Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Φεύγουν τα ΟΠΑΑΧ απο τις Αναπτυξιακές.

Δύο έργα ΟΠΑΑΧ αφορούν τον νομό μας το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου Παραπαρνάσσιων Δήμων και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου Ορεινής Δωρίδας . Τα προγράμματα αυτά μεταφέρονται στην Περιφέρεια απο τις Αναπτυξιακές εταιρίες.

Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες επενδυτές των ΟΠΑΑΧ σε όλη την Ελλάδα, καθώς, ενώ δόθηκε παράταση στα πιο πολλά Περιφερειακά Προγράμματα, δεν διατέθηκαν οι απαραίτητοι πρόσθετοι πόροι στις Αναπτυξιακές Εταιρείες για να παραλάβουν τα έργα και να πληρωθούν οι επενδυτές την επιχορήγησή τους. Εν τω μεταξύ, απολύονται 300 επιστήμονες και απειλείται η θέση άλλων 400 μετά την ανάθεση στις Περιφέρειες, προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης όπως τα ΟΠΑΑΧ.
Ένα βήμα πριν την συρρίκνωση βρίσκονται οι 52 Αναπτυξιακές Εταιρείες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να αναθέσει το Δ΄ ΚΠΣ στις Περιφέρειες. Ήδη έχουν ...
απολυθεί οι περισσότεροι από τους 300 εργαζόμενους στα ΟΠΑΑΧ, ενώ τις επόμενες ημέρες λήγουν οι συμβάσεις και των υπολοίπων οι οποίες δεν μπορούν φυσικά να ανανεωθούν αφού δεν υπάρχει αντικείμενο.

Τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) συνολικού προϋπολογισμού περί το 1 δις. ευρώ είχαν αναλάβει στο Γ΄ Κ.Π.Σ. να τα «τρέξουν» οι Αναπτυξιακές, για λογαριασμό του Υπουργείου Γεωργίας.

Στον αέρα
Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται όμως ήδη και στα προγράμματα που «τρέχουν» τώρα. Συγκεκριμένα βρίσκονται στον αέρα εκατοντάδες επενδυτές σε όλη την Ελλάδα, καθώς ενώ δόθηκε παράταση στα πιο πολλά Περιφερειακά Προγράμματα δεν διατέθηκαν οι απαραίτητοι πρόσθετοι πόροι στις Αναπτυξιακές Εταιρείες για να παραλάβουν τα έργα των επενδυτών και να πληρωθούν την επιχορήγησή τους. Στην Πελοπόννησο για παράδειγμα, η οποία μάλιστα ως πυρόπληκτη θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα, περίπου 8 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί από τους μικρούς επενδυτές δεν έχουν υποβληθεί για πληρωμή καθώς «το σύστημα παρακολούθησης έχει καταρρεύσει με τους εργαζόμενους απλήρωτους για 6 μήνες και τους επενδυτές πάνω από ένα χρόνο» όπως υποστηρίζει ο κ. Μαρίνος Μπερέτσος, υπεύθυνος έργων ΟΠΠΑΧ Πελοποννήσου.

Ανακοίνωση Εργαζομένων στην Θ' Εφορεία Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κατά της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Χαιρώνεια

Απο την Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον που παλεύει ενάντια σε ένα ακόμα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, στην αρχαιολογική περιοχή της Χαιρώνιας.
Σε όλη τη περιπετειώδη διαδρομή για την αδειοδότηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ιταλικής πολυεθνικής ΕΝΕL και του ομίλου Κοπελούζου στη Χαιρώνεια, ένθερμοι συμπαραστάτες για την αποτροπή της μονάδας υπήρξαν όχι μόνο η Θ ΕΠΚΑ ως υπηρεσία, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι στην Εφορεία και στο ΥΠΠΟ και βέβαια ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τις παραμονές των Χριστουγέννων (23/12/08), το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 15 προς 1, ανέτρεψε την ...
προηγούμενη απόφαση του και επέτρεψε την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ENELCO στην περιοχή της Χαιρώνειας, με αποτέλεσμα την μετατροπή του ιστορικού χώρου της Χαιρώνειας σε βιομηχανική ζώνη.
Η τοπική κοινωνία, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς και εργαζόμενοι της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν εκεί για να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατασκευή της μονάδας.
Οι προσπάθειες του Δήμου της Χαιρώνειας για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής (αγροτική, αρχαιολογική), με το πανέμορφο Μουσείο της Χαιρώνειας να είναι σχεδόν έτοιμο να ανοίξει, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων (Ακρόπολη Πανοπέα), του Πλουτάρχειου Ιστορικού και Πολιτιστικού Πάρκου Χαιρώνειας και του Κέντρου Εικονικής Πραγματικότητας και Πολυμέσων, προσκρούουν στα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών παραγόντων
Οι εργαζόμενοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Βοιωτίας (Θ΄ ΕΠΚΑ) δηλώνουμε τόσο την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση της περιοχής, όσο και στην αδιαφορία των «δήθεν» υπεύθυνων για την σταδιακή απαξίωση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων.
Ποια είναι η ουσιαστική λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού, αν όχι να προστατεύει τις αρχαιότητες;
Πως μπορούμε να προσκρούουμε συνέχεια σε αντιφατικές αποφάσεις;
ΟΧΙ στη μετατροπή της περιοχής της Χαιρώνειας σε βιομηχανική ζώνη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (Θ΄ ΕΠΚΑ)

Θεατρική Παράσταση στην Άμφισσα Τρίτη και Τετάρτη με το έργο" Κάθε χρόνο ίδια μέρα"

Θεατρική Παράσταση στην Άμφισσα
Κάθε χρόνο ίδια μέρα

Ένα έργο του Bernard Slade

σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου.

