Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Οχι στο Ξεπούλημα των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Σας στέλνω τις αποφάσεις και το υλικό των μέτρων-δράσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (Π.Ο.Σ.Τ.) , προκειμένου να αποκρουστεί και ματαιωθεί το ξεπούλημα των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (και στη συνέχεια και των ΕΛ.ΤΑ.) απο την κυβέρνηση Καραμανλή-Ν.Δ και την Διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ.
Καλή συνέχεια και επιτυχία στο σημαντικό έργο σας.

με εκτίμηση ο συμπατριώτης σας

Σάββας Γιαννοσπύρος
Πρόεδρος Δ.Σ. Π.Ο.Σ.Τ.


Αθήνα 31-03-2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έπειτα από την αποκάλυψη ότι Κυβέρνηση και Διοίκηση εν κρυπτώ και με αδιαφανείς διαδικασίες συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την εκχώρηση των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ στην έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 31-3-2009, ομόφωνα αποφάσισε:...

1. Να καταγγείλει την πολιτική ξεπουλήματος των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ, μιας κερδοφόρας επιχείρησης που αποτελεί το Ταχυδρομείο του μέλλοντος και υποστηρίζει την ταχυδρομική εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
2. Να απαιτήσει την άμεση ακύρωση κάθε διαδικασίας και προσπάθειας εκχώρησης των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ, που είναι το πρώτο βήμα για την εκποίηση συνολικά του ΕΛΤΑ.
3. Να ζητήσει να παραδοθεί στην ΠΟΣΤ ο πλήρης φάκελος με τα στοιχεία της διαδικασίας όπως μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί.
4. Με παραστάσεις στο ΔΣ του ΕΛΤΑ και των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ να καταγγείλει την ασκούμενη πολιτική που δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά συγκεκριμένες σκοπιμότητες.
5. Με κινηματικές αγωνιστικές διαδικασίες και παρεμβάσεις να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων για την εκχώρηση των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ.
6. Να διακόψει κάθε διαδικασία διαλόγου και διαβούλευσης με την Διοίκηση και με την Κυβέρνηση. Το μόνο θέμα προς συζήτηση με την Κυβέρνηση, είναι η ακύρωση της διαδικασίας ξεπουλήματος των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ.
7. Να γνωστοποιήσει με Εξώδικη επιστολή τις πολιτικές, διοικητικές, ποινικές και αστικές ευθύνες σε κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΤΑ και των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ.
8. Να ζητήσει συνάντηση με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει σχετικά με την πολιτική ξεπουλήματος ΕΛΤΑ και των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ.
9. Να ενημερώσει και να συντονίσει τη δράση της με την ΓΣΕΕ.

10. Να συντονίσει τον αγώνα με τα συνδικάτα των άλλων ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο στόχαστρο της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής και γίνονται βορά στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
11. Να ενημερώσει το Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό φορέα UNI GLOBAL και UNI EUROPA για τη διάλυση και εκποίηση του Δημόσιου Ταχυδρομείου.
12. Να ενημερώσει τους Κοινωνικούς φορείς, τις Νομαρχίες, τους Δήμους και τις Κοινότητες για την πολιτική της Κυβέρνησης που οδηγεί σε κλείσιμο των Ταχυδρομικών Γραφείων.
13. Να αναδείξει και να αποκαλύψει τους μυστικούς σχεδιασμούς Κυβέρνησης και Διοίκησης που μέσα από την εκχώρηση των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ σε κολλητούς και φίλους, προετοιμάζουν και την εκποίηση του Δημόσιου Ταχυδρομείου.
14. Να ζητήσει τη συμπαράσταση όλων των πολιτών στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και του ΕΛΤΑ, με ενημερωτική καμπάνια μέσα από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τύπος, τηλεόραση).
15. Να ενημερώσει την κοινή γνώμη με Συνέντευξη Τύπου.
16. Να στοιχειοθετήσει και να καταθέσει Μηνυτήριες αναφορές για διερεύνηση ποινικών και αστικών ευθυνών για όσους εμπλεκόμενους στην υπόθεση ξεπουλήματος των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ έχουν εκφραστεί καταγγελίες.
17. Να ανοίξει φάκελο που θα συγκεντρώνει στοιχεία που τεκμηριώνουν περιπτώσεις κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που έχουν καταγγελθεί όλη την πενταετία, για αναζήτηση και καταλογισμό ποινικών και αστικών ευθυνών.
18. Να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
19. Να ευαισθητοποιήσει την Περιφέρεια με Παραστάσεις – Καταλήψεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΛΤΑ και συγκεντρώσεις εργαζομένων με συνεντεύξεις τύπου.
20. Να εκφράσει τις καταγγελίες των εργαζομένων με συγκεντρώσεις, πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κάθε φορέα που διαχειρίζεται και παρεμβαίνει στην εξέλιξη του ξεπουλήματος των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ.
21. Να συγκληθεί άμεσα η Συνέλευση των Προέδρων των Σωματείων μελών της ΠΟΣΤ.
22. Να διεξαχθούν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και Συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων σε όλους τους Νομούς και Περιφέρειες της χώρας.

