Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Στο στόχαστρο της ΕΕ για ρύπανση του Κορινθιακού

Η εικόνα είναι απο έλεγχο για βαρέα μέταλλα στον Βόρειο Ευβοϊκό.

Εφημερίδα Έθνος
Σε... χαβούζα έχει μετατρέψει τον Κορινθιακό κόλπο η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», καθώς εναποθέτει τα απόβλητά της αδιαφορώντας για τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή τα επενδυτικά προγράμματα του ομίλου Μυτιληναίου υλοποιούνται με ρυθμούς... χελώνας για τον περιορισμό της μόλυνσης στην ευρύτερη περιοχή.

Σε... χαβούζα έχει μετατρέψει τον Κορινθιακό κόλπο η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», καθώς εναποθέτει τα απόβλητά της αδιαφορώντας για τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή τα επενδυτικά προγράμματα του ομίλου Μυτιληναίου υλοποιούνται με ρυθμούς... χελώνας για τον περιορισμό της μόλυνσης στην ευρύτερη περιοχή.

Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έχει μπει στο στόχαστρο της ΕΕ, καθώς είναι μία από τις βιομηχανικές μονάδες που «γράφει» στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις οδηγίες και τη νομοθεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους φακέλους που αναφέρουν με κάθε λεπτομέρεια για τις σχεδόν ανεπανόρθωτες βλάβες της περιοχής της Αντίκυρας και ... του Κορινθιακού κόλπου. Ανάμεσα στα στοιχεία περιλαμβάνονται πληροφορίες που σοκάρουν. Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έχει προκαλέσει τη δημιουργία υποθαλάσσιων λόφων ύψους 30 μέτρων από ραδιενεργά στοιχεία, όπως είναι το ουράνιο, το ράδιο και το θόριο, και η συγκέντρωσή τους ξεπερνά έως και δεκαέξι φορές τις επιτρεπόμενες τιμές.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται μελέτη του προγράμματος «ΜΕΡ ΡΟL» 17 ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ινστιτούτων και υποστηρίζει ότι στον Κορινθιακό κόλπο η κινητικότητα βαρέων μετάλλων είναι ισχυρή και κατά συνέπεια απαιτούνται μελέτες για τη διείσδυση των βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα μέσω των αλιευμάτων.

Πρόσφατα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Αρναούτακης με ερώτησή του προς τον αρμόδιο επίτροπο για το περιβάλλον κ. Σταύρο Δήμα αποκαλύπτει ότι η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η οδηγία 2006/21/ΕΚ, που αφορά τόσο την πρόληψη όσο και τη ρύπανση, είναι «άγνωστη» για την εταιρεία, η οποία έχει μετατρέψει σε θανάσιμο βούρκο τον Κορινθιακό κόλπο.

Οι ποικιλώνυμες δραστηριότητες της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» δεν αρχίζουν και σταματούν στη ρύπανση, αλλά εμφανίζεται να διεκδικεί με κάθε τρόπο φτηνά τιμολόγια από τη ΔΕΗ. Οι απαιτήσεις της έναντι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού συζητήθηκαν πρόσφατα στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο εκπρόσωπος του ομίλου Μυτιληναίου δεν δίστασε να αναφέρει ότι η επιχείρηση κλείνει, διότι αδυνατεί να πληρώσει την αξία του ρεύματος.

Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» ιδρύθηκε το 1960 από τη γαλλική εταιρεία Πεσινέ και εξαγοράστηκε από τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο το 2005. Δύο χρόνια αργότερα αποφασίζεται από τη διοίκηση του ομίλου η απορρόφηση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» από τη «Μυτιληναίος». Η απορροφούσα εταιρεία είχε καθαρή λογιστική θέση 449,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της δεν ξεπερνούσαν τα 45 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2007.

Σήμερα ο όμιλος Μυτιληναίου παρουσιάζει συνολικές δανειακές υποχρεώσεις 350 εκατ. ευρώ. Οι ελπίδες του ομίλου στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στη συνεργασία με την ισπανική ENDESA, η οποία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα εξαιτίας των διαφωνιών που έχουν ανακύψει μεταξύ των βασικών μετοχών.

Οι «γκρίνιες» στη μητρική εταιρεία επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ENDESA HELLAS, στην οποία συμμετέχουν οι Ισπανοί και η «Μυτιληναίος», όπως λένε αναλυτές.

