Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Δημοσίευμα εφημερίδας Εποχή πριν 15 χρόνια για την Γκιώνα

Δημοσιεύουμε ένα κείμενο που γράφτηκε πριν από 15 χρόνια όπως το βρήκαμε στην Ιστοσελίδα του Κώστα Στοφόρου.
Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ Κυριακή 27 Νοεμβρίου 1994

Όταν η Γκιώνα
αστράφτει
από φουρνέλα
Εδώ και χρόνια ένα μεγάλο οικολογικό έγκλημα συντελείται στη Γκιώνα και σι αντιδράσεις είναι από ανύπαρκτες έως μηδαμινές, με την εξαίρεση κάποιων τοπικών συλλόγων, οι οποίοι μάταια προσπαθούν να σπάσουν το φράγμα της σιωπής. Πρόκειται για τις δραστηριότητες της «ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οινοχωριτών Παρνασσίδας, Γεώργιος Πουρνάρας, τονίζει σε σχετικό υπόμνημα:
«…Η ανατολική Παρνασσίδα φιλοξενεί στα σπλάχνα της γης, της πλούσια κοιτάσματα βωξίτη. Μια πηγή πλούτου για την Εθνική Οικονομία και την εταιρεία και μια αιτία βιβλικής καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, του παραγωγικού φυσικού πλούτου της περιοχής μας, με την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων αιωνόβιων παραγωγικών δασών, λιβαδότοπων και γεωργικών εκτάσεων, του οικοσυστήματος, της αρχιτεκτονικής του τοπίου και των αποταμιευτήρων του πόσιμου νερού που τροφοδοτούν τον Βοιωτικό Κηφισσό και την πρωτεύουσα.
Όλα αυτά επειδή η εξόρυξη γίνεται επιφανειακά, ενώ θα μπορούσε να γίνεται σε στοές . υπόγεια. όπως γινόταν παλιότερα και το φυσικό περιβάλλον έμενε άθικτο
ο βωξίτης, φυσικός πόρος μη ανανεώσιμος θα εξαντληθεί και η εταιρεία θα πάει στο καλό της, κι εδώ θα μείνει άκαρπος κρανίου τόπος για τους κατοίκους με χιλιάδες στρέμματα πέτρινα μπάζα, χωρίς πανίδα και χλωρίδα, που θα ... τροφοδοτούν καταστροφικές πλημμύρες στις πεδινές εκτάσεις...».
Ο ι εικόνες που συναντά κανείς, περπατώντας στη Γκιωνα, είναι
Πραγματικά απίστευτες και σχεδόν αδύνατον να περιγραφούν. Κομμάτια δασικών εκτάσεων εξαφανίζονται κυριολεκτικά εν μία νυκτί. Συνεργοί της εταιρείας σχεδόν το σύνολο των τοπικών αρχών: Κοινότητες, δασική υπηρεσία, νομαρχία και γενικότερα όλοι η καθ’ ύλην αρμόδιοι για την προστασία του περιβάλλοντος. Υποτίθεται μάλιστα ότι η εταιρεία πρέπει να αποκαθιστά το φυσικό περιβάλλον, αφού ολοκληρώσει την εξόρυξη μεταλλεύματος από κάποιο σημείο. Το «κόλπο» που εφαρμόζεται για την καταστρατήγηση αυτής της υποχρέωσης είναι απλό:
ανοίγονται συνεχώς καινούργια νταμάρια, τα παλιότερα συχνά περιφράζονται και η εταιρεία δηλώνει ότι θα επανέλθει σ’ αυτά αφού δεν έχει ολοκληρώσει την εξόρυξη. Έτσι τίποτα δεν αποκαθίσταται, και το βουνό έχει γεμίσει τεράστια νταμάρια.
Η καταστροφή δεν περιορίζεται δυστυχώς στους τόπους εξόρυξης.
Δεκάδες άχρηστοι κατά τα άλλα δρόμοι ανοίγονται για την εξυπηρέτηση των φορτηγών, ενώ πολλά είναι τα έργα που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, με μοναδικό επωφελούμενο την «ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού».
Όταν η ιστορία
θυσιάζεται στο
βωμό του κέρδους
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραστηριότητας της εταιρείας είναι η ιστορία του Αγίου Αθανασίου, μιας μικρής εκκλησίας, μεγάλης ιστορικής σημασίας για τους κατοίκους των γύρω χωριών.