23. Να συντονίσει η Εκτελεστική Επιτροπή την έκφραση της αποδοκιμασίας των εργαζομένων στο management του ΕΛΤΑ με την αιφνιδιαστική αποχώρηση τους σε κάθε εμφάνιση σε χώρους εργασίας Γενικών Διευθυντών και Διευθύνοντος Συμβούλου.
24. Να πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενες 24ωρες Απεργιακές κινητοποιήσεις με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
25. Να συμμετέχει στην Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ στις 2 Απρίλη με επι πλέον αίτημα το σταμάτημα του ξεπουλήματος των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ.

Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία διατρανώνουν την αποφασιστικότητα τους να αποτρέψουν με όσους αγώνες και αν χρειαστεί το ξεπούλημα των ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ γιατί έτσι υπερασπίζονται το Δημόσιο Ταχυδρομείο που είναι ο επόμενος στόχος Κυβέρνησης, Διοίκησης και συμφερόντων.
Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση, πίστη και ενότητα.
Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας που θα είναι ανειρήνευτος, δυναμικός και αταλάντευτος.

Βίντεο απο την σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα



Μπορείτε να διαβάσετε και για την συγκέντρωση της Άμφισσας Εδώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας το πρώτο κόμμα τοπικά που πήρε θέση για τον εμπρησμό

Συμμετοχή στην συγκέντρωση της Καλοσκοπής
Ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας καταγγέλλει τον εμπρησμό της κατοικίας του Στέφανου Κόλλια ακτιβιστή Οικολόγου στην Καλοσκοπή Φωκίδος.

Συμμετέχει στην κινητοποίηση συμπαράστασης την Κυριακή 5/4/2009 στην Καλοσκοπή στις 11:00.

Η στρατηγική της έντασης και η προσπάθεια πόλωσης και εκφοβισμού, που επιλέχθηκε από πλευράς μεταλλευτικών εταιριών, με αντι-συγκεντρώσεις και πληρωμένες καταχωρήσεις στον τύπο, έφερε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με αυτούς που αγωνίζονται για το περιβάλλον.

Δεν θα γίνουμε πιόνια για την αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών.

Αξιώνουμε καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας.

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακρική Επιτροπή για την υπόθεση Παυλίδη

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ Α.Π. : 1731/2-4-09

Προς την Βουλή των Ελλήνων

Πρόταση σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών»


Ο Ανακριτής του 20ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών διαβίβασε στη Βουλή των Ελλήνων, με το 310/31-3-2009 έγγραφό του, στοιχεία εκκρεμούς σ’ αυτόν δικογραφίας κύριας ανάκρισης κατά του κατηγορούμενου Παναγιώτη Ζαχαρίου του Ζαχαρία, για το κακούργημα της εκβίασης από δράστη που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης επιχείρησης, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.