Πρωταγωνιστούν

η Μαριάννα Τουμάσατου και ο Αλέξανδρος Σταύρου.
Η παράσταση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας Τρίτη 10 και Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 9:00

Διαβάστε λίγα λόγια για το έργο.


Η συγκεκριμένη παράσταση, που αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του Αλέκου Αλεξανδράκη που, μαζί με την Νόνικα Γαληνέα, υπήρξαν το δίδυμο που ερμήνευσε το “Κάθε χρόνο, ίδια μέρα” για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έρχεται να ζωντανέψει ξανά μέσα από την ερμηνεία της Μαριάννας Τουμασάτου και του Αλέξανδρου Σταύρου σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου. Ο Bernard Slade, υπογράφει το σενάριο ενός θεατρικού έργου στο οποίο δύο πρόσωπα και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για σκηνικό, καταφέρνουν να κάνουν τον θεατή να αναζητήσει έναν νέο ορισμό της αγάπης, ή τουλάχιστον να αναθεωρήσει αυτόν που είχε ως τώρα.

Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε μια επισκόπηση της παράστασης ενώ σε επόμενο άρθρο θα δημοσιεύσουμε μία μίνι συνέντευξη που καταφέραμε να πάρουμε από τους συντελεστές του έργου.

Η υπόθεση του “Κάθε χρόνο, ίδια μέρα” (Same Time, Next Year) είναι απλή αλλά μεγαλοφυής. Ο George, ένας λογιστής του New Jersey και η Doris, νοικοκυρά από το Oakland συναντιούνται τυχαία σε ένα πανδοχείο στη Βόρεια Καλιφόρνια στον Φεβρουάριο του 1951 και περνούν την νύχτα μαζί. Παρά το γεγονός ότι και οι δυο τους έχουν οικογένεια αποφασίζουν να συναντιούνται έκτοτε μία φορά το χρόνο, στο ίδιο σημείο, την ίδια ημέρα.

Για τα επόμενα 24 χρόνια, συναντούνται ανελλιπώς και αναπτύσσουν μία ιδιόμορφη σχέση κατά την οποία συζητούν για τις οικογένειές τους, την κατάσταση στο σπίτι, την γέννηση των παιδιών τους, της αναποδιές αλλά και τις χαρές στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Παράλληλα, ο Bernard Slade καταφέρνει ιδιοφυώς να αποτυπώσει στους 2 πρωταγωνιστές τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις των εποχών που περνούν και να δείξει πώς αυτές επηρεάζουν ακόμη και την σχέση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο αποτελείται από 6 σκηνές - συναντήσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα το 1951 (όπου συμβαίνει η πρώτη συνάντηση), 1956, 1961, 1965, 1970 και 1975.

Όσον αφορά την εκτέλεση, όπως είπαμε, η παράσταση χωρίζεται σε 6 σκηνές στο ενδιάμεσο των οποίων γίνεται βίντεο ανασκόπηση που ακολουθεί την χρονολογική εξέλιξη του έργου. Ο χαρακτήρας της Doris κερδίζει το κοινό με την μετάβαση από αφελής νοικοκυρά, σε παιδί των λουλουδιών, στυγνή επιχειρηματία και ώριμη κατασταλαγμένη γυναίκα, κάτι στο οποίο σαφώς βοηθά η εξαιρετική ερμηνεία της Μαριάννας Τουμασάτου που πλαισιώνεται επαρκώς από τον Αλέξανδρο Σταύρου στο ρόλο του George. Σημαντικό στοιχείο είναι οι συχνές και όμορφες αλλαγές αμφιέσεων ενώ η εκπληκτική χημεία του ζευγαριού (ζώντας σύντροφοι και στη ζωή) δίνει κάτι το ξεχωριστό στην παράσταση. Καθ’ όλη τη διάρκεια το σκηνοθετικό βλέμμα του Κώστα Αρζόγλου κάνει αισθητή την παρουσία του μέσα από τις μικρές λεπτομέρειες στην κίνηση, στάση, ένταση φωνής, συναίσθημα των πρωταγωνιστών.

Η περιοδεία των συντελεστών θα συνεχιστεί με επόμενο σταθμό την Κρήτη και αργότερα επιστροφή και πάλι στη Βόρειο Ελλάδα. Εμείς σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να την παρακολουθήσετε.
Από το newsfilter

Ξεκινά Συμβουλευτική Γονέων για θέματα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ιτέα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ
Άμφισσα, 09-02-2009
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.)
ΑΛ. ΞΗΡΟΥ 16
33100 ΑΜΦΙΣΣΑ
Πληροψ. 2265023590
2265 023837
Φαξ 2265072441
Π ρος: Σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημερώνουμε όλους τους γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών, ότι το Κέντρο Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Φωκίδας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ξεκινά ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων με συναντήσεις που αφορούν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα Πρόληψης.
Η συμμετοχή όλων στον αγώνα εναντίον των εξαρτήσεων είναι απαραίτητη!

Οι συναντήσεις μας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009 και ώρα 17:30μ.μ. στο πρώτο δημοτικό σχολείο Ιτέας.