Η εκκλησία χρονολογείται, σύμφωνα με μαρτυρίες από το 1710. Γύρω της ένα δάσος 6,5 στρεμμάτων με υπεραιωνόβιες βελανιδιές . Σήμερα τίποτε από αυτά δεν υπάρχει. Το δάσος υλοτομήθηκε με άδεια της Δασικής Υπηρεσίας και η εκκλησία κατεδαφίστηκε στις 6 Ιουνίου με άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως φωκίδος, κατόπιν αιτήματος της «ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού».
Ολες αυτές σι αποφάσεις και σι πράξεις θεωρούνται παράνομες από τους κατοίκους της περιοχής αφού όπως σημειώνουν, δεν υπήρχε συγκατάθεση της κατά το νόμο αρμόδιας Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Αυτή η συγκατάθεση είναι απαραίτητη για την οποιαδήποτε επέμβαση στο χώρο του ναού και του δάσους που τον περιβάλλει, όπως τόνιζε και σε σχετική έκθεση - γνωμοδότησή του, ο αρμόδιος δασολόγος κ. Σφακιανος.
Αυτά ήταν εν γνώσει του Μητροπολίτη Φωκίδας Αθηναγόρα όταν εισηγήθηκε στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο την κατεδάφιση του ναού. Για να πετύχει μάλιστα την υπερψήφιση της πρότασής του, υποστήριζε ότι το ξωκλήσι ήταν ετοιμόρροπο. Ωστόσο τα ντοκουμέντα τον διαψεύδουν πανηγυρικά: Φωτογραφίες που πάρθηκαν εξωτερικά και εσωτερικά του ναού παρουσία ;πολιτικού μηχανικού, λίγες ημέρες πριν από την κατεδάφισή του, δείχνουν ότι η εκκλησία βρισκόταν σε άριστη δομική και στατική κατάσταση.
Οι λίγες ασήμαντες μικρορωγμές που υπήρχαν, είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο για τους κατοίκους της περιοχής, αφού το ίδιο συμβαίνει και στα σπίτια τους, εξαιτίας των εκρήξεων στα μεταλλεία.
Η απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, οδηγεί τον εκκλησιαστικό επίτροπο Αθανάσιο Ρούλια σε παραίτηση. Στο Κείμενο της παραίτησής του είναι ιδιαιτέρως καυστικός, κατηγορώντας τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα ότι έδωσε την εντύπωση πως ενεργεί ως εκπρόσωπος της «ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού» και όχι ως θρησκευτικός ποιμένας.
Από το κείμενο του Κ. Ρούλια, αντιγράφουμε και το χρονικό της κατεδάφισης:
«Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για την απόφαση της κατεδαφίσεως του ναού και χωρίς έστω μια τυπική ειδοποίηση κάποιας αρχής της Κοινότητας, μετέβησαν στο χώρο του Ιερού αυτού Ναού εκσκαπτικά μηχανήματα της εν λόγω μεταλλευτικής Εταιρείας και με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, κατεδάφισαν τον ιστορικό αυτό Ναό, εκθεμελιώνοντάς τον τελείως, ώστε να μη μπορεί πλέον να εντοπίζεται η θέση της ύπαρξής του. Τον δε εξοπλισμό του Ναού, εικόνες, ιερά σκεύη κ.λπ. δίκην απορριμμάτων τον φόρτωσαν σε φορτηγό αυτοκίνητο και κατά πληροφορίες τον απέρριψαν... σε κάποια αποθήκη ανταλλακτικών του εργοταξίου της Εταιρείας...»
Παραλογισμού συνέχεια...
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από Το ναό και το δάσος που τον περιέβαλε, δεν υπάρχει μετάλλευμα βωξίτη!
Αυτό προκύπτει από μεταλλευτικό χάρτη της εταιρείας, όπως έχει υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Απλώς εμποδίζονταν οι εξορυκτικές εργασίες στην γύρω περιοχή, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι!!!