Ο ως άνω Ανακριτής διαβίβασε τα στοιχεία αυτά ως ... «ικανά να στοιχειοθετήσουν, όσον αφορά τον τότε, ήδη δε πρώην, υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αριστοτέλη Παυλίδη του Αντωνίου, ενδεχόμενη σε βάρος του κατηγορία ηθικής αυτουργίας στην αποδιδόμενη στον ως άνω κατηγορούμενο πράξη εκβίασης, τελεσθείσα από δράστη, που μεταχειρίσθηκε απειλή βλάβης της επιχειρήσεως που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση (άρθρα 1, 13 περ. στ, 14, 16, 17, 18, 26 παρ. 1 εδ. α, 27 παρ. 1, 46 παρ. 1 εδ. α, 94 παρ. 1, 98 και 385 παρ. 1 περ. β του Π.Κ., σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 1 του «περί ποινικής ευθύνης των Υπουργών» Ν. 3126/2003) αξιόποινη πράξη, που ενδεχομένως φέρεται ότι τελέσθηκε απ’ αυτόν, ως μέλος της Κυβερνήσεως και συγκεκριμένα ως υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στην Αθήνα, στο χρονικό διάστημα από 3-11-2006 μέχρι 8-1-2007, σε βάρος της περιουσίας του πολιτικώς εναγόντως Φωτίου Μανούση του Ανδρέα, κατοίκου Νέας Κηφισιάς Αττικής».

Περαιτέρω, στο ως άνω έγγραφό του ο κ. Ανακριτής αναφέρει ότι διαβιβάζει στη Βουλή τα στοιχεία της εκκρεμούς υπόθεσης ελλείψει δικαιοδοσίας «διερευνήσεως της εν λόγω φερομένης ενδεχομένως αξιοποίνου πράξεως κακουργήματος, για την οποία κρίνουμε ότι προέκυψαν στοιχεία, που σχετίζονται με την διάπραξή της εκ μέρους μέλους Κυβερνήσεως, κατά την άσκηση των καθηκόντων του».

Στο ως άνω έγγραφο του κ. Ανακριτή, το οποίο επισυνάπτεται και ενσωματώνεται στην παρούσα πρότασή μας, εκτίθενται αναλυτικά τα πραγματικά περιστατικά, βάσει των οποίων απαιτείται διερεύνηση της τυχόν τέλεσης της ως άνω αξιόποινης πράξης από τον πρώην υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ήτοι γίνεται η, κατά το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 3126/2003, συγκεκριμένη αναφορά σε στοιχεία αξιόποινης πράξης.

Προσδιορίζονται κατά συνέπεια στην παρούσα πρότασή μας με σαφήνεια τα στοιχεία και οι πράξεις που είναι αξιόποινες και μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν, όπως προβλέπει η παρ. 3 του άρθρου 154 του Κανονισμού της Βουλής.

Προκύπτει συνεπώς η ανάγκη να διερευνηθεί από την, κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή η ενδεχόμενη ευθύνη του πρώην υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη ως ηθικού αυτουργού του εγκλήματος της εκβίασης από δράστη που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης επιχείρησης, κατ’ επάγγελμα κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, ήτοι από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Ζαχαρίου του Ζαχαρία.

Για τους λόγους αυτούς

Προτείνουμε να συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 και επ. του Κανονισμού της Βουλής για την ενδεχόμενη τέλεση, από τον πρώην υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη, του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση τελεσθείσα από δράστη (κατηγορούμενος Παναγιώτης Ζαχαρίου του Ζαχαρία) που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης της επιχείρησης από ασκεί ο εξαναγκαζόμενος (Φ. Μανούσης), κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, κατά παράβαση των άρθρων 1, 13 περ. στ, 14, 16, 17, 18, 26 παρ. 1 εδ. α, 27 παρ. 1, 46 παρ. 1 εδ. α, 94 παρ. 1, 98 και 385 παρ. 1 περ. β του Π.Κ.

Επειδή η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυσή της, επείγει η κίνηση της κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο.

Επισυνάπτεται και ενσωματώνεται στην παρούσα πρόταση το με αρ. πρωτ. 310/31-3-2009 έγγραφο του Ανακριτή του 20ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών που απευθύνεται προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Αθήνα, 2 Απριλίου 2009

