτε στο σχετικό έγγραφο. Κατεβάστε τη δήλωση τοποθέτησης πατώντας εδώ

21 Απριλίου 1967 - 21 Απριλίου 2009

όπως τα θυμάμαι…
Γράφει ο Ευθύλογος

Ημέρα Παρασκευή. Ακριβώς μια βδομάδα πριν από τη Μ. Παρασκευή. Ώρα 7.30 πμ. περίπου. Ετοιμαζόμουν για το σχολείο. Πήγαινα στην «ογδόη» Γυμνασίου, όπως λέγαμε τότε. Αντιστοιχεί στην σημερινή Γ΄ Λυκείου.
Δεν είχαμε ραδιόφωνο στο πατρικό μου σπίτι – εκεί θα βλέπατε τι θα πει φτώχεια – αλλά κάθε μέρα άκουγα τις πρωινές ειδήσεις από το ραδιόφωνο του γείτονα. Τα αυτοκίνητα ήταν ελάχιστα στην επαρχία και ο μόνος θόρυβος προέρχονταν από τις φωνές των γυναικών που συνεννοούνταν από αυλή σε αυλή.. Μόνο που αυτή επικοινωνία άρχιζε κατά τις εννιά. Έτσι κάθε ραδιόφωνο εξυπηρετούσε και κάποιους πρωινούς «τζαμπατζήδες» σαν την αφεντιά μου. Ειδικά αν ο ευτυχής ιδιοκτήτης ήταν βαρήκοος όπως ο κυρ Μίλτος, και το έβαζε στη «διαπασών».
Κι εκεί λοιπόν που περίμενα να ακούσω ειδήσεις, ακούω εμβατήρια. Παραξενεύτηκα. Δεν είχαμε καμιά εθνική γιορτή και δεν ήξερα ότι κάθε χούντα δηλώνει την παρουσία της με εμβατήρια
Η μάννα αγράμματη, ο πατέρας είχε φύγει για το ... πενιχρό και αμφίβολο μεροκάματο κι έτσι στο σχολείο έμαθα τα καθέκαστα. Κι αυτά λειψά και κατευθυνόμενα γιατί η κύρια πηγή πληροφόρησης ήταν ένας συμμαθητής μας, γιος συνταγματάρχη.
Δυο τρεις καθηγητές που τους εκτιμούσα ιδιαίτερα και τους είχα κατατάξει στα «ανοιχτά μυαλά» φαίνονταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Το ίδιο και ο Γυμνασιάρχης που ήξερα ότι στη διάρκεια της κατοχής ήταν στην Αντίσταση, κάτι λέγανε και για εξορία αλλά δεν το επιβεβαίωσα ποτέ.
Καμιά σχετική κουβέντα στην τάξη.
Σε ένα διάλειμμα κοίταξα επίμονα και ερωτηματικά στα μάτια έναν από αυτούς τους καθηγητές – νέος τότε, κοφτερό μυαλό, χιουμορίστας και καλλιεργημένος, μετά τη χούντα υπήρξε ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου των Νέων Ελληνικών της Β΄ Λυκείου.
Παρά το ότι πήγαινα στο «πρακτικό» - τμήμα που το κύριο βάρος έπεφτε στα Μαθηματικά και στη Φυσικοχημεία – είχαμε αναπτύξει μια αμοιβαία εκτίμηση.
Κατάλαβε, με πλησίασε κι αν θυμάμαι καλά, μου είπε «Δύσκολα τα πράγματα». Τίποτε άλλο.
Το μεσημέρι – πάλι ο μακαρίτης ο κυρ Μίλτος, ο γείτονας με το ραδιόφωνο - άκουσα το διάγγελμα του Παπαδόπουλου. Βραχνή και «σφιγμένη» φωνή, σαν να προέρχονταν από τον λάρυγγα ανθρώπου που είχε μόνιμη δυσκοιλιότητα και ζορίζονταν.
«Ελληνικέ λαέ,