Ακόμη επειδή οι ντόπιοι ξυλοκόποι αρνήθηκαν να κόψουν τα δέντρα του Αγίου Αθανασίου, επιστρατεύτηκαν... Αλβανοί.
Η ημέρα που κατεδαφίστηκε η εκκλησία, είναι ιστορική για το γειτονικό Οινοχώρι, αφού στις 6 Ιουνίου του 1943 Το χωριό είχε βομβαρδιστεί από αεροπλάνα του στρατού κατοχής με αποτέλεσμα πολλά θύματα και υλικές ζημιές. Και η ιδία η εκκλησία είναι συνδεδεμένη με τις μεγάλες στιγμές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας: εκεί στρατοπέδευσαν αγωνιστές του ‘24, άλλα και αντάρτες στην περίοδο της κατοχής. Είχε μάλιστα καεί από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων το 1944, για να ανακαινισθεί με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού το 1947.
Η εταιρεία σήμερα, μετά την αντίδραση, μοιράζει εκατομμύρια και για το χτίσιμο καινούργιας εκκλησίας. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οινοχωριτών Κώστας Ρούλιας σημειώνει:
«...Όσες καινούργιες άλλες εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου κι αν φτιάξουμε, εμείς θα παραμείνουμε για πάντα υπόλογοι απέναντι στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, γιατί δεν αποτρέψαμε τη βέβηλη αυτή πράξη...» Οι ψυχές των προγόνων μας δεν πρόκειται να υπακούσουν στο οποιοδήποτε σύγχρονο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Θα μείνουν εκεί που είναι... μέσα στα μπάζα της καταστροφής».
Κώσιας Στοφόρος
Υ. Γ. Ενώ σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις — όπως στην Καλαμαριά τα ΜΜΕ, έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία, στο Θέμα αυτό, με ελάχιστες εξαιρέσεις τήρησαν απόλυτη σιωπή.
Γιατί άραγε;
...Και μερικές
ερωτήσεις που
αναζητούν απαντήσεις
1) Λέγεται ότι στη Γκιώνα κοντά στη θέση « Κορομπιούλα» βρέθηκαν σπήλαια με σταλακτίτες, τα οποία ανατινάχθηκαν σε μια νύχτα! Λέτε να είναι θυσία στο βωμό της έτσι. εννοούμενης βιομηχανικής ανάπτυξης; θα μπορούσε σε άλλη χώρα να καταστραφεί ένα μνημείο της φύσης χωρίς συνέπειες;
2) Λέγεται ότι βρέθηκε πηγή στην Περιοχή Καστελλίου Γκιώνας με μεγάλη ποσότητα νερού κατά την εξόρυξη του βωξίτη κι ότι μέσα σε μια νύχτα έκλεισε με τσιμέντο ταχείας πήξεως. Αληθεύει;
3) Ποιες θα είναι σι συνέπειες από τις ανατινάξεις που γίνονται με μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας, στην υδροδότηση των Αθηνών; Σημειώνουμε ότι οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισσού και του Μόρνου ξεκινούν και από την Γκιώνα και η καταστροφή του βουνού επηρεάζει και τα υδάτινα αποθέματα.
4) Ο χείμαρος «Κλεισούρα» που τροφοδοτεί τον Βοιωτικό Κηφισσό, είναι αλήθεια ότι μπαζώθηκε σε κάποια σημεία από την εταιρεία;
5) Γιατί ενώ απαγορεύονται οι εξορύξεις σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων απο αρχαία μνημεία, στη θέση Πύργος Καστελλίων , όπου υπάρχει ενετικό κάστρο, γίνονται εξορύξεις στα εκατό μέτρα;
6) Ο μεταλλευτικός κώδικας λέγεται πως επιβάλλει η εξόρυξη να μην είναι ορατή από εθνικούς δρόμους. Γιατί αυτό δεν έχει τηρηθεί;
7) Γιατί κατά παράβαση του περιβαλλοντικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η περιοχή Γκιώνα
- Παρνασσός - Δελφοί είναι βιότοπος κοινοτικού ενδιαφέροντος, δεν έχει ακόμη ανακηρυχθεί ως ζώνη ιδιαίτερης προστασίας;