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε πρώτος ο Γιώργος Κρόγιας

ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ International

Επεισόδια είχαμε χθες αλλά και τις προηγούμενες μέρες στο Λονδίνο εν όψει των διεργασιών της Συνόδου των ισχυρών του κόσμου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΛΑΟΣ τα επεισόδια προκλήθηκαν από μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ του Μπέρμιγχαμ ενώ το ΚΚΕ έσπευσε να χαρακτηρίσει "προβοκατόρικες" για το λαϊκό κίνημα τις ενέργειες αυτές τονίζοντας την ενεργή ανάμειξη πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε "εύλογη" την αντίδραση των διαδηλωτών και κάλεσε τους πολίτες σε συστράτευση πίσω από την "πράσινη ανάπτυξη".
Τέλος , η επίσημη τοποθέτηση της ... κυβέρνησης όπως αυτή εκφράστηκε από τα ζουμερά χείλη του Ευάγγελου Αντώναρου εστίασε στην ανάγκη καταδίκης των επεισοδίων από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για παροχολογία και λαϊκισμό. parapolitiki.blogspot.com

Η ΒΙΟΖΩ στη Γκιώνα

Αναβολή της Γενικής Συνέλευσης

Η ΒΙΟΖΩ στη Γκιώνα

Με φόντο το καμένο σπίτι αγωνιστή του περιβάλλοντος, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις για τη Σωτηρία της Γκιώνας

Θρασύδειλοι εμπρηστές, κρυμμένοι στο σκοτάδι, έβαλαν για δεύτερη φορά φωτιά στο σπίτι του δραστήριου υπερασπιστή του περιβάλλοντος, Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή Γραβιάς (Φωκίδα).

Δεν είναι τυχαίο, που οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές «χτύπησαν» μετά από συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην ασυδοσία των μεταλλείων, που έχουν μετατρέψει τη Γκιώνα σε σεληνιακό τοπίο, μη σεβόμενοι ακόμα και τις περιοχές «NATURA».

Δεν είναι τυχαίο, που πριν μερικές μέρες η «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» κατέθεσε ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ... εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.».

Φυσικοί αυτουργοί είναι εκείνοι οι θρασύδειλοι τρομοκράτες, που πιστεύουν ότι οι αγώνες σταματούν με μια πυρκαγιά, πως πάνω από τα συντρίμμια των πατρογονικών εστιών τα στόματα σφραγίζουν και δεν είναι η οργή αυτή που δυναμώνει την πάλη.

Η ΒΙΟΖΩ καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του συναγωνιστή Στέφανου Κόλλια και θα λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται στην Καλοσκοπή την προσεχή Κυριακή 5 Απριλίου.

Καλεί όλους τους καταναλωτές να συμπαρασταθούν στην «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» και στον Στέφανο Κόλλια, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και συμβάλλοντας στο ξαναχτίσιμο του σπιτιού.

Για τον λόγο αυτό αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την ίδια μέρα ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσής μας, με απόφαση του ΔΣ, για τις 12 Απριλίου 2009 στις 11 το πρωί στο ίδιο μέρος (Στα νέα μας γραφεία, ΜακΜίλλαν 10, τέρμα Πατησίων στην Αθήνα).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ

Συν ΒΙΟΖΩ και χείρα κίνει!

«ΒΙΟΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ", ΜακΜίλλαν 10, Πατήσια, 11144 Αθήνα. Τηλ/Φαξ: 210 522 23 23, 697-9734591, Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδα: www.biozo.gr

Στείλτε την γνώμη σας στην ΒΙΟ.ΖΩ

«ΒΙΟ.ΖΩ» - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών

"ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ"

ΜακΜίλλαν 10, Πατήσια, 11144 Αθήνα

Τηλ/Φαξ: 210 522 23 23, Κινητό: 697-9734591

Ηλ.Ταχ: email@biozo.org Ιστοσελίδα: www.biozo.gr

Βίντεο συνέντευξη του Στέφανου Κόλλια και του Κυριακόπουλου



Απο την Ιστοσελίδα TVXS

Τελικά δεν έκανε βουτιά, αλλά ηλιοθεραπεία

Τελικά δεν έκανε βουτιά το παγκάκι όπως ετοιμαζόταν και σας είχαμε δείξει σε προηγούμενη ανάρτηση.
Αποφάσισε τώρα να κάνει απλά ...ηλιοθεραπεία .
Ευχαριστούμε τους συμπατριώτες μας που το ...μετέπεισαν.
Περιμένουμε τώρα και τους υπευθύνους να το τοποθετήσουν στην θέση του.

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών "Πέλαγος" στο Δημοτικό σχολείο Ερατεινής

Μια πολύ ωραία ανάρτηση απο τους Πολίτες Φωκίδας για το περιβάλλον και τον Πολιτισμό.