Από μακρού χρόνου η χώρα διήρχετο μιαν κρίσιν αναζητούσα διέξοδον εξ ενός αδιεξόδου εις το οποίον είχεν εισέλθει. (. . .) Προ αυτής της καταστάσεως ο εθνικός στρατός, αι ένοπλοι δυνάμεις της χώρας … .»
Ο τόνος της φωνής του και η περίεργη καθαρεύουσά του δε θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μου. Αργότερα προστέθηκαν και τα γυάλινα μάτια του.
Το απόγευμα μαζευτήκαμε όλα τα παιδιά της γειτονιάς – ναι τότε βρίσκαμε λίγο καιρό να παίξουμε και να ερωτευθούμε - και κάποια στιγμή άρχισα μιμούμενος τη φωνή του Παπαδόπουλου να λέω.
Ελληνικέ λαέ, από μακρού χρόνου … κλπ.
Γυρίζοντας στο σπίτι με περίμενε η μάννα μου τρομοκρατημένη.
Παιδί μου, ήρθε η Λαμπρινή και μου είπε να προσέχεις. Σε άκουσε ο Γιώργος να κοροϊδεύεις τον Παπαδόπουλο.
Γιώργος ήταν ο άντρας της Λαμπρινής, ένας καλοκάγαθος αστυνομικός που με άκουσε φαίνεται και έστειλε τη γυναίκα του να με προφυλάξει. (Ναι υπήρχαν και τότε καλοί αστυνομικοί όπως και τώρα).
Μέχρι το βράδυ είχαμε καταλάβει καλά τι είχε συμβεί. Μάθαμε και τα ονόματα των άλλων φαιδρών πλην επικίνδυνων πρωταγωνιστών.
Το ίδιο βράδυ κιόλας εφαρμόστηκε το μέτρο για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Ήδη είχαν μπει σε εφαρμογή κι άλλα μέτρα όπως η απαγόρευση συγκεντρώσεων, η υποχρέωση να δηλώνουμε στην αστυνομία ποιον φιλοξενούμε, άρχισε η λογοκρισία εφημερίδων και περιοδικών απαγορεύτηκαν συγκεκριμένα βιβλία καθώς και η μουσική του Θεοδωράκη κλπ.
Σε καναδυό μέρες ακούσαμε και τον δεκάρικο του προέδρου της Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Κόλλια. Ο μόνος μη στρατιωτικός στην Κυβέρνηση. Αυτός ήταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Η διάβρωση της δικαιοσύνης είναι παλιά υπόθεση!
Φαίνεται πως πάντα στην Ελλάδα απατούνται «ιδιαίτερα προσόντα» για να φτάσει κάποιος σε ψηλές θέσεις.
Κι αν τους ξεφύγει και κανένας άλλος, φροντίζουν να τον παροπλίσουν γρήγορα….
Πέρασε ένας περίπου μήνας αβεβαιότητας και φόβου.
Και τότε κάποιο μεσημέρι διάβασα στο περίπτερο της γειτονιάς, που είχε αναρτημένες τις εφημερίδες, την είδηση
«Πτώμα αγνώστου ανδρός εξεβράσθη σε παραλία της Ρόδου. Εικάζεται ότι πρόκειται περί γνωστού δικηγόρου».
Και πράγματι επρόκειτο για τον Μαντηλαρά.
Τότε κατάλαβα για τα καλά τι εννοούσαν οι «αγανακτισμένοι πολίτες» που αναζητούσαν μέχρι τις 20 Απριλίου 1967 «έναν λοχία να μας σώσει».
Ο χουντικός μεσαίωνας κράτησε 7 χρόνια.
Στο διάστημα αυτό ακούγαμε πότε – πότε
«Πάει ο Νίκος, τον πήραν» ή «Πάλι εξορία ο μπάρμπα Χρήστος, όπως παλιά»
Η αιτία; «Δεν εμφορείτο από υγιείς απόψεις και ήτο εθνικώς επικίνδυνος»
Λένε πως κάποιος παλιός πολιτικός είπε κάποτε σε έναν από τους χουντικούς παράφρονες: Καλά ήρθατε. Να δω πως θα φύγετε!
Και πράγματι η αποχώρησή τους συνδέθηκε με την τραγωδία της Κύπρου.
Ώρες – ώρες σκέφτομαι ότι ποτέ δεν μάθαμε με βεβαιότητα αν κινήθηκαν μόνοι τους ή αν ήταν όργανα ξένων συμφερόντων. Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος.
Ότι την πάθαμε σαν οι Γάλλοι.
Επαναστάτησαν, έδιωξαν τους Λουδοβίκους και ανέδειξαν τον Βοναπάρτη ισόβιο αυτοκράτορα!
Κάτι ανάλογο κι εμείς. Απαλλαγήκαμε [1] από τους ηλίθιους χουντικούς και πέσαμε στα νύχια μιας κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας!