Άρθρο του Μαΐστρου της Φωκίδας για τα μεταλλεία

Σας παρουσιάζουμε άρθρο του Μαΐστρου της Φωκίδας που δημοσιεύτηκε στις 15/1/2009. Οι αντιδράσεις μετά τόσα χρόνια σιωπής μεγαλώνουν.

Φωκικός βωξιτικός..Ραγιαδισμός;
Με αρκετή ομολογουμένως καθυστέρηση εκδηλώθηκε «η ομοβροντία διαμαρτυρίας» των «οργισμένων» εργολάβων και εργαζόμενων της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά A.Ε. για την στάση των τοπικών εφημερίδων(δηλαδή μιας εφημερίδας: του Μαΐστρου της Φωκίδας) και των κατοίκων της Αποστολιάς και της Καλοσκοπής που αντιτίθενται στην ανεξέλεγκτη και ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Φωκίδας από διάφορες εταιρείες μια από τις οποίες είναι και η S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.
Με 12 «Ανοιχτές Επιστολές»(τι όρος είναι και αυτός της ανοιχτής επιστολής!) δηλαδή καταχωρήσεις διαμαρτυρίας που είναι όλες αντιγραφή τριών τύπων, Ίδιες (δύο τύποι στη σελίδα 3), Οι εργολαβουπάλληλοι «αγωνιούν» για τις επιθέσεις που δέχεται η εταιρεία S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. και εκφράζουν την αντίθεσή τους προς αυτές δηλώνοντας ότι «. . .δεν Θα παραμείνουν θεατές σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις... ».
Απορεί κανείς με τον συγχρονισμό αυτών των «Ανοιχτών Επιστολών»!. Τόσες ίδιες επιστολές που να καλύπτουν το 50% της ύλης σε μια εφημερίδα;
Οι εργαζόμενοι του Ομίλου και οι εργολάβοι αποδείχθηκαν βασιλικότεροι του. . . βασιλέως. Γιατί κάποιοι «Οικολόγοι» της Αποστολιάς και της Καλοκοπής αλλά κυρίως ο τοπικός τύπος (διαβαζε Μάιστρος της Φωκίδας) βάλθηκαν να κλείσουν την εταιρεία τους, που παράγει πλούτο στη Φωκίδα!
Δύο ολόκληρες σελίδες καταχωρήσεις —διαμαρτυρίες των εργολαβοργαζόμενων για να μην ...διακοπεί η συνεχής και επί επτά δεκαετίες παραγωγή . . .πλούτου στο νομό μας από τις, με διάφορες οβιδιακών μεταμορφώσεων, εταιρείες εκμετάλλευσης των μεταλλείων βωξίτη στην Φωκίδα!
Καιρός όμως είναι να καταλάβουν οι καθολικώς διαμαρτυρόμενοι ότι η εκμεταλλεύτρια εταιρεία δεν παράγει πλούτο στο νομό μας αλλά απεναντίας αφαιρεί πλούτο για το δικό της όφελος!
Και για να το καταλάβετε καλύτερα:
Αν στη θέση του βωξίτη ήταν το πετρέλαιο — ορυκτό είναι και τα δύο- αν δηλαδή είχαμε «πετρελαιοπηγές» αντί για «βωξιτοπηγές», θα συμφωνούσατε σύντροφοι από την Φωκίδα που τόσο αβασάνιστα εκτεθήκατε με πληρωμένες καταχωρήσεις σας, να παίρνετε μόνο το μεροκάματό σας από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία;
Θα συμφωνούσατε να πουλάνε το πετρέλαιο μας(σας) —τον βωξίτη μας(σας)- και να πλουτίζουν αυτοί χωρίς να μας δίνουν μέρας του πλούτου μας, έστω για να «επουλώσουμε τις πληγές» της Φωκικής μας φύσης, πληγές που άφησε πίσω της η ληστρική πολιτική των εκμεταλλευτών μας επί 7 δεκαετίες;
Προτιμάτε να μας «πουλάνε» την ασέλγεια τους στην Φωκική μας φύση σαν γενναιοδωρία τους;(« ...Σήμερα η εταιρεία κάνει αποκαταστάσεις οικειοθελείς ακόμη και σε περιοχές που η εταιρεία δεν έχει νομική υποχρέωση, σε περιοχές που το κράτος επί δεκαετίες πριν, αμέλησε να αποκαταστήσει... .» λένε οι διοικητικοί υπάλληλοι της εταιρείας!)