Mε πρωτοβουλία του Δημοτικού σχολείου της Ερατεινής και στα πλαίσια του προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: "Τα δελφίνια του Κορινθιακού", έγινε το πρωί της Δευτέρας παρουσίαση από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών "Πέλαγος", που ασχολείται από το 1995 με τη μελέτη και καταγραφή των δελφινιών του. Τα παιδιά είχαν ηδη φτιάξει ένα δικό τους φυλλάδιο που το μοιράζουν στην περιοχή τους.

Με τη βοήθεια μοναδικών εικόνων και ήχου οι μικροί μαθητές βούτηξαν στα νερά του Κορινθιακού σε ένα ταξίδι από τον καιρό που εκείνος ήταν λίμνη και άρχισε να γίνεται θάλασσα γνωρίζοντας τον πολιτισμό των δελφινιών του.
Ο Κορινθιακός, σύμφωνα με ... την υπεύθυνη του Ινστιτούτου, φιλοξενεί 4 είδη δελφινιών ενώ ένα μόνο είδος από αυτά, το ρινοδέλφινο, τρέφεται με ψάρια και έχει προκαλέσει την οργή των ψαράδων. Τα άλλα 3 του είδη (ζωνοδέλφινα, σταχτοδέλφινα και κοινό δελφίνι) σχηματίζουν ένα μεικτό κοπάδι το παγκοσμίως γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους μοναδικό στον κόσμο μεικτό κοπάδι δελφινιών του Κορινθιακού
"Η συμβίωση αυτή μπορεί να παραλληλιστεί με τη συγκρότηση μιας μικτής κοινωνίας ανθρώπων, γοριλών και χιμπατζήδων, όπου θα ζούσαμε ειρηνικά στις ίδιες πόλεις, στις ίδιες πολυκατοικίες, θα συμβιώναμε στο ίδιο διαμέρισμα, θα ψωνίζαμε από την ίδια λαϊκή..."
Το κοινό δελφίνι, παρά το όνομά του, είναι πλέον σπάνιο στη Μεσόγειο και εξαφανίζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στον Κορινθιακό υπάρχουν ακόμα πολύ λίγα, και ίσως να μην υπάρχουν για πολύ καιρό ακόμα. Τα σταχτοδέλφινα πάλι, ήταν μόλις δύο άτομα όταν παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά ενώ αν τα δει κάποιος καλό θα ήταν να το αναφέρει στα τηλ. που υπάρχουν στο έντυπο του σχολείου!"
Για να ακούσετε τα δελφίνια του Κορινθιακού
Δείτε επίσης : δελφίνια, προστατευόμενες περιοχές