* * * * * * *

[1] Πάει πολύ να πω «επαναστατήσαμε εναντίον της χούντας». Υπήρξαν εστίες αντίστασης με κορυφαία το Πολυτεχνείο, όπως υπήρξαν και ομάδες καθώς και μεμονωμένοι πολίτες που έδρασαν εναντίον της χούντας αλλά αυτές οι ενέργειες δεν συνιστούν επανάσταση.
Ακριβώς γι αυτό οφείλουμε ιδιαίτερη τιμή σε όσους δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν ή εξορίστηκαν από το χουντικό καθεστώς. Είχαν το θάρρος να αντισταθούν.

Υ.Γ. Δεν θα μάθουμε ποτέ πλήρως την Ιστορία της Αντίστασης κατά της χούντας. Πάντως όποιος ενδιαφέρεται να πάρει μια ιδέα των αντιστασιακών ενεργειών και μάλιστα κατά χρονολογική σειρά μπορεί να ανατρέξει (εδώ)

Φυλάκιση για τις καμπάνες


Οι καταδικαστικές αποφάσεις για την χρήση των καμπανών δεν αποτελεί πλέον σπάνια είδηση.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την στιγμή που καταργήθηκε το παραδοσιακό εδώ και αιώνες χτύπημα της καμπάνας και αντικαταστάθηκε από αυτόματα συστήματα κωδωνοκρουσίας, με τα οποία οι εφημέριοι και τα εκκλησιαστικά συμβούλια ξεκουφαίνουν πλέον τον κόσμο από το χάραμα μέχρι τα μεσάνυχτα
Αυτό έχει σαν συνέπεια οι κάτοικοι να αντιδρούν και οι εφημέριοι και τα εκκλησιαστικά συμβούλια να καταδικάζονται για ηχορύπανση
Έτσι σε 5 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν από το ... δικαστήριο του Καρπενησίου τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής. Ο ναός βρίσκεται στην Αμπλιανη του Δήμου Δομνίστας. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο εγκατέστησε στο ναό αυτόματο σύστημα κωδωνοκρουσίας παρά το γεγονός πως αυτό δεν επιτρέπεται αφού πρόκειται για ιστορικό μνημείο. Αυτή η κίνηση του εκκλησιαστικού συμβουλίου προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν για τον δυνατό θόρυβο με αποτέλεσμα την καταδίκη του συμβουλίου.
Άντε να παίρνουμε σειρά και στην Ιτιά γιατί μας έχουν τρελάνει με τις καμπάνες που καλοκαιριάτικα δεν σέβονται τίποτα και τις χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο.

Ο μικρός χθεσινός σεισμός στην Ιτέα

Δεν λένε να μας ξεχάσουν οι σεισμοί στην Ιτέα έτσι άλλον έναν σεισμό αισθανθήκαμε χθές.
Η διάθεση της ημέρας μας κάνει να διασκεδάσουμε την αιτία του και να πούμε οτι φταίει που βούλιαξε η Ιτέα απο τον κόσμο για το γεγονός, ή το οτι βγήκαν λίγο βαριά τα αρνιά φέτος, μιας και το χορτάρι δεν έλειψε.
Τα στοιχεία του σεισμού...
2009-04-20 09:35:51.7700
38.42°N, 22.41°E
1.0 km from Itéa, Greece 4.8 km 2.8 ML

Δεν είναι σεισμοί αυτοί στην Ιτέα


ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΘΑΛΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΛΙΓΩΝ ΩΡΩΝ
ΗΤΑΝ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 2,8 ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΡΙΧΤΕΡ ΣΕ ΕΣΤΙΑΚΟ ΒΑΘΟΣ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΗΛΑΔΗ. ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΠΑΝΩ ΑΠΌ 4 ρίχτερ κουνιόμαστε όλοι.

