Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Οι αγρότες και οι Μελισσοκόμοι τα πρώτα θύματα των μεταλλαγμένων

Οι αγρότες και οι μελισσοκόμοι τα πρώτα θύματα των μεταλλαγμένων.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στη Θήβα με μεγάλη συμμετοχή μελισσοκόμων η εκδήλωση του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θηβών που περιλάμβανε: Α] Συμπλήρωση ερωτηματολογίου με γενικά στοιχεία για τους μελισσοκόμους,
Β] Τέστ στο δηλητήριο της μέλισσας,
Γ] Λήψη αίματος για γενικές αλλεργικές εξετάσεις και
Δ] Τεστ δέρματος για διάφορες αλλεργίες.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οκτώ γιατροί του Αττικού Νοσοκομείου Αθηνών με επικεφαλής την Επιμελήτρια Αλλεργιολόγο κ. Χλίβα καί μίλησε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Χαριζάνης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα παράγωγα των μεταλλαγμένων και ιδιαίτερα του βαμβακόσπορου, ακόμα και η σκόνη από την συλλεκτική μηχανή, μπορεί να θανατώσουν τις μέλισσες. Υποθανατηφόρες δόσεις είναι αποθηκευμένες στην γύρη του βαμβακιού. Η κατάρρευση των μελισσιών στην Αμερική, Γερμανία και Ισπανία οφείλεται στον αποπροσανατολισμό που υφίστανται οι συλλέκτριες μέλισσες λόγω της μικρής δόσης δηλητηρίου που έχουν λάβει και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κυψέλη τους. Ευτυχώς στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε αυτό το φαινόμενο».
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θήβας Δημήτρης Ρουμελιώτης επί το ......έργον
Οι μελισσοκόμοι, όμως, όπως τόνισαν, γνωρίζουν καλά ότι τα πειράματα που διεξάγονται κρυφά και παράνομα στους κάμπους της Βοιωτίας και ιδιαίτερα στην Κωπαϊδα αλλά και η «νόμιμη» και ανεξέλεγκτη καλλιέργεια μεταλλαγμένων σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα, αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο για την υγεία όλων των Βοιωτών και πρώτα και κύρια των αγροτών και των μελισσοκόμων αλλά και μια απειλή για το ίδιο το περιβάλλον που κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μεταλλαγμένο περιβάλλον.
Τι είναι μεταλλαγμένα
Μεταλλαγμένα ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη.
Παράδειγμα: Οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι. Έτσι ο νέος οργανισμός που θα προέλθει με αυτόν τον τρόπο θα είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός που δε θα γινόταν ποτέ με φυσικό τρόπο.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ
Οι επιδράσεις των μεταλλαγμένων αφορούν δυο βασικά σημεία: πρώτον, την υγεία των ανθρώπων και δεύτερο το περιβάλλον.
Για τον άνθρωπο: Από έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πρόκλησης αλλεργιών μέσω της κατανάλωσης μεταλλαγμένων, αύξηση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά και μείωση της αποτελεσματικότητας αυτών των φαρμάκων. Παραγωγή νέων τοξινών από μεταλλαγμένα φυτά που βγάζουν τοξικές ουσίες ενάντια σε ζιζάνια και έντομα και οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και για τον άνθρωπο
Για το περιβάλλον : Οι κίνδυνοι από την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον είναι πολλοί και μεγάλοι.
Μέσω της γύρης μπορούν να μεταφερθούν γονίδια και σε άλλα φυτά που δεν είναι μεταλλαγμένα αλλά ακόμη και σε άγρια είδη και έτσι να έχουμε μια γενετική μόλυνση όπως π.χ. η γύρη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι καταστρεπτική για ένα είδος πεταλούδας.
Μπορεί να αυξηθεί η ανθεκτικότητα ορισμένων ζιζανίων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ορισμένα είδη να αυξηθούν υπερβολικά και άλλα να εξαφανιστούν εντελώς. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα ζώα που τρώνε τα φυτά. Αυτό όμως είναι μια τεράστια ΑΠΕΙΛΗ για την ισορροπία του περιβάλλοντος..
Υπάρχει πιθανότητα εξαφάνισης των φυτών που δεν είναι μεταλλαγμένα γιατί δεν θα μπορούν να τα ανταγωνιστούν.
Η διασταύρωση των μεταλλαγμένων με την φυσική βλάστηση θα έχει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον.
Το χειρότερο βέβαια είναι ότι έτσι και ελευθερωθούν τα μεταλλαγμένα στο περιβάλλον δεν θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω. Η ζημιά ήδη θα έχει γίνει.
[τα κείμενα «τι είναι μεταλλαγμένα» και «ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ» είναι από τις εργασίες των εκπαιδευτικών Θόδωρου Παπαδόπουλου και Φωτεινής Φωτειάδου].