Στη παρουσίαση πήρε μέρος και ο διευθυντής του ΚΠΕ Αμφισσας κ. Θεοχαρόπουλος που αναφέρθηκε στον ζωϊκό και φυτικό πλούτο του βιότοπου της Παραλιακής Ζώνης Ιτέας-
Ο σημαντικότερος στη χώρα μας βιότοπος της γαλατσίδας που τη βρίσκουμε πάνω στα ασβεστολιθικά βράχια στα Τροιζόνια και από τη Βίδαβη μέχρι την Ιτέα, η άρκευθος στα βουνά της Ερατεινής, το αρχαίο δάσος με χαρουπιές στο Γαλαξείδι είναι μόνο μερικά από τα μέχρι τώρα γνωστά είδη που φιλοξενούνται στη ζώνη αυτή που δεν έχει ακόμα μελετηθεί.
Στις 14 νησίδες της Φωκίδας υπάρχουν 450 είδη φυτών , μερικά από αυτά δεν τα βρίσκουμε στην στεριά. Σημαντικός ο βιότοπος στο ΝΔ τμήμα στα Τροιζόνια , όπου φύεται το quihorioum spinozum, είδος που υπάρχει και στο Αιγαίο.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος με απλό και κατανοητό τρόπο έδωσε στους μαθητές να καταλάβουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης (9Ο%)της στεριάς καταλήγει στη θάλασσα μέσω των Χειμάρων ,όπου πέφτουν τα απόβλητα των ελαιοτριβίων, φυτοφάρμακα. κα. Εκεί καταλήγουν και οι πλαστικές σακούλες.
Μια από αυτές που έχουν βρεθεί σε στομάχι εκβρασμένου δελφινιού έδειξε στους μαθητές η αντιπρόσωπος του Ινστιτούτου.Σημαντικό πρόβλημα για την κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού είναι και τα λύμματα , που σχεδόν ανεπεξέργαστα, πέφτουν στη θάλασσα και δημιουργούν το πρόβλημα του ευτροφισμού , δηλ. της έλλειψης οξυγόνου για τα ψάρια και τα φυτά της θάλασσας που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό, όπως κι εμείς.
Τέλος αναφέρθηκε ο κ. Θεοχαρόπουλος στο πρόβλημα της μακροχρόνιας εναπόθεσης των αποβλήτων του βωξίτη που καταλήγει από τα βουνά της Φωκίδας στο εργοστάσιο της Αλουμίνας, στον κόλπο της Αντίκυρας. Εξήγησε ότι μέσω των ριζών των φυκών περνάνε τα τοξικά που υπάρχουν στη λάσπη αυτή. Τα φύκη τα τρώνε οι γαρίδες.Τις γαρίδες τις τρώνε τα ψάρια που τα κατανωλώνουν τα δελφίνια και οι άνθρωποι (η γνωστή τροφική αλυσίδα). Τα τοξικά αυτά δηλητήρια κάνουν τα δελφίνια ευάλωτα σε αρρώστιες. Τα δελφίνια σαν μεγάλοι θηρευτές καθαρίζουν τη θάλασσα από τα άρρωστα και αδύναμα ψάρια και έτσι εξασφαλίζουν την υγεία των κοπαδιών.
Λιγοστεύοντας τα δελφίνια λιγοστεύουν και τα ψάρια, γιατί στους πληθυσμούς τους αυξάνονται αντίστοιχα και οι αρρώστιες που τα εξολοθρεύουν, ενώ ακόμα χειρότερης ποιότητας ψάρια φτάνουν στο πιάτο μας...

Μια πολύτιμη και ουσιαστική πρωτοβουλία που στήριξε ο κ. Ηρακλής Σαλαγιάννης, υπεύθυνος της Α΄βάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και που ελπίζουμε να επαναληφθεί και σε άλλα σχολεία της Φωκίδας αφού οι άνθρωποι του Ινστιτούτου δηλώνουν διαθέσιμοι(τηλ. 210 8960108). Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού της Ερατεινής είχαν την ευκαιρία που στερήθηκαν άλλες γενιές μαθητών να γνωρίσουν την μοναδικότητα, τον πλούτο και την αξία της θάλασσάς τους.
Σύλλογοι γονέων, φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να προάγουμε τη γνώση αυτή και να αναλάβουμε ατομική και συλλογική δράση για την προστασία αυτής της ομορφιάς πριν τα δελφίνια και τα άλλα πλάσματα του Κορινθιακού πάρουν τη θέση τους δίπλα στους εξαφανισμένους δεινόσαυρους.
Ο Κορινθιακός υποβαθμίζεται καθημερινά και με ραγδαίους ρυθμούς. Το μεγάλο του βάθος απλός κάνει το πρόβλημα της επιβίωσής του όχι εύκολα ορατό.
Πολίτες Φωκίδας για το περιβάλλον και τον Πολιτισμό

Λογαριασμός Τραπέζης για τον εμπρησμό

Ο λογαριασμός Τραπέζης στον οποίο μπορούν να καταθέτουν χρήματα όσοι θέλουν να βοηθήσουν στην ανακατασκευή του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια είναι ο εξής:
ΚΟΛΛΙΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΚΟΛΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: 721 / 310473-74
ΙΒΑΝ: GR8201107210000072131047374

Αξίζει να αναφερθεί ότι το σπίτι ήταν η κύρια κατοικία του Στέφανου και όχι κάποιο εξοχικό σπίτι. Η αλληλεγγύη μας και η συμπαράστασή μας είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε αυτές τις επιθέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Απεργία

Όλοι στην Απεργιακή Συγκέντρωση στη Άμφισσα

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Απεργία και στην Απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Πλατεία Λαού στην Άμφισσα στις 11:00