Θέλουμε μέρος του πλούτου που αποκομίζουν οι εκμεταλλευτές μας από τον Φωκικό μας πλούτο. Είναι τόσο απλό!
Δεν είναι όμως τυχαίο σύντροφοι εργολάβοι που η Κοινωνία ξεσηκώθηκε με τις νέες άδειες επιφανειακής εξόρυξης που έλαβε η S&Β Βιομηχανικά Ορυκτό Α.Ε Και δεν πείθετε κανένα όταν επικαλείστε νομότυπες διαδικασίες.
Όλες σι οικολογικές καταστροφές γίνονται νομότυπα.
«.. .Όταν η S&Β λειτουργεί μέσα στα πλαίσια των νόμων, λαμβάνει άδειες από τα υπουργεία... ..δεν μπορούν κάποιοι να ζητούν την παύση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, επικαλούμενοι την οικολογική καταστροφή του περιβάλλοντος... » λένε σι εργολαβικές ομάδες! Έτσι νομότυπα, σύντροφοι, μετέτρεψαν την Φωκική γη σε «σεληνιακό τοπίο» οι επί δεκαετίες εκμεταλλευτές μας! Και γι αυτό η σημερινή εκμεταλλεύτρια S&Β Βιομηχανικά Ορυκτό Α.Ε. «οικειοθελώς» κάνει αποκαταστάσεις! Και για να γίνουμε πιο σαφείς:
Τι κέρδισε η Φωκίδα από την 70χρονη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών;
Τι άλλαξε προς το καλύτερο;
Με ποια έργα υποδομής αντιοταθμίστηκε η «προίκα της» στους γαμπρούς της;
Πόσες τρύπες —λαγούμια θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές;
Πόσο θα χρεώσουμε την Πολιτεία που παρέδωσε τον πλούτο μας στους ληστές μας, χωρίς να μας ρωτήσει, και γιατί μας παρέδωσε το «σεληνιακό ΤΟΠΙΟ» των επιφανειακών εξορύξεων;
Από ποιόν θα ζητήσουμε τώρα τα ρέστα για την ασέλγεια των εκμεταλλευτών μας στη γη μας; Από το κράτος;
Με τι κεφάλαια θα αποκαταστήσουμε έστω και πρόχειρα τις οικολογικές καταστροφές των επιφανειακών εξορύξεων που περιλαμβάνονται στο CD προηγούμενου τεύχους του Μαΐστρου. Σύντροφοι, είναι γεγονός ότι σας πληρώνουν τα μεροκάματα σας. Αυτή την υποχρέωση της εργοδοσίας δεν πρέπει να την εκλαμβάνετε ως γενναιοδωρία! Από ανάγκη σας απασχολούν. Την δουλειά τους κάνουν και εσείς παίρνετε το νόμιμο μεροκάματο!
Αλλά δεν παράγουν πλούτο!
Εκποιούν τον δικό μας με την πληρωμένη βοήθειά σας, το μεροκάματό που σας δίνουν. Και δεν υπάρχει αντίρρηση σε αυτό. Η διαφορά μας είναι ότι εκτός από το μεροκάματο, οι εκμεταλλεύτριες εταιρείες πρέπει να σέβονται το φυσικό περιβάλλον (να μην το καταστρέφουν όπως έκαναν μέχρι τώρα) και παράλληλα να εκχωρούν μέρους του πλούτου μας στο νομό μας, για να βελτιώσουμε το επίπεδο της ζωής μας!
Τι άραγε θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές εκτός από τα λαγούμια —στοές και τα σεληνιακά τοπία;
Πώς θα ζήσουν οι επόμενοι σε τούτα τα εδάφη όταν εμείς πήραμε τα μεροκάματα από τους εκμεταλλευτές μας, για να τους φορτώσουμε στα εμπορικά τους πλοία την προίκα μας; (προίκα μας ήταν οι βωξίτες)!
Έχετε φανταστεί πόσα τρισεκατομμύρια τόνοι βωξίτες έχουν πουληθεί στα πέρατα της γης επί επτά δεκαετίες χωρίς να πάρει η Φωκίδα ούτε μια τσακιστή δεκάρα;
Έχετε φανταστεί πόσα έργα υποδομής θα είχαν γίνει αν μέρος αυτού του πλούτου επέστρεφε σε αυτήν την καταραμένη γη;
Δεν έχουμε λοιπόν αντίρρηση για την συνέχιση της λειτουργίας του ομίλου κάτω από τον όρο του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και της επιστροφής μέρους του πλούτου στο τόπο μας!
Ν Εμμανουήλ

Ο Νικόλαος Θ. Εμμανουήλ είναι Φυσικός του Πανεπιστημίου Αθηνών .