Μακάρι να κάνανε λάθος και να πληρωθούν και για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα.


Ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι

"Σε ό,τι αφορά τα βιολογικά προϊόντα ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βούληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να στηριχτούν οι παραγωγοί τους. Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε ένα κονδύλι ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση οφειλών στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας."

Η μόνη μας ελπίδα είναι, να ...έκανε λάθος ο νέος Υφυπουργός και να εννοούσε όλα τα προγράμματα Βιολογική Γεωργία , Βιολογική Κτηνοτροφία, μαζί με το πρόγραμμα του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας και όχι μόνο την Βιολογική Γεωργία.
Αλλιώς τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατί από το καλοκαίρι που ψάχνουν χρήματα για να πληρώσουν, πέρασαν τα Χριστούγεννα, φτάσαμε στην Αποκριά και δεν ξέρουμε αν θα έχουμε κάνει και Πάσχα μέχρι να πληρωθούν όλοι.

Η ανωμαλία των ....blogers

Τελικά όσοι ασχολούνται με τα blogs και τις ιστοσελίδες, πρέπει να την έχουμε την ανωμαλία μας.

Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέπτεται η κυβέρνηση.

Από που έως που Κύριε ασχολείσαι με ιστοσελίδες, που περιέχουν ειδήσεις;
Αυτό το έργο το έχουμε αναλάβει εμείς, η Κυβέρνηση, άντε και βαριά βαριά όταν δεν ενοχλεί και η σώφρων αντιπολίτευση.
Τι το πέρασες δηλαδή, θα γράφεις την άποψή σου και θα σχολιάζεις;

Αυτό το έχουν αναλάβει άλλοι πάει και τελείωσε, αυτοί που είναι επαγγελματίες και πληρώνονται για να γράψουν κατά παραγγελία, την άποψη του κόσμου.

Πρέπει να είμαστε παρανοϊκοί, που θέλουμε να αγνοήσουμε τους ειδικούς και τους υπεύθυνους, δεν εξηγείται αλλιώς.
Ίσως να είμαστε και σεξουαλικά επικίνδυνοι και ίσως φοβούνται, ότι άμα μάθει ο κόσμος τις κομπίνες τους και τις ρεμούλες τους, μπορεί να τους μαμίσει κιόλας (σημείωση: απαγορεύεται η χυδαιολογία στο mplog)
Δεν εξηγείται αλλιώς η διπλή παρέμβαση που σχεδιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την Παιδοφιλία και ....για τα blogs.
Κάπως πρέπει να συνδυάζεται αυτή τους η πρεμούρα.
Μήπως φταίει ότι τα βρήκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τελείωσαν τα σκάνδαλα.
Ούτε το ΠΑΣΟΚ προανακριτική για το Βατοπέδιο, ούτε και η ΝΔ κουβέντα για την Siemens.
Τα πράγματα πρέπει να εξομαλυνθούν, να μην βγάζει ο ένας τα άπλυτα του άλλου στην φόρα , γιατί δεν βγαίνει έτσι αυτοδυναμία με τίποτα από τις κάλπες.
Θα είναι όλοι όσιες παρθένες και αν τύχει κανένας να γράψει στο ίντερνετ κάτι διαφορετικό, θα υποστεί τις συνέπειες .

