Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Οι τιμές για τις Καλαμών

Τις τιμές αγοράς για την ελιά ποικιλίας Καλαμών ανακοίνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Αξίζει να σημειωθεί οτι χιλιάδες τόννοι της συγκεκριμένης ποικιλίας κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία και στη Φθιώτιδα παραμένουν απούλητες αφού οι παραγωγοί θεωρούν οτι οι τιμές που ισχύουν δεν καλύπτουν ούτε τα εξοδά τους . Σύμφωνα με την ΕΑΣ Μεσσηνίας για την κορυφαία κατηγορία ποιότητας, ο παραγωγός παίρνει ... 2,05 ευρώ το κιλό.
Αναλυτικά, ο τιμοκατάλογος:
-120 κομμάτια - 2,05 ευρώ
121-130 - 1,95 ευρώ
131-140 - 1,85 ευρώ
141-150 -1,65 ευρώ
151-160 - 1,50 ευρώ
161-170 - 1,35 ευρώ
171-180 - 1,25 ευρώ
181-200 - 1,15 ευρώ
201-220 - 1,05 ευρώ
221-240 - 0,85 ευρώ
241-260 - 0,75 ευρώ
261-280 - 0,65 ευρώ
281-300 - 0,55 ευρώ
301-320 - 0,35 ευρώ
321-350 - 0,15 ευρώ
380 - 0,10 ευρώ.
Απο το Agroschannel

Πως τα πάμε απο Ανεργία στην Φωκίδα;

Διαβάζουμε ένα άρθρο που γράφηκε λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση και περιέγραφε τότε την υφιστάμενη ανεργία χωρίς να έχουν προκύψει τα προβλήματα με την Αλουμίνιον Α.Ε. και τη μείωση της παραγωγής.

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Ανεργία: Ξεπερνά το 16%.

Κλάδοι που πλήττονται: Σε ύφεση οι ιχθυοκαλλιέργειες. Κρίση στον κλάδο των επισιτιστικών επαγγελμάτων. Κάμψη στην οικοδομή.

Δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τον μεγάλο ελαιώνα της Αμφισσας. Το παράρτημα του ΤΕΙ Λαμίας στην Αμφισσα, μετά το νόμο Γιαννάκου, κινδυνεύει να κλείσει λόγω του μικρού αριθμού εισαχθέντων.

Μαύρη εργασία: Κυρίως στις οικοδομές.

Προοπτικές: Στις ιχθυοκαλλιέργειες απασχολούνται περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, αλλά το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Από Ελευθεροτυπία

Απόκριες στην Ποτιδάνεια

Μετά από αρκετές μέρες λοιπόν που το χωριό μας ήταν κάτω από το λευκό σεντόνι του χιονιού το σαββατοκύριακο των αποκριών ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του. Έδωσε έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν το τριήμερο γιατί το χιόνι έλιωσε και οι δρόμοι και τα σοκάκια ήταν προσπελάσιμοι. Το κρύο δεν ήταν ιδιαίτερα τσουχτερό μιας και ο ήλιος ήταν αρκετά ζεστός. Την Κυριακή το βράδυ οι χωριανοί, που ήταν αρκετοί περίπου στα 130 άτομα, αλλά και επισκέπτες μαζευτήκαν στο μαγαζί όπου γιόρτασαν τις απόκριες ντυμένοι όχι μόνο με αποκριάτικες ενδυμασίες αλλά και με πολύ κέφι μέχρι τις πρωινές ώρες.

Για περισσότερες φώτο και ειδήσεις από την Ποτιδάνεια επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα potidaneia.net

Απόκριες στην Ερατεινή

Απο την Ιστοσελίδα των Πολιτών Φωκίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό πήραμε αυτήν την φωτογραφία που σατιρίζει την απόδραση Παλαιοκώστα. δείτε κι άλλες φώτο πατώντας εδώ

Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι

Το βίντεο είναι από το το AUTOCARNET

2ος Ορεινός Αγώνας «Ανοπαία Ατραπός»

8 Μαρτίου 2009

«ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟΣ» (Μονοπάτι Εφιάλτη)
Απο Καστέλλια
Ο Σύλλογος Αθλημάτων Μεγάλης Διάρκειας «Τραχίνα», προκυρήσει τον 2ο Ορεινό Αγώνα Τρεξίματος 16χλμ. με την ονομασία «Ανοπαία Ατραπός». Ο αγώνας θα γίνει την Κυριακή 8/03/2009 σε μονοπάτια του ελατοσκέπαστου όρους Καλλίδρομο. Η διαδρομή είναι ιστορική καθώς είναι αυτή που χρησιμοποίησε ο Εφιάλτης για να οδηγήσει τους Πέρσες πίσω από τις Θερμοπύλες.

