Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Και κάτι για τις φυλακές

Έκπτωση από την υπηρεσία των πρώην διευθυντή και αρχιφύλακα καθώς και του φύλακα των Φυλακών Δομοκού;

Ερώτημα προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να τεθούν σε αργία ο πρώην διευθυντής, ο πρώην αρχιφύλακας και ο φύλακας των Φυλακών Δομοκού, μετά τη γνωστοποίηση από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας, Στ. Κωσταρέλλο, της άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος τους για κακούργημα και για πλημμελήματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε βάρος και των τριών ασκήθηκε ποινική δίωξη για άμεση συνέργια σε εισαγωγή ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ σε βάρος του διευθυντή και αρχιφύλακα ασκήθηκε ποινική δίωξη για εκβίαση κατά συρροή (απόπειρα και τετελεσμένη) και για παθητική δωροδοκία κατά συρροή, αδικήματα τα οποία επισύρουν έκπτωση από την υπηρεσία.
Απο lamianews

Ο Μαλιακός Κόλπος θα ζήσει. Είναι το σπίτι μας!

ΜΑΛΙΑΚΟΣ S.O.S. - ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο Μαλιακός Κόλπος θα ζήσει. Είναι το σπίτι μας!
Ο Μαλιακός Κόλπος απειλείται άμεσα. Όλοι εμείς, ψαράδες, αγρότες, επαγγελματίες, ερασιτέχνες ψαράδες, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής, αγωνιούμε γιατί η κλειστή αυτή θάλασσα, που δέχεται εδώ και χρόνια σοβαρές πιέσεις, αντιμετωπίζει σήμερα νέες κρίσιμες απειλές. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια είναι ένα από τα δείγματα.
Όλοι ξέρουν την αιτία. Είναι η χρόνια ρύπανση από τις γνωστές «πηγές». Είναι τα λύματα των εργοστασίων, των ελαιοτριβείων, τα αστικά λύματα με την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και την μη σωστή λειτουργία των βιολογικών της Λαμίας και των Καμένων Βούρλων, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, τα λύματα των κτηνοτροφικών μονάδων, τα σκουπίδια και οι παράνομες χωματερές κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού και κατά μήκος της ακτής με την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων οικοδομών. Είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης από μέρους των ... αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε μια απόλυτη ασυδοσία σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών. Κατά τα άλλα ο Μαλιακός, το Δέλτα και η Κοιλάδα του Σπερχειού είναι προστατευόμενη περιοχή στο Δίκτυο NATURA 2000.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
- Θέλουμε τον Μαλιακό γαλάζιο, θάλασσα επικοινωνίας, θάλασσα συνεργασίας, θάλασσα ανάπτυξης για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή
- Θέλουμε τον Μαλιακό καταφύγιο ζωής για μας και τα παιδιά μας.
- Διεκδικούμε άμεσα αυστηρό καθεστώς προστασίας
- Θέλουμε μια Μελέτη Χωροθέτησης των λειτουργιών και μια Ολοκληρωμένη Μελέτη Διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Μαλιακού, που να περιλαμβάνει εκείνες τις οικονομικές δραστηριότητες που είναι συμβατές με την προστασία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος, όπως ο οικοτουρισμός, η αλιεία, η βιολογική γεωργία με κύριο άξονα την ελιά και η ενίσχυση των τοπικών ποικιλιών και των τοπικών προϊόντων. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που να σέβεται τους φυσικούς πόρους με βάση την αρχή της βιωσιμότητας
ΛΕΜΕ ΟΧΙ:
- Στη θάλασσα παράνομου και ασύδοτου πλουτισμού ορισμένων ολίγων σε βάρος της υγείας μας, της ψυχικής μας ηρεμίας και της αξιοπρέπειας
- στη θάλασσα χαβούζα των παροπλισμένων σαπιοκάραβων.
- Στη «νεκρή θάλασσα» λόγω της συνεχιζόμενης απόθεσης βαρέων μετάλλων και καρκινογόνων ουσιών.
ΖΗΤΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ:
- Να μας δοθούν και να δοθούν στη δημοσιότητα τα συνολικά αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που έγιναν στις 11 Μαρτίου και τα πρόσφατα αποτελέσματα του νερού και της τοξικολογικής εξέτασης των νεκρών ψαριών.
- την πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση και τη συμμετοχή μας σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την τύχη του Μαλιακού
- την μόνιμη εγκατάσταση δικτύου σταθμών παρακολούθησης των υδάτων του κόλπου
- την καταγραφή και τον ΕΛΕΓΧΟ όλων των εστιών ρύπανσης του Μαλιακού
- την αναβάθμιση του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της ΔΙΧΩΠΕ σε Διεύθυνση Περιβάλλοντος με την αντίστοιχη στελέχωση
- την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»
- την πρόσληψη αλιειοφυλάκων για την φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής του Κόλπου
- την άμεση αποζημίωση των επαγγελματιών αλιέων και το πάγωμα των χρεών τους στις τράπεζες

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στη Βουλή το οικολογικό έγκλημα της S&B και απο το ΚΚΕ

6 Απριλίου 2009, 15:30

του Μανόλη Γαλάνη

Στη Βουλή έφτασε η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος»(15/03/2009) για την εμπλοκή της εταιρείας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε», συμφερόντων του προέδρου της Λυρικής Σκηνής, κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου, σε νέο οικολογικό έγκλημα στο ψηλότερο βουνό της Νότιας Ελλάδας, την Γκιώνα. Τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα, κατέθεσαν στις 27/03/2009 ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, κυρίους Γιώργο Σουφλιά και Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα την «Καταστροφή προστατευόμενων δασών στη Γκιώνα από τα μεταλλεία βωξίτη της εταιρείας S&B στη Φωκίδα».

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, κύριοι Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής, αφού επικαλούνται τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις του ... Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμφισσας εις βάρος της εταιρείας που αφορούν σε υποβάθμιση και αλλοίωση φυσικού περιβάλλοντος καθώς και σε εξορυκτική δραστηριότητα σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, ρωτούν του κυρίους Σουφλιά και Χατζηδάκη ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για την προστασία της Γκιώνας «από τις επιφανειακές εξορύξεις βωξίτη ως προστατευόμενης περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000, καθώς και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών».

Με την ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 16814 ζητούνται διευκρινήσεις «αν γίνονται και με ποια αποτελέσματα επιτόπιοι έλεγχοι στις εκμεταλλεύσεις της εταιρείας όσον αφορά την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των εκμεταλλεύσεων και την αποκατάσταση του τοπίου ιδιαίτερα όσον αφορά στις βαθμίδες των επιφανειακών εκσκαφών». Επιπλέον, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αν πραγματοποιείται ο προβλεπόμενος έλεγχος για τον βαθμό αποληψιμότητας των υπόγειων κυρίως κοιτασμάτων βωξίτη «ώστε να μην γίνεται επιλεκτική (ληστρική) εκμετάλλευση του βωξίτη από τους μεγαλοεργολάβους στους οποίους οι κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου».
Απο Πρώτο θέμα

Μήπως είναι καιρός και το τοπικό ΚΚΕ να αναθεωρήσει την στάση του;