Όσοι αγανακτούμε είμαστε για τα ψυχιατρεία και τις φυλακές.

Δες αυτούς που τα κάλυψαν όλα στο Βατοπέδιο, μέχρι και υπουργοί γίνανε όλοι τους.
Γράψτε κάτι επώνυμα εναντίον τους και θα δείτε που θα βρεθείτε.

διαβάστε τι γράφει το ... κομματόσκυλο για την ίδια είδηση.



Δευτέρα, 9 Φεβρουάριος 2009
Τέλος στην ανωνυμία

Διάβασα σήμερα μια ανάρτηση που έχει το καλό ιστολόγιο I-Reporter.

Λέει ότι ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας έχει αναλάβει (προσωπικά κιόλας) να ξορκίσει και να επιβάλλει την πάταξη της ανωνυμίας από τον χώρο των εν Ελλάδι blogs.

Κύριε Δένδια έχετε δίκιο. Η ανωνυμία πρέπει να λάβει τέλος. Πρέπει κάποτε να βγουν τα ονόματα στην φόρα. Δεν πάει άλλο.

Πρέπει, επιτέλους, να οριστεί ποιοι είναι υπεύθυνοι σύμφωνα με το νόμο. Διότι σε περίπτωση αναζήτησης, και ενδεχομένως απόδοσης, ευθυνών πρέπει να ξέρουμε ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Να μάθουμε λοιπόν:

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων εξαιτίας των οποίων έχουν χρεωκοπήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και φτάσαμε στο σημείο οι συντάξεις και τα νοσήλεια να πληρώνονται με δανεικά.

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων εξαιτίας των οποίων τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα ούτε για ιώδιο.

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων εξαιτίας των οποίων κάθε καλοκαίρι απολαμβάνουμε αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα με τα δάση να αφανίζονται το ένα πίσω από το άλλο. Τα ΟΝΟΜΑΤΑ των κτηματομεσιτών που έχουν θησαυρίσει. Τα ΟΝΟΜΑΤΑ των επιχειρηματιών που ανέγειραν μεγαθήρια πάνω στα καμμένα. Τα ΟΝΟΜΑΤΑ των δασαρχών, των υπεύθυνων των πολεοδομικών υπηρεσιών, των εφοριακών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων που τσίμπησαν το «φοντανάκι» τους όπως λέει και ο Τράγκας. Τέλος να μάθουμε τα ΟΝΟΜΑΤΑ των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ που υπογράφουνε διατάξεις περί αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων.

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων εξαιτίας των οποίων υφιστάμεθα εθνικές ξεφτίλες χρόνια τώρα. Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων που παρέδωσαν σιδηροδέσμιο τον Οτσαλάν. Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων που ευθύνονται για το εγκληματικό φιάσκο στα Ίμια. Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων που αναγνωρίζουν εθνικές μειονότητες στην Θράκη. Τα ονόματα εκείνων που επιτρέπουν στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του ΙΣΡΑΗΛ να αλωνίζουν ανενόχλητοι στην Ελλάδα μας. Τα ονόματα των συγκεκριμένων υπαλλήλων της ΕΥΠ που ως μοναδικό αντικείμενο έχουν να χαφιεδίζουν Έλληνες πολίτες στις ανωτέρω μυστικές υπηρεσίες.

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων που παρακολουθούν χωρίς κόστος το τηλέφωνο του Έλληνα πρωθυπουργού. Δεν ντρέπεστε λίγο ρε γαμώ το φιλότιμό μου;

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων εξαιτίας των οποίων το μέσο μεροκάματο του Έλληνα εργαζόμενου εξαργυρώνεται με 10 τυρόπιτες και μια πορτοκαλάδα.