Καθηγητής Πληροφορικής(Τεχνητή Νοημοσύνη) Πανεπιστήμιο Michigan .

Εκδότης-Διευθυντής της Εφημερίδας Μαΐστρος της Φωκίδας .

Αποκριάτικο Μασκέ Πάρτυ του 1ου Δημοτικού Ιτέας

Αγαπητοί γονείς
ο Συλλογός μας
την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου,
και ώρα 5:30 το απόγευμα
διοργανώνει τον αποκριάτικο χορό του σχολείου μας
στο κέντρο «Σκάλα» στην παραλία Ιτέας.
Ελάτε όλοι για τρελό ξεφάντωμα με πολύ Χορό και μουσική από επαγγελματία DJ. Παιχνίδια, διαγωνισμοί και ΚΑΡΑΟΚΕ με οθόνη plasma θα ξετρελάνουν τα παιδιά μας που θα δοκιμάσουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό!!
1-2-3 πάμε και το καραόκε ξεκινάμε!..
Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα γίνει λαχειοφόρος αγορά με πολλά δώρα.
Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ μαζί με τον καφέ ή το αναψυκτικό.

Αγροτικές κινητοποιήσεις

Οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν στον Πειραιά με δύο πλοία από Ηράκλειο και Χανιά μαζί με βουλευτές από όλα τα κόμματα και με συμπαράσταση απο τις Νομαρχίες τους.
Σαν στόχο είχαν μετά από πορεία να πάνε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να συναντήσουν τον Υπουργό.
Ο Υπουργός έφυγε άρον - άρον, παρά το ραντεβού, για να μην τους συναντήσει και πήγε στις Βρυξέλλες , αν και το ραντεβού του εκεί είναι μετά από δύο μέρες
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν επέτρεψαν την διενέργεια πορείας των αγροτών της Κρήτης.
Με δακρυγόνα και ξύλο αποσόβησαν την ....τροχονομική παράβαση της ....κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων στην Αθήνα.
Τα προσχήματα πλέον είναι τελείως φαιδρά , αν για τις τροχονομικές παραβάσεις πέφτει τόσο ξύλο και δακρυγόνο, όλοι οι Αθηναίοι έπρεπε να ήταν μαύροι από το ξύλο κάθε μέρα. Ιδιαίτερα εκείνους τους Αθηναίους του Κολωνακίου με ... τα 4Χ4 θα δυσκολευόμασταν πολύ να τους καταλάβουμε στην Αράχωβα αν μαύρισαν από το χιόνι ή από το ξύλο.

Η κυβέρνηση δεν τολμά να αφήσει μια πορεία στην Αθήνα που έχει την συμπαράσταση όλου του κόσμου και χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ για να την εμποδίσει.
Μετά την κίνηση αυτή οι αγρότες του Προμαχώνα κλείσανε τα σύνορα για συμπαράσταση στους αγρότες της Κρήτης.
Οι αγρότες της Νίκαιας σταματήσανε το μπλόκο τους και επέστρεψαν στην Θεσσαλία.
Ανακοινώσεις εξέδωσαν για τα επεισόδια το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις σταμάτησαν και στην Φωκίδα την Παρασκευή οπού οι αγρότες με τα τρακτερ περνόντας απο την Νομαρχία έκαναν φανερή την δυσαρέσκιά τους στον Νομάρχη που δεν τους συμπαραστάθηκε στον αγώνα τους.
Και ο Βουλευτής μας και ο Νομάρχης έχουν βάλει πολύ υψηλούς στόχους φαίνεται και δεν καταδέχονται να ασχολούνται με τους αγρότες του Νομού μας όπως ασχολούνται οι άλλοι βουλευτές σε άλλες περιοχές της χώρας.
Αυτό είναι και το πρόβλημα που αναδεικνύεται στην περιοχή μας , ότι οι αγρότες της Φωκίδας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτούς τους οποίους ψηφίζουν.