Κοπή πίτας απο τον Σύλλογο Εθελοντών αιμοδοτών Άμφισσας

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ 2009 ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-01-09 ΩΡΑ 18.00 ΘΕΑΤΡΟ Ν. ΓΚΟΤΣΗ ΜΕ ΜΑΡΙΟΝΕΤΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ < ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ> ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

ΩΡΑ 19.0Ο

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΜΕ 5 ,10 , 25 ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ
ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Α
ΩΡΑ 20.00

ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΩΡΑ 20.3Ο

ΜΠΟΥΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ
ΣΧΟΛΗΣ ΟΤΕΚ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας καλεί τους υπευθύνους επιχειρήσεων ζωοτροφών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή της ΚΥΑ αρ. 340668/2008 (ΦΕΚ 2422/τΒ’/26.11.2008) περί του καθορισμού των απαιτήσεων για την υγιεινή των ζωοτροφών».
• Μέχρι τις 31/1/2009 καλούνται να εγγραφούν οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων ζωοτροφών.


Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας καλεί τους υπευθύνους επιχειρήσεων ζωοτροφών να προσέλθουν στην υπηρεσία έως τις 31 Ιανουαρίου 2009 προκειμένου να τους χορηγηθεί «κωδικός εγγραφής», σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγιεινή των ζωοτροφών.
Ειδικότερα η όλη διαδικασία πραγματοποιείται ... στο πλαίσιο εφαρμογής της Κ.Υ.Α. με αρ. 340668/2008 (ΦΕΚ 2422/τΒ’/26.11.2008), με την οποία καθορίζονται τα συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των κανονισμών (Ε.Κ.) υπ’ αριθ. 183/2005 και 141/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί του καθορισμού των απαιτήσεων για την υγιεινή των ζωοτροφών.
Να σημειωθεί ότι υπόχρεοι εγγραφής είναι όλοι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων ζωοτροφών πλην των γεωργών και των κτηνοτρόφων που δεν παρασκευάζουν ζωοτροφές και συγκεκριμένα:
• οι εισαγωγείς ζωοτροφών
• οι έμποροι πρώτων υλών ζωοτροφών και σύνθετων ζωοτροφών
• οι παραγωγοί πρώτων υλών ζωοτροφών που προκύπτουν από μεταποίηση όπως π.χ. παραγωγοί σογιάλευρου, βαμβακάλευρου κ.λ.π.
• οι επιχειρήσεις τροφίμων που τα υποπροϊόντα τους προορίζονται για ζωοτροφές και
• οι μεταφορικές εταιρείες που έχουν σαν κύρια ή επί μέρους δραστηριότητα τη μεταφορά ζωοτροφών.

Εξαιρούνται
• οι κτηνοτρόφοι που αναμειγνύουν ζωοτροφές για τις αποκλειστικές τους ανάγκες, χωρίς χρήση πρόσθετων υλών ή προμειγμάτων ( πλην τω πρόσθετων υλών ενσίρωσης


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άνοιξε η παλιά εθνική που είχε κλείσει για τρεις ώρες

Αποκαταστάθηκε πριν από λίγο η συγκοινωνία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας που παρέμεινε κλειστή για δύο ώρες. Οι αγρότες που με τρακτέρ είχαν αποκλείσει και το τελευταίο σημείο που επέτρεπε την κυκλοφορία - έστω με πολλά προβλήματα - από βορρά προς νότο πείστηκαν τελικά μετά από διαπραγματεύσεις να ανοίξουν το δρόμο χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν εκ νέου λίγο αργότερα.

Τα τρακτέρ έχουν παραμείνει δεξιά και αριστερά από τον κόμβο του Μοσχοχωρίου που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας.

Να σημειώσουμε ότι στο δίωρο αποκλεισμό εκατοντάδες νταλίκες ακινητοποιήθηκαν στο εθνικό δίκτυο. Η τροχαία σταματούσε, όσες νταλίκες ... κινούνταν στην εθνική οδό με κατεύθυνση την Αθήνα, στο ύψος της Στυλίδας και δεν επέτρεπε να φτάσουν κοντά στη Λαμία. Παράλληλα μεγάλος αριθμός από φορτηγά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στο ύψος των Καμένων Βούρλων αλλά και στην περιοχή του Μπράλλου.

Ήδη τα φορτηγά έχουν δημιουργήσει ένα κομβόι πολλών χιλιομέτρων και άρχισαν να διέρχονται από το παλιό εθνικό δίκτυο παρακάμπτοντας το μπλόκο των αγροτών στην Αλαμάνα.
Άνοιξε η παλιά εθνική που είχε κλείσει για τρεις ώρες

Είδηση για μερικούς οδηγούς της Ιτέας. Η αναισθησία σας προκαλεί θάνατο

Μια είδηση που ίσως ενδιαφέρει μερικούς οδηγούς (γαϊδούρια) της Ιτέας που παρκάρουν επάνω στα πεζοδρόμια και δεν αφήνουν χώρο να περνούν μανάδες και γιαγιάδες με τα καροτσάκια. Αυτή ήταν η αιτία που σκοτώθηκε γιαγιά με εγγονή. Αν στην Αθήνα δικαιολογούνται κάπως γιατί δεν βρίσκουν να παρκάρουν, στην Ιτέα είναι απλώς ασυνείδητοι οδηγοί.

Απο το ΣΚΑΙ 3/01/2009

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί το Σάββατο, για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο 28χρονος οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε και σκότωσε το πρωί μία 56χρονη Βουλγάρα και την πεντάχρονη εγγονή της στην οδό Λιοσίων, έξω από το σταθμό "Αττική" του ... Μετρό.

Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία εκτός από τον οδηγό του φορτηγού αναζητούνται, προκειμένου να σχηματιστεί και σε βάρος τους δικογραφία, δύο ακόμα οδηγοί και συγκεκριμένα, ο οδηγός του ΙΧ αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο στο πεζοδρόμιο, αναγκάζοντας έτσι την 56χρονη και το κοριτσάκι να κατέβουν στο δρόμο όπου τις παρέσυρε το φορτηγό, καθώς και τον οδηγό του ΙΧ φορτηγού που επίσης ήταν σταθμευμένο στο πεζοδρόμιο και παρασύρθηκε μετά το δυστύχημα με αποτέλεσμα να πέσει σε κολώνα φωτισμού και να τη ρίξει στο έδαφος.

Δείτε προηγούμενη παρόμοια ανάρτηση του Iteanet