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων εξαιτίας των οποίων εκατομμύρια Έλληνες έχασαν κόπους μιας ζωής στο Χρηματιστήριο. Τα ΟΝΟΜΑΤΑ των επιχειρηματιών που ξεσκίστηκαν στο φαγοπότι καθώς και τα ΟΝΟΜΑΤΑ των υπουργών-πρωθυπουργών που προέβλεπαν επίπεδα της τάξης των 7.000 μονάδων.

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων που αποφάσισαν ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Επί τη ευκαιρία πείτε μας και τα ΟΝΟΜΑΤΑ των νομοθετών που σας καθιστούν ιδιοκτήτες δημοσίου κεφαλαίου αμύθητης αξίας ενώ είστε απλοί διαχειριστές.

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων των επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που απολαμβάνουν την αστυνομική προστασία δημοσία δαπάνη.

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ των αποδεκτών των μιζών της Siemens, των συναλλασόμενων με τα μοναστήρια καθώς και τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων που απεφάνθησαν ότι η εξιλέωση για έναν υπουργό έρχεται με μια απλή παραίτηση και όχι με παραπομή σε δίκη.

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ των υπευθύνων όλων των ΜΚΟ και τα ποσά με τα οποία επιχορηγούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλα ευαγή ιδρύματα.

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ των 10-15 μεγαλεμπόρων της λαχαναγοράς και κρεαταγοράς που δουλεύουν με κέρδος πάνω από 500%

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων που συνέταξαν τον τρομονόμο.

Τα ΟΝΟΜΑΤΑ εκείνων –κύριε Καραμανλή σε εσάς απευθύνομαι- που ενώ στις εκλογές του 2000 είχατε στα χέρια σας αδιάσειστες αποδείξεις περί νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων, δεν σας άφησαν να βγάλετε άχνα.

Τέλος, κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης, αφού καταπολεμήσεις την δυσφήμιση, την συκοφαντική δυσφήμιση και την εξύβριση που διαπιστώνεις ότι λαμβάνει χώρα δια μέσω των blogs, μήπως μπορείς να μας πεις και πώς προτίθεσαι να καταπολεμήσεις την βάναυση προσβολή της νοημοσύνης;

Εδώ και δεκαετίες προσβάλλετε την νοημοσύνη μας. Υπάρχει υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο;

Αν μου πεις το όνομά του υπόσχομαι δημοσίως να αποκαλύψω όχι μόνο το όνομά μου αλλά επιπλέον:

ΑΦΜ

Αρ. Ταυτότητας

Αρ. Κυκλοφορίας

Αρ. Διπλώματος

Και τι χρώμα σώβρακο φοράω.

Κάνε γρήγορα όμως… Γιατί όσο παίζετε με τη νοημοσύνη μας, προβλέπω να κατεβαίνουν οι Έλληνες στο Σύνταγμα κατά κύματα… και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα φοράμε σώβρακα, σε αντίθεση με εσάς που μάλλον θα φοράτε τσίγκινα.

«Αλουμίνιο της Ελλάδος»: Στη black list των ρυπαντών της Ε.Ε.

Απο το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ALUMINION ELLADOS Στη μαύρη λίστα των ρυπαντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μπει η «Αλουμίνιο της Ελλάδος» για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά στην πρόληψη και στον έλεγχο της ρύπανσης (οδηγία 2006/21/ΕΚ).
Οπως προκύπτει από την απάντηση του Κοινοτικού Επιτρόπου για το περιβάλλον κ. Σταύρου Δήμα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Αρναουτάκη, η Ε.Ε. έχει δρομολογήσει διαδικασία επί παραβάσει, καθώς οι εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιο της Ελλάδος» - και όχι μόνο - δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν έχουν προχωρήσει σε επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών αδειών τους. Επιπλέον, σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου, ο κόλπος της Αντίκυρας είναι πολύ πιθανόν να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές που θέτει η “Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα”, λόγω της ισχυρής επιβάρυνσης που δέχεται από τα απόβλητα (κόκκινη λάσπη) της βιομηχανίας.