Η δήλωση συμμετοχής θα γίνεται ηλεκτρονικά στο trachina.runners@gmail.com. Οι εγγραφές ξεκινούν από τη Δευτέρα 2/02/2009 και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 2/03/2009.

Η Περιγραφή διαδρομής

Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 16χλμ. από τα οποία το 80% είναι μονοπάτια και το 20% δασικοί δρόμοι. Η συνολική θετική υψομετρική είναι 510μ. ενώ 1050μ. είναι η αρνητική υψομετρική.

Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει σε υψόμετρο 630μ. δίπλα από την Ι.Μ. Δαμάστας. Αρχικά η διαδρομή κινείται για... 2,1χλμ. σε δασικό δρόμο και στη συνέχεια σε μονοπάτι. Κερδίζει γρήγορα ύψος οπότε το μονοπάτι ελίσσεται ανάμεσα σε έλατα και φτάνει σε υψόμετρο 980μ. Εκεί ξανασυναντά δασικό δρόμο και λιβάδια.. Για 1χλμ. η διαδρομή κινείται σε δασικούς δρόμους και διέρχεται από το ψηλότερο σημείο της τα 1060μ. Από εδώ ξεκινά μια συνεχή κατηφόρα με μικρά μόνο ανεβάσματα. Το τοπίο είναι πανέμορφο καθώς ολόκληρη η διαδρομή είναι μέσα σε δάσος με έλατα, πεύκα αλλά και πολλά άλλα είδη φυτών και δέντρων. Μάλιστα υπάρχουν και αρκετές εποχιακές λιμνούλες. Η κατάληξη του αγώνα θα είναι στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.

Στη διαδρομή θα υπάρχουν πέντε (5) σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό ή ισοτονικό. Έτσι θα υπάρχει πλήρης κάλυψη και δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι αθλητές να έχουν εφόδια μαζί τους. Απαραίτητο θεωρείται να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό (π.χ. παπούτσια) κατάλληλα για αγώνες βουνού.

Η διαδρομή είναι πλήρως σηματοδοτημένη ώστε να είναι εύκολη η αναγνώρισή της ακόμα και από αρχάριους. Η σήμανση έγινε με κορδέλες λευκού – κόκκινου χρώματος. Βέβαια υπάρχει και μόνιμη σήμανση από άσπρα – κόκκινα μεταλλικά πλαίσια.

Η γραμματεία του αγώνα θα είναι στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, όπου θα είναι και ο τερματισμός. Οι αθλητές που θα συμμετέχουν θα πρέπει να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο από τις 9:00 έως τις 10:00. Εκεί υπάρχει αρκετός χώρος για τη στάθμευση των οχημάτων. Αφού παραλάβουν τον αριθμό τους με λεωφορεία του συλλόγου θα μεταφερθούν στο σημείο της εκκίνησης η οποία θα δοθεί στις 11:30. Το τελευταίο λεωφορείο θα ξεκινήσει στις 10:30.

Κατά την άφιξη των αθλητών στο χώρο της γραμματείας θα καλούνται να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής (σύμφωνα με τη δήλωση που έχουν κάνει τηλεφωνικός ή με e-mail). Το κόστος συμμετοχής θα είναι 10¤. Από τη γραμματεία θα παραλαμβάνουν τα αναμνηστικά δώρα και θα επιβιβάζονται στα λεωφορεία με προορισμό την εκκίνηση. Κατά τον τερματισμό θα παραλαμβάνουν μετάλλιο, αναμνηστικό δίπλωμα και μικρογεύμα.. Οι τρεις πρώτοι άντρες και γυναίκες θα βραβευθούν με κύπελλα. Αξίζει να αναφερθεί πως δίπλα στο χώρο του τερματισμού υπάρχουν θερμά λουτρά που είναι ιδανικά για χαλάρωση μετά τον αγώνα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Νέα Εθνική Οδός παρακάμπτει το χώρο των Θερμοπυλών. Αυτό σημαίνει πως οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ακολουθήσουν τη σήμανση που οδηγεί στο χωριό Θερμοπύλες και στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Εθελοντική αιμοδοσία στην Ιτέα


Εθελοντική αιμοδοσία
θα πραγματοποιηθεί από τον Σύλλογο Εθελοντών αιμοδοτών "ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ"
την Τετάρτη 4 Μαρτίου του 2009 το απόγευμα ως τις 21:00
ενώ θα επαναληφθεί την ... Κυριακή 8 Μαρτίου το πρωί ως τις 14:30.
Η αιμοδοσία θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου 28ης Οκτωβρίου 23.