Πάσχα στην Ιτέα

Ο καιρός μας έκανε το χατίρι και περάσαμε ένα πολύ ωραίο Πάσχα φέτος.
Το ρητό η φτώχεια θέλει καλοπέραση τελικά έδειξε να αποτελεί το πιο αποτελεσματικό φάρμακο του κόσμου ενάντια στην οικονομική κρίση.
Από τις προηγούμενες ημέρες φάνηκε ότι η προσέλευση του κόσμου θα ήταν μεγάλη. Λίγο ο καιρός που μας έκανε το χατίρι και μας έδειξε το καλοκαιρινό του πρόσωπο, μετά από ένα χειμώνα με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις, λίγο η οικονομική κρίση που επέβαλε τα πατρικά χώματα αντί για τους εξωτικούς προορισμούς, η Ιτέα ...βούλιαξε από τον κόσμο αυτές τις ημέρες.
Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα η πόλη ήταν μια καπνισμένη πολιτεία με τους λάκκους και τις ψησταριές να έχουν πάρει φωτιά. Ένα σύννεφο καπνού είχα καλύψει τα πάντα. Οι λάκκοι και οι ψησταριές είχαν τοποθετηθεί στην μέση του δρόμου και η κυκλοφορία με αυτοκίνητο ανάμεσα από τους κλειστούς δρόμους, αποτελούσε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Οι λάκκοι κράτησαν και φέτος τους οπαδούς τους αν και οι ψησταριές έχουν αρχίσει να τους αντικαθιστούν σε μεγάλο ποσοστό. Οι δυσκολίες με τις κληματόβεργες, η ανάγκη συνεννόησης και ομαδικής δουλειάς και το πρωινό ξύπνημα έχουν προσανατολίσει αρκετούς στην ψησταριά, τα κάρβουνα και τα ηλεκτρικά μηχανάκια για την περιστροφή του αρνιού.
Δική μου γνώμη είναι ότι αν δεν γυρίσεις τα αρνί στην σούβλα δεν καταλαβαίνεις Πάσχα, η παρέα και η ομαδική δουλειά είναι αυτό που σε δένει με τους άλλους, και τις απαιτήσεις της γιορτής.
Έχουμε περιθώριο ένα χρόνο ακόμα μέχρι το επόμενο Πάσχα για να φτιάξουμε τις παρέες μας και να ψήσουμε μαζί.
Ο μικρός σεισμός που έγινε τα πρωί της Δευτέρας κατά τις 5:30 δεν ανησύχησε πολλούς μιας και ο ύπνος μετά την κοπιαστική ημέρα γλεντιού ήταν αρκετά βαρύς και όσοι τον καταλάβαμε έχουμε πλέον συνηθίσει και δεν ανησυχούμε.
Το πρόβλημα με την πόλη ήταν ότι έδειξε ένα απεριποίητο πρόσωπο στο παραλιακό της μέτωπο που έδειχνε εγκαταλειμμένη. Χαλασμένη παιδική χαρά, σπασμένα παγκάκια ακούρευτα γκαζόν και ακλάδευτοι θάμνοι έδειχναν έλλειψη ενδιαφέροντος για μια πολιτισμένη εικόνα που θα προσελκύει τον ταξιδιώτη.
Από την τσικνισμένη πόλη της Ιτιάς σας εύχομαι:
καλή σας χώνεψη με το αρνί και του χρόνου να έχουμε υγεία και να περάσουμε ακόμα καλύτερα.