Με βάση τα ανωτέρω, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαγιαννάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Το κείμενο της ερώτησης περιέχει μεγάλο μέρος της προαναφερθείσας απάντησης του κ. Δήμα, καθώς και επιπλέον στοιχεία για τη βιομηχανική ρύπανση στον κόλπο της Αντίκυρας, γι’αυτό και παρατίθεται ολόκληρη:

28/01/2009

ΘΕΜΑ: Η κόκκινη λάσπη της Αλουμίνιο της Ελλάδας ξανά αντικείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η κόκκινη λάσπη την οποία απορρίπτει η εταιρεία Αλουμίνιων της Ελλάδος στον κόλπο της Αντίκυρας... στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου καταστρέφει την πανίδα και την χλωρίδα, ενώ δεν αποκλείεται τα βαρέα μέταλλα τα οποία περιέχει να έχουν εισέρθει στην τροφική αλυσίδα, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών και μετά από έρευνες ετών. Η απόρριψη της κόκκινης λάσπης έχει δημιουργήσει δύο υποθαλάσσιους λόφους ύψους 30μ, και η παρουσία ραδιενεργών στοιχείων (ουράνιο, ράδιο, θόριο) ανιχνεύονται στην σύνθεση της λάσπης και η συγκέντρωσή τους ξεπερνά έως και δεκαέξι φορές τις επιτρεπόμενες τιμές. Σύμφωνα με μελέτη του προγράμματος ΜΕP POL, 17 ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ινστιτούτων, τονίζεται ότι στον Κορινθιακό η κινητικότητα βαρέων μετάλλων είναι ισχυρή και κατά συνέπεια απαιτούνται μελέτες για την διείσδυση των βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα μέσω των αλιευμάτων.
Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή κ. Αρναουτάκη, ο κ. Δήμα εξ ονόματος της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει την άγνοια της Επιτροπής για τη εν λόγω μελέτη. Στην συνέχεια στην απάντηση διατυπώνεται ότι
«Η λειτουργία των εγκαταστάσεων της εταιρίας Αλουμίνιον της Ελλάδος υπόκειται στην οδηγία 2008/1/EΚ σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (IPPC) και την οδηγία 2006/21/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας (οδηγία για τα απόβλητα από εξορυκτικές δραστηριότητες)
Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όπως η εγκατάσταση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όφειλαν να έχουν τεθεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας IPPC έως τις 30 Οκτωβρίου 2007 και πρέπει να έχουν συμμορφωθεί με την οδηγία για τα απόβλητα ορυχείων το αργότερο μέχρι την 1η Μαΐου 2012. Τον Νοέμβριο του 2007, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε λειτουργία πριν από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της οδηγίας IPPC και τον αριθμό των νέων, αναθεωρημένων και επικαιροποιημένων αδειών που έχουν εκδοθεί. Επειδή η Ελλάδα δεν εξέδωσε νέες ή επικαιροποιημένες άδειες για μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων εντός της καταληκτικής ημερομηνίας της οδηγίας IPPC, δηλαδή την 30ή Οκτωβρίου 2007, η Επιτροπή δρομολόγησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της χώρας αυτής (και όλα τα λοιπά κράτη μέλη που παραβίασαν τη σχετική νομοθεσία) . Από την εξέταση της απάντησης των ελληνικών αρχών προέκυψε ότι 189 από τις 293 υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν συμμορφώνονται, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν άδεια IPPC, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης της εταιρίας Αλουμίνιον της Ελλάδος. Κατά συνέπεια, στις 27 Νοεμβρίου 2008, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία επί παραβάσει και να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη, σύμφωνα με το άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ
Επιπλέον, η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ) 2000/60/ΕΚ ορίζει προστασία όλων των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, με την υποχρέωση να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης, ώστε, κατά κανόνα έως το 2015, να έχει επιτευχθεί καλή κατάσταση των υδάτων. Σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο, τα κράτη μέλη είχαν την υποχρέωση να διεξάγουν εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λεκανών απορροής των ποταμών και να έχουν αποστείλει συνοπτική έκθεση στην Επιτροπή μέχρι το Μάρτιο του 2005 (ΟΠΥ, άρθρο 5 παράγραφος 1 και άρθρο 15 παράγραφος 2). Στην έκθεση που υπέβαλε η Ελλάδα επισημαίνεται ο κίνδυνος, ο κόλπος της Αντίκυρας να μην ανταποκριθεί στους στόχους της ΟΠΥ, προσδιορίζοντας ως κύριο πρόβλημα τις εγκαταστάσεις IPPC. Αυτό σημαίνει ότι ο κόλπος της Αντίκυρας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο του προγράμματος μέτρων της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα, προκειμένου, έως το 2015, να έχει επιτευχθεί καλή κατάσταση ή, υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, να μπορεί να υπόκειται σε εξαιρέσεις. Το πρόγραμμα των μέτρων είναι μέρος των σχεδίων διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού της ΟΠΥ, που αναμένεται να δημοσιευτούν τον Δεκέμβριο του 2009. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι ελληνικές αρχές εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Όσον αφορά τις ραδιενεργές ουσίες, αυτές υπόκεινται στις διατάξεις της οδηγίας 96/29/Ευρατόμ του Συμβουλίου. Τα ραδιενεργά στοιχεία στην κόκκινη λάσπη είναι τα αποκαλούμενα φυσικά ραδιονουκλεΐδια και οι απαιτήσεις για τις εν λόγω ουσίες περιέχονται στα άρθρα 40 και 41 της οδηγίας Ευρατόμ. Εναπόκειται στο κράτος μέλος να εξασφαλίσει τον προσδιορισμό των δραστηριοτήτων στις οποίες υπεισέρχονται φυσικές πηγές ακτινοβολίας που μπορεί να προκαλούν ανησυχίες από άποψη ακτινοπροστασίας. Για τις δραστηριότητες αυτές, το κράτος μέλος απαιτεί τη θέσπιση κατάλληλων μέσων για την παρακολούθηση της έκθεσης στην ακτινοβολία.»Λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα που θίγονται τόσο στην ερώτηση του κ. Αρναουτάκη όσο και στην απάντηση της Επιτροπής που υπόσχεται ότι θα διερευνήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εφαρμογή της οδηγίας IPPC και της οδηγίας για τα απόβλητα από εξορυκτικές δραστηριότητες για την εν λόγω εγκατάσταση και, εάν χρειαστεί, θα προωθήσει περαιτέρω τη διαδικασία επί παραβάσει,
ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:
1. Είναι ενήμερος για τα συμπεράσματα των εν λόγω μελετών και εάν ναι, τι προτίθεται να πράξει έτσι ώστε να προστατευθεί το οικοσύστημα, ο πληθυσμός της περιοχής και βέβαια να αποφευχθεί η περαιτέρω διαδικασία επί παραβάσει για την εφαρμογή της οδηγίας IPPC και της οδηγίας για τα απόβλητα από εξορυκτικές δραστηριότητες για την εν λόγω εγκατάσταση;
2. Γιατί το νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης της διάθεσης της ερυθράς ιλύος από την Αλουμίνιο της Ελλάδας, από τον Οκτώβρη του 2007 δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και με το εθνικό δίκαιο;
3. Ποιο είναι το πρόγραμμα μέτρων προκειμένου μέχρι το 2015 να έχει επιτευχθεί καλή κατάσταση στον κόλπο της Αντίκυρας, όπως επιτάσσει και η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα;
4. Τι μέτρα έχουν θεσπιστεί για την παρακολούθηση της έκθεσης στην ακτινοβολία ώστε να εξασφαλίζεται ο προσδιορισμός των δραστηριοτήτων στις οποίες υπεισέρχονται φυσικές πηγές ακτινοβολίας που μπορεί να προκαλούν ανησυχίες από άποψη ακτινοπροστασίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Νικόλαος Τσούκαλης